0Shares
LULU Create book 11

Θα συμφωνήσουμε πιστεύω οι περισσότεροι, ότι το λογοτεχνικό δοκίμιο, (δηλαδή η κριτική επί τής ουσίας τού κειμένου), έχει καταντήσει πια είδος εν ανεπαρκεία. Όποιος θελήσει να καταδυθεί βαθύτερα στα κείμενα τής νεοελληνικής γραμματείας, είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί εργασίες αρκετά παλαιότερων κριτικών, όπως ο Άγρας, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Καραντώνης, ο Αποστολάκης και πολλοί ακόμη. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, (αντίθετα επιβάλλεται η ανάγνωσἠ τους), όμως η απουσία κάθε σοβαρού νεότερου κειμένου δεν είναι ό,τι καλύτερο και σίγουρα δεν είναι δείγμα υγείας τών τεκταινόμενων στην λογοτεχνία.

Όταν μάλιστα φτάσουμε στην ποίηση, το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμη εντονότερο. Σκεφθείτε μόνο ότι για τον Σολωμό το καλύτερο δοκίμιο ακόμη θεωρείται εκείνο τού Πολυλά, (στην ουσία πρόκειται για Προλεγόμενα, ούτε καν δοκίμιο), για τον Καρυωτάκη η καλύτερη εργασία θεωρείται εκείνη τού Άγρα και πάει λέγοντας. με άλλα λόγια ο σημερινός αναγνώστης, παράλληλα με την ανάγνωση τής ποίησης δεν διαθέτει ένα σύγχρονο εργαλείο που να την αναλύει και να την αποκρυπτογραφεί.

Αυτό το κενό προσπαθεί εν μέρει να καλύψει, (και κατά την γνώμη μας το κατορθώνει με επάρκεια), η συγκεντρωτική έκδοση των κειμένων τού Μάνου Τασάκου σε δύο καλαίσθητους τόμους. Πρόκειται για κείμενα τα περισσότερα των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τού συγγραφέα μέσα στην δεκαετία 2012 -2022. Είναι ένα τεράστιο έργο περίπου χιλίων σελίδων που αναλύει, σχολαστικά θα λέγαμε, πολλούς από τους νεότερους ποιητές μας.

Κατά πώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ετοιμάζεται και τρίτος τόμος, καθώς από τους δύο πρώτους και παρά τον μεγάλο αριθμό σελίδων, απουσιάζει η εξαντλητική ανάλυση για σημαντικούς ποιητές μας, όπως ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Βρεττάκος. ο Λειβαδίτης και αρκετοί ακόμα. Ας μην νομίσει πάντως κανείς ότι το όλο έργο είναι απλώς μία ανθολογία ελληνικής ποίησης, τα κείμενα που περιέχει πηγαίνουν πολύ πιο πέρα, σε ένα πεδίο κριτικής παρουσίασης, αλλά και αναθεώρησης εκείνων που έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε ως ορθά και δίκαια. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα κείμενα για Καρυωτάκη, Παλαμά, Ζερβό, Μόντη, Παπατζώνη, Λεοντάρη, Λάσκαρη, Σεφέρη, ένα αναλυτικό δοκίμιο με την παρουσίαση και ανάλυση των καλύτερων ποιημάτων τού Κ.Π.Καβάφη και πολλά κείμενα για το βιβλίο, την παιδεία και την εκπαίδευση.

Ορίστε και ο πίνακας περιεχομένων και τών δύο τόμων.

Διαφήμιση

α’ Τόμος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

β’ Τόμος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΟΜΟΥ

Οπωσδήποτε μία τέτοια ιδιωτική έκδοση έχει και ένα μεγάλο κόστος. Ο ίδιος ο Μάνος Τασάκος, οι συνεργάτες του και όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην επιμέλεια των κειμένων, αποφασίσαμε ο κάθε τόμος να πωλείται χωριστά, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να “σπάσει” το υψηλό πράγματι κόστος στα δύο. Άλλωστε όλα τα κείμενα έχουν την αυτονομία τους, άρα κάποιος μπορεί να αρχίσει την ανάγνωση από τον δεύτερο τόμο ή και το αντίστροφο.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε μία εποχή οπού η κριτική (και οι κριτικοί) σπανίζει, κανένας ελληνικός εκδοτικός οίκος δεν ενδιαφέρθηκε για την έκδοση τού έργου. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι το κοινό τής ποίησης είναι εξαιρετικά περιορισμένο στην χώρα μας, αλλά πώς αλήθεια θα αυξηθεί όταν βιβλία σαν και τα “Κείμενα 2012 – 2022” δεν μπορούν να εκδοθούν και να διανεμηθούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία;

LULU Create book 12

Μπορείτε να παραγγείλετε τον έναν ή και τούς δύο τόμους, για την διαδικασία πατήστε στο παρακάτω κουμπί και θα δείτε αναλυτικά όλη την διαδικασία.

Καθώς όμως υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δυσκολεύονται με τις ηλεκτρονικές αγορές, εάν έχετε πρόβλημα, μπορείτε να μάς στείλετε ένα μήνυμα και θα αναλάβουμε εμείς την διαδικασία για λογαριασμό σας. Η παραγγελία δηλαδή θα γίνει από εμάς, (από την Γαλλία όπου και εκτυπώνεται), θα το παραλάβουμε και θα σάς το στείλουμε με courier σε όποια διεύθυνση μάς δώσετε.

Μπορεί η τιμή να είναι λίγο ψηλή, αλλά τέτοια βιβλία δεν είναι βιβλία τής μιάς ανάγνωσης. Αυτά τα βιβλία έχουν περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μας, καθώς μπορούμε να ανατρέχουμε στο περιεχόμενό τους συνεχώς και αδιαλείπτως.

5 1 vote
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments