0Shares
LULU FEATURE IMAGE

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι σήμερα το δύσκολο δεν είναι καθαυτή η έκδοση ενός βιβλίου, όσο η διανομή του. Πολλά βιβλία, ακόμη και όταν εκδίδονται από γνωστούς εκδοτικούς οίκους, δεν φτάνουν καθόλου στα βιβλιοπωλεία, αλλά ακόμη και εάν ευτυχήσουν να μπουν στο ράφι δεν ζουν παραπάνω από μία και δύο εβδομάδες. Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι εκδότες – οι περισσότεροι ζημιογόνοι ή ακόμη και στα πρόθυρα τής χρεωκοπίας.

Μέσα σ’ αυτό το χαώδες τοπίο, ο νέος συγγραφέας παραμένει ακόμη ο πιο αδύναμος και αδικημένος κρίκος τής εκδοτικής αλυσίδας. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκα ποσά σε κάποιον εκδότη για το βιβλίο του και στην καλύτερη θα το βγάλει δωρεάν μεν, αλλά δίχως καμία ελπίδα να πληρωθεί από αυτό.

Με όλα αυτά τα προβλήματα, είναι φυσικό οι συγγραφείς να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για έκδοση και διανομή. Τα ερωτήματα που φτάνουν στο Posna.net είναι εκατοντάδες και τα περισσότερα είναι παρόμοια – Μπορώ να εκδώσω μόνος μου ένα βιβλίο; Υπάρχει τρόπος να ελέγχω εγώ την διανομή του; Τι είναι η αυτοέκδοση; Τι είναι η πώληση με την μέθοδο print on demand;

Καθώς σε άλλα κείμενα έχουμε καλύψει τα περισσότερα εκδοτικά θέματα, (ιδιαίτερα για νέους συγγραφείς), σήμερα θα ασχοληθούμε με την μέθοδο print on demand και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που την υλοποιεί, την Lulu. Θα παρουσιάσουμε βήμα-βήμα την διαδικασία για την εκτύπωση και την προώθηση τού βιβλίου σας μέσα από την πλατφόρμα τής lulu, αλλά πριν φτάσουμε εκεί ας ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες και να δούμε τα υπέρ και τα κατά τού print on demand.

Τι είναι λοιπόν το print on demand; Η κυριολεκτική μετάφραση είναι “Εκτύπωση κατ’ απαίτηση” και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το βιβλίο σας βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή αποθηκευμένο στη Lulu, (ή σε άλλη παρόμοια πλατφόρμα), αλλά η εκτύπωσή του ξεκινά μόνον όταν ένας πελάτης το παραγγείλει. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες εταιρίες τού χώρου γλυτώνουν το στοκ, (μία από τις μεγαλύτερες αιμορραγίες των φυσικών βιβλιοπωλείων) και έτσι μπορούν να διατηρούν το κόστος εκτύπωσης και διανομής σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ουσία πρόκειται για μία μορφή αυτοέκδοσης, αλλά με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από την μεριά τού συγγραφέα.

Ας δούμε τώρα τα υπέρ και τα κατά τού print on demand συνοπτικά.

PRONS AND CONS

Τα υπέρ:

  • Ο συγγραφέας έχει τον πλήρη έλεγχο στον σχεδιασμό τού βιβλίου του.
  • Ο συγγραφέας μπορεί να διορθώσει το βιβλίο του, ακόμη και μετά την πρώτη ή την εκατοστή πώληση.
  • Ο συγγραφέας ορίζει το ποσοστό κέρδους από την πώληση των βιβλίων του.
  • Ο συγγραφέας μπορεί να απευθυνθεί σε μία παγκόσμια αγορά.
  • Ο συγγραφέας μπορεί να αγοράσει, (σε τιμή κόστους) το βιβλίο του και να φροντίσει ο ίδιος για την πώλησή του.

Τα κατά:

  • Εάν το βιβλίο σας είναι στα Ελληνικά, δεν έχετε το πλεονέκτημα τής παγκόσμιας αγοράς.
  • Το βιβλίο σας δεν μπαίνει στα Ελληνικά βιβλιοπωλεία.
  • Υπάρχουν αυξημένα μεταφορικά, κάτι που αυξάνει αντικειμενικά και την τελική τιμή πώλησης τού βιβλίου σας.

Πριν ξεκινήσετε με την Lulu

rubber stamp 3047232 1280

Η καλή προετοιμασία τού βιβλίου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχημένη ολοκλήρωση τής εμφάνισης και εκτύπωσής του. Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες που εκτυπώνουν και διανέμουν διαδικτυακά το βιβλίο σας, τυπώνουν ό,τι ακριβώς βλέπουν, πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μία φωτογραφική εκτύπωση. Δεν διαθέτουν έλεγχο ορθογραφίας ή συντακτικού και τα όποια λάθη έχετε θα περάσουν και στο εκτυπωμένο αντίτυπο. Φυσικά έχετε το περιθώριο αναθεωρήσεων και διορθώσεων, αλλά γιατί να μπείτε σ’ αυτήν την ταλαιπωρία εκ των υστέρων; Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε.

  • Ολοκληρώστε τις διορθώσεις στο βιβλίο σας, ωσάν να ήταν να εκδοθεί την επόμενη μέρα από κάποιον Έλληνα εκδότη. Συμβουλευθείτε το άρθρο μας για την διόρθωση ενός βιβλίου.
  • Προσέξτε την σελιδοποίηση τού βιβλίου σας. Με τα σημερινά μέσα είναι πολύ εύκολο να χωρίσετε τα κεφάλαια με κάποιο διακοσμητικό γραφικό, να εισαγάγετε αυτόματη αρίθμηση, να τοποθετήσετε μία φωτογραφία μέσα στο κείμενο και άλλα πολλά. Με άλλα λόγια, διαμορφώστε το βιβλίο σας έτσι όπως θα θέλατε να φαίνεται σε κάποιο ράφι φυσικού βιβλιοπωλείου. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα πλεονεκτήματα τής αυτοέκδοσης, ο έλεγχος δηλαδή ακόμη και τού τυπογραφικού μέρους από τον συγγραφέα.
  • Σχεδιάστε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο τού βιβλίου σας. Εδώ δεν χρειάζεται να είστε απολύτως ακριβείς, καθώς όπως θα δούμε υπάρχει έτοιμο υπόδειγμα από την Lulu γι’ αυτήν την δουλειά, αλλά καλό είναι έχετε στο μυαλό σας, (ή σε ένα χαρτί), το πώς περίπου θέλετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Θέλετε φωτογραφία στο εξώφυλλο; το θέλετε minimal μόνο με τα απαραίτητα στοιχεία τίτλου και συγγραφέα; Υπάρχουν σήμερα πολλά δωρεάν προγράμματα on line, (πχ canvas), που μπορούν να σας βοηθήσουν σε έναν προκαταρκτικό σχεδιασμό.
  • Εάν το βιβλίο σας το έχετε γράψει στο word ή σε οποιονδήποτε άλλο κειμενογράφο, θα πρέπει να το μετατρέψετε σε pdf, καθώς αυτό είναι και το μοναδικό format που δέχεται η Lulu. Μεγάλη προσοχή στο σημείο αυτό – πριν από την μετατροπή θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει όλες τις διορθώσεις και το βιβλίο να είναι πανέτοιμο από κάθε πλευρά. Φυσικά μετατρέπετε ΜΟΝΟ το περιεχόμενο τού βιβλίου σας, όχι το εξώφυλλο. Προτιμήστε την μετατροπή μέσα από το word, από δοκιμές που έχουμε κάνει είναι και η ευκολότερη και η πιο αξιόπιστη. (Για όσους δεν το έχουν ξανακάνει – ανοίγετε το αρχείο με το έγγραφο τού word που θέλετε να μετατρέψετε σε pdf, πατάτε “Αποθήκευση ως” και στον τύπο αρχείου βάζετε pdf. Ανάλογα με το μέγεθος τού αρχείου θα χρειαστεί να περιμένετε από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά.)
  • Ανοίγετε έναν φάκελο, (κατά προτίμηση στην επιφάνεια εργασίας για να τον βρίσκετε εύκολα) και ρίχνετε μέσα όλα τα αρχεία που σχετίζονται με το βιβλίο σας, δηλαδή βιογραφικό, κείμενο οπισθοφύλλου, το ίδιο το βιβλίο σε pdf, τον όποιον σχεδιασμό εξωφύλλου και γενικά ό,τι έχει σχέση με το συγκεκριμένο έργο σας.
  • Αποφασίστε το μέγεθος που θέλετε να έχει το βιβλίο σας, κατά προσέγγιση βέβαια. Γιατί κατά προσέγγιση; Ο λόγος είναι ότι η Lulu έχει έτοιμα templates για κάθε διάσταση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μετράτε διαστάσεις με την ακρίβεια χιλιοστού. Απλώς να έχετε μία ιδέα εάν θέλετε το βιβλίο να είναι μικρό ή μεγάλο σχήμα, μαλακό ή σκληρό εξώφυλλο, εάν το εξώφυλλο το θέλετε γυαλιστερό ή matt.
  • Εάν δεν έχετε λογαριασμό στο paypal ήδη, ανοίξτε έναν, είναι ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος πληρωμών στο διαδίκτυο. Θα χρειαστεί να δηλώσετε αυτόν τον λογαριασμό στην Lulu, καθώς εκεί θα μπαίνουν τα κέρδη σας από τις πωλήσεις τού βιβλίου σας.

Ξεκινάμε!

LULU Register

Φυσικά ξεκινάμε με το άνοιγμα ενός λογαριασμού στο lulu.com, στην κεντρική σελίδα είτε πατήσετε “Create a free account” είτε “Register” επάνω δεξιά, στην ίδια φόρμα θα σας οδηγήσει όπου πρέπει να ορίσετε κωδικούς, ένα έγκυρο email, πιθανώς να σας ζητηθούν από την αρχή και άλλα στοιχεία όπως το email που έχετε δηλώσει στο paypal. Γενικά η διαδικασία δεν έχει τίποτε το περίεργο, είναι τα τυπικά βήματα που ζητά κάθε ιστοσελίδα για την εγγραφή σας. Το πιθανότερο επίσης είναι η Lulu να σας στείλει ένα μήνυμα στο email σας με έναν σύνδεσμο που πρέπει να πατήσετε για να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητά σας.

Αφού ολοκληρώσετε τα τυπικά και βρίσκεστε πλέον με δικό σας λογαριασμό στην κεντρική σελίδα τής ιστοσελίδας, ρολλάρετε το ποντίκι προς τα κάτω και λίγο πριν από το τέλος θα δείτε αυτήν την φωτογραφία…

LULU Price your book

Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο από την Lulu, που μάς επιτρέπει, πριν προχωρήσουμε στον σχεδιασμό τού βιβλίου μας, να υπολογίσουμε το κόστος εκτύπωσής του. Πατάτε επάνω στο “Price yor Book” και διαδοχικά θα δείτε ότι ανοίγουν καρτέλες, όπου πρέπει να επιλέξετε κάποια στοιχεία για να είναι σχετικά ακριβής ο υπολογισμός τού κόστους εκτύπωσης. Το πρώτο που θα σας ζητηθεί είναι το είδος τού εντύπου που θέλετε να εκτυπώσετε…

LULU Price your book 2

…έπειτα το επιθυμητό μέγεθος και ο αριθμός των χρωμάτων…

LULU Price your book 3

Κατόπιν η ποιότητα τού χαρτιού και το εάν θέλετε σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο…

LULU Price your book 4

Και αμέσως μετά η ανακεφαλαίωση όλων των χαρακτηριστικών που έχετε δώσει και το κόστος. Θα προσέξατε ότι στην πρώτη καρτέλα εμείς βάλαμε αριθμό σελίδων 200, άρα για ένα βιβλίο 200 σελίδων, με μαλακό ματ εξώφυλλο, χαρτί 80 γραμμαρίων και διαστάσεων 1 εκ. επί 17 εκ, το κόστος εκτύπωσής του είναι 7,12 ευρώ. Αυτή είναι και η τιμή χονδρικής. Κάθε φορά που θα παραγγέλνετε ένα βιβλίο σας για εσάς θα πληρώνετε 7,12 ευρώ στην lulu και επιπλέον τα μεταφορικά.

LULU Price your book 5

(Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε κάτι – μπορείτε πάντοτε να γράψετε το βιβλίο σας με το word σε απλή διάταξη και τα τυπικά περιθώρια, αλλά θα γλυτώσετε πολύ κόπο και χρόνο, εάν κατεβάσετε τα πρότυπα (templates) τής Lulu, μπορείτε να το κάνετε παρακάτω όταν θα ορίσετε το μέγεθος τού βιβλίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το πρότυπο και να αντιγράψετε εκεί το βιβλίο σας, δηλαδή μία αντιγραφή από αρχείο word σε αρχείο word.)

Εάν συνεχίσετε παρακάτω θα δείτε ότι με βάση το κόστος εκτύπωσης, καταλήγετε σε έναν πίνακα όπου μπορείτε να ορίσετε το κέρδος σας, μe απλά λόγια δηλαδή την λιανική τελική τιμή τού βιβλίου σας, ποια είναι η τιμή που θα βλέπει όποιος μπαίνει στη lulu και θέλει να παραγγείλει το βιβλίο σας.

LULU Price your book 6

Για το συγκεκριμένο βιβλίο δηλαδή που σε εσάς κόστισε 7 ευρώ η Lulu προτείνει σχεδόν διπλάσια λιανική τιμή. Φυσικά αυτό είναι μόνο μία πρόταση, αφού εσείς έχετε την ευχέρεια να αυξήσετε την λιανική τιμή και να έχετε μεγαλύτερο κέρδος.

Να θυμάστε ότι είμαστε ακόμη στο στάδιο τού υπολογισμού, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και ο σχεδιασμός τού βιβλίου σας είναι ακόμη στο μηδέν. Απλώς με τα παραπάνω παίρνετε μία ιδέα κόστους και έτσι μπορείτε να σκεφθείτε το κέρδος που θέλετε να έχετε ανά πώληση σε οποιοδήποτε από τα πιο γνωστά νομίσματα στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος σ’ αυτήν την ενότητα να σημειώσουμε το εξής -το σημερινό άρθρο δίνει μόνο μία βασική ιδέα τής διαδικασίας εκτύπωσης, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα κείμενα. Η συμβουλή μας είναι, εάν γνωρίζετε κάπως καλά Αγγλικά, να ρίξετε μια ματιά στους οδηγούς που έχει η Lulu και που πραγματικά έχουν αναλυτικές πληροφορίες, συμβουλές και υποδείγματα για τα πάντα. Στην ουσία είναι σαν να έχετε στην διάθεσή σας ένα μεγάλο τυπογραφείο που μπορείτε να το προσαρμόσετε στις ανάγκες και επιθυμίες σας.

Ο σχεδιασμός τού βιβλίου σας

office 932926 1280

Όσο ακόμη είστε στην κεντρική σελίδα τής lulu πηγαίνετε επάνω στο οριζόντιο μενού και επιλέγετε “Create” και στο υπομενού που θα εμφανιστεί πατάτε “Print Books” και στην επόμενη οθόνη “Start my Print Book”. Θα εμφανιστεί η οθόνη με τον τίτλο Start Your Project, ενώ στο πάνω μέρος θα δείτε ότι ξεδιπλώνεται μία “κορδέλα” όπως στην παρακάτω φωτογραφία…

LULU Ribbon

Αυτά είναι τα στάδια που πρέπει να επεξεργαστείτε μέχρι να φτάσετε στο τελικό “Complete”. Φαίνονται πολλά, αλλά στην ουσία πρόκειται για μερικά κλικ σε προκαθορισμένες επιλογές. Όταν ολοκληρώνετε με επιτυχία κάθε στάδιο θα βλέπετε δίπλα από κάθε τίτλο το πράσινο στρογγυλό σηματάκι που δηλώνει την ολοκλήρωση. Στην δική μας φωτογραφία είναι όλα πράσινα γιατί το παράδειγμα το πήραμε από βιβλίο που έχει ήδη εκτυπωθεί με επιτυχία.

Πατάτε λοιπόν “Print”, κατεβαίνετε πιο χαμηλά στην ίδια σελίδα και τσεκάρετε και τις τρεις επιλογές…

LULU Create book 1

Επόμενο βήμα, ονομάζετε το project σας, δώστε μία οποιαδήποτε ονομασία σάς βολεύει για να το ξεχωρίζετε, αυτός ΔΕΝ είναι ο τίτλος τού βιβλίου, είναι ένα διακριτικό μόνο για εσάς. Στην γλώσσα επιλέγετε modern Greek στο μενού που θα αναδυθεί και στην Κατηγορία βρίσκετε εκείνη που χαρακτηρίζει περισσότερο το περιεχόμενο τού βιβλίου σας.

LULU Create book 2

Στην επόμενη καρτέλα θα βάλετε στα Ελληνικά τον κύριο τίτλο τού βιβλίου σας και (προαιρετικά) έναν υπότιτλο. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε ως έχουν.

Διαφήμιση
LULU Create book 3

Πάμε παρακάτω. Εδώ ορίζετε το είδος των πνευματικών δικαιωμάτων που επιθυμείτε. Το πιθανότερο βεβαίως είναι να διατηρήσετε τα πνευματικά δικαιώματα, οπότε τσεκάρετε την πρώτη επιλογή, πρόκειται για το γνωστό κείμενο που βλέπετε και στις ελληνικές εκδόσεις, ότι δηλαδή απαγορεύεται η αναδημοσίευση κλπ, κλπ.

LULU Create book 4

Προχωρώντας ερχόμαστε σε ένα θέμα για το οποίο δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις και αφορά την παραχώρηση ISBN. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και στην Ελλάδα, αλλά στην Lulu δεν χρειάζεται να κάνετε το παραμικρό. Τσεκάρετε την πρώτη επιλογή με κλειστά μάτια, εκτός εάν έχετε ήδη προμηθευθεί ISBN από την Εθνική βιβλιοθήκη. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα ISBN από την lulu και θα εκτυπωθεί αυτομάτως στο οπισθόφυλλο τού βιβλίου σας.

LULU Create book 5

Επόμενη καρτέλα και ήρθε η ώρα να ανεβάσετε το βιβλίο σας σε μορφή pdf, εμείς όπως βλέπετε για τίς ανάγκες τού σημερινού κειμένου, ανεβάσαμε ένα … εγχειρίδιο φούρνου! Το σύστημα αυτομάτως αναγνώρισε τον αριθμό των σελίδων, (επιτρέπονται έως και 800), μάς ενημερώνει ότι ανέβηκε με επιτυχία και έχει και μία παρατήρηση για την ποιότητα των φωτογραφιών, την οποία και αγνοείτε, ιδιαίτερα εάν το βιβλίο σας περιλαμβάνει κατά βάση κείμενο. Άλλωστε σήμερα αναφερόμαστε κυρίως στις λογοτεχνικές εκδόσεις, είναι αυτονόητο ότι εάν, για παράδειγμα, θέλετε να εκδώσετε ένα φωτογραφικό λεύκωμα η ποιότητα των φωτογραφιών και οι διαστάσεις τους θα πρέπει να είναι διαφορετικές.

LULU Create book 6

Στο επόμενο βήμα πρέπει να ορίσετε εάν θέλετε ασπρόμαυρη εκτύπωση ή εκτύπωση με περισσότερα χρώματα. Εάν το εξώφυλλό σας είναι απλό και το βιβλίο σας ένα μυθιστόρημα ή διήγημα, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθείτε με την χρήση περισσότερων χρωμάτων.

LULU Create book 7

Βλέπετε τελικά ότι τα βήματα μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά τα περισσότερα περιορίζονται σε ένα απλό κλικ. Παρακάτω επιλέγετε το cream ή το λευκό χρώμα στις σελίδες, τα γραμμάρια τού χαρτιού (στις διαστάσεις που βάλαμε εμείς δεν ήταν διαθέσιμο το χαρτί των 80 γραμμαρίων, εάν στο δικό σας σχεδιασμό είναι διαθέσιμο προτιμήστε το), όπως και το αν επιθυμείτε σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο. Προτιμήστε το σκληρό εξώφυλλο μόνο εάν έχετε πολλές σελίδες, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος για επιπλέον επιβάρυνση.

LULU Create book 8

Πλησιάζουμε προς το τέλος. Επόμενη καρτέλα και επιλέγετε εάν θέλετε το εξώφυλλο γυαλιστερό ή ματ. Η προσωπική μας προτίμηση είναι πάντοτε το ματ, αλλά περί ορέξεως λόγος ουδείς. Εδώ λοιπόν βλέπετε ότι για τα χαρακτηριστικά πού έχουμε δώσει εμείς στο παράδειγμά μας, (44 σελίδες, ασπρόμαυρη εκτύπωση) η κάθε εκτύπωση θα μάς κοστίσει 3.95 ευρώ. Αυτή θα είναι και η τιμή που θα πληρώνουμε στη lulu κάθε φορά που παραγγέλνουμε αντίτυπα από το βιβλίο μας.

LULU Create book 9

Ωραία, τώρα ξέρετε ακριβώς πόσο θα σάς κοστίσει η εκτύπωση τού βιβλίου σας (να πούμε με την ευκαιρία ότι εάν έχετε πρόβλημα χρόνου, δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε όλες τις επιλογές σε μία μέρα, το σύστημα θα αποθηκεύσει ό,τι έχετε κάνει και μπορείτε να επανέλθετε κάποια άλλη στιγμή). Η επόμενη καρτέλα αφορά το εξώφυλλο.

LULU Create book 10

Ας σταθούμε για λίγο στο σημείο αυτό. Στην καρτέλα Design Your Cover και λίγο πιο κάτω θα δείτε ότι υπάρχει μία νέα επιλογή Create your Cover. Η συμβουλή μας είναι να την χρησιμοποιήσετε, είναι εύκολη και με την χρήση της είστε βέβαιοι ότι δεν θα έχετε πρόβλημα διαστάσεων και περιθωρίων. Θα μεγαλώναμε υπερβολικά το ήδη μεγάλο σημερινό μας κείμενο εάν θέλαμε να κάνουμε αναλυτική παρουσίαση αυτής τής εφαρμογής τής lulu, πάντως εάν έχετε πρόβλημα μπορείτε να γράψετε στα σχόλια παρακάτω και να ζητήσετε βοήθεια για την χρήση της.

Δείτε για παράδειγμα το ασπρόμαυρο εξώφυλλο που σχεδιάσαμε εμείς για το βιβλίο οτύ Μάνου Τασάκου “Κείμενα 2012 – 2022”.

LULU Create book 11

Κανονικά στο σημείο αυτό και εάν έχετε ολοκληρώσει όλα τα βήματα σωστά, αμέσως μόλις ανεβάσετε το εξώφυλλο, η lulu θα ζητήσει την υπομονή σας για την προεπισκόπηση τού βιβλίου σας, καθώς πρέπει να συναθροίσει όλα τα χαρακτηριστικά που έχετε ορίσει. Ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων η δημιουργία προεπισκόπησης μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μερικά λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί και πατώντας επάνω στο Preview θα δείτε αρχικά το εξώφυλλο και μετά με τα βελάκια μπορείτε να προσχωρήσετε και να ελέγξετε την κάθε σελίδα τού βιβλίου σας. Για παράδειγμα…

LULU Create book 12

Εδώ βλέπετε τις εσωτερικές σελίδες από το βιβλίο τού Τασάκου. Ποιο είναι το νόημα τής προεπισκόπησης; Ένα και μοναδικό, να ελέγξετε δηλαδή ότι το κείμενό σας δεν ξεφεύγει καθόλου από τα περιθώρια. Και μάλιστα, όχι απλώς ότι δεν ξεφεύγει, αλλά και ότι υπάρχει αρκετή απόσταση από τα τέσσερα άκρα, δηλαδή πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά. Εάν αυτό δεν συμβαίνει μην βαρεθείτε ούτε στιγμή, γυρίστε πίσω στο βιβλίο σας, διορθώστε τα περιθώρια και ανεβάστε εκ νέου το pdf στην αντίστοιχη καρτέλα που είδαμε πριν. Είναι πολλοί εκείνοι που βαρέθηκαν και άφησαν αυτό το βήμα να περάσει, μόνο που όταν πήραν το βιβλίο στα χέρια τους είδαν ότι για να διαβαστεί θα πρέπει να ανοίγει διάπλατα και στο τέλος να καταστρέφεται και το δέσιμο. Μεγάλη προσοχή λοιπόν μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κείμενο και φωτογραφίες είναι σωστά τοποθετημένα και απολύτως εντός των περιθωρίων που έχει ορίσει το πρότυπο τής lulu.

Και τώρα η καλύτερη στιγμή στην όλη διαδικασία, στην επόμενη καρτέλα το σύστημα ζητά να ορίσετε την λιανική – τελική τιμή για το βιβλίο σας.

LULU Create book 13

Οι τιμές στο παράδειγμά μας είναι φυσικά τυχαίες, εσείς μπορείτε να γράψετε το ποσό που θέλετε να κερδίζετε από την πώληση τού κάθε βιβλίου σας και το σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα την τελική τιμή. Μην σάς πιάσει πανικός ότι μπορεί να κάνετε κάτι λάθος, οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να τροποποιήσετε τόσο την τιμή όσο και κάποιες από τις υπόλοιπες επιλογές για την εκτύπωση τού βιβλίου.

Εάν όλες οι καρτέλες στην “κορδέλα” είναι πράσινες, εάν όλα είναι σωστά και εάν εσείς είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα που βλέπετε στην προεπισκόπηση, τότε φτάσαμε στο τέλος και μπορείτε άφοβα να ανεβάσετε το βιβλίο σας στο βιβλιοπωλείο τής lulu, όπου θα φαίνεται κάπως έτσι…

LULU BOOKSTORE

Όμως, πάντα υπάρχει ένα όμως. Για να ολοκληρωθεί εντελώς η όλη διαδικασία και να μπορεί πλέον το βιβλίο σας να πωλείται χωρίς κανέναν περιορισμό ή ένσταση, η Lulu θα σας ζητήσει να παραγγείλετε ένα proof αντίτυπο, δηλαδή ένα αντίτυπο που θα το παραλάβετε και θα ελέγξετε ότι όλα είναι σωστά. Πρέπει λοιπόν να πατήσετε επάνω στην επιλογή τής παραγγελίας αντιτύπου, να πληρώσετε το κόστος για ένα τεμάχιο, (υπολογίστε ότι υπάρχουν και κάπως τσουχτερά μεταφορικά) και σε δέκα περίπου μέρες, (ανάλογα με την τοποθεσία σας και τα μεταφορικά που έχετε επιλέξει), θα παραλάβετε το δοκιμαστικό αντίτυπο το οποίο και συμβουλεύουμε να ελέγξετε εξονυχιστικά. Όταν πια και σ’ αυτό το στάδιο το βιβλίο έχει περάσει όλους τούς ελέγχους, θα πρέπει να πάτε στα My Projects στην κεντρική σελίδα τού λογαριασμού σας και να εγκρίνετε την δημοσίευση τού βιβλίου σας, (υπάρχει σχετικό κουμπάκι).

Ίσως όλα αυτά να σας φαίνονται πολλά και δύσκολα, αλλά ειλικρινά θα δείτε ότι η εξοικείωση είναι γρήγορη και η όλη διαδικασία πολύ εύκολη.

man 5522892 1280

Ας πάμε τώρα σε ένα τελευταίο ερώτημα που μάς ρωτούν πολλοί από τους φίλους μας. και το ερώτημα είναι το εξής – πώς πρέπει να πουλάω το βιβλίο μου; να δίνω το link τής lulu όπου είναι ανεβασμένο το βιβλίο και όποιος θέλει να το παραγγέλνει από εκεί ή να παραγγείλω κάποια πρώτα αντίτυπα και να τα πουλάω μόνος μου;

Το δεύτερο δείχνει να είναι μία ελκυστική επιλογή σε μία πρώτη σκέψη. Όμως θα πρέπει να σκεφθείτε ότι αυτό προϋποθέτει μία βασική οργάνωση από την μεριά σας που έχει να κάνει με την συσκευασία αποστολών, την συνεννόηση με courier, πιθανώς την παραλαβή των αντιτύπων από τα ΕΛΤΑ κάθε τόσο, καθώς και την πιθανότητα κάποιος πελάτης να σας ζητήσει απόδειξη ή τιμολόγιο, (σπάνια περίπτωση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφθούμε και τα λιγότερα πιθανά σενάρια.)

Αντίθετα στην πρώτη περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαφημίσετε το βιβλίο σας, (στο facebook και αλλού) και να δίνετε στην διαφήμιση τον σύνδεσμο για να βρούν το βιβλίο σας και να το παραγγείλουν διαδικτυακά.

Τέλος, ας δούμε και ένα πρακτικό θέμα. Η εκτύπωση βιβλίων από την χώρα μας γίνεται συνήθως στην Γαλλία και από εκεί θα ταχυδρομηθεί το δέμα σας. Εάν έχετε επιλέξει τα φθηνότερα μεταφορικά, το δέμα θα παραδοθεί από την Lulu στα Γαλλικά Ταχυδρομεία και θα σας έρθει ένα track nymber για να παρακολουθείτε την εξέλιξη τής παραγγελίας. Στά σύνορα το δέμα θα παραληφθεί από τα ΕΛΤΑ. Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ενδεχόμενα – ή το βιβλίο σας θα χαρακτηριστεί ως επιστολή και θα πρέπει να περάσετε εσείς από το ταχυδρομείο να το παραλάβετε ή θα χαρακτηριστεί σαν δέμα και θα σας το φέρει ο ταχυδρόμος σπίτι ή όπου αλλού έχετε ορίσει. Εμείς πάντως το Proof αντίτυπο χρειάστηκε να πάμε στο ταχυδρομείο για να το παραλάβουμε, ενώ όταν κάποιος φίλος παρήγγειλε δύο αντίτυπα ο ταχυδρόμος τα πήγε σπίτι του. Ρωτήσαμε και στα ΕΛΤΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βγάλαμε άκρη, χώρια που το όλο σύστημα των ταχυδρομείων λειτουργεί διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

people 2604165 1280

Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει πολλούς φίλους και φίλες, γι’ αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις να τις γράψετε στα σχόλια για να βοηθηθούν κι εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το print on demand.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην έκδοση τού βιβλίου σας!

5 1 vote
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ε. Δημάκη
Ε. Δημάκη
1 year ago

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Εάν θέλουμε να αναρτήσουμε το βιβλίο στην ιστοσελίδα μας με το λινκ της loulou, στην ανάρτηση της ιστοσελίδας μας για το βιβλίο λογικά θα βάλουμε και λινκ για πληρωμή με PayPal. Μήπως η loulou, όταν ο ενδιαφερόμενος πατήσει το λινκ της, έχει ήδη εκεί και τον τρόπο πληρωμής; Στην περίπτωση αυτή, το λινκ στην δική μας ιστοσελίδα για την πληρωμή μήπως μπερδέψει τον αγοραστή;

Ε. Δημάκη
Ε. Δημάκη
1 year ago

Όταν η έκδοση είναι δίγλωσση, ποια διαφορά υπάρχει στην διαδικασία; Επιλέγουμε ως γλώσσα την Ελληνική και πάλι ή την Αγγλική;