0Shares
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ FEATURE PHOTO

Από την τελευταία οικονομική κρίση έως και την επέλαση τού Covid, η πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Η ζωή γίνεται όλο και ακριβότερη, τα εισοδήματα σε γενικές γραμμές παραμένουν στάσιμα και είναι πολλοί εκείνοι που εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα είναι πλέον πανάκριβοι και σχεδόν απλησίαστοι για τον Έλληνα επισκέπτη. Εάν αθροίσουμε όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε το γιατί οι Έλληνες αναζητούν διακοπές που θα τους προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση και ξεκούραση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να πρέπει να ξοδέψουν μία μικρή περιουσία.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 1
Η αρχή τής παραλίας στην Ολυμπιάδα από την δεξιά πλευρά, υπολογίστε άλλα 600 μέτρα προς τα αριστερά. Το μεγάλο μήκος βοηθά πολύ στην αποφυγή συνωστισμού, ακόμη και τον Αύγουστο.

Για τους Θεσσαλονικείς, (και όχι μόνο), η Χαλκιδική θεωρείται ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς είναι σε μικρή απόσταση, (ακόμη και το τρίτο πόδι), δεν απαιτεί πολύωρες μετακινήσεις και αναμφισβήτητα διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες τής χώρας. Δυστυχώς όμως, τίποτα δεν μένει αλώβητο σε τούτη την χώρα, η μανία για άναρχη τουριστική εκμετάλλευση, έχει μετατρέψει μερικές από τις καλύτερες ακτές τής Χαλκιδικής σε σκέτο τσιμέντο. Περιοχές που παλαιότερα πραγματικά δρόσιζαν τον κόσμο, σήμερα είναι ασφυκτικά γεμάτες και η κίνηση σ’ αυτές λίγο διαφέρει από εκείνη στις μεγαλουπόλεις.

Εάν όμως ξεφύγει κάποιος από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα, υπάρχει πράγματι πιθανότητα να βρει παραλίες και περιοχές που ακόμη διατηρούν χαμηλό τουριστικό προφίλ και ταυτόχρονα προσφέρουν λογικές τιμές για τα πιο αδύναμα πορτοφόλια. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον Σταυρό και την Ολυμπιάδα στην Χαλκιδική, οπότε αποφασίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον τόπο, να σάς μεταδώσουμε όλες τις πληροφορίες για την περιοχή και το κυριότερο, να σάς ενημερώσουμε για τα υπέρ και τα κατά που πρέπει να ξέρετε εάν σκέπτεστε ένα πιο απομονωμένο μέρος για τις διακοπές σας.

Εν αρχή ην το Gps…

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 3

Πώς θα πάτε όμως στην Ολυμπιάδα; Οι περισσότεροι θα απαντήσετε – “…μα από τον γνωστό δρόμο για Χαλκιδική, με όσα βασανιστήρια από μποτιλιάρισμα συνεπάγεται αυτό…“. Λάθος. Ένα από τα πλεονεκτήματα τής Ολυμπιάδας, (καθώς στην ουσία βρίσκεται ψηλότερα από τα τρία πόδια τής Χαλκιδικής), είναι ότι μπορείτε να πάτε παίρνοντας την Εγνατία οδό, στην ουσία δηλαδή τον δρόμο για Ασπροβάλτα και Καβάλα. Για τους Θεσσαλονικείς που γνωρίζουν είναι εύκολο, απλώς στρίβουν από Εγνατία στην οδό Λαγκαδά και ακολουθούν τις πινακίδες για Καβάλα. Για όσους έρχονται από άλλες πόλεις, λίγο πριν μπούνε στην Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να πάρουν την περιφερειακή οδό, (υπάρχουν πινακίδες) και να ακολουθήσουν τις πινακίδες για Καβάλα και Σέρρες. Το μεγάλο πλεονέκτημα; Σπάνια υπάρχει μποτιλιάρισμα και η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε παραμένει μικρή (περίπου 90 χιλιόμετρα), σε μιάμιση περίπου ώρα θα είστε στον προορισμό σας.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 4
Ώρα 8 το βράδυ. Η ταβέρνα πάνω στο κύμα, το ξενοδοχείο πίσω και η (έρημη) παραλία μπροστά…

Ωραία, μπήκατε λοιπόν στην Εγνατία οδό και όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι, περιμένετε να υπάρχουν πινακίδες που να σας ειδοποιούν πού να στρίψετε για Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη κλπ. Πλάνη, μεγάλη πλάνη. Καμία πινακίδα. Θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί στην πρώτη έξοδο που οδηγεί στην Ολυμπιάδα, υπάρχει μοναχά μία διακριτική, (μα πολύ διακριτική!) πινακίδα και το μόνο που γράφει είναι “Άγιον Όρος”. Τώρα εάν δεν έχετε ακόμη αποφασίσει να μονάσετε ή εάν πράγματι ο προορισμός σας δεν είναι το Άγιον Όρος, θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι πρόκειται για τον ίδιο δρόμο που οδηγεί σε Σταυρό και Ολυμπιάδα και να βγείτε από την έξοδο αυτή. Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν γνωρίζετε ακόμη καλά τι θα πει Ελλάδα ή ότι είστε αφηρημένος και προσπεράσατε την πινακίδα και την έξοδο. Μην ανησυχείτε. Το κράτος φροντίζει για όλα και έτσι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω υπάρχει μία δεύτερη πινακίδα, μόνο που έχει ακριβώς την ίδια σήμανση – “Άγιον Όρος”. Άρα, ηθικό δίδαγμα: Μην ψάχνετε πινακίδες με τον προορισμό σας ή έστω για την Ουρανούπολη, όπου συναντήσετε πινακίδα για Άγιο Όρος την ακολουθείτε και ο Θεός μαζί σας.

Μην βιάζεστε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πια ότι στην Ολυμπιάδα πηγαίνει κανείς μέσω τής κωμόπολης Σταυρός, όμως όπως είναι λογικό οι υπόλοιποι αγνοούν αυτήν την πληροφορία. Λογικά θα σκεφθείτε – “ε, και τι έγινε; ας είναι καλά το gps…”. Φιλική συμβουλή – από την στιγμή που θα βγείτε στην έξοδο για το Άγιον Όρος, μην επαναπαύεστε και πολύ στην τεχνολογία. Gps είναι αυτό, δεν τα ξέρει και όλα, ιδιαίτερα όταν βρεθείτε ανάμεσα σε αγελάδες που μασουλούν χορτάρι και τρακτέρ που οργώνουν τους αγρούς. Σταματήστε και ρωτήστε όποιον Χριστιανό βρείτε στον δρόμο σας, αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να φτάσετε χωρίς παρακάμψεις στον προορισμό σας.

Ένα δεύτερο σημείο που ίσως σάς μπερδέψει – αφού με το καλό φτάσετε στον Σταυρό στον κεντρικό κυκλικό κόμβο και τότε θα πρέπει να πάρετε την δεύτερη έξοδο που οδηγεί στην Ολυμπιάδα, (δεν θυμάμαι εάν υπάρχουν πινακίδες, το πιθανότερο πως όχι). Μόλις όμως πάρετε την δεύτερη έξοδο θα αρχίσετε να αναρωτιέστε εάν πράξατε σωστά για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδρομή ανηφορίζει στο βουνό, από έναν δρόμο καλοστρωμένο μεν, αλλά φιδίσιο και γι’ αυτό θέλει προσοχή στην οδήγηση. Δεν είναι πάνω από δέκα με δώδεκα χιλιόμετρα, αλλά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα στις κλειστές στροφές και να μένετε στην λωρίδα σας, καθώς υπάρχουν πάντοτε αυτοί που νομίζουν ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος για το ράλι Παρίσι-Ντακάρ.

Κάποια στιγμή ξεκινά η κατηφόρα για την θάλασσα και την Ολυμπιάδα, αλλά η κατάρα με τις πινακίδες συνεχίζεται. εμείς τουλάχιστον πινακίδα με την λέξη “Ολυμπιάδα” δεν είδαμε πουθενά, μόνο μία επιγραφή με την λέξη “Στάγειρα” μάς καθησύχασε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, (τα Στάγειρα ως γνωστόν είναι η γενέτειρα τού Αριστοτέλη).

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2
Μπορείτε να διακρίνετε τον πεζόδρομο πίσω από τις ομπρέλες και ο οποίος ακολουθεί την παραλία σε όλο το μήκος της.

Διαμονή, ξενοδοχεία, δωμάτια

Είναι βέβαιο ότι θα έχετε φροντίσει να κλείσετε δωμάτιο σε μία από τις πολλές πανσιόν που έχει το χωριό. Ακόμη και εάν το gps δεν το βρίσκει στους χάρτες του, μην ανησυχείτε, η τουριστική περιοχή τής Ολυμπιάδας είναι όλο κι όλο ένας πεζόδρομος κατά μήκος τής παραλίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ξενοδοχείο σας θα βρίσκεται κάπου εκεί. Σκεφτείτε το ως εξής – υπάρχει ένας πεζόδρομος δίπλα και παράλληλα με την παραλία όπου είναι απλωμένες ταβέρνες, καφέ και πανσιόν, (μήκος περίπου 700 με 800 μέτρα), ενώ ακριβώς από πάνω και παράλληλα είναι ο κεντρικός δρόμος όπου κυκλοφορούν ή παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Το ξενοδοχείο σας δηλαδή το πιθανότερο είναι να βλέπει και μπροστά (στην παραλία) και πίσω (στον δρόμο με τα αυτοκίνητα). Σε περίοδο μεγάλης αιχμής δεν είναι βέβαιο ότι θα βρείτε να παρκάρετε στον πάνω δρόμο μπροστά στην είσοδο τού ξενοδοχείου σας, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία γι’ αυτό, σίγουρα θα βρείτε πάρκινγκ επάνω στον δρόμο σε απόσταση λίγων μέτρων, αλλά και αυτό να μην γίνει, υπάρχει δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στο κέντρο τού χωριού (πλατεία), πίσω ακριβως από την εκκλησία, είναι αδύνατον να μην το δείτε μπαίνοντας στο χωριό.

Τώρα, όταν μιλάμε για ξενοδοχεία, μην φαντάζεστε το Holiday inn ή το Four Roses. Στην πραγματικότητα πρόκειται για παλιά διώροφα και τριώροφα σπίτια που έχουν ανακαινιστεί και έχουν χωρέσει όσα περισσότερα δωμάτια για να εξυπηρετηθεί η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών. Γι’ αυτό και τα περισσότερα δωμάτια είναι μικρά με τα απολύτως απαραίτητα. Πάντως στο Booking.com, αλλά και σε άλλες παρόμοιες πλατφόρμες θα βρείτε εύκολα το δωμάτιο που σάς ταιριάζει, υπάρχουν πολλά με εξαιρετικές κριτικές. Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα σε όποιο δωμάτιο και εάν διαλέξετε; Το γεγονός ότι όλα βρίσκονται μέσα στο τόξο τής παραλίας, οπότε η μετακίνησή σας προς την θάλασσα απαιτεί τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ένα με δύο λεπτά το πολύ. Συμβουλή – φροντίστε το δωμάτιο να βλέπει στην θάλασσα και να διαθέτει έστω και ένα μικρό μπαλκόνι, η θέα το πρωί είναι πανέμορφη προς τον ανοικτό κόλπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 12
Το ξενοδοχείο Καλοκαιρινό αριστερά, η ταβέρνα Ακρογιάλι από κάτω και η αρχή τού πεζόδρομου όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα τής περιοχής.

Οι διακοπές

Στο σημείο αυτό ας δώσουμε μία εικόνα τής Ολυμπιάδας, μπορείτε άλλωστε να συμβουλευθείτε και τις φωτογραφίες τού κειμένου. Όπως είπαμε και παραπάνω, όλο το τουριστικό κομμάτι τής Ολυμπιάδας είναι ο παραλιακός πεζόδρομος και σε πολύ μικρότερο βαθμό η κεντρική πλατεία τού χωριού. Η κεντρική παραλία είναι πολύ μεγάλη, (όπως είπαμε περίπου 700 μέτρα), οπότε το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα τής περιοχής, είναι πως δεν θα είστε πλάτη με πλάτη με τον διπλανό σας, ακόμη και σε περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης. Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η θάλασσα είναι εξαιρετική και κατάλληλη για παιδιά, καθώς είναι ρηχή για τουλάχιστον πενήντα μέτρα και μετά βαθαίνει ομαλά.

Στον ίδιο πεζόδρομο με τα ξενοδοχεία, βρίσκονται σχεδόν και όλες οι ταβέρνες για το φαγητό σας. Όταν βέβαια μιλάμε για ΟΛΕΣ τις ταβέρνες, μην πάει το μυαλό σας σε καμιά πληθώρα, τρεις με τέσσερις είναι όλες κι όλες, αλλά το καλό είναι πως όλες προσφέρουν ιδιαίτερα καλό φαγητό, κυρίως βέβαια με ψαρικά. Δυστυχώς όμως, οι τιμές δεν είναι ανάλογες με εκείνες που θα περίμενε κανείς από ένα χωριό με χαμηλό τουριστικό προφίλ. Ενδεικτικά – ένα μπουκαλάκι ούζο 9 ευρώ, τηγανητά μύδια, (η περιοχή φημίζεται γι’ αυτά), 10 ευρώ, τηγανητό καλαμάρι 10 ευρώ, γαρίδες ψητές, (περίπου 6 με 7 στον αριθμό), 15 ευρώ, πατάτες τηγανητές 5 ευρώ, τσιπούρα (ιχθυοτροφείου) 35 ευρώ το κιλό, λαβράκι πελαγίσιο 70 ευρώ το κιλό. Γενικώς τιμές τσιμπημένες. Θα πει κάποιος – “εντάξει, τουριστικό μέρος είναι, τα ψαρικά είναι γενικά ακριβά, μπορώ να την βγάλω και με ένα σάντουιτς...”.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 10
Το φαγητό σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλό, αλλά οι τιμές τσιμπημένες.

Χμ, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες. Στον παραλιακό πεζόδρομο βέβαια, εκτός από τις ταβέρνες, θα βρείτε ΕΝΑ κατάστημα με πίτσες και μακαρονάδες, κάποια μικρά καφέ όπου μπορείτε να πάρετε hot dog, club sadwitch, κοτομπουκιές και παγωτά και στον επάνω δρόμο κοντά στην πλατεία, υπάρχουν ΔΥΟ καταστήματα με γύρο, σουβλάκια και άλλα κρέατα. Αυτά, τελεία. Φυσικά υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να ετοιμάσετε μόνοι σας κάτι πρόχειρο, στην πλατεία υπάρχουν τρία με τέσσερα mini market που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα για κάτι τέτοιο.

Διαφήμιση

Για να ξέρετε πάντως τι προϋπολογισμό χρειάζεστε, ας δούμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα για ένα ζευγάρι που τρώει κάθε βράδυ σε μία από τις ταβέρνες που αναφέραμε πιο πάνω. Ενδεικτικό μενού – μία πατάτες τηγανητές, ένας τσίρος καπνιστός, μία αγγουροντομάτα, μία μύδια τηγανητά και μία καλαμαράκια και ένα κρασί χύμα μισό λίτρο. Αυτά θα σας κοστίσουν περίπου 45 με 50 ευρώ. Άρα για μία διαμονή 5 ημερών και για ολοκληρωμένο φαγητό μία φορά την ημέρα, θα χρειαστείτε περίπου 250 ευρώ. Προσθέστε σ’ αυτό το ποσό και 30 ακόμη ευρώ, (κάτι για πρωϊνό και καφέδες στην παραλία) και έχετε φτάσει περίπου τα 300 ευρώ πολύ συντηρητικά και μόνο εάν είστε από εκείνους που ουσιαστικά τρώνε μία φορά την ημέρα.

Επιπλέον πλεονέκτημα – σχεδόν όλες οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν και πληρώνετε μόνο ό,τι παραγγείλετε από το κατάστημα που τις διαχειρίζεται.

Στην θάλασσα

Εάν αυτό που αναζητάτε είναι ήρεμες διακοπές χωρίς οδήγηση και συνωστισμό, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθείτε από το κέντρο τής Ολυμπιάδας για μπάνιο, το πρόγραμμά σας δηλαδή μπορεί να είναι το απλούστερο που υπάρχει, εγερτήριο ό,τι ώρα θέλετε, κάτι λίγο με τον καφέ για πρωϊνό και μετά στην ξαπλώστρα όλη την μέρα έως το βράδυ που θα πάτε για δείπνο. Εάν τώρα σάς κάνει όρεξη, πολύ κοντά στην κεντρική παραλία υπάρχουν πολλές ακόμη και καλύτερες, αλλά είπαμε, για εντελώς ξεκούραστες διακοπές δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε καθόλου από εκεί που είναι το δωμάτιό σας.

Με τις ξαπλώστρες τώρα μπορεί να αντιμετωπίσετε το εξής πρόβλημα: Είναι πιθανόν το ξενοδοχείο που μένετε να έχει δικές του στην παραλία και να σας ενημερώσει ότι δικαιούστε μία ξαπλώστρα, αλλά στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι να περιμένετε στην ουρά. Ο λόγος είναι απλός – ο αθάνατος Ελληνάρας (και Βούλγαρος και Σέρβος και Σκοπιανός), για να αποφύγει την ουρά, αφήνει την πετσέτα του από το προηγούμενο βράδυ (!) για να βρει την ξαπλώστρα έτοιμη το πρωί. Οι ιδιοκτήτες των δωματίων προσπαθούν να το αποφύγουν αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανήμποροι να κάνουν κάτι ουσιαστικό που θα λύσει το πρόβλημα (όπως για παράδειγμα να βάλουν τόσες ξαπλώστρες που να αντιστοιχούν στους επισκέπτες τους). Εάν παρατηρήσετε από την πρώτη κιόλας μέρα ότι συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στο δικό σας ξενοδοχείο μην εκνευριστείτε, πάρτε την παραλία με τα πόδια και είναι σίγουρο ότι σε μικρή απόσταση θα βρείτε ξαπλώστρα ελεύθερη, ιδιαίτερα σε χώρο που εκμεταλλεύεται κάποιο κατάστημα-καφέ και όχι ξενοδοχείο.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 6
Αύγουστος μεσημέρι και η παραλία σχεδόν άδεια. Το μικρό νησάκι που φαίνεται στο βάθος είναι ο Καυκανάς που λέγεται ότι ήταν ο τόπος εξορίας τής μητέρας τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας.

Εύλογο ερώτημα: Ωραία όλα αυτά, αλλά μετά το βραδινό φαγητό, τι κάνουμε; πού μπορούμε να πάμε για ένα ποτό; Λοιπόν, σε όλο τον παραλιακό πεζόδρομο υπάρχουν ΕΝΑ, άντε ΔΥΟ μπαρ, αλλά μην περιμένετε τίποτα παραπάνω από ένα υπαίθριο καφέ που παίζει δυνατά μουσική. Μεγάλη πιθανότητα επίσης η μουσική να έχει μία παλαιότητα, δεκαετία δηλαδή τού 70, τού 80, το πολύ τού 90. Είπαμε, στην Ολυμπιάδα θα πάτε για ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές, όχι για να ξεβιδωθείτε στον χορό και να γίνετε φέσι από το ποτό.

Δεύτερο εύλογο ερώτημα – Εντάξει με τα μπαρ και τα ξενύχτια, αλλά από μαγαζάκια πώς πάμε; Μπορώ το βράδυ να περπατήσω σε κάποιον δρόμο με τουριστικά καταστήματα, να πάρω μία εφημερίδα, να αγοράσω ένα βιβλίο; Απαντούμε: ΟΧΙ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο στην Ολυμπιάδα δεν υπάρχουν εφημερίδες. Επίσης δεν υπάρχει κανένας χώρος που να μπορείτε να πάρετε ένα βιβλίο τής προκοπής. Ένας πλανόδιος υπήρχε κάποτε, (όπως μάς λένε οι ντόπιοι), που έστηνε το βράδυ έναν πάγκο στον πεζόδρομο, αλλά τις μέρες που ήμασταν εμείς εκεί ήταν εξαφανισμένος. Θα πρέπει να περιοριστείτε στα κλασικά σταυρόλεξα των διακοπών και σε κάποια βιβλία τσέπης που πωλούνται στα super market τής πλατείας. βεβαίως, εάν έχετε το κουράγιο, μπορείτε να οδηγήσετε έως τον γειτονικό Σταυρό. Άρα, ηθικό δίδαγμα, εάν είστε από τους αναγνώστες τής παραλίας, βάλτε στην βαλίτσα σας τα βιβλία που δεν έχετε διαβάσει ή ό,τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε χαλαρά τον ελεύθερο χρόνο σας στην Ολυμπιάδα που οπωσδήποτε θα είναι άφθονος.

Αξιοθέατα

ai generated 8172924 1280
Αριστοτέλης

Η Ολυμπιάδα ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αγία Κυριακή τού Αιγιαλού τής Μικράς Ασίας. Ο Αιγιαλός είναι η πατρίδα τού Μενέλαου Λουντέμη, την οποία και εγκατέλειψε στην Μικρασιατική καταστροφή. Γι’ αυτό μην απορήσετε όταν στην βόλτα σας στον πεζόδρομο σε ένα μικρό πάρκο συναντήσετε την προτομή τού συγγραφέα, αυτό που τον ενώνει με τον τόπο είναι η κοινή μακρινή καταγωγή τους.

Η Ολυμπιάδα είναι βεβαίως γνωστή και για τα αρχαία Στάγειρα την πατρίδα τού Αριστοτέλη, ο αρχαιολογικός χώρος απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από την Ολυμπιάδα και αξίζει μία επίσκεψη, άλλωστε δεν χρειάζεται να πάρετε καν αυτοκίνητο. Από το 2020 στην πλατεία τής Ολυμπιάδας υπάρχει μία γιγαντιαία τοιχογραφία τού Αριστοτέλη, έργο τού Θάνου Αβραμίδη. Δυστυχώς και παρά το ότι πέρασαν μόλις τρία χρόνια από την ολοκλήρωσή της, όταν περάσαμε εμείς από εκεί έδειχνε ήδη σημαντικά σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεκινήσει κάποια έργα στην κεντρική πλατεία, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα συντηρηθεί και η τοιχογραφία. Επάνω της υπάρχει το γνωμικό τού Αριστοτέλη Πενία πολλών έστιν ενδεής, η δ’ απληστία πάντων, και για να μην σπαζοκεφαλιάζετε με την μετάφρασή της σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων, η απληστία όμως όλων.

Όσο για το όνομα τού χωριού δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία, καθώς προφανώς αποτελεί απόδοση τιμής στην μητέρα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πάντως είναι αλήθεια ότι με την πατρίδα τού Αριστοτέλη τόσο κοντά στο χωριό, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να αναβαθμιστεί ο τουρισμός στην περιοχή. Για όλη την Ευρώπη, (για όλο τον κόσμο στην πραγματικότητα), ο Αριστοτέλης είναι στην ουσία ο θεμελιωτής τής δυτικής σκέψης και φιλοσοφίας, άρα κάποιες μουσειακές και λειτουργικές υποδομές στον χώρο που γεννήθηκε θα ήταν πόλος έλξης για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να υπάρχει κάποιο μικρό μουσείο με αναπαραστάσεις, διαλέξεις από φιλολόγους για την ιστορία και το έργο του, εκδόσεις με τα συγγράμματά του και άλλα πολλά.

Ανακεφαλαίωση

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 9
Καφές δίπλα στο κύμα, σωστές αποστάσεις στην παραλία σε ώρα αιχμής, (περίπου 12 το μεσημέρι), ό,τι πρέπει για ήρεμες διακοπές.

Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τα υπέρ και τα κατά, για την περίπτωση που σκέπτεστε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ολυμπιάδα, μακριά από τα κοσμικά κέντρα τής Χαλκιδικής και τής υπόλοιπης χώρας.

Τα Υπέρ

  • Εξαιρετική θάλασσα, ιδιαίτερα για οικογένειες
  • Περιποιημένα δωμάτια σε γενικές γραμμές, ευγενικοί ιδιοκτήτες
  • Δωρεάν ξαπλώστρες, αλλά και χώρος για να βάλετε την δική σας ομπρέλα
  • Πολύ όμορφες παραλίες σε απόσταση αναπνοής
  • Λίγες ταβέρνες, αλλά με πολύ καλό φαγητό και σέρβις
  • Μεγάλη κεντρική παραλία, δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ
  • Κοντινή απόσταση από Θεσσαλονίκη
  • Τιμές δωματίων σχετικά λογικές
  • Ο αρχαιολογικός χώρος με τον τάφο τού Αριστοτέλη απέχει ελάχιστα από το χωριό

Τα Κατά

  • Τσιμπημένες τιμές στο φαγητό, κυρίως ψαρικά
  • Περιορισμένες επιλογές σε καταστήματα φαγητού
  • Απουσία επιλογών για πιο έντονη βραδινή διασκέδαση
  • Παντελής απουσία τουριστικών καταστημάτων, εκτός από τον παραλιακό πεζόδρομο, όλη η υπόλοιπη τοποθεσία μοιάζει να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από τον τουρισμό, (αυτό θα μπορούσε να μπει και στα υπέρ)

Συμπερασματικά, όλα εξαρτώνται από το είδος των διακοπών που θέλετε να κάνετε. Εάν ο προϋπολογισμός σας είναι σφικτός και ταυτόχρονα το μόνο που θέλετε είναι κάποιες ημέρες απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης, τότε η Ολυμπιάδα ακούγεται ιδανική για εσάς. Εάν όμως το ιδανικό σας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, μην το σκέπτεστε καν, ήδη από την δεύτερη ημέρα θα κάνετε χαρακίρι.

Μικρές συμβουλές

  • Τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν σερβίρουν πρωϊνό, άρα φροντίστε από πριν να προμηθευτείτε καφέ και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να βάλετε στο στόμα σας το πρωί.
  • Στο χωριό υπάρχει ένα φαρμακείο, αρκετά καλά εξοπλισμένο, εάν ο μη γένοιτο το χρειαστείτε, θα το βρείτε εύκολα στην κεντρική πλατεία.
  • Στην πλατεία επίσης υπάρχουν δύο φούρνοι, που εκτός από ψωμί έχουν όλα τα απαραίτητα για ένα πρωϊνό ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Εκεί επίσης είναι μαζεμένα και όλα τα super markets.
  • Στο Booking.com προτιμήστε τα καταλύματα που έχουν κριτικές πάνω από 4 αστέρια, γενικά οι κριτικές των πελατών είναι αξιόπιστες και αντανακλούν την πραγματικότητα.
  • Οι τρεις ταβέρνες κατά σειρά στον πεζόδρομο με καλό (και παρόμοιο) φαγητό είναι Το Ακρογιάλι, (ιδιοκτησία των ξενοδοχείων Καλοκαιρινό και Ακρογιάλι), Ο Καπετάν Μανώλης και η Καβουρόπετρα. Τον περισσότερο κόσμο μαζεύει το Ακρογιάλι, κυρίως γιατί βρίσκεται μπροστά στα ξενοδοχεία και επιπλέον οι τουρίστες που μένουν σ’ αυτά έχουν μία έκπτωση 10% (Εάν είστε ένοικος σε ένα από τα δύο ξενοδοχεία που προαναφέραμε, να θυμάστε ότι πρέπει να το δηλώσετε στον σερβιτόρο πριν από την έκδοση τού λογαριασμού). Ο Καπετάν Μανώλης έχει επίσης πολύ καλό φαγητό, αλλά είναι και η ακριβότερη ταβέρνα από τις τρείς, με μία διαφορά ανά πιάτο περίπου 2 με 3 ευρώ περισσότερο. Τέλος, η Καβουρόπετρα έχει νόστιμο προσεγμένο φαγητό, έχει επίσης τον μικρότερο συνωστισμό και άρα τις περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τραπέζι ακόμη και σε ώρες αιχμής.
5 1 vote
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments