0Shares
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

Παρά την οικονομική κρίση που συνεχίζεται περίπου εδώ και δέκα χρόνια, παρά την πανδημία που έκανε τα πράγματα στην οικονομία ακόμη χειρότερα, το κόστος για την αγορά νέας κατοικίας παραμένει απόλυτα απαγορευτικό για τους περισσότερους και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια. Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό κλίμα, το παλιό μικρό πατρικό σπίτι ή και το σπίτι που κατοικούμε σήμερα, αποκτούν διαφορετική αξία, καθώς με ένα κόστος κατά πολύ μικρότερο από εκείνο για νέα αγορά, μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που μάς ταλαιπωρούν λόγω παλαιότητας και να αποκτήσουμε μία κατοικία σύγχρονη, οικολογική και με χώρους που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και επιθυμίες.

Το 2020 δεν είναι 1980 ή ακόμη και 1990 – σήμερα ακόμη και οι πιο ακραίες ιδέες σε μία ανακαίνιση μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα και οικονομικά, χάρη στα νέα οικοδομικά υλικά και τα πάρα πολλά εξειδικευμένα τεχνικά γραφεία. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν όσους θέλουν να ξεκινήσουν μία ανακαίνιση ενός παλαιού σπιτιού και φτιάξαμε έναν δεκάλογο που πιστεύουμε ότι θα καλύψει τούς περισσότερους. Φυσικά δεν μπήκαμε σε πολύ τεχνικές λεπτομέρειες – αυτές θα τις συζητήσετε αναλυτικά με εκείνους που θα αναλάβουν τις εργασίες. Ο δεκάλογος αυτός πιστεύουμε θα σας λύσει τις πρώτες βασικές απορίες και θα σάς δώσει και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε παγίδες και λάθη που είναι πολύ συχνά στις τεχνικές εργασίες.

Ερώτηση #1: Μερική ή Ολική ανακαίνιση;

ΣΧΕΔΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

Φυσικά η απάντηση εξαρτάται και από τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε και από την παλαιότητα τού σπιτιού. Θα πρέπει να ξέρετε πως όταν μιλάμε για ολική ανακαίνιση, δεν μένει… τίποτα όρθιοι μέσα στο σπίτι. Τοίχοι γκρεμίζονται, υδραυλικά αποξηλώνονται, το ίδιο και πατώματα, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, εξωτερικές και εσωτερικές πόρτες, κουφώματα, πιθανόν παλαιά συστήματα θέρμανσης – γενικά στο σπίτι μετά το πρώτο κύμα εργασιών δεν απομένουν παρά το τσιμέντο και τα τούβλα στους τοίχους. Εάν λοιπόν το σπίτι που θέλετε να ανακαινίσετε δεν είναι πολύ παλαιό και απλώς ζητάτε μία ανανέωση, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σ’ αυτήν την διαδικασία.

Για κατοικίες όμως τού 1960, τού 80 ή και τού 90 με διαπιστωμένα προβλήματα, παλαιά υδραυλικά και υλικά, πατώματα φθαρμένα, μονά τζάμια και ηλεκτρολογικά που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις σημερινές ανάγκες, είναι καλό να σκεφτείτε από την αρχή την ολική ανακαίνιση. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν διαθέτετε όλα τα χρήματα για κάτι τέτοιο, είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγους μήνες παραπάνω, παρά να κάνετε μισές εργασίες που θα σας βγάλουν πολλαπλάσια προβλήματα στο μέλλον.

Ερώτηση #2: Πόσο κοστίζει μία ολική ανακαίνιση;

ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα σπίτι 80 ή 90 τετραγωνικών, η πλειονότητα άλλωστε των κατοικιών κυμαίνεται σ’ αυτά τα μεγέθη με μικρές αποκλίσεις. Εάν μιλάμε για ολική ανακαίνιση, θα πρέπει να υπολογίσετε μία αρχική τιμή περίπου στα 300 έως 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, άρα ένας αρχικός υπολογισμός διαμορφώνει το κόστος περίπου στα 24.000 ευρώ έως και 28.000 ευρώ για τα 80 μέτρα. Προσέξτε όμως, καθώς αυτό το ποσό μπορεί να ανεβεί αρκετά από την επιλογή ακριβών υλικών. Η επιλογή των ειδών υγιεινής, τής κουζίνας, τού πατώματος και των κουφωμάτων, μπορεί να ανεβάσει αρκετά το κόστος. Πάντως στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται υλικά πολύ καλής ποιότητας και συνήθως δεν έχετε λόγο να πάτε σε κάτι ακριβότερο. Επίσης συμβαίνει και η αντίστροφη διαδικασία – εάν υπάρχουν υλικά ή γενικότερα μέσα στο σπίτι αντικείμενα που δεν θέλετε να αλλάξετε, (για παράδειγμα το πάτωμα μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση και να χρειάζεται μόνο ένα γυάλισμα), τότε το κόστος μπορεί να πέσει αρκετά πιο κάτω από τα παραπάνω ποσά.

ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΒΛΟ ΣΕ ΤΟΙΧΟ
Το άσπρο τούβλο προσθέτει αρχοντιά, το φυσικό χρώμα όμως δημιουργεί μία πολύ cozy ατμόσφαιρα…

Στο σημείο αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες και γραφεία που έχουν δημιουργήσει τα λεγόμενα πακέτα ανακαίνισης, το κάθε πακέτο περιλαμβάνει συγκεκριμένες εργασίες με σταθερό κόστος. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι το ίδιο με το δίλημμα στην αγορά ενός νέου υπολογιστή – να αγοράσω μία έτοιμη σύνθεση ή να φτιάξω τον υπολογιστή μου κομμάτι – κομμάτι και η σωστή απάντηση φυσικά είναι πάντοτε η δεύτερη επιλογή. Κανένας άνθρωπος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με κάποιον άλλον και κάθε άνθρωπος έχει την προσωπική του αισθητική που θέλει να αποτυπώνεται και στον χώρο που κατοικεί. Αποφύγετε λοιπόν αυτά τα έτοιμα πακέτα, άλλωστε τις περισσότερες φορές είναι απλώς διαφημιστικές τακτικές και είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν μπείτε στις λεπτομέρειες τής ανακαίνισης, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό. Αυτό λοιπόν μάς φέρνει στην τρίτη ερώτηση…

Ερώτηση #3: Τι πρέπει να σκεφτώ πριν από την ολική ανακαίνιση;

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΠΙΤΙ ΑΣΠΡΟ ΣΤΥΛ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
Η πατητή τσιμεντοκονία έχει ελληνική προέλευση και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα και έξω, προσοχή όμως γιατί δεν είναι πολλοί οι καλοί τεχνίτες που ξέρουν καλά την τοποθέτησή της…

Η ανακαίνιση είναι μία ευκαιρία να προσαρμόσετε απόλυτα τον χώρο σας στις σημερινές σας ανάγκες. Έχετε μεγάλο κοινωνικό κύκλο και πολλές επισκέψεις; θα χρειαστεί να δημιουργήσετε δεύτερο μπάνιο, μην σκέφτεστε τα τετραγωνικά, σήμερα όλα γίνονται ακόμη και σε ελάχιστα μέτρα. Εργάζεστε από το σπίτι; Θα χρειαστείτε έναν έστω και μικρό σχετικά απομονωμένο χώρο για τον υπολογιστή σας και γενικότερα για το γραφείο σας. Δεν έχετε παιδιά; Μπορείτε άνετα να κρατήσετε κλειστή μόνο την κρεβατοκάμαρα και τα μπάνια και όλο το υπόλοιπο σπίτι να είναι ανοικτό, παρόμοιο με τα μοντέρνα Lofts που βλέπετε στις φωτογραφίες των περιοδικών. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αλλά το βασικό είναι να σας εξυπηρετούν στην καθημερινότητά σας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πριν απευθυνθείτε στους ειδικούς για την ανακαίνιση τού σπιτιού σας, θα πρέπει να έχετε καταλήξει στην διαμόρφωση των χώρων και στο πώς περίπου θέλετε να είναι το νέο σας σπίτι. Θυμηθείτε ότι στην ολική ανακαίνιση είναι σαν κτίζετε το εσωτερικό τού σπιτιού σας από την αρχή, οπότε αφήστε την σκέψη σας ελεύθερη να σχεδιάσει τους χώρους και τις λεπτομέρειες.

Πάμε λοιπόν στην επόμενη ερώτηση…

Ερώτηση #4: Ποιες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξω;

ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
  • Αποφασίστε το υλικό τού πατώματος, εάν βεβαίως τα παλαιά πατώματα χρειάζονται αλλαγή. Το πλακάκι παραμένει μία οικονομική λύση, αλλά η αισθητική και η ζεστασιά τού ξύλου είναι αξεπέραστα. Μην καταφύγετε στην λύση τού laminate, προτιμήστε μία απλή δρυ που είναι ανθεκτική στον χρόνο. Το χρώμα και το πλάτος των σανίδων είναι θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με την δική σας αισθητική και στην αγορά η ποικιλία είναι τεράστια.
  • Για τούς τοίχους και τα δάπεδα των μπάνιων, σκεφτείτε σοβαρά την λύση τής πατητής τσιμεντοκονίας. Πριν από λίγα χρόνια η τσιμεντοκονία ήταν σχετικά άγνωστη σε μάστορες και καταστήματα, αλλά σήμερα αποτελεί μία καλή και φτηνή λύση που πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο σας. Ειδικά στα μπάνια, ένα ενιαίο πέρασμα τσιμεντοκονίας θα σας λύσει τα χέρια στον καθαρισμό του, καθώς αποφεύγετε με το πέρασμα των χρόνων την συσσώρευση βρωμιάς στους αρμούς και στις γωνίες. Παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, σήμερα η πατητή τσιμεντοκονία, εκτός από το κλασικό γκρι χρώμα, διατίθεται σε πάνω από 150 χρώματα.
  • Ζητήστε η λεκάνη τής τουαλέτας να είναι επιτοίχια και όχι επιδαπέδια, ή αλλιώς κρεμαστή. Είναι μία λύση που επίσης θα αποδειχθεί θαυματουργή σήμερα και στο μέλλον, καθώς ξεχνάτε την βρωμιά που μαζεύεται γύρω από την βάση της όσο περνούν τα χρόνια.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΙΖΑΣ
  • Πρίζες, πολλές πρίζες, ιδιαίτερα εάν έχετε γραφείο και υπολογιστή στο σπίτι. Για τον ηλεκτρολόγο δεν είναι τίποτα σοβαρό και πολυέξοδο, αλλά οι δύο και τρεις πρίζες στον κάθε χώρο θα σάς λύσουν τα χέρια και ταυτόχρονα θα αποφύγετε την αντιαισθητική λύση με τα πολύπριζα και τις επεκτάσεις των καλωδίων.
  • Με την ευκαιρία τής ανακαίνισης ζητήστε την εγκατάσταση νέου τηλεφωνικού καλωδίου από την παροχή τού ΟΤΕ μέχρι το σπίτι σας. να θυμάστε ότι οι χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, (ακόμη και εάν έχετε αγοράσει ένα πακέτο υψηλής ταχύτητας από τον πάροχο), οφείλονται πολλές φορές στα παλιά τηλεφωνικά καλώδια και σε βραχυκυκλώματα στις παλιές πρίζες τού σπιτιού. Φροντίστε επίσης να δημιουργηθούν τηλεφωνικές πρίζες σε κάθε χώρο για να αποφύγετε τις επεκτάσεις καλωδίων, εάν στο μέλλον θέλετε να μετακινήσετε το router σας σε κάποιο άλλο σημείο.
  • Είτε προτιμήσετε πάγκο αυτόνομο με μάτια στην κουζίνα, είτε την κλασική λύση τού πάγκου που είναι κολλητός στον τοίχο, ζητήστε ο νεροχύτης να είναι μεγάλος σε μήκος, είναι μία ευκαιρία να σταματήσετε να βρίζετε την ώρα που θέλετε να πλύνετε ένα μεγάλο ταψί ή μία κατσαρόλα και κάνετε ακροβατικά για να τα κρατήσετε κάτω από το νερό. Είναι μία μικρή λεπτομέρεια που δεν σκέπτονται οι περισσότεροι, αλλά πάρα πολύ σημαντική. Για το υλικό τού νεροχύτη και τού πάγκου – πολύ καλή και εδώ είναι η λύση της τσιμεντοκονίας, τόσο αισθητικά όσο και από την πλευρά τής αντοχής.
  • Εάν το σπίτι σας είναι μικρό, περίπου γύρω στα 80 μέτρα, θα πρέπει να σκεφτείτε λύσεις που θα εκμεταλλεύονται το ύψος. Βιβλιοθήκες και ντουλάπες θα πρέπει να φτάνουν έως το ταβάνι, ενώ μπορείτε να εκμεταλλευθείτε και τις κολώνες τού σπιτιού που δεν μπορούν φυσικά να γκρεμιστούν και στις πλευρές τους να δημιουργήσετε μικρές αποθηκευτικές εσοχές.
ΜΠΑΝΙΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΒΡΥΣΗ
Η τσιμεντοκονία σε συνδυασμό με ρετρό ή vintage αντικείμενα, μπορεί να δώσει πολύ όμορφα και λιτά αποτελέσματα…
  • Κάθε ανακαίνιση προβλέπει εγκατάσταση πόρτας ασφαλείας. Εάν όμως το σπίτι δεν έχει θυροτηλεόραση, είναι καλό να εγκαταστήσετε μία απλή κάμερα πάνω από την εξώπορτα και μέσα στο σπίτι μία οθόνη για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των επισκεπτών σας, αλλά και όποιου πλησιάζει την εξωτερική πόρτα.
  • Εάν το σπίτι είναι σε πολυκατοικία με τα γνωστά στενά μπαλκόνια, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τέντες. Γενικά δεν είναι ακριβές, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα με τις ανάγκες τού χώρου σας.
  • Στα κουφώματα και στα παράθυρα υπάρχει σήμερα μία τεράστια ποικιλία σε υλικά και σχέδια, αλλά δύο πράγματα είναι εξαιρετικά σημαντικά – τα διπλά τζάμια που θα βελτιώσουν ριζικά την ηχομόνωση και την θερμομόνωση και τα ανακλινόμενα παράθυρα. ειδικά το τελευταίο θα αποδειχθεί ευεργετικό όταν δουλεύει ο κλιματισμός και θέλετε ταυτόχρονα ανανέωση τού εσωτερικού αέρα ή όταν κοιμάστε το βράδυ και θέλετε να ανανεώνεται ο αέρας στην κρεβατοκάμαρα χωρίς τον φόβο εισβολής.
  • Εάν είστε άνθρωπος τού βιβλίου και στήσετε βιβλιοθήκη έως και την οροφή, θυμηθείτε να ζητήσετε να είναι κλειστή. Τα βιβλία είναι βασική πηγή σκόνης στο σπίτι, ενώ επιπλέον οι κλειστές βιβλιοθήκες προστατεύουν και τα ίδια τα βιβλία από την φθορά.
ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΝΙΟ
  • Εάν η μπανιέρα δεν σας είναι απαραίτητη για κάποιο λόγο, απλώς ξεχάστε την και τοποθετείστε ντουζιέρες και στα δύο μπάνια. Είναι μία πολύ φθηνότερη λύση, πολύ πιο εύκολη στην χρήση της και επειδή όλοι μεγαλώνουμε η χρήση μπανιέρας σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πάντοτε ένα πρόβλημα. Επιπλέον έτσι θα απελευθερωθεί χώρος για πλυντήριο, στεγνωτήριο ή ότι άλλο θέλετε να χωρέσετε στο μπάνιο.
  • Φυσικά με την ευκαιρία τής ανακαίνισης θα αλλάξετε παλιές καλωδιώσεις και τον ηλεκτρικό πίνακα. Σημαντική λεπτομέρεια που φαίνεται γελοία, αλλά ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα – το συνεργείο θα πρέπει να γράψει καθαρά κάτω από κάθε ασφάλεια την αντιστοίχισή της με τους χώρους τού σπιτιού.
  • Τσιμεντοκονία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και για τους τοίχους και έτσι να αποφύγετε τον κλασικό και ψυχρό σοβά που έχουν όλα τα σπίτια. Μάλιστα για κάποιες γωνιές, (όπως το γραφείο σας ή ένας τοίχος τού καθιστικού σας), μπορείτε να επιλέξετε την επένδυση με τούβλο που ζεσταίνει πολύ τον χώρο και διακοσμητικά πραγματικά μεταμορφώνει κάποια σημεία.

Ερώτηση #5: Εταιρία ή μεμονωμένοι μάστορες;

ΜΑΣΤΟΡΑΣ Η ΓΡΑΦΕΙΟ

Οι επιλογές που έχετε στο κεφάλαιο αυτό είναι βασικά τρεις:

  1. Μεμονωμένοι τεχνίτες από κάθε κλάδο
  2. Γραφεία που έχουν συνεργεία ανακαινίσεων
  3. Αρχιτεκτονικά γραφεία με επίβλεψη πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα

Μπορείτε να επιλέξετε την πρώτη λύση, (μεμονωμένοι τεχνίτες), μόνο εάν έχετε ατσάλινα νεύρα και δεν σάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα εάν ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Πρακτικά, δεν υπάρχει χειρότερο σε μία ανακαίνιση από το να προσπαθείτε να συντονίσετε πολλές και διάφορες ειδικότητες, να πιέζετε για να είναι συνεπείς στα ραντεβού τους και να διαπραγματεύεστε κάθε φορά το κόστος. Στην ουσία είναι μία λύση που οδηγεί σχεδόν πάντοτε σε κουρελιασμένα νεύρα, καθυστερήσεις και διπλές ή τριπλές εργασίες, καθώς ο επόμενος τεχνίτης ξηλώνει την δουλειά τού προηγούμενου για να κάνει την δική του εργασία. Αποφύγετε αυτήν την λύση πάση θυσία.

Τα γραφεία ανακαινίσεων είναι μία αποδεκτή επιλογή, με την διαφορά ότι θα κάνουν αυτό ακριβώς που θα τους πείτε, δεν παίρνουν συνήθως πρωτοβουλίες σχεδιαστικές και υπακούν απλώς στις εντολές σας. Εάν έχετε κάποιες γνώσεις από μαστορέματα έχει καλώς, αλλά εάν θέλετε βοήθεια σε διακόσμηση, στατικότητα και πρακτικότητα, (εκμετάλλευση δηλαδή όλων των διαθέσιμων τετραγωνικών χωρίς απώλειες και λάθη), η τρίτη λύση είναι μονόδρομος.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Οι κλασικές επιλογές έχουν πάντα την δική τους αξία, αλλά πλέον υλικά και έπιπλα έχουν εξελιχθεί πολύ και οι περισσότεροι προτιμούν πιο σύγχρονες λύσεις…
Διαφήμιση

Υπάρχει η άποψη ότι εάν απευθυνθείτε σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο θα πληρώσετε πολύ περισσότερα, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Εδώ παίζει ρόλο η φήμη, η τοποθεσία και το… image. Υπάρχουν άπειροι αρχιτέκτονες και μηχανικοί εκεί έξω με χαμηλό προφίλ που δεν θα σας χρεώσουν μία περιουσία, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε και τα χρήματα και τον κόπο που θα γλυτώσετε με την επίβλεψη των εργασιών από έναν επαγγελματία. Φυσικά δεν θα πάτε ως πρόβατο επί σφαγή. Θα ψάξετε στο διαδίκτυο εξαντλητικά, θα διαβάσετε πραγματικές γνώμες πελατών και είναι καλό να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Εντοπίζετε τρία με τέσσερα γραφεία που σάς έχουν κάνει την καλύτερη εντύπωση βλέποντας εργασίες τους στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες τους. Να θυμάστε ότι ένα γραφείο μπορεί να είναι άριστο, αλλά το στύλ του να μην ταιριάζει με τις απαιτήσεις σας και την αισθητική σας.
  • Φτιάχνετε ένα email όπου περιγράφετε τις εργασίες που θέλετε να κάνετε, ενώ είναι καλό να επισυνάψετε και την κάτοψη τού σπιτιού που προορίζεται για ανακαίνιση.
  • Ρωτάτε οπωσδήποτε στο μήνυμά σας, για τις χρεώσεις που προηγούνται της ανακαίνισης. Μήπως το γραφείο χρεώνει για την εκπόνηση τού αρχικού σχεδίου; Υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις πέρα από αυτές που αφορούν τις ίδιες τις εργασίες; Μπορεί να αναλάβει το γραφείο τα πάντα χωρίς εσείς να ασχοληθείτε στο ελάχιστο;
  • Ζητάτε προσφορές από όσα γραφεία έχετε επιλέξει και συγκρίνετε το κόστος και τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην ανακαίνιση. Εάν δεν είναι φανερό, διευκρινίστε οπωσδήποτε εάν το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται ή είναι επιπλέον. Ζητήστε επίσης να σας πουν εάν υπάρχει μία σχετική διευκόλυνση στην πληρωμή. Συνήθως οι εργασίες ξεκινούν με μία γενναία προκαταβολή και η αποπληρωμή γίνεται στο τέλος των εργασιών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοφλήσετε όλο το ποσό εάν οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει και εάν δεν έχετε ελέγξει ότι όλα έγιναν όπως τα ζητήσατε.

Σήμερα τα περισσότερα γραφεία, δημιουργούν μία τρισδιάστατη απεικόνιση τής ανακαίνισης στον υπολογιστή, οπότε μπορείτε από την αρχή να έχετε μία εικόνα τού τελικού αποτελέσματος και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ερώτηση #6: Τι να κάνω εάν δεν φτάνουν τα χρήματα για ολική ανακαίνιση;

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ

Ας πούμε ότι το κόστος για ολική ανακαίνιση φτάνει τις 22.000 ευρώ, αλλά εσείς μπορείτε να διαθέσετε μόνο 16.000 ευρώ. Τι μπορείτε να κάνετε σ’ αυτήν την περίπτωση;

Η απάντηση είναι βεβαίως απλή. Εάν δεν προβλέπετε ότι μπορείτε να μαζέψετε την διαφορά στο άμεσο μέλλον και ταυτόχρονα βιάζεστε να τελειώσετε με την ανακαίνιση, βγάζετε χαρτί και μολύβι και επιλέγετε τις εργασίες εκείνες που έχουν προτεραιότητα, με άλλα λόγια τις εργασίες που δύσκολα μπορούν να γίνουν όταν κατοικήσετε το σπίτι. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:

  • Πατώματα. Εάν τα παλαιά δεν είναι σε κακή κατάσταση ή δεν έχουν σαπίσει, μπορείτε να γλυτώσετε αρκετά χρήματα με ένα απλό γυάλισμα-φρεσκάρισμα. Σε διαφορετική περίπτωση η αλλαγή τους είναι από τις εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα.
  • Αντικατάσταση υδραυλικών. Στον τομέα αυτό δεν μπορείτε και δεν πρέπει να κάνετε καμία οικονομία, πρόκειται για την νούμερο 1 απαραίτητη εργασία σε μία ανακαίνιση.
  • Κουφώματα. Επίσης απαραίτητα, άλλωστε είναι χρήματα που σταδιακά θα αποσβεστούν από την οικονομία στην θέρμανση.
  • Μεταφορές χώρων. Εάν θέλετε να μετακινήσετε την κουζίνα σε άλλο χώρο ή να βγάλετε δεύτερο μπάνιο, θα πρέπει να το κάνετε άμεσα, αυτές δεν είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν εύκολα αφού μπείτε στο σπίτι.
  • Γκρέμισμα τοίχων. Αυτονόητο πως είναι από τις πρώτες εργασίες που πρέπει να γίνουν, εάν φυσικά το κρίνετε απαραίτητο στον νέο σχεδιασμό τού σπιτιού.
  • Ηλεκτρολογικά.

Όλα τα υπόλοιπα, (θωρακισμένη πόρτα, κλιματισμός, βιβλιοθήκες, ντουλάπες, ακόμη και η αλλαγή ειδών υγιεινής, κλπ κλπ), είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν και αργότερα χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία. Στο σημείο αυτό μπορείτε να πείτε καθαρά στο γραφείο ότι το budget σας είναι χαμηλότερο από το κόστος τής ολικής ανακαίνισης και έτσι μπορούν και εκείνοι να σας βοηθήσουν στην επιλογή των πλέον βασικών και απαραίτητων εργασιών.

Ερώτηση #7: Πόσο διαρκεί μία ολική ανακαίνιση;

Εξαρτάται. Εάν έχετε όλα τα χρήματα και δεν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στην διάρκεια των εργασιών, ένα τρίμηνο βαριά-βαριά, είναι αρκετός για την ολοκλήρωση των εργασιών, γενικά υπολογίστε περίπου δύο μήνες συνεχών εργασιών. Σε αυτήν την διάρκεια, ακόμη και εάν είστε μακριά από το σπίτι που ανακαινίζεται, μπορείτε να παρακολουθείτε τις εργασίες και να ενημερώνεστε συνεχώς με την βοήθεια τού skype από τον μηχανικό που έχει αναλάβει την επίβλεψη.

Ερώτηση #8: Εμπλέκεται η πολεοδομία στην ανακαίνιση;

ΚΑΤΟΨΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Εάν δεν σκοπεύετε να κάνετε σημαντικές αλλαγές, (όπως η μεταφορά κουζίνας σε μεγάλη απόσταση από την παλιά, μιλάμε πάντα για πολυκατοικία), ή να βάλετε ικριώματα στην πολυκατοικία, δεν χρειάζεται κάποια άδεια. Συνήθως όμως τα γραφεία που αναλαμβάνουν παρόμοιες εργασίες βγάζουν μία άδεια μικρής κλίμακας. Αυτό γίνεται πλέον εκ μέρους τους με το πάτημα ενός κουμπιού στο διαδίκτυο και εσείς δεν χρειάζεται να εμπλακείτε καθόλου σ’ αυτήν την διαδικασία. Είναι καλό επίσης να έχετε υπόψη εάν το σπίτι είναι σε πολυκατοικία, ότι τα οργανωμένα γραφεία σέβονται απολύτως την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και τις ώρες τής κοινής ησυχίας. Φυσικά τις υπόλοιπες ώρες κάποια ενόχληση θα υπάρξει, γι αυτό και τοποθετούνται προειδοποιητικά σημειώματα σε ασανσέρ και άλλους χώρους που παρακαλούν τους υπόλοιπους ενοίκους να δείξουν κατανόηση.

Ερώτηση #9: Τι διακοσμητικό στύλ να επιλέξω για την ανακαίνιση;

ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΤΟΥΒΛΟ
Το τούβλο σε επιλεγμένα σημεία, είναι μία φτηνή σχετικά και πολύ ατμοσφαιρική λύση…

Το ζήτημα είναι καθαρά προσωπικό. Υπάρχει το κλασικό στιλ που έχουν τα περισσότερα σπίτια, υπάρχει το μινιμάλ, το έθνικ, το στιλ Loft και δεκάδες ακόμη. Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την διακόσμηση ή δεν έχετε διαμορφωμένη άποψη από την αρχή, η συμβουλή μας είναι στο προπαρασκευαστικό στάδιο να αναζητήσετε φωτογραφίες το διαδίκτυο, (υπάρχουν πραγματικά εκατομμύρια από δαύτες), και να επιλέξετε εκείνες που σας ταιριάζουν καλύτερα. Έπειτα τοποθετείστε τις σε ένα στικάκι και δείξτε τις στο γραφείο που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε ακόμη πιο σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όσο γίνεται πιο κοντά στις επιλογές σας.

Ερώτηση #10: Τα να κάνω με τα παλιά μου έπιπλα;

ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟ ΛΕΥΚΟ
Όλο και περισσότεροι προτιμούν τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό στο σπίτι…

Μία ανακαίνιση αποτελεί πάντοτε μία ευκαιρία για συνολική ανανέωση των οικοσκευών και των επίπλων. και σε ό,τι αφορά την κουζίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξετε σε νέες συσκευές, εκτός εάν τις έχετε αγοράσει πολύ πρόσφατα, (στις αγορές σας προτιμήστε ηλεκτρικές συσκευές Α+++, μπορεί να είναι λίγο ακριβότερες, αλλά τα χρήματα που θα γλυτώσετε σε βάθος χρόνου είναι περισσότερα).

Εάν τα έπιπλά σας τώρα είναι παλιά, κληρονομιά από γιαγιάδες ή γονείς και λυπάστε να τα πετάξετε, υπάρχει πάντοτε η λύση τής ανανέωσής τους από εσάς τους ίδιους. Για να δείτε πόσο εύκολη είναι η διαδικασία, αλλά και το πόσο εντυπωσιακά μπορεί να μεταμορφώσει το σπίτι σας, διαβάστε το αντίστοιχο κείμενό μας.

Να θυμάστε ότι στην ολική ανακαίνιση, η διαδικασία είναι στην ουσία ίδια με εκείνη ενός νέου σπιτιού. Άρα θα πρέπει να απαλλαγείτε από οτιδήποτε σάς έχει κουράσει, είναι άχρηστο ή έχει φθαρεί υπερβολικά στην διάρκεια τού χρόνου. Όταν λοιπόν με το καλό ξεκινήσουν οι εργασίες και έχετε μπροστά σας δύο με τρεις μήνες έως την μετακόμιση στο νέο σας σπίτι, ξεκινήστε από νωρίς το ξεκαθάρισμα επίπλων και άλλων αντικειμένων, έτσι ώστε να μετακινηθείτε με τα ελάχιστα δυνατά βάρη. Στο ίδιο διάστημα ή και νωρίτερα, μπορείτε να αρχίσετε σιγά-σιγά να αγοράζετε μικροαντικείμενα για τον νέο χώρο σας. Κάποια είδη μπάνιου και κουζίνας, είδη γραφείου και ό,τι άλλο σκεφτείτε μπορούν να αγοραστούν σταδιακά και τα πακέτα να ανοίξουν στο νέο σπίτι.

Πολλοί λένε ότι μία ανακαίνιση είναι μία διαδικασία με ιδιαίτερο άγχος, αλλά εάν οι εργασίες γίνουν από ένα σωστό γραφείο και βεβαίως έχετε τα απαραίτητα χρήματα, όλο αυτό μπορεί να γίνει για εσάς μία πολύ ευχάριστη ανανέωση τής ζωής σας. και μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσετε μία ανακαίνιση είναι η άνοιξη ή το πολύ-πολύ αρχή καλοκαιριού. Αυτές τις εποχές όλα στεγνώνουν πιο γρήγορα και όλες οι εργασίες είναι ευκολότερες για εσάς και τα συνεργεία.

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments