0Shares
Netflix Παρουσίαση

Το συνδρομητικό κανάλι Netflix είχε μεγάλη ανάπτυξη και πριν από την εμφάνιση τής πανδημίας, αλλά με την καραντίνα και τα lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, κυριολεκτικά απογειώθηκε. Σε συνδυασμό με τα μαύρα χάλια τής κρατικής, αλλά κυρίως τής ιδιωτικής τηλεόρασης, δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι τηλεθεατές επιλέγουν τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Προτού περάσουμε όμως στα ενδότερα τού Netflix, είναι απαραίτητο να πούμε δυο λόγια για τις τεχνικές απαιτήσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να ξέρετε εκ των προτέρων εάν έχετε την υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το Netflix ιδρύθηκε το 1997 και είναι αμερικανική πολυεθνική, (πλέον), εταιρία και εδρεύει στην Καλιφόρνια. Την πολυκύμαντη πορεία και ιστορία της μπορείτε να την διαβάσετε παντού στο διαδίκτυο, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι το σημερινό μοντέλο λειτουργίας. Να το πούμε με απλά λόγια – φανταστείτε ότι πληρώνοντας μία μηνιαία συνδρομή γίνεστε ενοικιαστής ενός τεράστιου video club, χωρίς κανέναν περιορισμό στην παρακολούθηση ταινιών και σειρών. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε να επιλέξετε την ταινία ή την σειρά τής αρεσκείας σας, να την σταματήσετε όταν κουραστείτε και να συνεχίσετε από το σημείο που σταματήσατε την επόμενη ημέρα. Μπορείτε να δείτε αξιολογήσεις των άλλων χρηστών, περιλήψεις των έργων, (όχι πάντοτε τόσο επιτυχημένες, αλλά πάντως κατατοπιστικές). Το κάθε έργο μπορείτε να το δείτε όσες φορές θέλετε και, ανάλογα με το πακέτο τής συνδρομής σας, εσείς και η οικογένειά σας να βλέπετε διαφορετικά έργα σε τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα, μάλιστα το κάθε μέλος μπορεί να έχει το δικό του προφίλ με αποθηκευμένες τις προτιμήσεις και επιλογές του. Και όλα αυτά χωρίς διαφημίσεις και διακοπές και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα αναμετάδοσης. Τώρα όσο αφορά τους υπότιτλους, παλαιότερα υπήρχε ένα έλλειμα και κάποια προβλήματα, αλλά σήμερα όποιο έργο και αν επιλέξαμε είχε κανονική εμφάνιση ελληνικών υποτίτλων.

Όσοι θυμούνται τις αλήστου μνήμης εποχές των video clubs, ,εύκολα μπορούν να αντιληφθούν το γιατί το Netflix γνωρίζει τόσο τεράστια ανάπτυξη. Με την ακριβότερη μηνιαία συνδρομή να ακουμπά τα 14 ευρώ έχει κανείς στην διάθεσή του χιλιάδες ταινίες, ακόμη και τής πιο πρόσφατης παραγωγής. Θα δούμε βεβαίως παρακάτω ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά αυτό δύσκολα θα απογοητεύσει έναν συνδρομητή που βρίσκεται ξαφνικά να έχει χιλιάδες επιλογές στην διάθεσή του. Άλλωστε και η ιδέα τού Netflix γεννήθηκε όταν ο ένας από τους ιδρυτές του αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για μία βιντεοταινία που είχε ξεχάσει να επιστρέψει στο video club.

Στην δική μας πάντως περίπτωση η συνδρομή στο Netflix εξαφάνισε, (η καλύτερα περιόρισε στο ελάχιστο) δύο πολύ βαρετές διαδικασίες – η πρώτη ήταν το κατέβασμα σειράς ή ταινίας από το διαδίκτυο και η δεύτερη, (και όχι πάντα επιτυχημένη στο αποτέλεσμα) η ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων, με όλα τα γνωστά προβλήματα συγχρονισμού και ποιότητας.

Έχετε την απαραίτητη υποδομή;

Το περιεχόμενο τού Netflix μεταδίδεται μέσω διαδικτύου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Κατ’ αρχάς ότι θα πρέπει να έχετε ενεργή μία σύνδεση στο ίντερνετ, με ελάχιστο όριο τα 5Μbps, βέβαια σήμερα οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε αρκετά υψηλότερες ταχύτητες. Καλό είναι να υπάρχει και μία τηλεόραση τελευταίας γενιάς, αλλά να σημειώσουμε εδώ ότι το περιεχόμενο τού Netflix μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε οποιαδήποτε συσκευή όπως σταθερό υπολογιστή, smartphone, laptop, tablet, παιχνιδομηχανή και γενικά οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι σημαντικό.

Είναι αυτονόητο ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και ασύρματα μέσω WiFi. Προτού όμως κάνετε εγγραφή στο Netflix και για να μην βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να σκεφθείτε το σημείο που έχετε τοποθετήσει σπίτι σας το router σας, (πάντοτε για την περίπτωση που θέλετε να βλέπετε ταινίες κυρίως στην οθόνη τής τηλεόρασής σας). Εάν το router βρίσκεται κοντά στην τηλεόραση δεν θα έχετε πρόβλημα και δεν θα καταλάβετε σχεδόν καμία διαφορά με την ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Εάν όμως υπάρχει απόσταση τής τηλεόρασης από το router και ιδιαίτερα εάν μεσολαβούν εμπόδια, τότε το πιθανότερο είναι η σύνδεσή σας να είναι προβληματική. Στην περίπτωση αυτή τα νεύρα σας θα δοκιμαστούν, (το λέμε από εμπειρία), καθώς το έργο θα ξεκινά και θα σταματά κάθε λίγα λεπτά. Στην περίπτωση αυτή έχετε δύο επιλογές:

  • Ή μεταφέρετε το router κοντά στην τηλεόραση, κάτι μάλλον δύσκολο για τους περισσότερους, αφού δεν υπάρχουν παντού διαθέσιμες πρίζες τού ΟΤΕ, ή
  • Αγοράζετε το μεγαλύτερο σε μήκος καλώδιο δικτύου, (Ethernet), που θα βρείτε και συνδέετε την τηλεόραση απευθείας με το router. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν να χαλάσετε κάπως την αισθητική τού σπιτιού σας, αλλά θα μπορείτε να παρακολουθείτε πλέον το περιεχόμενο τού Netflix χωρίς κανένα πρόβλημα.
Netflix wire connection
Το δικό μας το router ήταν αδύνατον να μετακινηθεί, οπότε επιλέξαμε την προσωρινή λύση τής ενσύρματης σύνδεσης. Το γκρι καλώδιο δικτύου που βλέπετε στην εικόνα ξεκινά από την αντίστοιχη θύρα τής τηλεόρασης, κάνει μία διαδρομή 15 (!) μέτρων και καταλήγει στο router. Εννοείται ότι εάν το σπίτι είναι δικό σας θα πρέπει να βρείτε μονιμότερες και ομορφότερες αισθητικά λύσεις.

Εάν ξεπεράσετε το παραπάνω πρόβλημα, είστε έτοιμοι για την επιλογή τού πακέτου συνδρομής σας. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Netflix, (όπως και άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες), προσφέρει τον πρώτο μήνα εντελώς δωρεάν, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να το δοκιμάσετε για 30 ημέρες χωρίς καμία υποχρέωση. Μέσα σ’ αυτόν τον μήνα μπορείτε να παρακολουθήσετε όσες ταινίες και σειρές επιθυμείτε με πλήρη δικαιώματα και εάν το μετανιώσετε, (κάτι όχι και πολύ πιθανό), να διακόψετε την συνδρομή σας χωρίς να πληρώσετε το παραμικρό.

Συσκευές αναπαραγωγής και Netflix

Netflix on tv remote

Η διάδοση τού Netflix είναι τόσο μεγάλη, που πλέον οι περισσότερες γνωστές μάρκες τηλεόρασης έχουν τοποθετήσει αυτόνομο πλήκτρο στα τηλεκοντρόλ τους για απευθείας σύνδεση με την πλατφόρμα. Είναι σαφές βέβαια ότι για να παρακολουθήσετε ταινίες και σειρές δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε την τηλεόρασή σας, ακόμη και εάν είναι παλαιότερη. Για να μην αναφέρουμε εδώ όλα όσα αφορούν την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων, πριν ξεκινήσετε την συνδρομή σας είναι καλό να διαβάσετε την ιδιαίτερα ενημερωμένη σελίδα βοήθειας για θέματα συσκευών που θα βρείτε εδώ. Πάντως ακόμη και εάν είστε τελείως μακριά από κάθε τι τεχνολογικό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε πάντοτε να επικοινωνήσετε μέσα από την ζωντανή συνομιλία και ο εκπρόσωπος θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα για τα βασικά τής σύνδεσης.

Η διαδικασία εγγραφής

Ένα από τα πλεονεκτήματα τού Netflix είναι πως έχει απλοποιήσει όλες τις διαδικασίες εγγραφής και υπόλοιπων ρυθμίσεων και έτσι δεν θα δυσκολευθείτε καθόλου να ξεκινήσετε την συνδρομή σας. Αρχικά επισκέπτεστε αυτήν την ιστοσελίδα, όπου θα δείτε την παρακάτω οθόνη.

Netflix σελίδα υποδοχής και εγγραφής

Πατώντας το κουμπί με την ένδειξη “Δείτε τα προγράμματα” μεταφέρεστε στις τρεις διαφορετικές συνδρομητικές επιλογές.

Netflix Προγράμματα
Διαφήμιση

Όπως μπορείτε να δείτε η μοναδική διαφορά ανάμεσά τους είναι η ποιότητα μετάδοσης και ο αριθμός των συσκευών στις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε ταυτόχρονα.. Η προσωπική μας συμβουλή είναι ότι εάν έχετε τηλεόραση τελευταίας γενιάς και εφόσον βέβαια το αντέχετε οικονομικά, είναι καλό να επιλέξετε το ακριβότερο πρόγραμμα, καθώς ένα μέρος τής απόλαυσης όταν παρακολουθείτε ένα έργο είναι και η πολύ καλή ποιότητα τής εικόνας του. Και όσο για τον αριθμό των συσκευών, όσοι έχουν οικογένεια ξέρουν καλά τι σημαίνει διαφωνία για την ταινία ή το πρόγραμμα που θέλει να παρακολουθήσει το κάθε μέλος της.

Φυσικά θα σάς ζητηθεί να επιλέξετε έναν κωδικό και εδώ έχει πράγματι σημασία να επιλέξετε έναν δυνατό κωδικό…

Netflix Επιλογή κωδικού 1

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι το ίδιο απλά, θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο πληρωμής, (εάν έχετε λογαριασμό Paypal προτιμήστε τον) και να επιβεβαιώσετε την αρχική σας επιλογή για το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο και στο email σας θα βρείτε τα μηνύματα από το Netflix που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία τής συνδρομής σας.

Παρακάτω βλέπετε την βασική σελίδα που έχετε στην διάθεσή σας, μετά την εγγραφή. Ταινίες και σειρές είναι χωρισμένες κατά ενότητες, ενώ από το κουμπάκι επάνω δεξιά μπορείτε να μπείτε στον λογαριασμό σας, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, (ακόμη και το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει) και γενικά να δώσετε στο Netflix τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας.

Netflix Homepage

Πριν περάσουμε στα υπέρ και τα κατά, δυο λόγια για την υποστήριξη πελατών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως για εκείνους που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το service τού Netflix, αλλά εμείς δοκιμάσαμε την ζωντανή συνομιλία, (live chat). Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι κάπως ξύλινοι και απρόσωποι, (συμβαίνει σε όλες τις συνομιλίες σε όλες τις εταιρίες που έχουμε δοκιμάσει), εάν εξαιρέσουμε λοιπόν αυτήν την λίγο ρομποτική συμπεριφορά, κατά τα λοιπά τα ερωτήματά μας απαντήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Netflix Υποστήριξη

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα μιάς συνδρομητικής πλατφόρμας, (και ιδιαίτερα τού netflix), είναι λίγο-πολύ αυτονόητα. Μεγάλη ποικιλία ταινιών, ντοκιμαντέρ και σειρών, προσωπικές ρυθμίσεις που κάνουν την παρακολούθηση πιο εύκολη, πολλές παιδικές ταινίες για τα μικρότερα μέλη τής οικογένειας, εύκολη εγγραφή και ακόμη πιο εύκολη ακύρωση τής συνδρομής οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε, πολύ τακτική ανανέωση προγραμμάτων, δυνατότητα παρακολούθησης μέσα από μία ποικιλία συσκευών και φυσικά όλες οι παραγωγές τού netflix σε άμεση πρόσβαση. Να θυμίσουμε εδώ ότι η πρώτη παραγωγή τού netflix ήταν το Ηouse of cards, (μία τεράστια επιτυχία, τουλάχιστον μέχρι που άρχισαν τα προβλήματα με τον Κέβιν Σπέισι) και από τότε, (και με αποκορύφωμα το Casa de papel) μία σειρά από εξαιρετικά προσεγμένες επιλογές.

Υπάρχουν δύο μειονεκτήματα, όχι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά καλό είναι να τα γνωρίζετε εκ των προτέρων. Το πρώτο είναι πως στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες πολύ λιγότερες ταινίες και σειρές από εκείνες που είναι διαθέσιμες στην Αμερική και το δεύτερο είναι ότι για τους ίδιους λόγους, (πνευματικά δικαιώματα), παραγωγές άλλων εταιριών είναι πιθανόν να μην είναι διαθέσιμες ή να εμφανιστούν αρκετό διάστημα μετά την πρώτη προβολή τους. Για να παρακάμψει σε ένα βαθμό τα προβλήματα αυτά, το netflix, ακολουθεί την συνταγή τού Casa de papel. Εκτός δηλαδή από την επένδυση τεράστιων ποσών σε δικές του παραγωγές, κυνηγά αξιοπρόσεκτες παραγωγές σε χώρες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Έτσι, το πιθανότερο είναι να μην βρείτε κάποιες υπερπαραγωγές τού Χόλυγουντ ή κάποιες αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές, αλλά στον αντίποδα θα έχετε στην διάθεσή σας εξαιρετικά θρίλερ από την Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία και τις βόρειες χώρες, πολλά έργα κοινωνικού περιεχομένου, εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, (από συνεντεύξεις διαβόητων serial killers έως εκατοντάδες άλλα για την ζωή στον πλανήτη ή τα ναρκωτικά στη νότιο Αμερική) και κάποιες ανεξάρτητες παραγωγές ιδιαίτερα ποιοτικές και ενδιαφέρουσες.

Φυσικά μην διανοηθείτε ούτε για ένα λεπτό, ότι αυτοί οι περιορισμοί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, θα μειώσουν την απόλαυσή σας και τις επιλογές σας. Από τις πρώτες ημέρες που ξεκινήσαμε την συνδρομή στο Netflix, το μόνο μας ερώτημα ήταν ένα:

Πότε θα προλάβουμε να δούμε όλα εκείνα που μάς ενδιαφέρουν;

Γιατί ακόμη και εάν αφαιρέσετε κάποιες ανόητες αμερικάνικες κωμωδίες, (είναι γνωστό ότι στην κωμωδία οι Αμερικανοί πετυχαίνουν ένα έργο στα χίλια), ακόμη και εάν δεν έχετε παιδιά και αφαιρέσετε όλες τις παραγωγές για παιδιά, ακόμη και τότε απομένει ένας τεράστιος όγκος σειρών και ταινιών. Γιατί αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό πρόβλημα; Απλώς γιατί σε τακτικά διαστήματα παλιά επεισόδια ή ταινίες αφαιρούνται από το Netflix, (είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω τού πολύπλοκου νομικού πλαισίου των πνευματικών δικαιωμάτων). Φυσικά προστίθενται συνεχώς νέα έργα, αλλά εάν εντοπίσετε κάποια ταινία ή σειρά που σάς ενδιαφέρει πολύ, είναι καλό να δώσετε προτεραιότητα. Πάντως, και για να μην σας αγχώνουμε παραπάνω από όσο πρέπει, όταν ένα έργο πρόκειται να αφαιρεθεί σύντομα, την ώρα που το ξεκινάτε να το παρακολουθείτε, στο πάνω μέρος τής οθόνης εμφανίζεται αντίστοιχη προειδοποίηση και μάλιστα με την συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης.

Από εκεί και πέρα να θυμάστε ότι είναι καλό να χρησιμοποιείτε συχνά την “Αναζήτηση” στο μενού τού Netflix, (ιδιαίτερα για παλαιότερα έργα που έχετε χάσει) και να βλέπετε τακτικά την ενημέρωση για τα τις νέες προσθήκες – τις περισσότερες φορές ανάμεσά τους υπάρχουν διαμαντάκια. Επίσης στο Netflix υπάρχει η επιλογή να προσθέτετε έργα σε έναν φάκελο που ονομάζεται “Η λίστα μου”, κάτι σαν τα αγαπημένα στον browser σας. Είναι καλό να αποθηκεύετε εκεί όσα έργα θέλετε να δείτε αργότερα. Μην επαναπαύεστε στην μνήμη σας, είναι βέβαιο ότι μετά από λίγες ημέρες δεν θα θυμάστε τίποτα. Και προ πάντων μην επαναπαύεστε στην αρχική οθόνη τού Netflix, καθώς κάθε φορά που θα την επισκέπτεστε είναι εντελώς διαφορετική σε περιεχόμενο και στην σειρά που παρουσιάζει ταινίες και σειρές.

5 2 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments