0Shares

BLOG ΛΕΞΗ ΣΚΙΤΣΟ

Web Hosting

 

 

(Δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το κείμενο εάν είστε ήδη blogger και έχετε αρκετή εμπειρία στόν τομέα αυτό. Επιπλέον θα πρέπει να πούμε πως η δική μας γνώμη θεωρεί πως η δημιουργία ενός site με τήν πλατφόρμα τού wordpress.org είναι με απόσταση η καλύτερη επιλογή, αλλά οπωσδήποτε όχι για εκείνον που τώρα ξεκινά τα πρώτα του βήματα στον χώρο και δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με τήν τεχνολογία τών υπολογιστών. Τέλος το άρθρο δεν επικεντρώνει στο τεχνικό κομμάτι, αλλά κυρως σε κάποιους κανόνες που βοηθούν στήν μακροημέρευση τής προσπάθειας)

 

Όταν αναφερόμαστε στο διαδίκτυο συνηθίζουμε να μιλάμε για μία επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας και είναι πράγματι έτσι, αλλά η μετατροπή του πλανήτη σε ένα παγκόσμιο χωριό δεν είναι το μόνο όφελος από αυτήν την απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη. Αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο λίγων εξαιρετικά καταρτισμένων ανθρώπων, προσφέρει σήμερα λύσεις που μπορεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και ο πιο αρχάριος στα τεχνολογικά θέματα και δίνει την ευκαιρία τού δημόσιου λόγου ακόμη και σε εκείνον που κατοικεί στο πιο απομακρυσμένο χωριό της επικράτειας. Από αυτήν την άποψη τα ιστολόγια (blogs) είναι μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση, καθώς δημιουργούν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, ενισχύουν τον διάλογο γύρω από ασήμαντα και σημαντικά ζητήματα και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα εύκολο και ανέξοδο βήμα – από τον τον μαθητή που θέλει να δημοσιοποιήσει το ημερολόγιό του και τις εφηβικές του ανησυχίες, έως τον  δημοσιογράφο ή συγγραφέα που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βρει διέξοδο μέσα από τα επίσημα (και συνήθως απροσπέλαστα) κανάλια της ενημέρωσης.

ΣΗΜΑΤΑ WORDPRESS ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ

Η αρχή είναι εύκολη και για τόν πιο αρχάριο χρήστη

 

Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο από σήμερα το να δημιουργήσει κάποιος ένα blog και γι αυτό δεν θα μείνουμε σχεδόν καθόλου στα τεχνικά ζητήματα – απλά θα πούμε δυο λόγια εισαγωγικά για εκείνον που δεν είχε ποτέ του καμία επαφή με το αντικείμενο, καθώς τα πιο σημαντικά έρχονται μετά την δημιουργία τού ιστολογίου.

Η επιλογή του blog hosting (δηλαδή σε απλά ελληνικά, ποια εταιρία θα επιλέξετε για να ξεκινήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ blog, μιλάμε πάντοτε για τίς έτοιμες και δωρεάν λύσεις) κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στο wordpress.com και στο blogger (ιδιοκτησίας Google). Εάν δεν θέλετε να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ, δεν θα έχετε δικό σας domain name και και το όνομα της υπηρεσίας θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του blog σας. Για παράδειγμα titlos.wordpress.com ή titlos.blogspot.com  Συμβουλή πρώτη: Μην επιλέξετε από την αρχή domain name (εκτός εάν πρόκειται για επαγγελματικό blog), δεν είναι ότι κοστίζει πολύ, στο wordpress είναι γύρω στα 18 ευρώ το χρόνο, απλώς το 80% των bloggers τα παρατάει μετά από λίγο διάστημα και γι αυτό είναι καλό πρώτα να βεβαιωθείτε πως το “άθλημα” σάς ταιριάζει και αποκτά μία μονιμότητα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Άλλωστε μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να μεταπηδήσετε στο domain name και σε πολλές άλλες υπηρεσίες επί πληρωμή. Συμβουλή δεύτερη: Η προσωπική μας προτίμηση είναι το wordpress, αλλά αυτό είναι μια υποκειμενική εκτίμηση, άνετα μπορείτε να πειραματιστείτε και με τις δύο υπηρεσίες καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να “κατεβάσετε” (διαγράψετε) το blog που έχετε δημιουργήσει και να κρατήσετε εκείνο που σας εκφράζει περισσότερο. Τέλος, για να κλείσουμε αυτό το πρώτο κομμάτι, για τους πιο προχωρημένους υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργήσετε blog και με το λογισμικό που προσφέρει το wordpress.org (είναι η πλατφόρμα με τήν οποία δημιουργήθηκε αυτός εδώ ο ιστοχώρος τού posna.net), αλλά αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνετε εσείς το βάρος της προστασίας, της αναβάθμισης και της συντήρησης του blog σας και η εμπειρία είναι απαραίτητη – σε καμία περίπτωση δεν το συνιστούμε για τόν εντελώς αρχάριο χρήστη. Και πάλι, όταν κάποια στιγμή κρίνετε ότι έχετε παραπάνω απαιτήσεις σε γραφικά, προγράμματα και γενικά περισσότερες δυνατότητες, εύκολα μπορείτε να μεταπηδήσετε από την μία υπηρεσία στην άλλη.

Και για να τελειώνουμε με τα στενά τεχνικά ζητήματα: Η δημιουργία του δωρεάν blog σας γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεκινάτε με μία εγγραφή στην υπηρεσία που θα επιλέξετε, δίνετε το email που επιθυμείτε και κάποια ελάχιστα στοιχεία ακόμη όπως είναι ο τίτλος του ιστολογίου σας και από εκεί και πέρα τα βήματα είναι πανεύκολα με πλήρη καθοδήγηση από την κάθε υπηρεσία. Εκεί που θα χρειαστεί να ασχοληθείτε  παραπάνω είναι η εμφάνιση, μέσα από την επιλογή έτοιμων προτύπων που υπάρχουν για κάθε αισθητική και για κάθε ανάγκη. Ακόμη και εάν κολλήσετε κάπου η βοήθεια είναι διαθέσιμη σε κάθε βήμα. Σε κάθε βήμα επίσης, υπάρχει προεπισκόπηση και όταν κρίνετε πως είστε γενικά έτοιμοι, (διορθώσεις άλλωστε μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή), γράφετε το πρώτο σας κείμενο, πατάτε το κουμπάκι που λέει “Δημοσίευση” και οι πρώτες σας σκέψεις ξεκινούν το ταξίδι τους στον αχανή κόσμο τής παγκόσμιας κοινότητας. Για εκείνους που θέλουν ακόμη πιο μασημένη τροφή, το διαδίκτυο και το youtube, (αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες στην ενότητα της βοήθειας), είναι γεμάτα από tutorials που δείχνουν βήμα βήμα όλη τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.

 

Χωρίς τήν έντονη παρουσία σας στα κοινωνικά δίκτυα, το blog σας δέν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας...
Χωρίς τήν έντονη παρουσία σας στα κοινωνικά δίκτυα, το blog σας δέν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας…

 

Η συντήρηση και η προώθηση τού ιστολογίου σας

 

Τώρα, ας πάμε λίγο στα πιο ουσιώδη ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο και την προώθηση του blog. Θα προσπαθήσουμε να μην πούμε τα τετριμμένα, αλλά κάποια πράγματα που προκύπτουν και από τη δική μας εμπειρία.

1. Σκεφθείτε πως φτιάχνοντας ένα blog γίνεστε ένας μικρός εκδότης και ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε ένα κοινό που θα νοιώθει την ανάγκη να παρακολουθεί τις αναρτήσεις σας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Α και το Ω στην επιτυχία ενός ιστολογίου είναι ο βασικός πυρήνας του περιεχομένου του, το αντικείμενο δηλαδή γύρω από το οποίο θέλετε να κτίσετε μια ενεργή και συμμετέχουσα κοινότητα. Δεν έχει και πολλή σημασία η κατηγορία που θα επιλέξετε, εκείνο που μετρά είναι η εμπειρία και η γνώση που μπορείτε να μεταδώσετε και η δυνατότητα το περιεχόμενο να ανανεώνεται σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα. Μην σκεφθείτε να αναπαράγετε ένα facebook σε μικρότερη κλίμακα, το εγχείρημα είναι κορεσμένο και άλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στον τομέα αυτό. Εκείνο που έχει ανάγκη το διαδίκτυο είναι η ενασχόληση με πολύ ειδικά αντικείμενα και χόμπι, πρωτότυπες πολιτικές και πολιτιστικές απόψεις και μία φρέσκια ματιά σε παλιά και χρονίζοντα προβλήματα. Βέβαια ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό – μπορείτε να φτιάξετε ένα ιστολόγιο για να προωθήσετε το βιβλίο σας που δεν βρήκε εκδότη, ιστολόγιο για το βιβλίο γενικά, ζωγραφική, μπαλέτο και κάθε πλευρά της τέχνης που μπορείτε να φανταστείτε, να προωθήσετε τις επαγγελματικές σας ικανότητες ή απλά να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο όπου με σύντομο τρόπο θα γράφετε κάθε μέρα βιώματα και εμπειρίες με πρωτότυπη γραφή και περιεχόμενο.

[su_box title=”Για εκείνους που θα συνεχίσουν στο blogging…” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”5″]Την δημιουργία δωρεάν blog στο wordpress.com (ή αλλού…) μπορείτε να τήν δείτε ως το απαραίτητο διάστημα εκμάθησης, άσκησης και απόκτησης εμπειρίας στα βασικά τού blogging. Εάν η ενασχόληση αυτή σάς αρέσει και θελήσετε να συνεχίσετε, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προχωρήσετε με ένα self-hosted site, όπου θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην διαμόρφωση και στην συντήρησή του και δυνατότητες για έσοδα από διαφημίσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπωσδήποτε όμως κάποιοι γενικοί κανόνες στο σημερινό άρθρο ισχύουν, είτε λειτουργείτε ένα απλό δωρεάν site είτε μία ιστοσελίδα με πολύ περισσότερες δυνατότητες…[/su_box]

2. Μεγάλη σημασία έχει ο τελικός στόχος και πού θέλετε να φτάσετε την προσπάθειά σας. Υπάρχουν αντικείμενα όπως πχ το βιβλίο που εξ αντικειμένου έχουν ένα περιορισμένο κοινό και εκεί εκ των προτέρων γνωρίζετε πως το ιστολόγιο πολύ δύσκολα θα σας αποφέρει έσοδα, απλώς μπορείτε να προωθήσετε το μεράκι σας και να γίνετε ένα αξιόπιστο ιστολόγιο με έγκυρες απόψεις για την βιβλιοπαραγωγή. Στον αντίποδα τα κουτσομπολιά, οι συνταγές ή η αστρολογία έχουν απείρως μεγαλύτερο κοινό, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ μεγαλύτερος και ο ανταγωνισμός και θα πρέπει να έχετε κάτι πραγματικά πρωτότυπο να δημοσιεύσετε για να πετύχετε μεγάλη επισκεψιμότητα σε βάθος χρόνου.

3. Εάν μιλάτε πολύ καλά μια ξένη γλώσσα και κατά προτίμηση αγγλικά ξεκινήστε με αυτήν από την αρχή ή ακόμη καλύτερα στήστε ένα δίγλωσσο ιστολόγιο, τουλάχιστον στην περίπτωση που σκοπεύετε να δείτε την ενασχόληση με το διαδίκτυο επαγγελματικά.

4. Αφού αποφασίσετε το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθείτε και πριν ξεκινήσετε τις δημοσιεύσεις αφιερώστε χρόνο για δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον διερευνήστε το διαδίκτυο για τον “ανταγωνισμό”, εάν για παράδειγμα θέλετε να γράφετε για υποβρύχιες καταδύσεις δείτε παρόμοια blogs και fora στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εντοπίστε αδυναμίες και κενά, την εμφάνισή τους και το τεχνικό στήσιμο και προσπαθήστε να διαφοροποιηθείτε τόσο σε θέματα τυπικά όσο και σε θέματα περιεχομένου. Επιπλέον όσες γνώσεις και να έχετε γύρω από το αντικείμενο καλό είναι να τις φρεσκάρετε με σύγχρονη βιβλιογραφία και πληροφορίες – ένα βασικό στοιχείο επιτυχίας σε ένα ιστολόγιο ιδιαίτερα ειδικού περιεχομένου, είναι η εγκυρότητά του και η αξιοπιστία του σ’  αυτά που προτείνει και προσφέρει. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι πως πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος για την μελλοντική διαφήμιση του blog σας – κυρίως μέσα από την πολύ έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και fora. Τουλάχιστον ένα μήνα πριν ξεκινήσετε το ιστολόγιο, εγγραφείτε πέρα από το facebook σε όσες περισσότερες κοινότητες μπορείτε και ιδιαίτερα σε εκείνες που συγκεντρώνουν κοινό σχετικό με το περιεχόμενο που σκοπεύετε να προωθήσετε. Εάν για παράδειγμα κτίζετε ένα βιβλιοφιλικό ιστολόγιο γίνετε μέλη στις κοινότητες των μεγάλων και μικρών βιβλιοπωλείων, σε όσα fora για το βιβλίο μπορείτε να εντοπίσετε, μπορείτε να στείλετε ακόμη και email σε συγγραφείς και να τους ενημερώσετε για την προσπάθεια. Αυτό θα σας δώσει κατ αρχήν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο χώρο που σας ενδιαφέρει, θα ανοίξει έναν διάλογο με άλλα μέλη που μπορεί να περνά μέσα και από το δικό σας blog και θα φέρει “χτυπήματα” στο ιστολόγιό σας από την πρώτη μέρα.

Διαφήμιση

 

Ένα αραχνιασμένο blog δεν προσελκύει κανέναν, φροντίστε οι δημοσιεύσεις σας να είναι τακτικές, το ιδανικό είλναι μία τουλάχιστον καθημερινή δημοσίευση..
Ένα αραχνιασμένο blog δεν προσελκύει κανέναν, φροντίστε οι δημοσιεύσεις σας να είναι τακτικές, το ιδανικό είναι μία τουλάχιστον καθημερινή δημοσίευση..

 

 5. Για να έχουν αποτέλεσμα τα παραπάνω μην ξεχνάτε δύο πολύ βασικές ενέργειες: Πρώτον να έχετε μόνιμη ηλεκτρονική υπογραφή το link του blog σας στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, σε outlook, Thunderbird, yahoo, gmail, gmx κλπ αυτό είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία λίγων δευτερολέπτων που αλλάζετε και τροποποιείτε όποτε θέλετε. Και το δεύτερο θα πρέπει να κάνετε το ίδιο σε κάθε εγγραφή σε forum και κοινωνικά δίκτυα, τα περισσότερα από αυτά όταν κάνετε την εγγραφή σας και φτιάχνετε το προφίλ σας εκεί προβλέπουν μια παρόμοια ηλεκτρονική υπογραφή.

6. Να είστε τακτικοί στις δημοσιεύσεις σας, όχι μόνο γιατί η Google αγαπά το νέο και φρέσκο περιεχόμενο, αλλά γιατί έτσι δείχνετε στο κοινό σας μια σοβαρότητα και ένα πραγματικό μεράκι στο αντικείμενό σας. Είναι καλύτερα να γράφετε ένα άρθρο κάθε εβδομάδα, παρά είκοσι άρθρα τον Ιούνιο και η επόμενη δημοσίευσή σας να γίνει τον Δεκέμβριο.

7. Κρατείστε ένα επίπεδο καλής επικοινωνίας με τους αναγνώστες σας και μην αφήνετε το “χαβαλέ” που επιδιώκουν πολλοί αργόσχολοι να χαλάσει μια καλή προσπάθεια. Όταν διαμορφώνετε τις ρυθμίσεις στο blog σας υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ορίσετε εσείς σαν administrator τον τρόπο που θα δημοσιεύονται τα σχόλια (συνήθως μετά από έγκρισή σας), εάν εκείνος που σχολιάζει θα πρέπει να αφήνει το email του (πιστέψτε το, αυτό αποτρέπει πολύ τρολάρισμα) και άλλα πολλά που μπορούν να διασφαλίζουν ένα πολιτισμένο περιβάλλον διαλόγου. Επίσης εάν το επιθυμείτε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα email μόνο για τους αναγνώστες του ιστολογίου – είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν την ιδιωτική επικοινωνία από το δημόσιο σχόλιο. Εάν το κάνετε μην ξεχνάτε να είστε πολύ συνεπείς στην αλληλογραφία σας, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από μηνύματα που πετάνε στα σύννεφα ορφανά και μόνα.

8. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι γνήσιο και αυθεντικό. Μπορείτε πάντα να συμπληρώνετε τις αναρτήσεις σας με φωτό και βίντεο από άλλες σελίδες, αλλά εάν αυτό είναι κανόνας ο αναγνώστης θα προτιμήσει τα κοινωνικά δίκτυο που είναι ασυναγώνιστα σε αυτά τα επίπεδα.

9. Μην βιάζεστε για αποτελέσματα και μεγάλη επισκεψιμότητα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος κατά μέσο όρο για να αποκτήσετε ένα κοινό σταθερό και επαναλαμβανόμενο αναγνωστικά – κι αυτό με την προϋπόθεση πως τηρείτε ευλαβικά όλους τους παραπάνω κανόνες. Μην έχετε το νου σας στα χρήματα, μπορείτε να βάλετε πάντα διαφημίσεις στο blog σας και να εισπράττετε ένα μικρό ποσό από τα clicks των επισκεπτών, αλλά αυτό προϋποθέτει επισκεψιμότητα μερικών χιλιάδων το μήνα και πολλές ώρες ασχολίας με το ιστολόγιο. Να θυμάστε πως το wordpress.com έχει το δικό του διαφημιστικό σύστημα και κανόνες, αλλά απαιτεί πολλές χιλιάδες επισκεπτών, η Google στο blogger είναι πιο ελαστική, αλλά τα χρήματα είναι συνήθως ελάχιστα σε ιστολόγια μικρής εμβέλειας. Καλό είναι επίσης να βάλετε από την αρχή ένα κουμπί για donate (δωρεές) μέσω Paypal – θα βρείτε εύκολα τις οδηγίες στον ιστότοπο του paypal, αλλά πρακτικά μην περιμένετε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Γενικώς εάν τα χρήματα είναι ο σκοπός τής διαδικτυακής σας δραστηριότητας, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να μεταφερθείτε σε πλατφόρμες τύπου wordpress.org, joomla, weebly κλπ, που αφήνουν ελεύθερες όλες τις επιλογές για διαφημίσεις, affiliate marketing και άλλα παρόμοια.

10. Προσπαθήστε να τονώσετε τη συμμετοχή του κοινού σας. Τοποθετείστε ανοικτές ψηφοφορίες για ενδιαφέροντα ζητήματα μόνιμα στο blog ή στο τέλος κάποιου άρθρου, καλέστε ανοικτά τους αναγνώστες να πουν τη γνώμη τους, θεσμοθετείστε ένα μικρό συμβολικό δωράκι μέσα από έναν διαγωνισμό ή για το καλύτερο σχόλιο, οργανώστε ακόμη και μια μικρή συνάντηση για καφέ και γνωριμία με κάποιους πιστούς αναγνώστες. Μπορείτε επίσης πάντα να προσκαλέσετε φίλους ή γνωστούς που εμπιστεύεστε να αρθρογραφούν στο blog – αυτό θα δώσει μια ποικιλία τόσο στο είδος γραφής όσο και στις απόψεις.

11. Μην προσπαθείτε να χωρέσετε τα πάντα σε ένα άρθρο και μην γράφετε άσχετες αναρτήσεις για θέματα που ξεφεύγουν από το αντικείμενο του ιστολογίου. Θα πρέπει να ξέρετε πως δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των blogs που μπορείτε να έχετε και πως μπορείτε με ένα λογαριασμό να διαχειρίζεστε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ιστολόγια. Αυτό δεν διασφαλίζει μόνο ότι το κάθε blog παραμένει εντός θέματος, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει μέσα από πειραματισμούς να βρείτε και εκείνο το περιεχόμενο που έχει την μεγαλύτερη απήχηση στους αναγνώστες.

12. Προσπαθήστε να είστε οργανωμένοι, αυτό θα έχει αντανάκλαση στην ευκολία με την οποία θα περιηγούνται οι αναγνώστες σας στο blog σας. Μην ξεχνάτε να χωρίσετε από την αρχή τις κατηγορίες στις οποίες θα κατατάσσετε το κάθε άρθρο και μην ξεχνάτε να βάζετε tags (ετικέτες), λέξεις κλειδιά στην ουσία με τις οποίες ο καθένας θα μπορεί να βρίσκει εύκολα το θέμα ή την ανάρτηση που τον ενδιαφέρει.

13. Εάν έχετε φίλους που έχουν ιστολόγια ζητήστε να συμπεριλάβουν το blog σας στις φιλικές ιστοσελίδες τους και φυσικά το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς με το δικό τους. Μην ξεχάσετε επίσης να καταχωρήσετε την διεύθυνση του ιστολογίου σας στην Google, στο Bing, στο Yahoo, στο in.gr και σε όσα άλλα portals το επιτρέπουν αυτό.

Υπάρχουν πολλά ακόμη μικρά και μεγάλα μυστικά που μπορούν να βελτιώνουν καθημερινά τη σελίδα σας, πολλά από αυτά θα τα ανακαλύψετε εύκολα μόνοι σας στην πορεία, τα παραπάνω είναι αρκετά για ένα σωστό ξεκίνημα. Να θυμάστε πάντα πως τίποτε δεν είναι εύκολο σ αυτή τη ζωή, η παρουσία σας στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εύκολη και ανέξοδη στην αρχή, αλλά η πρόοδός της χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πολλές φορές προσήλωση και εμμονή μοναδική…

Καλή αρχή και χωρίς άγχος… μια γοητευτική περιπέτεια είναι, στην χειρότερη περίπτωση θα μπορέσετε να εκτονώσετε όλα εκείνα που για χρόνια καταπιέζατε και δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να βρουν δημιουργική διέξοδο…

 

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments