Login as User WordPress Plugin, Παρουσίαση

(Επιμέλεια κειμένου Χρήστος Γρηγοριάδης)

Μία μικρή εισαγωγή

Πριν από ελάχιστα μόλις χρόνια τα blogs και συνολικά το διαδίκτυο, αφορούσαν μερικές χιλιάδες ανθρώπων που έκαναν το κέφι τους και ανακάλυπταν σταδιακά τις άπειρες δυνατότητες που δημιουργούσαν οι νέες τεχνολογίες στα επίπεδα τής επικοινωνίας και τής πληροφόρησης. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσθέσει το internet στην καθημερινότητά τους και ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε αγορές προϊόντων κάθε είδους. Ο ιστορικός τού Αύριο είναι πολύ πιθανόν να καταγράψει το διαδίκτυο ως την μεγαλύτερη επανάσταση που συνέβη ποτέ στις ανθρώπινες σχέσεις και συναλλαγές.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Για τον καταναλωτή μεταφράζονται σε ευκολία, ταχύτητα, αξιοπιστία και δυνατότητες αγορών από χώρες που δεν γνωρίζει καν το όνομά τους. Και για όσους ασχολούνται με την τεχνολογία  αυτές οι φοβερές μεταβολές μεταφράζονται σε καθημερινό αγώνα για την δημιουργία νέων και καλύτερων εργαλείων που θα καλύψουν με επάρκεια νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Και κυρίως θα βοηθήσουν τους χρήστες να ανταπεξέλθουν ευκολότερα στο ανταγωνισμό που πλέον είναι παγκόσμιος και ιδιαίτερα σκληρός.

Είναι γνωστό πια στους περισσότερους ότι το WordPress είναι η καλύτερη και πιο δημοφιλής πλατφόρμα, τόσο για εκείνον που θέλει μία απλή ιστοσελίδα για προσωπική χρήση, όσο και για εκείνον που θέλει να αναπτύξει την επιχείρησή του. Όμως το WordPress δεν είναι παρά ένας σκελετός, μία βάση, ένας σκληρός πυρήνας που διαθέτει τα απολύτως αναγκαία για μία ιστοσελίδα. Ο αγώνας ξεκινά αμέσως μετά την εγκατάστασή του και αφορά την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων, (τα γνωστά πρόσθετα), που θα προσθέσουν χρώμα, λειτουργικότητα και ταχύτητα στην ιστοσελίδα.

Κάθε φορά που ψάχνω στο διαδίκτυο τα νέα εργαλεία για τις ιστοσελίδες μας, σκέφτομαι πως  μετά από πενήντα χιλιάδες περίπου πρόσθετα που υπάρχουν σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί μία καινοτομία, μία νέα ιδέα – κι όμως σχεδόν πάντοτε θα συναντήσω κάτι νέο που θα με εκπλήξει και θ’ αποδειχθεί πολύτιμο στις καθημερινές μου εργασίες. Το Login as User είναι μία καινούρια άφιξη στον χώρο τού WordPress, (κυκλοφορεί και για Joomla), που λύνει με τον πιο απλό τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα και που με βάση τις σημερινές ανάγκες το θεωρώ απαραίτητο για τον καθένα που διαχειρίζεται πολλούς χρήστες στην ιστοσελίδα του. Το πώς και το γιατί θα το δούμε αναλυτικά στις παρακάτω γραμμές.

Είστε administrator; Καιρός να login as user…

Εκείνοι που έχουν δημιουργήσει ένα forum, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μία ιστοσελίδα με μέλη ή απλώς έχουν πολλούς χρήστες που ακολουθούν την σελίδα τους, γνωρίζουν καλά πόσα τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μηνύματα από χρήστες, όπως “Δεν μπορώ να δω την παραγγελία μου…”, “δεν μπορώ να συνδεθώ…”, “το σύστημα δεν δέχεται το avatar που ανεβάζω…” και εκατοντάδες άλλα παρόμοια ή μή, είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ συχνό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο administrator θα πρέπει να αναζητήσει και να βρει τον user στο διαχειριστικό του, να μιλήσει μαζί του, να καταλάβει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να το αναπαράγει ώσπου να βρει την λύση του. Το αποτέλεσμα είναι σπατάλη χρόνου, προβλήματα που δύσκολα λύνονται, δυσαρεστημένοι χρήστες και, σε ό,τι αφορά παραγγελίες, δυσαρεστημένοι ή και χαμένοι πελάτες.

Η σελίδα τού Login as User στο αποθετήριο τού WordPress, από όπου μπορείτε επίσης να το κατεβάσετε και να το κάνετε upload στην ιστοσελίδα σας για εγκατάσταση

Οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να λένε πως για να καταλάβεις τον άλλον θα πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Σ’ αυτήν ακριβώς την ιδέα βασίζεται και το πρόσθετο Login as User. Η σύλληψη τής ιδέας είναι απλή και ταυτόχρονα ευφυής – αντί να προσπαθείτε να καταλάβετε το πρόβλημα ενός τρίτου (χρήστη), έρχεστε στην θέση του και συνδέεστε στην ιστοσελίδα με τα δικά του στοιχεία, βλέπετε ό,τι βλέπει κι εκείνος, αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κι εκείνος. Με αυτόν τον απλό τρόπο και μέσα σε λίγα λεπτά, αναγνωρίζετε το πρόβλημα που έχετε μπροστά σας, έπειτα βγάζετε την “μεταμφίεση”, συνδέεστε πλέον πάλι ως διαχειριστής και προχωράτε στην λύση του. Εύκολα, γρήγορα, απλά.

Το Login as User στην πράξη

Η εγκατάσταση

Όπως είναι φυσικό, η εγκατάσταση του Login as User  γίνεται με τον γνωστό σε όλους τρόπο. Πηγαίνουμε στο μενού των πρόσθετων στο διαχειριστικό μας στο WordPress και βάζουμε το όνομα στην αναζήτηση. Όταν  μας εμφανίσει τα αποτελέσματα κατεβαίνουμε λίγο πιο κάτω στην σελίδα και βλέπουμε το πρόσθετο.

Αρχικά πατάμε Install, (ή εγκατάσταση στα Ελληνικά)…

Και αμέσως μετά Activate, (ή ενεργοποίηση στα Ελληνικά)…

Και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το πρόσθετο.

Όταν εγκαθιστούμε ένα πρόσθετο, συνήθως η πρώτη μας δουλειά είναι να πάμε στην σελίδα των ρυθμίσεών του, (settings) και να δούμε εάν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι. Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, καθώς στις ρυθμίσεις υπάρχει μία και μόνη επιλογή, αλλά πρόκειται για μία επιλογή εξαιρετικά χρήσιμη.

Ας το δούμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε ένα eshop και ότι τα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά είναι στην περιοχή των παραγγελιών. Όταν θέλετε να συνδεθείτε σαν ένας οποιοσδήποτε user, το Login as User από προεπιλογή θα σας μεταφέρει στην homepage της ιστοσελίδας και όχι σε κάποια συγκεκριμένη σελίδα ή περιοχή του site σας. Εάν όμως εκείνο που συχνά αντιμετωπίζετε είναι προβλήματα με τις παραγγελίες, γιατί να χάνετε χρόνο με διπλά κλικ; Στο συγκεκριμένο παράθυρο που βλέπετε στα settings μπορείτε να βάλετε όποιο url σας βολεύει, (για παράδειγμα την σελίδα των παραγγελιών σας) και τότε μόλις ζητήσετε να συνδεθείτε σαν ένας χρήστης, το Login as User θα σας μεταφέρει απευθείας εκεί, αντί για την homepage. Απλό, αλλά πολύ χρήσιμο για ιστοσελίδες με συγκεκριμένο περιεχόμενο ή μεγάλη κίνηση παραγγελιών. Εάν πάλι δεν θέλετε την ανακατεύθυνση σε κάποια συγκεκριμένη σελίδα, δεν πειράζετε τίποτα στα settings, αφήνετε το παράθυρο κενό και κάθε φορά που ζητάτε σύνδεση σαν κάποιος άλλος χρήστης θα μεταφέρεστε στην homepage.

Η χρήση

Ένα από εκείνα που μού άρεσαν στο Login as User, εκτός από τον ίδιο τον σκοπό που εξυπηρετεί, είναι και η αισθητική του. Δεν υπάρχει τίποτα κραυγαλέο, τίποτα υπερβολικό, μόνο ένα minimal κουμπί που προστίθεται δίπλα στο όνομα του κάθε χρήστη της ιστοσελίδας σας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι πάμε στην περιοχή «Όλοι οι χρήστες», (All Users) και αμέσως θα δούμε ότι δίπλα από τον κάθε χρήστη υπάρχει ένα κουμπί με την ένδειξη «Login as….». Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο χρήστης Nicole, μάς ενημερώνει πως όταν μπαίνει στο site μας δεν μπορεί να δει τις φωτογραφίες στην κεντρική σελίδα. Σε κάποια άλλη περίπτωση θα της ζητούσαμε να τραβήξει ένα screenshot και να μας το στείλει, αλλά πέρα από την σπατάλη χρόνου, η φωτογραφία θα ήταν στατική και δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον κώδικα ή κάποια άλλα στοιχεία που τρέχουν «ζωντανά» όταν συνδέεται η Nicole στην σελίδα μας.

Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε το μαγικό κουμπάκι Login as Nicole…

ή να κάνουμε το ίδιο μέσα από το προφίλ τής Nicole, όπου επίσης υπάρχει το ίδιο κουμπάκι στην κορυφή τής σελίδας…

…και σε ελάχιστο χρόνο το Login as User θα μας μεταφέρει στην Homepage…

Όπως μπορείτε να δείτε τα πράγματα είναι όμορφα, απλά και πολύ γρήγορα. Στην πάνω γωνία δεξιά φαίνεται πεντακάθαρα ότι έχουμε συνδεθεί ως Nicole Smith, ενώ την ίδια ώρα ένα κουμπί στην κορυφή της σελίδας μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με τον πραγματικό μας ρόλο, εκείνον του administrator.

Τώρα πια βλέπουμε ό,τι ακριβώς βλέπει και η Nicole όταν μπαίνει στην σελίδα μας. Μπορούμε να δούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα που μάς ανέφερε, (“δεν φαίνονται οι φωτογραφίες ή κάποιο νέο άρθρο…”), μπορούμε να ελέγξουμε τον κώδικα της σελίδας ή μπορεί, για παράδειγμα, να καταλάβουμε αμέσως ότι έχουμε ένα πρόβλημα με την cache και οι αλλαγές που έχουμε κάνει εμείς στο site δεν έχουν «περάσει» ακόμη στην οπτική του χρήστη. Όποιο λοιπόν και εάν είναι το πρόβλημα, το μεγάλο πλεονέκτημα που μας προσφέρει το Login as User είναι ότι μπορούμε να το δούμε «ζωντανά» σε πραγματικό χρόνο και να δουλέψουμε για την λύση του άμεσα και αποτελεσματικά. Πολλές ώρες κερδισμένες, γρήγορη επίλυση των προβλημάτων και άμεση διαχείριση των δεδομένων τού κάθε χρήστη – θα έλεγα ότι αυτός είναι με δύο λόγια ο πυρήνας στην λειτουργικότητα τού Login as User. Βεβαίως να διευκρινίσουμε ότι το πρόσθετο δεν προορίζεται μόνο για την επίλυση ενός επείγοντος προβλήματος, καθώς με την βοήθειά του ο διαχειριστής μπορεί να έχει εικόνα από το σύνολο των δεδομένων τού χρήστη και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει για την καλύτερη διαχείρισή τους.

(Στο σημείο αυτό να κάνουμε και μία απαραίτητη διευκρίνιση, επειδή το μέγα πρόβλημα στην εποχή μας που έρχεται και επανέρχεται με ένταση, είναι εκείνο της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Η χρήση του Login as User plugin, δεν δημιουργεί κανενός είδους πρόσβαση στο password που έχει ορίσει ο κάθε χρήστης. Όταν συνδεθεί ο administrator ως κάποιος άλλος χρήστης, μπορεί να παρέμβει σε στοιχεία «ανώδυνα», (όπως αλλαγή του email, παραγγελίες κλπ), αλλά δεν μπορεί να δει το password που έχει οριστεί. Μία λεπτομέρεια που είναι σημαντική για εκείνους που ανησυχούν και προσπαθούν για την διαφύλαξη των δεδομένων τους).

Free or Pro;

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς κανένα περιορισμό σε όσα sites θέλετε και για όσο χρόνο επιθυμείτε.

Για εκείνους που κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις και χρησιμοποιούν το πλέον γνωστό και έγκυρο πρόσθετο γι αυτήν την δουλειά, (φυσικά αναφέρομαι στο WooCommerce plugin), το Login as User διαθέτει και μία επαγγελματική έκδοση, (ή όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε: Pro), η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές του σε εκείνα  τα πεδία του WooCommerce όπου ο διαχειριστής ενός site πιθανόν να χρειαστεί να ελέγξει τα δεδομένα των πελατών του.

Το κουμπάκι λοιπόν που είδαμε πριν να υπάρχει δίπλα από κάθε χρήστη, στην έκδοση Pro θα το βρείτε και στις τέσσερις σημαντικές περιοχές τού WooCommerce – δηλαδή στις σελίδες WooCommerce Orders Page, WooCommerce Order Detail Page, WooCommerce Subscriptions Page και WooCommerce Subscription Details Page.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά όσοι χειρίζονται παραγγελίες γνωρίζουν καλά πως η αντιμετώπιση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο, είναι ένα από τα βασικότερα πεδία υποστήριξης σε νέο ή παλαιότερο πελάτη.

Μετά από όλα αυτά, ας δούμε συγκεντρωτικά τις λειτουργίες και τις εκδόσεις τού Login as User.

Συμπερασματικά

Αξίζει να προσθέσετε ένα ακόμη πρόσθετο στην ιστοσελίδα σας; Είναι το Login as User απαραίτητο για τους διαχειριστές ενός WordPress site;

Εάν έχετε έστω και έναν επιπλέον χρήστη στην σελίδα σας, η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ότι ναι, αξίζει και με το παραπάνω. Ας συνοψίσουμε το γιατί.

  • Ο διαχειριστής μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να συνδεθεί ως ένας από τους χρήστες της σελίδας του, να ελέγξει τα δεδομένα του και να επιλύσει σε πραγματικό χρόνο οποιοδήποτε πρόβλημα.
  • Το Login as User δεν επιβαρύνει καθόλου την σελίδα σας.
  • Είναι ένα νέο πρόσθετο, αλλά έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα από χρήστες του WordPress.
  • Οι χρήστες που χρειάστηκε να επικοινωνήσουν με τον developer, αναφέρουν ότι η υποστήριξη κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
  • Το Login as User σας επιτρέπει να ορίσετε εσείς σε ποια σελίδα του site σας θέλετε να μεταφέρεστε όταν συνδέεστε ως χρήστης.
  • Λειτουργεί με όλους τους χρήστες ανεξάρτητα από τον ρόλο που έχουν στην σελίδα σας.
  • Είναι free και χωρίς περιορισμούς, ενώ για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το WooCommerce η ετήσια επιβάρυνση είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που προσφέρει.
  • Είναι χρήσιμο για κάθε site που έχει χρήστες ή πελάτες και για κάθε διαχειριστή, είτε είναι αρχάριος στο WordPress, είτε έμπειρος.
  • Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη πελατών, καθώς συντομεύει σε μεγάλο βαθμό την επίλυση προβλημάτων.

Ίσως ρωτήσει κάποιος – «Μα δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο Login as User;»

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω κάτι στο σημείο αυτό. Στα πρόσθετα που είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν πολλές και διαφορετικές εργασίες, είναι φυσικό να μιλάμε με μέσους όρους και συγκρίσεις, για παράδειγμα, “τα καταφέρνει πολύ καλά σ’ αυτό το πεδίο, στο άλλο υστερεί, στο τρίτο έχει προβλήματα” και ούτω καθεξής.

Στα πρόσθετα όμως που δημιουργούνται για να κάνουν μία και μόνη εργασία, τα πράγματα είναι απόλυτα, δεν υπάρχει μέσος όρος και συμβιβασμοί με ατέλειες, η εργασία πρέπει να γίνεται στην εντέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα. Το Login as User ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία, είναι φτιαγμένο για να κάνει μία εργασία και σε όλες τις δοκιμές μας, (σε πολλά και διαφορετικά sites), την έκανε άριστα και απροβλημάτιστα. Γι’ αυτό και το testimonial τής Αλεξίας εκφράζει απόλυτα την γνώμη όλων των μελών τής ομάδας που δοκίμασε το Login as User.

Διαχειρίζομαι κάθε μέρα αρκετά WordPress sites και τα τελευταία χρόνια έχω δοκιμάσει εκατοντάδες πρόσθετα, καινούρια και παλαιότερα. Όταν ήμουν σχετικά άπειρη συμπαθούσα περισσότερο εκείνα που είχαν πολύπλοκες λειτουργίες, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων και προσπαθούσαν να καλύψουν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Σε κάποιο άλλο άρθρο θα πούμε πόσο λάθος είναι αυτό και γιατί συμβαίνει, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισα να εκτιμώ όλο και περισσότερο τα πρόσθετα που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό, δεν επιβαρύνουν το σύστημα με εργασίες στο παρασκήνιο και δεν δημιουργούν συνεχώς conflicts και άλλα προβλήματα. Στην διάρκεια των δοκιμών τού Login as User σε live sites χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουμε για προβλήματα που αντιμετώπιζαν δύο χρήστες μας. Όλα λειτούργησαν άψογα και τα προβλήματα λύθηκαν σε λίγα λεπτά χωρίς περιττά emails και συνεχείς επικοινωνίες. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, την μεγάλη του χρησιμότητα θα την αντιληφθείτε στην πράξη όταν το χρειαστείτε…

Alexia Milopoulou, Owner Posna Organization

Τέλος, να πούμε ότι δημιουργός τού Login as User είναι η εταιρία WEB357, στην σελίδα τής οποίας μπορείτε να ενημερωθείτε για μία πληθώρα προϊόντων, τόσο για Joomla όσο και για WordPress.

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

alexia

Η Αλεξία σπούδασε κοινωνιολογία στο Essex University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sussex University με αντικείμενο τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στήν Ελλάδα εργάστηκε για πολλά χρόνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο, (Little Bobby Steps Into the World), που είναι διαθέσιμο στην Amazon. Σήμερα ασχολείται ατελείωτες ώρες με το posna.net και σε τακτά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα για ιστοσελίδες σε Αμερική και Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.