Πώς νά;..Νά πώς!

Posna Organization

Αρχείο Κειμένων με χρονολογική σειρά

Astra Theme για WordPress. Αξίζει;

Ο κορωνοϊός θ’ αφήσει πίσω του, (ανάμεσα στα άλλα) και μία σημαντική εξέλιξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στο εργασιακό περιβάλλον. Όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες περιορισμένοι υποχρεωτικά στα τετραγωνικά τής κατοικίας τους, γνωρίζουν για πρώτη φορά την δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των εργασιών και υποχρεώσεών τους μέσα από έναν υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο. Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου είδαν μία θηριώδη αύξηση των εργασιών τους, πολλές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στην τηλεργασία, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν ν’ αναζητούν εργασιακές ευκαιρίες στο διαδίκτυο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον ότι η επόμενη ημέρα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και η εργασία από το σπίτι είναι ένα από αυτά.

Το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε εκπαιδευθεί στις βαθύτερες απαιτήσεις τής πληροφορικής, ούτε και μπορούμε να ξοδέψουμε ατελείωτο χρόνο σε μία παρόμοια εκπαιδευτική διαδικασία. Από την άλλη μεριά το ευτύχημα είναι πως η δημιουργία μιάς ιστοσελίδας, (είτε για ηλεκτρονικές πωλήσεις, είτε για προσωπική ενασχόληση), είναι πλέον πανεύκολη και δεν απαιτεί τις γνώσεις και την εξειδίκευση που απαιτούσε πριν από μία δεκαετία.

Εδώ στο posna.net θεωρούσαμε πάντοτε πολλά χρόνια πριν τον κορωναϊό, ότι το μέλλον ανήκει στο διαδίκτυο και στις ευκαιρίες που προσφέρει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αφιερώσει πολλά κείμενα που σχετίζονται με το θέμα αυτό.

Η επιλογή θέματος είναι πολύ σημαντική

Κατά κανόνα μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρει κανείς όταν ξεκινά να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα με την πλατφόρμα τού WordPress είναι η επιλογή τού κατάλληλου θέματος που θα φιλοξενήσει τα κείμενα, τις φωτογραφίες ή τα προϊόντα τής επιχείρησής του. Υπάρχουν χιλιάδες θέματα εκεί έξω, (άλλα δωρεάν, άλλα freemium, άλλα μόνο επί πληρωμή) και όσο και εάν η επιλογή δείχνει εύκολη με τόσο μεγάλο αριθμό προσφορών, στην πραγματικότητα χρειάζεται προσοχή και συνυπολογισμό αρκετών παραγόντων.

Το Astra, (στην δωρεάν έκδοσή του, αλλά και στην paid version), είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα για WordPress. Μαζί με το Ocean Wp και το GeneratePress, φτιάχνει μία τριάδα που προτιμούν οι περισσότεροι αρχάριοι στο ξεκίνημά τους. Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά το Ocean Wp σε παλαιότερο κείμενό μας, ένα πράγματι εξαιρετικό θέμα με πλούσια χαρακτηριστικά και καθώς το Astra αποτελεί τον κυριότερο αντίπαλό του, ας δούμε σήμερα πόσο πραγματικά αξίζει και ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή ανάμεσα στα δύο.

Ας ξεκινήσουμε με τα δύο βασικά κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος στην επιλογή τού κατάλληλου θέματος για την ιστοσελίδα του. Το πρώτο φυσικά είναι ο κώδικας, το πόσο δηλαδή “καλογραμμένο” και γρήγορο είναι και το δεύτερο κριτήριο είναι οπωσδήποτε οι επιλογές παραμετροποίησης που προσφέρει. Προσφέρει πολλές επιλογές στην τυπογραφία; Σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο και λειτουργικό header στην σελίδα σας; Διαθέτει μεγάλη γκάμα στην επιλογή των χρωμάτων για το site σας; Είναι σταθερό και συνεργάζεται άψογα με τρίτες εφαρμογές και πρόσθετα τού WordPress; Και άλλο πολλά και διάφορα.

Στο σημείο αυτό ας ανοίξουμε μια παρένθεση και ας σταθούμε σ’ ένα σημείο που δεν αναφέρεται συχνά στα ανάλογα κείμενα στο διαδίκτυο.

Την τελευταία πενταετία και στην Ελλάδα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα προγράμματα site builders, εφαρμογές δηλαδή με τις οποίες ακόμη και ο πιο αρχάριος μπορεί να δημιουργήσει από το μηδέν μία ιστοσελίδα. οι επιλογές είναι αναρίθμητες ακόμη και σε εκείνα που έχουν δωρεάν εκδόσεις, θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στον σχεδιασμό ενός site. Αυτό εκ των πραγμάτων έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την σημασία επιλογής ενός θέματος, καθώς εκείνο που προσφέρει ένα θέμα πλέον είναι ο βασικός κώδικας και όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τους site builders. Με την έννοια αυτή από όλα τα παραπάνω κριτήρια που αναφέραμε τρία είναι τα σημαντικότερα – ο κώδικας, η ταχύτητα και η καλή συνεργασία με τους site builders.

Πίσω από το Astra βρίσκεται η εταιρία Brainstorm Force που ξεκίνησε το 2007 και από τότε, (με όχημα κυρίως το Astra), η ανάπτυξή της ήταν αλματώδης. Σήμερα αριθμεί πάνω από 70 εργαζόμενους, ενώ το Astra έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 2.000.000 ιστοσελίδες. Την ίδια μεγάλη επιτυχία έχουν γνωρίσει και τα πρόσθετα (plugins) που έχει δημιουργήσει η εταιρία, πολλά από τα 50 προϊόντα που έχει φτιάξει σχετίζονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με το Astra.

Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό α’ αυτήν την επιτυχία; Γιατί το Astra ανάμεσα σε χιλιάδες θέματα συνεχίζει να περηφανεύεται ότι έχει στο ενεργητικό του 20.000 downloads την ημέρα; Και γιατί δέκα και πλέον χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί μία σταθερή επιλογή των χρηστών τού WordPress;

Η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση τού Astra δεν διαφέρει σε τίποτα από την γνωστή διαδικασία – μπορείτε να εγκαταστήσετε το θέμα, (και μετά να το ενεργοποιήσετε), από το μενού Εμφάνιση=>Θέματα στον πίνακα διαχείρισης τού WordPress ή μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο zip από την ιστοσελίδα τού Astra και μετά να πατήσετε “Προσθήκη νέου θέματος” στον πίνακα θεμάτων. Όταν γίνει η εγκατάσταση και ενεργοποίηση τού Astra, αυτόματα θα δείτε ότι στο μενού τού dashboard έχει προστεθεί μία επιπλέον επιλογή, εάν έχετε εγκαταστήσει και το πρόσθετο Starter Templates οι νέες επιλογές θα είναι δύο…

Εάν πατήσετε επάνω στο “Επιλογές τού Astra” θα δείτε μέσα στο dashboard την παρακάτω εικόνα…

Από εδώ μπορείτε να διαλέξετε το πεδίο που θέλετε να ρυθμίσετε και θα μεταφερθείτε αυτομάτως στο Customizer. Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς, δεν βλέπουμε τον λόγο ύπαρξης αυτού τού πίνακα, από την στιγμή που θα μπορούσαμε να πάμε κατευθείαν στο Customizer μέσα από την επιλογή Εμφάνιση=>Προσαρμογή. Ο μόνος λόγος είναι ότι έτσι διευκολύνεται ένας αρχάριος χρήστης και μεταφέρεται κατευθείαν στο πεδίο που θέλει, αντί να ψάχνει όλες τις επιλογές για να το βρει.

Ταχύτητα και κώδικας

Αυτοί είναι πολύ βασικοί λόγοι για να προτιμήσει κανείς το Astra Theme έναντι των ανταγωνιστών του. Είναι πολύ τεχνικό το θέμα για να το αναλύσουμε εδώ, αλλά το Astra είναι πράγματι ένα θέμα που μειώνει σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης τής ιστοσελίδας σας. Δείτε για παράδειγμα τις επιδόσεις δύο δικών μας ιστοσελίδων τού posna.net που διαβάζετε αυτήν την ώρα και τού αγγλόφωνου www.homedearest.com

Οι επιδόσεις αυτές θα μπορούσαν να ήταν ακόμη καλύτερες, (ιδιαίτερα στην ταχύτητα φόρτωσης), αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα site μας είναι φτιαγμένα με το elementor site builder και χρησιμοποιούν διαφημιστικά προγράμματα και άλλα εργαλεία τής Google που είναι αδύνατον να “συμπιεστούν” περισσότερο. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η εταιρία φιλοξενίας και το πακέτο που χρησιμοποιείτε, (δικός σας server ή share server), η απόσταση από τους servers και άλλα πολλά. Πάντως ακόμη κ,ι έτσι το Astra, (όπως και το GeneratePress), είναι ένα από τα ελαφρύτερα δωρεάν θέματα που υπάρχουν σήμερα. Όσο για τον κώδικα που χρησιμοποιεί, η βαθμολογία από το Theme Checker μιλάει από μόνη της…

Παραμετροποίηση και κοινή λογική

Εάν συγκρίνει κανείς το Astra με το Ocean WP θα διαπιστώσει ότι το δεύτερο διαθέτει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ευελιξία από το Astra στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας και επιπλέον περιλαμβάνει περισσότερες δυνατότητες σε χρώματα, σχεδιασμό υποσέλιδου και κεφαλίδας, βελτιώσεις στην φόρτωση τού κώδικα και μερικά άλλα ακόμη. Όμως από το Ocean WP απουσιάζει κάτι πολύ βασικό για έναν νέο ιδιαίτερα χρήστη – η κοινή λογική στην διάταξη των επιλογών. Υπάρχουν αρκετές επικαλύψεις, ενώ πολλές φορές ο χρήστης παιδεύεται αρκετά για να εντοπίσει το χαρακτηριστικό που τον ενδιαφέρει. Μην φαντάζεστε καμιά τραγική δυσκολία, αλλά όπως και να το κάνουμε οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Αντίθετα στο Astra οι επιλογές είναι εξαιρετικά τακτοποιημένες και ο οποιοσδήποτε νέος χρήστης εάν τις πάρει με την σειρά δεν θα δυσκολευθεί καθόλου να παραμετροποιήσει την ιστοσελίδα του. Ταυτόχρονα ο αριθμός των επιλογών είναι μεγάλος, ιδιαίτερα για ένα θέμα που προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Θυμηθείτε εκείνο που λέγαμε παραπάνω – ακόμη και εάν επιθυμείτε περισσότερες δυνατότητες σχεδιασμού, το πιθανότερο είναι ότι θα τις βρείτε στο site builder που θα χρησιμοποιήσετε ή εάν έχετε την οικονομική άνεση μπορείτε πανεύκολα να μεταπηδήσετε στην πληρωμένη έκδοση τού Astra που διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για τον πλήρη έλεγχο τής σελίδας σας.

Έτοιμα θέματα

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα τού Astra είναι ότι με το Starter Templates, (συμπληρωματικό δωρεάν πρόσθετο), προσφέρει μία πληθώρα έτοιμων σχεδιαστικά σελίδων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σύγχρονα στην εμφάνιση και ειδικά προσαρμοσμένα στο θεματολόγιο τού site σας. Ακόμη λοιπόν και στην περίπτωση που δεν έχετε χρόνο ή βαριέστε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό τού elementor ή άλλου site builder, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το θέμα που σάς αρέσει και να αντικαταστήσετε τα ενδεικτικά κείμενα και τις φωτογραφίες με το δικό σας περιεχόμενο.

Επιπλέον δωρεάν πρόσθετα

Όμως τα πλεονεκτήματα τού Astra δεν σταματούν εδώ. Εάν πατήσετε επάνω στο “Επιλογές τού Astra” στον πίνακα ελέγχου που είδαμε παραπάνω θα δείτε ότι κάτω από τις επιλογές τού Astra Pro, υπάρχουν προτάσεις για την χρήση 12 επιπλέον plugins που επεκτείνουν τα χαρακτηριστικά τού Astra και μπορείτε να τα κατεβάσετε εντελώς δωρεάν. Τα πλέον σημαντικά είναι όσα έχουμε τσεκάρει με κόκκινο πλαίσιο και ιδιαίτερα το τελευταίο που ενσωματώνει επιπλέον blocks στο Gutenberg…

Υποστήριξη και Service

Η ανταπόκριση της ομάδας τού Astra είναι σχετικά καλή και θα σας απαντήσουν αναλυτικά σε οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα συναντήσετε. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μία ευρύτατη βάση δεδομένων και tutorials που μπορούν να σας κατατοπίσουν αναλυτικά για την βήμα με βήμα δημιουργία τής ιστοσελίδας σας. Φυσικά για ένα θέμα με τόσο μεγάλη αποδοχή, υπάρχουν άπειρα videos στο youtube, ακόμη και για το πιο απίθανο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε. Κάποια από αυτά είναι τόσο αναλυτικά για την δημιουργία ενός site με Astra που εάν τα ακολουθήσετε πιστά δεν θα χρειαστείτε καμία άλλη βοήθεια.

Υπάρχει λόγος να αγοράσετε την premium έκδοση;

Οπωσδήποτε μπορείτε μια χαρά να ξεκινήσετε με την δωρεάν έκδοση και να μείνετε μ’ αυτήν για όσο διάστημα θέλετε. Εάν όμως είστε επιχειρηματίας με ηλεκτρονικό κατάστημα ή εάν βγάζετε κάποια έστω και λίγα χρήματα από το site σας και έχετε προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη, τότε η αγορά τής premium έκδοσης θα σας προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές σχεδιασμού και θα σάς δώσει τρία βασικά πλεονεκτήματα – πρώτον αντικειμενικά ομορφότερο και πιο ευέλικτο site, δεύτερον πιο γρήγορη υποστήριξη και τρίτον θα σας απαλλάξει από αρκετά πρόσθετα που πια δεν θα είναι απαραίτητα, καθώς το Astra Pro περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα για την διαχείριση μιας ιστοσελίδας. Αναλυτικά τις δυνατότητες που προσφέρει η πληρωμένη έκδοση μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Οι περισσότεροι νέοι bloggers έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και ξεκινούν σχεδόν πάντα με την λογική “ας ξεκινήσω με ένα δωρεάν θέμα και βλέπουμε στην πορεία…”. Αυτό ακούγεται λογικό, αλλά εάν πραγματικά υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να κάνετε μία αρχική επένδυση, αυτό είναι το theme τής ιστοσελίδας σας. Το κόστος των 37 περίπου ευρώ για την αγορά τού Astra Pro είναι πολύ χαμηλό, θα σας επιτρέψει στο μέλλον να το εγκαταστήσετε σε όσα blogs χρειαστεί να δημιουργήσετε, διαθέτει έναν σταθερό κώδικα που εγγυάται υψηλές ταχύτητες και μηδαμινά errors και ταυτόχρονα έχετε άμεση υποστήριξη και βοήθεια σε ό,τι χρειαστείτε από την εταιρία που το διαχειρίζεται. Εκείνο μάλιστα που είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον, είναι πως η ομάδα τού Astra “ακούει” τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των χρηστών και ενσωματώνει πολλές από αυτές στις τακτικές αναβαθμίσεις τού theme.

Πρακτικά με το Astra Pro δεν υπάρχουν όρια στον σχεδιασμό τής σελίδας σας, αλλά εάν θέλετε να πάρετε μία πρώτη εικόνα από ιστοσελίδες που σχεδιάστηκαν με το Astra δείτε κάποιες φωτογραφίες εδώ.

Συνοπτικά τα υπέρ και τα κατά

 • Τι μάς άρεσε:
 • Υψηλή ταχύτητα φόρτωσης
 • Πολλές επιλογές σχεδιασμού
 • Πολύ καλή εργονομία στο Customizer
 • Εταιρία με πολυετή εμπειρία στον χώρο
 • Εύκολη βοήθεια σε κάθε πρόβλημα
 • Συνεργάζεται άψογα με Page Builders
 • Πληθώρα έτοιμων templates για να ξεκινήσετε
 • Πολλά δωρεάν πρόσθετα που επεκτείνουν λειτουργίες

Βαθμολογία: 8,5

 • Τι δεν μάς άρεσε:
 • Οι επιλογές για το Header δεν είναι πολλές
 • Λείπουν “αστείες” λειτουργίες, όπως το button για επαναφορά στην κορυφή τής σελίδας

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Astra και ακόμη περισσότερο το Astra Pro είναι ένα από τα καλύτερα θέματα που υπάρχουν εκεί έξω και συνεπώς μία κορυφαία επιλογή που μπορείτε να κάνετε εκ τού ασφαλούς στο ξεκίνημα τής ιστοσελίδας σας. Η συμβουλή μας είναι να προχωρήσετε σε μία αρχική επένδυση για την premium έκδοση, αλλά ακόμη και εάν τα 37 ευρώ σας φαίνονται πολλά ή δεν μπορείτε να τα διαθέσετε, το ξεκίνημα με το Astra free theme θα σας δώσει πολλά πλεονεκτήματα. Στο posna.net χρησιμοποιούσαμε για χρόνια το Ocean WP, (το οποίο επίσης είναι ένα πολύ καλό θέμα), και μόλις τους τελευταίους μήνες ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε με το Astra. Και από την εμπειρία αυτή, εκείνο που μπορούμε να πούμε με κάθε ειλικρίνεια είναι πως η χρήση του είναι απολαυστική και ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις και το SEO τής ιστοσελίδας σας.

Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει το Astra; Πείτε μας την γνώμη σας γι’ αυτό ή και για όποιο άλλο theme χρησιμοποιείτε στην ιστοσελίδα σας…

0 0 vote
Article Rating

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Subscribe
Notify of
guest
Αυτή η φόρμα σχολίων συλλέγει το όνομά σας, το email σας και το περιεχόμενο των σχολίων, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση στην διακίνηση των σχολίων σ' αυτήν την ιστοσελίδα. Παρακαλούμε πολύ διαβάστε και αποδεχθείτε το Σύμφωνο Ιδιωτικότητας για να μπορέσετε να συνεχίσετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share via
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ
Send this to a friend