15 αλήθειες που είναι… ψέμματα!

Αναγνώσεις 21

 

Γιατί πιστεύουμε τόσο εύκολα τούς μικρούς και (συνήθως) αθώους μύθους;

 

Υπάρχουν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι μύθοι γύρω μας, που συνήθως τούς πιστεύουμε τυφλά από την πιο τρυφερή ηλικία μας και μεγαλώνοντας ουδέποτε διανοηθήκαμε να αμφισβητήσουμε ή έστω να αναζητήσουμε την προέλευσή τους. Ένα βασικό και κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών ιστοριών, είναι πως δείχνουν αληθοφανείς και γι’  αυτό η διάρκεια και η αντοχή τους στον χρόνο είναι συνήθως πρωτοφανής. Ένας δεύτερος παράγοντας που προκαλεί σύγχυση, είναι φυσικά και η επιστημονική εξέλιξη – πριν από λίγα μόλις χρόνια η κατανάλωση τού καφέ για παράδειγμα, (ακόμη και σε μικρές ποσότητες), ήταν ένοχη για όλα τα κακά τού κόσμου, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η ίδια κατανάλωση προτείνεται ως ενδεδειγμένη για την μακροζωία και την καλή κατάσταση τού οργανισμού. Και ένας τρίτος παράγοντας, που επίσης βοηθά την μικρή καθημερινή μυθολογία να αντέχει στον χρόνο, είναι το ότι πολλές φορές είναι εξαιρετικά βολικοί, είτε για τις διατροφικές μας συνήθειες, είτε για την διευκόλυνση τής καθημερινότητάς μας.. Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε πως υπάρχουν θαυματουργά χάπια για το αδυνάτισμα, αλοιφές που βοηθούν να μαλλιά να φυτρώσουν και πάλι, ελιξήρια νεότητας και θαυματουργά βότανα που καταπολεμούν και τις πιο σοβαρές ασθένειες – δυστυχώς τα περισσότερα από όλα αυτά δεν είναι παρά ευσεβείς πόθοι.

 

Ανάμεσα σε χιλιάδες παρανοήσεις, προκαταλήψεις και μυθεύματα, εμείς σήμερα θα ξεχωρίσουμε τα κάπως ελαφρύτερα και εκείνα που συνήθως έχουν “φυτευτεί” στο μυαλό μας από την παιδική ακόμη ηλικία, Το θέμα φυσικά είναι αδύνατον να εξαντληθεί, μπορεί όμως να μάς αφήσει ένα δίδαγμα, μία κατεύθυνση – ποτέ μην αποδέχεστε χωρίς έρευνα, μελέτη και κρίση όσα ακούτε γύρω σας. Κάποτε ήταν πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί το οτιδήποτε διέδιδε κάποιος – σήμερα που έχετε στα πόδια σας έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών, μπορείτε μέσα σε δευτερόλεπτα να ελέγξετε εάν η άλφα ή ή βήτα πληροφορία διαθέτει επιστημοσύνη ή απλώς λέγεται και γράφεται για άλλους σκοπούς, ακόμη και χάριν αστεϊσμού.

Είναι αυτονόητο πως όλα τα παρακάτω, (πολύτιμη η μελέτη και αναδρομή στο αρχείο τού περιοδικού Vita), θεωρούνται σήμερα αδιαμφισβήτητα, όμως κρατήστε μικρό καλάθι – η επιστήμη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολλές από τις σημερινές βεβαιότητες, αύριο μπορεί να εμπλουτιστούν με πολύ διαφορετικά στοιχεία από τα σημερινά. Αυτονόητο επίσης ότι όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας ή και απλώς η υποψία για κάτι τέτοιο, δεν κάθεστε και διαβάζετε άρθρα στο διαδίκτυο όπως τώρα καλή ώρα, αλλά συμβουλεύεστε πρώτα από όλα και πάνω από όλα τον γιατρό σας…

Ακόμη κι έτσι λοιπόν, πάμε να δούμε κάποιους λιγοστούς μύθους από τους χιλιάδες που ζουν και βασιλεύουν δίπλα μας…

 

Μύθος πρώτος, “Φάε όλο σου το φαγητό, γιατί δεν θα ψηλώσεις…”

 

 

Η εικόνα τής μάνας που κυνηγά από πίσω το παιδί, (ακόμη και όταν εκείνο έχει περάσει τα… τριάντα!), έχει αναπαραχθεί άπειρες φορές στην λογοτεχνία, τον ελληνικό κινηματογράφο και στην καθημερινή προφορική και λαϊκή παράδοση. Κάποτε δικαιολογούσαμε αυτήν την συμπεριφορά με το μετακατοχικό σύνδρομο που, αν και επέρασαν 60 και βάλε χρόνια από την κατοχή, δεν λέει να εξαφανιστεί – το αντίθετο μάλιστα. Θα μπορούσε να είναι μια χαρωπή μυθολογία για την Ελληνίδα μάνα, εάν δεν εμφανίζονταν τα πρώτα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που χτυπούν το καμπανάκι τού κινδύνου – σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πάρτε το απόφαση λοιπόν – τα παιδιά κάθε ηλικίας ξέρουν καλύτερα από όλους τους ενήλικες πότε έχουν ανάγκη από φαγητό και πότε το στομάχι τους είναι γεμάτο. Εκείνη την φράση “μα δεν τρώει τίποτα όλη την μέρα..” έχω βαρεθεί να την ακούω από μανάδες (κυρίως στο πρώτο παιδί..), παρόλο που η εικόνα τού παιδιού κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε κάποιου είδους νευρική ανορεξία. Με αυτήν την φράση μεγαλώσαμε οι περισσότεροι από εμάς, μα είναι καιρός να την αφήσουμε πίσω μας και να αρχίσουμε να ανησυχούμε περισσότερο για την ποιότητα τού παιδικού φαγητού, παρά για την ποσότητα…

 

Μύθος δεύτερος, “Ιδρώνω τόσο πολύ στην γυμναστική, που σίγουρα έχω χάσει τρία κιλά..”

 

 

Καθόλου απίθανο να χάσατε και 23, με την διαφορά ότι δεν διώξατε λίπος, αλλά υγρά, τα οποία αμέσως μετά την γυμναστική είναι απαραίτητο να αναπληρώσετε. Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους έως ότου φτάσετε στα κιλά που αντέχει το σώμα σας, είναι μια διαδικασία που όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο σύνθετη και απαιτεί την συνδρομή πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Εάν ξεκινήσετε στα τυφλά κάποια δίαιτα, ή εάν γυμνάζεστε χωρίς καθοδήγηση και γνώση, εάν δηλαδή με άλλα λόγια κάνετε σπασμωδικές κινήσεις και δίαιτες που σας έδωσε η φίλη τού φίλου τής κουμπάρας τού κουνιάδου σας, το πιθανότερο είναι να απογοητευθείτε γρήγορα για να να μην αναφέρουμε την περίπτωση που μπορεί και να βλάψετε τον οργανισμό σας. Έχουμε παρουσιάσει όλα αυτά τα ζητήματα σε άλλα κείμενα, αλλά σε γενικές γραμμές, εάν είναι να ξεκινήσετε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα ζωής και διατροφής, είναι καλύτερο όλων να διαθέσετε και κάποια λίγα χρήματα σε έναν ειδικό, έτσι ώστε οι κόποι σας να μην πάνε χαμένοι και το κυριότερο, τα κιλά σας να μην επιστρέψουν δριμύτερα…

 

Μύθος τρίτος, “Τρίβω τα δόντια μου με λεμόνι και λάμπουν σαν διαμάντι στον ήλιο…”

 

 

Λάμπουν σαν διαμάντι στον ήλιο γιατί, εκτός από τα λίπη που πράγματι διαλύει το λεμόνι, διαλύει και την αδαμαντίνη τους και μετά από παρατεταμένη χρήση είναι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα εκεί όπου ενώνονται ούλα και δόντια, στον λεγόμενο αυχένα. Αφήστε λοιπόν τα γιατροσόφια που μπορεί να έχουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να επιταχύνουν φθορές και διαβρώσεις. Ακολουθήστε τους γνωστούς πια κανόνες καθαριότητας και υγιεινής και εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα συμβουλευθείτε έναν οδοντίατρο, στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε. Δεν λέω ότι κάποιες πρακτικές συμβουλές από τα παλιά δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε τις παρενέργειες για να μην είναι η ζημιά μεγαλύτερη από το όφελος. Παρόμοιος είναι και ο μύθος τού ούζου – ανακούφιση πολύ προσωρινή, που όμως σε παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και έγκαυμα στην περιοχή…

 

Μύθος τέταρτος, “Έκοψα το τσιγάρο και πήρα 21,5 κιλά σε έναν μήνα…”

 

 

 

Καθόλου απίθανο, εάν αντί να ανάβετε τσιγάρο, ανοίγετε το ψυγείο και καταβροχθίζετε όλο το περιεχόμενο μαζί με τα παγάκια. Ο μεταβολισμός είναι γεγονός ότι επιταχύνεται κάπως από το τσιγάρο και όταν το κόψετε επανέρχεται στα φυσιολογικά του, όμως η αύξηση βάρους από αυτόν τον λόγο δεν υπερβαίνει κανονικά τα 3 με 4 κιλά και βέβαια αυτή η αύξηση είναι συνήθως προσωρινή – εάν προσέξετε την διατροφή σας και κινείστε λίγο παραπάνω, ακόμη κι αυτά τα λίγα περιττά κιλά θα φύγουν. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι ψυχολογικά να κόψουν κάθε εθισμό και έτσι απλώς αντικαθιστούν εκείνον τού καπνού με το φαγητό και μάλιστα το πρόχειρο, το γρήγορο και το κακομαγειρεμένο. Όπως συμβαίνει και με τις δίαιτες, έτσι και η διακοπή τού καπνίσματος είναι ένα σύνθετο θέμα και με πολλές ψυχολογικές παραμέτρους. Εάν δεν νιώθετε έτοιμοι ή ώριμοι να ξεκινήσετε απεξάρτηση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικευμένα ιατρεία ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία. Βέβαια η προσωπική μου εμπειρία λέει, ότι εάν δεν έχετε πειστεί πρώτα απ όλα εσείς οι ίδιοι για την αναγκαιότητα διακοπής τού καπνίσματος, δύσκολα μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά ένας τρίτος…

 

Μύθος πέμπτος, “Πίνω 12 καφέδες την ημέρα, αλλά βάζω γάλα, είναι σαν να μην πίνω καφέ…”

 

 

Στην πραγματικότητα το μείγμα που έχετε μπροστά σας είναι βαρύτερο από τον σκέτο καφέ, καθώς η καφεΐνη ενώνεται με τις πρωτεΐνες τού γάλακτος και δημιουργούνται θρόμβοι που είναι περισσότεροι δύσπεπτοι, καθώς τα υγρά τού στομάχου δυσκολεύονται περισσότερο στην διάσπασή τους. Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, καφές και γάλα είναι δύο πολύ ιδιαίτερα ροφήματα και υπάρχουν πολλοί οργανισμοί με δυσανεξία απέναντι στα συστατικά τους. Με αυτήν την έννοια, απομένει σε σάς να πειραματιστείτε και να δείτε τις κατάλληλες ποσότητες και αναμείξεις που αντέχει ο οργανισμός σας – είχα φίλη που με έναν καφέ το πρωί έμενε ξύπνια για δυό μέρες και άλλη που μετά τον πέμπτο καφέ την έπιανε… υπνηλία και πήγαινε απευθείας για ύπνο…

 

Μύθος έκτος, “Φάτε σπανάκι, να γίνετε Ποπάϋ…”

 

 

Όχι ακριβώς μύθος, αλλά το… ένα δέκατο τής αλήθειας – ή αλλιώς η κυριολεξία τού “άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε”. Στον 19ο αιώνα, περίπου στα 1870, ο καθηγητής von Wolf ασχολήθηκε με το σπανάκι και τις ιδιότητές του, μόνο που τότε όλα γράφονταν στο χέρι και μάλιστα με σχετικά πρωτόγονα μέσα. Έτσι, ήταν αρκετό να μετακινηθεί από λάθος η υποδιαστολή κατά ένα ψηφίο στον αριθμό που δήλωνε την περιεκτικότητα σε σίδηρο και για χρόνια όλοι να νόμιζαν ότι το σπανάκι περιέχει δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από εκείνη που πραγματικά περιείχε. Το ανθρώπινο λάθος διορθώθηκε το 1937, αλλά ο μύθος τού Ποπάϋ είχε ήδη εδραιωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια το βρασμένο σπανάκι όντως περιέχει σίδηρο, περίπου 1,8 mg σε ένα κοινό φλιτζάνι, όμως δεν παίρνει τα πρωτεία, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα, ο μαϊντανός για παράδειγμα περιέχει 3,9 mg σε αντίστοιχη ποσότητα. Να τρώτε σπανάκι γιατί είναι μία πολύ θρεπτική τροφή, απλώς εάν ο σκοπός σας είναι η λήψη όσο το δυνατόν περισσότερου σιδήρου, θα πρέπει να δείτε άλλες εναλλακτικές…

 

Μύθος έβδομος, “Ψάρι με τυρί και αυγό, μήτε που να τ’ ακουμπήσεις…”

 

 

…που έλεγε και ο Χατζηχρήστος. Αυτός είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύθος και είναι πολλοί εκείνοι που την τελευταία στιγμή διστάζουν και αφήνουν στην άκρη ακόμη και την μαγιονέζα, που κατά κοινή ομολογία συνοδεύει πολύ καλά το ψητό ψάρι, θεωρώντας ότι το μείγμα στο στομάχι τους θα οδηγήσει σε εκρηκτικά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η παραίνεση δίδεται από κάποιους ειδικούς, γιατί όλα τα αυτά τα τρόφιμα, (ψάρι, τυρί, αυγό), είναι ευαλλοίωτα, (μπορούν δηλαδή να χαλάσουν εύκολα..) και ταυτόχρονα το καθένα ξεχωριστά θεωρείται ότι είναι υπεύθυνο για κάποιες αλλεργίες. Ο συνδυασμός τους, δηλαδή η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους, απλώς θα δυσκολέψει την εύρεση τού ενόχου εάν υπάρξει μία αλλεργική αντίδραση ή μία τροφική δηλητηρίαση. Πάντως είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι αυτός ο μύθος προέρχεται από μία εποχή όπου η συντήρηση των τροφίμων ήταν ένα βασικό πρόβλημα και τα αλλοιωμένα τρόφιμα συνηθισμένο γεγονός – το πιθανότερο είναι πως σήμερα οι οι παρενέργειες απλώς δεν υπάρχουν ή σπανίζουν…

 

Μύθος όγδοος, ” Άσπρα σημάδια στα νύχια σημαίνουν έλλειψη ασβεστίου…”

 

Διαφήμιση

 

Αυτός είναι ένας από τους πιο βολικούς μύθους για τις μανάδες όλου τού κόσμου, προκειμένου το μικρό τους να πίνει το γάλα του, οπωσδήποτε όμως είναι ένας μύθος που ρίζωσε γερά στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως και ένας άλλος μύθος ότι δηλαδή η φέτα περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από κάθε άλλο τυρί. Πρόκειται για δύο μύθους που διαδόθηκαν και έγιναν πιστευτοί τόσο εύκολα, μάλλον λόγω του συσχετισμού στο υποσυνείδητο τού λευκού τους χρώματος με το ασβέστιο. Λοιπόν, τα άσπρα σημαδάκια δεν σχετίζονται με το ασβέστιο, αλλά συνήθως με την αφαίρεση παρωνυχίδων που τραυματίζουν το νύχι, κάποια κακή κυκλοφορία στο σημείο εκείνο ή και μικρές κακώσεις από χτυπήματα που δεν αντιλαμβάνεστε καν. Όσο για την φέτα φυσικά και περιέχει ασβέστιο, αλλά εάν επιζητάτε σώνει και καλά την μεγαλύτερη δυνατή πρόσληψη από ένα τυρί, προτιμήστε τα κίτρινα – η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο σε σχέση με την φέτα, είναι σχεδόν διπλάσια…

 

Μύθος ένατος, “Γκαρσόν, μία σόδα, πρέπει να χωνέψω το κατσικάκι που ήταν λίγο βαρύ…”

 

 

Είναι άγνωστο το πώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι μία σόδα μετά από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να βοηθήσει την πέψη, καθώς εδώ η αλήθεια βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Το πιθανότερο είναι πως επειδή το ανθρακικό προκαλεί ρέψιμο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι επιταχύνεται η χώνεψη. Στην πραγματικότητα η σόδα αραιώνει τα γαστρικά υγρά και πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιδιώκετε. Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όσοι βρίσκεστε σε κάπως μεγαλύτερη ηλικία, προσπαθήστε να αποφύγετε τα βαριά και λιπαρά γεύματα και γενικά κρατήστε ένα μέτρο στο φαγητό σας. Ακόμη όμως και εάν κάποια φορά το παρακάνετε σε ένα εστιατόριο ή σε μια πρόσκληση για δείπνο, μην έχετε την αυταπάτη ότι με την σόδα θα φύγει η “βαρυστομαχιά”…

 

Μύθος δέκατος, “Πέσαν τα μαλλάκια μου απ’ το καταραμένο κράνος…”

 

 

Ένας από τους ισχυρότερους μύθους ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό, που μάλιστα οδηγούσε πολλούς στην διάρκεια τής θητείας τους να βάζουν εφημερίδες κάτω από το πηλήκιο ή το κράνος για να προστατευθούν από την αραίωση τού τριχωτού τής κεφαλής. Το γεγονός είναι γι αυτό το πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια άντρες (κυρίως…) σε όλο τον κόσμο, δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική λύση, καθώς είναι κατά βάση κληρονομικό και το dna σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνο για την τριχόπτωση. Το πιθανότερο είναι ότι ο μύθος για το κράνος ξεκίνησε από τήν λογική απορία: πώς γίνεται κάποιος να χάνει τα μαλλιά του στην ηλικία των 20 και 25 ετών; –  οι δερματολόγοι πάντως συμφωνούν πως όταν υπάρχει προδιάθεση το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί από τα 20 κιόλας χρόνια. Μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση, οι άντρες παρηγορούνται με το ότι η φαλάκρα θεωρείται δείγμα αυξημένου ανδρισμού, αλλά θα σας στενοχωρήσω, σύμφωνα με όλες τις μελέτες η τεστοστερόνη δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την τριχόπτωση, άρα ακόμη ένας μύθος και τίποτα παραπάνω…

 

Μύθος ενδέκατος, “Καπνίζω μόνο 4 με 5 τσιγάρα την ημέρα, άλλωστε το συνιστούν και οι γιατροί…”

 

 

Πιθανόν, εάν ο γιατρός έχει πάρει το πτυχίο του καλλιεργώντας καπνά στα ορεινά τών Άνδεων. Στην δεκαετία τού 70 και τού 80, αυτό ήταν ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους, υπήρχε μάλιστα και συγκεκριμένη αναφορά σε Γερμανούς γιατρούς που συνιστούσαν τα 4 με πέντε τσιγάρα την ημέρα σαν αγχολυτικό και ηρεμιστικό φάρμακο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όλα αυτά έχουν καταρριφθεί με τις τελευταίες έρευνες και είναι γνωστό πια ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις και άρα σοβαρές ασθένειες, με κυρίαρχη βέβαια τον καρκίνο τού πνεύμονα, ασθένεια σχεδόν αποκλειστικά οφειλόμενη στο κάπνισμα… μύθος είναι φυσικά και η τάχα μειωμένη ζημιά από τα πούρα ή τα ελαφρά τσιγάρα…

 

Μύθος δωδέκατος, “Μην κουνήσεις κόκκινο πανί σε ταύρο γιατί χάθηκες…”

 

 

Ακόμη ένας μύθος που δεν έχει μάλιστα καμία βάση, καθώς οι ταύροι έχουν αχρωματοψία και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου εάν το πανί που κρατάτε είναι κόκκινο, κίτρινο ή ροδακινοβερυκοκί. Στην πραγματικότητα εκείνο που τους ερεθίζει είναι η κίνηση. Με την ευκαιρία ας ευχηθούμε γι’ ακόμη μία φορά να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα των ταυρομαχιών, νομίζουμε πια ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ακόμη και στην χώρα καταγωγής τους.

 

Μύθος δέκατος τρίτος, “Μην ανησυχείς εάν είσαι τουβλάκι στα μαθηματικά, το ίδιο ήταν και ο Αϊνστάιν στην ηλικία σου…”

 

 

Εκτός από το ότι είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό να παρηγορείτε έναν μαθητή για την τεμπελιά του, (περί τεμπελιάς πρόκειται, δεν υπάρχουν κουτά παιδιά…), είναι και εντελώς αναληθές. Το πιθανότερο είναι πως ο μύθος ξεκίνησε από την αδιαφορία τού Αϊνστάιν για τα μη θετικά μαθήματα, σε μερικά από τα οποία είχε πράγματι χαμηλούς βαθμούς. Η αλήθεια είναι ότι ολοκλήρωσε πολύ νωρίς τίς σπουδές του στην φυσική και στα 21 του χρόνια ήδη εργαζόταν ως καθηγητής μαθηματικών…

 

Μύθος δέκατος τέταρτος,“Χόρτα και άλλα λαχανικά πρέπει να είναι όσο πιο ψιλοκομμένα γίνεται…”

 

 

Το εντελώς αντίθετο. Το ιδανικό θα ήταν να κόβατε με το χέρι το μαρούλι και τα υπόλοιπα λαχανικά και μάλιστα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγατε την επαφή με την λάμα τού μαχαιριού η οποία επιταχύνει την οξείδωση και μειώνει την πρόσληψη βιταμινών και κατά δεύτερο, όσο πιο κοντά στην φυσική τους μορφή είναι οι φυτικές ίνες τόσο καλύτερα επιτελούν το ευεργετικό τους έργο στο πεπτικό  σύστημα. Για πολλές δεκαετίες ιδανική σαλάτα θεωρούνταν εκείνη με τα μικρότερα δυνατά κομμάτια, (υπήρχαν μάλιστα νοικοκυραίοι μάστορες σ’ αυτό το εξαιρετικά ψιλό κόψιμο...), αλλά σήμερα πια αυτό έχει αλλάξει, ήδη στα καλά εστιατόρια ο τρόπος που κόβονται οι σαλάτες έχει αρχίσει να αλλάζει…

 

Μύθος δέκατος πέμπτος, “Εάν έχετε ρινορραγία, γρήγορα το κεφάλι πίσω…”

 

 

Ήμουν και εγώ για χρόνια θύμα αυτού τού μύθου, όταν σε μικρή ηλικία μάτωνε η μύτη, έγερνα το κεφάλι πίσω και έβαζα λίγο βαμβάκι στην περιοχή τής ρινορραγίας. Σήμερα οι γιατροί συνιστούν τα εντελώς αντίθετα – το κεφάλι ελαφρά κάτω για να μην καταπιείτε το αίμα και ελαφρά πίεση με τα δάκτυλα στα δύο ρουθούνια για πέντε με δέκα λεπτά. Εννοείται ότι μιλάμε για τίς αθώες εμπρόσθιες ρινορραγίες που συνήθως σταματούν γρήγορα και εύκολα, για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια τού γιατρού σας…

Περιγράψτε τον δικό σας μύθο…

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή ένας λαογράφος να συγκεντρώσει, να καταγράψει και να αναζητήσει την προέλευση των χιλιάδων μικρών ή μεγαλύτερων μύθων που κυκλοφορούν γύρω μας και μάλιστα τώρα με τα κοινωνικά δίκτυα πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς. Έως τότε μπορείτε να γράψετε στην περιοχή των σχολίων μύθους που έχετε αντιληφθεί… Και μην ξεχνάτε ότι ένα απλό like ή μία κοινοποίηση μάς επιβραβεύει, μας μεγαλώνει και βοηθά πολύ στην καθημερινή μας βελτίωση..

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 21
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments