Πώς νά;..Νά πώς!

Posna Organization

Αρχείο Κειμένων με χρονολογική σειρά

15 τρόποι για να βγάλετε χρήματα με το WordPress

Εισαγωγικά

Κατά διαστήματα έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για την εργασία από το σπίτι ή την δημιουργία εσόδων με την βοήθεια ενός blog. Επανερχόμαστε σήμερα για δύο λόγους – ο πρώτος είναι ότι η διαδικτυακή αγορά έχει ωριμάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το σημερινό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που υπήρχε πριν από τρία, πέντε και δέκα χρόνια. Αυτή είναι μία εξέλιξη που πράγματι κάνει απαραίτητη μία “επικαιροποίηση” των παλαιότερων άρθρων, μια φρέσκια δηλαδή ματιά στα σημερινά δεδομένα. Και ο δεύτερος λόγος είναι πως, και με την “βοήθεια” τής κρίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους εισοδήματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το βλέπουμε ανάγλυφα από τα μηνύματα που λαμβάνουμε κάθε μήνα, άνθρωποι κάθε ηλικίας και ειδικότητας και στην πλειονότητά τους άνεργοι, ψάχνουν μία διέξοδο ή μία δεύτερη καριέρα.

Τέλος, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων που την έχουν “πατήσει” από πολυδιαφημιζόμενες ευκαιρίες καριέρας – στο διαδίκτυο αφθονούν εταιρίες φαντάσματα, (ή εταιρίες -πυραμίδες) που παρουσιάζονται ως διαφημιστικές ή χρηματιστηριακές και υπόσχονται παραδείσους και γρήγορο πλουτισμό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού εισπράξουν μία συνδρομή ή μία πρώτη κατάθεση, είτε εξαφανίζονται, είτε δεν επιστρέφουν ποτέ τα περιβόητα επενδυτικά κέρδη. Γι αυτόν τον λόγο όσα θα διαβάσετε σήμερα είναι απολύτως νόμιμα και δοκιμασμένα από χιλιάδες ανθρώπους , κάποια από αυτά τα έχουμε δοκιμάσει κι εμείς οι ίδιοι.

Λίγες διευκρινίσεις ακόμη…

Σήμερα πιά δεν δικαιολογείται καμία αφέλεια στο θέμα, το έχουμε μάθει όλοι καλά, με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο – εύκολα και γρήγορα χρήματα δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Οι τρόποι που θα δείτε αναφέρονται επιγραμματικά και με παραπομπές σε εργαλεία που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε. Επιπλέον αναφέρουμε τα υπέρ και τα κατά τής κάθε επιλογής, όπου αυτά έχει ένα νόημα να αναφερθούν. Όμως οτιδήποτε και να επιλέξετε, απαιτεί μεγάλη αυτοπειθαρχία, πολύ διάβασμα και αρκετό πειραματισμό.

Δεν ταιριάζουν όλες οι μέθοδοι σε όλους. Στην πραγματικότητα είναι ζήτημα εάν θα μπορέσετε να βρείτε τρεις ή τέσσερις τρόπους που να ταιριάζουν με το προφίλ σας και την οικονομική σας δυνατότητα. Γι αυτό τον λόγο προσπαθήστε να σκεφθείτε και “έξω από το κουτί”, καθώς κάθε εργασία που αναφέρουμε έχει άφθονες παραλλαγές και κάποια από αυτές είναι σίγουρο ότι θα ταίριαζε και στα δικά σας χαρακτηριστικά.

Πώς πρέπει να ξεκινήσω;

Χρήματα στο διαδίκτυο σημαίνει πρωτίστως πως υπάρχει μία ιστοσελίδα ή ένα blog και μάλιστα σχεδιασμένα με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες, (δωρεάν οι περισσότερες) για να δημιουργήσετε το δικό σας “στρατηγείο” στο ίντερνετ, αλλά ειδικά για τον αρχάριο χρήστη το wordpress είναι το ευκολότερο και το πλέον δημοφιλές, η Google το αγαπάει ιδιαιτέρως, ενώ υπάρχουν άπειρα άρθρα και tutorials στο διαδίκτυο που μπορούν να λύσουν κάθε απορία σας. Εάν είστε εντελώς αρχάριος μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντας τα παρακάτω άρθρα μας που σάς καθοδηγούν βήμα-βήμα στον σχεδιασμό τής δικής σας ιστοσελίδας. Τέλος να πούμε ότι οι περισσότερες παραπομπές σήμερα αφορούν άρθρα, (στα Αγγλικά), από την ιστοσελίδα www.wpbeginner.com – ένα site που επί χρόνια και με τρόπο απλό, προσφέρει πολύ καλές συμβουλές για χιλιάδες θέματα που σχετίζονται με το WordPress. Ακόμη και εάν τα αγγλικά σας δεν είναι πολύ πλούσια μην στεναχωριέστε, τα άρθρα είναι σε απλή και καταληπτή γλώσσα, ενώ συνήθως υπάρχουν και φωτογραφίες που σας καθοδηγούν βήμα-βήμα.

Πώς ξεκινώ με το WordPress;

Το WordPress για αρχάριους

Η καλύτερη εταιρία φιλοξενίας για το site σας

15 τρόποι για να βγάλετε χρήματα στο διαδίκτυο

1. Google Adsense

Δεν υπάρχει blogger που να μην επιχείρησε να βγάλει χρήματα από τις διαφημίσεις τής Google. Θα πρέπει να δηλώσετε τον ιστότοπό σας και αφού υποβάλετε το αίτημα στην google να περιμένετε την έγκρισή του. Αμέσως μετά, η google θα δημιουργήσει ένα κομμάτι κώδικα (script) που πρέπει να εισαγάγετε στην σελίδα σας και αυτό είναι όλο – οι διαφημίσεις θα αρχίσουν να προβάλλονται αυτόματα σε διάφορα σημεία των άρθρων σας, (μπορείτε εσείς να καθορίσετε πού, με την βοήθεια ενός plugin για διαφημίσεις).

Πρόκειται για διαφημίσεις CPC, (cost per click), που σημαίνει ότι ο λογαριασμός σας πιστώνεται μέ ένα μικρό ποσό κάθε φορά που ένας επισκέπτης τής σελίδας σας κάνει κλίκ επάνω σε μία από τις διαφημίσεις. Το διαχειριστικό τού google Adsense είναι εξαιρετικά αναλυτικό και μπορείτε να έχετε μία πολύ λεπτομερή εικόνα όλων των στατιστικών σας – πόσα κλικ, σε ποιές διαφημίσεις, ποιες συγκεκριμένες ώρες και δεκάδες άλλα. Η συνοπτική σελίδα τού διαχειριστικού σας θα είναι κάπως έτσι…

 

Είναι πράγματι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Χμμ, ναι είναι, αλλά υπάρχουν σαφώς και κάποια μειονεκτήματα που μπορείτε ήδη να τα καταλάβετε από την παραπάνω φωτογραφία. Ας τα δούμε για να είστε προετοιμασμένοι και να μην περιμένετε θαύματα από νωρίς.

Πλεονεκτήματα
Πλεονεκτήματα Google AdSense: Αυτόματη προβολή διαφημίσεων χωρίς ιδιαίτερο κόπο από τον χρήστη, διαφημίσεις σχετικές με το περιεχόμενο τού site σας, εμπιστοσύνη και ασφάλεια που προκύπτει από την φήμη και το μέγεθος τής google, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο λογισμικό για τις καταχωρήσεις.
Μειονεκτήματα
Μειονεκτήματα Google AdSense: Η google μπορεί πολύ εύκολα να απορρίψει το αίτημά σας, ιδιαίτερα εάν το site σας είναι πολύ νέο και χωρίς επισκεψιμότητα ή αρκετό περιεχόμενο, το κάθε κλίκ, (ιδιαίτερα από Ελλάδα), πληρώνεται εξευτελιστικά φτηνά με κάποια λεπτά τού ευρώ, το όριο για να μπορέσει κάποιος να κάνει ανάληψη είναι τα 70 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας βοηθητικός τρόπος εισοδήματος που δεν μπορείτε να αγνοήσετε, ιδιαίτερα εάν βλέπετε με σοβαρότητα και σε βάθος χρόνου την δημιουργία εσόδων στο διαδίκτυο. Απλώς θα έχετε υπόψη πως στην αρχή μιλάμε για ένα χαρτζιλίκι, τα σοβαρά χρήματα θα έρθουν όταν η ιστοσελίδα σας ξεκινήσει να έχει πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες επισκέψεις καθημερινά. Να έχετε υπόψη σας ότι μέσα από το διαχειριστικό μπορείτε εσείς να καθορίσετε ποιες διαφημίσεις θα προβάλλονται και σε ποιο σχήμα, ενώ η ίδια η google σάς προτείνει σε τακτά χρονικά διαστήματα προτάσεις βελτίωσης των διαφημίσεων έτσι ώστε να φέρουν περισσότερα έσοδα.

Προτεινόμενο πρόσθετο (plugin) για την διαχείριση των διαφημίσεων τής google: Advanced Ads στην βασική έκδοση για αρχή, που είναι δωρεάν. Απλώς εγκαθιστάτε το πρόσθετο, “ρίχνετε” τον κώδικα τής google στο αντίστοιχο πλαίσιο και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο.

2. Affiliate Marketing

Στο εξωτερικό είναι ο πλέον “καθαρός” και αποδοτικός τρόπος για την δημιουργία ενός σοβαρού εισοδήματος, καθώς, εάν γίνει σωστά, ελάχιστα απέχει από την λειτουργία μίας διαφημιστικής εταιρίας. Εσείς παρουσιάζετε με άρθρα ή banners τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιάς επιχείρησης και όταν ο αναγνώστης σας αγοράσει κάτι από αυτές, λαμβάνετε μία μικρή προμήθεια από το ποσό αγοράς. Αυτή η μικρή προμήθεια είναι αθέατη για τον αγοραστή, καθώς δεν επηρεάζει καθόλου το τελικό κόστος τού προϊόντος, στην ουσία πρόκειται για την αμοιβή που σας προσφέρει το κατάστημα για τις διαφημιστικές σας υπηρεσίες.

Ακούγεται εύκολο, αλλά για την Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό μας κείμενο για το affiliate marketing, αλλά συνοπτικά ιδού ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μιάς τέτοιας επιλογής.

Πλεονεκτήματα affiliate marketing

 • Απόλυτα νόμιμη διαδικασία
 • Δεν απαιτείται καμία ειδική συμφωνία με τις εταιρίες, απλώς μία αίτηση για να γίνετε affiliate agent
 • Στην Ελλάδα υπάρχει η Linkwise που το δίκτυό της συνεργάζεται με εκατοντάδες εταιρίες. Στην ουσία πρόκειται για μονοπώλιο. Συμπληρώνετε απλώς μία φόρμα εγγραφής και αμέσως μετά μπορείτε να ξεκινήσετε την προώθηση όποιου προϊόντος επιθυμείτε.
 • Μπορεί να προσφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ιδιαίτερα σε blogs που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν αποκτήσει καλή φήμη στην διαδικτυακή αγορά.
 • Σε ειδικευμένα sites ή blogs μπορεί να υπάρχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ακόμη και με επισκεψιμότητα 80 – 100 αναγνωστών την ημέρα.
 • Μπορείτε να προωθείτε και προϊόντα από αγορές και μεγάλα sites τού εξωτερικού, (πχ Amazon, GearBest)
 • Έως και 10.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, δεν χρειάζεται έναρξη επαγγέλματος ή άλλη φορολογική διαδικασία, καθώς η Linkwise εκδίδει τίτλο κτήσης, (παλαιότερα: απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης). Για τα φορολογικά θα βρείτε επιπλέον αναφορές στο τέλος τού σημερινού κειμένου.

Μειονεκτήματα affiliate marketing, Ελλάδα

 • Η Linkwise είναι η μόνη σας επιλογή στο affiliate net, πρόκειται για μία αξιοπρεπή εταιρία με καλή υποστήριξη, αλλά οι μονοπωλιακές καταστάσεις δεν είναι ποτέ ό,τι το καλύτερο για τους καταναλωτές.
 • Παρά το ότι τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικές αγορές και στην Ελλάδα αυξάνονται αλματωδώς, η αγορά παραμένει μικρή και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά με κάθε διαθέσιμο τρόπο για την προώθηση των προϊόντων που σάς ενδιαφέρουν.
 • Χρειάζεται προσοχή και αρκετή εργασία στην συντήρηση τού site σας. Προϊόντα που έχετε αναφέρει και προωθήσει πριν από καιρό μπορεί να έχουν πάψει να υπάρχουν και είναι βέβαιο πως αρκετά links στην ιστοσελίδα σας με το πέρασμα τού χρόνου θα γίνονται νεκρά, θα οδηγούν δηλαδή σε σελίδα 404.  Υπάρχουν πρόσθετα που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πάντως ένα μεγάλο μέρος τής επιμέλειας θα πρέπει να γίνεται από εσάς χειροκίνητα.

Το πρόσθετο (plugin) που μπορεί να σάς βοηθήσει στον εντοπισμό και την διαχείριση των νεκρών links είναι το Broken Link Checker, αλλά η συμβουλή μας είναι να το τρέχετε περιστασιακά στο site σας και να μην το έχετε ενεργοποιημένο σε μόνιμη βάση, καθώς η τακτική αναζήτηση που εκτελεί για νεκρά links απορροφά πολλούς πόρους και επιβαρύνει πολύ την λειτουργία τής ιστοσελίδας σας.

 

Όπως και με τις διαφημίσεις τού Google AdSense, είναι καλό να μην προσπεράσετε αβασάνιστα το κομμάτι τού affiliate marketing. Πρόκειται για μία από τις πλέον αποδοτικές μεθόδους στην δημιουργία εισοδήματος, έχει μηδενικό κόστος για εσάς και στην πραγματικότητα “τρέχει” και αποδίδει χρήματα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος ή μελέτη εκ μέρους σας. Απλώς να θυμάστε ότι οι αποδόσεις αυξάνονται γεωμετρικά, όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας.

3. Ιστοσελίδα μόνο για μέλη

Δεν είναι απαραίτητο όλη σας η ιστοσελίδα να έχει περιορισμένη πρόσβαση, μπορείτε να το κάνετε αυτό με ορισμένες συνδρομητικές σελίδες από όπου τα μέλη-συνδρομητές θα μπορούν να κατεβάζουν το πρωτότυπο περιεχόμενο που θα δημιουργείτε τακτικά, όπως κείμενα, φωτογραφίες, videos και άλλα. Αυτή η μορφή ιστοσελίδας μπορεί να σας αποφέρει αξιοπρεπέστατα έσοδα, με την διαφορά ότι, στην Ελλάδα ειδικά, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που θα πρέπει να τα σκεφθείτε καλά από πριν.

Το βασικότερο πρόβλημα εδώ είναι η δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, που θα πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με πολύ αυστηρή τήρηση των προθεσμιών. Στην Ελλάδα οι πάντες νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα, άρα για να προχωρήσετε σε μία παρόμοια λύση θα πρέπει να είστε απόλυτα ειδικευμένος σε ένα αντικείμενο και το περιεχόμενο τής ιστοσελίδας σας να μην μπορεί κανείς να το βρεί οπουδήποτε αλλού.

Θα μπορούσατε για παράδειγμα, εάν αγαπάτε την φωτογραφία, να δημοσιεύετε καθημερινά φωτογραφικό υλικό και μάλιστα χωρισμένο σε θεματικές κατηγορίες, έτσι ώστε να καλύπτετε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Φυσικά υπάρχει ανταγωνισμός με τόσα sites δωρεάν φωτογραφιών, αλλά το δικό σας υλικό μπορεί να είναι πολύ πιο πρωτότυπο και ειδικευμένο. Υπάρχουν χιλιάδες ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε στο συγκεκριμένο πεδίο, παρόμοιες ιστοσελίδες στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, αλλά θα επαναλάβουμε την προειδοποίηση: Ο Έλληνας πληρώνει μόνο όταν δεν μπορεί να βρεί το προϊόν ή την υπηρεσία δωρεάν από αλλού, γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα “πουλήσετε” θα είναι και απαραίτητο και μοναδικό στην ποιότητά του.

Το παρακάτω άρθρο στα Αγγλικά θα σας καθοδηγήσει στα πρώτα σας βήματα, αλλά μην περιοριστείτε σ’ αυτό, υπάρχει ακόμη πολύ υλικό στο διαδίκτυο για μελέτη…

Ultimate Guide to Creating a WordPress Membership site

4. Δημιουργία forum ειδικού περιεχομένου

Η δημιουργία ενός ιδιωτικού forum είναι μία πολύ καλή ιδέα, αλλά μπορεί να αποδώσει μόνο όταν αγαπάτε ιδιαίτερα ένα αντικείμενο και έχετε την διάθεση να αφιερώσετε αρκετές ώρες σ’ αυτό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα forum με μία συμβολική συνδρομή γύρω από τους υπολογιστές, την λογοτεχνία, το αυτοκίνητο, τα λογιστικά, τον κινηματογράφο και χιλιάδες άλλα πράγματα. Εκ των πραγμάτων όμως η συντήρηση ενός forum είναι μία πολύ χρονοβόρος διαδικασία και γι αυτό ό,τι γράψαμε στην προηγούμενη ενότητα ισχύει και στην περίπτωση αυτή – το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να έχετε άριστη γνώση τού αντικειμένου, το δεύτερο ότι θα πρέπει να ασχοληθείτε αρκετά με θέματα σχεδιασμού και λειτουργικότητας και το τρίτο η συνεχής παρακολούθηση.

Η δημιουργία forum μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη για εσάς με τα ανάλογα πρόσθετα τού wordpress, αλλά σε ό,τι αφορά τον απαιτούμενο χρόνο και κόπο, μπορείτε να διευκολυνθείτε εάν συνεργαστείτε με φίλους και τους ορίσετε διαχειριστές, έτσι ώστε να μοιραστούν οι εργασίες.

Ο σχεδιασμός και η συντήρηση ενός forum σε ιστοσελίδα τού WordPress παλαιότερα δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία και απαιτούσε κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αλλά σήμερα υπάρχουν δεκάδες πρόσθετα τού WordPress, τα οποία όχι μόνο αυτοματοποιούν την διαδικασία, αλλά διαθέτουν και πολλά “καλούδια” για να γίνει η κοινότητά σας όμορφη σχεδιαστικά και πολύ εύκολη στην επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο στα Αγγλικά που συγκρίνει τα δέκα καλύτερα πρόσθετα και πειραματιστείτε με όποιο από αυτά σας ταιριάζει περισσότερο. Να θυμάστε ότι σε κάθε κατηγορία, υπάρχουν πρόσθετα επί πληρωμή και πρόσθετα δωρεάν ή freemium, (δηλαδή και με δωρεάν και με πληρωμένη έκδοση). Το γεγονός ότι κάποιο κοστίζει και κάποιο όχι δεν είναι πάντοτε κριτήριο επιλογής, εκείνο που θα πρέπει να δείτε είναι ποιο ταιριάζει στις σημερινές και πιθανές μελλοντικές σας ανάγκες.

10 Best WordPress Forum Plugins 

5. Ιστοσελίδα ερωτήσεων – απαντήσεων

Η πιο γνωστή κοινότητα ερωτήσεων-απαντήσεων είναι βεβαίως το Quora, με την ελληνική γλώσσα μην περιμένετε να φτάσετε τέτοια μεγέθη, αλλά οπωσδήποτε αυτή η μορφή ιστοσελίδας μπορεί να σας φέρει καλά έσοδα από παράπλευρες συμφωνίες με εταιρίες για άμεση διαφήμισή τους, sponsoring και άλλα πολλά, (τίποτα δεν σας εμποδίζει βεβαίως να συνδυάσετε και άλλες μεθόδους μέσα στην ιστοσελίδα, όπως για παράδειγμα τις διαφημίσεις τής google). Φυσικά όπως και στην περίπτωση τού forum, θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να απαντάτε σε ένα ευρύ πεδίο ερωτήσεων. Ακόμη πιο αποτελεσματικό πάντως θα είναι εάν οι ερωτήσεις και απαντήσεις αφορούν ένα συγκεκριμένο πεδίο στο οποίο είστε ειδικευμένος. Να θυμάστε ότι η τεχνολογία και ειδικότερα οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα είναι τα πεδία με την μεγαλύτερη ζήτηση και εάν έχετε σπουδάσει σχετικά ή είστε πολύ έμπειρος στα θέματα αυτά, η ιστοσελίδα σας μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα έσοδα θα ξεκινήσουν να έρχονται όταν η κοινότητα μεγαλώσει αρκετά και τότε (θα με θυμηθείτε), οι εταιρίες που είναι σχετικές με το αντικείμενο θα αρχίσουν να ζητούν μόνες τους την διαφήμισή  και γενικότερα την προβολή τους.

How to Create A Question and Answers Site in WordPress

6. Μαθήματα online

Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άνεργοι από όλες τις ειδικότητες, ενώ η αναστολή διορισμών στο δημόσιο έχει δημιουργήσει μία στρατιά άνεργων πτυχιούχων. Εάν είστε λοιπόν ένας από αυτούς και θέλετε να εκμεταλλευθείτε τον άφθονο χρόνο σας, με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα που θα προσφέρει μία σειρά μαθημάτων σε όποιο αντικείμενο είστε ειδικευμένος. Ξένες γλώσσες και μαθήματα σχετικά με την ελληνική εκπαίδευση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης, αλλά τα πεδία μπορεί να επεκταθούν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες τομείς. Όπως και στα παραπάνω υπάρχουν κι εδώ πολλά πρόσθετα εργαλεία που μπορεί να κάνουν πανεύκολη την όλη διαδικασία.

Φυσικά θα πρέπει να ασχοληθείτε αρκετά για τον σχεδιασμό των μαθημάτων και να ετοιμάσετε και το απαραίτητο συνοδευτικό υλικό, όπως και την απαραίτητη βιβλιογραφία. Στην πραγματικότητα είναι σαν να στήνετε ένα μικρό φροντιστήριο, χωρίς όμως τα ανάλογα έξοδα. Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη μέθοδο στο εξωτερικό που μπορεί να σας φέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που αναφέρονται στο σημερινό κείμενο.

Μία παραλλαγή των εκπαιδευτικών ιστοσελίδων, είναι και οι λεγόμενες ιστοδιαλέξεις ή webinars όπως είναι πιο γνωστές στον κόσμο τού internet, (συντομογραφία τού Web-based seminar). Στην πραγματικότητα είναι μία ιδέα που στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια χάρη στις δυνατότητες που πλέον προσφέρει η τεχνολογία. Δεν είναι τίποτε άλλο από ζωντανές διαλέξεις ή εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπου όσοι παρακολουθούν από απόσταση μπορούν να παρέμβουν, να τοποθετηθούν και να λύσουν απορίες. Μία κανονική σχολική τάξη δηλαδή στον κόσμο τού διαδικτύου. Μπορείτε φυσικά να επιλέξετε τα online μαθήματα ή τα webinars, ή καλύτερα ακόμη έναν συνδυασμό των δύο.

How to Create an Online Course with WordPress using LearnDash

9 Best Webinar Software for WordPress Users

7. Πωλήσεις βιβλίων

Είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει ακόμη στην Ελλάδα την αποδοχή που έχει σε Αμερική και άλλες χώρες. Παρόλα αυτά εάν γράφετε και θέλετε να αναλάβετε την προώθηση και πώληση των βιβλίων σας χωρίς μεσολαβητές, μπορείτε να σκεφθείτε το στήσιμο μιάς ιστοσελίδας με αυτόν τον σκοπό. Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για μυθιστορήματα ή ποίηση, (που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν και την… πρώτη ζήτηση), αλλά για ένα ευρύ φάσμα βιβλιογραφίας, όπως δοκίμια, πληροφοριακό υλικό για συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, παιδικά βιβλία και πολλά ακόμη. Όσο πιο ειδικευμένα είναι τα βιβλία σας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να βρουν αγοραστές.

Καθώς το καλό βιβλίο στην Ελλάδα είναι σχεδόν απαξιωμένο ή στην καλύτερη περίπτωση υπόθεση μιάς μικρής ομάδας αναγνωστών, μην περιμένετε να πλουτίσετε από ανάλογες πωλήσεις. Υπάρχουν όμως ακόμη βιβλία με ειδικό περιεχόμενο που πωλούνται αρκετά, όπως βιβλία με ιδιαίτερες συνταγές, παιδικά εκπαιδευτικά βιβλία, αστυνομικά μυθιστορήματα, δοκίμια για κάποιο συγκεκριμένο θέμα που αφορά αρκετούς και πολλά ακόμη.

Άλλωστε σήμερα μπορείτε να σχεδιάσετε ψηφιακά το βιβλίο σας στο σύνολό του – από το εξώφυλλο έως το επίμετρο, εκεί έξω υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία, (δωρεάν και μη), για να εκδώσετε το βιβλίο σας με εντελώς επαγγελματικό τρόπο. Για τις πωλήσεις βιβλίων επίσης, (το download δηλαδή ψηφιακών προϊόντων από την σελίδα σας επί πληρωμή), είναι πολλοί εκείνοι που χρησιμοποιούν το software Easy Digital Software, όμως είναι επί πληρωμή και εάν δεν σας περισσεύουν τα χρήματα μπορείτε να αρχίσετε με δωρεάν εργαλεία που προσφέρονται για το WordPress.

8. Πωλήσεις προϊόντων

Δεν μιλάμε τόσο για την προβολή φυσικών καταστημάτων στο διαδίκτυο, (αυτό πια το θεωρούμε αυτονόητο), όσο για την προβολή και πώληση δικών σας κυρίως χειροτεχνικών δημιουργιών. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο έχει γεμίσει από ιστοσελίδες με χειροποίητα κοσμήματα, τσάντες και άλλα σχετικά είδη, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε το ίδιο σε μια αγορά που δείχνει ήδη σημεία κορεσμού. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα που θα μπορούσατε να φτιάξετε και πουλήσετε, εφόσον βεβαίως έχετε το ανάλογο ταλέντο, ενδεικτικά και μόνο – πρωτότυποι σελιδοδείκτες, βαμμένα από εσάς στρατιωτάκια-μινιατούρες που αναπαριστούν μία μάχη, (τρελαίνονται οι συλλέκτες για τέτοια…), παλαιά βιβλία που πια δεν τα χρειάζεστε και δεν θέλετε να τα καταχωνιάσετε σε κάποιο σκονισμένο ράφι στο Μοναστηράκι, μικρούς πίνακες ζωγραφικής για παιδικά δωμάτια, πρωτότυπες μπομπονιέρες για γάμους και βαπτίσεις, μικρά είδη κεραμικής, παλαιά αντικείμενα που πια δεν τα θέλετε, δερμάτινα είδη μικρής κλίμακας όπως τα πορτοφόλια και οι θήκες για κάρτες και πολλά, πολλά, πολλά ακόμη, αρκεί να βρείτε το ταλέντο σας και το ενδιαφέρον σας.

Ένα από τα κορυφαία πρόσθετα τού WordPress είναι φτιαγμένο ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Όταν γνωρίσετε το WooCommerce plugin, ένα δωρεάν πρόσθετο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια bloggers σε όλο τον κόσμο, (και το πιο σημαντικό – ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!), θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα μπορείτε να στήσετε χωρίς κόστος ένα δικό σας μικρό ή μεγάλο κατάστημα.

9. Παροχή υπηρεσιών freelancer

Εάν είστε διατεθειμένος να προσφέρετε μικροεργασίες έναντι αμοιβής, τότε μπορείτε να στήσετε μία ιστοσελίδα ακριβώς με τον σκοπό αυτό. Μπορείτε να γράφετε μικρά κείμενα για ιστοσελίδες ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό, να επιδιορθώνετε software ή hardware υπολογιστών ή και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις ικανότητές σας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αμοιβές σας θα πρέπει να είναι μικρές και η περιγραφή τής εργασίας που προσφέρετε πολύ συγκεκριμένη. Μπορείτε βεβαίως πάντοτε να φιλοξενήσετε την αγγελία σας σε κάποια από τα sites που λειτουργούν με βάση τις προσφορές των freelancers, αλλά η διαφορά είναι πως εάν στήσετε την δική σας ιστοσελίδα έχετε τον απόλυτο έλεγχο περιεχομένου και αμοιβών και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να την διαφημίσετε και να αποκτήσετε φήμη στην διαδικτυακή αγορά.

Ο σκοπός εδώ είναι να πείσετε τους υποψήφιους πελάτες σας ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε μία εργασία και να το κάνετε αυτό με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Το καλό αποτέλεσμα στο σημείο αυτό, έρχεται από τον πολύ καλό σχεδιασμό τής ιστοσελίδας σας, την αλληλεπίδρασή της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τον όσο γίνεται σαφέστερο τρόπο που περιγράφετε τις υπηρεσίες σας.

Είναι πάρα πολύ εύκολο σήμερα να αποκτήσετε μία καλή βάση στο WordPress για την παροχή υπηρεσιών, εάν επιλέξετε σωστά το theme που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν οι υπηρεσίες μάλιστα που προσφέρετε είναι ποιοτικές, πολύ γρήγορα θα αποκτήσετε φήμη και οι εργασίες θα σας προσφέρονται πολύ ευκολότερα. Κάποια εργαλεία για την ιστοσελίδα σας θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, αλλά η γνώμη μας είναι, (εάν είστε σχετικά αρχάριος), να διαβάσετε το άρθρο απλώς για την ενημέρωσή σας και να ξεκινήσετε με πιο απλά πρόσθετα που προσφέρονται δωρεάν για το WordPress. Όταν η σελίδα σας ολοκληρωθεί και δείτε ότι σιγά-σιγά αποκτάτε πελάτες, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε πιο εξειδικευμένα εργαλεία για να γίνει η ζωή σας ευκολότερη.

23 Top Tools for WordPress Freelancers, Designers, and Developers

10. Πωλήσεις προϊόντων Amazon

Πιθανόν να μην έχετε κάποιο ταλέντο στην δημιουργία χειροτεχνημάτων, πολύ πιθανόν επίσης να μην θέλετε να ανακατευθείτε με εργασίες που απαιτούν πολύ χρόνο, όπως είναι οι συνδρομητικές ιστοσελίδες. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε απλώς να κάνετε τον μεσάζοντα σε τεράστια sites τού εξωτερικού που πωλούν τα πάντα και βεβαίως ένα από τα μεγαλύτερα είναι σήμερα η Amazon.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πεδίο που ανήκει στον γενικότερο τομέα τού affiliate marketing, με την διαφορά ότι εδώ έχετε να κάνετε με έναν και μόνο προμηθευτή με χιλιάδες προϊόντα και συγκεκριμένους κανόνες προώθησης. Προτιμήστε να επικεντρωθείτε σε ένα πεδίο που γνωρίζετε καλά, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το προωθείτε ετερόκλητα προϊόντα. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε να ασχοληθείτε με τα δώρα. Στην ουσία είναι σαν να είχατε βρεί μία μεγάλη φίρμα στην Ελλάδα με είδη δώρων και θέλετε να ανοίξετε ένα φυσικό κατάστημα κάτω από την σκέπη τής μαμάς-εταιρίας (franchising). Αντί λοιπόν να πληρώσετε κάποιες χιλιάδες ευρώ και να ρισκάρετε μία περιουσία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε ένας διαδικτυακός dealer τής Amazon σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Τα βήματα λοιπόν είναι απλά:

 • Δημιουργείτε μία ιστοσελίδα στο WordPress με αντικείμενο τα δώρα κάθε είδους και προορισμού
 • Χωρίζετε το site σας θεματικά, για παράδειγμα δώρα για Χριστούγεννα, δώρα για άντρα, δώρα για γυναίκα, δώρα για παιδιά και πάει λέγοντας.
 • Γράφετε κάποια πρώτα κείμενα γύρω από τα δώρα, έτσι ώστε να “γεμίσει” η ιστοσελίδα σας και να αρχίσει να έχει κάποια αξιοπρεπή επισκεψιμότητα.
 • Κάνετε μία αίτηση στην Amazon για να γίνετε αποδεκτοί στο affiliate πρόγραμμά της.
 • Εγκαθιστάτε το σωστό plugin στο WordPress και ξεκινάτε να καταχωρείτε τα ανάλογα προϊόντα τής Amazon και να τα υποστηρίζετε με reviews και άλλα ανάλογα κείμενα.

Το βαρετό σημείο στην όλη διαδικασία είναι η ρουτίνα τής καταχώρησης των προϊόντων στα ειδικά πεδία τού plugin, αλλά από εκεί και πέρα όλα γίνονται σχεδόν αυτόματα.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο που σας προτείνουμε και θα αντιληφθείτε καλύτερα την όλη διαδικασία. Αποφύγετε επίσης την εγγραφή στην αγγλική Amazon που μέχρι σήμερα προτιμούσαν οι περισσότεροι, καθώς με το Brexit κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στον εμπορικό τομέα. Υπάρχει η Γερμανική ή Ιταλική Amazon που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν το ίδιο. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε: Δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε την Amazon, αλλά μπορείτε να εκμεταλλευθείτε το πλεονέκτημά της, (τεράστια ποικιλία) και να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Κανείς δεν μπορεί να βρεί εύκολα άκρη μέσα στο χάος των προϊόντων της, οπότε η ιστοσελίδα σας θα είναι αποτελεσματική εάν σκοπεύει ακριβώς σ’ αυτό, στο να διευκολύνει δηλαδή τους αναγνώστες στην επιλογή και να προτείνει τα καλύτερα προϊόντα για αγορά.

How to Build an Amazon Affiliate Store Using WordPress

11. Δημιουργία online αγοράς

Η ιδέα είναι η ίδια, η εφαρμογή της διαδικτυακή…

Η ιδέα είναι απλή και βασίζεται στην λογική τού shop in shop. Αντί να δημιουργήσετε ένα δικό σας κατάστημα με προϊόντα που πρέπει να δημιουργείτε εσείς, φτιάχνετε με το WordPress ένα χώρο, (κάτι σαν ένα μικρό διαδικτυακό mall), όπου θα μπορεί ο καθένας να φιλοξενείται με το δικό του κατάστημα και τα δικά του προϊόντα. Τα όρια τού χώρου φιλοξενίας μπορείτε να τα καθορίσετε από την αρχή. Φυσικά ο καθένας θα μπορούσε να ρωτήσει: Και γιατί αυτοί που θέλουν να πουλήσουν προϊόντα να έρθουν σε ένα site φιλοξενίας, αντί να φτιάξουν το δικό τους; Ο βασικός λόγος είναι πως ακόμη και σήμερα η πλειονότητα των χρηστών τού διαδικτύου δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανακατευθεί με τεχνικά θέματα, την δημιουργία μιας ιστοσελίδας και το κυριότερο δεν έχει τις γνώσεις ή τον χρόνο για να ασχοληθεί με την συντήρησή της. Άλλωστε το γεγονός ότι κάποιος θα θελήσει να φιλοξενηθεί στην δική σας “πιάτσα” δεν αποκλείει το γεγονός τής ύπαρξης δικής του ιστοσελίδας, απλώς θα έρθει σε σας για να εξασφαλίσει ένα επιπλέον σημείο πώλησης στο διαδίκτυο.

Όπως και στις άλλες μεθόδους που είδαμε παραπάνω, όσο πιο ειδικευμένο είναι το “mall” που θα φτιάξετε, τόσο καλύτερα και τα αποτελέσματα. Από πού θα προέλθουν τα έσοδα; Εκτός από τις διαφημίσεις που θα φιλοξενείτε, (αυτό αφορά σχεδόν όλες τις μεθόδους που βλέπουμε σήμερα), αυτό που συνήθως εφαρμόζεται σε παρόμοια sites είναι η παρακράτηση μιάς ελάχιστης προμήθειας από το κάθε προϊόν που πωλείται μέσω τής σελίδας σας.

Μειονέκτημα αυτής τής μεθόδου; Χρειάζεται αρκετό διάβασμα και γνώση τής λειτουργίας τού WordPress και στενή παρακολούθηση και συντήρηση τής ιστοσελίδας. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, λιγότερο ή περισσότερο, αυτό είναι κάτι που απαιτείται σχεδόν πάντοτε, όποιον τρόπο από τους σημερινούς και εάν επιλέξετε.

How to Create an Online Marketplace using WordPress

12. Ιστοσελίδα αγοράς εργασίας

Γνωρίζετε τι είναι το UpWork; Ή το Fiverr; Εάν μάς διαβάζετε συχνά σίγουρα ναί, για τους υπόλοιπους να πούμε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες κοινότητες στο διαδίκτυο με αποκλειστικό σκοπό την συνάντηση freelancers και εργοδοτών. Ο εργοδότης αναρτά μία αγγελία με αναλυτικά χαρακτηριστικά εργασίας και αμοιβής και ο freelancer εφόσον κρίνει ότι τον συμφέρει η προσφορά και μπορεί να την αναλάβει, ανταποκρίνεται και συνεννοείται με τον εργοδότη για τις λεπτομέρειες.

Εδώ βεβαίως τα πράγματα θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή από τα προηγούμενα που είδαμε, καθώς εμπλέκονται θέματα αμοιβών τρίτων και μπορεί να προκύψουν διαφορές μεταξύ τους σε θέματα αμοιβής ή ποιότητας τής εργασίας που έχει παραδοθεί. Παρά ταύτα πρόκειται για κάτι που ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει, παρά το ότι πλέον το τοπίο είναι ώριμο, καθώς στο προσκήνιο έχουν έρθει οι γενιές που είναι απόλυτα εξοικειωμένες με την χρήση υπολογιστή.

Υπάρχουν και εδώ τα έτοιμα εργαλεία για να ξεκινήσετε παρόμοια δραστηριότητα, αλλά θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τον βήμα-βήμα οδηγό που έχουμε παρακάτω και ταυτόχρονα να μελετήσετε τις δύο-τρεις μεγαλύτερες, (συνήθως αμερικάνικες) ιστοσελίδες που υπάρχουν  και λειτουργούν για χρόνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μπορεί να ακούγεται αρκετά απαιτητική δραστηριότητα, αλλά τα πιθανά κέρδη μπορεί να είναι σημαντικά – σκεφθείτε μόνο ότι το UpWork χρεώνει προμήθεια από 10 έως 20% σε κάθε πληρωμή που γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του και οι πληρωμές που γίνονται είναι εκατοντάδες χιλιάδες κάθε μήνα.

How to Create a Micro-Job Website Like Fiverr with WordPress

13. Αποδοχή δωρεών ή συγκέντρωση χρημάτων

Δυστυχώς στην Ελλάδα η δωρεά σε μία ιστοσελίδα αντιμετωπίζεται πολλές φορές με απαράδεκτο τρόπο, σχεδόν σαν επαιτεία και αυτό μπορεί να αφορά και ιστοσελίδες που προσφέρουν πράγματι δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες και ενημέρωση με μεγάλες προσωπικές θυσίες των εθελοντών που τις διαχειρίζονται. Έτσι λοιπόν η δωρεά δεν είναι μία μέθοδος που γενικά μπορείτε να στηριχτείτε για σταθερό εισόδημα, αλλά εάν η ιστοσελίδα σας διατηρεί μία σταθερή ποιότητα και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή που κάποιοι θα σκεφθούν να σας ανταμείψουν γι αυτά που προσφέρετε.

Όμως εάν οι δωρεές δύσκολα αποφέρουν χρήματα στην Ελλάδα, υπάρχει κάτι ακόμη στον τομέα αυτό που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους. Γνωρίζετε μήπως το KickStarter; Το Indiegogo; Όχι; Ιδού λοιπόν ποια είναι η λογική αυτών των ιστοσελίδων.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα πολύ χαμηλού κόστους και ας υποθέσουμε ότι είστε ένας συγγραφέας που θέλετε να εκδώσετε το βιβλίο σας μόνος σας, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να είναι καλαίσθητο, επιμελημένο και επαγγελματικά τυπωμένο. Ας υποθέσουμε και πάλι ότι αυτό θα σας κοστίσει 5.000 ευρώ και από αυτά δεν έχετε ούτε το ένα ευρώ για να ξεκινήσετε. Τι κάνετε λοιπόν; Εγγράφεστε σε κάποια σελίδα όπως οι παραπάνω, (υπάρχουν κι άλλες, αλλά αυτές είναι οι πιο γνωστές) και απευθύνεστε στο ευρύτερο κοινό για να χρηματοδοτήσει το βιβλίο σας.

Αυτές οι πλατφόρμες, γνωστές διεθνώς ως crowdfunding platforms, κάνουν ακριβώς αυτό – φιλοξενούν δηλαδή μικρά και μεγάλα start up projects, που οι δημιουργοί τους δεν μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν και ζητούν από τους επισκέπτες να λειτουργήσουν σαν χορηγοί και να συνεισφέρουν για να καλυφθεί ο στόχος των 5 των 10 ή και των 100 χιλιάδων ευρώ. Είναι πάμπολλοι οι εφευρέτες και οι καλλιτέχνες που έχουν ξεκινήσει έτσι την εφαρμογή μιάς ιδέας τους. Η ερώτηση που μπορείτε να κάνετε είναι αυτονόητη – και γιατί κάποιος εντελώς ξένος να χρηματοδοτήσει μία ιδέα; τι έχει να κερδίσει;

Ο συγκεκριμένος στο Kickstarter ζητά κάτι χιλιάδες δολάρια για να φτιάξει ένα παιχνίδι. Ας σημειωθεί ότι εάν μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα ο στόχος δεν επιτευχθεί, οι δωρεές επιστρέφονται…

Πρώτα από όλα υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που θέλουν να βοηθούν νέες προσπάθειες ανιδιοτελώς. Έπειτα συνήθως σ’ αυτές τις καμπάνιες προσπαθείτε πάντοτε να δίνετε ένα κίνητρο σε όσους κάνουν μία δωρεά, για παράδειγμα: “Όταν βγεί το βιβλίο μου θα πάρετε δύο αντίτυπα” ή “όταν κυκλοφορήσει το παιχνίδι που σχεδιάζω θα το πάρετε δωρεάν” και άλλα παρόμοια. Τέλος υπάρχουν κι εκείνοι που διαβλέπουν σε κάποια ιδέα λαμπρό μέλλον και θέλουν με κάποιον τρόπο να είναι παρόντες από την αρχή στην υλοποίησή της. Για να αστειευτούμε και λίγο, φανταστείτε πριν από χρόνια να μπαίνατε στο KickStarter και να βλέπατε την παρακάτω αγγελία…

Θέλω να ξεκινήσω μία διαδικτυακή πλατφόρμα με το όνομα Facebook. Όλοι όσοι κάνουν μία δωρεά θα λάβουν 1000 μετοχές τής εταιρίας προς 0,20 cents.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να προσπερνούσατε την αγγελία γελώντας. Εάν πάντως κάνατε κάποια δωρεά τότε, σήμερα θα ήσασταν πλουσιότερος κατά 180.000 δολάρια…

Αυτό που κάνουν λοιπόν οι crowdfunding platforms, εσείς μπορείτε να το κάνετε στην δική σας ιστοσελίδα για έναν δικό σας στόχο. Το καλύτερο δωρεάν πρόσθετο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το give, με το οποίο μπορείτε να μαζεύετε απλώς δωρεές ή να ξεκινήσετε μία καμπάνια με συγκεκριμένο οικονομικό στόχο. Εάν για παράδειγμα θέλετε να σώσετε τα δάση και χρειάζεστε 250 ευρώ…

Αυτή είναι και μία από τις πολύ καλές πλευρές τού διαδικτύου, καθώς με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθούν ιδέες που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν στα σκοτάδια τής ιστορίας.

14. Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Όσοι κυριολεκτικά ίδρωσαν για να δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα, γνωρίζουν καλά πόσες εργατοώρες χρειάστηκαν, πόσα λάθη, μελέτη, πειραματισμοί και άλλα πολλά για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον είναι πολύ πιθανόν η ιστοσελίδα σας να ασχολείται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο για το οποίο έχετε τις γνώσεις, την εμπειρία και την διάθεση να ασχοληθείτε.

Γιατί θα πρέπει όλη αυτή η γνώση και εμπειρία να πάνε χαμένες; Η παροχή συμβουλών για έναν συγκεκριμένο τομέα μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα μικρό, αλλά σταθερό εισόδημα και το καλύτερο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι πως δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για ειδικά εργαλεία. Το μόνο που χρειάζεστε πέρα από την ίδια την ιστοσελίδα WordPress, είναι μία καλά σχεδιασμένη φόρμα επικοινωνίας με την οποία οι αναγνώστες σας θα ζητούν τις συμβουλευτικές σας υπηρεσίες. Και βέβαια τακτική συγγραφή άρθρων γύρω από το αντικείμενό σας, έτσι ώστε οι επισκέπτες τής ιστοσελίδας σας να πειστούν ότι πράγματι αξίζει να πληρώσουν έστω και ένα μικρό ποσό για την βοήθεια που θα τους προσφέρετε.

15. Πώληση τής ιστοσελίδας

Η επιτομή τού Αμερικάνικου καπιταλισμού, η συνηθέστερη διαδικασία στην Monopoly και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φτιάχνει κάποιος μια εταιρία, την αναπτύσσει έως εκείνο το επίπεδο που μπορεί να την χειριστεί μόνος του και έπειτα την βγάζει στην αγορά για να την πουλήσει σε μεγάλες εταιρίες-καρχαρίες που λειτουργούν αποκλειστικά με αυτόν τον σκοπό. Θα ρωτήσετε ίσως: Και γιατί να πουλήσω την ιστοσελίδα μου εάν πηγαίνει τόσο καλά; Οι απαντήσεις είναι κάπως αυτονόητες.

Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση, (διαδικτυακή ή επίγεια), φτάνει σε ένα σημείο όπου πρέπει να επενδύσει αρκετά σε προσωπικό και πάγια για να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Όμως τα χρήματα δεν υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα ή πολύ απλά ο δημιουργός τής επιχείρησης μπορεί να κουράστηκε από την προσπάθεια ετών και θέλει τώρα να αποσυρθεί εισπράττοντας την ανταμοιβή των κόπων του. Πολλές φορές οι λόγοι είναι και φορολογικοί – υπάρχει ένα σημείο ανάπτυξης που εάν το υπερβείτε έχετε περισσότερη ζημία, (λόγω υπερφορολόγησης), παρά επιπλέον κέρδος.

Υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να διαπραγματευτείτε την πώληση τής διαδικτυακής σας επιχείρησης. Επειδή όμως μάλλον η σελίδας σας είναι στα ελληνικά, είναι καλύτερα να μιλήσετε με την ελληνική κοινότητα τού WordPress στο facebook και εκεί είναι βέβαιο ότι θα πάρετε τις καλύτερες συμβουλές για το πώς να προχωρήσετε στην πώληση.

Διαδίκτυο και εφορία, το άλυτο πρόβλημα!

Κατά την γνώμη μας, είναι απαράδεκτο τόσο χρόνια μετά από την εμφάνιση τού διαδικτύου και των διάφορων εργασιών που συντελούνται σ’ αυτό, να μην υπάρχει ένα σαφές και μόνιμο νομικό και φορολογικό πλαίσιο που να ορίζει τα αυτονόητα. Όσοι ασχολούνται με εργασίες στο internet και ιδιαίτερα όσοι συνεργάζονται με επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είναι εντελώς ξεκρέμαστοι φορολογικά. Οι λογιστές δεν ξέρουν, η εφορία αγνοεί και βρίσκει την εύκολη λύση τής έναρξης επαγγέλματος, κάτι που σημαίνει πως τα πενιχρά έσοδα από διαδικτυακές δραστηριότητες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές, επιμελητήρια και άλλα πολλά – κατάσταση που τελικά κάνει την οποιαδήποτε δήλωση στην εφορία ασύμφορη οικονομικά. Με το τελευταίο μάλιστα “φιρμάνι” τού ΕΦΚΑ για τούς τίτλους κτήσης, (παλαιότερα “απόδειξη επαγγελματικών δαπανών”), χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται όμηροι και δεν μπορούν να πληρωθούν από εταιρίες affiliate όπως η Linkwise, γιατί ο νόμος πλέον ορίζει ότι πρέπει να απογραφούν στον ΕΦΚΑ, με την διαφορά ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ανοίξει και στην ιστοσελίδα τού ΕΦΚΑ δεν υπάρχει καμμία αντίστοιχη πληροφορία.

Εμείς προσπαθώντας να περάσουμε μέσα από αυτήν την απαράδεκτη ελληνική γραφειοκρατία, στείλαμε σε ΕΦΚΑ και Υπουργείο ερωτήματα για την λύση τού όλου προβλήματος, αλλά φυσικά καμία απάντηση δεν λάβαμε ακόμη. Παραθέτουμε λοιπόν εδώ τα ερωτήματα που θέσαμε και εάν κάποτε οι υπεύθυνοι καταδεχθούν να ασχοληθούν με τα χαμηλά εισοδήματα και τους ανθρώπους που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα, θα καταγράψουμε και τις απαντήσεις τους.

Τέλος, για το πρόβλημα εκείνων που πληρώνονται από το εξωτερικό χωρίς παραστατικά, (άρα δεν μπορούν και να φορολογηθούν με κανέναν από τους υπάρχοντες τρόπους), έχουμε κάνει επανειλημμένα την πρόταση μας και είναι απλούστερη από το αυγό τού Κολόμβου: Καθώς αυτές όλες οι πληρωμές γίνονται συνήθως μέσα από ηλεκτρονικά πορτοφόλια τύπου paypal με συγκεκριμένο κωδικό μεταφοράς προς τις ελληνικές τράπεζες, όποιος πληρώνεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί στο τέλος τού χρόνου να δηλώνει το συνολικό ποσό που έφερε στην Ελλάδα, (με απλή συγκεντρωτική βεβαίωση τραπέζης) και να φορολογείται αυτόματα με βάση μία αυξανόμενη κλίμακα. Με αυτόν τον απλό τρόπο και το κράτος δεν χάνει έσοδα και ο εργαζόμενος μπορεί να είναι νόμιμος και ελεύθερος να δηλώνει την επαγγελματική του ιδιότητα χωρίς τον φόβο τής κατηγορίας για φοροδιαφυγή.

Ιδού οι ερωτήσεις που στείλαμε σε υπουργείο και ΕΦΚΑ:

Καλή σας μέρα.Επικοινωνώ μαζί σας γιατί σύντομα σε μία από τις ιστοσελίδες μας που ασχολούνται με την πληροφόρηση και την διευκόλυνση των πολιτών, (www.posna.net), πρόκειται να δημοσιεύσουμε ένα αφιέρωμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο διαδίκτυο και στο συγκεκριμένο θέμα εμπλέκεται και η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τους τίτλους κτήσης. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τρία ζητήματα που αφορούν και συνεπώς ενδιαφέρουν πάρα πολλούς εργαζόμενους.Είναι γνωστό ότι υπάρχει μία πληθώρα νέων κυρίως ανθρώπων που υποαπασχολούνται στο διαδίκτυο, (affiliate blogs, διαφήμιση, freelancers με συγγραφή κειμένων και άλλες μικροεργασίες), και έως τώρα ο περιστασιακός εργοδότης τους έκοβε τίτλο κτήσης για την πληρωμή τους. Οι ερωτήσεις λοιπόν που δεχόμαστε από μεγάλο αριθμό αναγνωστών και στις οποίες θα θέλαμε να απαντήσετε, είναι οι παρακάτω:1. Πότε προβλέπεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική απογραφή στο ΕΦΚΑ; Την στιγμή αυτή βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, καθώς χωρίς την βεβαίωση απογραφής δεν μπορούν να πληρωθούν. Αναφερόμαστε πάντοτε σε όσους δεν έχουν άλλο εισόδημα, ούτε εργάζονται σε κάποιον άλλο τομέα.2. Εάν η ηλεκτρονική πλατφόρμα αργήσει να δημιουργηθεί, θα πρέπει η απογραφή να γίνει με φυσικό τρόπο κάπου αλλού; Στην ιστοσελίδα τού ΕΦΚΑ δεν κατορθώσαμε να βρούμε τοπικά υποκαταστήματα για την συγκεκριμένη εργασία. Επίσης, εάν πρέπει να γίνει με φυσικό τρόπο, θα μπορεί να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσω ΚΕΠ;3. Τέλος και επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε στην εγκύκλιο κάποια συγκεκριμένη αναφορά – υπάρχει κάποια πρόβλεψη με όσους κάνουν μικροεργασίες στο διαδίκτυο, αλλά πληρώνονται από ιδιώτη ή εταιρία τού εξωτερικού; Ισχύει ο συγκεκριμένος νόμος και γι αυτούς; Και εάν ναί, τι παραστατικό απαιτείται, καθώς όπως είναι γνωστό στις περιπτώσεις αυτές ο “εργοδότης” συνήθως εκδίδει τιμολόγιο μέσω κάποιου ηλεκτρονικού πορτοφολιού (πχ paypal).Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για πολλούς μικροεπαγγελματίες και παρόλο που έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα σε λογιστές και “ειδικούς” δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, όσο και για την έγκυρη πληροφόρηση των αναγνωστών μας, παρακαλούμε θερμά για τις απαντήσεις σας το συντομότερο δυνατόν.Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας,Αλεξία Μυλοπούλου για το posna.net
Πέρασαν 4 ημέρες και ξάφνου βλέπω στο ταχυδρομείο μας απάντηση. Εκπλήσσομαι και απορώ. Μέχρι που άνοιξα το μήνυμα και έγραφε τα εξής:
Το αίτημα δηλαδή παραπέμφθηκε σε άλλο τμήμα. Έκτοτε αγνοείται η τύχη, τόσο τού μηνύματος όσο και των παραληπτών του…
Εάν κάποτε το Υπουργείο Οικονομικών, (στείλαμε και εκεί το ίδιο περίπου μήνυμα) ή ο ΕΦΚΑ καταδεχτούν να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, θα συμπληρώσουμε και το σημερινό κείμενο με τις απαντήσεις τους. Μέχρι τότε μιλήστε οπωσδήποτε με έναν λογιστή, ακόμη και εάν πληρώσετε για μία επίσκεψη αξίζει τον κόπο να είστε ενημερωμένοι και να ξέρετε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όλα τα φορολογικά ζητήματα που θα προκύψουν.
Update: Έως ότου έρθουν οι απαντήσεις, (εάν έρθουν και ποτέ), ας δούμε τι πρέπει να κάνετε όσοι από εσάς εισπράττετε περιστασιακά αμοιβές από ελληνικές εταιρίες, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε έναρξη στην εφορία και να πληρώνετε ταυτόχρονα υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Πρόσφατα λοιπόν ψηφίστηκε ο νόμος που υποχρεώνει όλους όσους ανήκουν σ’ αυτήν κατηγορία, (οι παλιές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης δηλαδή), να απογραφούν στον ΕΦΚΑ, κάτι που όμως σημαίνει πως εάν δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο, υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στην αμοιβή τους. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος Blogger χρησιμοποιεί το affiliate marketing και συνεργάζεται με την εταιρία Linkwise, που όπως είδαμε και παραπάνω είναι σχεδόν το μοναδικό affiliate net στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα η Linkwise πλήρωνε στον blogger τις προμήθειες που τού αναλογούσαν, παρακρατώντας τον φόρο και το χαρτόσημο που έφταναν αθροιστικά στο 23,6% τής αμοιβής. Αυτή, έτσι κι αλλιώς, ήταν μία μεγάλη φορολόγηση.
Από την ώρα που ψηφίστηκε ο νέος νόμος, η κάθε εταιρία που αμείβει με τίτλο κτήσης, συνεχίζει να παρακρατά φόρο και χαρτόσημο, αλλά στο καθαρό ποσό που απομένει παρακρατά και ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν το 20%, (για σύνταξη 13,33% και για περίθαλψη 6,95%). Αν και συμφωνούμε στο ότι κάποτε θα έπρεπε να ρυθμιστούν και τα ασφαλιστικά ζητήματα των ανθρώπων που κατά τεκμήριο έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, η αλήθεια είναι πως οι συνολικές επιβαρύνσεις μειώνουν κατά πολύ το ήδη χαμηλό εισόδημα. Για να καταλάβετε το πρόβλημα με ένα παράδειγμα – επαγγελματίας που η αμοιβές του τον μήνα ήταν 800 ευρώ, μετά την παρακράτηση όλων των παραπάνω, θα πάρει καθαρά στο χέρι 487,25 ευρώ!
Συμφωνούμε ή διαφωνούμε δεν έχει καμία σημασία πλέον, καθώς καμία εταιρία δεν θα μπορεί να πληρώνει τους συνεργάτες της με τίτλο κτήσης, εάν αυτοί δεν έχουν πρώτα απογραφεί στον ΕΦΚΑ και καμία πληρωμή δεν θα μπορεί να γίνεται δίχως τις παραπάνω παρακρατήσεις. Μονόδρομος λοιπόν η απογραφή – και επειδή στην Ελλάδα πρώτα ψηφίζονται οι νόμοι και έπειτα ψάχνουμε να βρούμε τα αναγκαία για την εφαρμογή τους, να πούμε πως η περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απογραφή δεν έχει ανοίξει ακόμη και δυστυχώς θα πρέπει να περάσετε από τον ΕΦΚΑ τής περιοχής σας για να σάς εκδώσουν, (μία απλή εκτύπωση είναι) την βεβαίωση απογραφής, η οποία όμως θα πρέπει να αναγράφει καθαρά ότι είστε αμειβόμενος με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών. Μαζί σας θα πρέπει να έχετε ταυτότητα, (σε εμάς ούτε που την ζήτησαν), καλού-κακού το τελευταίο εκκαθαριστικό, (ούτε αυτό μάς το ζήτησαν) και οπωσδήποτε τον αριθμό ΑΜΚΑ σας, καθώς στην ουσία είναι το μόνο που χρειάζεται για να σας βρει ο υπάλληλος στο σύστημα. Ελέγξτε οπωσδήποτε το χαρτί που θα σας δώσουν γιατί σε εμάς το πρώτο που τυπώσανε έγραφε άλλα αντί άλλων. Η βεβαίωση θα πρέπει να είναι όπως η φωτογραφία που ακολουθεί…
Τα προσωπικά στοιχεία στην βεβαίωση είναι σβησμένα για ευνόητους λόγους. Το σημαντικό είναι η περιγραφή…

 

Αφού παραλάβετε την βεβαίωση μπορείτε να παραδώσετε από ένα αντίγραφο σε όποια ή όποιες εταιρίες συνεργάζεστε για να μπορείτε πλέον να πληρώνεστε χωρίς προβλήματα.

 

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές για σύνταξη σε εργασία που είναι από την φύση της περιστασιακή, αλλά δεν θα σας κουράσουμε περισσότερο, καθώς όλη την εγκύκλιο και με παραδείγματα μπορείτε να την βρείτε στο διαδίκτυο, (στην ιστοσελίδα τού ΕΦΚΑ και σε άλλες ιστοσελίδες).

Σκεφτείτε δημιουργικά…

Τώρα πιστεύω ότι μπορείτε να αντιληφθείτε ευκολότερα γιατί το WordPress είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε μία κερδοφόρο δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Εργασίες που παλαιότερα απαιτούσαν εξαιρετική γνώση προγραμματισμού, σχεδιασμού και συντήρησης μιάς ιστοσελίδας, σήμερα μπορούν να διεκπεραιωθούν εύκολα και γρήγορα, χάρη στα χιλιάδες πρόσθετα (plugins) που δημιουργούνται για συγκεκριμένο σκοπό. Ακόμη και όταν σκέφτεστε την πιο δύσκολη και απαιτητική εργασία, σχεδόν πάντοτε θα υπάρχει ένα πρόσθετο που θα μπορεί να την καλύψει με επάρκεια.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που υπάρχουν, ούτε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άκαμπτα. Οι περισσότερες επιτυχημένες ιστοσελίδες σήμερα εφαρμόζουν έναν συνδυασμό μεθόδων, κάτι που μπορεί να πολλαπλασιάσει τα αναμενόμενα έσοδα. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε αρκετά, να αποτύχετε σε κάποιες μεθόδους, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν έχετε υπομονή και πείσμα, κάποια μέθοδος από όλες θα ταιριάξει με τις δυνατότητες και ικανότητές σας.

Παρόλα αυτά, εκείνο που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι όποια εργασία από τις παραπάνω και εάν επιλέξετε, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε εκμάθηση και αυτομόρφωση. Θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, να γνωρίσετε τον ανταγωνισμό με τα αδύναμα και δυνατά του σημεία και να πειραματιστείτε σε ένα εικονικό (staging) περιβάλλον προτού ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας ζωντανά στο διαδίκτυο.

Τέλος, μην αποθαρρύνεστε εάν όλα αυτά σας φαίνονται αρχικά δυσνόητα ή μακρινά από όσα έχετε μάθει έως τώρα. Μέχρι κάποια ηλικία γνώριζα ελάχιστα από υπολογιστές, αλλά λίγοι μήνες εντατικής αναζήτησης και ανάγνωσης ήταν αρκετοί για να ξετυλιχθεί μπροστά μου ένας ολόκληρος κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες. Νομίζω ειλικρινά ότι το διαδίκτυο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς αλλάζει εκ βάθρων, (ανάμεσα στα άλλα), όσα γνωρίζαμε για την εργασία και ταυτόχρονο δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους αποκλεισμένους εργασιακά και οικονομικά να δημιουργήσουν ό,τι επιθυμούν και να αμειφθούν καλά γι αυτό.

Φυσικά το θέμα είναι τεράστιο και το σημερινό κείμενο μόνο ακροθιγώς μπορεί να το προσεγγίσει. Γι αυτό είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα τα σχόλιά  και οι παρατηρήσεις σας και μακάρι ένας διάλογος να φωτίσει περισσότερο τα συγκεκριμένα ζητήματα…

Και παρακαλούμε θερμά μην ξεχνάτε ότι εάν συνηθίζετε να αγοράζετε αγαθά από το διαδίκτυο, υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε, η αγορά μέσα από την σελίδα μας δεν σας επιβαρύνει καθόλου οικονομικά, ενώ βοηθά το posna.net να συνεχίσει το έργο του.

0 0 vote
Article Rating

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share via
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ
Send this to a friend