0Shares
Αναγνώσεις 17

 

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο για ιδέες και λύσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων, (των γιορτών γενικότερα), έχει πάντοτε ένα βασικό και αξεπέραστο πρόβλημα: Τα πιάτα που προτείνονται, οι συνταγές και η διακόσμηση, είτε είναι άκοπες αντιγραφές από ιστοσελίδες τής αλλοδαπής, είτε μοιάζουν να έχουν γραφτεί για ανθρώπους με άφθονα χρήματα και χρόνο στήν διάθεσή τους. Αλλιώς δεν εξηγούνται προτάσεις, (και μάλιστα από γνωστούς Έλληνες chef), για κρέας ψημένο στον ξυλόφουρνο(!), φουά γκρά με πάστα ελιάς Λακωνίας, ανάποδα ρολάκια σολομού ή στρούντελ μήλου. Πόσα σπίτια γνωρίζετε στην Ελλάδα, (και ιδιαίτερα στην Αττική), πού έχουν ξυλόφουρνο; Κατανοούμε την προσπάθεια για νέες και ευφάνταστες γεύσεις και ίσως κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο πειραματισμού σε ανύποπτο χρόνο, αλλά το γιορτινό τραπέζι έχει ορισμένους κανόνες, που συνήθως βασίζονται στην πρακτικότητα και στίς συνήθειες τού κάθε τόπου. Ιδού λοιπόν τα δικά μας κριτήρια για το menu και τήν μέθοδο που προτείνουμε παρακάτω – να σημειώσουμε βέβαια ότι πρόκειται απλώς για μία πρόταση και όχι τυφλοσούρτη, καθώς θα πρέπει να το προσαρμόσετε στον αριθμό τών καλεσμένων σας, τις προτιμήσεις τους, την ηλικία τους και άλλα παρόμοια…

  • Η πρότασή μας βασίζεται στον περιβόητο μέσο όρο, δηλαδή στήν οικονομική δυνατότητα και τα μέσα που διαθέτει ένα τυπικό νοικοκυριό στήν Ελλάδα – εδώ δεν υπάρχουν ξυλόφουρνοι, διπλοί και τριπλοί εντοιχισμένοι φούρνοι και η δυνατότητα επαγγελματικής βοήθειας, άντε το πολύ πολύ να βάλει ένα χεράκι η μαμά ή η πεθερά.
  • Οι Έλληνες που ακόμη εργάζονται και έχουν και παιδιά, δεν έχουν ποτέ διαθέσιμο χρόνο για περίπλοκες συνταγές και στολισμούς, είναι συνήθως αγχωμένοι για τα οικονομικά ζητήματα και το τελευταίο που χρειάζονται είναι μία ακόμη πηγή άγχους στήν ζωή τους.
  • Η πρότασή μας επίσης βασίζεται σε ένα λογικό κόστος για το γιορτινό τραπέζι, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν κοπεί τα δώρα για τους περισσότερους και οι απολαβές έχουν μειωθεί σημαντικά.
  • Κάθε λαός διαθέτει μία μακρά διατροφική παράδοση χτισμένη επάνω στο κλίμα τού τόπου του και τα τοπικά φρέσκα προϊόντα του. Σε ένα τραπέζι φίλων και μάλιστα χριστουγεννιάτικο, είναι καλό οι πειραματισμοί να γίνονται σε μία πολύ μικρή ποσότητα από το συνολικό φαγητό, σκοπός είναι όλοι να χαλαρώσουν με γεύσεις οικείες και όχι να γράψουν κριτική σε πεντάστερο εστιατόριο.
  • Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις υπερβολές – βασικό χαρακτηριστικό τών τελευταίων ετών πριν από τήν κρίση. Τα 32 τυριά και τα 24 αλλαντικά ως ορεκτικά μπορεί να ικανοποιούν το μάτι που δεν χορταίνει ποτέ, αλλά εκτός από το ότι σπάνια προσθέτουν γευστικά στο γιορτινό δείπνο ή γεύμα, είναι πλέον πολύ ακριβή λύση για τους περισσότερους.
  • Στο σημερινό άρθρο αποφεύγουμε να δώσουμε συγκεκριμένες συνταγές -τέτοιες θα βρείτε στο διαδίκτυο κατά χιλιάδες. Ο κύριος σκοπός μας είναι να βοηθηθείτε στήν οργάνωση, τον υπολογισμό τού κόστους και την προετοιμασία των πιάτων – από το ορεκτικό έως τον καφέ.

 

 

 

 

Η προετοιμασία

 

Αφού διαβάσετε το σημερινό άρθρο και κάπως καταλήξετε στο τραπέζι που θέλετε να οργανώσετε, θα σας βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν καταγράψετε την σειρά των πιάτων, (την οργάνωση τού τραπεζιού), σε ένα φύλλο χαρτί και σε ένα δεύτερο τα υλικά που θα χρειαστείτε μαζί με το προβλεπόμενο κόστος τους. Για παράδειγμα, η δική μας καταγραφή για όσα προτείνουμε σήμερα ήταν κάπως έτσι –για το κόστος και τα υλικά θα μιλήσουμε παρακάτω…

Υποδοχή, (κρασί στο στρωμένο τραπέζι, ξηροί καρποί, πατατάκια, κουραμπιέδες)

Υποδοχή, (αναψυκτικά στο ψυγείο και ουίσκι για όσους δεν επιθυμούν κρασί πριν από το γεύμα)

Ορεκτικά, δύο σαλάτες, αλοιφές, ψωμί και κριτσίνια, δύο επιλογές κρασιού, (σ’ αυτήν την επιλογή σαλάτες και ορεκτικά σερβίρονται ταυτόχρονα)

Πρώτο πιάτο, (κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες)

Δεύτερο και κύριο πιάτο, (κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες)

Γλυκό, (χριστουγεννιάτικες επιλογές, μιλφέιγ κλασικό)

Χωνευτικά, (καφές και λικέρ μαστίχας)

Το κάθε βήμα από τα παραπάνω θα πρέπει να το προσαρμόσετε στις δυνατότητες και το μέγεθος τής κουζίνας σας. Θα δείτε παρακάτω για παράδειγμα, ότι προτείνουμε δύο φαγητά φούρνου ταυτόχρονα -εάν αυτό είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο για τον φούρνο σας, τροποποιήστε το μενού και ετοιμάστε το ένα από τα δύο στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι.

Όμως ας τα δούμε αναλυτικά…

 

Η υποδοχή

Τα τελευταία χρόνια, (χρόνια βιασύνης και άγχους), έχει επικρατήσει η συνήθεια όταν έρχονται οι καλεσμένοι και πριν κάτσουν στο τραπέζι, να ξεκινούν με το ίδιο ποτό που θα συνοδεύσει το γεύμα -συνήθως κρασί, εάν μιλάμε για Χριστούγεννα. Κι όμως η συνήθεια του απεριτίφ δεν σχετίζεται μόνο με τις εποχές που ο χρόνος ήταν άφθονος και τα γεύματα διαρκούσαν πολύ, αλλά έχει και μία πρακτική σημασία – το απεριτίφ (από το λατινικό ρήμα aperio=ανοίγω, εδώ με τήν έννοια τού ξεκινώ το γεύμα), είναι συνήθως εκείνο το ποτό που θα ετοιμάσει το στομάχι για ό,τι ακολουθεί, το ζέσταμα πριν από τον αγώνα. Ο κάθε λαός έχει μία παράδοση σ’ αυτόν τον τομέα και στήν Ελλάδα το ουζάκι διατηρεί ακόμη την πρωτοκαθεδρία. Εάν στο σπίτι έχετε μία στοιχειώδη κάβα από βερμούτ και μαρτίνι μπορείτε να τα προτείνετε, διαφορετικά ένα καραφάκι επάνω στο τραπέζι με τα κατάλληλα ποτήρια, (σουλήνες που έλεγε και ο Χατζηχρήστος..), είναι ό,τι πρέπει. Εφόσον το προσφέρετε ως επιλογή απεριτίφ ο μεζές δεν είναι απαραίτητος, αλλά εάν νοιώθετε άσχημα γι αυτό ένα μικρό πιάτο με λίγες ελιές και πιπεριές τουρσί, είναι υπεραρκετό. Πολλά εξαρτώνται και από τους καλεσμένους σας. Σήμερα οι περισσότεροι δυστυχώς αντιμετωπίζουν ένα δείπνο με τον ίδιο τρόπο που τρώνε στήν κουζίνα του σπιτιού τους – πρόχειρα και βιαστικά και γι αυτό το πιθανότερο είναι να ξεκινήσετε με το κρασί τού κυρίως πιάτου. Στήν περίπτωση αυτή φροντίστε το λευκό κρασί να είναι πολύ δροσερό (αλλά όχι παγωμένο), ακόμη καλύτερα να είναι βυθισμένο σε μία σαμπανιέρα γεμάτη πάγο, τώρα πια σακούλες με έτοιμο πάγο πουλάνε ακόμη και στα βενζινάδικα. Το κόκκινο κρασί ελάχιστα δροσερό, αλλά οπωσδήποτε όχι σε θερμοκρασία (θερμαινόμενου) δωματίου, κάτι ανάμεσα σε 13 και 17 βαθμούς, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να μείνει στο ψυγείο όχι επάνω από 40 λεπτά και μετά να σερβιριστεί. Για το λευκό κρασί η παραμονή στο ψυγείο δεν χρειάζεται να υπερβεί τις δύο ώρες.

 

Το ουζάκι είναι μία δοκιμασμένη και δημοφιλής λύση για τα προκαταρκτικά…

 

 

Με όποιο ποτό και ξεκινήσει κανείς, είναι καλό σε χώρο εκτός της τραπεζαρίας να υπάρχουν λίγοι ξηροί καρποί και ένα μεσαίο μπώλ με πατατάκια. Στον τομέα αυτό μην υπερβάλλετε, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή, συνήθως οι περισσότεροι καλεσμένοι σε δείπνο τα αποφεύγουν όλα αυτά γιατί ξέρουν ότι ακολουθεί πλούσιο και σχετικά βαρύ φαγητό.

Καλέστε τους επισκέπτες στο τραπέζι, όταν βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα έτοιμοι για να ξεκινήσετε το σερβίρισμα, για δέκα και είκοσι λεπτά παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος. Ως οικοδεσπότες ξεκινήστε το σερβίρισμα και καθήστε έστω και για πέντε λεπτά με τους καλεσμένους στο τραπέζι – εάν σερβίρετε και εξαφανιστείτε στην κουζίνα θα προκαλέσετε αμηχανία και κάποιοι που ξέρουν από καλούς τρόπους δεν θα νοιώθουν άνετα να αρχίσουν να τρώνε.

 

Ορεκτικά

 

Η πρότασή μας για τις σαλάτες και τα ορεκτικά είναι η παρακάτω..

 

Δύο σαλάτες σε μεγάλα μπώλ – μία πράσινη mix, (ακόμη και οι έτοιμες των super markets δεν θα σάς προδώσουν, συνήθως είναι φρεσκότατες) και μία κλασική με λάχανο και καρότο. Στήν πράσινη αποφύγετε το φόρτωμα με πολλά υλικά, αλάτι, ελάχιστο πιπέρι και ρίγανη, φυσικά λάδι και balsamico και από πάνω φλούδες από παρμεζάνα ή ανάλογα σκληρό τυρί. Την τελευταία στιγμή προσθέστε μικρά κομμάτια από κρητικό παξιμάδι, (εάν δεν είναι και κρητικό μην τρελλαθείτε, αρκεί να είναι λίγο σκληρό..). Εάν βάλετε το παξιμάδι από νωρίς θα διαλυθεί γρήγορα από το balsamico και το λάδι. Και στις δύο σαλάτες μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη πάπρικα, χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητο.

Μία τυροκαφτερή και ένα “μπουγιουρντί”, θα καλύψουν με άνεση τις ανάγκες του τραπεζιού σε γαλακτομικά. Και τα δύο είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους και εδώ αναφέρουμε τήν δική μας εκδοχή, θα βρείτε πολλές ακόμη πιο αναλυτικά στο διαδίκτυο. Για τήν τυροκαυτερή θα χρειαστείτε φέτα, (περίπου 700 γρ. για 6 με 7 καλεσμένους, εμείς χρησιμοποιούμε την φέτα Παρνασσού από Βασιλόπουλο, πιπεράτη, μαλακή και οικονομική), πράσινη καυτερή πιπεριά κομένη σε μικρά κομματάκια, ένα κουτάλι σούπας ξύδι, λίγο πιπέρι, ρίγανη και φυσικά λάδι – όλα αυτά μαζί στο blender για λίγα λεπτά και είστε έτοιμοι. Εάν σάς φαίνεται πολύ πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμη και να ξαναχτυπήσετε, αλλά έχετε υπόψη πως όταν την σερβίρετε θα ρευστοποιηθεί και θα μαλακώσει. Εάν για κάποιο λόγο δεν βρείτε καυτερή πιπεριά, χρησιμοποιήστε οτισήποτε καυτερό, (μπούκοβο, τσίλι, καγιέν κλπ), αλλά οπωσδήποτε η γεύση με την πιπεριά είναι διαφορετική και αυθεντική. Προσοχή στην ποσότητα του καυτερού, εάν δεν γνωρίζετε τις προτιμήσεις των συνδαιτημόνων σας προσπαθήστε να είστε συντηρητικοί.

Λίγη ρώσικη σαλάτα, ακόμη μία κλασική επιλογή.

 

 

Για το μπουγιουρντί τα υλικά είναι παρόμοια, μόνο που ψήνονται στο φούρνο ώσπου να ξεκινήσει το λιώσιμο της φέτας, προσοχή μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα σερβίρετε γάλα. Σήμερα που όλοι πάσχουν από το κατοχικό σύνδρομο, πολλοί προσθέτουν κασέρι, λουκάνικα, τρίχρωμες πιπεριές και πολλά ακόμη, αλλά εσείς προτιμήστε τήν παλιά απλή συνταγή – φέτα, ντομάτα καλύτερα σε μικρά κομμάτια, λάδι, ρίγανη και πιπέρι, καυτερή πράσινη πιπεριά, ελάχιστο μπούκοβο και όλα μαζί σε πήλινο στον φούρνο.

Εάν το αντέχει η τσέπη σας και για να ολοκληρώσετε τον “γαλακτομικό κύκλο” απολύτως, μπορείτε να προμηθευθείτε λίγα μικρά τυροπιτάκια, εμείς προτιμούμε εκείνα τού Βάρσου από Κηφισιά, οπωσδήποτε ακριβότερα από τα υπόλοιπα έτοιμα, αλλά και καμμια σχέση σε πρώτες ύλες και βαρειά σπιτική γεύση.

Χωριάτικο λουκάνικο με πιπεριές, δεν ειναι σπετζοφάι, ή καλύτερα είναι η πολύ στεγνή εκδοχή του – μόνο λουκάνικα με πιπεριές στο γουόκ ή σε απλό βαθύ τηγάνι, προαιρετικά προσθέστε κρεμμύδια, μανιτάρια και σβήστε με λίγο κρασί. “Στεγνό” ψήσιμο σε αντικολλητικό σκεύος και ένας εξαιρετικός μεζές, σαν εισαγωγή για τα κρέατα που θα ακολουθήσουν.

Τορτελίνια με μπέικον, προσπαθήστε να αποφύγετε την κρέμα γάλακτος – είναι το πιάτο που βοηθά τους μη κρεατοφάγους, αλλά οπωσδήποτε απευθύνεται και στο σύνολο των καλεσμένων.

Αυτή είναι η πρώτη φάση του γιορτινού τραπεζιού και όλα τα παραπάνω είναι υπεραρκετά προτού περάσετε στα δύο κύρια πιάτα. Στο τραπέζι δεν ξεχνάτε επίσης να έχετε από τήν αρχή φρέσκο ψωμί, (εάν αυτό τήν ημέρα των Χριστουγέννων σάς είναι δύσκολο, μπορείτε να το φρυγανίστε ελαφρά), χαρτοπετσέτες, λάδι και ξύδι για όσους θέλουν να προσθέσουν κατά βούληση, αλάτι και πιπέρι σε δύο σημεία για να εξυπηρετούνται όλοι, τριμμένο τυρί εάν τελικά αποφασίσετε να έχετε στο τραπέζι ζυμαρικά. Μία πρωτότυπη ιδέα είναι να βάλετε σε πολύ μικρά μπολάκια όλες τις σκόνες, (κάρυ, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο κλπ) και τις μικρές αλοιφές όπως μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ.  Εκτός από το αισθητικό μέρος, όσο πιο εύκολα εξυπηρετούνται όλοι στα μικρά πράγματα, τόσο ευκολότερη θα είναι και η δική σας επιμέλεια.

Διαφήμιση

Όλα τα παραπάνω δεν είναι διαλεγμένα τυχαία – είναι εύκολα στην παρασκευή τους ή υπάρχουν σε πολύ καλή ποιότητα στο εμπόριο, είναι σχετικά οικονομικά σε αγορά υλών και παρασκευή, καλύπτουν την συντριπτική πλειονότητα των ουρανίσκων  και καταναλώνονται με μέτρο και χωρίς πρόβλημα ακόμη και από ανθρώπους με αλλεργικά προβλήματα. Επιπλέον, ακόμη και εάν το παρακάνετε σε ποσότητα, ό,τι απομείνει στο τραπέζι, μπορεί άνετα να καταναλωθεί από εσάς τίς επόμενες ημέρες.

Και πάλι ρυθμίστε τα παραπάνω ανάλογα με τίς δυνατότητές σας, ακόμη και εάν αφαιρέσετε τα τορτελίνια ή το λουκάνικο με πιπεριές και πάλι τα ορεκτικά θα είναι αρκετά για το τραπέζι σας.

 

Το κρασί

 

Όχι υπερβολές και ματαιοδοξίες – ένα κόκκινο και ένα λευκό είναι αρκετά ως επιλογές, την αναλογία θα τήν καθορίσετε εσείς ανάλογα με τους καλεσμέν0υς σας, δεν είναι κακό εάν δεν τους γνωρίζετε καλά να ρωτήσετε από πριν τίς προτιμήσεις τους, δεν είστε υποχρεωμένοι να διατηρείτε κάβα στο υπόγειο. Στα λευκά μία πολύ καλή επιλογή σε μοσχάτο είναι το “Λημνία γή”, αρωματικό και πλούσιο σε γεύση, θα το βρείτε περίπου στα 8 – 9 ευρώ, πολύ καλή αναλογία τιμής και ποιότητας, θα χρεοαστείτε οπωσδήποτε δύο φιάλες εάν οι περισσότεροι προτιμούν το λευκό. Στα κόκκινα ο αμέθυστος ερυθρός τού Λαζαρίδη είναι πολύ καλή επιλογή, αλλά σχετικά ακριβός, από 12 έως 15 ευρώ. Σημειώστε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε κρασιά χωρίς να πληρώσετε μια περιουσία, εάν τα παραπάνω σάς φαίνονται ακριβά, αφεθείτε στις συμβουλές τής κάβας τής γειτονιάς σας, οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι και θα σας καθοδηγήσουν με βάση και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Σε γενικές γραμμές πάντως αποφύγετε όλα εκείνα που εμφιαλώνονται ειδικά για τα super markets ή είναι χύμα και χωρίς ετικέτα – κάποιες φορές δεν είναι άσχημα, αλλά μία φορά τον χρόνο είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ένα κακό ή χαλασμένο κρασί μπορεί να καταστρέψει όλο σας τον κόπο για λίγα και μόνο ευρώ. Το εάν θα πάρετε μία σαμπάνια, (δεν συνηθίζεται τα χριστούγεννα), είναι καθαρά δικό σας θέμα.

 

 

Τα κύρια πιάτα

 

Μπορείτε να μαζέψετε τα πιάτα των ορεκτικών (από καλεσμένους και τραπέζι), όταν βεβαιωθείτε πως έχουν τελειώσει, είναι κάτι που το αντιλαμβάνεστε εύκολα από τίς κινήσεις στο τραπέζι και τήν γλώσσα τού σώματος.

Κάτι πολύ βασικό για τα κύρια πιάτα των χριστουγέννων είναι το φαγητό να είναι ζεστό και να μην προλάβει να κρυώσει, πολλοί προτείνουν λίγο πριν από το κυρίως φαγητό να θερμάνετε τα πιάτα των καλεσμένων, όμως αυτό έχει πρακτικά προβλήματα όταν ο φούρνος είναι γεμάτος και μπορεί να σάς αγχώσει χωρίς λόγο. Φροντίστε απλώς να σερβίρετε τις πιατέλες με το κρέας όταν το τραπέζι έχει καθαριστεί από τα προηγούμενα και έχει επανατροφοδοτηθεί με όσα έχουν τελειώσει (ψωμί, μπαχαρικά, αλατοπίπερο κλπ). Πάμε λοιπόν στα κύρια πιάτα…

Μπούτια κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, κλασική και αθάνατη συνταγή, Καλύπτει όλους εκείνους που απεχθάνονται το αρνί ή το κατσίκι ή έχουν μάθει αυτήν την μέρα να καταναλώνουν πετούμενα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Υπολογίστε ένα μπούτι κοτόπουλο για κάθε καλεσμένο, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα τα προτιμήσουν όλοι, (το κατσίκι μάλλον θα κάνει θραύση), αλλά δύσκολα μπορείτε να υπολογίσετε αυτές τις πιθανότητες. Στο μόνο που δεν πρέπει να κάνετε οικονομία είναι οι πατάτες φούρνου, εάν έχετε χώρο ψήστε όσες μπορείτε περισσότερες σε χωριστό ταψί, είναι το αγαπημένο πιάτο σχεδόν όλου τού ελληνικού πληθυσμού. Αποφύγετε και εδώ τους πειραματισμούς και ακολουθείστε την απλή και κλασική συνταγή που έχετε μάθει χρόνια.

Κατσικάκι στήν γάστρα και χωριστά η γαρνιτούρα από καστανό ρύζι. Το πιάτο βασιλιάς, (τουλάχιστον ως τα τελευταία χρόνια), κάθε γιορτινού τραπεζιού. Εδώ υπάρχουν υπέρ και κατά. Στα πλεονεκτήματα φυσικά η γεύση, η ευκολία στήν ετοιμασία του και η μεγάλη αποδοχή του σε ένα τραπέζι. Στα κατά η ακριβή τιμή του και η φιλία που πρέπει να έχετε με τον χασάπη σας. Γιατί το καλύτερο κατσικάκι (ή αρνάκι αν προτιμάτε) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά (το πολύ) και είναι καλύτερα να είναι ντόπιο. Από τήν στιγμή που έχετε και δεύτερο κύριο πιάτο, υπολογίστε το λιγότερο 3 με 3,5 κιλά κατσικάκι, (αυτό σημαίνει περίπου μισό μικρό κατσίκι για 6 με 7 άτομα) και κόστος ανά κιλό, τήν ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, περίπου στα 8 – 9 ευρώ. Η παρασκευή του είναι το ίδιο εύκολη με εκείνη του κοτόπουλου, μόνο που εδώ θα χρειαστείτε επιπλέον σκόρδο και μουστάρδα. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικά tips για το καλύτερο ψήσιμό του. Χωριστά από το κατσικάκι σερβίρουμε και ρύζι ως γαρνιτούρα, (φυσικά υπάρχουν και οι πατάτες από το κοτόπουλο), κατά προτίμηση καστανό, το φθηνότερο καλό που θα βρείτε κοστίζει περίπου 2, 5 με 3 ευρώ το σακουλάκι (γύρω στο μισό κιλό), που καλύπτει τους καλεσμένους σας με το παραπάνω.

 

 

Τα γλυκά

 

Είναι χριστούγεννα και όπως και να το κάνουμε η παράδοση παίζει τον δικό της ρόλο. Όταν το γεύμα έχει πια τελειώσει, εμείς σάς προτείνουμε στο τραπέζι να εμφανιστούν δίπλες, (πάντοτε εντυπωσιακές και νόστιμες), μικρά σιροπιαστά τουλουμπάκια, (εμείς προτιμήσαμε και πάλι εκείνα από τον Βάρσο, μόλις 8 ευρώ το κιλό και το ένα κιλό είναι υπεραρκετό, δεν θα βρείτε πιο φρέσκα στην αγορά) και μιλφέιγ κατά προτίμηση από τόν Κωνσταντινίδη ή εάν αυτό δεν είναι εύκολο από τήν Δέσποινα – μόνο ζητήστε να σάς κόψουν τα μιλφέιγ στην μέση, γιατί ειναι τεράστια και είναι αδύνατον να καταναλωθούν από ένα άτομο, ιδιαίτερα μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε κάποιο γλυκό και μόνοι σας, αλλά ειλικρινά δεν βλέπουμε τόν λόγο – τα γλυκά συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο, είναι πάντοτε αμφίβολο εάν θα πετύχουν και για πολλά από αυτά, (όπως τα τουλουμπάκια που προτείνουμε), η τιμή και η ποιότητα που θα βρείτε στην αγορά δεν δικαιολογεί τον κόπο και τον χρόνο σας.

Τα χωνευτικά

 

Καφές και ένα λικέρ μαστίχα, και τα δύο εξαιρετικά απλά και αποτελεσματικά, για να φύγουν οι βαριές γεύσεις από το στόμα και να ξεκινήσει η χώνεψη.

 

Δωράκια για το κατευόδιο

 

Μία πρωτότυπη ιδέα είναι πριν ή μετά από το τραπέζι να προσφέρετε στους καλεσμένους σας από ένα μικρό δωράκι – και όταν λέμε μικρό το εννοούμε, κάτι το εντελώς συμβολικό που θα τους ξαφνιάσει ευχάριστα. Σήμερα η Αθήνα και όχι μόνο, είναι γεμάτη από καταστήματα με φτηνά και αστεία δωράκια, από 1 έως 5 ευρώ.

 

Tips
  • Για τον στολισμό τού τραπεζιού, (χαρτοπετσέτες, δακτυλίδια για τίς πετσέτες, κεριά κλπ),  όπως και για μικροδωράκια, εάν κατεβείτε έγκαιρα στο κέντρο τής Αθήνας, θα βρείτε πολλά καταστήματα μικρά και μεγάλα, (όπως το Tiger) με πολλές πάμφθηνες λύσεις – κάποιες φορές ίσως λίγο κίτς, αλλά οπωσδήποτε αστεία και χαριτωμένα
  • Για το κατσικάκι φροντίστε νωρίτερα, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρείτε επιθυμητό μέγεθος και ποιότητα την τελευταία στιγμή. Πείτε στον χασάπη να σας το “σπάσει” για να είναι έτοιμο για φούρνο και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Θυμηθείτε όμως να το βγάλετε από την προηγούμενη και ανήμερα να το βάλετε από το πρωί μέσα στην γάστρα (ή στο ταψί) με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ποτέ παγωμένο στο φούρνο, τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ελέγξτε έγκαιρα ότι επαρκούν οι καρέκλες και τα σερβίτσια – εάν περιμένετε πολλά άτομα μην περιμένετε να έχετε ομοιόμορφα πιάτα και ποτήρια, δεν είστε το Downton Abbey, σημασία έχει να επαρκούν
  • Εάν πρέπει να πάτε στο super market μέσα στην τρέλα τής παραμονής των χριστουγέννων, κάντε έναν κόπο και πηγαίνετε σχεδόν στο άνοιγμα με τον λίγο κόσμο, διαφορετικά θα ταλαιπωρηθείτε και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο
  • Φτιάξτε έναν κατάλογο με όλα εκείνα που μπορείτε να αγοράσετε έγκαιρα από το super market, καθώς είναι συσκευασμένα και δεν υπάρχει φόβος αλλοίωσης. Εάν ο χρόνος σάς πιέζει ασφυκτικά, εξετάστε την πιθανότητα να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά και να τα φέρουν στην πόρτα σας – δείτε το άρθρο μας για παραγγελίες από το e-Fresh πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

 

[su_posts id=”766″ posts_per_page=”1″ tax_operator=”0″ order=”desc”]

 

 

Κόστος

 

Εάν ακολουθήσετε κατά γράμμα όλα τα παραπάνω και με υπολογισμένες κάποιες αποκλίσεις που είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν, θα πρέπει να υπολογίσετε ένα συνολικό κόστος κοντά στα 180 ευρώ για το σύνολο της διαδικασίας. Μέσα στο κόστος περιλαμβάνονται τα πάντα – από τις τρεις χρωματιστές πιπεριές που θα αγοράσετε για να ψήσετε με τα λουκάνικα έως και την ρώσικη σαλάτα και τους ξηρούς καρπούς. Επειδή όμως είναι σίγουρο ότι κάποια από τα παραπάνω υλικά πιθανόν να τα έχετε ήδη, (ή μπορείτε να τα πάρετε οικονομικά από το χωριό σας) και ότι μπορείτε να παραλείψετε κάποια, (όπως τα τυροπιτάκια τού Βάρσου), δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το τραπέζι μπορεί να μην ξεπεράσει τα 100 με 120 ευρώ – κόστος σχετικά λογικό για χριστουγεννιάτικο δείπνο 6-7 ατόμων. Τα ακριβότερα στο παραπάνω μενού είναι βέβαια το κατσίκι, τα ποτά και τα γλυκά και εάν θέλετε να συμπιέσετε ακόμη παραπάνω το κόστος σε αυτά τα πιάτα θα πρέπει να βρείτε εναλλακτικές φθηνότερες λύσεις.

Εκτός από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μπορείτε επίσης να δείτε και το άρθρο μας για Χριστουγεννιάτικα δώρα με πάνω από 40 επιλογές για κάθε τσέπη και αισθητική…

Θα χαρούμε ιδιαίτερα εάν ακολουθήσετε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το μενού μας και γράψετε στην περιοχή των σχολίων παρακάτω τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας…

 

Σάς ευχόμαστε καλά χριστούγεννα και καλή χρονιά!

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 17
0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments