Πώς να πουλήσετε το βιβλίο σας με την Draft2Digital

Αναγνώσεις 139

Είναι γνωστό ότι στο παγκόσμιο χωριό τού internet η Ελληνική γλώσσα αντιμετωπίζει συχνά διάφορα προβλήματα συμβατότητας, κάτι που μάς φέρνει κάποιες φορές σε μειονεκτική θέση μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό. Όμως πριν από μερικούς μήνες, η Createspace, (θυγατρική τής Amazon), αντί να βελτιώσει τα πράγματα τα έκανε χειρότερα – στην ουσία η Amazon κατάργησε τις υπηρεσίες τής Createspace και ταυτόχρονα σταμάτησε την υποστήριξη τής ελληνικής γλώσσας από τα βιβλία που θα ανεβούν μελλοντικά στον χώρο της. Σήμερα πια, όλα τα βιβλία που είχαν αναρτηθεί στην createspace μεταφέρθηκαν στην νέα πλατφόρμα Amazon KPD. Όπως είναι γνωστό διαχειριζόμαστε τρία sites και ανάμεσά τους και εκείνο τού Μάνου Τασάκου και έτσι είχαμε χρησιμοποιήσει την createspace για την έκδοση τού λογοτεχνικού περιοδικού “χίμαιρα”. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε στην Amazon για το θέμα τής γλώσσας, μάς ήρθε μία απάντηση που δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την νέα πρακτική, ενώ ταυτόχρονα το ύφος τής απάντησης θα λέγαμε ότι θύμιζε εγκύκλιο καθεστώτος προς τους υπηκόους του… Ιδού το μήνυμα…


Hello,

I understand your concern regarding your book “Chimera magazine”.

I’ve checked and see that your book was published through CreateSpace in a language that is not supported on KDP. This is the reason you see that your book is in “On-hold Live” status.

Your book is currently available for sale on Amazon, and if you enabled Expanded Distribution for your book on CreateSpace, it’s also available to order to bookstores and online retailers in the United States.

Your book will remain available for sale in its current state. To prevent changes, we deactivated the “Paperback Actions” on your bookshelf, with the exception of “Request Author Copies.” You will not be able to re-publish your book in an unsupported language.

I appreciate your understanding in this regards. Have a great day ahead!

Έτσι, γι’ ακόμη μία φορά οι Έλληνες συγγραφείς που θα ήθελαν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες προώθησης μέσα από την Amazon βρίσκονται εκτός συναγωνισμού. Ευτυχώς όμως το διαδίκτυο αντιπαθεί τα μονοπώλια και σχεδόν πάντα υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Ψάξαμε λοιπόν στο διαδίκτυο, δοκιμάσαμε διάφορες πλατφόρμες, αξιολογήσαμε την ευκολία τους και την αποτελεσματικότητά τους και σήμερα σάς προτείνουμε την εταιρία Draft2Digital, ως μία πολύ καλή λύση για την ηλεκτρονική προώθηση τού βιβλίου σας, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή.

Draft2Digital

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2012 και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες διανομής βιβλίων στο διαδίκτυο, κατόρθωσε πολύ γρήγορα να γίνει ένας βασικός ανταγωνιστής τής Amazon. Κατά την γνώμη μας αυτό οφείλεται κυρίως στην ευκολία που προσφέρει ακόμη και για τους πλέον αρχάριους χρήστες. Επιπλέον συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα σημεία πωλήσεων στο διαδίκτυο και τέλος, σε ό,τι μάς αφορά, δέχεται τα Ελληνικά, (ακόμη και τα Αρχαία Ελληνικά!), χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν σήμερα θα δούμε βήμα-βήμα πώς μπορείτε να ανεβάσετε εύκολα και γρήγορα το βιβλίο ή τα βιβλία σας στην Draft2Digital, μέσα από 4 μόλις βήματα. Μιλάμε πάντοτε για ηλεκτρονική διάθεση τού βιβλίου σας, είτε δωρεάν, είτε με πληρωμή που το ύψος της το καθορίζετε εσείς και μόνο. Πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία είναι αυτονόητο πως θα χρειασθεί να κάνετε μία εγγραφή στην Draft2Digital η οποία δεν έχει τίποτα το περίεργο ή το διαφορετικό – μία έγκυρη διεύθυνση email και ένα password είναι αρκετά. Εάν σας ζητηθούν κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως πραγματικό όνομα, διεύθυνση κλπ, είναι γιατί θα χρειαστούν για τις μελλοντικές πληρωμές σας. Πάντως μην ανησυχείτε, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να μπείτε στο account σας και να συμπληρώσετε ή να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.

Η όλη διαδικασία ξεκινά αμέσως μόλις πατήσετε τον σύνδεσμο ADD NEW BOOK, δεν έχει σημασία εάν είναι το πρώτο βιβλίο που ανεβάζετε ή το εκατοστό…


Βήμα πρώτο, τα στοιχεία τού βιβλίου

Τώρα, μην δίνετε και πολλή σημασία στα στοιχεία που έχουμε βάλει εμείς, είναι μόνο για τις ανάγκες τού σημερινού κειμένου. Βλέπετε λοιπόν σ’ αυτό το πρώτο βήμα, ότι το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε το βιβλίο σας, (το βιβλίο μόνο, όχι το εξώφυλλο ακόμα), σε μορφή doc ή και docx. Εάν έχετε φωτογραφίες φροντίστε να είναι στην σωστή σειρά. Το ανέβασμα θα διαρκέσει ελάχιστα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά θα δείτε το πράσινο σημαδάκι τής επιτυχίας δίπλα στον τίτλο, μπορείτε να το δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία.

Επίσης καλό είναι θυμάστε το εξής – το σύστημα αναγνωρίζει τις επικεφαλίδες στο κείμενό σας, αλλά εάν δεν έχετε επικεφαλίδες μέσα στο βιβλίο, θα “τραβήξει” λέξεις ή φράσεις σε bold και θα τις καταγράψει ως headers. Είναι καλό λοιπόν από πριν να έχετε φροντίσει για την σωστή σελιδοποίηση τού βιβλίου σας.

Τα υπόλοιπα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν είναι μάλλον κατανοητά, αλλά ας επισημάνουμε τα επίμαχα σημεία. Στον τίτλο βάζετε φυσικά τον τίτλο τού βιβλίου σας, στα ελληνικά εάν το περιεχόμενο είναι στην γλώσσα μας. Τα πεδία series και volume number τα αφήνετε κενά, εκτός εάν το βιβλίο σας είναι το πρώτο μίας σειράς που σκοπεύετε να δημιουργήσετε. Στην περιγραφή από κάτω γράφετε μία όσο γίνεται ελκυστική περιγραφή η οποία στο ηλεκτρονικό βιβλίο είναι κάτι σαν το κείμενο τού οπισθόφυλλου στα φυσικά βιβλία. Εάν δεν προσέξετε και ξεπεράσετε το όριο λέξεων, την ώρα που κάνετε save & continue το σύστημα θα σας επισημάνει το λάθος και θα χρειαστεί να μικρύνετε το κείμενο.

Το πεδίο με το ISBN είναι καλύτερα να το αφήσετε κενό και έτσι το ίδιο το σύστημα θα δώσει στο βιβλίο σας εντελώς δωρεάν ένα νέο ISBN. Στο τέλος τής πρώτης στήλης θα δείτε ότι υπάρχουν έτοιμες κατηγορίες και η κάθε μία από αυτές ξεδιπλώνει νέες υποκατηγορίες προκειμένου να κατατάξετε το βιβλίο σας με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Μην ξεχάσετε να ορίσετε την γλώσσα, (ελληνικά ή άλλη). Εκεί που ζητά contributors βάζετε το όνομά σας, το πιθανότερο όμως είναι το σύστημα να το έχει έτοιμο, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν έχετε δηλώσει πολλαπλούς συγγραφείς στα βιβλία που προωθείτε. Εδώ επίσης μπορείτε να προσθέσετε και άλλους συντελεστές τού βιβλίου, όπως εικονογράφους, μεταφραστές κλπ. Τέλος στο search terms μπορείτε να βάλετε τα γνωστά πια keywords, λέξεις κλειδιά δηλαδή που θα διευκολύνουν την εύρεση τού βιβλίου σας από αναγνώστες που αναζητούν κάτι ανάλογο σε περιεχόμενο. Ελέγχετε προσεκτικά τα στοιχεία που έχετε δώσει, (μπορείτε βεβαίως πάντα να επιστρέψετε στην κάθε ενότητα) και πατάτε save & continue…

Βήμα δεύτερο, επιπλέον στοιχεία σχεδιασμού

Σε αυτήν την ενότητα το πρώτο που θα σας ζητηθεί είναι να ανεβάσετε το εξώφυλλο τού βιβλίου σας, κατά προτίμηση σε μορφή jpg. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα θα δείτε το εξώφυλλο δίπλα, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ξανά, να το επεξεργαστείτε και να το ανεβάσετε όσες φορές θέλετε μέχρι να σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Από τα υπόλοιπα πεδία, πολύ χρήσιμο είναι το copyright page που προσθέτει την αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στο όνομά σας φυσικά, όπως και το biographical pages που προσθέτει το βιογραφικό σας στο τέλος τού βιβλίου σας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχετε φτιάξει το βιογραφικό σας μέσα από τον λογαριασμό σας. Μπορείτε να φτιάξετε όσα βιογραφικά θέλετε, για όσους συγγραφείς επιθυμείτε, υπάρχουν συγγραφείς που χρησιμοποιούν πολλά ψευδώνυμα, όπως και εκείνοι που εκτός από το δικό τους βιβλίο πιθανόν να θέλουν να προωθήσουν και κάποια ακόμη.

Τώρα, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, το τελευταίο πεδίο μάς έχει προκαθορίσει τα κεφάλαια, (στην ουσία τα μοναδικά Bolds που βρήκε στον τίτλο και το τέλος τού βιβλίου), αλλά από κάτω γράφει “Help! These arent my chapters”, πράγμα που σημαίνει ότι εάν πατήσετε επάνω θα σας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον όπου μπορείτε εσείς να καθορίσετε τον τρόπο αναγνώρισης των κεφαλαίων στο βιβλίο σας. Όταν είστε έτοιμοι με όλα αυτά σώζετε και προχωράτε στο επόμενο βήμα…

Βήμα τρίτο, Προεπισκόπηση βιβλίου

Στην ενότητα αυτή δώστε προσοχή, καθώς θα πρέπει να ελέγξετε σελίδα-σελίδα το βιβλίο σας και να διαπιστώσετε τυχόντα λάθη ή αλλαγές στην αρχική σελιδοποίηση. Ένα σημαντικό εργαλείο που σάς δίνει η Draft2Digital στο σημείο αυτό είναι ότι εκτός από την κλασική διάταξη σελίδας που είναι προκαθορισμένη, μπορείτε να επιλέξετε έναν διαφορετικό τύπο σελιδοποίησης – είτε επιλέγοντας κατηγορία, (Mystery, romance κλπ), είτε επιλέγοντας κάποια στολίδια που μπορούν να ομορφύνουν τις σελίδες και να δώσουν πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, (Modern, corner, deco κλπ).

Όταν λοιπόν τα έχετε ελέγξει όλα και έχετε μείνει ικανοποιημένοι, πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο σας σε format για συσκευές ανάγνωσης, (kobo, kindle κλπ) – ή να το κατεβάσετε σε μορφή pdf, απλώς να θυμάστε ότι στην περίπτωση αυτή εάν έχετε έγχρωμες φωτογραφίες, αυτές θα κατεβούν ασπρόμαυρες. Μόλις είστε έτοιμοι λοιπόν, τσεκάρετε το κουτάκι κάτω αριστερά που ουσιαστικά είναι η αποδοχή και η έγκρισή σας για να προχωρήσετε στο επόμενο τελικό βήμα. Να θυμάστε ότι η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και σύντομη, αλλά πάντοτε κάτι μπορεί να ξεχάσετε ή να παραλείψετε – μην αγχώνεστε, ακόμη και τελειώσετε όλα τα βήματα, έχετε πάντοτε το περιθώριο να επιστρέψετε πίσω σε ένα από αυτά ή ακόμη και να διαγράψετε το βιβλίο σας από την ενότητα “mybooks” και να ξεκινήσετε από την αρχή. Πάμε λοιπόν στο τελευταίο και καλύτερο πεδίο που είναι βεβαίως ο καθορισμός τής τιμής για ολόκληρο τον κόσμο…

Βήμα τέταρτο, τιμές και δημοσίευση

Εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία πώλησης με τα οποία συνεργάζεται η Draft2Digital και στα οποία θα προωθηθεί το βιβλίο σας για πώληση. Μην στενοχωριέστε όμως, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε την προτεινόμενη τιμή για το καθένα χωριστά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μία αρχική τιμή, (εμείς βάλαμε ενδεικτικά 5 ευρώ, καλό είναι κυμανθείτε ανάμεσα στο 1,99 και 9,99) και αυτόματα το σύστημα διαμόρφωσε τις τιμές για όλα τα σημεία πώλησης. Φυσικά εάν για κάποιο από αυτά επιθυμείτε διαφορετική τιμή και όχι συναρτώμενη με την αρχική, μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις τιμές χειροκίνητα. Οι τιμές που βλέπετε δίπλα σε κάθε διανομέα είναι η καθαρή προμήθεια που παίρνετε για κάθε πώληση.

Λίγη προσοχή στο σημείο αυτό. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία, τα ελληνικά δεν υποστηρίζονται από την Amazon και την Barnes & Noble, άρα εάν το βιβλίο σας είναι στα Ελληνικά ΜΗΝ τσεκάρετε αυτές τις επιλογές και επίσης δεν χρειάζεται να τσεκάρετε και την Kobo plus. Όλα τα υπόλοιπα είναι καλό να τα επιλέξετε.

Αυτό ήταν όλο, πατάτε Submit και είστε έτοιμοι. Πριν κλείσουμε όμως ας δούμε και κάποιες λεπτομέρειες ακόμη που είναι καλό να γνωρίζετε.

Επιλογές πληρωμής και Εφορία

Είπαμε και παραπάνω ότι είναι καλό πριν να ξεκινήσετε το Upload τού βιβλίου σας και γενικά όλη την διαδικασία δημοσίευσης, να φτιάξετε ένα βιογραφικό μέσα από τον λογαριασμό σας, εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο σημαντικό για την πληρωμή σας, είναι να μπείτε στον λογαριασμό σας και να επιλέξετε από το μενού Payment Options.

Εκείνο που γίνεται λίγο εκνευριστικό, αλλά είναι δυστυχώς απαραίτητο για όλες τις αμερικάνικες εταιρίες, είναι πως πρέπει να συμπληρώσετε λίγα στοιχεία ακόμη στα ειδικά φορολογικά έντυπα των ΗΠΑ, με άλλα λόγια η ουσία εδώ είναι να δηλώσετε ότι ΔΕΝ είστε κάτοικος Αμερικής και ότι έχετε κάνει εγγραφή ως individual, λέξη που στα αγγλικά μεταφράζεται περίπου σαν το Ιδιώτης στα ελληνικά. Θα χρειαστεί επίσης σε κάποιο σημείο να συμπληρώσετε και το ΑΦΜ σας, (το σύστημα θα σας το ζητήσει ως TIN, εσείς θα γράψετε απλώς το 9ψήφιο ΑΦΜ σας). Μην τρομάζετε, δεν είναι τίποτα σπουδαίο οι λεπτομέρειες αυτές, τυπικές είναι και περισσότερο για να διασφαλιστεί η Draft2Digital και να μπορεί να σας πληρώσει χωρίς προβλήματα με την Αμερικάνικη Εφορία.

Η τελική εικόνα

Από την ώρα που θα πατήσετε το κουμπί Publish, στην ενότητα τού μενού MyBooks θα εμφανιστούν τα βιβλία ή το βιβλίο που έχετε ανεβάσει. Προσοχή όμως για να μην την “πατήσετε” όπως εμείς – ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή. Ο λόγος είναι πως η Draft2Digital στέλνει το βιβλίο στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αλλά εκείνα χρειάζονται λίγη ώρα έως ότου το ανεβάσουν στις σελίδες τους. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι εάν πατήσετε τον σύνδεσμο που υπάρχει δίπλα σε κάθε βιβλίο να σας στέλνει σε μία σελίδα 404, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει πολλή ώρα. Μόλις κάποιο από τα βιβλιοπωλεία, (ακόμη και ένα), εμφανίσει το βιβλίο σας, η Draft2Digital θα σας στείλει ενημερωτικό μήνυμα και το ίδιο θα γίνεται κάθε φορά που ένας διανομέας εμφανίζει το δημιούργημά σας. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, δείτε το παρακάτω μήνυμα που μάς ήρθε από την εταιρία…

Τι μάς λένε λοιπόν στο μήνυμα αυτό; Ότι το βιβλίο μας “Ο μέτριος βίος τού Αλέξανδρου Βαλέτα”, έχει ανέβει στις ηλεκτρονικές βιτρίνες των Tolino, Kobo, Playster και Scribd, (πράσινο χρώμα), ενώ η διαδικασία με τα υπόλοιπα, (πορτοκαλί χρώμα), δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κάθε φορά λοιπόν που ένα από αυτά ολοκληρώνει την διαδικασία, η Draft2Digital θα μάς στέλνει ενημερωτικό email.

Και κάτι τελευταίο που διευκολύνει πολύ. Για κάθε βιβλίο που ανεβάζετε η Draft2Digital δημιουργεί ένα μοναδικό UBL, (Universal Book Link) που μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στο site σας ή στο Facebook. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος πατά επάνω στον σύνδεσμο αυτό, μεταφέρεται αυτόματα στο βιβλίο σας και στα διαθέσιμα έως εκείνη την ώρα δίκτυα διανομής. Έτσι λοιπόν κι εμείς όταν πατήσουμε τον σύνδεσμο δίπλα στο βιβλίο τού Μάνου Τασάκου, βλέπουμε αυτήν την εικόνα, όπου φαίνεται καθαρά το UBL…

Και όταν πατήσουμε το ubl θα δούμε αυτό που θα βλέπει κάθε αναγνώστης σας όταν πατήσει το link. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει από ποιο δίκτυο θέλει να κάνει την αγορά τού βιβλίου σας…

Πείτε μας την γνώμη σας

Το διαδίκτυο είναι δυναμικό, κάτι που σημαίνει ότι συνεχώς προκύπτουν νέες ευκαιρίες και πλατφόρμες για να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη και τις πωλήσεις μας πιο αποτελεσματικές. Ακόμη και εάν έχετε ανεβάσει το βιβλίο σας στην Amazon ή αλλού, η Draft2Digital αξίζει την προσοχή σας, είναι δωρεάν και όλα τα ξένα reviews ισχυρίζονται πως φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα, αναφέρονται βεβαίως σε αγγλόφωνα βιβλία, αλλά ποτέ δεν ξέρετε.

Γράψτε στα σχόλια την γνώμη σας και τις εμπειρίες σας από πλατφόρμες δημοσίευσης.

Και μην ξεχνάτε, εάν συνηθίζετε να αγοράζετε προϊόντα μέσω διαδικτύου, μπορείτε να το κάνετε μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, κάτι που δεν έχει καμία επιβάρυνση για εσάς, αλλά αποτελεί πολύ μεγάλη βοήθεια για το posna.net…

Αναγνώσεις 139
5 4 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peri
Peri
4 years ago

Ευχαριστουμε για την μεγιστη βοηθεια! μια ερωτηση. Οταν παταω για δημοσιευση και με βγαζει την τελευταια σελιδα ”λεπτομερειες ebook” δινει την επιλογη λήψη ψηφιακου αρχειου η οποια ειναι σε epub και Mobi που ομως δεν ανοιγει με τα windows μου. όποιος επιλέξει να το αγοράσει θα μπορεί να το διαβάσει η εχω κανει καποιο λαθος? το ανεβασα με word και το δετηκε. ευχαριστω πολυ!

Eleni
Eleni
3 years ago

Γεια σας και ευχαριστούμε για όλη αυτή την πληροφόρηση. Αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για διαδικασία αναφορικά με e-book και μόνο. Αν όμως θέλουμε το βιβλίο μας να έχει και δυνατότητα έντυπης μορφής, πριν το ανεβάσουμε στην πλατφόρμα πρέπει ήδη να έχει δημιουργηθεί ολοκληρωμένα σε μία από τις πλατφόρμες που μας έχετε προτείνει σε παλαιότερο άρθρο (createspace, blurb, lulu) ή μπορεί αυτό να γίνει μία και καλή όταν το ανεβάζουμε στην πλατφόρμα του draft2digital; Η createspace για έκδοση του βιβλίου υποστηρίζεται από την πλατφόρμα draft2digital για την προώθησή του ή όχι τελικά;(συγνώμη, δεν κατάλαβα αν τελικά οι δύο πλατφόρμες συνάδουν). Και,… Δείτε την συνέχεια »

Eleni
Eleni
3 years ago

Όταν το βιβλίο είναι δίγλωσσο, υποστηρίζεται κατά τον ίδιο τρόπο χωρίς πρόβλημα;

Maria Keisoglou
Maria Keisoglou
3 years ago

Kαλησπέρα. Πως μπορώ να επικοινωνήσω με την κυρία Αλέξια ή με κάποιον άλλον ειδικό σχετικά με τη δημοσίευση βιβλίου μου στην Amazon ? Ευχαριστώ!