Πώς να ελέγξετε την λειτουργία της καρδιάς σας

Αναγνώσεις 11

HEARTHEALTH

(σ.σ: Το άρθρο που ακολουθεί είναι εκλαϊκευμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές, την εξέταση και τον ιατρικό έλεγχο από τον καρδιολόγο σας. Σκοπός του είναι να καταδείξει την σημασία του προληπτικού ελέγχου στην έγκαιρη διάγνωση μικρών ή και σοβαρότερων προβλημάτων του οργανισμού σας).

Σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας, είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που ελέγχουν κάθε χρόνο τον οργανισμό τους (check up) και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που απευθύνονται σε έναν καρδιολόγο για προληπτικό έλεγχο. Παρόλο που η καρδιά “ευθύνεται” για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε κάποιους μύθους και να αποφεύγουμε απλές εξετάσεις, που μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες και να μας γλυτώσουν από τα χειρότερα. Ας δούμε μερικές από τις παρανοήσεις αυτές.

Είμαι μικρός(ή) ακόμη, δεν χρειάζεται να εξετάσω την καρδιά μου

 

Πολύ διαδεδομένη αντίληψη, παρόλο που οι στατιστικές των αιφνιδίων θανάτων την ανατρέπουν πλήρως. Εάν καπνίζετε, είστε παχύσαρκος ή υπέρβαρος, κάνετε καθιστική ζωή, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο για έναν προληπτικό έλεγχο και ας ισχυρίζονται οι περισσότεροι πως αυτό πρέπει να γίνεται μετά τα 50. Τα εμφράγματα, οι ανακοπές και καρδιακές δυσλειτουργίες στις ηλικίες των 30 και 40 πληθαίνουν και οπωσδήποτε το αυξανόμενο άγχος έχει παίξει τον δικό του ρόλο. Σε κάθε περίπτωση οι καρδιολογικές εξετάσεις σήμερα, όπως θα δούμε και παρακάτω,  είναι ανώδυνες και σχετικά οικονομικές και μπορούν να εντοπίσουν τα περισσότερα από τα προβλήματα. Ακόμη όμως και αν αθλείστε και δεν έχετε κακές συνήθειες ο ιατρικός έλεγχος επιβάλλεται – θα λέγαμε μάλιστα πως είναι ακόμη πιο απαραίτητος από την στιγμή που η καρδιά σας λειτουργεί συχνά σε μεγαλύτερη ένταση και θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι για την καλή της λειτουργία.

Είμαι χρόνια καπνιστής και δεν πρόκειται να “βγάλω” το τέστ κοπώσεως

 

Όταν ανεβείτε στον ηλεκτρικό διάδρομο, ο καρδιολόγος δεν ενδιαφέρεται για τα πνευμόνια σας, αλλά για την δυνατότητα του καρδιαγγειακού συστήματος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αυξημένου έργου. Είναι άλλο πράγμα η αντοχή σας και άλλο η συμπεριφορά της καρδιάς κάτω από πίεση. Πρέπει να έχετε υπόψη πως η στεφανιαία νόσος δεν εντοπίζεται πάντοτε στα πρώτα στάδια από ένα καρδιογράφημα, αιματολογικές εξετάσεις ή μια ακτινογραφία, πολλές φορές μάλιστα δεν δίνει καν συμπτώματα στον ασθενή. Τα προβλήματα της καρδιάς είναι μάλιστα τόσο “ύπουλα” που ενδέχεται να “κρυφτούν” ακόμη και στην δοκιμασία κοπώσεως, που πάντως παραμένει το πιο πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο ανάμεσα στις αναίμακτες εξετάσεις. Εξάλλου η παραμονή σας στον διάδρομο δεν υπερβαίνει τα 5 με 10 λεπτά ανάλογα με την ηλικία σας, ο γιατρός ξέρει τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται και το ανώτατο όριο παλμών που μπορεί ακίνδυνα να φτάσει η καρδιά σας.

Δεν έχω πόνους στο στήθος, χοληστερίνη, δεν καπνίζω, δεν πίνω και αθλούμαι, γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμε με ιατρικές εξετάσεις;

 

Υπάρχει μία γελοιογραφία του Αρκά από το άλμπουμ “Η ζωή μετά”, όπου κάποιος που πέθανε πάει στον παράδεισο, συναντά τον άγγελο και διαμαρτύρεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: “Δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν κάνω καταχρήσεις, εγώ δεν θάπρεπε να είμαι εδώ..” και ο άγγελος απαντά μονολεκτικά: “Surprise!”. Εάν οι ασθένειες και τα προβλήματα κτυπούσαν μόνο εκείνους που είχαν επιβαρυντικούς παράγοντες, όλα θα ήταν πιο εύκολα και όλοι θα μπορούσαμε με ασφάλεια να προστατευθούμε. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα στην καρδιά, ακόμη και εκ γενετής, προβλήματα στις βαλβίδες, σοβαρές αρρυθμίες, ανεπάρκειες, στενώσεις και πολλές ακόμη δυσλειτουργίες, που τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα.

 

ΚΑΡΔΙΑ

Με άλλα λόγια: Μετά τα 30 – 35 χρόνια, είναι καλό όλος ο υγιής πληθυσμός να κάνει έναν ολοκληρωμένο καρδιακό έλεγχο για την επιβεβαίωση της καλής καρδιακής λειτουργίας ή για τον έγκαιρο εντοπισμό μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και σχετικά οικονομική.

 

Σήμερα τα περισσότερα καρδιολογικά ιατρεία είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά “πακέτα” για τον έλεγχο της καρδιάς σας υπάρχουν σε πολλά διαγνωστικά κέντρα, πολυιατρεία και φυσικά σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Ακόμη και αν απευθυνθείτε στον ιδιωτικό τομέα ή προτιμάτε την ηρεμία ενός ιδιωτικού ιατρείου, δεν πρόκειται να πληρώσετε πολλά, οι τιμές ξεκινούν από 50, 60 ευρώ και φθάνουν περίπου τα 100 ευρώ. Όσοι έχετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρία, ρωτήστε τον ασφαλιστή σας ή την ίδια την εταιρία – συνήθως τα περισσότερα προγράμματα υγείας προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις, (φυσικά και προς δικό τους όφελος, αφού με αυτόν τον τρόπο έχουν πλήρη εικόνα της υγείας σας και είναι σίγουροι πως δεν τους κρύβετε καμιά πληροφορία).

Η συμβουλή μας είναι πριν κλείσετε ραντεβού με καρδιολόγο να κάνετε μία  αιματολογική εξέταση, (καλό είναι να περιλαμβάνει χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρία, κρεατινίνη και σάκχαρο) και μία εξέταση ούρων. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα είναι πολύ πιθανόν να αποτυπωθεί εκεί και σε συνδυασμό με το καρδιολογικό check up να οδηγήσει ευκολότερα σε ολοκληρωμένη διάγνωση.

Όταν λοιπόν πάτε στο ραντεβού με τον καρδιολόγο

1. Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό σας με λεπτομέρειες από τον τρόπο ζωής σας, την κληρονομικότητα, το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό σας.

2. Θα εξετάσει την αρτηριακή πίεση.

Διαφήμιση

3. Θα σας κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα

4. Θα συνεχίσετε με triplex καρδιάς και τέλος,

5. Η εξέταση θα ολοκληρωθεί με την δοκιμασία κοπώσεως.

 

Υπάρχει περίπτωση το τεστ κοπώσεως να γίνει σε δεύτερη ανεξάρτητη επίσκεψη στο ιατρείο. Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε τον γιατρό πόσες ώρες θα πρέπει να είστε νηστικοί πριν από την επίσκεψη, (αφορά κυρίως το τεστ κοπώσεως), κατά τα άλλα δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι επιλέγετε παπούτσια και ρούχα άνετα για τον ηλεκτρικό διάδρομο. Μην αγχώνεστε, μην φοβάστε, μην έχετε καμία ανησυχία – οι εξετάσεις φαίνονται κάπως περίπλοκες, αλλά η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να υπερβεί την μία ώρα και είναι εντελώς, το ξανατονίζουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ανώδυνη.

Μία ώρα από την ζωή σας, μία μόνο ώρα που ούτε θα καταλάβετε πότε θα περάσει, αλλά που μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εάν δεν έχετε κάποια ενόχληση ή σύμπτωμα το πιθανότερο είναι πως θα βγείτε από το ιατρείο εντελώς ανακουφισμένος, αλλά ακόμη και εάν εντοπιστεί το οτιδήποτε, σήμερα η καρδιολογία έχει κάνει άλματα και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις περισσότερες φορές αναίμακτα, μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της παραβολής λοιπόν; 

 

Κάποτε που η ιατρική δεν είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ, τότε που για να κάνει κάποιος μία επέμβαση ρουτίνας στην καρδιά έπρεπε να τρέχει στην Αγγλία ή στην Αμερική, τα χρόνια που πολλοί άνθρωποι “έφευγαν” γιατί δεν πέτυχαν τον καλύτερο και πιο έμπειρο γιατρό – ε! τότε ναι!, όλοι μπορούσαμε και σηκώναμε μοιρολατρικά τους ώμους και θεωρούσαμε την επιβίωση λίγο ή πολύ θέμα τύχης.

Σήμερα δικαιολογία δεν υπάρχει και θα πρέπει να νοιώθετε ευτυχείς που ζείτε στον εικοστό πρώτο αιώνα. Είναι κρίμα να φεύγουν ξαφνικά άνθρωποι από την ζωή γιατί φοβήθηκαν να ξοδέψουν μία ώρα από τον χρόνο τους ή γιατί υπακούουν  σε ανόητες προλήψεις και φοβίες.

Προγραμματίστε σήμερα κιόλας ένα ραντεβού ακόμη και αν είστε νέοι, ακόμη και αν νοιώθετε απόλυτα υγιείς. Και για να κλείσουμε με μία στερεότυπη φράση: Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την οποιαδήποτε θεραπεία και η καρδιά σας που σάς υπηρετεί πιστά όλο το 24ωρο αξίζει προσοχή και φροντίδα, φροντίδα που σήμερα είναι πιο εύκολη από ποτέ!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 11
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments