Πως να χάσετε κιλά χωρίς εξοντωτικές δίαιτες…

Αναγνώσεις 5

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Όχι, δεν είναι ακόμη ένα άρθρο με τη μεγάλη μυστική δίαιτα που θα αφαιρέσει από πάνω σας 20 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα. Πάρτε το απόφαση: Ένα υγιές σώμα χωρίς λίπος θέλει κόπο και απαιτεί την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, που θα είναι απαλλαγμένος από ακινησία, κατανάλωση έτοιμων ή λιπαρών τροφών και ψυχοφθόρο άγχος. Όλα τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων, η αυταπάτη ενός εύκολου δρόμου που δεν υπάρχει και επιπλέον ένας κίνδυνος για την υγεία μέσα από την κατανάλωση άγνωστων σκευασμάτων που υπόσχονται παραδείσους, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να γεμίσουν τις τσέπες των επιτήδειων που εκμεταλλεύονται την (ψυχική) σας αδυναμία. Το σημερινό άρθρο λοιπόν δεν είναι για εκείνους που επιμένουν να εμπιστεύονται τέτοιες μεθόδους, αλλά για σας που έχετε αντιληφθεί πως η μακροζωία και η υγεία χρειάζονται κόπο και αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

 

Τα μικρά μυστικά για να χάσετε τα περιττά κιλά και το επικίνδυνο λίπος

 

1. Οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται συνήθως μέσα σε ένα λεπτό, αλλά προϋποθέτουν μια μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης των βλαβερών συνηθειών και συμπεριφορών προς το σώμα μας. Μην ξεκινήσετε καμία προσπάθεια για την αλλαγή τους, εάν δεν έχετε πειστεί γι αυτό και εάν δεν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε λίγο χρόνο κάθε μέρα στην φροντίδα του οργανισμού σας. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι κόβουν το τσιγάρο κάπου στην μέση ηλικία – είναι γιατί τότε μπορούν να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά και αντιλαμβάνονται, (πολλές φορές και σωματικά), πως η απόλαυση από το κάπνισμα έχει γίνει μικρότερη μπροστά στις ενδεχόμενες συνέπειες.

2. Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε πως είστε υγιείς. Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ σας γενικό έλεγχο προγραμματίστε τη δαπάνη λίγων χρημάτων σε έναν παθολόγο για μια γενική εξέταση και οπωσδήποτε σε έναν καρδιολόγο που με απλούς τρόπους θα διαπιστώσει πως η καρδιά σας και τα αγγεία σας λειτουργούν φυσιολογικά. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία σας, ακολουθήστε τον κατάλογο των εξετάσεων που θα σας προτείνει ο παθολόγος, μην τσιγγουνευθείτε στο κομμάτι αυτό, εκτός από ένα τεστ αντοχής ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές. Πολλοί φοβούνται τις εξετάσεις αυτές – αλλά όταν τις κάνετε και διαπιστώσετε πως όλα πάνε καλά θα δείτε αυτόματα τα πρώτα θετικά σημάδια στην ψυχολογία σας.

3. Μην ακούτε αυτό το περιβόητο “μα εγώ δεν τρώω και δεν μπορώ να καταλάβω πως παχαίνω...”, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ψευδαίσθηση που δημιουργούμε στον εαυτό μας για να δικαιολογήσουμε την απραξία μας. Σε έναν υγιή άνθρωπο τα επιπλέον κιλά είναι το αποτέλεσμα μιας απλής αριθμητικής πράξης, μιάς αφαίρεσης ανάμεσα στην πρόσληψη και στην κατανάλωση θερμίδων. Κανόνας πρώτος λοιπόν: Ότι και εάν τρώτε, περιορίστε την ποσότητά του. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο και ανόητο, το σερβίρισμα σε μικρότερα πιάτα έχει αποτέλεσμα. Ένας δεύτερος τρόπος είναι εκείνος που εφάρμοζαν πολλοί από τις παλιότερες γενιές: Σηκωθείτε από το τραπέζι πριν νιώσετε έντονο το αίσθημα του κορεσμού. Για είκοσι λεπτά μπορεί να νοιώθετε έντονη την επιθυμία να συνεχίσετε με περισσότερο φαγητό, στη συνέχεια ο οργανισμός σας θα αποδεχθεί την απόφασή σας.

4. Μην παριστάνετε τον αμόρφωτο, τον αδαή ή τον άνθρωπο του περασμένου αιώνα. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και που δεν μπορεί να καταλάβει εμπειρικά ποιες τροφές έχουν περισσότερες θερμίδες και ποιες όχι, είναι αυτονόητο πως μια σαλάτα το μεσημέρι είναι πολύ καλύτερη επιλογή από ένα πιάτο με αλλαντικά και τυριά. Και εδώ ερχόμαστε στο βασικό Ν.5

5. Μην τσαλαβουτάτε στο super markets, πηγαίνετε προγραμματισμένα μία φορά την εβδομάδα με βάση ένα χαλαρό πρόγραμμα διατροφής που θα σας καλύπτει για πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Για πρωινό επιλέξτε σχετικά ελεύθερα, το πιθανότερο είναι πως ο οργανισμός σας θα κάψει τις θερμίδες έως το τέλος της ημέρας. Καλό είναι το πρωινό να περιλαμβάνει εκτός από καφέ και έναν χυμό, το μέλι επίσης είναι μια καλή επιλογή, μη νοιώθετε ενοχές εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο φρέσκο βούτυρο στη φρυγανιά, είναι πολύ καλύτερο από τις μαργαρίνες. Ρυθμίστε την υπόλοιπη ημέρα ανάλογα με τη δουλειά σας. Οι περισσότεροι σήμερα εργάζονται μέχρι αργά, το μεσημεριανό μπορεί να περιλαμβάνει μια σαλάτα, (το καλοκαίρι ειδικά είναι αφάνταστα μεγάλη η ποικιλία που μπορείτε να βρείτε και να συνδυάσετε), ένα μπριός μικρό, ακόμη και κάποιο είδος ψαριού όπως ο τόνος ή ο σολομός (λίγα κομμάτια καπνιστού σολομού με λεμόνι και δύο παξιμάδια είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο). Αποφύγετε το οινόπνευμα και για λόγους πρακτικούς και εργασιακούς, αλλά όσοι το αντέχουν μπορούν να πιουν ένα ποτήρι κρασί.

 

Η ευλογία τής Ελληνικής γής...
Η ευλογία τής Ελληνικής γής…

 

Από το απόγευμα και μετά…

 

6. Η μεγάλη παγίδα σήμερα στην Ελλάδα είναι το βραδινό, καθώς μετά από μία κουραστική μέρα οι περισσότεροι το βλέπουν σαν μία απόλαυση κατά μόνας ή με φίλους. Δεν είναι ανάγκη να βγάλετε αυτή τη συνήθεια τελείως από τη ζωή σας, μία φορά την εβδομάδα μπορείτε κάλλιστα να φάτε κάτι τηγανητό ή το βαρύτερο φαγητό που σας αρέσει, αλλά ποτέ συνεχόμενα και ποτέ καθημερινά. Δείτε το σαν μία επιβράβευση μία στο τόσο – είναι βέβαιο πως η απόλαυση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Να θυμάστε πως δεν είστε έγκλειστοι στις φυλακές, αποφύγετε τη ρουτίνα και αλλάζετε συχνά τη μέρα που θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει με ένα πιο πλούσιο γεύμα.

7. Περιορίστε ή εξαφανίστε ζάχαρη και αλάτι, να θυμάστε πως την μεγάλη ποσότητα αλατιού την παίρνετε από τις έτοιμες τροφές που καταναλώνετε (έχετε δει αρτοποιό να ετοιμάζει ψωμί και να προσθέτει αλάτι; ). Τη ζάχαρη μπορείτε να την αντικαταστήσετε με υποκατάστατα, μόνο που επειδή δεν είναι όλα αθώα και πολλά από αυτά δεν κάνουν τη διαφορά συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.

8. Εάν έχετε τον χρόνο προσπαθήστε να ελέγχετε την τροφή που τρώτε με δικές σας δημιουργίες. Ο καθένας σήμερα μπορεί να φτιάξει τη δική του μαρμελάδα, ψωμί, τυροσαλάτα και άλλες “αλοιφές” και πολλά πολλά ακόμη, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με οδηγίες – σύντομα θα βρείτε και εδώ μερικές. Όταν χρησιμοποιείτε περισσότερες ωμές τροφές σαν πρώτες ύλες, το όφελος είναι τεράστιο γιατί πρώτον ξέρετε τι τρώτε και δεύτερον ελέγχετε απόλυτα την ποσότητα σε αλάτι και άλλα επιβαρυντικά ή συντηρητικά στη διατροφή σας.

9. Μην αγοράζετε περισσότερη ποσότητα τροφής από εκείνη που είναι λογικό να καταναλώσετε. Εκτός από το ότι οδηγεί σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων, είναι παρατηρημένο πως όταν στο σπίτι υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες θα καταναλωθούν σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από το εάν τα αγοράζατε σταδιακά και ελεγχόμενα.

10. Μην βγάζετε από τη διατροφή σας κανένα χρήσιμο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, απλώς μοιράστε αναλογικά την ποσότητά τους. Μία φορά κρέας την εβδομάδα είναι αρκετό, εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με όσα ψάρια θέλετε (όχι τηγανητά) και μη σκέφτεστε περιορισμούς σε σαλάτες και φρούτα. Η πυραμίδα αυτή δεν αφορά μόνο την διατήρηση των κανονικών κιλών σας, αλλά και την πρόσληψη βιταμινών που είναι απαραίτητες.

Διαφήμιση

11. Ξοδέψτε χρόνο για να εντοπίσετε παραγωγούς και εμπόρους με καλή ποιότητα τροφών. Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία, υπάρχουν άρθρα στο διαδίκτυο με κριτικές από χρήστες, στην ανατολική αττική για παράδειγμα υπάρχουν πολλές φάρμες και μονάδες βιολογικής καλλιέργειας που μπορείτε να επισκεφθείτε και να πιστοποιήσετε από κοντά την καθαριότητα, την ποιότητα των πρώτων υλών και άλλους παρόμοιους παράγοντες. Μην λυπηθείτε τον χρόνο, η τροφή μπαίνει κάθε μέρα στο σώμα σας και τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά είναι μακροχρόνια.

Το πρόβλημα με τα ζυμαρικά δεν είναι οι βασικές θερμίδες τους, αλλά ότι ο νεοέλληνας κτίζει επάνω τους τριώροφη κατοικία με τόνους από τυριά, κρέμες γάλακτος, αυγά και άλλα διαιτητικά...
Το πρόβλημα με τα ζυμαρικά δεν είναι οι βασικές θερμίδες τους, αλλά ότι ο νεοέλληνας κτίζει επάνω τους τριώροφη κατοικία με τόνους από τυριά, κρέμες γάλακτος, αυγά και άλλα διαιτητικά…

 

Η μεγάλη σημασία τής κίνησης

 

12. Καθημερινή κίνηση και γυμναστική, το μεγάλο μυστικό που οι περισσότεροι από εμάς αρνούμαστε να αποδεχθούμε. Η φυσιολογική τάση τού ανθρώπου είναι να κινείται, μόνο που σήμερα έχουμε φτάσει στο απέναντι άκρο – οι περισσότεροι θα βγάλουν το αυτοκίνητο από το γκαράζ ακόμη και για να πάνε στο περίπτερο της γειτονιάς τους. Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από την ακινησία του καναπέ και της εργασιακής καρέκλας. Θυμηθείτε: Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα που ευνοεί το περπάτημα σε καθημερινή βάση, τόσο από τήν πλευρά τού περιβάλλοντος, τής ηλιοφάνειας και των αποστάσεων, όσο και από την πλευρά τής ασφάλειας. Σ αυτό το σημείο δεν θα είμαστε ευγενικοί και δεν θα συμβιβαστούμε μαζί σας – το ένα με ενάμισι χιλιόμετρο μίνιμουμ τη μέρα γρήγορο περπάτημα δεν θα κάψει μόνο περιττά κιλά, θα αποδειχθεί ευεργετικό για την σημερινή και μελλοντική υγεία της καρδιάς σας. Οι παππούδες μας στα χωράφια δεν είναι ότι έτρωγαν αναγκαστικά λιγότερο, είναι πως από τη διαρκή κίνηση και δουλειά δεν έμενε τίποτε πάνω τους. Ξαναθυμηθείτε το απλό ισοζύγιο θερμίδες λαμβάνω – θερμίδες καταναλώνω: Όσο και να προσέχετε, όσο και να περιορίσετε το φαγητό σας, εάν δεν κινείστε καθόλου ακόμη και το ένα παξιμαδάκι που θα φάτε θα το δείτε να μεταμορφώνεται σε επιπλέον κιλά. Να το πούμε με μία φράση: ασθένειες, αιφνίδιοι θάνατοι, παχυσαρκία, διαβήτης και ένα σωρό άλλα μαύρα μαντάτα σε νέες ιδιαίτερα ηλικίες, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ακινησία  – τόχουμε γράψει και αλλού μόνο ένα 10 με 15% των νεοελλήνων έχει βάλει την γυμναστική και την κίνηση στη ζωή τους σε καθημερινή βάση.

13. Δεν θα πούμε τα υπόλοιπα γνωστά για το τσιγάρο, τα κορεσμένα λίπη σε σπίτι και ταβέρνες, την υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ξηρών καρπών – είστε ενήλικες και καθημερινά βομβαρδίζεστε από αυτά, σε τέτοιο βαθμό που τα έχετε μάθει απέξω. Οι παραπάνω κανόνες είναι απλοί, μπορεί να τους εφαρμόσει ο καθένας, οι περισσότεροι δεν απαιτούν καν χρήματα και πολλοί από αυτούς μάλιστα οδηγούν σε καλύτερο και πιο ελεγχόμενο πρόγραμμα αγορών.

14. Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορείτε να ακολουθήσετε, σκεφθείτε σοβαρά μήπως τα επιπλέον κιλά σας  είναι αποτέλεσμα μιας βουλιμίας που προέρχεται από ψυχολογική πίεση και προβλήματα και την περίπτωση το φαγητό να είναι ένα πολύτιμο καταφύγιο για σας, γιατί απουσιάζουν άλλες απολαύσεις και ασχολίες. Στην περίπτωση αυτή δεν θα σας πούμε ξύλινα και μεγάλα λόγια, χτυπήστε το κακό στη ρίζα του και προσπαθήστε να πολεμήσετε την πηγή του προβλήματος.

 

Φροντίστε η δίαιατα που θα ξεκινήσετε να εναρμονίζεται με το πορτοφόλι σας, διαφορετικά είναι άχρηστη. Καλές οι φρέσκιες γαρίδες, αλλά με 16 ευρώ το κιλό στήν Αττική, πόσες οικογένειες μπορούν να ανταπεξέλθουν;..
Φροντίστε η δίαιτα που θα ξεκινήσετε να εναρμονίζεται με το πορτοφόλι σας, διαφορετικά είναι άχρηστη. Καλές οι φρέσκιες γαρίδες, αλλά με 16 ευρώ το κιλό στήν Αττική, πόσες οικογένειες μπορούν να αντεπεξέλθουν;..

 

Συμβουλευθείτε τόν γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο

 

Σέ ένα φυσιολογικό και απόλυτα υγιές άτομο όσα γράφουμε παραπάνω για τό απλό ισοζύγιο θερμίδων μπορεί να ισχύουν, αλλά είναι και πάμπολλες εκείνες οι περιπτώσεις που μικροπροβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν τόν μεταβολισμό τους – ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι διαταραχές τού θυρεοειδούς. Γι’ αυτό θα επαναλάβουμε ό,τι γράψαμε και στήν αρχή, μην ξεκινάτε με περιορισμούς και απαγορεύσεις, προτού διαπιστώσετε πως ο οργανισμός σας είναι υγιής και όλα λειτουργούν κατά πώς πρέπει. Εάν έχετε τήν οικονομική άνεση, είναι καλό να συμβουλευθείτε και έναν διαιτολόγο που μπορεί να σάς υποδείξει μίλα διατροφή που να ταιριάζει με τόν τρόπο ζωής σας. Γιατί, τί να τήν κάνετε τήν δίαιτα με μεσημεριανό αβοκάντο, σολωμό και τρυγόνια Βουργουνδίας, εάν εργάζεστε στήν οικοδομή και δίπλα σας υπάρχουν μόνο τα σουβλάκια τού Νώντα; Να θυμάστε ότι σωστή διατροφή πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στόν τρόπο ζωής σας και να υποστηριχθεί ανάλογα – σε διαφορετική περίπτωση σύντομα θα απογοητευθείτε και θα εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια. Και οπωσδήποτε να θυμάστε ότι…

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΚΙΤΣΟ

Τέλος, να έχετε υπομονή. Ξεκινήστε σήμερα με αυτά τα απλά, αλλά μην περιμένετε θαύματα από την πρώτη ημέρα, στην πραγματικότητα δεν κάνετε μια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλάζετε συνήθειες ετών. Αυτός είναι όμως και ο μόνος τρόπος τα κιλά να μην επιστρέψουν ποτέ και ταυτόχρονα να κατακτήσετε ένα επίπεδο υγείας και ευεξίας που πιθανά δεν είχατε ποτέ φανταστεί…

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 5
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments