Πώς να φτιάξω νόστιμο σπιτικό ψωμί…

Αναγνώσεις 1

ΨΩΜΙ

Γρήγορα, απλά και υγιεινά

Φυσικά φταίει και η κρίση, αλλά έτσι ή αλλιώς εδώ και πολύ καιρό είχα αρχίσει να δυσανασχετώ με πολλά από τα έτοιμα τρόφιμα. Δεν είναι μόνο ότι ουδείς γνωρίζει τον τρόπο κατασκευής τους και τα συστατικά τους, το κυριότερο είναι ότι έχει χαθεί η γεύση και για να βρεις για παράδειγμα ένα ωραίο ψωμί, πρέπει να διανύσεις χιλιόμετρα στο λεκανοπέδιο. Δεν είμαι και πολύ τών πειραματισμών στη μαγειρική και όσες φορές το προσπάθησα υπήρξαν αποτυχίες που θα τις ζήλευε και ο Ναπολέων στο Βατερλό, αλλά η παρακάτω συνταγή για σπιτικό ψωμί, χωρίς μηχανήματα και άλλους εξοπλισμούς, πήγε απρόσμενα καλά. Θα χρειαστεί να ασχοληθείτε μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα πάντα με τήν ποσότητα ψωμιού που συνηθίζετε να καταναλώνετε.

 Τα υλικά που χρειάζεστε

1. 6 φλυτζάνια αλεύρι (τα 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα 3 φλιτζάνια αυτό που γράφει ζυμωτό, μην κολλήσετε στη μάρκα, παίζει ελάχιστο ρόλο).

2. Νερό 3 φλυτζάνια

3. Ενάμισυ με δύο κουταλάκια ξερή μαγιά

4. 3 κουταλάκια αλάτι

5. Καλαμποκάλευρο

6. Λαδόχαρτο και εάν δεν υπάρχει πρόχειρο χρησιμοποιείστε λάδι

Διαφήμιση

Προετοιμασία: Ανακατεύετε τα αλεύρια με την μαγιά και το αλάτι και ρίχνετε το νερό. Ζυμώνετε για να ανακατευθούν καλά τα υλικά, όταν η ζύμη φθάσει να μην κολλάει στα χέρια ή να κολλάει ελάχιστα είστε έτοιμοι. Σκεπάστε το μείγμα και αφήστε το να φουσκώσει (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 7 με 8 ώρες και το χειμώνα ανάλογα με την θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και το 24ωρο).

Μόλις φουσκώσει: Απλώνουμε καλαμποκάλευρο στο τραπέζι και πλάθουμε το ζυμάρι σε όποια σχήμα μας αρέσει. Για αρχή προτιμήστε φραντζολάκια στρογγυλά μεσαίου μεγέθους (περίπου 20 επί 20). Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου βάζουμε το λαδόχαρτο ή εάν δεν διαθέτουμε αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία θέση, (στην κλασική επιλογή πάνω-κάτω ψήσιμο) για 15 λεπτά στους 50 βαθμούς. Αυτή η πρώτη διαδικασία έχει σαν βασικό στόχο να φουσκώσει κι άλλο το μίγμα.

Αμέσως μετά βγάζω το ταψί και ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου περίπου στους 230 βαθμούς. Περιμένω να θερμανθεί πολύ καλά ο φούρνος, σκεπάζω το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζω στην κατώτερη θέση του φούρνου και το αφήνω για 12 λεπτά. Μετά το ξεσκεπάζω και το ανεβάζω στο μεσαίο επίπεδο για άλλα 12 λεπτά. ‘Επειτα κλείνω τον φούρνο και το αφήνω μέσα για μία ώρα για να τραβήξει και να ξεροψηθεί.

Όταν πρωτοείδα τη συνταγή μού φάνηκε πολύ εκνευριστική με τα μπες – βγές και σκέπασε- ξεσκέπασε, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαίνεται. Το πρώτο αποτέλεσμα (τής αρχάριας…) με κατέπληξε. Πεντανόστιμο, τραγανό και πολύ πιο υγιεινό και διαιτητικό από του εμπορίου, κυρίως λόγω τών συνθηκών παρασκευής, (σπιτικό περιβάλλον) και τού λιγότερου (μα πολύ λιγότερου..) αλατιού που χρησιμοποιούμε.

Εάν πετύχετε την πρώτη φορά, μετά μπορείτε να πειραματιστείτε με λιγότερο ή περισσότερο αλάτι, να βάλετε μέσα ελιές, λιαστή ντομάτα, ρίγανη ή ότι άλλο σας αρέσει και να φτιάξετε ότι σχήμα θέλετε. Κρατήστε ένα φραντζολάκι έξω και τα υπόλοιπα βάλτε τα στον καταψύκτη. Το πόσο θα φτιάξετε εξαρτάται πάντοτε από την κατανάλωση και το μέγεθος της οικογένειας. Από οικονομικής πλευράς πάντως, δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από το αρτοποιείο, είναι κατά πολύ πιο νόστιμο και το κυριότερο ελέγχετε εσείς τα συστατικά του…

Καλή τύχη!

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 1
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments