Πως να φτιάξετε, (επιτέλους…), το οικιακό φαρμακείο

Αναγνώσεις 24

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

 

(Όπως και σε όλα τα άρθρα που σχετίζονται με τήν υγεία, έτσι και στο σημερινό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι απλώς δίνει μία κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπο- ή αντικαταστήσει τίς αξιόπιστες ιατρικές συμβουλές από τόν γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ακόμη και εάν βρείτε το παρακάτω άρθρο χρήσιμο μην κάνετε καμία ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν πάρετε τήν γνώμη τού θεράποντα γιατρού σας)

Η δημιουργία ενός οικιακού φαρμακείου στην Ελλάδα γίνεται συνήθως μέσα από δύο εντελώς αντίθετες και υπερβολικές συμπεριφορές. Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία που αγοράζει ένα έτοιμο βαλιτσάκι, από εκείνα που πωλούν για την μόνιμη τοποθέτηση στο αυτοκίνητο, το κρύβει σε μια γωνιά του σπιτιού και πιστεύει πως έχει καλυφθεί σε περίπτωση ανάγκης – το κακό είναι πως συνήθως το βαλιτσάκι παραμένει σφραγισμένο και όταν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κάτοχος του βρίσκεται μπροστά σε ληγμένα ή άσχετα προϊόντα. Μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων φτάνει στο άλλο άκρο και συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται να κάνει στο σπίτι εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας ή καρδιάς. Σκεφθείτε λοιπόν αυτόν τον πρώτο κανόνα της κοινής λογικής: το οικιακό φαρμακείο είναι άχρηστο εάν δεν περιλαμβάνει κάποια απλά και φθηνά φάρμακα για μικροατυχήματα ή πολύ ελαφρές ασθένειες και ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να γεμίσει με ακριβά και πολύ ειδικά φάρμακα, καθώς σε σοβαρές περιπτώσεις δεν θα αποφύγετε την επίσκεψη στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Για τις περιπτώσεις τραυματισμού ή εγκαύματος χρειάζονται εκείνα τα υλικά που απλά θα προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι την ώρα που εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα μπορέσει να δώσει την κατάλληλη και ειδική θεραπευτική αγωγή.

 

ΟΙΚΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΚΙΤΣΟ

Πριν φτάσουμε στο περιεχόμενο ας δούμε μερικούς απλούς κανόνες προετοιμασίας και συντήρησης

 

1. Όλοι προτείνουν το φαρμακείο να είναι σε υψηλό σημείο για να αποφεύγεται η πρόσβαση από μικρά παιδιά, αλλά γνώμη μας είναι πως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό – τα παιδιά γίνονται πολύ εφευρετικά όταν θέλουν να φτάσουν κάπου. Για πλήρη ασφάλεια προτιμήστε ένα κουτί φαρμακείου που να κλειδώνει (οι πιο μερακλήδες θα μπορούσαν να το φτιάξουν εύκολα και μόνοι τους...).

2. Το φαρμακείο δεν τοποθετείται ποτέ στο μπάνιο – η υγρασία εύκολα θα συντομεύσει τη ζωή του περιεχομένου του. Μία θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς είναι ιδανική για τα περισσότερα φάρμακα και το μέρος πρέπει να είναι σκιερό μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία.

3. Ένα φαρμακείο είναι ακόμη πιο χρηστικό όταν διαθέτει τέσσερα με πέντε χωρίσματα (ή ράφια). Έτσι θα ομαδοποιήσετε καλύτερα το περιεχόμενο είτε ανά κατηγορία περιστατικών είτε με βάση την συχνή ή σπάνια χρήση του κάθε σκευάσματος.

4. Τίποτε στη ζωή αυτή δεν είναι ισόβιο και το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα. Θα χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης (τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο…) και να θυμάστε την άμεση ανανέωση των φαρμάκων όταν λήξουν.

5. Όσα και να διαβάσετε εδώ δεν είναι παρά ένας αρχικός οδηγός, ο καλύτερος τρόπος για ένα χρήσιμο φαρμακείο είναι να το συζητήσετε με τον φαρμακοποιό σας, καθώς νέα φάρμακα κυκλοφορούν συνεχώς. Επιπλέον ένα φαρμακείο θα πρέπει να κτίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες εκείνων που το χρησιμοποιούν και καλό είναι να μιλήσετε με γιατρό ή φαρμακοποιό εάν πάσχετε από κάποια χρόνια προβλήματα (πχ αλλεργίες) που απαγορεύουν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Αυτονόητο είναι επίσης ότι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα διατηρούν τα καθημερινά τους φάρμακα σε χωριστή θέση.

ΧΑΠΙΑ

Το περιεχόμενο

 

Το φαρμακείο θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν το σύνολο όλων εκείνων των μικροατυχημάτων και των συχνών ασθενειών που συμβαίνουν συχνά σε μια οικογένεια. Έτσι λοιπόν:

Διαφήμιση

Για να αντιμετωπίσετε άμεσα μικρά τραύματα, πληγές και κοψίματα: ιώδιο (betadin), οξυζενέ, αντιβιοτική σκόνη ή αλοιφή (οι εμπορικές ονομασίες των αλοιφών αλλάζουν συχνά, από τον φαρμακοποιό ζητήστε μια οποιαδήποτε αντιβιοτική αλοιφή όπως ήταν η Fucidine), γάζες, ορρός, χανζαπλάστ ( κυκλοφορούν κουτιά με ποικιλία σε μεγέθη). Το αιμοστατικό βαμβάκι ή ο επίδεσμος θα βοηθήσουν στις πρώτες βοήθειες σε σοβαρότερες πληγές με αιμορραγία.

Για να αντιμετωπίσετε εγκαύματα: Μία ειδική αλοιφή ή ζελέ για εγκαύματα, αντιβιοτικό σπρέι, ειδικές γάζες.

Για να αντιμετωπίσετε εμετό και διάρροια: Αντιεμετικά χάπια, αντιδιαρροϊκά χάπια και φάρμακα που θα αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες σας.

Για τις αλλεργίες: Εάν υποφέρετε από αλλεργίες καλό είναι να χρησιμοποιείτε φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας και βασίζονται στην ειδική περίπτωση που αντιμετωπίζετε. Για την περίπτωση όμως της ξαφνικής εμφάνισης μιας αλλεργίας άγνωστης, χάπια όπως το zirtec, μια αντισταμινική ή κορτινοζούχα αλοιφή και μια ένεση κορτιζόνης είναι καλό να υπάρχουν σε μόνιμη βάση.

Η βάση του φαρμακείου: Βαμβάκι, ψαλίδι, ορρός, απλές γάζες, γάντια μιας χρήσης, θερμόμετρο, παυσίπονα και αντιπυρετικά χάπια είναι τα υλικά που αποτελούν τη βάση ενός ενημερωμένου οικιακού φαρμακείου. Σ αυτά είναι καλό να προσθέσετε ένα απλό σπρέι για ρινική αποσυμφόρηση, ένα κολλύριο με κορτιζόνη απαραίτητο σήμερα που οι υπολογιστές και οι αλλεργίες ερεθίζουν συχνά τα μάτια και ένα τουλάχιστον αντιβιοτικό σκεύασμα.

Κανονικά ένας πρώτος κατάλογος θα τελείωνε εδώ και θα ήταν επαρκής για τις πρώτες βοήθειες, αλλά σαν υστερόγραφο θα σας συμβουλεύαμε και τα παρακάτω:

Τα καρδιακά επεισόδια είναι ο μεγάλος και ύπουλος σημερινός εχθρός και σε ένα μεγάλο βαθμό οι μοιραίες συνέπειές τους οφείλονται στην αμέλεια, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να ξεκινήσουν από νωρίς τον προληπτικό έλεγχο. Γι αυτό το λόγο σε όλα τα παραπάνω του οικιακού φαρμακείου είναι καλό να προσθέσετε ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο (γύρω στα 50 ευρώ ένα αξιόπιστο στα φαρμακεία) και να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στον καρδιολόγο για ένα απλό τσεκάπ. Εκείνος επίσης θα σας συμβουλεύσει εάν θα πρέπει να εμπλουτίσετε το φαρμακείο σας με φάρμακα άμεσης δράσης σε περιπτώσεις μαρμαρυγής ή ξαφνικής υψηλής πίεσης. Το  σπιτικό φαρμακείο και ένα τσεκάπ θα ολοκληρωθεί επίσης και εάν αποκτήσετε κάποιες πολύ βασικές γνώσεις για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε λιποθυμικά επεισόδια…

Όλα τα παραπάνω κοστίζουν ελάχιστα σε χρόνο και χρήματα, αλλά πιστέψτε μας πραγματικά μπορούν να σώσουν ζωές…

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 24
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments