Πως να κερδίσετε πραγματικά χρήματα στο internet

Αναγνώσεις 59

Η φωτεινή πλευρά τής τεχνολογικής επανάστασης

 

(Το άρθρο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την δημιουργία εισοδήματος από δραστηριότητα στο διαδίκτυο και απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους δίχως σημαντικές οικονομικές δυνατότητες και με αρκετό ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή τους – οι άνεργοι είναι βεβαίως στην κορυφή αυτής τής πυραμίδας, όπως και εκείνοι που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να αλλάξουν σταδιακά επαγγελματικό προσανατολισμό. Φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το αποτέλεσμα καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι που το επηρεάζουν και το καθορίζουν. Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω προκύπτουν από προσωπική εμπειρία, λάθη, επιτυχίες, αλλά και αποτυχημένες απόπειρες στον χώρο τού διαδικτύου)

 

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και στην Ελλάδα, παρόλο που ακόμη υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, αδυναμίες, προχειρότητες και παρανοήσεις. Στην πραγματικότητα το διαδίκτυο δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη ίσως επανάσταση στην ιστορία τής ανθρωπότητας σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση και την άμεση επικοινωνία, αλλά συνιστά και μία τρομακτικού μεγέθους διεύρυνση των εργασιακών ευκαιριών σε όλο τον πλανήτη. Για πολλές ειδικότητες και επαγγελματικές δεξιότητες τα σύνορα έχουν στην πράξη καταργηθεί, καθώς ένα απλό μαγαζάκι στα βάθη της Κίνας μπορεί να πουλά τα προϊόντα του σε ένα χωριό τής Ελλάδας και ένας ειδικευμένος τεχνικός που μένει στην Αλάσκα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο σε έναν προβληματικό υπολογιστή στα βάθη της Ασίας. Αυτή είναι η πρώτη και αντικειμενική πραγματικότητα που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και με βάση αυτές τις απεριόριστες δυνατότητες θα ξεκινήσουμε το σημερινό μας κείμενο. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμη υπάρχουν εξωφρενικές τεχνικές καθυστερήσεις ή υπερβολές από την άλλη μεριά, (το διαδίκτυο αντιμετωπίζεται είτε ως άγγελος είτε ως δαίμονας), δεν αλλοιώνουν αυτήν την τεράστια ευκαιρία που δημιουργείται για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σποραδικά σε διάφορα άρθρα στο posna.net έχουμε δώσει παραδείγματα απασχόλησης στο διαδίκτυο, όμως σήμερα θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για εκείνον που θέλει να ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν και να κτίσει σιγά-σιγά ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Φυσικά ο οδηγός δεν είναι για όλους, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν πρόκειται ποτέ και για διάφορους λόγους να ασχοληθούν με την τεχνολογία και τα προϊόντα της και άλλοι που οικονομικά δεν το έχουν καθόλου ανάγκη. Εάν νιώθετε ότι ένα από τα βήματα που αναφέρουμε παρακάτω το έχετε καλύψει, μπορείτε άνετα να μεταπηδήσετε στο επόμενο κεφάλαιο.

 

Υπολογιστής και σύνδεση στο διαδίκτυο

 

Από την στιγμή που μπορείτε και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το πιθανότερο είναι πως διαθέτετε έναν υπολογιστή οποιασδήποτε μορφής, αλλά για τυπικούς λόγους ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεστε πριν σκεφθείτε ή οργανώσετε οτιδήποτε άλλο, είναι ένας υπολογιστής και μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Για το δεύτερο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μία απλή επίσκεψη, (ή και τηλεφώνημα) σε cosmote ή σε οποιονδήποτε άλλον  πάροχο, θα σας επιτρέψει εξαιρετικά γρήγορα να αποκτήσετε σύνδεση στο internet. Εμείς προτείνουμε την cosmote και το πακέτο vdsl στα 30 Mbps, αλλά εάν τα 35 περίπου ευρώ τον μήνα που κοστίζει είναι πολλά για εσάς, μπορείτε να χαμηλώσετε τις απαιτήσεις σας με ένα απλό adsl πακέτο γύρω στα 20 με 25 ευρώ τον μήνα (τιμές κατά την ημερομηνία συγγραφής τού άρθρου) – για αρχή είναι μια χαρά, δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείτε περισσότερο, τουλάχιστον όχι μέχρι να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας στο διαδίκτυο. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στον συγκεκριμένο τομέα, όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η εταιρία τηλεφωνίας που θα επιλέξετε.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον υπολογιστή, εάν θα πρέπει να τον επιλέξετε από την αρχή, είναι σαφώς προτιμότερο να πάτε στην λύση ενός επιτραπέζιου συστήματος, (desktop), καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να τον έχετε για χρόνια μέσα από τακτικές αναβαθμίσεις, κυρίως τής μνήμης και της κάρτας γραφικών. Ακόμη όμως και εάν τα 350 με 400 ευρώ που απαιτούνται για ένα αξιοπρεπές σύστημα που θα αντέξει γι αρκετό καιρό είναι πολλά για εσάς, σήμερα στην αγορά έχουν εμφανιστεί φορητοί γύρω στα 200 ευρώ με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε. Βέβαια αδύναμοι επεξεργαστές και περιορισμένες δυνατότητες, αλλά εάν δεν μπορείτε να πάρετε mercedes αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνετε χωρίς αυτοκίνητο, ξεκινήστε με ένα fiat. Για παράδειγμα αυτός ο φορητός τής Dell

 

Ένα μόνο παράδειγμα για μία αξιοπρεπή επώνυμη λύση – η συγκεκριμένη μάρκα διαθέτει το καλύτερο και με διαφορά service, οι επιδόσεις αδύναμες, αλλά εάν τα χρήματα δεν περισσεύουν είναι μια καλή αρχή…

 

Παρόλα αυτά εάν μπορείτε να διαθέσετε λίγα παραπάνω χρήματα, είναι κατά πολύ προτιμότερο να πάτε από την αρχή σε καλύτερες λύσεις. Η κατασκευή site και η επαγγελματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, πολλά παράθυρα ανοικτά στον browser, εκατοντάδες ώρες σε εκπαιδευτικά videos και γενικά όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύς είναι στην διάθεσή σας τόσο το καλύτερο. Παρά ταύτα μην αφήσετε αυτόν τον παράγοντα να σας επηρεάσει, ξεκινήστε με ότι βολεύει την τσέπη σας και εάν όλα πάνε καλά βελτιώνετε το σύστημά σας αργότερα. Για παράδειγμα, μία αξιοπρεπής και οικονομική λύση για αρχή

 

Ο συγκεκριμένος δεν περιλαμβάνει λειτουργικό σύστημα, αλλά να θυμάστε ότι πλέον μπορείτε να κατεβάσετε τα windows 10 δωρεάν, υπάρχει πάντα και η λύση τού Linux που όμως απαιτεί μεγαλύτερη εξοικίωση με την τεχνολογία...

 

…ή ακόμη καλύτερα μία σύνθεση από την αρχή κομμάτι κομμάτι, όπου ελέγχετε απόλυτα τις προδιαγραφές και την ποιότητα τού συστήματος. Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί στον σημερινό οδηγό καθώς το θέμα είναι διαφορετικό, αλλά στο σημείο αυτό μία συμβουλή: Μην τσιγκουνευθείτε την μνήμη. Ακόμη και σήμερα πολλοί πωλητές ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα προτείνουν μνήμη 4 gigabyte, αλλά αυτό είναι αστείο ακόμη και με ήπια χρήση τού υπολογιστή, για απροβλημάτιστη χρήση χρειάζεστε τουλάχιστον την διπλάσια. Ακόμη και εάν κατευθυνθείτε προς ένα έτοιμο σύστημα από κάποια εταιρεία, μπορείτε να ζητήσετε διπλασιασμό της μνήμης – υπολογίστε ένα επιπλέον κόστος γύρω στα 35 με 40 ευρώ για τα 4 επιπλέον gigabytes…

 

Η αφετηρία

 

Ωραία, έχετε τον υπολογιστή μπροστά σας και ξεκινάτε την περιήγηση στο χάος. Το πρώτο που θα διαπιστώσετε είναι τα χιλιάδες (στα ελληνικά) και τα εκατομμύρια στα αγγλικά sites που έχουν έναν παρόμοιο τίτλο με το άρθρο που διαβάζετε αυτήν την στιγμή. “Πως θα γίνετε πλούσιοι από το ίντερνετ”, “Πώς θα βγάλετε γρήγορα χρήματα από το γραφείο τού σπιτιού σας”, “Πώς θα κερδίζετε 10.000 ευρώ την μέρα με δουλειά 3 ωρών” και άλλα παρόμοια χαριτωμένα κείμενα θα ξεφυτρώνουν μπροστά σας σαν μανιτάρια. Για αρχή, ξεχάστε τα όλα αυτά. Όπως και για κάποιο φυσικό κατάστημα, έτσι και στην πραγματική ζωή, δεν υπάρχει εύκολο χρήμα και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σας το προσφέρει χωρίς κόπο, πολλή δουλειά και απασχόληση που απαιτεί ολοήμερη και πολλές φορές ολονύκτια δραστηριότητα. Το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω. Προς το παρόν και πριν περάσουμε στις προτάσεις μας, δείτε τι πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε χωρίς να αφιερώσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο σας..

Μακριά από “ειδικούς”, γκουρού τού marketing και εκατομμυριούχους…

 

 

Κανείς εκατομμυριούχος δεν το έχει καημό να ασχοληθεί μαζί σας και να αφιερώσει χρόνο για να σας μάθει τα μυστικά τού εύκολου πλουτισμού. Θα συναντήσετε χιλιάδες σελίδες με τέτοιους φιλεύσπλαχνους κυρίως από το εξωτερικό που πουλούν βιβλία, videos και άλλα καλούδια έναντι συνδρομής ή κάποιου εφάπαξ ποσού – το 99,9% δεν είναι τίποτε άλλο από αέρας κοπανιστός που σκοπό έχει να εισπράξει τα λίγα ή πολλά ευρώ που ζητά ή στην καλύτερη περίπτωση κοινοτοπίες που τις γνωρίζετε ήδη, καθώς βασίζονται στην κοινή λογική. Μην ασχοληθείτε λεπτό, να θυμάστε ότι ένας βασικός κανόνας για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα είναι ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάτε έτσι. Μακριά..

 

 

Μακριά από CTP (click to paid) ιστοσελίδες

Τελευταία το φαινόμενο έχει υποχωρήσει, αλλά παρόμοιες ιστοσελίδες συνεχίζουν να κατακλύζουν το διαδίκτυο και να πείθουν πολλούς. Η λογική είναι απλή. Κάνετε μία εγγραφή, συνήθως δωρεάν, σε ένα site όπου υπάρχουν χιλιάδες διαφημιστικά banners, ερωτηματολόγια, μικροεργασίες και προσφορές. Υποτίθεται ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατάτε επάνω σε ένα διαφημιστικό banner (για παράδειγμα..) και να περιμένετε να τελειώσει η διαφήμιση – συνήθως διαρκεί από 10 έως 30 δευτερόλεπτα. Για κάθε τέτοιο κλικ λοιπόν, πιστώνεστε με κάποια ελάχιστα λεπτά τού ευρώ. Λοιπόν, για να μην μακρηγορούμε, δοκιμάσαμε επί 6 περίπου μήνες δύο από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες του είδους (neobux και clixsence). Με ιεραποστολική προσήλωση (δύο με τρεις ώρες ΚΑΘΕ μέρα) και απόλυτη τήρηση των κανόνων, κατορθώσαμε να βγάλουμε 4 ευρώ από την πρώτη και 8 ευρώ από την δεύτερη (στο εξάμηνο). Και προσέξτε, μιλάμε για δύο εταιρίες που αν μη τι άλλο, δεν έχουν προβλήματα στις πληρωμές τους, καθώς με πολλές άλλες θα χάσετε ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που θα βγάλετε (αν βγάλετε..). Το μυστικό σ’ αυτήν την κατηγορία (click to paid sites) είναι ότι πρέπει να βρείτε άλλους συνδρομητές (refferals) οι οποίοι θα κάνουν την ίδια δουλειά όλη την μέρα και επειδή θα έχουν πάει στην εταιρία από εσάς, θα παίρνετε ένα ελάχιστο ποσό από την δική τους δουλειά – στην πραγματικότητα ένα είδος πυραμίδας, αλλά με ελάχιστες απολαβές. Ακόμη κι έτσι η δουλειά που απαιτείται είναι πολλή και τα έσοδα μηδαμινά. Μπορεί κάποια από αυτά τα sites να είναι νομιμοφανή, αλλά οπωσδήποτε οι μόνοι που πλουτίζουν είναι οι ιδιοκτήτες τους. Μείνετε μακριά, απλώς θα χάσετε τον χρόνο σας και θα τσακίσετε τα νεύρα σας…

 

 

Διαφημιστικό πρόγραμμα Google (adsense)

 

Η Google φυσικά δεν ανήκει στους απατεώνες τού διαδικτύου, (εμείς την θεωρούμε μάλλον δικτάτορα σε πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι της ώρας…), αλλά η συμβουλή μας είναι να μείνετε μακριά, (στην αρχή τουλάχιστον) από το διαφημιστικό της πρόγραμμα. Ακούγεται ελκυστικό και για κάποιους πράγματι είναι – απλώς συμπληρώνετε μια αίτηση, στο site σας συμπεριλαμβάνονται κάποιες σχετικές διαφημίσεις και για κάθε κλικ από τους επισκέπτες επάνω τους παίρνετε κάποια λεπτά τού ευρώ. Όμως…

Αυτή η μέθοδος μπορεί να γίνει αποδοτική μόνο για ιστοσελίδες με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά – κατηγορία στην οποία σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται το δικό σας site στο ξεκίνημά του, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Δεύτερο και πιο σημαντικό, η ίδια η Google για να εγκρίνει την ένταξή σας στο διαφημιστικό της πρόγραμμα, εξετάζει την ιστοσελίδα σας και απαιτεί να υπάρχει πλούσιο περιεχόμενο και πολλοί, μα πάρα πολλοί επισκέπτες. Εάν κάνετε το λάθος να προχωρήσετε σε αίτηση αμέσως μετά την δημιουργία τού blog σας, το πιθανότερο είναι να απορριφθεί και μαντέψτε: για να επανεξεταστεί το αίτημά σας μετά από καιρό με επιτυχία θα χρειαστείτε περισσότερη τύχη και από το πεντάρι τού τζόκερ. Για το ξεκίνημα λοιπόν της προσπάθειας, ξεχάστε αυτήν την μέθοδο, δεν είναι εκείνη που θα σας δώσει χρήματα σε καμία περίπτωση…

 

Βήμα δεύτερο, η δημιουργία ιστοσελίδας

 

Πιθανόν να αναρωτιέστε μερικοί από εσάς: Είναι υποχρεωτικό να κάνω μία ιστοσελίδα για να ξεκινήσω μία δραστηριότητα στο διαδίκτυο; δεν μπορώ να εκμεταλλευθώ απλώς τα social media; Η απάντηση είναι ναί, σαφώς και μπορείτε να ξεκινήσετε από το facebook και το twitter, ειδικά εάν έχετε τεράστιο κύκλο φίλων, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόδοση θα είναι περιορισμένη. Μπορείτε για παράδειγμα να ανεβάζετε ένα προϊόν που κατασκευάζετε εσείς στο facebook και κάποιοι πράγματι να το αγοράσουν, αλλά σε πόσο μεγάλη κλίμακα πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό; Κατά την γνώμη μας τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα θαυμάσιο και απαραίτητο μέσον, που όμως λειτουργεί κυρίως επιβοηθητικά σε ένα site, μπορεί να διευρύνει την επισκεψιμότητα, να κάνει πιο γρήγορα γνωστό το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε, αλλά έως εκεί. Εάν για παράδειγμα μιλάμε για χειροτεχνίες που κατασκευάζετε οι ίδιοι και θέλετε να τις πουλήσετε, η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλοστημένο site και στα κοινωνικά δίκτυα, είναι περίπου όσο εκείνη ανάμεσα στον μικροπωλητή με έναν υπαίθριο πάγκο και το γωνιακό πολυκατάστημα. Τόσο απλά.

 

Το βασικό ερώτημα, τι ιστοσελίδα χρειάζομαι;

 

Εξαρτάται. Εάν κατασκευάζετε ένα κόσμημα ή μία τσάντα στο εξάμηνο και η πώλησή τους με αυτήν την συχνότητα σάς ικανοποιεί, τότε κάποια από τις δεκάδες δωρεάν πλατφόρμες που υπάρχουν, (wordpress.com, weebly, blogger, wix κλπ κλπ) είναι ό,τι πρέπει για σάς. Και όταν λέμε δωρεάν, εννοούμε εντελώς δωρεάν, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ, εκτός εάν θέλετε το δικό σας domain name – στην μπάρα αναζήτησης δηλαδή, να φαίνεται www.toonomamou.gr και όχι wordpress.toonomamou.gr. Αυτό θα σας κοστίσει περίπου 18 ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτό είναι όλο.

Συμβουλή πρώτη λοιπόν: Εάν δεν έχετε καθόλου χρήματα, μπορείτε να επιλέξετε την δωρεάν λύση, αλλά να ξέρετε πως εάν συνεχίσετε να ασχολείστε επαγγελματικά με το διαδίκτυο θα είναι εντελώς προσωρινή. Από όλες τις δωρεάν πλατφόρμες επιλέξτε με κλειστά μάτια την wordpress.com, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υπολείπονται κατά πολύ – όχι τόσο σε δυνατότητες, όσο στην αγαπησιάρικη σχέση με την Google, (είπαμε, δικτάτορας...), η επισκεψιμότητα που θα κατακτήσετε με το wordpress δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Πάντως εάν σκέφτεστε να εκμεταλλευθείτε όλα τα μέσα τού διαδικτύου για να κτίσετε εισόδημα, η πρότασή μας είναι να ξεκινήσετε από την αρχή σωστά, κάτι που σημαίνει…

 

Δημιουργία ιστοσελίδας με την wordpress.org

 

 

 

 

Τι σημαίνει αυτό σε ενέργειες και έξοδα; Δύο βασικά πράγματα. Αγορά domain name (όπως είδαμε παραπάνω γύρω στα 18 ευρώ τον χρόνο) και αγορά πακέτου φιλοξενίας – συνήθως μέσα από την εταιρία που θα φιλοξενήσει το site σας μπορείτε να πάρετε και domain name (τα πακέτα φιλοξενίας ξεκινούν από 3 με 4 περίπου ευρώ τον μήνα). Αυτά είναι δύο πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή – δεν  είναι πως δεν μπορείτε αργότερα να αλλάξετε και όνομα και πάροχο φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας, αλλά πιστέψτε μας, δεν είναι και η πιο ανώδυνη διαδικασία. Από την στιγμή που φεύγετε από την προστασία μιάς δωρεάν πλατφόρμας και ανοίγεστε στο πέλαγος τού διαδικτύου με δικές σας δυνάμεις είναι πολλές φορές που θα χρειαστείτε βοήθεια και η εταιρία που σας φιλοξενεί πρέπει να είναι εκεί όποτε την χρειαστείτε. Οι επιλογές μας, (οι δοκιμασμένες επιλογές μας...) είναι η Siteground ή η Tophost, αλλά για να μην τρώμε χώρο από το σημερινό κείμενο, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα μας για την κάθε μία ξεχωριστά – όποια και να επιλέξετε δεν θα συναντήσετε πρόβλημα, τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία μaς έως τώρα, δυστυχώς ή ευτυχώς τα δεδομένα στο διαδίκτυο αλλάζουν με αστραπιαίους ρυθμούς. Για την βασική εγκατάσταση τού wordpress μην ανησυχείτε ιδιαίτερα, γίνεται κυριολεκτικά με δύο κλικ μέσα από τον πίνακα ελέγχου των εταιρειών φιλοξενίας…

 

Η καλύτερη εταιρεία για φιλοξενία ιστοσελίδων 2016, (Ελλάδα)

 

Η καλύτερη εταιρία για φιλοξενία ιστοσελίδων 2016, (εξωτερικό)

Βέβαια, ας είμαστε καθαροί από την αρχή. Η προσπάθεια για να ξεκινήσετε από το μηδέν με ένα απόλυτα ελεγχόμενο από εσάς site προϋποθέτει μεγάλη υπομονή στην διαμόρφωσή του και πολύ διάβασμα στο διαδίκτυο. Παρόλο που πλέον υπάρχουν χιλιάδες αναλυτικοί οδηγοί στο youtube και αλλού που σας καθοδηγούν βήμα βήμα, (τα περισσότερα στα αγγλικά), θα χρειαστεί να πειραματιστείτε, θα κάνετε λάθη, κάποτε θα ξενυχτήσετε με τον ίδιο και ακόμη πιο απαιτητικό τρόπο που θα κτίζατε από την αρχή το δικό σας φυσικό κατάστημα. Ειλικρινής συμβουλή: Εάν είστε τύπος που μισεί κάθε τι το τεχνολογικό και σιχαίνεται το διάβασμα, προτιμήστε τις έτοιμες και δωρεάν λύσεις ή απευθυνθείτε σε κάποιον φίλο που γνωρίζει και μπορεί να σας βοηθήσει, τουλάχιστον στην αρχή.

 

Ας δούμε λοιπόν την ουσία – οι καλύτεροι τρόποι για να κτίσετε εισόδημα μέσα από το διαδίκτυο…

 

Affiliate προγράμματα

Σ’ αυτό το κεφάλαιο δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αφού υπάρχει ξεχωριστό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε – πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το affiliate στην Ελλάδα είναι πρώτα απ’ όλα αρκετά παρεξηγημένο και δεύτερον, μόλις τώρα ξεκινά να αποκτά μία υπόσταση, οπότε υπάρχει αρκετό μέλλον μπροστά σας. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε με απλούς όρους, το affiliate δεν είναι τίποτε άλλο, από την άσκηση τού επαγγέλματος τού διαφημιστή στο διαδίκτυο  για προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από ηλεκτρονικές σελίδες. Κάθε μέρα οι περισσότεροι από εσάς προτείνετε στους φίλους σας στο facebook διάφορα προϊόντα που σας έχουν ενθουσιάσει, μία ταινία που λατρέψατε, ένα βιβλίο που σας ξετρέλανε – τι πιο απλό από το να συνεχίσετε να προτείνετε όλα αυτά, αλλά να βγάζετε και μία προμήθεια από την προώθησή τους; Γιατί να στέλνετε πελάτες στην Zara ή στο οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς κανένα όφελος και να μην αποκτάτε μία (δίκαιη) προμήθεια από όλο αυτό; Αυτή είναι η λογική τού affiliate και είναι τόσο παλιά όσο και η διαφήμιση. Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε σκαλοπάτια και να παρακαλάτε την κάθε εταιρία να σας δώσει διαφήμιση – απλώς κάνετε μία εγγραφή στο affiliate πρόγραμμα που διαθέτει το ηλεκτρονικό  κατάστημα και τοποθετείτε τα διαφημιστικά του (links ή banners) στην ιστοσελίδα σας. Αυτό είναι όλο. Για τις τεχνικές λεπτομέρειες και για το πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το άρθρο μας…

 

Πώς νά ξεκινήσετε στό Affiliate marketing

Τώρα, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς και είναι και η ουσία – μπορείτε να κτίσετε αξιοπρεπές εισόδημα με το affiliate marketing; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά θετική, ναι μπορείτε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που μπορείτε να διαβάσετε στο παραπάνω κείμενο. Σκεφθείτε ότι είναι σαν να ανοίγετε ένα διαφημιστικό γραφείο, χωρίς όμως λειτουργικά έξοδα. Εκείνο που θα πρέπει να αφιερώσετε είναι χρόνος και όταν λέμε χρόνος, εννοούμε όλον τον ελεύθερο χρόνο σας και άλλον τόσο. Τα πρώτα πενιχρά έσοδα μπορεί να έλθουν σχετικά νωρίς, αλλά εάν θέλετε κάτι παραπάνω και μια προοπτική μονιμότητας, θα πρέπει να υπολογίσετε δύο με τρία χρόνια κατά μέσο όρο (μιλάμε πάντοτε στην περίπτωση που είστε μόνος σας και όλα περνούν από τα χέρια σας, εάν είστε για παράδειγμα μία ομάδα νέων ανθρώπων με καταμερισμό εργασίας, οι χρόνοι απόδοσης μειώνονται κατά πολύ). Διαβάστε πάντως το άρθρο μας, θα σας λυθούν όλες οι απορίες…

 

Το αιώνιο ερώτημα – τι γίνεται με την εφορία;

 

Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι πριν καν ξεκινήσουν να ασχολούνται με το affiliate και γι αυτό δεν έχει κανένα νόημα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Ακούστε λοιπόν την εμπειρία μας, γιατί είμαστε το ίδιο νομοταγείς με εσάς και θέλουμε στέρεο το έδαφος να πατάμε πριν από το επόμενο βήμα. Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν κι εμείς, πήγαμε στην εφορία, μία και δύο και τρείς φορές, Καμία συγκεκριμένη απάντηση, όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε ο όρος affiliate δεν ήταν καν γνωστός στους περισσότερους. Ρωτήσαμε λογιστές και έναν και δύο και τρεις, το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο και θα σας πω γιατί…

Όταν ξεκινήσετε με το affiliate marketing τα αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σποραδικά. Πενήντα ευρώ τον έναν μήνα, είκοσι τον άλλον, άντε στην καλύτερη 200 κάποιον άλλο. Πιστεύετε πραγματικά ότι η εφορία θα ασχοληθεί στα σοβαρά και θα σας ζητήσει έναρξη επαγγέλματος και ΟΑΕΕ εάν μέσα στον πρώτο χρόνο βγάλετε 200, 500 ή και 2.000 ευρώ; Ας το δούμε πρακτικά. Εάν ξεκινήσετε να συνεργάζεστε με την Linkwise (μοναδική εταιρία σήμερα και άρα μονόδρομος για την Ελλάδα στο affiliate), για ποσά έως 10.000 ευρώ την έκδοση παραστατικών την αναλαμβάνει η ίδια η εταιρία, εάν βεβαίως είστε ιδιώτης χωρίς άλλη απασχόληση (υπογράφετε μάλιστα και υπεύθυνη δήλωση γι αυτό), η συνεργασία αναφέρεται στο παραστατικό της Linkwise ως ευκαιριακή δραστηριότητα, αλλά ακούστε το καλύτερο: Φορολογείται έτσι κι αλλιώς και μάλιστα φορολογείται τσεκουράτα, φόρος και χαρτόσημο φτάνουν στο 23,60%, άρα σε κάθε περίπτωση αποδίδετε τους νόμιμους φόρους στο κράτος ακόμη και για πενιχρά ποσά.

Μην ανησυχείτε λοιπόν, ξεκινήστε, προχωρήστε, αναπτυχθείτε και όταν τα έσοδά σας ξεπεράσουν τις δέκα χιλιάδες τον χρόνο (για τις οποίες θα έχετε πληρώσει φόρο ήδη 2.360 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο!), τότε απευθυνθείτε σε έναν λογιστή γιατί τα πράγματα θα έχουν αρχίσει να σοβαρεύουν και να φαίνεται η προοπτική μιάς μόνιμης απασχόλησης στο μέλλον. Ως τότε επικεντρωθείτε μόνο στην προσπάθεια, στην πολλή δουλειά και στην συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο διαδίκτυο..

 

Πώληση προϊόντων στο διαδίκτυο

 

Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει κάνει πολλούς και πολλές να ανακαλύψουν κρυφά και ξεχασμένα ταλέντα. Κοσμήματα, τσάντες, παιχνίδια και κάθε λογής καλούδια κατασκευάζονται από ερασιτέχνες που προσπαθούν να μετατρέψουν το χόμπι τους σε μία αξιοπρεπή πηγή εισοδήματος. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο προσπαθούν οι περισσότεροι και οπωσδήποτε μπορεί να σας δώσει μελλοντικά ένα καλό εισόδημα, οπότε ας το δούμε κάπως αναλυτικότερα. Και εδώ δεν μιλάμε για να πουλήσετε τον παλιό σας υπολογιστή στο ebay ή το πρώτο σας Atari ως συλλεκτικό αντικείμενο, αλλά για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, χωρίς να έχετε αντίστοιχα ένα φυσικό μαγαζί γεμάτο από προϊόντα…

 

 

Η πιο συχνή περίπτωση είναι εκείνη όπου κάποιος κατασκευάζει ή μεταποιεί κάτι – τα μικροκοσμήματα είναι πρώτα στην κατηγορία αυτή, αλλά μπορείτε να γίνετε πιο πρωτότυποι και να ασχοληθείτε με πεδία που έχουν μικρότερο ανταγωνισμό, μία απλή περιήγηση στην google θα σας δώσει ιδέες, φυσικά τα περισσότερα εξαρτώνται από τα ταλέντα σας και τις ικανότητές σας. Μπορείτε να φτιάχνετε ξύλινα χειροποίητα παιχνίδια, μπορεί να δημιουργείτε επιτραπέζια από την αρχή, πολύ μικρά έπιπλα για το σπίτι, να βάφετε στρατιωτάκια και άλλα είδη μοντελισμού, να δημιουργείτε άλμπουμ φωτογραφιών, δερμάτινα πορτοφόλια ή τσάντες – ο κατάλογος δεν έχει τέλος, απλώς προσανατολιστείτε σε κάτι που μπορεί να καταναλωθεί ευρύτερα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο και ποιοτικό.

Όταν καταλήξετε στο προϊόν ή στα προϊόντα που θα κατασκευάσετε, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για την πώλησή τους. Ο πρώτος και ο βασικότερος είναι και πάλι η προσωπική σας ιστοσελίδα. Παλιότερα η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος ήταν μία πολλή δύσκολη διαδικασία και απαιτούσε πολύ ειδικές τεχνικές γνώσεις – το έχω επιχειρήσει με το βιβλιοπωλείο που διατηρούσα κάποτε και πραγματικά μόνο η καταχώρηση των προϊόντων απαιτούσε πολλές και κοπιαστικές ώρες, χώρια οι υπόλοιπες ρυθμίσεις στο λογισμικό και στο wordpress. Σήμερα όλα είναι απλούστερα και κατά πολύ ευκολότερα, ακόμη και πολλά από τα δωρεάν themes στο wordpress είναι προσαρμοσμένα για εμπορική χρήση, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές και ιδιαίτερα αξιόπιστες λύσεις λογισμικού για να στήσετε σε λίγα λεπτά το κατάστημά σας στο διαδίκτυο.

Εάν όλα αυτά είναι όμως για εσάς πολύ δύσκολα ή δεν είστε από εκείνους που θα περάσουν ώρες μπροστά στον υπολογιστή για να μελετήσουν, υπάρχει κάτι πολύ ευκολότερο στο ξεκίνημά σας. Το ξέρετε, για παράδειγμα, ότι η Amazon έχει ειδική κατηγορία handmade προϊόντων όπου μάλιστα υπάρχουν αρκετές ελληνικές παρουσίες; Όμως εάν θέλετε επιπλέον λύσεις για να ανοίξετε ένα κατάστημα χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου με το δικό σας site, τότε υπάρχουν πολλές λύσεις με κορυφαία εκείνη τού etsy.com, τού πιο γνωστού και για να λέμε την αλήθεια τού πιο αποτελεσματικού παγκόσμιου marketplace για χειροποίητα προϊόντα και όχι μόνο.

 

Η ιδέα είναι απλή και ξεκινά από την λογική τού shop in shop. Σκεφθείτε το etsy και το κάθε etsy, σαν ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με χιλιάδες καταστήματα, κάπου εκεί ανάμεσα μπορείτε να ανοίξετε και το δικό σας. Δείτε  πως προέκυψε το όνομα – καμία σχέση με Ελλάδα αρχικά, αλλά έλα όμως που και στην ελληνική γλώσσα βγάζει νόημα…

 

…Kalin said that he named the site Etsy because he “wanted a nonsense word because I wanted to build the brand from scratch. I was watching Fellini’s 8 ½ and writing down what I was hearing. In Italian, you say ‘etsi’ a lot. It means ‘oh, yes’ (actually it’s “eh, si”). And in Latin and French, it means ‘what if.”.. (από την wikipedia)

 

Η εταιρία σάς παραχωρεί λοιπόν τον χώρο, εσείς ανεβάζετε τα στοιχεία σας, φτιάχνετε το προφίλ σας – για κάθε προϊόν που ανεβάζετε πληρώνετε 0,20 λεπτά και μία προμήθεια παρακρατά το etsy όταν το προϊόν πουληθεί, δείχνει μία αρκετά δίκαιη συμφωνία. Εάν στο etsy αναζητήσετε ελληνικά προϊόντα θα βρείτε πολλά…

Αυτό είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο για χειροτεχνικά και vintage προϊόντα, αλλά εάν θέλετε κάτι πιο κοντά σας υπάρχουν πάντοτε και οι ανάλογες ελληνικές προσπάθειες, φυσικά σε μικρότερη κλίμακα – εάν όμως θέλετε να δείτε στα σοβαρά την όλη σας δραστηριότητα δεν θα πρέπει να αφήσετε καμία αντίστοιχη ιστοσελίδα ανεκμετάλλευτη και χωρίς την δική σας παρουσία… ένα από τα πολλά ελληνικά παραδείγματα είναι και το Handmade my day… 

Επίσης εάν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κατάστημα, δύο γνωστές και παρόμοιας λογικής με το etsy ελληνικές ιστοσελίδες, είναι το Heraki.gr και το Jamjar.gr

Και τώρα το ίδιο ερώτημα, μπορείτε να βγάλετε χρήματα από την πώληση προϊόντων ; εδώ η απάντηση είναι ακόμη ευκολότερη από το affiliate, σαφώς και μπορείτε, προϊόντα αγοράζουν οι άνθρωποι όλη την ώρα,το σημαντικό είναι οι δικές προτάσεις να καλύπτουν ανάγκες και να διαθέτουν ποιότητα.

Όσο αφορά τα φορολογικά, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, αλλά στην ίδια λογική με το affiliate. Απλώς επειδή υπεισέρχονται και ζητήματα με το ΦΠΑ, είναι καλό σε κάθε σελίδα που σκοπεύετε να συνεργαστείτε, να τους ρωτάτε αναλυτικά για το θέμα – οι περισσότεροι θα σας ενημερώσουν ευχαρίστως και οι περισσότεροι έχουν προβλέψει για την έκδοση παραστατικών που περιλαμβάνουν όλους τους νόμιμους φόρους και επιβαρύνσεις.

Ας ανακεφαλαιώσουμε. Η πρότασή μας στο συγκεκριμένο πεδίο είναι να προχωρήσετε βήμα βήμα και προσεκτικά. Είναι καλό να ξεκινήσετε με μία ξένη ιστοσελίδα όπως το etsy ή το Handmade my day, να δείτε την ανταπόκριση που θα έχετε, τις ανάγκες των προϊόντων και τους χρόνους που απαιτούνται για την κατασκευή τους, τα περιθώρια κέρδους  – με άλλα λόγια να μάθετε και να αποκτήσετε εμπειρία μέσω τρίτων και όταν θα νιώσετε ότι είστε έτοιμοι και αξίζει τον κόπο, να δείτε στα σοβαρά την δημιουργία τού δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος. Σε κάθε περίπτωση τα έξοδα δεν είναι πολλά και το βασικό που απαιτεί η δουλειά από εσάς είναι χρόνος, επιμονή και άπειρη υπομονή.

 

Υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες σε όλους τους τομείς, εδώ βλέπετε εκείνες που σχετίζονται με τήν συγγραφή κειμένων…

 

Εργασία ως freelancer

 

Είναι και αυτό ένα από τα πεδία που έχουμε καλύψει σε άλλα άρθρα, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει έστω και σαν κεφάλαιο από ένα αφιέρωμα στις διαδικτυακές επικερδείς δραστηριότητες. Το μειονέκτημα σε αυτήν την δουλειά είναι πως πρόκειται για φθηνή εργασία και το εισόδημα μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την μαζικότητα και την εργασία φασόν. Εάν για παράδειγμα γράφετε ένα κείμενο την εβδομάδα για 5 δολάρια την σελίδα, εκείνο που θα βγάλετε είναι ένα χαρτζιλίκι για τον καφέ ή τα τσιγάρα σας, αλλά εάν το δείτε σοβαρά και επιμείνετε μπορείτε να φτάσετε σε έναν καλό (για την Ελλάδα πάντα…) μηνιάτικο. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η τύχη (σε ποιους εργοδότες θα πέσετε, πόσο σταθερή θα είναι η ανάγκη τους για συνεχή εργασία κλπ) και κυρίως η γνώση για το πώς θα αποφύγετε τους απατεώνες – ναι, υπάρχουν κι αυτοί και είναι αρκετοί, όμως γι αυτά θα διαβάσετε στο αντίστοιχο άρθρο μας. Η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη πλατφόρμα συνεργασιών αυτήν την στιγμή είναι το Upwork (πρώην Odesk), όμως υπάρχουν αρκετές ακόμη, ενώ στην Ελλάδα (ως συνήθως εδώ τα κάνουμε όλα μόνοι μας..), οι εκάστοτε προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν, υπάρχει βέβαια πάντα το mikrodeals με πολλή περιορισμένη εμβέλεια, αλλά βέβαια δεν χάνετε τίποτα να κάνετε μία δωρεάν εγγραφή.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι σημερινές ευκαιρίες στο διαδίκτυο ή για να το πούμε διαφορετικά οι μόνες αληθινές ευκαιρίες στο διαδίκτυο, οπωσδήποτε η φαντασία σας μπορεί να δημιουργήσει παραλλαγές και συνδυασμούς, ανάλογα με τα δικά σας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι για εκείνους που έχουν αυξημένες δεξιότητες και προσόντα και απλώς δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα, στο διαδίκτυο μπορούν να αναζητήσουν χιλιάδες εξαιρετικές δουλειές στο εξωτερικό – αλλά αυτό βέβαια αφορά εκείνους που μπορούν και είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Για όλους τους υπόλοιπους το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα, αρκεί να το πάρετε ζεστά, να έχετε άψογη οργάνωση και να αφιερώσετε πολλές πολλές ώρες στην κάθε προσπάθεια. Σε έναν γενικό οδηγό είναι αναπόφευκτο να παραλείπονται οι λεπτομέρειες, αλλά ευελπιστούμε σε μελλοντικά κείμενα να καλύψουμε με πιο αναλυτικό τρόπο το κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά…

Θα χαρούμε να μεταφέρετε την εμπειρία σας στον χώρο των σχολίων, μόνο μέσα από πολλαπλές εμπειρίες μπορεί ένα άρθρο πραγματικά να βοηθήσει όσους αναζητούν (και είναι πολλοί) εργασιακές ευκαιρίες μέσα στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα…

 



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 59
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Apostolis
Apostolis
6 years ago

τι γινεται με την φορολογια απο το neobux

Thor
Thor
4 years ago

Είμαστε στο 2019 και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Αν δηλώνω απλά τα έσοδα από freelancing στη φορολογική, χωρίς να κάνω έναρξη, τότε είμαι εντάξει; Μιλάμε για 150-200€.

Thor
Thor
4 years ago
Reply to  alexia

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό, αφού δεν υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση. Δηλαδή δεν συμφέρει αν ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, για μια έξτρα πηγή εσόδων; Επίσης, αν μπορείτε ως αρθρογράφος (κι όχι ως φοροτεχνικός ή λογιστής) να συντάξετε ένα άρθρο για φορολογία freelancers, θα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και πιστεύω πολύς κόσμος θα το εκτιμούσε. Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.

Thor
Thor
4 years ago
Reply to  alexia

Κι όσον αφορά το PayPal; Υπάρχει όριο κτλπ; Πρέπει να δηλωθούν αν δεν μεταφερθούν σε τραπεζικό λογαριασμό;

Thor
Thor
4 years ago
Reply to  alexia

Συνεπώς, ούτε λογιστές ούτε εφορίες. Τα χρήματα μένουν στη PayPal και ανακυκλώνονται εκεί. Είστε πολύ κατατοπιστική, ευχαριστώ.