Πως να επιλέξετε τον σωστό διάδρομο γυμναστικής

Αναγνώσεις 12

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Εισαγωγή

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως, από το σύνολο του πληθυσμού, μόνο ένα 8 με 10% γυμνάζεται σε τακτική βάση, κάτι που σε συνδυασμό με το άγχος και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, έχει οδηγήσει σε αύξηση παθήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Το περπάτημα σύμφωνα με τις γνώμες όλων των καρδιολόγων παραμένει η καλύτερη πρόληψη και άμυνα και η καλύτερη γυμναστική για την καρδιά, οι ειδικοί συνιστούν βάδισμα γύρω στα 12 με 14 χιλιόμετρα την εβδομάδα, περίπου δηλαδή 2 με 3 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Φυσικά αυτός είναι ένας μέσος όρος για ένα υγιές άτομο, καθώς η ηλικία και πιθανές παθήσεις μπορούν να μεταβάλλουν αυτά τα νούμερα. Σε κάθε περίπτωση το τακτικό περπάτημα είναι δύσκολη υπόθεση, είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε λόγω έλλειψης τού σωστού περιβάλλοντος, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Στο σημείο αυτό έρχεται η λύση του ηλεκτρικού διαδρόμου. Πριν πάρετε την σημαντική απόφαση για την αγορά του, είναι καλό να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Τα κριτήρια

1. Για μία μεσαία λύση θα πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό – μία αξιόπιστη λύση ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει σε πιο επαγγελματικά επίπεδα σε κάποιες χιλιάδες. Προτού όμως εγκαταλείψετε την ιδέα θα πρέπει να σκεφθείτε πως η αγορά διαδρόμου δεν είναι ένα ακόμη gadget για το σπίτι, αλλά μία πολύ σοβαρή και μακροπρόθεσμη επένδυση που θα σας απαλλάξει από τα μηνιαία έξοδα για το γυμναστήριο (τον διάδρομο μπορεί να τον χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια…) και το σημαντικότερο, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό σας. Ταυτόχρονα για όσους (και είναι οι περισσότεροι...) κάνουν καθιστική ζωή αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για καλή υγεία.

2. Όπως και για κάθε αλλαγή στήν ζωή σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τήν αποδεχθείτε και να τήν υποστηρίξετε έως το τέλος. Μην επενδύσετε χρήματα εάν δεν έχετε σκοπό να δείτε σοβαρά την όλη υπόθεση, είναι κρίμα μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ να καταντήσουν κρεμάστρα για τα ρούχα. Θα πρέπει να ξέρετε πως για περίπου δύο χιλιόμετρα τη μέρα είναι απαραίτητο να αφιερώσετε καθημερινά (συνήθως στην βαθμίδα 5 ή 6 τού διαδρόμου) περίπου μισή ώρα – μόνο για περπάτημα, άλλο ένα μισάωρο για εκγύμναση σε έναν απλό πάγκο γυμναστικής (είναι αρκετά φθηνότερος τού διαδρόμου…) θα ήταν η ιδανική λύση.

3. Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή διαδρόμου είναι η ιπποδύναμή του – οποιαδήποτε λύση κάτω από 1,5 ΗΡ είναι μάλλον μάταιη αγορά καθώς σύντομα θα σας δημιουργήσει προβλήματα συντήρησης ή αντοχής. Για μία συνηθισμένη οικιακή χρήση οι 2 ΗΡ θεωρούνται  ικανοποιητική λύση.

4. Κάθε διάδρομος αντέχει ορισμένα κιλά επάνω στο ταπέτο του – φροντίστε να υπάρχει ένα περιθώριο ανάμεσα στα κιλά σας και εκείνα που αντέχει ο διάδρομος.

5. Είναι πολύ σημαντικό ο διάδρομος να διαθέτει τη λεγόμενη ηλεκτρική ανηφόρα, να μπορείτε δηλαδή την ώρα που περπατάτε να ρυθμίζετε την κλίση του με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι να πρέπει να κατεβείτε από το δάπεδο και να το ρυθμίσετε χειροκίνητα. Είναι πολλοί εκείνοι που “τσιγκουνεύθηκαν” τη μικρή διαφορά μερικών δεκάδων ευρώ γι αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά, πιστέψτε με, η διαφορά στην καθημερινή άσκηση (και στα πόδια  σας…) είναι τεράστια. Οι περισσότεροι οικιακοί διάδρομοι φτάνουν μέχρι 12% κλίση.

6. Το πλάτος του διαδρόμου είναι επίσης σημαντικό, τα 40 εκατοστά είναι μία minimum απαίτηση – το περπάτημα πρέπει να είναι άνετο και να μην διαταράσσεται η αίσθηση ισορροπίας, ακόμη και στους έντονους ρυθμούς τρεξίματος.

7. Για να υπολογίσετε το σύνολο των χρημάτων που θα σας κοστίσει ο διάδρομος μακροπρόθεσμα θα πρέπει να θυμάστε πως χρειάζεται τακτικό service, ανάλογα με τον κατασκευαστή τακτική λίπανση με σπρέι σιλικόνης, (εντάξει, αυτό είναι φθηνό και οι περισσότεροι πωλητές το προσφέρουν μαζί με την αγορά του διαδρόμου…) και ανάλογα με τη χρήση, θα χρειαστείτε κάθε  δύο χρόνια αλλαγή του ιμάντα, (μέσο κόστος γύρω στα 100 ευρώ), με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να αλλάζετε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας για λόγους ασφαλείας…

Διαφήμιση

8. Μπορείτε να βρείτε εύκολα όλες τις γνωστές εταιρίες στο διαδίκτυο, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σήμερα, το πιο σημαντικό είναι το τοπίο μετά την αγορά και όχι μόνο το ίδιο προϊόν. Μην λυπηθείτε το χρόνο για να γυρίσετε τα καταστήματα και να συγκρίνετε, όχι μόνο τιμές ανάμεσα στα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως την διάρκεια της εγγύησης, το κόστος των ανταλλακτικών, το κόστος της επίσκεψης του τεχνικού κάθε φορά που θα τον χρειαστείτε. Η εμπειρία λέει ότι μικρά και μεσαία καταστήματα είναι πολύ πιο ευέλικτα και συνεπή στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση, αλλά και πάλι η σύγκριση είναι απαραίτητη. Διαφήμιση δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εάν δείτε τις αξιολογήσεις στο skroutz.gr για τα διάφορα μαγαζιά θα καταλάβετε πολλά…

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ CONTROL PANEL

Tips

  • Τις πρώτες μέρες ξεκινήστε αργά και ήρεμα, το σώμα χρειάζεται προσαρμογή
  • Είναι καλό να γυμνάζεστε παρέα με τόν/τήν συντρόφό σας και εάν αυτό δεν είναι εύκολο, φροντίστε να έχετε απέναντι από τόν διάδρομο μία μικρή τηλεόραση. Είναι πολλοί εκείνοι που εγκαταλείπουν τόν διάδρομο ή κατεβαίνουν νωρίτερα από αυτόν, γιατί απλώς βαριούνται φρικτά μετά από τα πρώτα λεπτά
  • Όσοι είστε καπνιστές, στήν αρχή ίσως ζοριστείτε με το αναπνευστικό σας, αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε πως το περπάτημα έχει τεράστια διαφορά στήν αναπνοή σας – ίσως αυτό να αποτελέσει και μία αφορμή να το κόψετε επί τέλους το ρημάδι..
  • Μην διανοηθείτε ποτέ να ξεκινήσετε το περπάτημα στόν διάδρομο χωρίς να “κλικάρετε” πάνω σας τήν μαγνητική ασφάλεια – είναι εκείνο το κίτρινο που βλέπετε στήν φωτογραφία πιο πάνω, η μία άκρη του κορδονιού είναι στερεωμένη με μαγνήτη επάνω στο μηχάνημα και η άλλη άκρη στερεώνεται στο σώμα σας, συνήθως επάνω στήν μπλούζα σας. Σε μία ενδεχόμενη πτώση ή ένα στραβοπάτημα, (σπάνιο, αλλά άνθρωποι είμαστε..), ο μαγνήτης θα αποσπασθεί από το control panel και ο ιμάντας αυτόματα θα σταματήσει να κινείται.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Θυμηθείτε επίσης πριν ξεκινήσετε για έρευνα αγοράς ότι είναι καλό να έχει προηγηθεί ένα check up και η διαβεβαίωση του γιατρού σας (και ιδιαίτερα του καρδιολόγου σας…) πως μπορείτε άφοβα να ξεκινήσετε την τακτική σας άσκηση…

Καλή επιλογή και καλή αρχή..

Για τον αθλητικό σας εξοπλισμό πατήστε στις παρακάτω καταχωρήσεις…





Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 12
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments