Πως να επιλέξετε πολυεστιακούς φακούς

Αναγνώσεις 71

ΓΥΑΛΙΑ ΣΕ ΒΙΤΡΙΝΑ

 

Δεν είναι μακρινή η εποχή που οι μύωπες μετά τα 40 ή 50 τους χρόνια έπρεπε να κυκλοφορούν με δύο ή και τρία ζευγάρια γυαλιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους για κοντινή, μεσαία και μακρινή όραση. Αυτό δεν ήταν μόνο ένα σημαντικό έξοδο καθώς υπήρχε συχνά μεταβολή των βαθμών και συνεπώς ανάγκη για αντικατάσταση των φακών, αλλά και μια μεγάλη ταλαιπωρία καθώς ο κάτοχος έπρεπε να αλλάζει γυαλιά συνεχώς για να διαβάσει, να καθίσει στον υπολογιστή, να δει τηλεόραση ή να οδηγήσει. Τα πολυεστιακά γυαλιά ήταν μια μικρή επανάσταση που έλυνε πολλά από αυτά τα προβλήματα, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι ακόμη παρεξηγημένα. Αυτόν τον μύθο θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και ταυτόχρονα να σας δώσουμε μερικές μικρές πρακτικές συμβουλές για να κάνετε την επιλογή των επόμενων γυαλιών σας με τον πιο επιτυχημένο τρόπο.

 



Τι είναι οι πολυεστιακοί φακοί;

 

Θα το πούμε απλά για να γίνει κατανοητό από τον καθένα. Στα πολυεστιακά γυαλιά η δύναμη του φακού αλλάζει σταδιακά από το πάνω μέρος τους όσο προχωρούμε προς τα κάτω, με την πάνω περιοχή να καλύπτει την μακρινή όραση και την κάτω περιοχή την κοντινή. Η μετάβαση αυτή γίνεται με ομαλό τρόπο και γι αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και για μεσαίες αποστάσεις, όπως είναι η απόσταση από τον υπολογιστή, το καντράν του αυτοκινήτου κλπ. Ας το δούμε με το παράδειγμα της οδήγησης που μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον καθένα: Με τα πολυεστιακά γυαλιά θα οδηγήσετε άνετα καθώς τα μάτια σας θα βλέπουν άνετα μέσα από το ανώτερο σημείο του φακού. Όταν χαμηλώσετε τα μάτια σας για να δείτε το καντράν και τα υπόλοιπα όργανα του αυτοκινήτου, το βλέμμα σας θα περάσει από την μεσαία περιοχή και η όρασή σας θα είναι απόλυτα ευκρινής. Τέλος αν σταματήσετε το αυτοκίνητο και θέλετε να συμβουλευθείτε τον χάρτη τα μάτια θα χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο και το βλέμμα θα περάσει από την κατώτερη περιοχή της κοντινής απόστασης που επιτρέπει το διάβασμα σαν να φορούσατε απλά γυαλιά πρεσβυωπίας. Μην ανησυχείτε για την εστίαση, όλα αυτά γίνονται εντελώς μηχανικά και μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου και η μετάβαση από την μία περιοχή στην άλλη δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, απλά χρειάζεται μια ελάχιστη εκπαίδευση και προσαρμογή στην αρχή για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Τρεις λειτουργίες σε μία λοιπόν και ξεχάστε τα πολλά ζευγάρια που θα πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας. Αυτό είναι και το πρώτο και μεγάλο πλεονέκτημα των πολυεστιακών φακών.

Μην ξεκινήσετε καμία διαδικασία επιλογής και αγοράς, εάν δεν έχετε πρόσφατη, (το πολύ μία εβδομάδα), συνταγή από τόν οφθαλμίατρό σας...
Μην ξεκινήσετε καμία διαδικασία επιλογής και αγοράς, εάν δεν έχετε πρόσφατη, (το πολύ μία εβδομάδα), συνταγή από τόν οφθαλμίατρό σας…

 

Ας δούμε τώρα μερικές οδηγίες και βήμα βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την αγορά τους.

 

1. Ποτέ μα ποτέ μην μπείτε σε κατάστημα οπτικών με την παλιά σας συνταγή μυωπίας, είναι απολύτως απαραίτητο πριν επιλέξετε γυαλιά να έχετε κάνει μία πολύ πρόσφατη εξέταση στον οφθαλμίατρο και να έχετε την συνταγή του με τους ακριβείς βαθμούς σας. Οι ρυθμίσεις στους πολυεστιακούς φακούς είναι μια άσκηση ακριβείας από τον οπτικό σας και ακόμη και μία μικρή απόκλιση στους βαθμούς ή την μέτρηση των αποστάσεων θα φέρει ένα κακό τελικό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε λοιπόν: Η επιτυχία στα πολυεστιακά γυαλιά ξεκινά από την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

2. Οι πολυεστιακοί φακοί έχουν σαν αποστολή να καλύψουν την καθημερινή όραση σε μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία αποστάσεων και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε κάποιους μικρούς συμβιβασμούς. Ένας από αυτούς αφορά το μέγεθος των φακών και τον σκελετό που θα επιλέξετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα πολύ μικρά μεγέθη, αλλά θυμηθείτε πως όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια των φακών που πρέπει να επεξεργαστεί ο οπτικός ή το εργοστάσιο οπτικών τόσο πιο ομαλή και άνετη θα είναι η προσαρμογή των ματιών σας και η προσαρμογή τους στις καθημερινές εργασίες. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κυκλοφορείτε με τα γυαλιά που φορούσε ο Τάκης Μηλιάδης στις παλιές ελληνικές ταινίες, απλά δεν μπορείτε να επιλέξετε φακούς εξαιρετικά μικρού μεγέθους. Αυτός είναι και ο λόγος που μια καλή επιλογή είναι οι λεγόμενοι “ελεύθεροι φακοί” εκείνοι δηλαδή που δεν περιορίζονται από το περίγραμμα του σκελετού, όχι μόνο γιατί έχουν πολύ καλύτερο εμφανισιακά αποτέλεσμα στο πρόσωπό σας, αλλά και γιατί ακόμη και αν το αρχικό τους μέγεθος είναι πολύ μικρό ο οπτικός σας μπορεί να το μεγαλώσει χωρίς να περιορίζεται από τον σκελετό. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα κάνετε στο σημείο αυτό λάθος επιλογή καθώς ένας έμπειρος οπτικός θα σας προστατεύσει και θα σας δείξει το ελάχιστο μέγεθος φακών που είναι απαραίτητοι για την επεξεργασία των πολυεστιακών.

3. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του συνθήκες εργασίας και καθημερινότητας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε αναλυτικά τόσο με τον οφθαλμίατρο όσο και με τον οπτικό σας. Για τους μύωπες για παράδειγμα  το διάβασμα είναι εύκολο, απλά βγάζουν τα γυαλιά και διαβάζουν άνετα, το κρίσιμο σημείο όμως είναι η μεσαία και μακρινή απόσταση. Εάν εργάζεστε για ώρες σε έναν υπολογιστή οι ανάγκες σας είναι τελείως διαφορετικές από εκείνον που κάνει μία χειρωνακτική εργασία ή οδηγεί για πολλές ώρες στο δρόμο. Η συζήτηση των συνηθειών και αναγκών σας θα βοηθήσει πολύ στην επιλογή των φακών – σήμερα για παράδειγμα πολλές εταιρίες παράγουν πολυεστιακά ή διπλοεστιακά που δίνουν το βάρος στη μεσαία απόσταση, είναι τα λεγόμενα “πολυεστιακά γραφείου” που επιτρέπουν πολύ πιο άνετη όραση σε αποστάσεις από 70 με 80 εκατοστά έως 2 και 3 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση τα γυαλιά σας είναι ένα κοστούμι που ράβεται πάνω σας – εάν είναι “στενότερο” ‘η φαρδύτερο” θα σας δημιουργήσει πρόβλημα.

4. Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως οι πολυεστιακοί φακοί είναι ακριβοί, υπάρχει σήμερα αλυσίδα οπτικών στην Αθήνα που προσφέρει φακούς Zeiss να ξεκινούν από 250 ευρώ το ζευγάρι, αλλά στα περισσότερα οπτικά θα πάρετε τιμές που ξεκινούν από 350 ευρώ και μπορεί να ακουμπήσουν και τα 1500 με 1700 ευρώ. Σ αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προσθέσετε το κόστος του σκελετού που θα επιλέξετε και το κόστος της επίσκεψης σε οφθαλμίατρο για να έχετε μια τελική εικόνα των χρημάτων που θα πρέπει να δαπανηθούν. Στο σημείο αυτό είναι καλό να αποφύγετε τις υπερβολές και να κάνετε μία πολύ καλή έρευνα αγοράς σε όσα περισσότερα καταστήματα μπορείτε. Το πρώτο, είναι πως σήμερα οι περισσότεροι οπτικοί προσφέρουν τους λίγο παλιότερους σκελετούς σε πολύ χαμηλές τιμές, μία έρευνα που κάνατε στα καταστήματα οπτικών έδειξε ότι υπάρχουν σκελετοί που ξεκινούν από 29 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 100 ευρώ και μην φανταστείτε πως πρόκειται για προϊόντα παλαιολιθικά που θα έπρεπε να βρίσκονται στο μουσείο. Η ποικιλία τους είναι μεγάλη, πολλοί από αυτούς είναι επώνυμοι και πρακτικά μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες απαιτήσεις χωρίς συμβιβασμούς ποιότητας. Δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο είναι πως πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα ανεξάρτητα, χωρίς αυτό να αποκλείει και κάποιες αλυσίδες, προσφέρουν με κάθε ζευγάρι πολυεστιακών και ένα δεύτερο ζευγάρι εντελώς δωρεάν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για σας που χρειάζεστε και γυαλιά ηλίου στην οδήγηση ή σε εξωτερικές εργασίες. Μπορείτε λοιπόν για παράδειγμα να πληρώσετε για τα πολυεστιακά σας, να λάβετε δώρο ένα δεύτερο ζευγάρι μυωπίας και με ένα μικρό κόστος για την βαφή τους να τα μετατρέψετε σε γυαλιά ηλίου (το κόστος για την βαφή ξεκινά από 29 ευρώ σήμερα). Οπωσδήποτε η έρευνα που λέγαμε παραπάνω είναι απαραίτητη γιατί οι προσφορές μεταβάλλονται και αλλάζουν από κατάστημα σε κατάστημα και από περιοχή σε περιοχή.

5. Υπάρχουν πολλές καλές μάρκες σήμερα στην αγορά όπως η Hoya, Essilor, Zeiss, Tokai κλπ και η κάθε μία από αυτές έχει πολλές διαβαθμίσεις ποιότητας που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε να συζητήσετε αναλυτικά με τον οπτικό τις ανάγκες σας και τις συνήθειές σας, καθώς η κάθε εταιρία χρησιμοποιεί διαφορετικά “μοντέλα προσαρμογής” σε κάθε φακό που βγάζει – το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και λίγο πολύπλοκο για να το εξηγήσουμε εδώ, αλλά να ξέρετε ότι για τους περισσότερους από εμάς οι πολύ ακριβοί φακοί από κάθε εταιρία είναι μάλλον υπερβολικοί, καθώς καλύπτουν ιδιαίτερες εργασιακές και καθημερινές συνήθειες.

6. Ένα επιτυχημένο ζευγάρι πολυεστιακών φακών απαιτεί πολύπλοκες εργασίες και μετρήσεις και πάντα υπάρχει η πιθανότητα μιας αστοχίας ή ενός λάθους. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να συμφωνήσετε εκ των προτέρων με τον οπτικό σας ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις ή και αντικατάσταση των φακών. Για να είμαστε ειλικρινείς, στην έρευνά μας δεν υπήρξε οπτικός που να μην συμφωνήσει (θεωρητικά τουλάχιστον) ότι αυτό είναι αυτονόητο και ότι αναλαμβάνει κάθε διόρθωση όταν χρειαστεί.

Διαφήμιση

7. Να θυμάστε ότι οι πολυεστιακοί φακοί είναι ευαίσθητοι και σχεδόν “ζωντανοί”, αντιδρούν δηλαδή σε κάποιες ακραίες συνθήκες και η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Ξεχάστε λοιπόν την βουτιά στο τζάκι με την φλόγα να ακουμπάει σχεδόν επάνω στον φακό ή το παιχνίδι που παίζατε παλιά με τον φούρνο στην κουζίνα και το “θόλωμα” στους παλιούς φακούς μυωπίας σας.

8. Πριν τελειώσουμε με λίγα λόγια επάνω στην “εκπαίδευση” στα πολυεστιακά, να αναφέρουμε πως δυστυχώς για κάποια χρόνια τα πολυεστιακά σας γυαλιά θα χρειάζονται τακτική αλλαγή, καθώς μεταβάλλονται συχνά οι βαθμοί για την κοντινή ή μακρινή σας όραση. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε υπερβολές στην επιλογή σας – για τους περισσότερους δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια.

 

Θα χρειαστούν περίπου 15 μέρες έως ένας μήνας για να συνηθίσετε απόλυτα τους πολυεστιακούς φακούς. Μετά από αυτό, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στα τρία και τέσσερα ζευγάρια τού παρελθόντος...
Θα χρειαστούν περίπου 15 μέρες έως ένας μήνας για να συνηθίσετε απόλυτα τους πολυεστιακούς φακούς. Μετά από αυτό, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στα τρία και τέσσερα ζευγάρια τού παρελθόντος…

 

Ο μύθος των προβλημάτων και των ατυχημάτων

 

Είναι πάντα περίεργο, αλλά οι άνθρωποι σπάνια σκέπτονται με την κοινή λογική. Όπως είπαμε και στην αρχή ο πολυεστιακός φακός είναι ένα μικρό θαύμα καθώς επάνω σε μια ελάχιστη επιφάνεια μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις ανάγκες της όρασης. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι αυτονόητο πως απαιτεί κάποιους μικρούς συμβιβασμούς. Όταν παραλάβετε τα γυαλιά από τον οπτικό σας και τα φορέσετε για πρώτη φορά είναι γεγονός πως θα έχετε μία περίεργη αίσθηση των οπτικών σας πεδίων, αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Θα χρειαστείτε ένα μικρό διάστημα να αντιληφθείτε την σωστή προοπτική στο περιβάλλον και να συνηθίσετε την μετάβαση του ματιού σας από την κοντινή ή μεσαία στην  μακρινή απόσταση. Ακριβώς επειδή οι περιοχές στην όραση είναι συγκεκριμένες είναι φυσικό πως δεν θα μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση όταν κάθεστε στραβά σε έναν καναπέ και πολλές φορές θα χρειαστεί να μετακινήσετε ελαφρά το κεφάλι σας για να εστιάσουν σωστά τα μάτια σας στην συγκεκριμένη απόσταση. Μην σας τρομάξουν όλα αυτά, δώστε λίγο χρόνο στα μάτια σας να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα – πιστέψτε μας ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι ελάχιστος, απλά αυτό το διάστημα χρειάζεται λίγη προσοχή μέχρι να αντιληφθείτε εμπειρικά πλέον την λογική του πολυεστιακού φακού, από κει και πέρα οι κινήσεις θα είναι μηχανικές και αυτόματες. Για να κατανοήσετε την λειτουργία των φακών στην πράξη κάντε το πείραμα στον υπολογιστή σας: Σταθείτε μπροστά σε ένα κείμενο του word, με το κεφάλι σε κανονική θέση (ούτε ψηλά ούτε χαμηλά) θα πρέπει να μπορείτε να διαβάζετε το κείμενο με μεγάλη ευκρίνεια, εάν ανασηκώσετε ή χαμηλώσετε το κεφάλι και προσπαθήσετε να δείτε από την πάνω ή την κάτω περιοχή του φακού τα γράμματα θα θολώσουν – αυτό είναι απόλυτα φυσικό καθώς οι περιοχές αυτές διαθέτουν επεξεργασία για άλλες αποστάσεις. Σταδιακά θα αφομοιώσετε πλήρως αυτή τη λειτουργία και όλες οι στάσεις του σώματος και η κίνηση των ματιών θα γίνονται αυτόματα και χωρίς καμία προσπάθεια ή κούραση.

Ελπίζουμε πως καλύψαμε τα περισσότερα από εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε για τους πολυεστιακούς φακούς και ευχόμαστε να διαπιστώσετε σύντομα πως η χρήση τους είναι ένα μεγάλο βήμα στην ελευθερία κινήσεων και στην μεγάλη βελτίωση τής ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά σας…

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 71
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments