Πως να βρω (φθηνή) δουλειά στο internet

Αναγνώσεις 30
Υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες σε όλους τους τομείς, εδώ βλέπετε εκείνες που σχετίζονται με τήν συγγραφή κειμένων...
Υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες σε όλους τους τομείς, εδώ βλέπετε εκείνες που σχετίζονται με τήν συγγραφή κειμένων…

Πρακτικά η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια και οι μόνες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή καριέρα αφορούν συνήθως άτομα πολύ ειδικευμένα σε ένα τομέα ή ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα με την παραδοσιακή η ηλεκτρονική μέθοδο. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει στραφεί στο εξωτερικό μέσα από μία νέα μορφή μετανάστευσης, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που ψάχνουν καθημερινά στο διαδίκτυο ακόμη και για ένα συμπληρωματικό ή μικρό εισόδημα. Σήμερα δεν θα μας απασχολήσει η δημιουργία ενός eshop (θα το δούμε σε άλλη ανάρτηση), ούτε η πληθώρα των εταιριών που σας ζητούν να κλικάρετε επάνω σε διαφημίσεις ή να πάρετε μέρος σε έρευνες (είναι και αυτές μία επιλογή, αλλά το εισόδημα που αφήνουν ακόμη και σε μακροπρόθεσμη βάση είναι ελάχιστο). Σήμερα θα δούμε την δυνατότητα, τις προϋποθέσεις, αλλά και και τους κινδύνους πολλών ιντερνετικών αγγελιών που διακινούνται μέσα από μεγάλους οργανισμούς όπως είναι το upwork (πρώην odesk), το freelancer και άλλοι παρόμοιοι ιστότοποι που εύκολα μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Εάν κάνετε μια βόλτα σε ιστοσελίδες θα διαπιστώσετε πως οι περισσότεροι θεωρούν πως οι εργασίες που προέρχονται από παρόμοιες μεθόδους δεν αξίζουν τον κόπο, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική…

Τι ακριβώς κάνουν αυτές οι εταιρίες; Ας δούμε για παράδειγμα το upwork, στην πραγματικότητα η λογική είναι ίδια και μικρές διαφορές υπάρχουν μόνο στις διαδικασίες πληρωμής ή επικοινωνίας. Η λογική είναι απλή και στην πραγματικότητα αφορά τη δημιουργία ενός ιστότοπου όπου συναντώνται εργοδότες και εργαζόμενοι, διαπραγματεύονται τους όρους μιας συνεργασίας με συγκεκριμένο αντικείμενο (ένα είδος σύμβασης έργου) και συμφωνούν στην πληρωμή και στον χρόνο που αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί. Το κάθε upwork φιλοξενεί αυτή τη συνάντηση, προσπαθεί όσο μπορεί να ελέγχει την αξιοπιστία εκείνων που προσφέρουν εργασία και επιπλέον διαθέτει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την πληρωμή του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του. Υπάρχουν και εργασίες που βασίζονται στην απόδοση με την ώρα – για την περίπτωση αυτή το odesk διαθέτει ένα απλό λογισμικό που καταγράφει τις ώρες που εργαστήκατε και ανάλογα γίνεται ο υπολογισμός της πληρωμής. Το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το δολάριο, γλώσσα η αγγλική, (υπάρχουν  λίγες αγγελίες σε άλλη γλώσσα και αφορούν κυρίως μεταφραστικές εργασίες) και η γκάμα των αγγελιών καλύπτει πολλές κατηγορίες (από συγγραφή κειμένων έως πληροφορική), που θα βρείτε ταξινομημένες με πολύ χρηστικό τρόπο στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Αυτά όσο αφορά τις διαδικασίες, ας δούμε όμως τα πιο ουσιαστικά ζητήματα.

Τι χρειάζεστε για να κτίσετε ένα σταθερό εισόδημα

α. Σε τομείς όπως η συγγραφή κειμένων το πρώτο που χρειάζεστε είναι άριστη γνώση αγγλικών. Η μέτρια χρήση της γλώσσας μπορεί να σας δώσει ένα ευκαιριακό χαρτζιλίκι στην καλύτερη περίπτωση, αλλά το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και σχεδόν αποκλείονται οι συνεργασίες με μέλλον. Η μέτρια γνώση μπορεί να μην αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο εάν η εργασία αφορά κάποιο έργο πληροφορικής και άλλους παρόμοιους τομείς τεχνικών εργασιών.

β. Φυσικά ο υπολογιστής είναι απαραίτητος, όπως και μία σύνδεση στο skype – οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν την επικοινωνία μέσα από τον χώρο μηνυμάτων του (όχι με κάμερα, θα δούμε παρακάτω γιατί), φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσα από το χώρο αλληλογραφίας του upwork, κάτι που όπως επίσης θα δούμε παρακάτω είναι καλό να προτιμούν οι αρχάριοι για λόγους ασφάλειας.

γ. Παρόλο που στα πρώτα σας βήματα είναι καλό να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο πληρωμής του upwork, καλό είναι να αποκτήσετε κι έναν λογαριασμό στο paypal – εάν είστε τυχεροί και αποκτήσετε μια καλή συνεργασία οι εργοδότες το προτιμούν, κυρίως λόγω τού ότι κρατά μικρότερη προμήθεια (περίπου  4% με 4,5%) από το upwork (10% και προσφάτως 20%).

Οι κίνδυνοι που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε
Δώστε προσοχή στα στοιχεία τού εργοδότη - το κύπελλο σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τού upwork, οι αξιολογήσεις του είναι καλές και έχει πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε συνεργάτες..
Δώστε προσοχή στα στοιχεία τού εργοδότη – το κύπελλο σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τού upwork, οι αξιολογήσεις του είναι καλές και έχει πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε συνεργάτες..

Το upwork όπως και άλλες παρόμοιες εταιρίες είναι χώροι κυκλοφορίας εκατομμυρίων ανθρώπων και όπως συμβαίνει συνήθως, ανάμεσά τους υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απατεώνων, μεγαλύτερος σαν δείγμα από την κοινωνία γύρω μας, καθώς η ανωνυμία και η απόσταση ευνοούν τέτοιες συμπεριφορές. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην περίπτωση αυτή; Μα φυσικά να ολοκληρώσετε μια απαιτητική εργασία, να την στείλετε και μετά να ανακαλύψετε πως ο “εργοδότης σας” έχει εξαφανιστεί και στο λογαριασμό σας δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ. Ιδού οι βασικές ενέργειες που θα βοηθήσουν να αποφύγετε, όσο αυτό είναι δυνατόν, παρόμοιες παγίδες:

1. Κάθε εργοδότης που χρησιμοποιεί το upwork έχει δίπλα στο όνομά του πολλές αξιολογήσεις από εργαζόμενους που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως και το συνολικό ποσό που έχει πληρώσει μέσω upwork στους συνεργάτες του. Αφιερώστε χρόνο και διαβάστε τις προσεκτικά πριν απαντήσετε στην αγγελία του, θα καταλάβετε πολλά από τη βαθμολογία για την συνέπειά του στις πληρωμές και για την ικανότητά του να επικοινωνεί σωστά και τακτικά μαζί σας όσο διαρκεί η συνεργασία σας.

2. Χρησιμοποιείστε τα ίδια κριτήρια με τα οποία αποφεύγετε και τις παγίδες των αγγελιών στην Ελλάδα. Αγγελίες που είναι ιδιαίτερα ασαφείς ή υπόσχονται πολλά χρήματα εύκολα και γρήγορα είναι καλό να τις αποφεύγετε από την αρχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να έχετε υπόψη πως όλο το σύστημα βασίζεται στη φθηνή εργασία και οι αμοιβές είναι πολλές φορές εξευτελιστικά χαμηλές – για παράδειγμα η κάθε σελίδα από μια εργασία συγγραφική κυμαίνεται από 0,50(!) του δολαρίου έως και 6 δολάρια. Με δεδομένο ότι υπάρχει μια τεράστια ασιατική αγορά που μπορεί και ζει με αυτά τα χρήματα, είναι απίθανο να βρείτε αξιόπιστη αγγελία που θα παραβιάζει τους μέσους όρους προς τα πάνω, (ξέρω ότι σ αυτό το σημείο θα αναρωτηθείτε γιατί να ασχοληθείτε με τέτοια ποσά, αλλά όπως θα δείτε το αποτέλεσμα έρχεται από την μαζικότητα και την ταχύτητα εργασιών).

3. Το upwork και οι παρόμοιες εταιρίες σάς δίνουν τη δυνατότητα μέσα από έτοιμη φόρμα απάντησης στην κάθε αγγελία να ζητήσετε προκαταβολή από τον εργοδότη – μπορείτε σε λογικά πλαίσια εσείς να καθορίσετε το ύψος της. Είναι ένας βασικός τρόπος για να διαπιστώσετε την αξιοπιστία του συνομιλητή σας και ταυτόχρονα μια ελάχιστη κατοχύρωση πως δεν θα χάσετε όλη σας την αμοιβή εάν κάτι πάει στραβά. Εάν πρόκειται για έργο που θα διαρκέσει αρκετά έχετε επίσης τη δυνατότητα συμφωνίας για τμηματικές καταβολές (για παράδειγμα κάθε εβδομάδα) έτσι ώστε να μην διακινδυνεύετε μεγάλα διαστήματα χωρίς πληρωμή.

4. Μην χρησιμοποιείτε σαν κριτήριο αξιοπιστίας την έδρα των εργοδοτών, εκεί που διαβάζετε Αμερική μπορεί να κρύβεται κάποια χώρα της Ασίας ή τα νησιά Κέυμαν – αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αυτοί οι εργοδότες της φθηνής εργασίας αποφεύγουν τις κάμερες και τη δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Στην ουσία πρόκειται για μια εργασία φασόν και όπως όλες οι παρόμοιες εργασίες αναζητούν έδρα με τους λιγότερους φορολογικούς (και άλλους) ελέγχους.

Διαφήμιση

5. Εάν είναι η πρώτη σας συνεργασία με κάποια αγγελία, μην δεχθείτε (τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσετε πως πληρώνεστε), να φύγετε από την εποπτεία του upwork και να τα διευθετήσετε όλα μέσω του skype. Φροντίστε η αλληλογραφία, η παράδοση της εργασίας σας και κάθε άλλη επικοινωνία να γίνεται μέσα από τις επίσημες φόρμες του upwork ή του freelancer, είναι μια ελάχιστη κατοχύρωση στην περίπτωση που θα χρειαστεί να παίξουν τον ρόλο του διαιτητή σε μια διαφορά που θα ανακύψει.

6. Οργανωθείτε και φτιάξτε την δική σας black list, ο χώρος είναι αχανής και δεν μπορείτε να θυμάστε τους κακούς και καλούς εργοδότες. Γνωστός μου που ζει από αυτή τη δουλειά έχει δύο φακέλους στην αλληλογραφία του, έναν με το πελατολόγιο του και έναν με το ιστορικό όλων εκείνων που αποδείχθηκαν “σκάρτοι” στην συνεργασία μαζί του. Να θυμάστε επίσης ότι σε περίπτωση που διαπιστώσετε παρόμοιες συμπεριφορές το upwork σας δίνει τη δυνατότητα να μαρκάρετε την αγγελία σαν scam και να κάνετε καταγγελία για περαιτέρω έρευνα, βέβαια τις περισσότερες φορές οι απατεώνες ξεγλιστρούν στο χάος του διαδικτύου, αλλά έτσι γλιτώνετε και άλλους από τις μεθόδους τους.

7. Ειδική μνεία για αρθρογράφους: Οι αγγελίες για συγγραφή κειμένων είναι πολλές και για κάποιον που μπορεί να γράφει γρήγορα μπορούν να δώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Τα θέματα που θα βρείτε είναι άπειρα – από απλά κείμενα για blogs και διαφημιστικές εταιρίες έως κείμενα για την ευεργετική επίδραση του μαύρου σαπουνιού στην αναπαραγωγή της σαλαμάνδρας. Μην ασχοληθείτε με αγγελίες που δίνουν  κάτω από 3 δολάρια τη σελίδα, θυμηθείτε πως έχουμε τη δυστυχία να ζούμε με το σκληρό ευρώ και στην πραγματικότητα η αμοιβή σας έχει αυτομάτως μια απώλεια 15%  με 20% μόνο και μόνο από τη συναλλαγματική ισοτιμία.

8. Το πιο παλιό κόλπο των κάθε λογής απατεώνων στο upwork για να πάρουν δωρεάν εργασία, είναι ότι συνήθως ζητούν δείγματα δουλειάς πριν κλείσουν τη συμφωνία μαζί σας, συνήθως αυτά είναι αρκετά και όταν τα παραλάβουν εξαφανίζονται. Δείγματα κάποιες φορές ζητούν και οι συνεπείς εργοδότες, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε έκταση και συνήθως η συμφωνία είναι να συμπεριληφθούν στην πληρωμή. Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα μπορείτε να κάνετε upload κάποια δείγματα στο upwork – όταν ξεκινάτε την εγγραφή υπάρχει ένα πλήρες προφίλ που πρέπει να συμπληρώσετε, στο βιογραφικό σας μπορείτε να γράψετε και να ανεβάσετε τα πάντα. Αυτό το προφίλ είναι φυσικά ορατό στους εργοδότες και άλλωστε αυτός είναι ο στόχος του, να βοηθήσει δηλαδή κάποιον να επιλέξει μέσα από μία τεράστια προσφορά εργασίας. Εάν κάποιος λοιπόν σάς ζητήσει δείγματα και άλλα δείγματα και ακόμη παραπάνω δείγματα, απλά μπορείτε να τον παραπέμψετε σ εκείνα που έχετε στο βιογραφικό σας σε κοινή θέα.

Λίγα τελευταία λόγια για εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά

1. Το 90% όσων προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από παρόμοιες εργασίες εγκαταλείπει πολύ γρήγορα, είτε γιατί αγνοεί τους παραπάνω κινδύνους, είτε γιατί έχει την κουλτούρα του γρήγορου και μεγάλου κέρδους. Πρέπει να έχετε υπόψη πως και στην περίπτωση αυτή η επιτυχία έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρειάζεται πολύ υπομονή και άριστη οργάνωση, ακόμη και αυτοβελτίωση σε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να επεκτείνετε εργασιακά τους ορίζοντές σας.

2. Παρόλο που τυπικά με τις εταιρίες αυτές δεν έχετε μια σχέση εργοδότη – υπαλλήλου, στην πραγματικότητα ο στόχος σας είναι το κτίσιμο σταθερής συνεργασίας με μία ή δύο αξιόπιστες εταιρίες που θα μπορούν να καλύπτουν τον χρόνο σας με τον όγκο δουλειάς που διαθέτουν. Ο φίλος για τον οποίο γράφω παραπάνω έπεσε σε αρκετές παγίδες στην αρχή, αλλά επέμενε και αντιμετώπιζε αυτή τη δουλειά από το σπίτι με τον ίδιο τρόπο οποιασδήποτε άλλης εργασίας. Ξεκινούσε νωρίς το πρωί, διάβαζε τις νέες αγγελίες, απαντούσε σε όσες έκρινε πως άξιζαν, χάραξε κόκκινες γραμμές σε θέματα αμοιβής και χρόνου και σταδιακά ξεχώρισε δύο συνεργάτες που πλήρωναν τακτικά (κάθε εβδομάδα) και είχαν μεγάλο όγκο δουλειάς για το μέλλον. Παρόλο που ξεκίνησε κι αυτός με την προοπτική μιας προσωρινής απασχόλησης, σήμερα δύο χρόνια μετά έχει κτίσει ένα εισόδημα αρκετά ψηλότερο από εκείνο που θα έπαιρνε  σε οποιαδήποτε μέτρια δουλειά στην Ελλάδα. Το μόνο του παράπονο είναι η διαφορά με το δολάριο, αλλά είπαμε, αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Δύο φορές έπεσε θύμα απλήρωτης εργασίας, αλλά επέμενε. Καθώς επίσης έχει γίνει πλέον γνωστός για την ποιότητα της δουλειάς του, εργασίες έρχονται πια μόνες τους, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί – όσο γρήγορα και εάν γράφεις, ο αριθμός των σελίδων μέσα στο δεκάωρο ή στο οκτάωρο έχει όρια αξεπέραστα…

Δεν θα γίνετε πλούσιοι με την εργασία αυτή, πολλές φορές μάλιστα η δουλειά φασόν θα σας κάνει να βαρεθείτε. Να θυμάστε όμως ότι είναι μια δουλειά από την άνεση του σπιτιού σας χωρίς περιττά έξοδα μετακίνησης και ταλαιπωρία, το μόνο που διακινδυνεύετε είναι ο χρόνος σας (για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές το πιθανότερο είναι πως δυστυχώς αναζητάτε εργασία…) και πως εάν επιμείνετε υπάρχουν αγγελίες αξιόπιστες που σε άλλες εποχές θα έπρεπε να ταξιδέψετε πολύ μακριά για να συναντηθείτε μαζί τους..

Καλή τύχη!..



Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 30
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments