Πως να βάψετε μόνοι σας το σπίτι σας

Αναγνώσεις 85

ΠΙΝΕΛΑ ΒΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΟΥ

 

 

Φυσικά το ζήτημα είναι πρωτίστως οικονομικό, καθώς εάν αναλάβετε μόνοι σας την ανανέωση του παλιού σας σπιτιού ή το βάψιμο εκείνου που μόλις έχετε νοικιάσει, το κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο της συνολικής αμοιβής και των χρωμάτων ενός συνεργείου. Επιπλέον όμως είναι μια πρώτη ευκαιρία να… χάσετε θερμίδες, έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε συνδυασμούς χρωμάτων, μπορείτε να πειραματιστείτε με τεχνοτροπίες και εάν δεν έχετε πίεση χρόνου μπορείτε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία σταδιακά χωρίς άγχος. Άλλωστε τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είναι από 70 έως 120 τετραγωνικά, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να περάσετε ένα μήνα με το πινέλο στο χέρι. Για τις ανάγκες του άρθρου θα υποθέσουμε πως το σπίτι που θέλετε να βάψετε καλύπτεται από αυτά τα μεγέθη και δεν έχει πολύ μεγάλες ζημιές στους τοίχους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα απλό στοκάρισμα.

Εάν παρόλα αυτά, δεν είστε καθόλου τού χειρωνακτικού ή δεν έχετε βαρύ οικονομικό πρόβλημα ρίξτε μια ματιά εδώ, οι προσφορές είναι συνήθως πολύ πιο λογικές από παλαιότερα…

Η εποχή

 

Μάιος και Ιούνιος είναι οι καλύτεροι μήνες που μπορείτε να επιλέξετε για το βάψιμο του σπιτιού. Η υγρασία είναι περιορισμένη, το καλοκαίρι που ακολουθεί μειώνει τις πιθανότητες βροχής, ενώ ο ήπιος καιρός θα σας επιτρέψει να εργαστείτε χωρίς να μουσκεύετε το πάτωμα με ιδρώτα.

Η προετοιμασία (1η μέρα)

 

Είναι το πιο σημαντικό (και ίσως το πιο άχαρο) στάδιο, αλλά από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το καλό τελικό αποτέλεσμα, τόσο σε εμφάνιση όσο και στην αντοχή στον χρόνο. Εάν μπαίνετε στο σπίτι για πρώτη φορά τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς ο χώρος είναι άδειος και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καλύψετε:

* Τα πατώματα, αποφύγετε τις εφημερίδες, φεύγουν εύκολα από τη θέση τους όταν περπατάτε και ταράζουν το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να βρείτε εύκολα στρατσόχαρτο (αυτό το καφέ ή γκρι χαρτί σε ρολό που χρησιμοποιείται για ταχυδρομικά δέματα).

* Τις πρίζες, με πλατιά αυτοκόλλητη χαρτοταινία, αποφύγετε την καφέ των μετακομίσεων γιατί αφήνει υπολείμματα και μετά θα πρέπει να τρίβετε χωρίς λόγο…

* Τα κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα με χαρτοταινία (να θυμηθείτε να τα αφαιρέσετε με το τέλος του βαψίματος, όσο το χρώμα είναι ακόμη νωπό)

* Τα πόμολα στις πόρτες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στην πορεία των σταγόνων που θα θα φεύγουν από το ρολό που θα χρησιμοποιήσετε. Τώρα, επειδή απευθυνόμαστε σε έξυπνους ανθρώπους, περιττό να πούμε πως πρέπει να κατέβουν από τους τοίχους όλα τα στολίδια και οι πίνακες ζωγραφικής.

Εάν πρόκειται για ανανέωση του σπιτιού που ήδη μένετε, αποφασίστε από ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσετε, μαζέψτε όλα τα έπιπλα στο κέντρο του δωματίου εάν δεν μετακινούνται μακρύτερα και καλύψτε τα με ένα αδιαπέραστο (πχ χοντρό πλαστικό) είδος συσκευασίας.

Τα περισσότερα σπίτια έχουν απλά σημάδια στους τοίχους από καρφιά και κτυπήματα, εκείνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτάκι με έτοιμο στόκο. Με την ειδική εύκαμπτη σπάτουλα τοποθετείστε μικρή ποσότητα επάνω στη ρωγμή ή στην τρύπα, απλώστε και αφαιρέστε την ποσότητα που περισσεύει με κινήσεις αριστερά και δεξιά μέχρι το σημείο να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την υπόλοιπη επιφάνεια του τοίχου. Μετά από δύο ή τρεις ώρες κανονικά θα πρέπει με ένα ψιλό γυαλόχαρτο να τρίψετε τα σημεία αυτά (γι αυτό μιλάμε για πρώτη μέρα, εάν η δουλειά θέλετε να γίνει σωστά, είναι καλό να μην παραλείψετε κανένα βήμα, όσο βαρετό και εάν είναι).

 

Η προετοιμασία δεν έχει τελειώσει – τουλάχιστον όχι εάν θέλετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα στη δουλειά σας. Το καλύτερο βάψιμο γίνεται σε επιφάνειες που είναι καθαρές και λίγο τραχιές. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και με ένα γυαλόχαρτο τρίψτε τους τοίχους που θέλετε να βάψετε. Όταν τελειώσετε με ένα καθαρό πανί απομακρύνετε τη σκόνη που θα έχει απομείνει. Ξέρουμε από πείρα πως είναι ένα από τα πιο βαρετά στάδια στη διαδικασία, γι αυτό και το υπερπηδούν όχι μόνο ερασιτέχνες αλλά και πολλοί επαγγελματίες, αλλά είπαμε, δεν βάφετε κάθε χρόνο…

Όταν τελειώσετε με όλα τα παραπάνω έχει φτάσει η ώρα να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με χρώματα ή ένα από τα πολυκαταστήματα με τεχνικά υλικά και να προμηθευθείτε τα απαραίτητα. Ιδού τι θα χρειαστείτε για να μην μπαίνετε και βγαίνετε από το σπίτι κάθε μία ώρα. Α, μισό λεπτό, πριν φτάσετε στο κατάστημα θα πρέπει χοντρικά να υπολογίσετε την ποσότητα του πλαστικού (μπογιάς) που θα χρειαστείτε. Για να γίνει αυτό με μια σχετική ακρίβεια θα πρέπει να υπολογίσετε το εμβαδόν του δωματίου που θέλετε να βάψετε. Λοιπόν, θα ακουστεί πολύπλοκο, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Αρχίστε από τους τοίχους, μετρήστε ύψος και πλάτος και πολλαπλασιάστε τα δύο νούμερα, αυτό είναι το εμβαδόν, επαναλάβετε το ίδιο για κάθε τοίχο που θα βαφτεί. Για το ταβάνι  φυσικά φερθείτε έξυπνα, δεν χρειάζεται να κάνετε ακροβατικά στη σκάλα, απλά μετρήστε μήκος και πλάτος από το αντίστοιχο πάτωμα και πολλαπλασιάστε. Στο τέλος αθροίστε τα γινόμενα (κανονικά θα πρέπει να είναι πέντε!!) και θα έχετε το συνολικό νούμερο για το χώρο. Αυτό θα το πολλαπλασιάσετε οπωσδήποτε επί δύο (δύο χέρια) ή εάν οι τοίχοι είναι πολύ ταλαιπωρημένοι επί τρία (τρία χέρια). Εάν θέλετε να περισσέψει μπογιά (και είναι καλό να περισσέψει) μπορείτε να μείνετε στο νούμερο των τετραγωνικών που βρήκατε, αλλιώς θα πρέπει να αφαιρέσετε το εμβαδόν των επιφανειών στο δωμάτιο που ΔΕΝ θα βάψετε (μπαλκονόπορτες, ντουλάπια, πλακάκια κλπ). Σε κάθε περίπτωση όταν καταλήξετε στο τελικό νούμερο και πάτε στο κατάστημα θα δείτε ότι σε κάθε συσκευασία μπογιάς αναγράφεται ο αριθμός των τετραγωνικών που μπορεί να καλύψει το ένα λίτρο. Από εκεί και πέρα είναι μια απλή διαίρεση. Λοιπόν, το λύσαμε κι αυτό, τώρα πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε τα παρακάτω:

 

1. Μαλακή σπάτουλα

2. Αστάρι (θα δούμε παρακάτω γιατί)

3. Φυσικά την ποσότητα του χρώματος που έχετε υπολογίσει

Διαφήμιση

4. Έναν κουβά

5. Το ειδικό δοχείο, βαθύτερο στη μία πλευρά και επικλινές για να τοποθετήσετε τη μπογιά και το ρολό

6. Ρολό βαψίματος

7. Βούρτσα βαψίματος

8. Πινέλο

9. Σκάλα (εάν δεν έχετε φυσικά) που να σας επιτρέπει να πλησιάσετε με άνεση στο ταβάνι

 

 

ΒΑΦΕΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟΕννοείται πως για να έχετε τελειώσει την προετοιμασία έχετε προμηθευθεί από πριν την χαρτοταινία, τον στόκο, το σφουγγάρι για τον καθαρισμό των τοίχων. Αγοράστε ρολό καλής ποιότητας, οι διαφορές κόστους δεν είναι μεγάλες, αλλά το τελευταίο που θέλετε είναι να βρεθείτε μπροστά σε ένα τοίχο πασαλειμμένο με τρίχες, το ίδιο ισχύει και για τα πινέλα. Καλό είναι να πάρετε και ένα κοντάρι για να προσαρμόσετε το ρολό, εάν θέλετε να βάψετε το ταβάνι χωρίς σκάλα (ταβάνι+κοντινή απόσταση κεφαλής=επώδυνα αποτελέσματα για τον αυχένα και γυαλιά γεμάτα μπογιά για τους διοπτροφόρους). Πάντως και να το ξεχάσετε, μην ανησυχείτε, τα περισσότερα ρολά προσαρμόζονται εύκολα και στο κοντάρι από την οικιακή σας σφουγγαρίστρα. Στην απίθανη επίσης περίπτωση που θέλετε να βάψετε έναν τοίχο στο δωμάτιο σε διαφορετικό χρώμα είναι καλό να αγοράσετε ένα ειδικό δοχείο μπογιάς ακόμη και ένα ρολό για να μην χάνετε χρόνο με το πλύνε – βάψε.

Εάν είστε άνθρωπος του πρωινού εγερτηρίου, είναι πολύ πιθανόν όλη την προετοιμασία και την αγορά των υλικών να την έχετε τελειώσει πριν φτάσει το μεσημέρι. Σ αυτήν την περίπτωση το σύνολο της προετοιμασίας μπορεί να ολοκληρωθεί και να ασταρώσετε τον τοίχο με το φως της μέρας (νύχτα δεν βάφουμε ποτέ γιατί το αποτέλεσμα το επόμενο πρωί θα θυμίζει πίνακα του Νταλί στο πιο άτεχνο). Το αστάρι είναι ένα διαφανές και λεπτόρρευστο υλικό, απαραίτητο για τήν μόνωση και για να πιάσει καλά η μπογιά την επόμενη μέρα όταν θάχει πια στεγνώσει. Το 90% των ερασιτεχνών που βάφουν και το 50% των επαγγελματιών δεν ασταρώνουν τους τοίχους!.. μην παραλείψετε το βήμα αυτό, θα μας θυμηθείτε όταν τελειώσετε…

Η πρώτη μέρα τελείωσε και εάν έχετε προλάβει να απλώσετε το αστάρι το πιο δύσκολο κομμάτι έχει τελειώσει και έχετε βάλει τις βάσεις για ένα επαγγελματικό βάψιμο στο ξεκίνημα της 2ης μέρας…

Το βάψιμο – 2η μέρα

 

Είναι καλό να σηκωθείτε όσο πιο νωρίς μπορείτε (να έχει βγει ο ήλιος, για να συνεννοούμαστε…). Είναι πρωί, έχετε ακόμη αντοχές, άρα είναι καλό να ξεκινήσετε με τις λεπτομέρειες – γωνίες, εσοχές, επιφάνεια γύρω από τα πόμολα και πρίζες, τα γύψινα εάν υπάρχουν κλπ. Στη φάση αυτή θα χρησιμοποιήσετε τον κουβά στον οποίο θα αδειάσετε τόσο χρώμα ώστε να μην είναι βαρύς και εάν χρειάζεται θα αραιώσετε με νερό. Το χρώμα κανονικά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό ούτε λεπτόρρευστο, αυτό όμως είναι κάτι που θα το καταλάβετε στην πορεία και εξαρτάται από την κατάσταση και το χρώμα της παλιάς μπογιάς.

Όταν τελειώσει αυτή η πρώτη φάση, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την πιο απλή διαδικασία, το βάψιμο δηλαδή των μεγάλων επιφανειών με το ρολό. Αδειάστε και πάλι χρώμα στο επικλινές δοχείο, αραιώστε όσο πρέπει, στραγγίξτε για να μην έχετε δάκρυα στους τοίχους και πιτσιλιές που θα φτάσουν στο δωμάτιο του παππού και ξεκινήστε να βάφετε, κατά προτίμηση σε σχήμα W και όσο μπορείτε με συνεχόμενες κινήσεις χωρίς να σηκώνετε το ρολό. Τελειώστε το πρώτο χέρι και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά. Σ αυτή τη φάση οι περισσότεροι θα διαπιστώσετε πόσο “διστακτικό” ήταν το χέρι σας στις πρώτες πινελιές και πόσο πιο “επαγγελματικό έγινε στη συνέχεια. Όταν το χρώμα στεγνώσει επαναλάβετε με το δεύτερο χέρι και αν το παλιό χρώμα συνεχίζει να σας γνέφει κάτω από το καινούριο, συνεχίστε με τρίτο πέρασμα. Υπενθυμίζουμε την αφαίρεση της χαρτοταινίας όσο ακόμη το χρώμα είναι νωπό. Μην ξεχάσετε το καλό πλύσιμο των εργαλείων όταν βεβαιωθείτε πως έχετε τελειώσει τις εργασίες της μέρας σας…

Δεν σταθήκαμε καθόλου στην επιλογή του χρώματος, αλλά αυτό είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση. Απλώς να ξέρετε ότι εκτός από τα έτοιμα χρώματα, το κάθε χρωματοπωλείο μπορεί να σας ετοιμάσει απόχρωση κατά παραγγελία από δειγματολόγια ή ελεύθερα και να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός από αυτά…

 

Καλή δουλειά!



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 85
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μαρκέλα
8 years ago

πολυ ωραιο το αρθρο σας για το βαψιμο σπιτιου!! ευχαριστουμε