Πώς να ανοίξω το δικό μου βιβλιοπωλείο, (μέρος Β)

Αναγνώσεις 540

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

 

Στο πρώτο μέρος είδαμε τις διαφορές ανάμεσα σε βιβλιοπωλείο και βιβλιοχαρτοπωλείο και τις βασικές απαιτήσεις που έχει η κάθε μορφή επιχείρησης σε ότι αφορά το περιεχόμενο. Σήμερα θα δούμε βιβλιοπωλεία με ειδικό περιεχόμενο που κατά τη γνώμη μας είναι μία καλή εναλλακτική για να αντεπεξέλθετε στον ανταγωνισμό και κάποια ακόμη ζητήματα που δεν θίχτηκαν στο προηγούμενο άρθρο, για τα οικονομικά (κεφάλαιο,ενοίκια, προμηθευτές κλπ) θα ασχοληθούμε στο τελευταίο μέρος.

Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα να πούμε κάτι που είναι βασικό για βιβλιοπωλείο οποιασδήποτε μορφής και αν επιλέξετε και αυτό είναι η αγάπη σας και κυρίως οι βασικές σας γνώσεις για λογοτεχνία και δοκίμιο. Παλιότερα που οι επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ υπήρχαν και μοιράζονταν αφειδώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν βιβλιοπωλεία σε κάθε γειτονιά από ανθρώπους που δεν ήξεραν τα στοιχειώδη,  δεν είχαν καμία επαφή με το βιβλίο και το μόνο που ήθελαν ήταν να εκμεταλλευτούν την κίνηση της σχολικής περιόδου. Αυτές οι πρόχειρες προσπάθειες έκαναν μεγάλη ζημιά στον κλάδο, δυσφήμησαν τους βιβλιοπώλες με μεράκι και οδήγησαν πολλούς κατοίκους των προαστίων στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου και τις αλυσίδες. Μην κοιτάτε που ο πελάτης του Public ή του Ιανού μπαίνει μέσα και διαλέγει μόνος του έχοντας σχεδόν μια απρόσωπη σχέση με τους πωλητές – στο δικό σας περιφερειακό κατάστημα θα είναι συνηθισμένο το φαινόμενο των ερωτήσεων “τι μου προτείνετε;” όπως και μακρόσυρτων συζητήσεων γύρω από την αξία του τάδε ή του δείνα συγγραφέα. Ακόμη περισσότερα ερωτήματα θα δεχθείτε αν αποφασίσετε να μπείτε στα βαθιά νερά βιβλίων ειδικού περιεχομένου. Τώρα και χωρίς παρεξήγηση, εάν εσείς δεν έχετε διαβάσει βιβλίο στη ζωή σας (τα Μίκι μάους δεν πιάνονται) και αγνοείτε βασικούς έλληνες και ξένους συγγραφείς, εκτός από το γεγονός πως θα ταλαιπωρηθείτε και θα αγχωθείτε στη δουλειά σας, δεν έχετε και πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς πιστέψτε με, αυτά στη γειτονιά κουβεντιάζονται –  και είναι καθοριστικά για την επιτυχία ενός μικρού βιβλιοπωλείου.

Το παιδικό βιβλιοπωλείο

 

Είναι πραγματικά περίεργο που το είδος δεν ανθεί στην Ελλάδα, καθώς η αγορά των παιδικών βιβλίων αντιστέκεται ακόμη στην κρίση, η ζήτηση έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και η ποιότητα των συγγραφέων και εικονογράφων έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. Κατ αρχήν όταν μιλάμε για παιδικό βιβλίο να πούμε ότι αναφερόμαστε σ εκείνο που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι το πολύ 13 ετών – από εκεί και πέρα ξεκινά η εφηβική λογοτεχνία πουν επίσης είναι καλό να συμπεριλάβετε στις παραγγελίες σας. Σημειώστε πως οι ηλικίες που προτείνουν οι εκδότες στο οπισθόφυλλο είναι ενδεικτικές, στην Ελλάδα είμαστε, η κάθε μαμά θεωρεί πως έφερε στον κόσμο το επόμενο Νόμπελ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει να γνωρίζετε καλά το περιεχόμενο των βιβλίων που πουλάτε.

Για να έχετε μια αρχική βοήθεια, ένα ενδεικτικό μοντέλο παιδικού βιβλιοπωλείου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ελληνική παιδική λογοτεχνία, όπως είπαμε στο πρώτο μέρος Πατάκης, Κέδρος, Παπαδόπουλος, Μίνωας,Σαββάλας, Άγκυρα, Μεταίχμιο έχουν κάνει πολύ δρόμο σε παιδική και εφηβική λογοτεχνία, η Εστία επίσης με τις κλασικές εκδόσεις της Πηνελόπης Δέλτα, Παπαντωνίου κλπ, όπως και Ψυχογιός και Λιβάνης με παιδικά βιβλία ανάλογα με εκείνα των ενηλίκων, δηλαδή ελαφρύτερα και περισσότερο ανώδυνα. Ο κατάλογος βέβαια δεν έχει  τέλος καθώς όλο και περισσότεροι εκδότες μπαίνουν στο χώρο, απλά θα πρέπει να προσέξετε να πάρετε από τον καθένα εκείνα που κρίνετε καλύτερα σε περιεχόμενο και εμφάνιση. Ο κλασικός τρόπος τοποθέτησης στα ράφια είναι κατά ηλικίες.

2. Ξενόγλωσση παιδική λογοτεχνία. Κάθε παιδί σήμερα μαθαίνει μια ξένη γλώσσα, ένα μικρό μέρος του βιβλιοπωλείου σας μπορεί να έχει τίτλους σε ξένη γλώσσα, καλό είναι να περιδιαβείτε στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις που δεν υπάρχουν στα μεγάλα καταστήματα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμη και οι Έλληνες εκδότες τελευταία έχουν δημιουργήσει κάποιες ξενόγλωσσες σειρές, ακόμη και στα κλασικά παραμύθια για πολύ μικρές ηλικίες.

3. Εκπαιδευτικό παιχνίδι. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια κατασκευών και πρωτότυπα επιτραπέζια για τις ηλικίες πάνω από έξι, αλλά τη διαφορά μπορείτε να την κάνετε και πάλι από το εξωτερικό όπου μπορείτε να βρείτε υπέροχα παζλ, αυτοκόλλητα, αντικείμενα για το παιδικό δωμάτιο, κάποια πολύ επιλεγμένα είδη παιδικής ζωγραφικής και άλλα πολλά. Μη λυπηθείτε το χρόνο για έρευνα, η πρωτότυπη εικόνα που θα αντικρίσει ο πρώτος σας πελάτης θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Σημαντικό: Τα τελευταία χρόνια και σωστά υπάρχει ένα κομμάτι στο παιδικό βιβλίο που προσπαθεί να διαχειριστεί ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και να βοηθήσει τους γονείς στη μετάδοση μηνυμάτων προς τα παιδιά. Είναι καλό να τοποθετήσετε σε ξεχωριστή θέση στο κατάστημα βιβλία που αναφέρονται στην απώλεια, το διαζύγιο, τη βία, τον ρατσισμό και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που ευτυχώς σήμερα έχουν πάψει να είναι ταμπού.

Πρωτοτυπήστε, πρωτοτυπήστε, πρωτοτυπήστε… μη πέσετε στην παγίδα της αιωνόβιας Μπάρμπι και των άλλων γνωστών που κάποιος μπορεί να βρει πολύ φθηνότερα αλλού και απλά θα κάνει το κατάστημά σας μία από τα ίδια. πρέπει να ξέρετε πως τα παιδιά σήμερα είναι χορτασμένα και το να δουν σε ένα μικρό κατάστημα τα ίδια πράγματα που βλέπουν σε πολύ πιο άνετους χώρους δε τα συγκινεί καθόλου.

Τα τελευταία χρόνια και στήν Ελλάδα κερδίζουν έδαφος τα βιβλιοπωλεία με σπάνια και παλιά βιβλία...
Τα τελευταία χρόνια και στήν Ελλάδα κερδίζουν έδαφος τα βιβλιοπωλεία με σπάνια και παλιά βιβλία…

 

Άλλες ιδέες για ειδικευμένα βιβλιοπωλεία:

* Ιστορικό βιβλιοπωλείο (από ιστορικά μυθιστορήματα, περιοδικά ιστορία, μέχρι καθαρή ιστορία...)

* Αστυνομικό βιβλιοπωλείο (δεν χρειάζονται σχόλια…)

* Ποιητικό βιβλιοπωλείο

* Ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο (θυμάστε το Νότινγκ Χιλ; )

* Επιστημονικό βιβλιοπωλείο (με περαιτέρω εξειδικεύσεις…)

Μερικά πλεονεκτήματα ακόμη εκτός από εκείνα που είναι αυτονόητα:

* Έχετε σαφή όρια, δεν χάνεστε στο χάος της βιβλιοπαραγωγής, είναι σπάνια η πιθανότητα να χάσετε πελάτη εάν ανανεώνετε τακτικά το συγκεκριμένο είδος.

* Το στοκ σας είναι πολύ μικρότερο, με μια καλή συμφωνία επιστροφών η ζημιά σας από αυτό θα είναι ελάχιστη

* Μπορείτε να χωρέσετε σε ένα σχετικά μικρό χώρο, χωρίς υψηλά λειτουργικά έξοδα

* Το κυριότερο, δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τον ανταγωνισμό και θεωρητικά μπορείτε να έχετε πελατεία από όλη την Αθήνα και με ένα καλό eshop από όλη την Ελλάδα.

* Μπορείτε να διαφημιστείτε ευκολότερα και ταχύτερα μέσα από ιστοσελίδες και περιοδικά που απευθύνονται στο ειδικευμένο target group σας.

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι πολύ καλή έρευνα αγοράς, καλή τοποθέτηση στο κατάστημα και οπωσδήποτε ( όπως και στο παιδικό βιβλίο) τμήμα ξενόγλωσσο. Εάν θέλετε να πρωτοτυπήσετε ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την ειδίκευση προσθέστε μικρά δώρα παρόμοιου προσανατολισμού.

Τώρα αυτά είναι απλά μερικές ιδέες που δεν κάνουν για κάθε πόλη και περιοχή, αλλά δίνουν ένα γενικό προσανατολισμό εάν θελήσετε να κάνετε τη διαφορά.

Εάν καταλήξετε στο παιδικό βιβλιοπωλείο, σκεφθείτε την πιθανότητα τακτικών εκδηλώσεων με την παρουσία συγγραφέων παιδικών βιβλίων. οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολλοί καλοί παραμυθάδες, θα κρατήσουν το λιλιπούτειο κοινό κρεμασμένο στα χείλη τους και θα βοηθήσουν να αποκτήσετε γρήγορα δεσμούς με τους γονείς στην γειτονιά και με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Είναι ώρα να μπούμε στο πιο άχαρο, αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι του νέου σας βιβλιοπωλείου, το οικονομικό

 

Πώς να ανοίξω το δικό μου βιβλιοπωλείο, (μέρος Γ και τελευταίο)

 



Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 540
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments