Πως θα καταλάβετε εάν τα αβγά (της κότας) είναι φρέσκα

Αναγνώσεις 38
Υψηλή διατροφική αξία, αρκεί να είναι φρέσκα...
Υψηλή διατροφική αξία, αρκεί να είναι φρέσκα…

Αυτό που λέει ο τίτλος – δεν θα επεκταθούμε σήμερα στην διατροφική αξία τού αβγού και στην (αμφιλεγόμενη) συμβολή του στην χοληστερίνη. Ας αρχίσουμε λοιπόν κατευθείαν με τις απλές μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιληφθείτε την φρεσκάδα των αβγών – υπάρχουν πολύ πιο σύνθετοι και ακριβείς επιστημονικοί τρόποι, αλλά προϋποθέτουν ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό εργαστηρίου.

Πρακτικός έλεγχος Ν.1

ΩΟΣΚΟΠΗΣΗ
Φωτο 1

Κρατήστε το αβγό που θέλετε να ελέγξετε με τον τρόπο που βλέπετε στη φωτογραφία 1, με τον χοντρό πόλο προς τη βάση των δακτύλων, χωρίς να μένει κενό ανάμεσά τους. Φέρτε έτσι το αβγό μπροστά από μία δυνατή λάμπα (60 με 75 W), πολύ κοντά σχεδόν σε επαφή μαζί της και τότε εύκολα θα μπορέσετε να διακρίνετε τον αεροθάλαμο στο χοντρό πόλο (το σημείο δηλαδή που το αβγό δείχνει άδειο, κούφιο). Εάν το διακρίνετε δύσκολα γυρίστε με το άλλο χέρι αργά το αβγό γύρω από τον άξονά του και τότε θα το δείτε ευκολότερα σαν σκιά μισοφέγγαρου, όπως στη φωτό. Στα πολύ φρέσκα αβγά το ύψος του αεροθαλάμου δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά και η διάμετρος της βάσης του τα 15 χιλιοστά. Όταν το ύψος ξεπεράσει τα 5 χιλιοστά το αβγό απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ολόφρεσκο. Η μέθοδος αυτή μοιάζει πολύ με την ωοσκόπηση που γίνεται σε βιομηχανικές μονάδες και ελεγκτικές αρχές, μόνο που εκεί τα μέσα είναι περισσότερα και όπως είπαμε ακριβέστερα.

Πρακτικός έλεγχος Ν.2

Φωτο 2
Φωτο 2

Η μέτρηση της πυκνότητας του αβγού είναι ένας αρκετά ασφαλής τρόπος της φρεσκάδας του. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περνά ο χρόνος από τη γέννηση του αβγού, τόσο ελαττώνεται η πυκνότητά του, το ειδικό βάρος του. Δείτε στη φωτογραφία 2 πόσο απλό είναι. Βυθίστε απλά το αβγό σε ένα δοχείο με νερό, περιμένετε λίγο να ηρεμήσει και δείτε τη συμπεριφορά του…

* Το αβγό ημέρας στέκεται στον πυθμένα οριζόντια

* Το αβγό δύο ή τριών ημερών σχηματίζει γωνία γύρω στις 30 μοίρες

* Το αβγό 8 ημερών γωνία 45 μοίρες (των 15 ημερών 60 μοίρες…)

* Το αβγό των 30 ημερών στέκεται κάθετα στο δοχείο και

* Το αβγό πάνω από μήνα φεύγει από τον πυθμένα και παριστάνει το αερόστατο καθώς τείνει στην εξαφάνιση…

Σημειώστε πως και οι δύο προηγούμενοι πρακτικοί έλεγχοι αναφέρονται σε αβγά εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου, γι αυτό και αν θέλετε να κάνετε τον δικό σας έλεγχο, κάντε τον πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο σας.

 

Πρακτικός έλεγχος Ν.3

Φωτο 3
Φωτο 3

 

 

Εάν δεν έχετε κάνει τίποτε από τα παραπάνω, έχετε ακόμη καιρό για έναν έλεγχο τελευταίας στιγμής όταν σπάσετε το αβγό στο μαγειρικό σκεύος ή στο πιάτο για την παρασκευή κάποιου γλυκού. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία 3:

* Στο φρέσκο αβγό (πάνω και μέση) ο κρόκος είναι αρκετά κυρτός και λείος, γύρω του υπάρχει το πυκνό στρώμα ασπραδιού σε συνοχή και περιφερειακά μια δεύτερη ζώνη πιο νερουλή.

Διαφήμιση

* Στο αβγό περισσότερων ημερών, ο κρόκος είναι πιο επίπεδος, το ασπράδι πιο λεπτόρρευστο και πλατύτερο (αυτό που λέμε ότι το αβγό απλώνει…).

* Στα μπαγιάτικο αβγό ο κρόκος σπάει εύκολα και το κίτρινο ανακατώνεται με το ασπράδι που με τη σειρά του έχει γίνει πολύ πιο νερουλό.

Πρακτικός έλεγχος Ν.4 (για το βρασμένο αβγό)

Βάλατε το αβγό στις όμορφες θήκες και είστε έτοιμοι να το ξεφλουδίσετε; Ωραία. Ιδού ένας εύκολος έλεγχος:

Το φρέσκο αβγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφος, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος είναι σε κεντρική θέση, ο αεροθάλαμος περιορισμένος.

Το μπαγιάτικο αβγό χωρίζεται εύκολα από το τσόφλι, το ασπράδι είναι πιο σκουρόχρωμο και ανομοιογενές, ο κρόκος πλησιάζει περισσότερο προς το κέλυφος και ο αεροθάλαμος είναι εμφανώς μεγαλύτερος.

Λίγα πρακτικά ζητήματα ακόμη γύρω από τα οποία έχουν σχηματιστεί και αρκετοί μύθοι

* Το χρώμα που έχει το κέλυφος έχει να κάνει με τη ράτσα της κότας και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του αβγού

* Το χρώμα του κρόκου επίσης δεν σχετίζεται τουλάχιστον άμεσα με τη θρεπτική αξία του αβγού, οφείλεται στο είδος της διατροφής

* Αβγά με ακαθαρσίες στο τσόφλι είναι καλό να αποφεύγονται

* Τα αβγά πτηνοτροφείου δεν υπολείπονται πάντα σε θρεπτική αξία, αντίθετα έχουν συνήθως μειωμένη χοληστερίνη και αυξημένο λινελαικό οξύ, ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη τα αβγά ελεύθερης βοσκής περιέχουν περισσότερες φωσφολιπίδες και γι αυτό υπερέχουν στη γεύση από τα αβγά πτηνοτροφείου.

Όλα τα παραπάνω γίνονται εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα ειδικό εργαλείο ελέγχου, αλλά μπορούν να σας προφυλάξουν από αβγά “ημέρας” που μπορεί να έχουν ζήσει παραπάνω από μήνα…

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 38
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments