Οδηγός επιβίωσης από φυσικές καταστροφές

Αναγνώσεις 166

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Η[/su_dropcap] πρόληψη απέναντι σε φυσικές καταστροφές που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να προβλέψουμε, δεν είναι βεβαίως ζήτημα κάποιων ενημερωτικών κειμένων. Σε πολλές χώρες τού κόσμου, τα μέτρα προστασίας ξεκινούν από το σχολειό. Σε πολλές πόλεις μάλιστα τής Αμερικής και τής Ευρώπης, (πιθανώς και αλλού, αλλά δεν το γνωρίζω...), οι κάτοικοι μιάς κοινότητας ή μιας πόλης, κυριολεκτικά εκπαιδεύονται σε συνθήκες προσομοίωσης για το τι πρέπει να κάνουν, αμέσως μόλις αντιληφθούν έναν σεισμό, μια πυρκαγιά ή μία πλημμύρα. Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη προχώρησε για δεκαετίες άναρχα, χωρίς νόμους και κανόνες, θάλεγε κανείς πως αυτό ακριβώς καθιστά ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη για ενημέρωση και σχέδια αντιμετώπισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά χρόνια τώρα αντιμετωπίζονται επιπόλαια, πρόχειρα και σε ένα επίπεδο εντελώς θεωρητικό.

Βεβαίως η τραγωδία που συνέβη στην Ανατολική Αττική, θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε με αφορμή ένα τυχαίο, (ή εμπρηστικό) γεγονός και προφανώς, όταν κάποιος σκεφθεί ψύχραιμα, αντιλαμβάνεται πως είναι το αποτέλεσμα τού συνδυασμού πολλών παραγόντων. Παθογένειες τού κρατικού μηχανισμού, δεκαετίες παραβάσεων στην οικιστική επέκταση, ανυπαρξία κάθε σοβαρής πρόληψης από Δήμους, παντελής έλλειψη ενημέρωσης σε σχολεία και χώρους εργασίας – όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα. Πέρα όμως από την απόδοση ευθυνών, εκείνο που μετρά περισσότερο και μπορεί να θωρακίσει τον καθένα από εμάς από μελλοντικές καταστροφές, είναι η πρόληψη και η γνώση.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν όσο γίνεται αναλυτικό οδηγό για τα μέτρα προστασίας που μπορείτε να πάρετε πριν εκδηλωθεί μία φυσική καταστροφή. Φυσικά πολλά από αυτά στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε εύκολο να εφαρμοστούν – για παράδειγμα, όλοι συμβουλεύουν για την ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από μονοκατοικίες και εξοχικά, αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό όταν ο γείτονας έχει κτίσει το σπίτι του κολλητά με το δικό σας; πόσο εύκολο είναι επίσης, να αντικατασταθούν τώρα πια τα πεύκα, (ένα από τα πιο εύφλεκτα δέντρα) με έλατα ή άλλη βλάστηση που καθυστερεί την φωτιά και εμποδίζει την εξάπλωσή της;

Σε κάθε περίπτωση οι παθογένειες και τα προβλήματα δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν από το να πάρουμε όσα μέτρα μπορούμε και να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα για την περίπτωση που αντιμετωπίσουμε μία απειλή από φυσική καταστροφή. Σε συνεργασία λοιπόν με την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε με λόγια απλά και κατανοητά τις βασικές ενέργειες πρόληψης για φωτιά, σεισμό και πλημμύρα. Πολύτιμη για το σημερινό μας κείμενο στάθηκε και η βοήθεια από ξένα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το αφιέρωμα τής εφημερίδας San Francisco chronicle – η Καλιφόρνια έχει πολλές φορές δοκιμαστεί από φυσικές καταστροφές και η ενημέρωση και εκπαίδευση τού πληθυσμού της λειτουργούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους κανόνες πρόληψης και προστασίας, δεν είναι τίποτε άλλο από την καταγραφή τής κοινής λογικής και τρων αυτονόητων μέτρων ασφάλειας που θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση. Παρόλα αυτά και επειδή όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο το μυαλό δεν μπορεί να σκεφθεί καθαρά και εντελώς ψύχραιμα, είναι καλό από σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να εφαρμόσετε όσα σας επιτρέπει η οικονομική σας δυνατότητα και οι ιδιαιτερότητες τής κατοικίας σας.

Πυρκαγιά

Υπάρχουν οι δασικές πυρκαγιές και υπάρχουν εκείνες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό ενός σπιτιού, εμείς θα ασχοληθούμε με τις πρώτες που εμπίπτουν στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και φυσικά είναι οι πλέον επικίνδυνες για ζωές και περιουσίες. Σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύει το Γαλλικό πρακτορείο, οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, (το 2007 στην Πελοπόννησο και το 2018 στην Ανατολική Αττική) ήταν από τις φονικότερες τού 21ου αιώνα, αμέσως μετά την πυρκαγιά τού 2009 στην Αυστραλία που σκότωσε 173 ανθρώπους. Η δασική επίσης καταστροφή για την Ελλάδα είναι σημαντική εάν υπολογίσετε έκταση και πληθυσμό, σκεφθείτε μόνο ότι το 2007 κάηκαν στην Πελοπόννησο και Εύβοια 2.500.000 στρέμματα, όταν το 2003 στην Καλιφόρνια σε μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της ιστορίας της, καίγονται 3.000.000 στρέμματα και μάλιστα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Εάν έχετε το προνόμιο τής μονοκατοικίας σε ανοικτή περιοχή, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε αντιπυρικές ζώνες γύρω από το σπίτι, να καθαρίσετε τον χώρο από εύφλεκτα υλικά και έτσι να καθυστερήσετε την φωτιά και ταυτόχρονα να δώσετε χώρο στους πυροσβέστες να την αντιμετωπίσουν. Οι αποστάσεις των αντιπυρικών ζωνών φαίνονται στο παρακάτω σχηματικό διάγραμμα…

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες μιας καταστροφής…

Μέτρα πρόληψης

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και η ελάχιστη σπίθα μπορεί να αποβεί καταστροφική. Το ίδιο ισχύει με τις υπαίθριες ψησταριές και άλλα αυτοσχέδια πικ νικ που περιλαμβάνουν άναμμα φωτιάς και χρήση κάρβουνου.
  • Οποιοδήποτε εργαλείο προκαλεί σπινθήρες μην το χρησιμοποιείτε σε δασική περιοχή ή δίπλα σε ξερά χόρτα.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών προέρχεται από τσιγάρα. Εάν πρέπει σώνει και καλά να καπνίσετε μέσα στο οξυγόνο τού δάσους, βεβαιωθείτε ότι το τσιγάρο σας έχει σβήσει εντελώς και βρίσκεται θαμμένο κάτω από το χώμα.
  • Τα σκουπίδια αναφλέγονται εύκολα, βάλτε τα στο αυτοκίνητο και πετάξτε τα στην πόλη, μην τα αφήνετε στο δάσος, εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αυτό συνιστά ένα οικολογικό και αισθητικό έγκλημα.
  • Κατά διαστήματα το καλοκαίρι βγαίνουν διάφορα απαγορευτικά πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές, σεβαστείτε τις οδηγίες καθώς υπάρχουν πρωτίστως για την δική σας ασφάλεια.

Με λίγα λόγια…

 Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

Πολύ όμορφη εικόνα, αλλά ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία. Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι άμυνες σ’αυτό το σπίτι είναι μηδαμινές…
  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά. Είναι μια εργασία που δυστυχώς πρέπει να κάνετε τακτικά, καθώς το όμορφο κατά τα άλλα πεύκο είναι το πιο εύφλεκτο δέντρο και στέλνει συνέχεια στην αυλή σας πευκοβελόνες και κουκουνάρια.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, (ακόμη και σε πολυκατοικίες), τα κλαδιά των δένδρων  ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι. Εάν βρίσκεστε στην πόλη συνεννοηθείτε με τις υπηρεσίες τού Δήμου σας.

  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες. Η αγορά και η συντήρησή τους κοστίζουν πολύ λίγο και είναι πραγματικά μεγάλη αμέλεια ότι στα περισσότερα εξοχικά δεν υπάρχουν καν ή υπάρχουν κακοσυντηρημένοι και στην ουσία άχρηστοι.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Είναι αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω, ενώ έχουν χαμηλό κόστος, απαιτούν να αφιερώσετε κάποιο χρόνο στην αρχική επισκευή και συντήρηση, αλλά αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες να βγείτε σώοι και αβλαβείς από μία πυρκαγιά που πλησιάζει και ταυτόχρονα βοηθούν να μειώσετε στο ελάχιστο τις υλικές ζημιές.

Μέτρα προστασίας

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Αν παραμείνετε στο σπίτι:
    –  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
    –  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
    –  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
    –  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
    –  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
    –  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
    –  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
    –  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Κοινός νους και οργάνωση φτιάχνουν την καλύτερη άμυνα

Εκτός από όλα τα παραπάνω που προτείνουν οι ειδικοί, θα θέλαμε να προσθέσουμε λίγες ακόμη σημαντικές συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες στις δύσκολες ώρες μιας πυρκαγιάς.

  • Καλέστε το 199 όταν δείτε καπνό σε δασική περιοχή, ακόμη και εάν δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή του. Είναι προτιμότερο να κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική από έναν λάθος συναγερμό, παρά να φτάσει καθυστερημένα για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.
  • Εκπαιδεύστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς. Μάθετε στα παιδιά την χρήση των αριθμών 199, 166 και 100 και τι εξυπηρετεί η κλήση στο καθένα από αυτά τα νούμερα. Μάθετε εσείς και όλα τα μέλη τής οικογένειας πώς να χρησιμοποιείτε τους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για την τακτική συντήρησή τους.
  • Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουν όλα τα μέλη τής οικογένειας πώς ανοίγουν και κλείνουν στο σπίτι οι παροχές ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου.
  • Εάν έχετε την οικονομική άνεση εγκαταστήστε στο σπίτι ανιχνευτές καπνού και ελέγχετε τακτικά για την καλή κατάσταση των μπαταριών τους.
  • Το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών στην Ελλάδα έναντι φυσικών καταστροφών είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα, αλλά είναι πράγματι κρίμα, καθώς και το κόστος ενός ασφαλιστηρίου πυρός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και η αποζημίωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική μετά την καταστροφή. Ξέρουμε ότι οι ασφαλιστικές δεν έχουν και την καλύτερη φήμη στο πεδίο αυτό, αλλά ακόμη και μία μερική αποζημίωση θα βοηθήσει πολύ στο να επιστρέψει η ζωή σας ταχύτερα σε κανονικούς ρυθμούς.
  • Εάν μένετε σε οικισμό ή σε κάποια άλλη περιοχή με χαρακτηριστικά γειτονιάς, είναι πολύ καλό να οργανωθείτε με τους γείτονες και να καταστρώσετε ένα στοιχειώδες σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία εθελοντική ομάδα γειτονιάς, (παρόμοια με αυτές που λειτουργούν σε πολλές χώρες τού κόσμου), που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια την ώρα τής καταστροφής, ιδιαίτερα για ανθρώπους που θα χρειαστούν βοήθεια στην μετακίνηση και στην διαφυγή, όπως για παράδειγμα οι υπερήλικες. Στο πλαίσιο μιάς τέτοιας ομάδας θα μπορούσαν να γίνουν ταχύτερα και χωρίς την βοήθεια τού κράτους, πολλές εργασίες για όλη την κοινότητα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, (πάντα με τις συμβουλές και τις οδηγίες τής Πυροσβεστικής), κλάδεμα δέντρων και άλλα πολλά.
  • Είναι βασικό και πολύ σημαντικό να έχετε σε ένα κουτί ή σε μία τσάντα τα αντικείμενα εκείνα που οπωσδήποτε πρέπει να σώσετε ή να έχετε μαζί σας, εάν χρειασθεί να εγκαταλείψετε το σπίτι σας. Παρακάτω δημοσιεύουμε έναν κατάλογο με κάποια απαραίτητα που είναι καλό να υπάρχουν μόνιμα δίπλα στην εξώπορτα τού σπιτιού.

Πάνω από όλα και πρώτα από όλα, να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση καταστροφής και κινδύνου, η ανθρώπινη ζωή έχει την μέγιστη και απόλυτη προτεραιότητα, οι ηρωισμοί δεν έχουν θέση όταν ένα φυσικό φαινόμενο με τεράστια δύναμη κινείται απειλητικά εναντίον σας. Εάν δοθεί επίσημα εντολή εκκένωσης ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών, αλλά ακόμη και εάν πρέπει να αποφασίσετε μόνος σας, ακολουθείστε την κοινή λογική και εγκαταλείψτε την περιοχή χωρίς δισταγμό, εάν τα πράγματα γίνουν έστω και κατ’ ελάχιστο απειλητικά. Μην ξεγελαστείτε από την απόσταση τής φωτιάς, εάν στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, είναι πιθανόν να εγκλωβιστείτε ακόμη και από μία πυρκαγιά που δείχνει να απέχει πολύ από το σπίτι σας.

Σεισμός

Η Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα έχει ζήσει 61 σεισμούς με ανθρώπινα θύματα σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με φονικότερους στον 20ο αιώνα εκείνους τής Ιερισσού το 1932, (161 νεκροί), τής Κω το 1933, (178 νεκροί), τής Κεφαλλονιάς το 1953, (476 νεκροί), τής Αμοργού το 1956, (53 νεκροί), τής Θεσσαλονίκης το 1978, (45 νεκροί) και τής Πάρνηθας το 1999, (143 νεκροί). Φυσικά σε όλο τον κόσμο τα θύματα είναι χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές υπανάπτυκτες με ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία.

Εκείνο που θα πρέπει να μάς προβληματίσει και να μας οδηγήσει ως κράτος και ως κοινωνία σε καλύτερη προετοιμασία, είναι ότι πολλά από τα θύματα των σεισμών σκοτώνονται από τις παρενέργειές τους, όπως ένα τσουνάμι ή μια πυρκαγιά, ακόμη και από τον πανικό που προκαλείται σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Όπως και στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, η συμπεριφορά και αντιμετώπιση πριν από τον σεισμό αλλά κυρίως κατά την διάρκειά του, θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και να ενισχύεται με πραγματικές ασκήσεις ετοιμότητας. Δυστυχώς και στο πεδίο αυτό είμαστε πολύ πίσω και πολλές φορές αγνοούμε ακόμη και τα στοιχειώδη. Εδώ η προετοιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο σεισμός συνήθως διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα και δεν υπάρχει περιθώριο για αυτοσχεδιασμούς εκείνη την ώρα – οι κινήσεις θα πρέπει να είναι αυτόματες και προκαθορισμένες.

Πριν από τον σεισμό, προετοιμασία

Στερεώστε καλά τα επιτοίχια έπιπλα. Σε ψηλές βιβλιοθήκες τοποθετήστε τα βαρύτερα βιβλία ή διακοσμητικά στα χαμηλότερα ράφια…

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες, προσπαθήστε η τοποθέτησή τους να είναι έτσι κι αλλιώς σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο ύψος. Αφήστε την εξώπορτα ελεύθερη, απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα, (βιβλία, βαριά διακοσμητικά κλπ) στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.

  • Εντοπίστε τούς καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

–  κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια. Να θυμάστε ότι αυτή η γενική οδηγία που ακούτε συχνά, να μπείτε δηλαδή κάτω από ένα τραπέζι ή γραφείο την ώρα τού σεισμού, έχει ένα νόημα μόνο όταν τα έπιπλα αυτά είναι ανθεκτικά, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα.

–  μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

–  μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

 

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
  •  μακριά από κτίρια και δέντρα

    Διαφήμιση
  •  μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

Την ώρα που γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Όσο και εάν ακούγεται κοινότοπη αυτή η φράση, είναι πολύ σημαντικό να μην κινηθείτε εκείνη την ώρα σε κατάσταση πανικου΄.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας (εμβρυακή στάση). Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην διανοηθείτε να βγείτε στο μπαλκόνι, είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία που μπορείτε να καταφύγετε.

 

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

 

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Μετά τον σεισμό

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Τσουνάμι

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για όσους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές την ώρα τού σεισμού. Είναι γνωστό πλέον στους περισσότερους ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να προκαλέσει κύμα βαρύτητας, το λεγόμενο τσουνάμι, που μπορεί να αποδειχθεί φονικότερο από τον ίδιο τον σεισμό. Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε παραθαλάσσια περιοχή:

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Κατά τα λοιπά και για τον σεισμό ισχύουν οι γενικοί κανόνες για τις φυσικές καταστροφές, και εδώ θα πρέπει να θυμάστε ότι οι περιουσίες ξαναφτιάχνονται, ανεκτίμητη είναι μόνο η ανθρώπινη ζωή. Παρόλο που συνήθως οι μετασεισμοί είναι χαμηλότερης έντασης από τον κύριο σεισμό, μην επιχειρήσετε να ξαναμπείτε σπίτι σας για να σώσετε κάποια αντικείμενα, τουλάχιστον όχι πριν το επιτρέψουν οι αρμόδιες αρχές.

Πλημμύρα

Μπορεί οι πλημμύρες στην Ελλάδα, (δεύτερες σε συχνότητα μετά τις πυρκαγιές) να μην προκαλούν τόσα θύματα όσο άλλα φυσικά φαινόμενα, αλλά λόγω των πολλών παραλείψεων των κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, δεν παύουν να προκαλούν τεράστιες καταστροφές και μάλιστα μετά από βροχοπτώσεις σχετικά ήπιες. Φρεάτια που δεν έχουν καθαριστεί, μπαζωμένα ρέματα και ποτάμια, άναρχη οικιστική ανάπτυξη χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας – το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί συντελούν ώστε με την πρώτη βροχή, ιδιαίτερα στην Αττική, να έχουμε πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια, ακόμη και νεκρούς. Η πλέον πρόσφατη περίπτωση στην Μάνδρα Αττικής είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Ας δούμε λοιπόν τι προτείνει και για τις περιπτώσεις αυτές η Πολιτική προστασία…

Προετοιμασία

Η αλήθεια είναι ότι στο στάδιο αυτό δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα, πέρα από εκείνα για τα οποία κανονικά υπεύθυνος είναι ο Δήμος  που κατοικείτε.

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

Σε περίπτωση λοιπόν που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:
  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Στην διάρκεια τής πλημμύρας

Αν είστε μέσα σε κτίριο

  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
    –  η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
    –  εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
    –  τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
  • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
  • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Των φρονίμων τα παιδιά…

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τις τεράστιες αποστάσεις τής Αμερικής ή τής Κίνας και είναι μάλλον απίθανο να χρειαστεί να επιβιώσετε για μέρες ή και εβδομάδες μόνος σας μετά από μία φυσική καταστροφή, πριν σας εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία. Παρόλα αυτά, δεν είναι καθόλου κακό να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε και τα σημαντικά αντικείμενα ή έγγραφα να μπορέσετε να σώσετε και να έχετε πρόχειρα δίπλα σας όλα εκείνα που είναι απαραίτητα τις πρώτες ώρες που θα βρεθείτε αναγκαστικά έξω από το σπίτι σας.

Η ανάγκη για ένα σακίδιο επιβίωσης, (τουλάχιστον τριών ημερών), ξεκίνησε πριν από 60 περίπου χρόνια στον Αμερικανικό στρατό, καθώς οι συνεχείς και ξαφνικές διαταγές άμεσης μετακίνησης, έκαναν επιτακτική την ανάγκη ο στρατιώτης να μπορεί να μετακινηθεί αστραπιαία  για κοντινές αποστολές χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες. Από τότε πέρασαν χρόνια και η ιδέα επεκτάθηκε σαν ένα σωτήριο μέσο για όσους αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές ή γενικότερα για όσους βρεθούν στην ανάγκη να επιβιώσουν  δύο και τρεις ημέρες σε ξένο περιβάλλον, ή περιβάλλον τού οποίου οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Όπως όμως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, σύντομα όλο αυτό έφτασε στην υπερβολή του. Όπως είπαμε και παραπάνω είμαστε μία μικρή χώρα, οπότε πριν αποφασίσετε να δημιουργήσετε το δικό σας σακίδιο επιβίωσης, να θυμάστε ότι:

  • Δεν είστε ο Ιντιάνα Τζόουνς, ούτε μέλος μυστικής ομάδας σε αποστολή εξόντωσης στην Μέση Ανατολή. Ο σκοπός τού σακιδίου είναι να σας κρατήσει σε καλή σχετικά κατάσταση μέχρι να φτάσετε σε κάποιο κέντρο βοήθειας ή μέχρι να σας βρουν οι διασώστες.
  • Δεν είναι απαραίτητο να προμηθευθείτε κάποιο από τα έτοιμα σακίδια επιβίωσης που πωλούνται σε στρατιωτικά καταστήματα ή άλλα παρόμοια – το πιθανότερο είναι ότι αγνοείτε την χρήση των περισσότερων αντικειμένων που περιέχουν ή στην χειρότερη περίπτωση τα αντικείμενα αυτά δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την ελληνική πραγματικότητα.
  • Οι άνθρωποι τής πόλης δεν είναι μαθημένοι σε μεγάλες πεζοπορίες, κουβαλώντας μάλιστα μεγάλο βάρος στην πλάτη. Επιλέξτε για αρχή ένα σακίδιο με χωρητικότητα τουλάχιστον 20 λίτρα, αλλά όσο γίνεται ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο. Δεν χρειάζεται να είναι κατασκευασμένο ούτε από το μυστικό υλικό τής NASA, ούτε να έχει χρώματα παραλλαγής – ένα απλό καλής ποιότητας από αυτά που κυκλοφορούν γύρω σας είναι αρκετό.
  • Τα απαραίτητα και μόνο τα απαραίτητα μαζί σας, όχι όσα εσείς θα θέλατε να σώσετε στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς ή ενός σεισμού. Και όταν μιλάμε για απαραίτητα, εννοούμε κυρίως νερό, φαγητό, φάρμακα, κάποια απλά εργαλεία και ορισμένα ακόμη που θα δούμε παρακάτω στην τελική λίστα. Ο σκοπός δεν είναι να μεταφέρετε όλο το νοικοκυριό εκτός σπιτιού, αλλά να επιβιώσετε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για δύο με τρεις ημέρες.
  • Μπορείτε να έχετε ένα καλό μαχαίρι μαζί σας, αλλά ξεχάστε τα όπλα, τα μαχαίρια βατραχανθρώπων και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς – δεν πάτε να ανατινάξετε την γέφυρα τού Γοργοπόταμου, ούτε βρίσκεστε σε εμπόλεμη κατάσταση.
  • Στην αγορά κυκλοφορούν απίστευτα gadgets για διαβίωση ή επιβίωση στην ύπαιθρο, αλλά πιστέψτε μας, τα περισσότερα από αυτά είναι αχρείαστα και αρκετά ακριβά. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σακίδιο με ένα συνολικό κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 50 με 70 ευρώ. Ακόμη πιο σημαντικό από το ίδιο το περιεχόμενο είναι η τακτική του συντήρηση. Εάν αποφασίσετε να δημιουργήσετε σακίδια επιβίωσης για εσάς και την οικογένειά σας, θα πρέπει εκ των προτέρων να έχετε αποφασίσει να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε έξι μήνες για την ανανέωση ή τον έλεγχο του περιεχομένου.

Το φαρμακείο

Λίγα και αυτονόητα…

  • Τα δικά σας φάρμακα, όσα δηλαδή παίρνετε τακτικά.
  • Λίγα ζευγάρια γάντια μιας χρήσης
  • Αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμοι σε διαφορετικά μεγέθη, όπως και τσιρότα
  • Αντιπυρετικά και αναλγητικά χάπια
  • Δισκία καθαρισμού νερού
  • Αλοιφή για εγκαύματα, Ιώδιο ή άλλο απολυμαντικό
  • Ψαλίδι
  • Ισοθερμική κουβέρτα
  • Αιμοστατικοί επίδεσμοι
  • Ράμματα

Όλα τούτα είναι τα αυτονόητα, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε στην αγορά πολύ οικονομικά έτοιμα σετ φαρμακείου και να συμπληρώσετε ό,τι κρίνετε πως είναι απαραίτητο. Αποφύγετε και στο πεδίο αυτό τις υπερβολές, καλό είναι το σετ χειρουργικής πεδίου τού στρατού, αλλά ποιος θα το χρησιμοποιήσει στην απίθανη περίπτωση που χρειαστεί; Προσαρμόστε επίσης το φαρμακείο στις ανάγκες και στις σωματικές σας ευαισθησίες, εάν για παράδειγμα έχετε συχνά στομαχικούς ερεθισμούς, τα αντιόξινα χάπια είναι απαραίτητα. Τέλος, μία συζήτηση με τον φαρμακοποιό σας πιθανόν να σας θυμίσει κάποια ακόμη απαραίτητα φάρμακα για το σακίδιό σας.

Τρόφιμα και νερό

Υπολογίστε δύο με τρία λίτρα νερό ανά άτομο, σε πλαστικά μπουκάλια ή ατομικά σακουλάκια, δεν έχει σημασία. Σε κανονικές συνθήκες είναι πιθανόν να πίνετε λιγότερο νερό, αλλά σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί το καθαρό νερό να είναι δυσεύρετο, ενώ η πεζοπορία και το άγχος θα σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση.

Αυτονόητο είναι πως δεν σκεφτόμαστε κανένα τρόφιμο που αλλοιώνεται εύκολα ή απαιτείται ψυγείο για την συντήρησή του. Μπάρες δημητριακών, σταφίδες, ξηροί καρποί, γάλα σε σκόνη και άλλα παρόμοια είναι αρκετά για να σας δώσουν τις θερμίδες που πρέπει και να διατηρήσουν τον οργανισμό σας σε καλή κατάσταση έως ότου λήξει η κατάσταση ανάγκης. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά οι φρουτόκρεμες σε σκόνη είναι μία καλή επιλογή.

Είδη επιβίωσης

Κοινή λογική και απλές λύσεις και σ’ αυτό το πεδίο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το σακίδιο πρέπει να είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται, ενώ οι περισσότερες εργασίες στην ύπαιθρο μπορούν να γίνουν με απλά υλικά. Ας δούμε λοιπόν τα εντελώς απαραίτητα και εσείς συμπληρώνετε ό,τι σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ασφαλής…

  • Ένας φακός, κατά προτίμηση led
  • Ένα ραδιοφωνάκι με μπαταρίες. Καμία σύγκριση φυσικά με το κινητό τηλέφωνο, αλλά λάβετε υπόψη ότι μετά από μία φυσική καταστροφή, μπορεί να υπάρξει προσωρινό πρόβλημα με τις επικοινωνίες. Καλό είναι ραδιόφωνο και φακός να παίρνουν το ίδιο μέγεθος μπαταριών, ώστε να είναι ευκολότερη και ταχύτερη η αντικατάστασή τους.
  • Ένα πολυεργαλείο, παλαιότερα γνωστό και ως ελβετικός σουγιάς.
  • Δύο αναπτήρες ή και σπίρτα θυέλλης.
  • Σχοινί, όσο περισσότερα μέτρα τόσο το καλύτερο
  • Μαχαίρι καλής ποιότητας
  • Σφυρίχτρα με κορδόνι λαιμού
  • Προσωπικά είδη υγιεινής, όπως χαρτιά υγείας, σερβιέτες, σαπούνι, οδοντόκρεμες, εσώρουχα κλπ. Τα ξυριστικά κατά την γνώμη μας περιττά, προσπαθείτε να επιβιώσετε από μία καταστροφή, όχι να γίνετε κουμπάρος σε γάμο στην Σαντορίνη.
  • Υπνόσακος, (εκτός σακιδίου)
  • Ταινία συσκευασίας καλής ποιότητας
  • Ένας ηλιακός φορτιστής για το κινητό σας θα ήταν ιδανικός.
  • Πυξίδα

Προσωπικά έγγραφα

Εδώ η σωστή προετοιμασία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, τόσο κατά την διάρκεια τής κρίσης, όσο και για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς η τεχνολογία σήμερα διευκολύνει αφάνταστα την αποθήκευση εγγράφων. Είναι καλό λοιπόν και σε ανύποπτο χρόνο, να έχετε φτιάξει ένα στικάκι, μέσα στο οποίο θα έχετε σκανάρει όλα τα προσωπικά σας έγγραφα – ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα, διάφορα πιστοποιητικά, τραπεζικούς λογαριασμούς και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο ή πολύτιμο και που η καταστροφή του θα απαιτούσε μεγάλη ταλαιπωρία και σπατάλη χρόνου. Φυσικά το να έχετε και έντυπα αντίγραφα φυλαγμένα στο αυτοκίνητο ή στο σακίδιο επιβίωσης είναι μία πολύ καλή λύση. Καλό είναι επίσης σημαντικά έγγραφα μέσα στο σακίδιο να είναι προφυλαγμένα μέσα σε αδιάβροχα σακουλάκια.

Η τελευταία και – αχρείαστη να είναι – συμβουλή

Εάν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας ή άνοιας, φροντίστε από πριν να έχετε πλαστικοποιήσει καρτελάκια ή καδένες, (παρόμοιες με εκείνες τις μεταλλικές στρατιωτικές ταυτότητες), που θα γράφουν επάνω τα στοιχεία τού κατόχου και ένα τηλέφωνο τρίτου συγγενικού ή φιλικού προσώπου, για την περίπτωση που στην δική σας περιοχή οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνετε πάρα πολύ τις αρχές να βρουν μία άκρη και να ενώσουν και πάλι την οικογένειά σας στην περίπτωση που χρειάστηκε να διασκορπιστείτε προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, εάν όλα τα παραπάνω τηρούνταν με ακρίβεια, ο αριθμός των θυμάτων σε κάθε καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερος, όπως και το μέγεθος των υλικών καταστροφών. Αλλά είπαμε – ζούμε σε μία χώρα όπου και τα σοβαρότερα πράγματα αντιμετωπίζονται πρόχειρα και επιπόλαια και από την παιδεία απουσιάζει ο πρακτικός ορίζοντας σε ζητήματα καθημερινά. Μπορεί όμως πάντοτε ο καθένας από εμάς να φροντίσει τα τού οίκου του και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες άμεσου κινδύνου από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Στην κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε ότι το σημερινό κείμενο θα φανεί χρήσιμο…

Αναγνώσεις 166
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments