Μικρός οδηγός για την οικονομική κρίση

Αναγνώσεις 4

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ

 

Να σημειώσουμε από την αρχή ότι το άρθρο αφορά εκείνους που έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα και όχι εκείνους που έχουν περάσει στην ανεργία – ο μηδενισμός του εισοδήματος δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και απαιτεί πολύ πιο ριζικές λύσεις. Επιπλέον πολλά από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω μπορεί να είναι γνωστά και αυτονόητα, αλλά κάποιες φορές οι πιο απλές λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν τις εφαρμόζουμε είτε από την δύναμη της συνήθειας είτε γιατί αναζητούμε πολύ πιο σύνθετες (και πολλές φορές ανεφάρμοστες) επιλογές.

 

Μείωση δαπανών ή αύξηση εισοδήματος;

 

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα – το πρώτο μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εσάς, το δεύτερο, αν και σαφώς πιο επιθυμητό, είναι άγνωστο το εάν και πότε θα επιτευχθεί. Η αναζήτηση επιπλέον εργασίας (εισοδήματος) άλλωστε, μπορεί να είναι μία διαδικασία που «τρέχει» ταυτόχρονα με την αλλαγή τρόπου ζωής και καταναλωτικών συνηθειών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα “εύκολα” – κατά βάθος οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε, αλλά μάλλον αναβάλλουμε διαρκώς την εφαρμογή τους.

 

Οι πιστωτικές κάρτες για τα χαμηλά εισοδήματα είναι σκέτη καταστροφή, ισόβια σκλαβιά στα τραπεζικά ιδρύματα...
Οι πιστωτικές κάρτες για τα χαμηλά εισοδήματα είναι σκέτη καταστροφή, ισόβια σκλαβιά στα τραπεζικά ιδρύματα…

 

Διαγράψτε οριστικά και αμετάκλητα τις πιστωτικές κάρτες

 

Οι πιστωτικές κάρτες είναι για χώρες με υγιή τραπεζικά συστήματα και λαούς που έχουν αφομοιώσει για πολλές δεκαετίες την ορθή χρήση τους. Στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες δρουν τοκογλυφικά και ο Έλληνας επιμένει να καταναλώνει τα περιττά ακόμη και όταν έχει κάρτα ανεργίας, οι πιστωτικές κάρτες αναδείχθηκαν μέσα σε είκοσι με τριάντα χρόνια στην μεγαλύτερη κατάρα για ιδιώτες και επαγγελματίες. Τα επιτόκια ακόμη και σήμερα παραμένουν ληστρικά σε σχέση με τον (ανύπαρκτο) πληθωρισμό, οι επιπλέον μικροχρεώσεις και τα ψιλά γράμματα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις επιβαρύνσεις και τους τόκους υπερημερίας θα τους ζήλευαν ακόμη και οι πιο πετυχημένες οργανώσεις τής μαφίας. Ξέρουμε ότι για πολλούς το κόψιμο της κάρτας με ψαλίδι (κυριολεκτικά) μπορεί να είναι μία πολύ επίπονη κίνηση, αλλά θα το ξαναπούμε φωνάζοντας: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΟΣΟ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΑΙΑ ΜΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχετε ένα υπόλοιπο προς εξόφληση και θέλετε να τελειώνετε μια και καλή με αυτόν τον βραχνά. Προχωρήστε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Βάλτε κάτω το εισόδημά σας και καταλήξτε σε ένα ποσό που πραγματικά θα μπορείτε να διαθέτετε κάθε μήνα μέχρι και την πλήρη εξόφληση. Το συνολικό ποσό οφειλής έχει σημασία στους ανατοκισμούς – προσέξτε το ποσό που θα πληρώνετε κάθε μήνα να είναι έστω και ελάχιστα μεγαλύτερο από εκείνο των τόκων που προστίθενται σε μηνιαία βάση. Αυτή είναι μια διαδικασία για να βοηθήσει εσάς, δεν είναι απαραίτητο να ανακοινώσετε σε κανέναν και προπαντός στην τράπεζα την μελλοντική οικονομική σας συμπεριφορά.
  2. Περάστε χωρίς καμία στενοχώρια την πόρτα της τράπεζας και ζητήστε να παραδώσετε την πιστωτική σας κάρτα. Αφήστε τις μεγάλες τάχα αποφάσεις, «εγώ από δω και πέρα δεν θα την χρησιμοποιήσω, αλλά ας την έχω στην τσέπη μου για ώρα ανάγκης…» – πάντα θα υπάρχει μία ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί, πάντα θα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία σε κάποια βιτρίνα, πάντα θα είναι ελκυστικός ένας άτοκος διακανονισμός δόσεων για κάποια αγορά.
  3. Παραδώστε λοιπόν την κάρτα σας και την ίδια στιγμή ζητήστε από την τράπεζα, εάν δεν έχετε ήδη, να σας εκδώσει μία χρεωστική κάρτα, την γνωστή cash card (debit card) – απλώς τώρα κάθε αγορά που θα κάνετε θα αφαιρείται αυτόματα από τον (εάν υπάρχει...) τραπεζικό σας λογαριασμό. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο διαφορετικά και συνετά θα χρησιμοποιείτε την χρεωστική σας σε σχέση με την πιστωτική, καθώς θα ξέρετε πια ότι κάθε περιττή κίνηση μειώνει χρήματα για τα οποία έχετε δουλέψει και ιδρώσει και όχι μελλοντικά εισοδήματα που μπορεί να μην έρθουν και ποτέ. Χρεωστική = μετρητά =απουσία τόκων= ο αθάνατος πατροπαράδοτος κανόνας «απλώνομαι έως εκεί που αντέχει η τσέπη μου». Σταματήστε να βάζετε δόσεις για το οτιδήποτε, ακόμη κι αν χρειαστεί να μείνετε χωρίς πλυντήριο για έναν μήνα ή να καθυστερήσετε μια απαραίτητη αγορά για ένα διάστημα.
  4. Θα σας το πούμε καθαρά: ακόμη και εάν παραδώσετε την κάρτα, ακόμη και εάν καμία νέα αγορά δεν προστίθεται στο παλιό χρέος, το σίγουρο είναι πως θα ιδρώσετε αρκετούς μήνες έως και την οριστική εξόφληση. Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθείτε πόσο δυσβάσταχτο βάρος είναι η υπερχρέωση, όταν ακόμη και για ένα ποσό των 700 ή 1000 ευρώ χρειαστείτε ένα και δύο χρόνια για την αποπληρωμή του. Όμως πιστέψτε μας, γιατί το γράφουμε και με βάση προσωπικές εμπειρίες: Δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση από εκείνη που θα νοιώσετε την μέρα που θα πληρώσετε και τα τελευταία ευρώ και το τηλέφωνο θα σταματήσει να χτυπά από όλα εκείνα τα «κοράκια» των εισπρακτικών εταιριών ή των υπαλλήλων της τράπεζας για μία ευγενική ή λιγότερο ευγενική υπενθύμιση του χρέους σας. Να θυμάστε πάντοτε ότι ακόμη και αν χρειαστεί να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα για ένα διάστημα, ακόμη και εάν πρέπει να περάσετε με τα ίδια ρούχα για κάποια χρόνια, θα είστε πολύ πιο ελεύθερος και ψυχολογικά υγιής από εκείνον που παθαίνει ταχυκαρδίες με κάθε χτύπημα τηλεφώνου και ανησυχεί διαρκώς για τις συνέπειες της ανεξόφλητης οφειλής του.

Αλλάξτε το συμβόλαιο ενοικίασης

 

Εάν μένετε στο ενοίκιο και ακόμη δεν έχετε ζητήσει μείωση μισθώματος, (κάτι μάλλον απίθανο), κάντε το άμεσα και πιεστικά. Για κάθε λογικό ιδιοκτήτη, ένας ενοικιαστής με τον οποίο συνεργάζεται χρόνια είναι προτιμότερος από έναν άγνωστο, ακόμη και όταν δεν εισπράττει το ενοίκιό του την ώρα που θα έπρεπε. Μην διαπραγματευθείτε με βάση την αξία του ακινήτου που μένετε, το ακριβό και το φθηνό είναι πάντα σχετικό με τα εισοδήματά σας. Καθορίστε ένα ποσό που κρίνετε πως δεν απειλεί τα στοιχειώδη της διαβίωσης σας – όσο μικρό και αν είναι, εκείνο που μετρά είναι εσείς να μπορείτε να το δίνετε τακτικά και με την ίδια σταθερότητα να το εισπράττει ο ιδιοκτήτης σας. Εάν έχετε πέσει σε ιδιοκτήτη που δεν ιδρώνει το αυτί του, μην διστάσετε να προγραμματίσετε μια μετακίνηση σε φθηνότερο σπίτι. Με μία μικρή έρευνα στις αγγελίες θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αδιάθετα χιλιάδες ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται προνομιούχες. Μπορεί να επιβαρυνθείτε πρόσκαιρα με τις δαπάνες μιας μετακόμισης, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση μπορείτε να εξοικονομήσετε χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα, η διαφορά ανάμεσα σε ένα ενοίκιο των 600 ευρώ με εκείνο των 450 (υπάρχουν πολλά αξιοπρεπή σπίτια σ αυτήν την τιμή και λίγο χαμηλότερα) φαίνεται μικρή σε μηνιαία βάση, αλλά εάν κάνετε τον πολλαπλασιασμό θα δείτε πως γλυτώνετε 1.800 ευρώ το χρόνο, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για κάποιον με περιορισμένα εισοδήματα – είναι σχεδόν το σύνολο του super market για ένα άτομο ή οι ετήσιοι λογαριασμοί των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Καθόλου άσχημα για αρχή…

 

 

Στο super market με συγκεκριμένο κατάλογο και κομπιουτεράκι. Καταναγκαστικό και οπωσδήποτε κάπως μίζερο, αλλά σωτήριο...
Στο super market με συγκεκριμένο κατάλογο και κομπιουτεράκι. Καταναγκαστικό και οπωσδήποτε κάπως μίζερο, αλλά σωτήριο…

 

 

Διατροφή και super market, η μεγάλη αιμορραγία

 

Δεν θα σας ζαλίσουμε τώρα με τις εκατοντάδες έρευνες που υπάρχουν για το θέμα, αλλά είναι εντυπωσιακή η οικονομία χρημάτων που μπορεί να γίνει όταν αντιμετωπίσουμε το super market με έναν σωστό μηνιαίο προγραμματισμό. Εάν σάς βολεύει ο υπολογιστής, αρκεί να ανοίξετε ένα φύλλο του excel, (εάν όχι, το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ένα τετράδιο) και να φτιάξετε μια φόρμα εξόδων για τον κάθε μήνα. Μία τυπική εικόνα ενός τέτοιου προϋπολογισμού είναι η παρακάτω:

  • Ενοίκιο (εάν είστε ενοικιαστής), ΕΝΦΙΑ (εάν είστε ιδιοκτήτης)
  • ΔΕΗ (τους μήνες που γνωρίζετε πως έρχεται ο λογαριασμός)
  • Τηλεφωνία κινητή και σταθερή ή το σύνολο του πακέτου
  • Νερό
  • Κοινόχρηστα
  • Έξοδα μετακίνησης (βενζίνη ή εισιτήρια)
  • Διατροφή
  • Προσωπικά έξοδα (διασκέδαση, καπνός, προσωπικές αγορές, κλπ)
  • Πληρωμή οφειλών (κάρτες, δάνεια κλπ)
  • Τέλη κυκλοφορίας, εφορία, ασφάλιστρα κλπ (τα υπολογίζετε αθροιστικά και διαιρείτε δια 12, το πηλίκο είναι το ποσό που πρέπει να βάζετε κάθε μήνα στην άκρη).
  • Αποταμίευση (ναι, θα κρατήσετε κουτάκι και γι αυτήν, ακόμη και εάν δίπλα υπάρχει το ποσό των δέκα ή είκοσι ευρώ)
  • Προσθέστε όποιο άλλο πάγιο έξοδο

 

Τώρα, κάθε τέτοιος πίνακας έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, το 90% περίπου αφορά έξοδα ανελαστικά που δύσκολα μειώνονται, οι μοναδικές δαπάνες που μπορούν να μειωθούν είναι η διατροφή, τα προσωπικά έξοδα και οπωσδήποτε η ΔΕΗ. (Για την ΔΕΗ ειδικότερα θα πρέπει να ξέρετε πως η υπέρβαση ενός συγκεκριμένου ορίου κατανάλωσης (συνήθως 2000 κιλοβατώρες), μεταφράζεται ακόμη και σε διπλασιασμό του λογαριασμού σας. Μπορείτε να μάθετε τηλεφωνικά από την ΔΕΗ αυτές τις κλίμακες χρεώσεων, να ελέγχετε κάθε μήνα την κατανάλωση στο ρολόι της παροχής σας και αναλόγως να περιορίζετε την χρήση συσκευών που επιβαρύνουν την χρέωση.. Αυτό θα αποτρέψει τις εκπλήξεις και θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε εκ των προτέρων το ύψος του λογαριασμού σας).

Ας δώσουμε τώρα ένα παράδειγμα στον τομέα του super market, στο οποίο ας σημειωθεί πηγαίνουμε πάντοτε με συγκεκριμένο κατάλογο.

Για ένα ζευγάρι λοιπόν χωρίς παιδιά το ποσό των 200 ευρώ το μήνα είναι απόλυτα ρεαλιστικό για την διατροφή τους και, όσο και αν σας φαίνεται απίθανο, χωρίς να τους λείψει τίποτε βασικό ή απαραίτητο. Κατά μέσο όρο μέσα σ’  αυτά τα 200 ευρώ περιλαμβάνεται το πρωινό τους, λαδερό φαγητό δύο φορές την εβδομάδα, ζυμαρικά μία φορά την εβδομάδα, κρέας δύο φορές την εβδομάδα, ψάρι μία φορά την εβδομάδα, άλλη συνδυαστική επιλογή μία φορά την εβδομάδα. Το μυστικό βέβαια δεν είναι στην ίδια την ποιότητα ή ποσότητα του φαγητού, αλλά στον τρόπο που γίνονται οι αγορές:

  • Αποφύγετε δια ροπάλου τις συχνές και χωρίς πρόγραμμα επισκέψεις στο super market, επειδή «κάτι θυμηθήκατε πως λείπει…» ή γιατί «θέλετε να κάνετε μια βόλτα στις προσφορές…». Το ξέρετε από εμπειρία πως ακόμη και αν πάτε για να αγοράσετε ένα μαρούλι θα φύγετε με πολλαπλάσιες αγορές που μάλιστα δεν τις χρειάζεστε άμεσα. Προσπαθήστε να επισκέπτεστε το super market μία φορά για κάθε εβδομάδα του μήνα και με βάση ένα περίπου καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Για το ποσό που αναφέραμε παραπάνω (200 ευρώ) η εβδομαδιαία σας επίσκεψη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 με 60 ευρώ.
  • Παρακολουθείτε τις προσφορές των super markets χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Εάν πρόκειται να γλυτώσετε 4 ευρώ στην αγορά ενός προϊόντος, αλλά για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να δώσετε το ίδιο ποσό σε βενζίνη, έχετε κάνει μια τρύπα στο νερό. Προσέξτε επίσης τις προσφορές στα τρόφιμα, δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσετε μία φθηνή γραβιέρα για όλο το μήνα, το βέβαιο είναι πως η μισή θα χαλάσει και θα πάει στα σκουπίδια. Θυμηθείτε πως προσφορές υπάρχουν πια κάθε μέρα και όλο το μήνα και αποφύγετε να δεσμεύετε σημερινά εισοδήματα σε προϊόντα που δεν ξέρετε αν θα τα χρειαστείτε αύριο ή αν θα τα βρείτε φθηνότερα.
  • Αγοράζετε ποσότητες που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα και βάλτε ένα τέλος στο περιβόητο σύνδρομο κατοχής που δεν λέει να ξεπεράσει αυτή η χώρα 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.
  • Αποφασίστε σε ποια προϊόντα μπορείτε να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα και σε ποια όχι. Έχει ας πούμε ένα νόημα να επιμείνετε να αγοράζετε το εξαιρετικό παρθένο λάδι της επιλογής σας, οι προσφορές άλλωστε σ αυτό το προϊόν είναι σχεδόν ανύπαρκτες, δεν έχει όμως κανένα νόημα να πληρώνετε δύο και τρία ευρώ παραπάνω για χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας ή απορρυπαντικά. Το Lidl για παράδειγμα είναι μία πολύ καλή επιλογή για χαρτικά, καθαριστικά και αρκετά ακόμη είδη συντήρησης του σπιτιού και προσωπικής υγιεινής, ενώ τον τελευταίο χρόνο καλές προσφορές σε τρόφιμα υπάρχουν σε όλα τα υπόλοιπα super market, ακόμη και στον πάλαι ποτέ ακριβό Βασιλόπουλο.

Τα αποτελέσματα συγκριτικών ερευνών σε πραγματικές συνθήκες είναι εντυπωσιακά. Το ζευγάρι που παρακολουθεί προσεκτικά τον μηνιαίο πίνακα εξόδων του και φροντίζει να μην έχει μεγάλες υπερβάσεις απολαμβάνει ποιοτική διατροφή χωρίς να υπερβαίνει τα 200 με 250 ευρώ το μήνα. Ζευγάρια που επισκέπτονται το super market άναρχα και τυχαία πληρώνουν κατά μέσο όρο 200(!) ευρώ παραπάνω σε μηνιαία βάση, η διατροφή τους είναι επίσης τυχαία και ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που αγοράζουν καταλήγει στα σκουπίδια. Για τα χαμηλά πια εισοδήματα στην Ελλάδα των 700, 1000 και 1500 ευρώ τον μήνα, τέτοιες διαφορές στο μοντέλο κατανάλωσης μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικές. Και θυμηθείτε ότι σημασία δεν έχει να φτιάξετε έναν πίνακα εξόδων στον υπολογιστή, σημασία έχει να τον τηρείτε και ταυτόχρονα μέσα από την τακτική του ενημέρωση να εντοπίζετε σε ποια επίπεδα δαπανών κάνετε υπερβάσεις χωρίς λόγο.

Διαφήμιση

 

Ζητείστε βοήθεια εάν έχετε πολλά και σωρευμένα χρέη

 

Η διαχείριση των χρεών είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του, αλλά μια που μιλάμε εδώ για εξορθολογισμό δαπανών και έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, επιτρέψτε μας μία μικρή συμβουλή στην περίπτωση που οι οφειλές σας έχουν υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές σας: Μην ακούτε το μακρύ και το κοντό που λέει ο καθένας σε εφημερίδες, τηλεόραση και διαδίκτυο και προπαντός μην προσπαθείτε να διαπραγματευθείτε μόνος σας με την τράπεζα ή τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι σαν να πηγαίνει ένα πρόβατο  με λευκή σημαία να μιλήσει μέσα σε ένα κοπάδι λύκων. Ξέρουμε ότι σκέφτεστε πως δικηγόροι, εργατολόγοι και ένα σωρό ειδικοί χρειάζονται χρήματα που δεν έχετε, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση – όχι μόνο για να έχετε μία ισχυρή διαπραγμάτευση, αλλά κυρίως για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε το σύνολο της νομοθεσίας που μπορεί να αφορά ευεργετικά και την περίπτωσή σας. Επειδή ακριβώς και εμείς δεν θέλουμε να παραστήσουμε τους ειδικούς, απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε έναν δικηγόρο, στην ανάγκη και σε εκείνους που συνεργάζονται με τις ενώσεις δανειοληπτών και συνήθως χρεώνουν ελάχιστα ποσά ή τίποτα. Σ αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα και τόκοι – και μόνο που θα μιλήσετε με έναν ειδικό θα νοιώσετε πως τα πράγματα παίρνουν μία σειρά και έχετε μία στοιχειώδη προστασία από το παράλογο και τοκογλυφικό τραπεζικό, ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

 

 

Τι ωραίο χρώμα, σαν ηλιοβασίλεμα.., πού έλεγε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στήν παλιά Ελληνική ταινία...
Τι ωραίο χρώμα, σαν ηλιοβασίλεμα.., πού έλεγε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στήν παλιά Ελληνική ταινία…

 

Αναζητείστε στο διαδίκτυο φθηνές και καλές επιλογές για τις εξόδους σας

 

Είναι πολλές οι ταβέρνες και τα καφέ που διαφημίζουν χαμηλές χρεώσεις και προσφορές, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό συνοδεύεται από ανάλογες εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κι όμως σε κάθε γειτονιά και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν επιλογές όπου μπορείτε να βρείτε καλό και φθηνό φαγητό ή ποτό – ορισμένες μάλιστα φορές το value for money είναι εντυπωσιακό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφήμιση, αλλά εάν βάλετε στο Google τη φράση «το καλύτερο φαγητό στην…» ή “το φθηνότερο ποτό στην …”, θα σας οδηγήσει σε portals με (πραγματικές )γνώμες χρηστών που είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές, τόσο για να βρείτε καταστήματα χωμένα στο πουθενά με εξαιρετικές υπηρεσίες διασκέδασης όσο και για να αποφύγετε τις παγίδες και την χαμηλή ποιότητα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στο σύνολο των  προϊόντων. Θα αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πόσα χρήματα μπορείτε να γλυτώσετε μέσα από μία έρευνα και προσεκτικές επιλογές: Σήμερα που γράφουμε αυτό το κείμενο υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας (πιο κέντρο δεν γίνεται) κατάστημα καφέ όπου μπορείτε δύο άτομα να πιείτε τον καφέ σας, να μοιραστείτε ένα club σάντουιτς μαζί με μία μπύρα και ένα αναψυκτικό και να πληρώσετε συνολικά 10 ευρώ! Το εντυπωσιακό δεν είναι το ποσό, αλλά ότι η ποιότητα τόσο του καφέ όσο και του φαγητού είναι εξαιρετική. Πέντε λεπτά περπάτημα παρακάτω μπορείτε να φάτε την καλύτερη και μεγαλύτερη μπριζόλα με πατάτες (ουσιαστικά για δύο άτομα), μαζί με μία πατάτες επιπλέον, μισό καρβέλι ψωμί ψημένο με λάδι και ρίγανη, μία χόρτα, μία τυροκαφτερή και ένα μισόκιλο χύμα κρασί και να πληρώσετε 17(!) ευρώ, με ποιότητα φαγητού επίσης εξαιρετική. Όταν ανακαλύψετε αυτά τα «στέκια» η κλίμακα των αξιών σας θα αλλάξει δραματικά, τα τρία και τέσσερα ευρώ για έναν (χάλια) καφέ θα σας φαίνονται εξωπραγματικά.

 

Για τους οπαδούς των επώνυμων προϊόντων

 

Προσπαθήστε να εκμεταλλευθείτε όσους ευνοϊκούς νόμους έχουν ψηφιστεί, αλλά ποτέ στήν τράπεζα μόνοι χωρίς επαγγελματική βοήθεια, δέν θα βγάλετε εύκολα άκρη...
Προσπαθήστε να εκμεταλλευθείτε όσους ευνοϊκούς νόμους έχουν ψηφιστεί, αλλά ποτέ στήν τράπεζα μόνοι χωρίς επαγγελματική βοήθεια, δέν θα βγάλετε εύκολα άκρη…

Τα πράγματα σε ρούχα και παπούτσια έχουν θολώσει σε μεγάλο βαθμό και το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» δεν ισχύει πάντοτε. Για παράδειγμα: Μεγάλη (αμερικάνικη) αλυσίδα πουλά τα απλά μακό μπλουζάκια 8 και 10 ευρώ το ένα, και φυσικά κάποιος τα αγοράζει γιατί υποθέτει πως η αντοχή τους θα είναι μεγαλύτερη από τα ανώνυμα ή εκείνα που πωλούνται στα super markets. Κι όμως, μέσα από πραγματική σύγκριση (σε χρόνο και συνθήκες χρήσης), τα επώνυμα αποδείχθηκαν εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας και αντοχής σε σχέση με τα μπλουζάκια των 2 ευρώ σε super market. Δεν λέμε ότι είναι ο κανόνας, απλά κάποια επώνυμα είναι υπερτιμημένα εδώ και χρόνια, κάποια άλλα είναι απλές απομιμήσεις, ενώ αντίθετα κάποια προϊόντα από ανώνυμες βιοτεχνίες μπορούν να αποδειχθούν πολύ καλές επιλογές ιδιαίτερα στο καθημερινό casual ντύσιμο. Επιπλέον: Σχεδόν κάθε μεγάλη αλυσίδα διατηρεί και ένα τουλάχιστον κατάστημα stock – κάποιες φορές οι διαφορές είναι ασήμαντες ή τα προϊόντα ελαττωματικά, όμως δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχει σήμερα στο Χαλάνδρι κατάστημα stock μεγάλης και ακριβής αλυσίδας ρούχων και μάλιστα σε κεντρικό σημείο της αγοράς, όπου οι διαφορές με τα κανονικά καταστήματα είναι…  εξωφρενικές (τζιν με αρχική τιμή 130 ευρώ πωλείται στα 10 ευρώ, μάλλινα γυναικεία παντελόνια στα 20 ευρώ – και μιλάμε για αλυσίδα που διαθέτει ρούχα με πραγματικά προσεγμένη ποιότητα). Με άλλα λόγια: ακόμη και αν δεν θέλετε ρούχα από το καλάθι ή την λαϊκή (και τις περισσότερες φορές έχετε δίκιο, το φθηνό πολλές φορές γίνεται ακριβό στο τέλος), υπάρχουν λύσεις για επώνυμα προϊόντα, αρκεί να εξερευνήσετε λίγο τα καταστήματα στο διαδίκτυο και να αφιερώσετε χρόνο για μία διερευνητική επίσκεψη.

Η άμυνα είναι αναγκαία, γι αυτό αρχίστε την επίθεση

 

Ο περιορισμός των δαπανών στο ελάχιστο δυνατό, η απαλλαγή από περιττά έξοδα και η προσαρμογή του τρόπου ζωής στο εισόδημά σας είναι μία καλή αρχή, αλλά δεν παύει να είναι μία προσωρινή λύση ιδιαίτερα για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Όπως είπαμε και στην αρχή το ζητούμενο είναι πάντοτε να βρεθεί εκείνη η κίνηση που θα σας επιτρέψει να αυξήσετε το εισόδημά σας ή να μεταπηδήσετε σε νέες και πιο αποτελεσματικά οικονομικά δραστηριότητες. Το έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη κάποιες λίγες ευκαιρίες, αλλά ουσιαστικά η πραγματική οικονομία θα κάνει χρόνια για να ανακάμψει. Με αυτήν την έννοια η μεγαλύτερη ευκαιρία σας είναι το διαδίκτυο, τόσο στην περίπτωση που θα θέλατε να ξεκινήσετε κάτι μόνοι σας όσο και αν σκέφτεστε να εργασθείτε συμπληρωματικά με την κύρια εργασία σας. Για την εργασία που μπορείτε να βρείτε μέσω ειδικών sites του διαδικτύου έχουμε ήδη γράψει, σύντομα θα ακολουθήσει ένα άρθρο για το τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση στο διαδίκτυο.

Για το τέλος: Ο παραπάνω λίγο ή πολύ αυτονόητος οδηγός δεν έχει σκοπό να σας οδηγήσει στην μιζέρια ή να περικόψει δαπάνες απαραίτητες για μία στοιχειώδη ποιότητα ζωής. Αντίθετα, εάν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα και μία επιθετική πολιτική στο θέμα των οφειλών σας, το πιθανότερο είναι πως το μικρό εισόδημά σας θα πιάσει περισσότερο τόπο και θα σας επιτρέψει να κάνετε πράγματα που μέχρι εχθές ήταν απαγορευμένα ή απρόσιτα. Και το κυριότερο, ίσως αρχίσετε να βγαίνετε από μία ακινησία και μια απόγνωση, που σας βουλιάζει ακόμη περισσότερο στην απαισιοδοξία και στην παθητική αποδοχή μιας πραγματικότητας, που δυστυχώς δημιουργούν άλλοι για λογαριασμό σας…

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 4
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments