Μεζέδες, σαλάτες και ντιπ για ένα δροσερό καλοκαιρινό τραπέζι..

Αναγνώσεις 10

ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕΖΕΔΕΣ

 

Μπύρες, ταχυφαγεία, σουβλάκια και deliveries πάσης φύσεως έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι οικοδεσπότες πού υποδέχονται ξαφνικά μία παρέα, θεωρούν ότι αυτές είναι οι εύκολες και γρήγορες λύσεις, παραβλέπουν όμως τρία βασικά μειονεκτήματα:

1. Όλα αυτά τα έτοιμα φαγητά μπορεί να χορταίνουν την παρέα και κατά κανόνα να είναι και εύγευστα, όμως κάθε άλλο παρά ενδείκνυνται για τις ζεστές βραδιές τού καλοκαιριού.

2. Το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα εάν το μπαλκόνι σας φιλοξενεί συχνά προσκεκλημένους.

3. Πρόκειται για φαγητά πού τις περισσότερες φορές καταναλώνονται γρήγορα και ζεστά, όμως η απόλαυση σε μία καλοκαιρινή συντροφιά προκύπτει, εκτός τών άλλων, και από την χαλαρή διάθεση, το αργό (“τσιμπητό”) φαγητό και εκείνη την ελαφρά ζαλάδα πού προσφέρει ένα ποτήρι παγωμένο κρασί δίπλα σε πιάτα πού ερεθίζουν ευχάριστα, δροσιστικά και διακριτικά τον ουρανίσκο.

Με αυτά τα κριτήρια, προτείνουμε σήμερα τις παρακάτω πολύ απλές συνταγές, πού, αντίθετα με τα παραπάνω, έχουν τα εξής πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Είναι πιάτα έτοιμα εκ των προτέρων και μπορούν με άνεση να διατηρηθούν στο ψυγείο σας για αρκετές ημέρες – αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστείτε ποτέ από μία απρόσμενη επίσκεψη.

2. Το κόστος τους είναι ελάχιστο ή και σχεδόν μηδαμινό εάν σκεφθείτε τις μερίδες που αποδίδουν.

3. Βασίζονται σχεδόν όλα σε αγνές πρώτες ύλες και έτσι έχετε τον απόλυτο έλεγχο τής διατροφής σας.

4. Συνοδεύουν άριστα το κρασί ή το ούζο μιας παρέας και ταιριάζουν απόλυτα στις απαιτήσεις μιας υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής.

5. Μπορούν να σταθούν από μόνα τους σε ένα τραπέζι χωρίς άλλα φαγητά με πολλές θερμίδες και δίνουν την εντύπωση στους καλεσμένους σας ότι έχετε πραγματικά κοπιάσει για να τούς ευχαριστήσετε (κάτι πού βέβαια είναι απόλυτα αληθινό).

6. Τελευταίο και πολύ σημαντικό, ό,τι αναφέρουμε παρακάτω απαιτεί ελάχιστο χρόνο για να γίνει, γι αυτό και δεν προτείνουμε πιάτα πού χρειάζονται περισσότερο κόπο όπως για παράδειγμα μία μελιτζανοσαλάτα.

Τα μόνα πού χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ, μεγάλα βάζα πού κλείνουν αεροστεγώς ή τάπερς κατά προτίμηση γυάλινα και τον ηλεκτρικό σας φούρνο. Η πρότασή μας επίσης είναι να αφιερώσετε δύο με τρείς ώρες σε ένα πρωινό και να τα προετοιμάστε όλα ταυτόχρονα – με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να στρώσετε ένα πλούσιο τραπέζι στο λεπτό και ταυτόχρονα να λύσετε το πρόβλημα τής ποικιλίας στην καθημερινή και ελαφριά διατροφή σας.

Πάμε λοιπόν..

Διαφήμιση

Χταποδάκι βραστό διατηρημένο στο λαδόξιδο (ή αλλιώς χταπόδι τού Ιορδάνη τού βουτηχτή)

 

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΒΡΑΣΤΟ
Αυτό το χταποδάκι δεν είναι βραστό, αλλά στα κάρβουνα, επίσης πεντανόστιμο, αλλά όχι τόσο γρήγορο στήν ετοιμασία του..

Είναι μακράν το πιο ακριβό πιάτο από αυτά που ακολουθούν, το φρέσκο θα το βρείτε συνήθως από 13 ευρώ το κιλό και πάνω, ταυτόχρονα όμως είναι και ο πιο κλασικός και εύγευστος μεζές για ένα ουζάκι. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι πιάτο για.. χόρταση, οπότε με την αγορά ενός μικρού χταποδιού γύρω στα 500 με 600 γραμμάρια μπορείτε να συμπληρώσετε το τραπέζι σας σχετικά οικονομικά. Η προετοιμασία του είναι κάτι παραπάνω από απλή:

Το πλένετε καλά. Κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι στο σημείο πού τελειώνει το κεφάλι και πετάτε το κόκκαλο πού θα βρείτε. Κάποιοι προτείνουν να περάσετε οδοντογλυφίδες στα πλοκάμια για να μήν μαζέψουν, αλλά είπαμε να κάνετε κάτι απλό και γρήγορο – για ασκήσεις χειροτεχνίας και ακροβατικά θα τά πούμε σε άλλο άρθρο. Βάζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, ίσα πού το σκεπάζετε με νερό και το αφήνετε να βράσει. Προσοχή, εδώ είναι όλο το μυστικό, εάν βράσει λιγότερο από όσο πρέπει θα μοιάζει περισσότερο με μαστίχα, εάν βράσει περισσότερο θα σφίξει με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα. Ένα μικρό χταποδάκι δεν χρειάζεται κανονικά παραπάνω από 15 με 20 λεπτά από την ώρα πού θα αρχίσει να βράζει, αλλά για να είστε σίγουροι θα πρέπει να το τρυπήσετε με το πιρούνι και να δοκιμάσετε τις αντοχές του. Εάν έχετε αμφιβολία κόψτε ένα μικρό κομμάτι από το πιο φαρδύ σημείο σε ένα πλοκάμι και δοκιμάστε. Όση ώρα βράζει ετοιμάστε ένα γυάλινο βάζο ή ένα γυάλινο τάπερ ως εξής: Ρίξτε πρώτα λίγο χοντρό αλάτι, πολύ λίγο μαύρο πιπέρι, λίγο λάδι για αρχή, αρκετή ρίγανη και αρκετό λευκό ξύδι. Κόψτε το χταπόδι (ανά πλοκάμι) μέσα στο σκεύος και ανακατέψτε τά τεμάχια με τα υλικά. Συμπληρώστε παραπάνω λάδι, ασφαλίστε το βάζο ή ότι άλλο χρησιμοποιείτε και μόλις κρυώσει λίγο τοποθετήστε στο ψυγείο. Το πεντανόστιμο πιάτο σας είναι έτοιμο, θυμηθείτε μόνο να το βγάλετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν από το σερβίρισμα.

 

Πιπεριές Φλωρίνης στο λαδόξιδο (ή αλλιώς οι κόκκινες πιπεριές τής επανάστασης)

 

 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣΑπλά και γρήγορα, και να θέλετε δεν μπορείτε να αποτύχετε, εκτός αν ανάψετε τον φούρνο και φύγετε για τριήμερο στην Ύδρα. Αγοράζετε λοιπόν πιπεριές Φλωρίνης – η ποσότητα έχει να κάνει με το σκεύος φούρνου πού διαθέτετε (ταψί συνήθως με μία σχάρα από πάνω), εάν πάρετε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που χωρά το σκεύος θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία δύο και τρείς φορές και αυτό είναι λίγο χρονοβόρο. Τοποθετείτε λοιπόν τις πιπεριές μετά το πλύσιμο επάνω στην σχάρα και ανοίγετε την μία πλευρά τους με ένα μαχαίρι, πολλοί το αποφεύγουν για να μην έχουν απώλεια χυμών, στο τελικό αποτέλεσμα είναι μικρή η διαφορά. Εν πάση περιπτώσει εάν τις ανοίξετε, ρίξτε στο εσωτερικό τους λίγο χοντρό αλάτι και ανοίξτε τον φούρνο περίπου στούς διακόσιους βαθμούς στο grill. Μόλις η επιφάνεια μαυρίσει γυρίστε από την άλλη πλευρά, προσοχή: εάν τίς βγάλετε προτού καεί η επιδερμίδα τους θα ταλαιπωρηθείτε πολύ στο ξεφλούδισμα. Μόλις είστε έτοιμοι τις βγάζετε, τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πιάτο χωριστά, (σαν τα φύλλα τής μαργαρίτας) και τίς αφήνετε λίγο να κρυώσουν – τόσο ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε χωρίς να πάθετε έγκαυμα. Εάν έχουν ψηθεί όπως πρέπει θα ξεφλουδιστούν πανεύκολα. Όπως και με το χταπόδι, όση ώρα ψήνονται οι πιπεριές είναι καλό να έχετε ετοιμάσει το γυάλινο σκεύος με λάδι, ξύδι, ρίγανη, ελάχιστο πιπέρι, αλάτι – κάποιοι προσθέτουν και πολύ λίγο σκόρδο, αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό. Βουτήξτε τις πιπεριές λοιπόν στο μίγμα αυτό, γυρίστε τις ανάποδα για να αλοιφθούν καλά σε όλα τα σημεία και.. είστε έτοιμοι! Στο ψυγείο μόλις λίγο κρυώσουν και σε όχι πολύ χαμηλή θερμοκρασία..

 

Πατατοσαλάτα ελαφρά πικάντικη (ή αλλιώς το πιάτο τού λιτού βίου)

 

 

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

 

 

 

Ρίχνετε τίς πατάτες να βράσουν, (καθαρισμένες έτσι; εδώ δεν χωρούν πειραματισμοί..) και προσέχετε να μην το παρακάνετε γιατί θα διαλυθούν και αντί για πατατοσαλάτα θα σερβίρετε πουρέ. Μπορείτε να τίς έχετε κόψει από πριν σε κάπως μεγάλα κομμάτια. Τώρα, από εδώ και πέρα, υπάρχουν τόσες πατατοσαλάτες όσες και οι γευστικές προτιμήσεις. Για να μην γίνει πολύ βαριά χρησιμοποιείστε τα απαραίτητα, τοποθετήστε τις δηλαδή σε ένα γυάλινο μπώλ και συμπληρώστε: ξηρό κρεμμύδι, (η ποσότητα εξαρτάται από τίς αντοχές σας), ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελάχιστη καυτερή μουστάρδα, πολύ λίγες σταγόνες ταμπάσκο και λίγες ελιές καλαμών. Ορισμένοι προσθέτουν και λίγη μαγιονέζα, αλλά εμείς δεν το θεωρούμε απαραίτητο όταν υπάρχει γνήσιο ελαιόλαδο. Από όλα τα σημερινά πιάτα η πατατοσαλάτα είναι εκείνη που πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε δύο τρείς ημέρες – δεν υφίσταται πρόβλημα αλλοίωσης, αλλά οι πατάτες χάνουν την γεύση τους  σχετικά γρήγορα. Εάν οι καλεσμένοι σας αγαπούν τίς πράσινες προσθήκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο μαϊντανό.

Τυροκαυτερή (ή αλλιώς το δάκρυ τού καλοφαγά)

 

 

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗΗ πιο εύκολη και γρήγορη παρασκευή μιάς αγαπημένης “αλοιφής”. Θα χρειαστείτε μόνο ένα μεγάλο κομμάτι από την φέτα πού τρώτε έτσι κι αλλιώς, (300 περίπου γραμμάρια για αρχή είναι αρκετά), πράσινες καυτερές πιπεριές, λίγο πιπέρι, λίγες σταγόνες ταμπάσκο, ένα κουτάλι τής σούπας ξύδι και λίγη ρίγανη. Τα ρίχνετε όλα στο μπλέντερ και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, μην το παρακάνετε στην αρχή. Εάν δείτε ότι γίνεται πολύ σφικτή, σταματήστε το μηχάνημα, ρίξτε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και χτυπήστε επιπλέον για ένα με δύο λεπτά. Θυμηθείτε ότι στο ψυγείο η τυροκαυτερή θα “σφίξει”, οπότε εάν γίνει λίγο παραπάνω “νερουλή” από όσο επιθυμείτε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ποσότητα τής καυτερής πιπεριάς και άλλων καυτερών μπαχαρικών εξαρτάται από τις αντοχές και τίς προτιμήσεις σας. Εάν δεν είστε καθόλου τών καυτερών καί τών πικάντικων φαγητών, ξεχάστε τίς πιπεριές και το ταμπάσκο – ρίξτε μόνο λίγο μαύρο πιπέρι και φτιάξτε απλά μία τυροσαλάτα. Τελευταίες έρευνες πάντως μιλούν για ευεργετικές επιπτώσεις τών καυτερών στον οργανισμό και στην μακροζωία, αλλά βέβαια με τίς ιατρικές ανακοινώσεις έχουμε λίγο ζαλιστεί, εκείνο πού εχθές ήταν καταστροφικό σήμερα γίνεται το ιατρικό θαύμα. Όπως και νάχει ο καθείς γνωρίζει τον οργανισμό του και πράττει ανάλογα.

 

 

 Φασόλια πιάζ (ή αλλιώς η καταστροφή τής ατμόσφαιρας)

 

 

ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΙΑΖΦασόλια με κρεμμύδι λοιπόν στην πιο απλή εκδοχή τους. Αγοράζετε ένα πακέτο φασόλια μέτριου μεγέθους και τα βάζετε από το βράδυ σε νερό. Το πρωί σουρώνετε το νεράκι και τα βάζετε να βράσουν μέχρι να ψηθούν, εδώ οι χρόνοι διαφέρουν απίστευτα ανάλογα με την ποιότητα τού όσπριου και την μάρκα γι’  αυτό και η δοκιμή είναι απαραίτητη. Από εδώ και πέρα ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις στις διάφορες συνταγές – στήν πιο απλή εκδοχή χρειάζεται απλά να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, λίγες ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο, στήν πιο σύνθετη συνεχίζετε με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή σας. Προσωπική γνώμη και πρόταση: Δοκιμάστε έστω και για μία φορά το τσιγάρισμα τών κρεμμυδιών έως ότου τα δείτε να ροδίζουν αρκετά. Τα ψημένα (ξερά) κρεμμύδια έχουν απίστευτη (γλυκιά) γεύση και μεταμορφώνουν μία απλή σαλάτα σε κανονικό φαγητό. Προσοχή: Με όποιον τρόπο και αν τα ετοιμάσετε είναι ένα σχετικά βαρύ φαγητό και μην το παρακάνετε, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστρεπτικές στην βραδινή κατάκλιση και στήν ατμόσφαιρα τού σπιτιού σας.

 

 

 Πάστα ελιάς (ή αλλιώς η παρηγοριά τού Μαυρογιαλούρου)

 

ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣΕλιές Καλαμών από 100 έως 200 γραμμάρια, (ανάλογα πόσους θέλετε να ταΐσετε), 1 με 2 αντζούγιες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, στραγγισμένη κάπαρη (μία κουταλιά σούπας περίπου), λίγο θυμάρι προαιρετικά, ελάχιστο μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια). Τα χτυπάμε όλα μαζί στο πολυμηχάνημα – όσο περισσότερη ώρα τόσο πιο λεία θα γίνει η “αλοιφή” μας. Όταν το μίγμα είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα μπώλ και προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι περίπου, αλάτι και πιπέρι και είστε έτοιμοι. Στο σερβίρισμα όλα είναι ζήτημα φαντασίας και γούστου, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος είναι να συνοδέψετε τήν πάστα με μικρές λεπτές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Εάν αποφασίσετε να ετοιμάσετε όλα τα παραπάνω, η διαδικασία κανονικά δεν θα σάς πάρει πάνω από δύο με τρείς ώρες, αλλά με τον τρόπο αυτό θα έχετε στο ψυγείο σας μία μεγάλη ποικιλία από πιάτα και θα είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υποδεχθείτε, να εντυπωσιάσετε και να απολαύσετε με την παρέα σας μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά. Ιδανικά μπορείτε να συνοδέψετε με παγωμένο λευκό κρασί ή παγωμένη μπύρα, αν και η προσωπική μας γνώμη είναι πως όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τήν συνοδεία ούζου…

Καλή σας όρεξη!..

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 10
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments