Λαχανοντολμάδες, η κλασική συνταγή

Αναγνώσεις 124

Ντολμάδες, σαρμάδες και γιαπράκια…

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο για όλη την Μεσογειακή (και όχι μόνο…) κουζίνα και γνωστό από την αρχαιότητα, τόσο για την θερμιδική του αξία τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, όσο και για την γευστικότητά του. Οι παραλλαγές του είναι πράγματι πάρα πολλές, αλλά εμείς σήμερα θα παραμείνουμε στην κλασική εκδοχή. Είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν συνδυάσει τους λαχανοντολμάδες κυρίως με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φαγητό που θα μπορούσε άνετα να ενσωματωθεί στο τακτικό διαιτολόγιο τής οικογένειας, καθώς εκτός από την νοστιμιά του, είναι φτηνό στις πρώτες ύλες του και ο χρόνος παρασκευής του σχετικά γρήγορος ακόμη και για μεγάλες ποσότητες.

Καλές βέβαια οι συνταγές, αλλά με την ευκαιρία, ας μάθουμε και για την προέλευση τής λέξης ντολμάς που χρησιμοποιούμε συχνότατα στην Ελληνική κουζίνα… Αντιγράφουμε από την Βικιπαίδεια…

Τα υλικά

Εάν ο χρόνος που διαθέτετε είναι λιγοστός ή εάν θέλετε να αποφύγετε την ουρά στο super market, μην ξεχνάτε την δυνατότητα να παραγγείλετε όλα τα υλικά ηλεκτρονικά μέσα από την πρωτοποριακή υπηρεσία τού e-fresh και να τα παραλάβετε στην πόρτα σας τις ώρες που εσείς επιθυμείτε. Για λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε και το αντίστοιχο άρθρο μας…

 

[su_posts id=”766″ posts_per_page=”1″ order=”desc”]

Μισό κιλό κιμάς, (χοιρινός και μοσχαρίσιος ανάμικτος)

Ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Μισό φλιτζάνι άσπρο ρύζι

Ένα λάχανο σχετικά μεγάλο σε μέγεθος

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Μαϊντανός, άνηθος (προαιρετικά)

Λάδι

Δύο αυγά

Μισό λεμόνι

Διαφήμιση

Προετοιμασία και Εκτέλεση

1

Με ένα μαχαίρι απομακρύνετε την σκληρή καρδιά από το λάχανο για να μπορέσετε αργότερα να ξεχωρίσετε τα φύλλα ευκολότερα. Βάλτε ολόκληρο το λάχανο μέσα σε νερό που βράζει και που έχετε από πριν αλατίσει. Αφήνετε για πέντε περίπου λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι τα φύλλα έχουν μαλακώσει, βγάζετε το λάχανο από την κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε μία επιφάνεια όπου μπορείτε με άνεση να ξεχωρίσετε τα φύλλα του. Ξεκινάτε να διαχωρίζετε τα φύλλα, αλλά εάν είναι πολύ μεγάλα και θέλετε το τελικό μέγεθος των ντολμάδων μικρότερο, μπορείτε να τα κόψετε στα δύο.

Για να μπορείτε αργότερα να τυλίξετε ευκολότερα το μείγμα, είναι καλό να κόβετε από κάθε φύλλο το σκληρό κομμάτι που συνήθως βρίσκεται στην βάση του. Από όλη αυτήν την διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα περισσέψουν κάποια κομμάτια, αλλά μην βιαστείτε να τα πετάξετε, καθώς μπορείτε να τα απλώσετε μαζί με άλλα φύλλα στην βάση τής κατσαρόλας για να προστατέψετε το κυρίως φαγητό από το κάψιμο. Όση ώρα βράζει το λάχανο, εσείς μπορείτε να προετοιμάσετε το μείγμα. Ανακατέψτε λοιπόν καλά τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά μαζί με το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη, τον άνηθο και δύο κουτάλια σούπας ελαιόλαδο.

2

Τώρα είστε έτοιμοι να γεμίσετε και να τυλίξετε τα λαχανόφυλλα. Καθίστε στο τραπέζι της κουζίνας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια μπορείτε να εργαστείτε με άνεση, βάλτε την κατσαρόλα δίπλα σας και ξεκινήστε το γέμισμα των φύλλων με το χέρι ή με ένα μικρό κουτάλι. Για να γίνει το τύλιγμα σωστά, βάλτε την γέμιση στο κέντρο τού φύλλου, ρολλάρετε μία φορά, διπλώστε τις δύο άκρες και συνεχίστε να ρολλάρετε μέχρι να κλείσει τελείως ο λαχανοντολμάς. Η ποσότητα τής γέμισης που θα βάλετε εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος τού κάθε φύλλου. Κάθε φύλλο που τελειώνετε το τοποθετείτε στην κατσαρόλα επάνω από τα φύλλα που έχετε βάλει στην βάση για προστασία. Έτσι σιγά-σιγά “χτίζετε” το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα, φτιάχνοντας στρώσεις από λαχανοντολμάδες. Όταν είστε έτοιμοι προσθέστε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι και ρίξτε στην κατσαρόλα τουλάχιστον τέσσερα (4) φλιτζάνια νερό και περίπου μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Πριν ανοίξετε το μάτι (δυνατή φωτιά για μισή ώρα, χαμηλότερη για άλλα είκοσι λεπτά), βάλτε ένα πιάτο ανάποδα επάνω από τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, καθώς έτσι θα τους προστατέψετε από το να διαλυθούν.

3

Μετά από περίπου μισή ώρα μαγειρέματος, αφαιρέστε με ένα κουτάλι τής σούπας περίπου δύο φλιτζάνια από το ζουμί μέσα στην κατσαρόλα και αφήστε το λίγο να κρυώσει. Χτυπήστε δύο αυγά μαζί με τον χυμό λεμονιού και προσθέστε πολύ προσεκτικά, (μια κουταλιά την φορά) το ζουμί για να φτιάξετε το αυγολέμονο. Όση ώρα προσθέτετε το χλιαρό ζουμί, συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα για να γίνει ομοιόμορφο και να μην “κόψει”. Όταν βεβαιωθείτε μετά από περίπου 50 λεπτά συνολικά ότι το φαγητό είναι έτοιμο, κλείστε το μάτι και απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιμένετε για λίγο μέχρι να πάψει το φαγητό να είναι καυτό και περιχύστε σταδιακά και προσεκτικά το αυγολέμονο. Πάρτε την κατσαρόλα στα χέρια σας και ανακινήστε πολύ απαλά, έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει σε όλα τα σημεία ανάμεσα στις στρώσεις.

 

Παραλλαγές και συμβουλές

  • Πολλοί χρησιμοποιούν το κλασικό άσπρο ρύζι (καρολίνα) για το μείγμα, αλλά μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε πιο αρωματικούς τύπους ρυζιού όπως για παράδειγμα το Basmati.
  • Σε πολλές συνταγές θα δείτε ότι μαγειρεύουν τον κιμά μαζί με το ρύζι πριν το γέμισμα των φύλλων, μπορείτε να το κάνετε και εσείς, αλλά δεν είναι απαραίτητο για το τελικό αποτέλεσμα. Εάν όμως προτιμάτε αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας, τότε θα πρέπει να σοτάρετε το κρεμμύδι σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και να προσθέσετε μετά τον κιμά. Προσθέστε λίγο νερό και σοτάρετε για πέντε λεπτά πριν προσθέσετε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά.  Αφήστε τα όλα μαζί για άλλα πέντε ή δέκα λεπτά και μετά ξεκινήστε το γέμισμα των φύλλων. Πάντως εάν ακολουθήστε αυτήν την μέθοδο θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί με τους χρόνους του σοταρίσματος, καθώς εάν το παρακάνετε, το ρύζι στο τελικό αποτέλεσμα θα είναι παραβρασμένο και θα χαθεί η γεύση στο σύνολο. Για τους αρχάριους στην μαγειρική το γέμισμα με ωμό μείγμα είναι η καλύτερη λύση.
  • Χρησιμοποιήστε ένα κρεμμύδι εάν είναι μεγάλο ή δύο εάν το μέγεθός τους είναι μικρότερο.
  • Εάν το γέμισμα των φύλλων τελειώσει και έχει περισσέψει μείγμα, μπορείτε να προσθέσετε σε μία κατσαρόλα επιπλέον ρύζι και να φτιάξετε ένα ξεχωριστό πιάτο.
  • Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα μεγάλο λάχανο, καθώς αναγκαστικά θα πετάξετε τα εξωτερικά φύλλα και θα αφαιρέσετε πολλά σκληρά σημεία – είναι προτιμότερο να περισσέψει λίγο από το έτσι κι αλλιώς φθηνό λάχανο, παρά να σας περισσέψει μεγάλη ποσότητα από το μείγμα.
  • Μπορείτε πάντα να προσθέσετε επιπλέον αρωματικά και μπαχαρικά, όπως δυόσμο και τσίλι σε σκόνη, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε γιατί αυτά τα υλικά σε μεγάλη ποσότητα μπορούν εύκολα να καλύψουν την βασική γεύση από το φαγητό σας.

Για το αρχείο σας, μπορείτε να εκτυπώσετε την παρακάτω σύνοψη τής συνταγής, πατώντας επάνω στο “Εκτύπωση” κάτω από την εικόνα.

Όσοι το επιθυμείτε μπορείτε να δείτε και την αγγλόφωνη εκδοχή τού άρθρου στο Homedearest.com

Καλή τύχη και καλή σας όρεξη!

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Αναλυτικός οδηγός για λαχανοντολμάδες, ένα από τα κλασικά και πιο γευστικά πιάτα τής Μεσογειακής κουζίνας

  • 1/2 κιλό Κιμάς χοιρινός και μοσχαρίσιος
  • 1-2 Κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό Ρύζι άσπρο
  • 1 Μεγάλο λάχανο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Μαϊντανός, άνηθος (Προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • 2 Αβγά
  • 1/2 Λεμόνι
  1. Με ένα μαχαίρι απομακρύνετε την σκληρή καρδιά από το λάχανο για να μπορέσετε αργότερα να ξεχωρίσετε τα φύλλα ευκολότερα. Βάλτε ολόκληρο το λάχανο μέσα σε νερό που βράζει και που έχετε από πριν αλατίσει. Αφήνετε για πέντε περίπου λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι τα φύλλα έχουν μαλακώσει, βγάζετε το λάχανο από την κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε μία επιφάνεια όπου μπορείτε με άνεση να ξεχωρίσετε τα φύλλα του. Ξεκινάτε να διαχωρίζετε τα φύλλα, αλλά εάν είναι πολύ μεγάλα και θέλετε το τελικό μέγεθος μικρότερο, μπορείτε να τα κόψετε στα δύο.

    Για να μπορείτε αργότερα να τυλίξετε ευκολότερα το μείγμα, είναι καλό να κόβετε από κάθε φύλλο το σκληρό κομμάτι που συνήθως βρίσκεται στην βάση του. Από όλη αυτήν την διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα περισσέψουν κάποια κομμάτια, αλλά μην βιαστείτε να τα πετάξετε, καθώς μπορείτε να τα απλώσετε μαζί με άλλα φύλλα στην βάση της κατσαρόλας για να προστατέψετε το κυρίως φαγητό από το κάψιμο. Όση ώρα βράζει το λάχανο, εσείς μπορείτε να προετοιμάσετε το μείγμα. Ανακατέψτε λοιπόν καλά τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά μαζί με το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη, τον άνηθο και δύο κουτάλια σούπας ελαιόλαδο.

    Τώρα είστε έτοιμοι να γεμίσετε και να τυλίξετε τα λαχανόφυλλα. Καθίστε στο τραπέζι της κουζίνας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια μπορείτε να εργαστείτε με άνεση, βάλτε την κατσαρόλα δίπλα σας και ξεκινήστε το γέμισμα των φύλλων με το χέρι ή με ένα μικρό κουτάλι. Για να γίνει το τύλιγμα σωστά, βάλτε την γέμιση στο κέντρο τού φύλλου, ρολλάρετε μία φορά, διπλώστε τις δύο άκρες και συνεχίστε να ρολλάρετε μέχρι να κλείσει τελείως ο λαχανοντολμάς. Η ποσότητα τής γέμισης που θα βάλετε εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος τού κάθε φύλλου. Κάθε φύλλο που τελειώνετε το τοποθετείτε στην κατσαρόλα επάνω από τα φύλλα που έχετε βάλει στην βάση για προστασία. Έτσι σιγά-σιγά “χτίζετε” το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα, φτιάχνοντας στρώσεις από λαχανοντολμάδες. Όταν είστε έτοιμοι προσθέστε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι και ρίξτε στην κατσαρόλα τουλάχιστον τέσσερα (4) φλιτζάνια νερό και περίπου μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

    Μετά από περίπου μισή ώρα που το φαγητό είναι στη φωτιά, αφαιρέστε με ένα κουτάλι τής σούπας περίπου δύο φλιτζάνια από το ζουμί μέσα στην κατσαρόλα και αφήστε το λίγο να κρυώσει. Χτυπήστε δύο αυγά μαζί με τον χυμό λεμονιού και προσθέστε πολύ προσεκτικά, (μια κουταλιά την φορά) το ζουμί για να φτιάξετε το αυγολέμονο. Όση ώρα προσθέτετε το χλιαρό ζουμί συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα για να γίνει ομοιόμορφο και να μην “κόψει”. Όταν βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, (μετά από περίπου 50 λεπτά συνολικά, μισή ώρα σε δυνατή φωτιά και είκοσι λεπτά σε χαμηλή), κλείστε το μάτι και απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιμένετε για λίγο μέχρι να πάψει το φαγητό να είναι καυτό και περιχύστε σταδιακά και προσεκτικά το αυγολέμονο. Πάρτε την κατσαρόλα στα χέρια σας και ανακινήστε πολύ απαλά έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει σε όλα τα σημεία ανάμεσα στις στρώσεις.

Αναγνώσεις 124
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments