Καθαρισμός Υπολογιστή, εύκολα και γρήγορα

Αναγνώσεις 224

Ο στοιχειωμένος υπολογιστής

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Π[/su_dropcap]ριν από μερικούς μήνες, ένας από τους παλιότερους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση έγινε “ιδιότροπος” και σχεδόν ακατάλληλος για εργασία. Η οθόνη πάγωνε σε ανύποπτο χρόνο χωρίς καμία δυνατότητα επαναφοράς, υπήρχαν κολλήματα και καθυστερήσεις, οι αυθαίρετες επανεκκινήσεις συνέβαιναν όλο και συχνότερα και από ένα σημείο και μετά ο υπολογιστής έκλεινε μοναχός του. Καταλάβαμε φυσικά ότι υπήρχε πρόβλημα υψηλών θερμοκρασιών, αλλά αρχικά το αποδώσαμε στον ίδιο τον επεξεργαστή που ήταν κάπως παλιός, την ίδια στιγμή που οι δικές μας απαιτήσεις και εργασίες στο posna.net έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από την ημέρα τής αγοράς του. Αυτά έως την ώρα που ανοίξαμε το κουτί τού υπολογιστή. Η κατάσταση στην motherboard δεν ήταν καλή, αλλά όχι και τέτοια που θα δικαιολογούσε όλα τα παραπάνω προβλήματα, ας πούμε ότι ήταν κάπως έτσι…

Η εικόνα όμως τής ψύκτρας τού επεξεργαστή θύμιζε στοιχειωμένο σπίτι που έχει χρόνια να δεχτεί επισκέψεις… η παρακάτω φωτογραφία λίγο απέχει από την πραγματικότητα…

Σε παρόμοιο κακό χάλι ήταν και τα πτερύγια των ανεμιστήρων, όπως και το φίλτρο τού υπολογιστή. Το συμπέρασμα ήταν αυτονόητο, δεν χρειαζόταν κανείς να έχει αποφοιτήσει από το ΜΙΤ για να το καταλάβει – ο υπολογιστής είχε να καθαριστεί από την ημέρα τής αγοράς του και ο κάθε περιστασιακός χρήστης του μετέθετε αυτήν την υποχρέωση στον επόμενο. Προτού λοιπόν πάρουμε κάποια βιαστική απόφαση για την αντικατάστασή του, ξεκινήσαμε το καθάρισμα για να δούμε σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του. Ήταν φυσικά φανερό ότι ένας απλός καθαρισμός δεν θα ήταν αρκετός, καθώς μετά από πέντε και παραπάνω χρόνια ήταν βέβαιο ότι θα έπρεπε να αλλαχθεί και η θερμική πάστα, μια εργασία που κανείς από εμάς δεν είχε επιχειρήσει έως την στιγμή εκείνη.

Καθαρισμός – ναι, αλλά πότε;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε πως σήμερα αναφερόμαστε τον καθαρισμό σταθερού υπολογιστή, μία εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τον κάθε χρήστη, αρκεί να ακολουθήσει κάποιες απλούστατες οδηγίες. Αντίθετα, ο καθαρισμός στο εσωτερικό ενός φορητού υπολογιστή είναι περισσότερο πολύπλοκος και δυνητικά έχει αρκετούς κινδύνους καταστροφής κυκλωμάτων και εξαρτημάτων. Εάν δεν είστε πολύ σχετικός με το hardware ενός φορητού υπολογιστή και γενικότερα δεν “πιάνουν” τα χέρια σας σε λεπτές εργασίες, είναι προτιμότερο να δώσετε το laptop σας σε κάποιον τεχνικό που θα κάνει τον καθαρισμό με ασφάλεια.

Η συχνότητα καθαρισμού λοιπόν τού σταθερού υπολογιστή είναι απαραίτητη σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η σκόνη και κάθε λογής βρωμιά μπορεί να προκαλέσει όλα τα προβλήματα που αναφέρουμε παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Η συχνότητα είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η χρήση τού υπολογιστή, η θέση του, ο καπνός τού τσιγάρου, η ποσότητα σκόνης που κυκλοφορεί στον χώρο και άλλα λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά. Έτσι, εάν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή λίγες ώρες την ημέρα, το κουτί δεν είναι τοποθετημένο στο πάτωμα και ο χώρος είναι πεντακάθαρος, ο απλός καθαρισμός μπορεί να γίνεται μία φορά τον χρόνο και η αλλαγή πάστας περίπου στα τρία χρόνια. Εάν από την άλλη ο υπολογιστής σας εργάζεται σαν σκλάβος σε γαλέρα όλο το 24ωρο, (όπως ο δικός μας…) μέσα σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον, τότε ο καθαρισμός επιβάλλεται το πολύ κάθε έξι μήνες και η αλλαγή τής πάστας στα δύο χρόνια. Και πάλι όλα τούτα  είναι μόνο γενικές κατευθύνσεις που δεν μπορούν να συμπεριλάβουν τις ξεχωριστές συνθήκες στην λειτουργία τού κάθε υπολογιστή.

Πόσο απλός είναι ο καθαρισμός τού υπολογιστή;

 

Είναι τόσο απλός που πραγματικά αμφιβάλλουμε εάν το σημερινό άρθρο μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από εκείνα που υπαγορεύει η κοινή λογική. Η αλλαγή πάστας χρειάζεται λίγη προσοχή παραπάνω, αλλά πάλι είναι μία διαδικασία που γίνεται και από τον πλέον αρχάριο χρήστη. Ας τα δούμε όλα αυτά γρήγορα και με κάποια σειρά.

Χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό;

Οι περισσότεροι χρήστες για τον καθαρισμό τού εσωτερικού τού υπολογιστή συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το πιστολάκι μαλλιών που διαθέτει κάθε νοικοκυριό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν ο υπολογιστής σας είναι γεμάτος από σκόνη, το πρώτο φύσημα τού σεσουάρ, (στην σκάλα με κρύο αέρα εννοείται...), θα σας εντυπωσιάσει, καθώς θα φύγουν τα “πολλά” και η motherboard θα αρχίσει να δείχνει το πρόσωπό της, αλλά από την άλλη η σκόνη που υπάρχει σε δύσκολα σημεία θα παραμείνει. Μπορεί το πιστολάκι να γράφει επάνω 1200 ή και 2000 watt, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο βαθμό για τον ζεστό αέρα και όχι στην ένταση τής ροής τού αέρα. Το σεσουάρ λοιπόν είναι μία πρόχειρη λύση εάν η κατάσταση με την σκόνη έχει φτάσει στο απροχώρητο και  δεν προλαβαίνετε να αγοράσετε κάτι περισσότερο κατάλληλο, αλλά εάν θέλετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ένας φυσητήρας αποτελεί την καλύτερη μόνιμη λύση. Μπορείτε άμεσα να παραγγείλετε έναν οικονομικό που θα βρείτε εδώ, αλλά φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε και κάποιον παρόμοιο από ένα φυσικό κατάστημα.

(Το Air Duster είναι προϊόν τής εταιρίας ΠΛΑΙΣΙΟ και η φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.plaisio.gr)

Για τα σπρέι πεπιεσμένου αέρα που όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να καθαρίσουμε κυρίως το πληκτρολόγιο μας, να πούμε ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τον συνολικό καθαρισμό που θα κάνει ο φυσητήρας, μπορούν όμως συμπληρωματικά να βοηθήσουν σε κάποια πολύ δύσκολα σημεία από τα οποία η σκόνη αρνείται να αποχωρήσει. Χρήσιμα επίσης μπορεί να αποδειχθούν και στα πτερύγια των ανεμιστήρων, το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 4 και 5 ευρώ.

Σε ότι αφορά τώρα την αλλαγή τής πάστας, θα χρειαστείτε φυσικά ένα σωληνάριο όπως αυτό, αλλά και πάλι μπορείτε να βρείτε κάτι αντίστοιχο σε φυσικό κατάστημα ή πολυκατάστημα με υπολογιστές και αναλώσιμα.

Τέλος, για τον καθαρισμό τής παλιάς πάστας από επεξεργαστή και ψύκτρα, μπορείτε να προμηθευτείτε φαρμακευτικό οινόπνευμα (ισοπροπανόλη), θα το βρείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο, εάν αυτό είναι δύσκολο χρησιμοποιήστε το οινόπνευμα που έχετε σπίτι.

Τα βήματα τού καθαρισμού

Δεν βγάζετε το τροφοδοτικό από την θέση του σε καμία περίπτωση. Ο φυσητήρας θα απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος τής σκόνης, ενώ ό,τι έχει απομείνει μπορείτε να το καθαρίσετε με μπατονέτες ή ένα μαλακό πινέλο (photo: https://www.flickr.com/photos/cantoni)
  • Κλείνουμε τον υπολογιστή, όπως και τον διακόπτη τού τροφοδοτικού στην πίσω πλευρά
  • Πατάμε το κουμπί Power για τριάντα περίπου δευτερόλεπτα ώστε να αποφορτιστούν εντελώς οι πυκνωτές
  • Αφαιρούμε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή
  • Μεταφέρουμε τον υπολογιστή σε έναν εξωτερικό χώρο, ο πιο συνηθισμένος είναι κάποιο μπαλκόνι τού σπιτιού ή ο κήπος του εάν μένετε σε μονοκατοικία
  • Αφαιρούμε το πλαϊνό καπάκι τού κουτιού. Στον δικό μας υπολογιστή, (και σήμερα πια στα περισσότερα κουτιά), υπάρχουν δύο μόνο βίδες που τις ξεβιδώνετε χωρίς κατσαβίδι και απλώς τραβάτε προς τα πίσω το καπάκι που έχει χαλαρώσει. Σε πολύ παλαιότερα κουτιά οι βίδες είναι περισσότερες και θα χρειαστείτε ένα απλό κατσαβίδι για να τις αφαιρέσετε όλες και να ελευθερώσετε το καπάκι, ενώ κάποιες φορές το καπάκι μπορεί να είναι “κουμπωτό” και να βγαίνει με μία ώθηση προς τα πίσω
  • Ξεκινήστε με τον φυσητήρα, (ή το σεσουάρ στην ανάγκη και στον κρύο αέρα) και φυσήξτε παντού στο εσωτερικό του, εκτός από τους ανεμιστήρες, (κουτιού, επεξεργαστή και κάρτας γραφικών), καθώς η πολύ γρήγορη περιστροφή των πτερυγίων μπορεί να τους προκαλέσει ζημιές. Απλώς κρατήστε τον ανεμιστήρα που θέλετε να καθαρίσετε ακίνητο με το ένα χέρι και φυσήξτε με όποιο μέσο διαθέτετε για να απομακρύνετε την σκόνη. Αφού φύγει η πολλή βρωμιά, μπορείτε με λίγο χαρτί κουζίνας να σκουπίσετε προσεκτικά τα πτερύγια
  • Εάν διαθέτετε σπρέι πεπιεσμένου αέρα, μπορείτε να απομακρύνετε την σκόνη και από τις δύσκολες γωνίες
  • Δεν μετακινείτε το τροφοδοτικό σε καμία περίπτωση, απλώς φυσήξτε εξωτερικά για να απομακρυνθεί η σκόνη που κάθεται στις μικρές τρύπες τού πλέγματος
  • Ο δικός μας υπολογιστής είχε μόνο ένα φίλτρο στην κάτω πλευρά τού κουτιού, αλλά νεότερα κουτιά διαθέτουν παραπάνω φίλτρα, μην ξεχάσετε να τα καθαρίσετε κι αυτά

Αλλαγή θερμικής πάστας

Καθαρή επιφάνεια επεξεργαστή πριν από την τοποθέτηση θερμικής πάστας

Μόλις τελειώσετε με τον εσωτερικό καθαρισμό, μπορείτε να μεταφέρετε το ανοικτό κουτί μέσα στο σπίτι, αρκεί το τραπέζι ή ο χώρος γενικά που θα τον “ξαπλώσετε” να διαθέτει καλό φωτισμό. Ήρθε η ώρα για την αλλαγή πάστας. Αυτή είναι μία διαδικασία που οι περισσότεροι χρήστες την φοβούνται και είναι ο βασικός λόγος που πληρώνουν επαγγελματίες για να την ολοκληρώσουν, αλλά πραγματικά, εάν είστε στοιχειωδώς προσεκτικοί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Διαφήμιση

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσουμε το ανεμιστηράκι που “κάθεται” επάνω στην ψύκτρα. Συνήθως πρόκειται για τέσσερις απλές βίδες που βιδώνουν στις τέσσερις άκρες τής ψύκτρας. Μόλις τις ξεβιδώσετε αφαιρέσετε απαλά και το καλώδιο από την υποδοχή του και τώρα πια το ανεμιστηράκι μπορείτε να το απομακρύνετε με ασφάλεια.

Τα κενά ανάμεσα στις γρίλιες τής ψύκτρας είναι από τα δυσκολότερα σημεία όπου κάθεται η σκόνη. Η περισσότερη βρωμιά θα απομακρυνθεί με τον φυσητήρα, αλλά ίσως σε κάποια σημεία χρειαστείτε την βοήθεια τού σπρέι καθαρισμού (photo: https://www.flickr.com/photos/rberteig/)

Στο δεύτερο βήμα θα πρέπει να απομακρύνετε την ψύκτρα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχουν και εδώ βίδες που πρέπει να ξεβιδωθούν, κάποιες άλλες πάλι φορές υπάρχουν ελάσματα ή μοχλός απελευθέρωσης. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τρόπο που βγαίνει η ψύκτρα μπορείτε να συμβουλευθείτε και το εγχειρίδιο χρήσης (manual).

Αφαιρώντας και την ψύκτρα έχετε μπροστά σας πια τον επεξεργαστή, (ή για να ακριβολογούμε το περίβλημα τού επεξεργαστή). Εύκολα θα διακρίνετε την παλιά ξεραμένη πάστα, τις περισσότερες φορές υπάρχουν  γκρίζα ή άσπρα υπολείμματα σε τυχαία σημεία. Βρέξτε ελαφρά λίγο χαρτί κουζίνας ή μία μπατονέτα με φαρμακευτικό οινόπνευμα και ξεκινήστε να καθαρίζετε την παλιά πάστα από την επιφάνεια. Τις περισσότερες φορές η πάστα είναι τόσο παλιά που αφαιρείται αμέσως.

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι υπολείμματα παλιάς πάστας υπάρχουν και στην κάτω πλευρά τής ψύκτρας που πατά επάνω στην επεξεργαστή. Επαναλαμβάνετε κι εδώ την ίδια διαδικασία καθαρισμού με χαρτί ή μπατονέτα και λίγο οινόπνευμα.

Μόλις απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα από επεξεργαστή και ψύκτρα, πάρτε ένα άλλο στεγνό κομμάτι από χαρτί κουζίνας και σκουπίστε και τις δύο επιφάνειες καλά, (επεξεργαστή και ψύκτρας), έως ότου βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς καθαρές και στεγνές.

Τώρα είστε έτοιμοι να τοποθετήσετε την νέα πάστα. Μία συμβουλή στο σημείο αυτό – επειδή κάθε σωληνάριο πάστας είναι και διαφορετικό, κάντε μία πρόβα επάνω σε μία χαρτοπετσέτα για να διαπιστώσετε την πίεση που χρειάζεται το έμβολο για να βγάλει την πάστα και κυρίως την ποσότητά της.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι για τους σημερινούς , (γενικά μικρούς) επεξεργαστές, η ποσότητα τής πάστας δεν χρειάζεται να υπερβαίνει το μέγεθος ενός μπιζελιού. Πηγαίνετε λοιπόν την μύτη από το σωληνάριο στο κέντρο περίπου τού επεξεργαστή και πιέζετε απαλά έως ότου βγεί περίπου αυτή η ποσότητα. Τώρα, εάν δεν σας αρέσει το σχήμα τού μπιζελιού και θέλετε να παραστήσετε τον ζωγράφο, μπορείτε να το κάνετε, η συνολική ποσότητα είναι που έχει σημασία…

(photo: https://www.flickr.com/photos/glennbatuyong/)

Να θυμάστε ότι το βασικό είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος τού επεξεργαστή ξεκινώντας από το κέντρο προς τα άκρα κι αυτό γιατί ο πραγματικός επεξεργαστής που παράγει και την μεγαλύτερη θερμότητα, βρίσκεται στο κέντρο τού περιβλήματος που τώρα εσείς έχετε μπροστά σας. Κάποιοι απλώνουν την πάστα πριν από την τοποθέτηση τής ψύκτρας, αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας λόγος γι αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε μόλις βάλετε το “μπιζελάκι” πάστας στο κέντρο, είναι να πάρετε την ψύκτρα, να την τοποθετήσετε απαλά επάνω στον επεξεργαστή, (έτσι όπως ήταν και πριν την αφαιρέσετε) και να πιέσετε σταθερά και ελαφρά – η πάστα θα απλωθεί μόνη της προς τις άκρες, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Κουμπώστε την ψύκτρα επάνω στον επεξεργαστή και είστε έτοιμοι. Αυτό είναι το μόνο στάδιο τής διαδικασίας που θέλει κάποια επιπλέον προσοχή, καθώς πιέζοντας την ψύκτρα επάνω στον επεξεργαστή μπορεί να σας γλιστρήσει λίγο αριστερά ή δεξιά, γι αυτό και χρειάζονται απαλές και αργές κινήσεις. Παρόλα αυτά εάν λίγο σας ξεφύγει δεν χρειάζεται πανικός. Το σημαντικό είναι να μην έχετε βάλει περισσότερη ποσότητα από όση πρέπει και η πάστα ξεφύγει μέσα στην μητρική ή στα πλαϊνά τού επεξεργαστή.

Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το ανεμιστηράκι επάνω στην ψύκτρα και να βάλετε το βύσμα στην υποδοχή του.

Αυτό ήταν! Ήρθε η ώρα για την τελική δοκιμή, υπομονή λίγα λεπτά ακόμη…

Check Point

Μην κλείσετε ακόμη το καπάκι τού υπολογιστή, η πιθανότητα κάτι να μην πήγε καλά είναι ελάχιστη, αλλά πάντοτε υπαρκτή. Συνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας, την οθόνη και το πληκτρολόγιο και βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Εάν δεν ανοίγει ο υπολογιστής ή δεν μπορεί να ανοίξει το λειτουργικό του, είναι 99% βέβαιο ότι στην διάρκεια τού καθαρισμού κάποιο καλώδιο χαλάρωσε ή βγήκε εντελώς από την θέση του. Όπως είπαμε αυτό συμβαίνει σπάνια, το πιθανότερο είναι όλα να λειτουργούν όπως πρέπει.

Λοιπόν, ακολουθήσαμε όλη αυτή την διαδικασία και για τον δικό μας στοιχειωμένο υπολογιστή και μαντέψτε – όλα τα προηγούμενα προβλήματα εξαφανίστηκαν! Παγώματα οθόνης, καθυστερήσεις και επανεκκινήσεις ΤΕΛΟΣ! Και οι θερμοκρασίες που πριν από τον καθαρισμό ακουμπούσαν κόκκινο, τώρα επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αγανακτήσετε με τον υπολογιστή σας και θα αρχίσετε να σκέφτεστε την αγορά καινούριου, αφιερώστε λίγο χρόνο για τον καθαρισμό του, η όλη διαδικασία δεν χρειάζεται παραπάνω από μισή ώρα. Είναι πολύ πιθανόν ο υπολογιστής σας να μην μπορεί να αναπνεύσει από την σκόνη και με τον τρόπο του να ζητά το δικό του συνεργείο καθαρισμού…

Αναγνώσεις 224
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments