Ηλεκτρονικό τσιγάρο: πώς και πότε μπορεί να σάς βοηθήσει.. (μικρός οδηγός για αρχάριους..)

Αναγνώσεις 2

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ

 

Ας ξεκινήσουμε από εκείνα πού δεν γνωρίζουμε και πού θα αργήσουμε αρκετά να μάθουμε. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λοιπόν έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να έχει γεμίσει από άρθρα και προσωπικές μαρτυρίες πού μιλούν με ενθουσιασμό γι αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος (ατμίσματος, για να κυριολεκτούμε). Θα συναντήσετε πολλά επιστημονικά ή επιστημονικοφανή κείμενα, συνεντεύξεις ατμιστών που περιγράφουν φοβερές βελτιώσεις στην υγεία τους και διαφημιστικές καταχωρήσεις δεκάδων εταιριών, (ελληνικών και ξένων), πού προσπαθούν συγκριτικά να αποδείξουν τα πλεονεκτήματα αυτής τής νέας σχετικά συνήθειας. Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας κάνουμε μία πρώτη διαπίστωση πού προκύπτει από την απλή λογική:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει πίσω του ελάχιστη διάρκεια ζωής και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι επιστήμονες, (γιατροί βεβαίως κατά κύριο λόγο), είναι τόσο επιφυλακτικοί. Δεν αμφιβάλλουμε ότι πίσω από τις καπνοβιομηχανίες κρύβονται τεράστια συμφέροντα και πώς είναι πιθανόν να υπάρχουν και “ειδικοί” πού τα υπηρετούν, αλλά σκεφτείτε λίγο λογικά: πώς είναι δυνατόν η ιατρική να αποφανθεί με σιγουριά για το βλαπτικό ή αβλαβές μιάς συνήθειας, όταν απουσιάζουν οι ατμιστές των δέκα, είκοσι, τριάντα και σαράντα ετών; Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να ψάχνετε εναλλακτικές μεθόδους για να διακόψετε το κάπνισμα, το πρώτο πού πρέπει να θυμάστε είναι ότι, (και πάλι με βάση την κοινή λογική): οτιδήποτε περνά στα πνευμόνια σας, εκτός από τόν σκέτο αέρα, δεν παύει να είναι ξένο σώμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει άσκημες συνέπειες για την υγεία σας. 

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Οι επιλογές πρακτικά είναι απεριόριστες, οι καλές εταιρίες αρκετές, δεν θα δυσκολευθείτε καθόλου να βρείτε το μοντέλο που θα σας αρέσει. Όσο αφορά το υγρό, μην βαρεθείτε να δοκιμάσετε όσο παραπάνω γεύσεις μπορείτε στο κατάστημα, εάν είστε καπνιστές για χρόνια προτιμήστε τίς λεγόμενες καπνικές γεύσεις που μοιάζουν πολύ με εκείνες τού συμβατικού τσιγάρου..

 

Αυτό πρακτικά οδηγεί στις παρακάτω τρείς απλές διαπιστώσεις:

 

Πρώτον: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι για ΜΗ καπνιστές.

Δεύτερον: Πριν καταφύγετε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, καλό είναι να προσπαθήσετε για την διακοπή τού καπνίσματος με όλες σας τις δυνάμεις, χωρίς υποκατάστατα και δεκανίκια, και

Τρίτον: Ακόμη και εάν τελικά ξεκινήσετε να ατμίζετε να θυμάστε πάντα το ρητό πάν μέτρον άριστον, κάθε συνήθεια γίνεται βλαπτική μέσα στην υπερβολή της.

Ας μπούμε τώρα στην ουσία. Όπως και σε όλα μας τα άρθρα δεν θα ασχοληθούμε με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, αυτές μπορείτε να τις βρείτε εύκολα παντού, εκείνο που μάς ενδιαφέρει περισσότερο εδώ είναι η προετοιμασία για την διακοπή του καπνίσματος μέσω τού ηλεκτρονικού τσιγάρου. Για κάπως πιο ασφαλή συμπεράσματα, μιλήσαμε με πολλούς πρώην καπνιστές που έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, κάποιοι από τούς συντάκτες μας το δοκίμασαν οι ίδιοι, ενώ εγώ που γράφω τώρα αυτές τις γραμμές το χρησιμοποιώ περίπου ένα χρόνο.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, κατά την ταπεινή μας γνώμη η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν έχει ωριμάσει μέσα σας σε απόλυτο βαθμό η απόφαση να απαλλαγείτε οριστικά από την συνήθεια τού καπνίσματος. Και όταν λέμε σε απόλυτο βαθμό δεν εννοούμε εκείνα τα γενικά τού τύπου: “Ναι, κάποια στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να το κόψω” ή “δεν αντέχω πια, πρέπει να βρώ τρόπο να ξεφύγω”, εννοούμε να έχετε φτάσει σε εκείνο το σημείο που κάποτε φτάνουν οι περισσότεροι καπνιστές και σημαίνει:

1. Θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί η ποιότητα ζωής μου υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα και αρχίζω να νοιώθω έντονα τις συνέπειες τού καπνίσματος

2. Οι φόβοι μου, (για καρκίνους, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ), είναι πια καθημερινή κατάσταση και ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την όποια απόλαυση συνεχίζει να μού προσφέρει το συμβατικό τσιγάρο.

3. Σταματώ να χρησιμοποιώ άλλοθι, (μειωμένος αριθμός τσιγάρων, τσιγάρα με μειωμένη πίσσα και νικοτίνη και άλλα παρόμοια), ο κάθε καπνιστής γνωρίζει μετά από χρόνια ότι όλα αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

(Tip: Εάν δεν έχετε ακόμη θυμώσει με τον εαυτό σας σημαίνει ότι κινείστε σπάνια ή καθόλου. Δοκιμάστε να ανεβείτε με τα πόδια ορόφους πολυκατοικίας, να παίξετε σε ένα φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι ή να τρέξετε μία απόσταση εκατό μέτρων με τον ίδιο τρόπο πού θα τρέχατε εάν κινδύνευε η ζωή σας. Όταν βγείτε χαμένος σε όλες τις περιπτώσεις, ο θυμός είναι κάτι πού έρχεται αυτόματα και στην ουσία πρόκειται για οργή ενάντια στην αδύναμη θέλησή σας.)

 

Οι διαφορές που θα παρατηρήσετε από τήν πρώτη κιόλας μέρα είναι τεράστιες. Καθόλου μυρωδιά στο σπίτι και πάνω στα ρούχα σας, άμεση σχετικά βελτίωση τού αναπνευστικού και τής αντοχής σας και αρκετά ακόμη..
Οι διαφορές που θα παρατηρήσετε από τήν πρώτη κιόλας μέρα είναι τεράστιες. Καθόλου μυρωδιά στο σπίτι και πάνω στα ρούχα σας, άμεση σχετικά βελτίωση τού αναπνευστικού και τής αντοχής σας και αρκετά ακόμη..

 

Ποτέ ηλεκτρονικό και συμβατικό τσιγάρο ταυτόχρονα

 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μέσα από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ξεκίνησαν την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ΧΩΡΙΣ να κόψουν μαχαίρι το κάπνισμα τών συμβατικών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως αυτό είναι ό,τι χειρότερο, καθώς στις χιλιάδες καρκινογόνες ουσίες του κλασικού τσιγάρου, έρχονται να προστεθούν νέες και άγνωστες ουσίες για τον οργανισμό. Ακόμη και εάν δεχθούμε τις πρώτες μελέτες που μιλούν για μειωμένη βλάβη από τον ατμό και τίς ουσίες πού περιέχει, το μόνο πού θα πετύχετε με αυτόν τον τρόπο είναι να πολλαπλασιάσετε τις πιθανότητες για μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Και επιπλέον δεν θα νιώσετε ποτέ τα θετικά που προσφέρει η πλήρης διακοπή τού συμβατικού καπνίσματος.

Τι ακριβώς όμως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Αυτή είναι η περιγραφή στήν wikipedia, όχι ότι θα καταλάβετε και πολλά εάν δεν έχετε δει ηλεκτρονικό τσιγάρο από κοντά: Υπάρχουν διάφορα είδη σχημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου από το κλασικό τσιγάρο, την πίπα καπνού κ.ά.. Αποτελείται από την πηγή ενέργειας (επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου), τη θήκη της μπαταρίας που περιέχει και το κύκλωμα ελέγχου της τάσης, την ηλεκτρική αντίσταση ατμοποίησης (κεφαλή του ατμοποιητή), το δοχείο του υγρού που λειτουργεί και ως θάλαμος ατμοποίησης (αλλιώς γνωστός ως ατμοποιητής όταν πωλείται μαζί με την αντίσταση) και το στόμιο. Μεταξύ της κεφαλής του ατμοποιητή και της μπαταρίας παραβάλλεται συνήθως και ένας μεταλλικός δακτύλιος, που εξασφαλίζει την επαφή των πόλων της μπαταρίας με την αντίσταση. Τέλος, για την έναρξη ή το κλείδωμα της συσκευής άτμισης, υπάρχει ένας χειροκίνητος διακόπτης ή ένας αισθητήρας εισρόφησης που αναλαμβάνει αυτόματα την έναρξη και την παύση.  Σε πολύ απλή και εκλαϊκευμένη γλώσσα, βάζετε το υγρό μέσα σε ένα μικρό δοχείο (ατμοποιητής), πατώντας ένα κουμπάκι ενεργοποιείτε το κύκλωμα και μ’ αυτόν τόν τρόπο παράγεται ατμός τον οποίο και εισπνέετε, όπως κάνετε με το συμβατικό τσιγάρο. Υπάρχουν ακόμη και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιάς χρήσης που δεν χρειάζονται κανένα κουμπάκι και απλώς ενεργοποιούνται με τήν εισπνοή, υπάρχουν ηλεκτρονικά πούρα, υπάρχουν ηλεκτρονικές πίπες, υπάρχει πλέον ό,τι μπορείτε να φανταστείτε καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το συμβατικό και χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ως βοήθημα για τήν απεξάρτησή τους.

Διαφήμιση

Πρίν από τήν αγορά

 

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, η γνώμη μας είναι πριν ξεκινήσετε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα και να ζητήσετε από τον πωλητή αναλυτική παρουσίαση. Το πιο σημαντικό κομμάτι σ’ αυτήν την επίσκεψη, είναι η στιγμή πού θα σάς δώσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για δοκιμή – και εδώ θα πρέπει να έχετε στο νού σας κάποια πράγματα:

1. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά υγρά (για να γεμίσετε τον ατμοποιητή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο), σε κάθε κατάστημα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, κάποια είναι απλά, άλλα περιέχουν αρωματικές ουσίες και επίσης διαφέρουν στην περιεκτικότητα τής νικοτίνης. Η γνώμη μας: απευθυνθείτε μόνο σε γνωστές εταιρίες και επιλέξτε υγρά πιστοποιημένα, όσο βέβαια μπορείτε να το ελέγξετε αυτό καθώς στον συγκεκριμένο χώρο η κατάσταση είναι χαώδης. Αποφύγετε επίσης εκείνα που περιέχουν αρωματικές ουσίες, μπορεί να πρόκειται για στοιχεία πού χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα, αλλά οι συνέπειες τής χρόνιας εισπνοής τους θα παραμένουν άγνωστες για αρκετό καιρό ακόμη.

2. Μπήκατε λοιπόν στο κατάστημα, οι πωλητές σάς έκαναν μία παρουσίαση τών τεχνικών στοιχείων και ήρθε η ώρα να “ρουφήξετε” την πρώτη τζούρα ατμού. Εδώ θα έχετε δύο εκπλήξεις, μια θετική και μία αρνητική: Η θετική είναι πως θα εκπλαγείτε από το πόσο επιτυχημένα το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσομοιάζει την διαδικασία τού συμβατικού καπνίσματος, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο ατμός βγαίνει πολύ πιο πλούσιος από τον καπνό και αυτό πιθανόν να ενθουσιάσει τούς πολύ θεριακλήδες. Η αρνητική έκπληξη είναι αναμενόμενη – όταν τράβηξα την πρώτη ρουφηξιά στο κατάστημα η αντίδρασή μου ήταν ή ίδια με εκείνη όταν ξεκίνησα το κάπνισμα (πριν σαράντα χρόνια): Ελαφρύς βήχας, “κτύπημα” στον λαιμό και μετά από λίγη ώρα  μία αίσθηση ξηροστομίας και στεγνού φάρυγγα. Είναι “φυσιολογικές” αντιδράσεις τού οργανισμού σε κάτι καινούριο, για τούς περισσότερους από εσάς αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν από την δεύτερη, τρίτη ημέρα ή το πολύ μετά από μία εβδιμάδα. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να πειραματιστείτε με διαφορετικά υγρά στην επόμενη αγορά σας.

3. Για την περιεκτικότητα σε νικοτίνη: Εγώ ξεκίνησα με “δυνατό” υγρό, αλλά στην πορεία το μετάνιωσα, δεν το θεωρώ απαραίτητο, ιδιαίτερα εάν δεν είστε βαρύς καπνιστής (έως και ένα πακέτο την ημέρα). Και πάλι όμως μπορείτε σταδιακά να μειώνετε την περιεκτικότητα, υπάρχουν και υγρά όπου η νικοτίνη απουσιάζει εντελώς.

4. Είναι βέβαιο ότι στην αρχή θα μπερδευτείτε από την παρουσίαση των πωλητών και η όλη διαδικασία, (φόρτιση μπαταρίας, αναπλήρωση υγρών, αλλαγή αντίστασης, καθάρισμα θαλάμου κλπ) μοιάζει πράγματι περίπλοκη, στην πορεία όμως και με την πρώτη χρήση, τα πράγματα θα αντιληφθείτε ότι είναι πολύ πιο εύκολα και γρήγορα οι κινήσεις σας θα γίνουν μηχανικές και αυτόματες.

5. Κόστος; Με 70 περίπου ευρώ εμείς προμηθευτήκαμε ένα σετ με δύο ηλεκτρονικά τσιγάρα (με αρκετά ισχυρή μπαταρία), δύο μπουκαλάκια υγρό των 20ml, δύο επιπλέον αντιστάσεις (είναι καλό να αλλάζουν συχνά) και φυσικά τον φορτιστή της μπαταρίας. Είναι ένα κόστος που το μοιραστήκαμε δύο άτομα, (ως ζευγάρι πού πήρε από κοινού την απόφαση να κόψει το συμβατικό κάπνισμα), κάτι πού εύκολα δείχνει ότι ακόμη και με την αρχική δαπάνη για την αγορά τού σετ το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πράγματι πιο οικονομικό και μιλάμε πάντοτε για κάποιον που είναι μέτριος καπνιστής. Για εκείνον που φτάνει τα δύο και τρία πακέτα την ημέρα δεν υπάρχει σύγκριση..

 

Η δοκιμή

Οι διαφορές που βλέπετε στα μεγέθη τών ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλονται κυρίως στήν χωρητικότητα τής μπαταρίας, το μεγάλο μέγεθος σημαίνει και μεγαλύτερη αυτονομία..
Οι διαφορές που βλέπετε στα μεγέθη τών ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλονται κυρίως στήν χωρητικότητα τής μπαταρίας, το μεγάλο μέγεθος σημαίνει και μεγαλύτερη αυτονομία..

Ας έρθουμε τώρα στην εμπειρία τών πρώτων ημερών από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου πού όπως θα καταλάβατε είναι πραγματική και αφορά αρκετά μέλη της συντακτικής μας ομάδας.

Όπως και στην πρώτη δοκιμή υπάρχουν και εδώ τα θετικά (πολύ περισσότερα) και κάποια αρνητικά (λιγότερα και κατά την γνώμη μας όχι ιδιαίτερα σημαντικά). Στην αρχή θα πάθετε ένα μικρό βραχυκύκλωμα, καθώς μαζί με τον καφέ σας στο μπαλκόνι ή στον καναπέ, θα απλώσετε μπροστά σας σταχτοδοχείο και αναπτήρα, αντικείμενα φυσικά εντελώς άχρηστα  στην νέα σας αρχή. Παρόλα αυτά, θα είναι πολλές οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να αφήνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο τασάκι, είναι μία μηχανική αντίδραση που θα κρατήσει μερικές μέρες. Στα πολύ θετικά επίσης οι μυρωδιές ή για να ακριβολογούμε η παντελής έλλειψη “τσιγαρίλας” από το στόμα σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητο ή τα ρούχα σας. Εσείς βέβαια θα νοιώθετε την γεύση πού θέλετε, αλλά ο ατμός που βγαίνει θα είναι εντελώς άοσμος για τούς γύρω σας. Αυτό μάς φέρνει σε ένα ακόμη θετικό, το γεγονός δηλαδή ότι θεωρητικά, μπορείτε να καπνίζετε οπουδήποτε, ακόμη και εκεί πού το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου, προσέξτε όμως, αυτό όπως είπαμε και πριν είναι κάπως θεωρητικό, γιατί είναι ακόμη πολλοί οι χώροι που θα σάς αρνηθούν το άτμισμα. Άλλωστε η νομοθεσία είναι ακόμη ασαφής και υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, ειδικών και μή, πού επιμένουν να θεωρούν το άτμισμα ένα άλλο είδος καπνίσματος που πρέπει επίσης να απαγορευθεί για ευνόητους λόγους. Είναι επίσης αλήθεια ότι εάν δεν το παρακάνετε με τον ατμό, θα νιώσετε μία σταδιακή βελτίωση σε πράγματα όπου το παραδοσιακό κάπνισμα είχε βαριά και αρνητική επίδραση (αντοχή, προβλήματα σε λαιμό και αναπνοή, ύπνος, χρόνια βρογχίτιδα κλπ). ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτή είναι μία υποκειμενική αίσθηση και είναι επίσης αλήθεια ότι μετά από δύο περίπου μήνες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συμφωνούν όλοι οι χρήστες. Αυτό είναι κάτι που το υπογραμμίζουμε, γιατί θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι έχετε μεταβεί σε μία νέα συνήθεια πού οπωσδήποτε δεν είναι αβλαβής και μόνο με βάση την κοινή λογική μπορούμε να υποθέσουμε τα πλεονεκτήματά της σε σχέση πάντα με το συμβατικό τσιγάρο.

Τέλος ας έρθουμε σε εκείνο που ίσως ενδιαφέρει τούς περισσότερους καπνιστές: Πόσο πραγματικά βοηθά το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ΠΛΗΡΗ απεξάρτηση από το κλασικό; Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στην αρχή τού άρθρου: Εάν έχετε αποφασίσει να διακόψετε το κάπνισμα ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και χωρίς δεύτερες σκέψεις, τότε στ’ αλήθεια το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αποδειχθεί για εσάς πολύτιμη βοήθεια, όχι μόνο για τον ατμό του, αλλά κυρίως γιατί θα απασχολείτε τα χέρια σας με ένα όμορφο και κομψό “παιχνίδι” (προσωπικά μού θυμίζει έναν περίτεχνο μικρό ναργιλέ) και είναι αμφίβολο εάν θα νιώσετε ποτέ την ανάγκη επιστροφής. Άλλωστε οι βελτιώσεις  στα προϊόντα και η ποικιλία πού υπάρχει σήμερα στην αγορά, βοηθούν ιδιαίτερα τόσο στην απλοποίηση χειρισμού όσο και στο αισθητικό μέρος. Όπως είπαμε και παραπάνω μιλήσαμε με πολλούς, κάποιοι από αυτούς ατμίζουν τρία και τέσσερα χρόνια, οι περισσότεροι ήταν καπνιστές πάνω από τον μέσο όρο. Σε ένα ποσοστό 80% έδειξαν όλοι ικανοποιημένοι και το κυριότερο ήταν ελάχιστες οι φορές που ένιωσαν τον πειρασμό να βάλουν στο στόμα τους πραγματικό καπνό. Όμως θυμηθείτε και πάλι: Με μέτρο, με μέτρο, με μέτρο. Άλλωστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιάζει πολύ με την απόλαυση ενός καλού πούρου, δύσκολα θα ατμίσετε επάνω στην σκαλωσιά ή την ώρα πού περπατάτε ιδρωμένος στον καύσωνα τού καλοκαιριού…

Ας κλείσω με την προσωπική μου εμπειρία. Ήμουν μέτριος καπνιστής ακριβώς σαράντα χρόνια και τα προβλήματα ήταν πλέον εμφανή. Μόνιμη φαρυγγίτιδα, φοβερά μειωμένη αντοχή, βρογχικά και άλλα πολλά. Το κυριότερο όμως ήταν ο φόβος. Σε κάθε chek up, σε κάθε εξέταση, σε κάθε αθώο σύμπτωμα, ο φόβος ήταν εκεί και κάποια στιγμή άρχισε να προκαλεί τόσο άγχος, που το τσιγάρο έπαψε να είναι απόλαυση. Στην δική μου περίπτωση το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοήθησε πολύ. Ο φόβος, αν και μειωμένος παραμένει, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να καταπίνει κάτι ξένο προς το σώμα του και τις ανάγκες του και να μην ανησυχεί για μελλοντικές παρενέργειες. 

Όμως από την άλλη, απαλλάχτηκα μία και καλή από το κλασικό (και αποδεδειγμένα βλαβερό) τσιγάρο, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω, καθώς εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο δεν έχω νιώσει ποτέ την ανάγκη επιστροφής, ούτε καν τράκας όταν καπνίζουν σε μία παρέα. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Και βέβαια ένα ακόμη καλύτερο (δεύτερο) βήμα θα ήταν, στο άμεσο μέλλον, να εξαφανίσω από την ζωή μου και το δεκανίκι τού ηλεκτρονικού τσιγάρου..

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 2
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments