Εκμάθηση πιάνου, πότε, πώς και γιατί…

Αναγνώσεις 448

Εισαγωγικά

Θυμάμαι την αξέχαστη παλιά Ελληνική ταινία “Οι γαμπροί τής Ευτυχίας”, όπου, ανάμεσα στα άλλα, ο Αυλωνίτης διαφημίζει στον Νίκο Ρίζο, το παλιό πιάνο ως μέρος τής προίκας τής Γεωργίας Βασιλειάδου. Και η απάντηση τού Ρίζου – “Τι να το κάνεις το πιάνο σήμερα όταν υπάρχει το πικάπ;..”.

Ήταν φυσικά μία εποχή όπου το πιάνο ήταν σχεδόν το μοναδικό μέσον για να ακούσει κανείς μουσική σπίτι του, όπως και το τζάκι κάποτε ήταν το βασικό εργαλείο μαγειρικής ή θέρμανσης  και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε αισθητικό αξεσουάρ. Οι εποχές αλλάζουν, αλλά εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο είναι η μαγεία τής μουσικής και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την εκμάθησή της. Από την εποχή τού Αυλωνίτη και τού Ρίζου πέρασαν πολλές δεκαετίες, πολλά πιάνα πουλήθηκαν ή χαρίστηκαν ως σχεδόν άχρηστα, αλλά από την δεκαετία τού 80 και μετά το πιάνο άρχισε να καταλαμβάνει ξανά την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα υπόλοιπα όργανα και παραμένει κυρίαρχη επιλογή των παιδιών που θέλουν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα στην μουσική.

Νιώσαμε την ανάγκη για το σημερινό άρθρο, καθώς είναι πολλά τα ερωτήματα που έρχονται στο posna.net γύρω από το θέμα…

  • Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου;
  • Έχω περάσει τα 40 ή τα 50, μπορώ να ξεκινήσω τώρα μαθήματα πιάνου;
  • Πρέπει να αγοράσω από την αρχή πιάνο για το παιδί μου ή να περιμένω;
  • Πόσο δύσκολο είναι το πιάνο σε σχέση με άλλα όργανα μουσικής;

Σε αυτά και σε μερικά ακόμη θα προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε με το σημερινό μας κείμενο.

Λίγα λόγια για το πιάνο…

Με την σημερινή μορφή πρωτοεμφανίστηκε το 1711 και εφευρέτης του θεωρείται ο Ιταλός Bartolomeo Cristofori. Κλειδοκύμβαλο ήταν η πρώτη του ονομασία στα Ελληνικά, αλλά γρήγορα επικράτησε το ιταλικό piano που στην κυριολεξία σημαίνει σιγά, απαλά. Υπάρχει μία διαμάχη για το εάν το πιάνο θα πρέπει να θεωρηθεί πληκτρόφωνο ή χορδόφωνο όργανο, (καθώς διαθέτει και μουσικό πληκτρολόγιο και χορδές), πρακτικά πάντως θα λέγαμε ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο κατηγοριών. 

Ακουστικά λέγονται τα πιάνα στην κλασική μορφή τους που όλοι ξέρετε και έχετε δει και αυτά πάλι με την σειρά τους χωρίζονται στα όρθια πιάνα και στα πιάνα με ουρά. Σε όποια μορφή όμως και εάν ανήκει, το κλασικό πιάνο διαθέτει 88 πλήκτρα, από τα οποία 52 λευκά και 36 μαύρα. Η λειτουργία του είναι απλή, καθώς κάθε πλήκτρο λειτουργεί ως μοχλός και αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη χορδή. Όταν πατήσουμε ένα πλήκτρο το “σφυράκι” (ή “γλώσσα”) που συνδέεται μαζί του και είναι καλυμμένο με τσόχα, κτυπά την χορδή που βρίσκεται απέναντί του και έτσι παράγεται ο συγκεκριμένος φθόγγος, (νότα). Όσοι έχετε δει το πολύ καλό έργο “Ο θρύλος τού 1900”, είναι βέβαιο πως θα θυμάστε την σκηνή όπου μετά από ένα φρενιασμένο παίξιμο, ο πρωταγωνιστής ακουμπά ένα τσιγάρο επάνω στις γυμνές χορδές τού πιάνου κι εκείνο ανάβει από την θερμότητα που έχει αναπτυχθεί.

Το πιάνο δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων, καθώς μπορεί να αποδώσει μεγάλη ποικιλία μουσικών αποχρώσεων και ο ρόλος του είναι σημαντικός, ακόμη και όταν λειτουργεί μέσα στο σύνολο μιάς ορχήστρας. Ταυτόχρονα όπως θα δούμε και παρακάτω, δεν έχει τις ιδιομορφίες άλλων οργάνων, (όπως π.χ το επίσης εξαιρετικό βιολί) και γι αυτό μπορεί ο καθένας να επιχειρήσει την εκμάθησή του.

Τι είναι τα ψηφιακά πιάνα;

Clavinova, φωτογραφία από Amazon.co.uk

Στην Ελλάδα έγιναν γνωστά κυρίως μέσα από την σειρά Clavinova τής Yamaha (από το “clavier” που σημαίνει όργανο με πλήκτρα και το “nova” που σημαίνει νέο). Πρόκειται για πιάνα που με την βοήθεια τής τεχνολογίας προσπαθούν, (και εν μέρει το καταφέρνουν…), να μιμηθούν τον ήχο και την απόδοση τού κλασικού ακουστικού πιάνου. Η σύγκριση απαιτεί μεγάλη συζήτηση, αλλά επιγραμματικά να πούμε τα εξής…

Τα ψηφιακά πιάνα είναι μία λύση, για ερασιτέχνες πιανίστες και όχι επαγγελματίες, καθώς η απουσία ηχείου και άλλων κατασκευαστικών προδιαγραφών, καθιστά αδύνατη προς το παρόν την ποιότητα τού ήχου ενός κλασικού καλοφτιαγμένου πιάνου. 

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα των ψηφιακών, ιδιαίτερα ταιριαστά με τον σημερινό τρόπο ζωής:

  • Μεταφέρονται εύκολα και είναι η ιδανική λύση για όσους μένουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι και μετακομίζουν συχνά.
  • Ιδανική λύση επίσης για όσους δεν διαθέτουν σπίτι τους πολύ χώρο.
  • Διαθέτουν κάποιες πολύ σημαντικές ψηφιακές ευκολίες, όπως την δυνατότητα ηχογράφησης μιάς σύνθεσης, υποδοχή για ακουστικά έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να παίζει χωρίς να ενοχλεί τούς άλλους, διαθέτουν επίσης μετρονόμο, όπως και κάποιους ρυθμούς που βοηθούν τον πιανίστα να κρατά το μουσικό μέτρο. 
  • Δεν χρειάζονται κούρδισμα ή άλλου είδους συντήρηση.
  • Είναι επίσης μία πολύ καλή λύση για παιδιά ή ενήλικες που ξεκινούν μαθήματα πιάνου, αλλά δεν ξέρουν με βεβαιότητα εάν θα συνεχίσουν, δεν μπορούν να επενδύσουν στην ακριβή λύση ενός ακουστικού πιάνου και χρειάζονται μία λύση μελέτης στο σπίτι.

Τα Clavinova τής Yamaha σήμερα που γράφουμε αυτές τις γραμμές ξεκινούν από 700 – 800 περίπου ευρώ και είναι αλήθεια ότι ποιοτικά υπερτερούν τού ανταγωνισμού σε ήχο και αντοχή.

Καινούριο ή μεταχειρισμένο ακουστικό πιάνο;

Όπως θα δούμε και παρακάτω η αγορά ενός καλού κλασικού πιάνου είναι σχετικά ακριβή και τα περισσότερα νοικοκυριά δύσκολα μπορούν να την υποστηρίξουν. Ακόμη και εάν δεν πάτε στην υψηλή κατηγορία με τα χιλιάδες ευρώ, για το καλύτερο “φθηνό” πιάνο μαζικής παραγωγής θα πρέπει να εκταμιεύσετε 2.000 με 3.000 ευρώ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλοί στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένου, με την λογική ότι ένα μεταχειρισμένο καλής γερμανικής μάρκας είναι προτιμότερο από ένα καινούριο κινέζικο ή κορεάτικο.

Όμως προσοχή, ένα μεταχειρισμένο σε κακή κατάσταση μπορεί να απαιτεί τόσες εργασίες συντήρησης που τελικά μπορεί να προσεγγίσει οικονομικά την αγορά ενός καινούριου. Μην πάρετε ποτέ μια απόφαση για αγορά μεταχειρισμένου μόνοι σας, απευθυνθείτε σε έναν καλό συντηρητή ή χορδιστή πιάνων για να ελέγξει την αγορά σας. Αυτός θα ελέγξει σχολαστικά το ηχείο τού πιάνου για σπασίματα, ρωγμές και άλλες φθορές, τα πεντάλ και την καλή λειτουργία τους, την κατάσταση τής τσόχας στα σφυράκια, όπως και την κατάσταση που βρίσκονται τα πλήκτρα και την ανάγκη αντικατάστασής τους.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για μαθήματα πιάνου;

Παιδιά

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στην μουσική εκπαιδευτική κοινότητα όταν μιλάμε για μικρά παιδιά και την πρώτη τους επαφή με ένα μουσικό όργανο. Η άποψη που κυριαρχεί είναι πως τα 6 και 7 χρόνια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει στο δημοτικό, γνωρίζει την διαδικασία που απαιτεί η μελέτη και έχει πια την στοιχειώδη ικανότητα να αντιληφθεί κάποια πράγματα σχετικά με την μουσική.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν επίσης ισχυρά επιχειρήματα στην άποψη που υποστηρίζει ότι είναι καλό η πρώτη επαφή να ξεκινήσει ακόμη και στα 5 χρόνια τού παιδιού. Υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες που αποτυπώνουν σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη τού παιδικού εγκεφάλου, ευκολότερη κοινωνικοποίηση, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και οπωσδήποτε προσωπική ευχαρίστηση. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου το ίδιο το παιδί καθοδηγεί την όλη διαδικασία δείχνοντας από νωρίς την κλίση του, αρκεί οι γονείς ή οι δάσκαλοι να μπορούν να εντοπίσουν αυτήν την προτίμηση και να πράξουν αναλόγως.

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά ωδεία και μουσικές σχολές που διαθέτουν ειδικά τμήματα για μικρότερα παιδιά.

Ενήλικες

Κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ένας μύθος που υποστηρίζει ότι είναι απαγορευτικό για τους ενήλικες να ξεκινήσουν μαθήματα πιάνου. Αυτό είναι κάτι που έρχεται από αρκετά παλαιότερες εποχές και κυρίως από την αντίληψη πως όποιος ξεκινά με το πιάνο θα πρέπει να γίνει το λιγότερο σολίστας στην μουσική σκηνή τής Βιέννης. Στην πραγματικότητα μαθήματα πιάνου μπορεί να ξεκινήσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία και το μοναδικό πρόβλημα που ίσως συναντήσει είναι η προσαρμογή των δακτύλων στα πλήκτρα, καθώς είναι λιγότερα εύπλαστα από εκείνα των μικρών παιδιών και θα χρειαστεί λίγη περισσότερη προσπάθεια. Από την άλλη μεριά όμως, ένας ενήλικας διαθέτει πολύ μεγαλύτερο μουσικό “απόθεμα” και γνώση, μπορεί να είναι πολύ πιο υπομονετικός προκειμένου να ακολουθήσει το πάθος του και έχει ήδη ένα πρόγραμμα στην ζωή του μέσα στο οποίο η μουσική μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα και μάλιστα να αποτελέσει μία ευχάριστη και δημιουργική διέξοδο από την ρουτίνα και το άγχος. Μην ακούτε ό,τι ανεύθυνο κυκλοφορεί για το θέμα αυτό, εάν νιώθετε ώριμος να ξεκινήσετε με το πιάνο προχωρήστε χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες στα κλασικά πιάνα;

Υπάρχει μία τεράστια ποικιλία σε ποιότητα, χρώμα και μέγεθος. Και πάλι όλα εξαρτώνται από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε, αν και για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές το πιθανότερο είναι πως έχετε μόλις ξεκινήσει ή προετοιμάζεστε γι αυτό. Εάν λοιπόν δεν έχετε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και θέλετε να αποφύγετε τα ψηφιακά πιάνα, η μόνη σας επιλογή είναι να στραφείτε σε ένα ακουστικό πιάνο και βέβαια το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για ένα όρθιο πιάνο, καθώς τα πιάνα με ουρά και πολύ ακριβότερα είναι και τα περισσότερα ελληνικά σπίτια δεν έχουν τον χώρο για την τοποθέτησή τους. (Στο σημείο αυτό είναι καλό να ξέρετε ότι το πιάνο είναι ένα όργανο με ηχείο, όπως και πολλά ακόμη όργανα και για να αποδώσει χρειάζεται τον κατάλληλο σε μέγεθος χώρο. Έτσι δεν έχει κανένα νόημα να βάλετε ένα πιάνο με ουρά σε ένα δωμάτιο 3 επί 3, καθώς θα έχετε παραμορφώσεις στον ήχο και όλα τα πλεονεκτήματά του θα ακυρωθούν, με άλλα λόγια θα έχετε πληρώσει άδικα ένα σωρό χρήματα χωρίς να έχετε το σωστό αποτέλεσμα.)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα πιάνα η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία, υπερέχουν σε ποιότητα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για πιάνα που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Πολύ γνωστές και καλές στο επίπεδο αυτό είναι οι μάρκες Steinway, Fazioli, Schimmel, Bluthner, Zimmermann (σε ένα τέτοιο πιάνο έκανα τα πρώτα και τελευταία μου βήματα στην μουσική), Roenisch, Yamaha, Young Chang (Κορέα), Steingraeber & Söhne, Pfeiffer, Eduard Seiler, Grotrian-Steinweg, Kawai (Ιαπωνία), Toyo (Ιαπωνία), Boston (Ιαπωνία) και πολλά ακόμη, ο κατάλογος είναι βεβαίως ενδεικτικός. Πολλές μάρκες επίσης κινούνται σε διάφορα επίπεδα – από χειροποίητα πιάνα με φοβερή επιμονή στην λεπτομέρεια και στην ποιότητα τού ξύλου, έως και απλούστερα στην κατασκευή, που όμως είναι ιδανικά για τον ερασιτέχνη ή τον ημι-επαγγελματία που χρειάζεται μία αξιόπιστη λύση. Πάντως εάν δεν είστε επαγγελματίας και μάλιστα υψηλών απαιτήσεων, μπορείτε να στραφείτε ακόμη και σε μία καλή κορεάτικη ή γιαπωνέζικη φίρμα, καθώς τα ακριβά γερμανικά χειροποίητα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απλησίαστα. 

Διαφήμιση

Είμαι σε μεγάλη ηλικία, πόσο δύσκολο είναι να μάθω πιάνο;

Δεν υπάρχει εύκολη εκμάθηση στην μουσική, όλα τα όργανα έχουν έναν σχετικό βαθμό δυσκολίας και βεβαίως εξαρτάται και από το πού θέλετε να φτάσετε. Εάν ο μόνος σας σκοπός είναι να “βγάζετε” κάποια κομμάτια ή να παίζετε τα κάλαντα την Πρωτοχρονιά σε παρέες φίλων, μπορείτε εύκολα να το πετύχετε, καθώς σήμερα κυκλοφορούν ακόμη και μέθοδοι για αυτοδίδακτους στο διαδίκτυο. Γνώμη μου όμως είναι, πως αυτό το επίπεδο μπορείτε το πετύχετε πολύ ευκολότερα με κάποιο άλλο όργανο όπως η κιθάρα ή ένα απλό και φθηνό αρμόνιο, είναι κρίμα να κάνετε μία επένδυση έστω και σε ένα ψηφιακό πιάνο για να μπορείτε απλώς να παίζετε, (παπαγαλία), 4-5 τραγουδάκια.

Το πιάνο έχει ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα απέναντι σε άλλα πολύ πιο “ιδιότροπα” όργανα όπως π.χ το βιολί που απαιτεί πολύ καλή μουσική αντίληψη και χρόνια εκμάθηση στο κράτημά του. Ακόμη και κάποιος που είναι παράφωνος ή εντελώς αδαής από μουσική (ή ακόμη και με κινητικά προβλήματα), μπορεί να κάτσει στο πιάνο και με την βοήθεια μιάς παρτιτούρας να ξεκινήσει να παίζει.

Η απόσταση από την μία Ντο στην άλλη συγκροτεί την οκτάβα…

Μπορεί να βλέπετε 88 πλήκτρα στο πιάνο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την επανάληψη σε διαφορετική τονική κλίμακα των 7 γνωστών μουσικών φθόγγων που υπάρχουν, από την νότα Ντο (το άσπρο πλήκτρο πριν από την κάθε δυάδα των μαύρων πλήκτρων), έως και την νότα Σι. Όλος σας ο κόσμος στο πιάνο, (και φυσικά και στα υπόλοιπα όργανα), είναι κλεισμένος μέσα σ’ αυτές τις 7 νότες με την απίστευτη ποικιλία μουσικών χρωμάτων που μπορούν να σας προσφέρουν. Αφού λοιπόν εξοικειωθείτε με το πιάνο, τα πλήκτρα του και την γενικότερη λειτουργία του, είναι καλό να ξεκινήσετε με την εκμάθηση τής παρτιτούρας, πώς μεταφράζεται δηλαδή η κάθε νότα επάνω στο πεντάγραμμο.

Είναι καλό να ξεκινήσετε μαθήματα σε κάποιο ωδείο ή ακόμη και σε κάποια μουσικά τμήματα που διαθέτουν κάποιοι Δήμοι. Αυτό θα σας βάλει σε μία σειρά, θα σας δώσει τις γενικές κατευθύνσεις και θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε πολύ πιο γρήγορα την εκμάθηση. Ακόμη όμως και εάν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά μία τέτοια λύση, αλλά έχετε πάθος και μεράκι, σήμερα το διαδίκτυο προσφέρει έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών και μπορείτε και μόνος σας να μάθετε τι σημαίνει μέτρο, κλειδί τού σόλ ή τού φα, μετρονόμος, τόνοι και ημιτόνια και ένα σωρό άλλα γύρω από την μουσική.

Είναι πολύ βασικό να μην αφήσετε να κυριαρχήσει η απογοήτευση στα πρώτα βήματα, καθώς για έναν αρχάριο η μουσική είναι ένας τεράστιος ωκεανός που πρέπει να κατακτήσει, αλλά κάθε βήμα που θα κάνετε καθημερινά θα σας φέρνει όλο και κοντύτερα στην γνώση και στην επιδεξιότητα. Εάν θέλετε την σύντομη απάντηση, όχι, δεν είναι εύκολο πράγμα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αλλά όλα σχετίζονται με την επιμονή, το πάθος και την αγάπη για την μουσική. Εάν επιμείνετε και περάσετε το “άχαρο” διάστημα των ασκήσεων και των επαναλήψεων, μπροστά σας θα φανεί ένας ολότελα καινούριος, συναρπαστικός και φωτεινός κόσμος που δεν θα εγκαταλείψετε ποτέ.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο κλασικό πιάνο;

Κανένα, εκτός από δύο που δεν σχετίζονται με το ίδιο το όργανο. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να το… πάρει μαζί του για να διασκεδάζει παρέες και φίλους, όπως για παράδειγμα μία κιθάρα, και το δεύτερο ότι η ύπαρξη πιάνου μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το κόστος μίας μετακόμισης, αν και σήμερα με τα σύγχρονα αναβατόρια η σημασία αυτού προβλήματος έχει μειωθεί κατά πολύ.

Τώρα που ξέρουμε λοιπόν κάποια εντελώς βασικά πράγματα για το πιάνο, ας δούμε τι πρέπει να προσέξει κανείς πριν ξεκινήσει την εκμάθησή του – είτε πρόκειται για ένα μικρό παιδί, είτε για έναν ενήλικα.

Προσέξτε τα παρακάτω πριν ξεκινήσετε…

Ξεκινήστε με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς υπερβολές. Εάν πρόκειται για παιδί, μπορεί βεβαίως να ξεκινήσει με κάποιον δάσκαλο μόνο του, αλλά το ωδείο είναι καλύτερη λύση, καθώς θα έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Εάν ξεκινάτε τώρα αγοράστε ένα ψηφιακό πιάνο, ή εάν το αντέχετε οικονομικά και έχετε δικό σας σπίτι, ένα απλό κλασικό πιάνο. Τα μαθήματα στο ωδείο είναι συνήθως δύο φορές την εβδομάδα, αλλά το πιο σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι η μελέτη στο σπίτι στα ενδιάμεσα διαστήματα.

Μην απομονώνετε το πιάνο σε κάποιο απόμερο σημείο τού σπιτιού όπου το παιδί θα πρέπει να απομονωθεί για να παίξει. Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η απομόνωση και επιπλέον το πιάνο θα πρέπει να ενσωματώνεται στην καθημερινή φυσιολογική λειτουργία τού νοικοκυριού, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση που βρίσκεται στο σαλόνι. Εξάλλου, αργά ή γρήγορα το παιδί θα πρέπει να παίξει μπροστά σε φίλους ή ευρύτερο ακροατήριο, το να έχει λοιπόν την οικογένεια παρούσα όταν παίζει είναι σημαντικό για να ξεπεράσει εύκολα το τρακ αυτών των περιπτώσεων.

Εάν διαθέτετε ακουστικό πιάνο μην ξεχνάτε να το κουρδίζετε τακτικά με έναν επαγγελματία χορδιστή. Στο δικό σας αυτί μπορεί να μην ακούγεται κάποια σπουδαία διαφορά, αλλά τα παιδικά αυτιά μπορούν να συγκρίνουν και να πιάσουν εύκολα τις παραφωνίες.

Οι περισσότεροι παραβλέπουν την σπουδαιότητα που έχει το κάθισμα στο παίξιμο τού πιάνου, αλλά αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την σωστή στάση του σώματος. την ευκολία στο παίξιμο και την κούραση στην διάρκεια τής μελέτης. Συμβουλευθείτε ένα κατάστημα με μουσικά όργανα ή έναν δάσκαλο τού πιάνου στο ωδείο και μην τσιγκουνευτείτε την αγορά ενός σωστού καθίσματος.

Η υγεία των χεριών έχει μεγάλη σημασία στο πιάνο. Όλοι οι αρχάριοι έχουν την τάση να σφίγγουν τα δάκτυλα και να κτυπούν με μεγαλύτερη δύναμη τα πλήκτρα, αυτό προέρχεται από την αμηχανία που προκαλεί η άγνοια και πρώτες δυσκολίες στην διαδοχή τού κάθε φθόγγου. Εάν είστε ενήλικας μελετήστε για είκοσι περίπου λεπτά στην αρχή και σταδιακά και όσο τα χέρια σας προσαρμόζονται και χαλαρώνουν μπορείτε να αυξήσετε αυτόν το διάστημα.

Η πλειονότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών εγκαταλείπει τα μαθήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πιθανόν ένα παιδί “σπρώχτηκε” για να πάει σε ένα ωδείο χωρίς να έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την μουσική. Ο δεύτερος λόγος είναι πως τα πρώτα χρόνια στο πιάνο είναι κάπως άχαρα, αφού περιλαμβάνουν πολλές ασκήσεις σε κλίμακες για να “ανοίξουν” τα χέρια και να χαλαρώσουν, να αποκτήσουν την κατάλληλη ευλυγισία. Μπορεί αυτές οι ασκήσεις να μην βγάζουν εκείνον τον ανατριχιαστικό ήχο τού βιολιού, αλλά δεν παύουν να είναι μονότονες καθώς πρέπει να επαναλαμβάνονται έως ότου παιχθούν άνετα και με τον τρόπο που πρέπει. Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο αρχικό στάδιο προκειμένου να μπορεί αργότερα να εκτελεί μουσικές συνθέσεις με τον σωστό τρόπο.

Προσπαθήστε χωρίς υπερβολές να ενθαρρύνετε το παιδί και κυρίως να είστε παρόντες σε κάθε του προσπάθεια. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρύτατα στα τμήματα των ωδείων η εκπαιδευτική μέθοδος Suzuki σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή τού γονέα στην όλη διαδικασία είναι παραπάνω από απαραίτητη. Πριν επιλέξετε ωδείο στην περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρό, ρωτήστε για να σας ενημερώσουν αναλυτικά για τήν μέθοδο που ακολουθούν και δείτε εάν ταιριάζει με τα δικά σας ωράρια και τις πιθανές ιδιαιτερότητες τού παιδιού σας.

Η αγορά ενός πιάνου δεν είναι από μόνη της αρκετή για να παροτρύνει το παιδί και να το βοηθήσει να παραμείνει στον χώρο τής μουσικής. Τα παιδιά παροτρύνονται κυρίως δια τού παραδείγματος και τής εικόνας, γι’ αυτό προσπαθήστε να το πηγαίνετε σε συναυλίες κάθε είδους και να έχετε στο σπίτι τα μέσα αναπαραγωγής τής μουσικής. Μην ξεχνάτε ότι η μουσική είναι μία ξεχωριστή γλώσσα την οποία το παιδί μπορεί να μάθει εντελώς φυσικά και αβίαστα σε πολύ μικρή ηλικία, όπως ακριβώς και την μητρική του γλώσσα.

Εάν είστε ενήλικας μπορείτε να βρείτε αρκετές δωρεάν παρτιτούρες στο διαδίκτυο, όμως υπάρχει και μία ιστοσελίδα, partitoura.gr όπου με ελάχιστη χρέωση μπορείτε να αγοράσετε παρτιτούρες για οποιοδήποτε όργανο και για νεότερα τραγούδια, με τιμές που ξεκινούν από 0,99 λεπτά. Στο ίδιο site, ακόμη και εάν δεν βρείτε το τραγούδι που αναζητάτε μπορείτε να το ζητήσετε συγκεκριμένα, η παρτιτούρα θα δημιουργηθεί από την αρχή και θα έρθει στο email σας μέσα σε επτά ημέρες το πολύ.

Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετά καταστήματα με μουσικά όργανα και φυσικά πιάνα – εάν προσανατολίζετε στην αγορά ψηφιακού πιάνου ο Νάκας και τα μουσικά του καταστήματα είναι σχεδόν μονόδρομος. Τεράστια ποικιλία όμως μπορείτε να βρείτε και στο εξωτερικό και σε γνωστά sites όπως η Amazon.

Εσείς έχετε επιχειρήσει ποτέ να ασχοληθείτε με το πιάνο η γενικότερα με την μουσική; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε; Γράψτε μας την άποψή σας ή την εμπειρία σας στα σχόλια…

Αναγνώσεις 448
4.4 5 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments