Δωρεάν Βιβλία στο Διαδίκτυο

Αναγνώσεις 123

(Όπως και σε κάθε κείμενο που σχετίζεται με το βιβλίο, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάνο Τασάκο και τους συνεργάτες του για την πολύτιμη βοήθειά τους)

Εισαγωγικά

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Σ[/su_dropcap]ε κάποιες, (όχι και πολύ παλαιότερες), εποχές, ο μόνος τρόπος για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο ή και να το μελετήσει για κάποια έρευνα, ήταν η εγγραφή σε μία δανειστική βιβλιοθήκη, με την προϋπόθεση ότι αυτή λειτουργούσε σε κοντινή απόσταση και είχε στα ράφια της το βιβλίο που τον ενδιέφερε. Σήμερα, οι τελευταίες δικαιολογίες που μπορεί να προβάλλει κάποιος είναι “δεν έχω χρήματα να αγοράσω ένα βιβλίο“, ή “δεν έχω δίπλα μου δανειστική βιβλιοθήκη“. Θα λέγαμε μάλιστα πως έχουμε φτάσει στο αντίθετο αποτέλεσμα – σε διαδίκτυο και βιβλιοθήκες υπάρχει σήμερα υπερπροσφορά παλαιών και νέων βιβλίων, για να μην υπολογίσουμε τα “παζάρια” βιβλίων, τις ανταλλαγές και τα παλαιοβιβλιοπωλεία, όπου μπορεί κανείς, (με αρκετό ψάξιμο είναι αλήθεια), να ανακαλύψει διαμαντάκια σε πολύ καλή τιμή.

Τι ψάχνουμε λοιπόν σήμερα; Η αναζήτησή μας αφορά κατ’ αρχάς βιβλία στην Ελληνική γλώσσα και ελεύθερα διαθέσιμα για download στον υπολογιστή σας (δηλαδή απολύτως νόμιμα), κυρίως σε μορφή pdf αρχείου. Για να πάρουμε μία αρχική ιδέα, να πούμε ότι τα βιβλία που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο, χωρίζονται χοντρικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εκδόσεις και κείμενα ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα, καθώς έχουν περάσει τα 70 χρόνια από την δημοσίευσή τους. Αυτή η κατηγορία βιβλίων είναι και η πλέον ενδιαφέρουσα, (κυρίως για συγγραφείς, ερευνητές και ακαδημαϊκούς), καθώς προσφέρονται κείμενα εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας, που σε διαφορετική περίπτωση θα κόστιζαν ακριβά έως πολύ ακριβά. Εδώ θα βρείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε – από Ντοστογιέφσκι έως θεατρικά λεξικά τού περασμένου αιώνα, χειρόγραφες σημειώσεις, επιστημονικές έρευνες, ποίηση, αρχαία κείμενα και γενικότερα κάθε είδος τής ελληνικής γραμματείας.

Η δεύτερη κατηγορία συγκροτείται από σύγχρονους συγγραφείς που για κάποιον λόγο αποφάσισαν να διαθέσουν τα βιβλία τους ελεύθερα στο διαδίκτυο – κυρίως γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα κέρδη από ένα βιβλίο είναι σχεδόν μηδαμινά, ενώ τουλάχιστον η δωρεάν διάθεση στο ίντερνετ εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από την έντυπη έκδοση και αυτό για έναν νέο συγγραφέα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία που δεν σχετίζεται άμεσα με το σημερινό θέμα μας. Πρόκειται για τις δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλη την χώρα – κάποιες από αυτές λειτουργούν μόνο για εσωτερικό δανεισμό, (μπορείτε δηλαδή να διαβάσετε βιβλία μόνο στα αναγνωστήριά τους) και κάποιες άλλες δανείζουν με τον παλαιό κλασικό τρόπο.  Στο τέλος τού σημερινού κειμένου θα δώσουμε κάποιες λίγες πληροφορίες, έτσι ώστε να βρείτε εύκολα εάν λειτουργεί κοντά σας μία δανειστική βιβλιοθήκη.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόλο που είμαστε μία μικρή χώρα, το συγκεκριμένο πεδίο είναι αρκετά χαώδες, κυρίως λόγω τής μεγάλης ρευστότητας που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο. Πολλές ιστοσελίδες σταματούν ξαφνικά την λειτουργία τους, ενώ άλλες παραδίπλα ξεφυτρώνουν μέσα σε μία μέρα. Προσπαθήσαμε να σας προτείνουμε ιστοσελίδες που έχουν πίσω τους αρκετά χρόνια λειτουργίας, αλλά μην παραξενευτείτε εάν κάποιοι σύνδεσμοι με το πέρασμα τού χρόνου έχουν πάψει να λειτουργούν. Πάμε λοιπόν για βιβλία, πολλά βιβλία…

24 γράμματα

Τα “24 γράμματα” είναι μία από τις παλαιότερες ιστοσελίδες που σχετίζονται με το βιβλίο και στην ιστοσελίδα υπάρχει απίστευτη ποικιλία βιβλίων, (από αυτόν τον εκδοτικό οίκο εκδόθηκε και το βιβλίο τού “δικού μας” Μάνου Τασάκου). Έως και πριν από ένα περίπου χρόνο στην ιστοσελίδα, μπορούσατε να βρείτε σχεδόν αποκλειστικά δωρεάν εκδόσεις νέων κυρίως συγγραφέων, αλλά και παλαιότερων που είχαν λήξει πλέον τα πνευματικά τους δικαιώματα. Σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν όλα αυτά, αλλά καθημερινά προστίθενται και νέες έντυπες εκδόσεις που μπορείτε να παραγγείλετε επί πληρωμή ή να τις αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία. Η ιστοσελίδα είναι αλήθεια πως δεν είναι πάντα απλή και λειτουργική για τον χρήστη, αλλά με ελάχιστη υπομονή και λίγο ψάξιμο μπορείτε να “κατεβάσετε” βιβλία εξαιρετικής ποιότητας και αξίας. Για να μην χαθείτε στην μεγάλη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη των 24 γραμμάτων και εφόσον ενδιαφέρεστε μόνο για δωρεάν εκδόσεις, κατεβείτε στο τέλος τής κεντρικής σελίδας όπου υπάρχουν οι μεγάλες κατηγορίες…

Εάν πατήσετε επάνω στις “Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες”, θα μεταφερθείτε σε έναν σύνδεσμο με όλα τα δωρεάν βιβλία τής ιστοσελίδας…

Πατώντας επάνω στις “Ηλεκτρονικές Εκδόσεις”, θα δείτε όλα τα βιβλία τής σειράς “Εν Καινώ” που επιμελείται ο Γιώργος Πρίμπας και στην πλειονότητά τους είναι έργα σύγχρονων συγγραφέων που αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν τα βιβλία τους στο διαδίκτυο. Υπάρχει αναλυτική περίληψη για το καθένα από αυτά και το μόνο που έχετε να κάνετε εάν θέλετε να τα αποκτήσετε είναι να πατήσετε επάνω στον σύνδεσμο τού download και να τα αποθηκεύσετε σε μορφή pdf…

Τέλος όσοι αναζητούν κάτι συγκεκριμένο και θέλουν να γλυτώσουν χρόνο στην αναζήτηση, μπορούν να πατήσετε επάνω στον σύνδεσμο “Θεματικά Αποθετήρια” και εκεί θα βρουν όλες τις επιλογές ταξινομημένες θεματικά…

Για τους βιβλιοφάγους η ιστοσελίδα “24 γράμματα” μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες ανάγνωσης με βιβλία κάθε κατηγορίας, είτε μέσα από τον κατάλογο των δωρεάν ebooks, είτε μέσα από τις έντυπες εκδόσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, αλλά εμπλουτίζονται με ταχύτατο ρυθμό.

Project Gutenberg

Πρόκειται για μία προσπάθεια συγκέντρωσης κειμένων που ξεκίνησε το 1971 και πλέον περιλαμβάνει πάνω από 57.000 τίτλους σε όλες τις γλώσσες. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πατήσετε στην κεντρική σελίδα αριστερά στο μενού την επιλογή “Browse Catalog”, στην σελίδα που θα ανοίξει να επιλέξετε την Ελληνική (ή άλλη) γλώσσα και μπροστά σας θα εμφανιστεί μία μεγάλη ποικιλία κυρίως παλαιότερων βιβλίων. Όσοι αναζητούν την σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, η σελίδα δεν θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα, αλλά εκείνοι που αγαπούν τα παλαιότερα βιβλία, είτε ως ερευνητές, είτε ως ακαδημαϊκοί, συγγραφείς ή μαθητές, είτε και σαν απλοί αναγνώστες, εδώ θα βρουν έναν μικρό θησαυρό. Βέβαια κάποιες φορές οι επιμελητές, (μάλλον λόγω τεχνικών προβλημάτων), κάνουν περίεργες επιλογές, όπως για παράδειγμα στην “Φόνισσα” τού Παπαδιαμάντη, όπου κρατούν το κείμενο τού 1912 από τις εκδόσεις Φέξη, αλλά καταργούν τον πολυτονισμό…

Ακόμη κι έτσι όμως και παρά τις αστοχίες ή τα μεταφραστικά λάθη, το Project Gutenberg διαθέτει έναν μεγάλο πλούτο βιβλιοπαραγωγής και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την αρχαία Ελληνική γραμματεία εντελώς δωρεάν, όπως και τους πρωτεργάτες τής νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τέλος να πούμε ότι τα περισσότερα βιβλία είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά format για να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις διαφορετικών συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Ανοικτή Βιβλιοθήκη

Από τον σημερινό κατάλογο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ιστοσελίδα “Ανοικτή Βιβλιοθήκη”, περισσότερο γνωστή στους παλαιότερους ως OpenBook. Φυσικά εδώ δεν υπάρχουν μόνο δωρεάν βιβλία, αλλά και μία πληθώρα ειδήσεων και αφιερωμάτων από όλα τα πεδία τής Τέχνης. Εκτός από την ποικιλία και την διάθεση δωρεάν σημαντικών βιβλίων, εκείνο που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα τής ιστοσελίδας είναι η απλότητά της και το φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη.

Έτσι όταν πάτε στην αρχική σελίδα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι επιλέξετε το format που σας ενδιαφέρει από το μενού επιλογής στα δεξιά…

Μόλις επιλέξετε τον τύπο αρχείων που σας ταιριάζει θα μεταφερθείτε σε άλλη σελίδα όπου μπορείτε να διαλέξετε από κατηγορίες (δοκίμια, ποίηση, πεζογραφία κλπ).  Πατώντας επάνω σε οποιοδήποτε βιβλίο σας ενδιαφέρει, είστε έτοιμοι με ένα κλικ να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας ή στον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη…

Οι δωρεάν τίτλοι είναι χιλιάδες, η ποιότητα τής ιστοσελίδας πολύ καλή και γι’ αυτό το OpenBook θα πρέπει να έχει μόνιμη θέση στους σελιδοδείκτες σας. Και εδώ υπάρχουν αστοχίες και φιλολογικά λάθη, αλλά αυτά είναι καλό να τα αφήσετε στους φιλολόγους και στους κριτικούς – για μία πρώτη επαφή με την λογοτεχνία και το δοκίμιο το OpenBook είναι μία καλή επιλογή.

Το βιβλίο.net

To “βιβλίο.net” είναι στην πραγματικότητα μία πολυμορφική πλατφόρμα όπου ο κάθε συγγραφέας μπορεί να  ανεβάσει το βιβλίο του, με ή χωρίς την βοήθεια επιμέλειας από την ίδια την ιστοσελίδα. Στην ουσία πρόκειται για μία πύλη προς πολλές πηγές διάθεσης δωρεάν βιβλίων. Για να τις δείτε δεν έχετε παρά να πατήσετε επάνω στον σύνδεσμο “Δωρεάν Βιβλία” στο επάνω οριζόντιο μενού, (όπως το βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία). Για τον ερευνητή και φιλόλογο ιδιαίτερη αξία έχει το αρχείο αρκετών παλαιότερων λογοτεχνικών περιοδικών που μπορείτε να ξεφυλλίσετε στην οθόνη τού υπολογιστή σας… για παράδειγμα το πρώτο τεύχος τού περιοδικού “Φιλόλογος”...

Η ιστοσελίδα είναι καλοστημένη, απλώς χρειάζονται δυο – τρία παραπάνω κλικ για να φτάσετε στον προορισμό σας. Κατά τα λοιπά πρόκειται για μία πολύ καλή και γνωστή πλατφόρμα, που μπορεί να σας βοηθήσει όταν πρέπει να αναζητήσετε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό σε συγκεκριμένη κατηγορία στις σχετικές σελίδες τού διαδικτύου.

Ανέμη

H “Ανέμη” δημιουργήθηκε το 2006 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όπως είναι φυσικό μεγάλο μέρος από τα ψηφιοποιημένα αρχεία που θα βρείτε εδώ αφορούν θέματα που σχετίζονται με το νησί. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για φοιτητές και καθηγητές που θέλουν να εντρυφήσουν σε σπάνιο εκδοτικό υλικό. Το μειονέκτημα είναι ότι σχεδιαστικά και λειτουργικά η σελίδα μάλλον δεν έχει ανανεωθεί ποτέ, καθώς απέχει πολύ από τα σύγχρονα σχεδιαστικά πρότυπα. Όταν βρείτε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να πατήσετε επάνω στον μόνιμο σύνδεσμό του και μετά επάνω στην επιλογή “Προβολή” και να το κατεβάσετε σε μορφή PDF…

Διαφήμιση

Παρά τα μειονεκτήματά της, κυρίως στο πεδίο τής λειτουργικότητας, η “Ανέμη” αποτελεί μία πολύ καλή πηγή επιστημονικών πληροφοριών και μελετών, ιδιαίτερα για τον ερευνητή τού Νεοελληνικού πολιτισμού.

TaExeiOla

Είναι γνωστό ότι οι γονείς ξοδεύουν αρκετά χρήματα σε σχολικά βοηθήματα και άλλο επιβοηθητικό υλικό. Στην σελίδα “taexeiola” θα βρείτε βοηθήματα για όλες τις τάξεις από δημοτικό έως και λύκειο, οπτικοακουστικό υλικό με διάφορα μαθήματα και γενικότερα εκπαιδευτικό υλικό που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα και ταυτόχρονα να βοηθήσετε τα παιδιά με το πάτημα ενός κλικ. Στο site εκτός από βοηθήματα υπάρχουν και όλα τα σχολικά βιβλία, νέα από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και άρθρα για προβλήματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά στην μαθησιακή διαδικασία. Υπάρχουν βεβαίως κάποια προβλήματα εμφάνισης σε ορισμένες σελίδες, (ίσως και λόγω πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τρίτες πηγές), αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία σελίδα που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει χρόνος και θέλετε να συμβουλευθείτε άμεσα ένα βοήθημα για ένα συγκεκριμένα σχολικό μάθημα.

Εκδόσεις Σαΐτα

Οι “Εκδόσεις Σαΐτα” ξεκίνησαν το 2012 από ανθρώπους σχετικούς με τον χώρο τού βιβλίου, (συγγραφείς, φιλολόγους, εικονογράφους κλπ) και ο κατάλογος των εκδόσεών τους, (περίπου 170 τίτλοι), προσφέρεται δωρεάν στην ιστοσελίδα τους. Εδώ θα βρείτε έργα σύγχρονων συγγραφέων σε όλα τα λογοτεχνικά είδη – διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, ποίηση.

Στις “Εκδόσεις Σαΐτα” θα βρείτε όλα αυτά τα βιβλία δωρεάν, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι μπορείτε να στείλετε και το δικό σας έργο για δωρεάν δημοσίευση και προώθηση. Δεν πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες εταιρίες αυτοέκδοσης που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, οι συνεργάτες από την Σαΐτα θα σας βοηθήσουν στην διαδικτυακή έκδοση τού βιβλίου σας χωρίς χρηματικές απαιτήσεις, από απλό μεράκι και αγάπη για την λογοτεχνία.

eBooks4Greeks

Ίσως η πιο γνωστή ιστοσελίδα στον χώρο τού βιβλίου και οπωσδήποτε μία από εκείνες που περιλαμβάνουν ένα τεράστιο απόθεμα δωρεάν βιβλίων – τόσο από την παλαιότερη ελληνική λογοτεχνία, όσο και από σύγχρονους συγγραφείς που δεν έχουν πρόβλημα να διαθέσουν τα έργα τους χωρίς αμοιβή. Η σελίδα είναι σύγχρονη και σχετικά καλοσχεδιασμένη, τα βιβλία χωρισμένα σε κατηγορίες και ο τρόπος που μπορείτε να τα κατεβάσετε παρόμοιος με εκείνον των υπολοίπων – μπορείτε δηλαδή είτε να τα διαβάσετε on line είτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

Free e-books

Πολλά βιβλία και εδώ δωρεάν, αλλά εκείνο που μάς άρεσε ιδιαίτερα στο Free-Ebooks είναι η απλότητά του και ο πολύ εύκολος τρόπος που μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί στην σελίδα και να κατεβάσει το βιβλίο τής επιλογής του. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία, απλώς επιλέγετε μία από τις κατηγορίες αριστερά εντοπίζετε το βιβλίο που θέλετε, (υπάρχουν στα περισσότερα ικανοποιητικές περιλήψεις) και πατάτε επάνω στο κουμπάκι τού PDF…

Εκδόσεις Καστανιώτη

Παραθέτουμε εδώ την σελίδα των εκδόσεων Καστανιώτη με δωρεάν ebooks, αλλά εάν ψάξετε τις ιστοσελίδες των εκδοτών θα βρείτε και άλλους που διανέμουν δωρεάν βιβλία. Μην περιμένετε βεβαίως να βρείτε τα best sellers τού αιώνα ή βιβλία εξαιρετικής ποιότητας, πάντως είναι καλό να ρίχνετε μια ματιά πού και πού, άλλωστε δωρεάν είναι και πάντα υπάρχουν κάποια διαμαντάκια που μπορείτε να ανακαλύψετε. Σημειώστε πάντως ότι για να κατεβάσετε τα δωρεάν βιβλία από τον Καστανιώτη, θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή προηγουμένως και να έχετε συνδεθεί με τα στοιχεία σας στην ιστοσελίδα του.

Μερικές ακόμη πηγές ανάγνωσης και έρευνας…

Πολλοί από τους αναγνώστες είναι ταυτόχρονα και συγγραφείς και πολύ συχνά αναζητούν πηγές σε παλαιότερα έντυπα για τα βιβλία τους. Εκτός από εκείνα που παρουσιάσαμε παραπάνω και πριν δούμε κάποια ελάχιστα πράγματα για τις δανειστικές βιβλιοθήκες, ας δούμε κάποιες ακόμη ιστοσελίδες που μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ στον εντοπισμό κειμένων σε παλαιότερα βιβλία ή περιοδικά.

ΕΚΕΒΙ

Μπορεί το ΕΚΕΒΙ να κατηγορήθηκε για διάφορα πράγματα στο παρελθόν, μπορεί τελικά να έκλεισε αφήνοντας την χώρα χωρίς έναν κεντρικό οργανισμό για το βιβλίο, αλλά η ιστοσελίδα του υπάρχει ακόμη και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε κάποιες αναζητήσεις. Το πιο σημαντικό πεδίο που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο είναι εκείνο των ψηφιοποιημένων αρχείων περιοδικών και τα αρχεία συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων πολλών. Ειδικά μέσα από το αρχείο των περιοδικών (Νέα Εστία, Η λέξη, Οδός Πανός, Το δέντρο κ.ά), μπορείτε, εάν έχετε την υπομονή, να διατρέξετε όλη την ιστορία τής νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

Μία ιστοσελίδα χρήσιμη όταν θέλετε να αναζητήσετε στα γρήγορα ένα ποίημα ή ένα διήγημα. Το ανθολόγιο περιλαμβάνει τους πιο γνωστούς ποιητές, αλλά εάν είστε φιλόλογοι, ερευνητές ή συγγραφείς, μην βασιστείτε και πολύ στα δημοσιευμένα ποιήματα, καθώς εκτός από το πολυτονικό που απουσιάζει, (ένα επίσημο ίδρυμα θα πρέπει να διασώζει ακριβώς τα κείμενα, ανεξάρτητα από απόψεις και γλωσσικές διαμάχες), η όλη προσπάθεια βασίζεται κυρίως στα αρχεία Δημαρά και Σαββίδη, πολλοί καλοί φιλόλογοι και οι δύο, αλλά οπωσδήποτε δεν εκφράζουν όλες τις απόψεις για την ελληνική λογοτεχνία. Χρήσιμη ιστοσελίδα όπως είπαμε για να θυμηθείτε ή να βρείτε γρήγορα ένα ποίημα για την εργασία σας ή το βιβλίο σας…

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Στην σελίδα τού ΙΕΠ, (πρώην Παιδαγωγικού ινστιτούτου), μπορείτε να αφεθείτε ελεύθερα στην νοσταλγία για τα παλιά σχολικά χρόνια και να κατεβάσετε ελεύθερα όλα τα διάσημα παλιά σχολικά εγχειρίδια. Πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα για όποιον είναι μέλος τής εκπαιδευτικής κοινότητας και θέλει να μάθει, να συγκρίνει και να αξιολογήσει.

Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

Το Ε.Λ.Ι.Α. ιδρύθηκε το 1980, αλλά από το 2009 ανήκει στο Μορφωτικό Ίδρυμα τής Εθνικής Τράπεζας (Μ.Ι.Ε.Τ). Εάν εξαιρέσουμε το αναγνωστήριο τής βιβλιοθήκης του, (πληροφορίες μπορείτε να πάρετε τηλεφωνικά ή και από την ίδια την ιστοσελίδα), το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται στις ψηφιοποιημένες συλλογές και ιδιαίτερα στην φωτογραφική συλλογή, όπου μπορείτε να βρείτε εικόνες τής παλιάς Ελλάδας, φωτογραφίες από λογοτέχνες και καλλιτέχνες, καρτ ποστάλ και πολλά άλλα. Όσες φωτογραφίες έχουν επάνω τους το υδατογράφημα τού ΕΛΙΑ μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ελεύθερα, για τις υπόλοιπες θα πρέπει να συνεννοηθείτε μέσω τηλεφώνου ή email.

Και με τις δανειστικές βιβλιοθήκες τι κάνουμε;

Κατ’ αρχάς, όσο και αν σάς φανεί περίεργο, οι δανειστικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα δεν είναι λίγες ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο λίγες όσο φανταζόμαστε οι περισσότεροι. Φυσικά σε μια μικρή βιβλιοθήκη γειτονιάς ή κάποιου συλλόγου δεν θα βρείτε όλα όσα αναζητάτε, αλλά προς έκπληξή μας ακόμη και πολλές από τις μικρές βιβλιοθήκες είναι σχετικά καλά ενημερωμένες και προσπαθούν να διατηρήσουν μία θεματική ισορροπία στα ράφια τους. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν οι μεγάλες και οι γνωστές…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (1835) και με περισσότερους από 55.000 τίτλους βιβλίων. Εάν μπείτε στην σελίδα τους και κατεβείτε προς το τέλος θα βρείτε τον βιβλιογραφικό κατάλογο τής βιβλιοθήκης που είναι εξαιρετικά ενημερωμένος. Αφού δείτε πληροφορίες για το βιβλίο που επιλέξατε, μπορείτε να δείτε πόσα αντίτυπα υπάρχουν από το συγκεκριμένο και εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για δανεισμό, (συνήθως 15 ημέρες). Πολύ καλή οργάνωση, δίπλα στο μετρό τού σταθμού Λαρίσης και με εξυπηρετικούς υπαλλήλους, (τουλάχιστον όταν πήραμε τηλέφωνο εμείς πριν από λίγους μήνες για να ρωτήσουμε για μία ανθολογία).

Εθνική Βιβλιοθήκη τής Ελλάδος, (που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί έπρεπε να απομακρυνθεί από το κέντρο, όπου παραδοσιακά συναντιούνται όλοι όσοι αναζητούν πηγές και βιβλιογραφία και να πάει κάπου όπου δεν φτάνει ούτε το μετρό). Τέλος πάντων για να μην γκρινιάζουμε μόνο, μπορεί ακόμη να μην έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τμήματα τής νέας βιβλιοθήκης, αλλά τα πράγματα προχωρούν γρήγορα. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε όλους τους τρόπους επικοινωνίας για να ρωτήσετε ό,τι θέλετε.

Βιβλιοθήκη τής Βουλής των Ελλήνων, περισσότερο για αρχειακό υλικό, νομοσχέδια και θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο. Αφήνετε ταυτότητα και εισέρχεστε, αλλά καλού-κακού επικοινωνήστε πρώτα για την όλη διαδικασία.

Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, άγνωστη στους περισσότερους καθώς ενδιαφέρει πολύ μόνο εκείνους που ασχολούνται με την μουσική.

Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν κατεβαίνουμε στο κέντρο τόσο συχνά και η πρόσβαση στην Εθνική Βιβλιοθήκη απαιτεί πολύ χρόνο. Μην στεναχωριέστε, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να πληροφορηθείτε για το πού βρίσκεται η κοντινότερη βιβλιοθήκη στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε απλώς τις δύο ιστοσελίδες παρακάτω…

Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, και

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες τής Ελλάδας

Φυσικά ούτε κατ’ ελάχιστο δεν πλησιάσαμε το σύνολο των ιστοσελίδων που διαθέτουν δωρεάν βιβλία στο διαδίκτυο, αλλά νομίζουμε ότι με όλα τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε μία καλή αρχή στην οργάνωση των αναγνώσεών σας. Και καθώς το υλικό που είναι διαθέσιμο νόμιμα και δωρεάν στο ίντερνετ θα αυξάνεται διαρκώς, δεν είναι άσκημη ιδέα να αρχίσετε να σκέφτεστε και την αγορά ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη. Καθώς προέρχομαι κι εγώ από την παλιότερη γενιά τού έντυπου βιβλίου και τού μολυβιού, ξέρω ότι για πολλούς από εσάς η ιδέα δεν είναι ελκυστική. Όμως το ψηφιακό υλικό είναι πλέον πολύ και ένα δεν έχετε κάποιο εύκολο μέσον για την ανάγνωσή του, θα καταντήσετε, όπως εγώ, να έχετε γεμάτους φακέλους στον υπολογιστή σας με ηλεκτρονικά βιβλία που δεν θα διαβάσετε ποτέ.  Κάποια στιγμή θα γράψουμε τις εντυπώσεις μας από τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά εάν το έχετε βάλει στο πρόγραμμα, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το kindle Paperwhite τής Amazon. Φυσικά υπάρχουν πολλά μοντέλα Kindle φτηνότερα ή ακριβότερα, δείτε και τα υπόλοιπα  στην Amazon και αποφασίστε.

Όπως όλα τα άρθρα μας με δυναμικό περιεχόμενο, έτσι και το σημερινό βασίζεται και στην δική σας βοήθεια. Χρησιμοποιείτε ιστοσελίδες με δωρεάν βιβλία στο διαδίκτυο; Έχετε να προτείνετε κάποια αξιόλογη ιστοσελίδα που δεν περιλαμβάνεται στον σημερινό κατάλογο; Γράψτε μας το σχόλιό σας και την άποψή σας…

Αναγνώσεις 123
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments