Αγορά ψυγείου, όσα πρέπει να ξέρετε

Αναγνώσεις 440

Δεν αγοράζουμε ψυγείο κάθε μέρα, ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με εξαίρεση την περίοδο των εκπτώσεων, όπου μπορείτε να βρείτε κάποιες πραγματικά καλές ευκαιρίες. Ακριβό ή όχι πάντως, είναι γεγονός ότι σε μία εποχή που η σωστή διατροφή απαιτεί την καλύτερη δυνατή συντήρηση των τροφίμων, ένα καλό ψυγείο μπορεί να βελτιώσει θεαματικά το πεδίο αυτό, ενώ οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πολύπλοκες λειτουργίες με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Δεν θα επιμείνουμε πολύ σε πράγματα που είναι πολύ γνωστά ή αυτονόητα, αντίθετα θα επεκταθούμε λίγο παραπάνω σε πρακτικά ζητήματα που πρέπει να σκεφθείτε πριν από την αντικατάσταση τού παλαιού σας ψυγείου.

Η ιστορία τού ψυγείου

Πρώιμος τύπος ψυγείου με κυλινδρική αντλία θερμότητας. Συλλογή του Μουσείου επιστήμης τού Μπίρμινγχαμ, (Βικιπαίδεια)

Θεωρούμε πως η ψύξη είναι κάτι το δεδομένο σήμερα, αλλά η αλήθεια είναι πως το ψυγείο με την σημερινή του μορφή δεν μετρά και πολλά χρόνια ζωής. Η ιδέα τού ψυγείου βασίστηκε επάνω στην κλίμακα θερμοκρασίας, (απλοποιημένα το γράφουμε) τού λόρδου Κέλβιν στην Αγγλία το 1848 και προς τιμή του η μεγαλύτερη και πρωτοπόρος αμερικανική εταιρία ψυγείων στις αρχές τού 20ου αιώνα πήρε το όνομα Kelvinator. Για την ιστορία και μόνο να πούμε ότι ουσιαστικά ο εφευρέτης τού ηλεκτρικού ψυγείου ήταν ο Nathaniel Brackett Wales το 1914. Από τότε η εξέλιξη τής τεχνολογίας είναι ραγδαία, αλλά τα οφέλη της στην Ελλάδα τα απολαμβάνουμε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Αρκεί να σκεφτείτε ότι στην χώρα μας ακόμη και σήμερα διάφορα μοντέλα διαφημίζουν την αυτόματη απόψυξη ως καινοτομία, όταν στην Αμερική η αυτόματη απόψυξη εμφανίστηκε το 1954!

Τα είδη τού ψυγείου

Τα αναφέρουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς οι περισσότεροι τα γνωρίζουν.

Κλασικό ψυγείο άνω κατάψυξης

Ψυγείο Candy από Media Markt
Ψυγείο Candy από Media Markt

Έως και την προηγούμενη δεκαετία κυριαρχούσε στα Ελληνικά σπίτια. Κλασικό ψυγείο με την (ενιαία) κατάψυξη στο επάνω μέρος και την συντήρηση κάτω. Όπως και πολλοί ακόμη, μεγάλωσα με ένα τέτοιο ψυγείο και η αλήθεια είναι ότι έκανε μια χαρά την δουλειά του, είχε όμως δύο βασικά μειονεκτήματα – το πρώτο ήταν η ενιαία ψύξη του, (δεν διαχώριζε δηλαδή ζώνες διαφορετικής θερμοκρασίας) και το δεύτερο και πολύ σημαντικό για κάποιον που δεν είναι πια αρκετά… νέος, ήταν ότι για να αναζητήσεις ένα τρόφιμο στα χαμηλά ράφια τής συντήρησης έπρεπε να διπλωθείς στα δύο. Σήμερα τα ψυγεία άνω κατάψυξης, (ή δίπορτα), συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα ενσωματώνουν και αρκετές από τις νέες τεχνολογίες, επιπλέον είναι το φτηνότερο είδος ψυγείου για το οποίο δεν χρειάζεται να δώσετε μία περιουσία.

Ψυγειοκαταψύκτες

Ψυγείο LG από Media Markt

Είναι ραγδαία η ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια και πλέον κυριαρχούν και στην Ελληνική αγορά. Εδώ η συντήρηση βρίσκεται στο επάνω μέρος στο ύψος τού προσώπου, ενώ η κατάψυξη, (συνήθως χωρισμένη σε τρία ράφια και αντίστοιχα σε τρεις ζώνες θερμοκρασίας), βρίσκεται στο κάτω μέρος. Εκτός από τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν, εκτός από την πολύ καλύτερη εργονομία τους σε σχέση με τα δίπορτα , αυτό το είδος ψυγείου είναι πλέον προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες των αναπτυγμένων χωρών, όπου η συντήρηση τροφίμων στον καταψύκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο από όσο παλαιότερα. Κάποια μοντέλα σ’ αυτήν την κατηγορία διαθέτουν και έξοδο νερού.

Ψυγεία ντουλάπες ή side by side

Ψυγείο NEFF από Media Markt

Εντυπωσιακά στην όψη και με ιδιαίτερη αισθητική, τα ψυγεία side by side χωρίζονται σε δύο κατακόρυφα τμήματα με ανεξάρτητες πόρτες – το στενότερο τμήμα είναι η κατάψυξη και το φαρδύτερο η συντήρηση. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής τής κατηγορίας προσφέρουν βρύση παγωμένου νερού και έξοδο πάγου, όμως στην ουσία αυτές οι λειτουργίες περιορίζουν τον διαθέσιμο εσωτερικό χώρο. Επιπλέον, ο διαχωρισμός σε δύο κατακόρυφα τμήματα οδηγεί σε αρκετά στενότερα ράφια από τα υπόλοιπα ψυγεία, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στα κριτήρια αγοράς του. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η κατηγορία είναι συνήθως και η ακριβότερη στην αγορά.

Γαλλικά

Ψυγείο Γαλλικό Samsung από Media Markt

Πανέμορφα, εντυπωσιακά, εργονομικά και αρκετά ακριβά. Αποτελούν έναν συνδυασμό ψυγειοκαταψύκτη και side by side, καθώς έχουν δίπορτη συντήρηση στο επάνω μέρος, ενώ τα τρία (συνήθως) ράφια τού καταψύκτη είναι εξωτερικά, οπότε μπορείτε να ανοίγετε το καθένα ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχουν απώλειες θερμοκρασίας για τα υπόλοιπα. Αυτονόητο είναι πως και αυτή η κατηγορία ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες, όπως και τις βοηθητικές λειτουργίες με έξοδο νερού και πάγου.

Χρειάζεστε πρόσθετες λειτουργίες;

Η βασική εργασία ενός ψυγείου είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρηση των τροφίμων και των ποτών για μεγάλο σχετικά διάστημα και η ποιότητα αυτής τής συντήρησης, (θα δούμε παρακάτω τα κριτήρια), είναι εκείνη που πρέπει να σας ενδιαφέρει πάνω από όλα. Σήμερα όμως υπάρχουν και κάποιες επιπλέον λειτουργίες που μπορούν να κάνουν την ζωή σας, (και την ζωή των τροφίμων), ευκολότερη. Ιδού μερικές από αυτές.

Λίγες σταγόνες υγρασίας είναι φυσιολογικές

Αυτόματη απόψυξη, (no frost)

Όπως γράφουμε και παραπάνω, είναι κάπως ανόητο σήμερα να διαφημίζεται η λειτουργία no frost και μάλιστα σε ψυγεία που η αγορά τους απαιτεί ποσά πάνω από χίλια και δύο χιλιάδες ευρώ. Παρόλα αυτά και επειδή στην Ελλάδα ζούμε, καλού-κακού δείτε το ταμπελάκι τής συσκευής και ρωτήστε και τον πωλητή, προκειμένου να επιβεβαιώσετε το ότι δεν θα ασχοληθείτε ποτέ με την πρωτόγονη πια διαδικασία αφαίρεσης πάγου από τα τοιχώματα τού ψυγείου σας.

Έξοδος κρύου νερού και πάγου

Αυτές οι λειτουργίες έγιναν αντικείμενο λατρείας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, όμως στην πορεία η συχνή φθορά τους και οι δυσκολίες επισκευής, μετρίασαν τον ενθουσιασμό των υποψήφιων αγοραστών. Η λειτουργία εξόδου νερού μπορεί να χρησιμοποιεί είτε απευθείας την βρύση τού σπιτιού ή να βγάζει νερό από ένα δοχείο που βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική πλευρά τής πόρτας τού ψυγείου. Με παρόμοιους τρόπους λειτουργεί και η έξοδος πάγου, (παγάκια ή θρυμματισμένος πάγος). Και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι αλήθεια ότι μειώνουν σημαντικά το άνοιξε-κλείσε στις πόρτες τού ψυγείου, αλλά η εμπειρία των καταναλωτών αναφέρει ότι παθαίνουν βλάβες σχετικά εύκολα, (ευθύνεται και το σκληρό νερό σε ορισμένες περιπτώσεις) και η επισκευή τους δεν είναι πάντοτε μία εύκολη υπόθεση.

Φίλτρο για τα βακτήρια

Όσο καλό και εάν είναι ένα ψυγείο, δύσκολα κανείς μπορεί να αποφύγει τις διάφορες οσμές από τα πολλά και διαφορετικά τρόφιμα που συντηρούνται σ’ αυτό. Έτσι, πολλά από τα σημερινά μοντέλα ενσωματώνουν ειδικό φίλτρο άνθρακα που περιορίζει σημαντικά αυτό το πρόβλημα.

Anti finger

Μην περιμένετε να πιάσετε το ψυγείο με λαδωμένα χέρια και η δακτυλιά να εξαφανιστεί ως δια μαγείας, απλώς αυτή η τεχνολογία μειώνει δραστικά τις απλές δακτυλιές που αναπόφευκτα αφήνουμε στην πόρτα τού ψυγείου κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε. Τεχνολογία ιδιαίτερα χρήσιμη για τις συσκευές inox, όπου τα αποτυπώματα από την χρήση είναι ιδιαίτερα εμφανή.

Mini bar

Σε κάποια ακριβά μοντέλα θα βρείτε και την δυνατότητα ψύξης ποτών και ποτηριών σε ιδιαίτερο αυτόνομο χώρο. Χρήσιμο μόνο εάν έχετε έντονη κοινωνική ζωή και τακτικούς καλεσμένους και η παρασκευή κοκτέιλς είναι κάτι με το οποίο ασχολείστε συχνά.

Ειδοποίηση πόρτας ή πτώσης τής θερμοκρασίας

Ψυγείο LG από Media Markt

Πολλά από τα σύγχρονα ψυγεία, (και όχι κατ’ ανάγκη μόνο τα ακριβότερα από αυτά), έχουν τις λειτουργίες αυτές. Συνήθως όταν η πόρτα τού ψυγείου παραμείνει ανοικτή περισσότερο από ένα λεπτό, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός μακρόσυρτος ήχος και το ίδιο συμβαίνει όταν η θερμοκρασία κυμανθεί πέρα από τα προκαθορισμένα όρια. Η λειτουργία ειδοποίησης ανοικτής πόρτας μπορεί να γίνει κάπως εκνευριστική όταν επιστρέφετε από το super market και χρειάζεστε χρόνο περισσότερο τού ενός λεπτού για να τακτοποιήσετε τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά στην περίπτωση αυτή συνήθως μπορείτε να σταματήσετε τον ήχο με το πάτημα αντίστοιχου διακόπτη.

Αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας

Συνήθως οι περισσότεροι εξετάζουμε από πριν στο σπίτι εάν μάς βολεύει το δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο άνοιγμα τής πόρτας τού ψυγείου, αλλά πάντοτε γίνονται λανθασμένοι υπολογισμοί , όπως υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση αλλαγής θέσης τού ψυγείου. Παρόλο που αυτή λειτουργία, (πολυτέλεια κάποτε), υπάρχει πλέον στα περισσότερα ψυγεία, καλό είναι να το επιβεβαιώσετε με τον πωλητή τού καταστήματος και ακόμη καλύτερα, (δυστυχώς έχουμε πικρή εμπειρία από την “σιγουριά” των πωλητών), από τα ίδια τα χαρακτηριστικά τής συσκευής που μπορείτε να βρείτε από πριν στο διαδίκτυο.

Τα έξυπνα ψυγεία

Τα smartphones και οι εφαρμογές τους επιτρέπουν πλέον την διαχείριση ενός ολόκληρου σπιτιού από απόσταση. Σε αυτήν την λογική, υπάρχουν πολλά ακριβότερα μοντέλα, (συνήθως από Samsung και lg, αλλά οπωσδήποτε και άλλες μάρκες), που μέσω τής κατάλληλης εφαρμογής ελέγχονται από μακριά. Ειδοποίηση για ανοικτή πόρτα, πτώση τής θερμοκρασίας, διάγνωση βλάβης και επισκευή της, ρύθμιση θερμοκρασίας είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες που εδώ και καιρό έχουν πάψει να θεωρούνται επιστημονική φαντασία και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Ένα ή δύο μοτέρ;

Ψυγείο με δύο ανεξάρτητα μοτέρ από Samsung, με τιμή κάτι παραπάνω από τσουχτερή…

Στην περίπτωση αυτή, το ένα μοτέρ ελέγχει την απλή ψύξη και το άλλο την κατάψυξη. Πρόκειται για ένα από τα πλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά, (δυστυχώς το συναντάτε μόνο σε αρκετά ακριβά μοντέλα), καθώς διασφαλίζει την συντήρηση των τροφίμων σας ακόμη και εάν υπάρξει βλάβη σε ένα από τα δύο αυτόνομα τμήματα τού ψυγείου σας. Εκτός από την μεγάλη ευκολία στην επισκευή, τα δύο μοτέρ συντελούν στην ομαλότερη λειτουργία σε μεγαλύτερη γκάμα θερμοκρασιών, ενώ η φθορά τους είναι μικρότερη καθώς είναι επιφορτισμένα με μικρότερο φορτίο. Εάν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα για εσάς, αναζητήστε ψυγείο με αυτό το χαρακτηριστικό.

Το ψυγείο σφυρίζει…

…Όπως έλεγε και μία πελάτισσα σε παλιά ελληνική ταινία. Ο θόρυβος που θα κάνει το ψυγείο σας μέρα και νύχτα είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να δώσετε αρκετή σημασία. Τυπικά το εύρος αποδεκτού θορύβου είναι από 37 έως 43 db και την ένδειξη αυτή μπορείτε να την βρείτε στα χαρακτηριστικά τού ψυγείου, συνήθως αναγράφεται στο ταμπελάκι τού καταστήματος. Ένδειξη πάντως κάτω από 40 db μπορεί να χαρακτηρίσει το ψυγείο ως αθόρυβο. Από εμπειρία πάντως θα σας πω ότι το ψυγείο μου λειτουργεί στα 37 db (μέ ένα μοτέρ βέβαια) και είναι αλήθεια ότι ακούς την λειτουργία του μόνο εάν πλησιάσεις σε απόσταση αναπνοής και μέσα σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας.

Η περίφημη ενεργειακή κλάση

Στο γνωστό πια αυτοκόλλητο με τα δέκα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, (αναγράφονται και οι κιλοβατώρες που “καίει” το ψυγείο), η Α+++ είναι η οικονομικότερη κατηγορία, ενώ η G η πλέον ενεργοβόρος. Πρακτικά βέβαια στην ελληνική αγορά, σπάνια θα βρείτε συσκευή κάτω από την κατηγορία Α, η συντριπτική πλειονότητα κινείται ανάμεσα στο Α+ και στο Α+++.  Τι σημαίνουν όμως πρακτικά όλα αυτά; Για να το πούμε απλά, ανάμεσα σε ένα ψυγείο με κατανάλωση 180 κιλοβατώρες τον χρόνο και σε ένα άλλο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον χρόνο, η διαφορά κατανάλωσης μεταφράζεται σε περίπου 30 ευρώ ετησίως, εάν δηλαδή κρατήσετε το ψυγείο σας περίπου δέκα χρόνια, (αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος χρήσης του), θα έχετε εξοικονομήσει στην δεκαετία 300 περίπου ευρώ. Δεν είναι βεβαίως ότι γίνεστε και εκατομμυριούχοι, αλλά στις σημερινές εποχές μία εξοικονόμηση αυτού τού ύψους δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε αμελητέα. Εάν σκεφθείτε μάλιστα ότι πολλές φορές η διαφορά τιμής ανάμεσα στις δύο τελευταίες κατηγορίες δεν ξεπερνά τα 100 με 150 ευρώ, σε κάθε περίπτωση μακροπρόθεσμα είστε κερδισμένοι από την αγορά ψυγείου με την ένδειξη Α+++. 

Διαφήμιση

Για την κλιματική ζώνη από την άλλη, δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, καθώς στην πράξη όσα ψυγεία κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένα για την υποτροπική ζώνη στην οποία ανήκουμε και έχουν την ένδειξη SN-T. Αυτονόητο βεβαίως, αλλά και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να επιβεβαιώσετε στο manual τού ψυγείου που θέλετε να αγοράσετε.

Άσπρα, κόκκινα, inox, μπλε…

Επένδυση πόρτας BOSCH LIGHT BLUE από Media Markt

Τα ψυγεία, (όπως και τα cases των υπολογιστών, άσχετο, αλλά πρέπει να πω τον καημό μου...), στην συντριπτική τους πλειονότητα κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σε άσπρο ή inox χρώμα. Εξαίρεση αποτελούν τα πολύ ακριβά ψυγεία τής Smeg, αλλά τον τελευταίο χρόνο, έκαναν επιτέλους την εμφάνισή τους από την Bosch καλύμματα πόρτας που αλλάζουν εντελώς την εμφάνιση τού ψυγείου με την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πάρα πολλά όμορφα χρώματα. Παρακάτω θα δούμε τους χρωματισμούς και ποια μοντέλα είναι αυτά που δέχονται αυτήν την προσθήκη. Στο σημείο αυτό το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι στην κατηγορία των inox, υπάρχουν αυτά που είναι κατασκευασμένα από λαμαρίνα inox και εκείνα που είναι βαμμένα στο χρώμα inox. Τα δεύτερα είναι και τα φτηνότερα, αλλά εάν χαραχτούν, το σημάδι θα είναι κατά πολύ εμφανέστερο από εκείνα τής πρώτης κατηγορίας.

Χωρητικότητα και διαστάσεις

Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο σαφή, καθώς υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο, δηλαδή οι ανάγκες τού κάθε νοικοκυριού και ο χώρος τοποθέτησης τού ψυγείου στην κουζίνα. Εάν μιλήσουμε για τους ψυγειοκαταψύκτες που αποτελούν και την κατηγορία που προτιμούν οι περισσότεροι, η συνηθέστερη διάσταση είναι 60 περίπου εκατοστά πλάτος και ύψος που κυμαίνεται από το 1,85 έως το 2,05, (η διαφορά μεταξύ τους είναι συνήθως ένα επιπλέον ράφι στην συντήρηση). Επειδή λοιπόν εδώ υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, θα πούμε περισσότερα παρακάτω στο κεφάλαιο για τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να επιλέξετε ένα ψυγείο.

Τα κριτήρια αγοράς ψυγείου

Παρόλο που σήμερα οι επιλογές είναι πάμπολλες, δεν κάνουν όλα τα ψυγεία για σάς και ταυτόχρονα η τιμή δεν αποτελεί πάντοτε κριτήριο αγοράς, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν πριν από την τελική επιλογή σας. Ας δούμε λοιπόν τα κριτήρια πιο αναλυτικά.

Οι ανάγκες τού νοικοκυριού σε τρόφιμα και ποτά

Οι διάφορες αντιπροσωπείες στην Ελλάδα δίνουν τον παρακάτω κατάλογο, (μέσος υπολογισμός) για την χωρητικότητα που χρειάζεται το κάθε νοικοκυριό.

Εργένηδες, 1 άτομο: έως 150 λίτρα
Οικογένεια με 1-2 μέλη: 200 – 380 λίτρα
Οικογένεια με 3-4 μέλη: 350 – 530 λίτρα
Οικογένεια με 5 μέλη ή περισσότερα: 440+ λίτρα

Όμως τα πάντα είναι σχετικά και έχουν να κάνουν με τις διατροφικές σας συνήθειες. Υπάρχει εκείνος που πάσχει από το σύνδρομο τής κατοχής και θέλει να έχει στην κατάψυξη τρία κατσίκια, υπάρχουν εκείνοι που τρέφονται κατά βάση με κατεψυγμένα ή προψημένα προϊόντα και υπάρχουν και αυτοί που βασίζουν την διατροφή τους σε σαλάτες, φρούτα, ψάρια και άσπρο κρέας. Κάθε ένα από τα νοικοκυριά αυτά θα πρέπει να πάρει ένα διαφορετικό ψυγείο σε χωρητικότητα και διαρρύθμιση. Σε γενικές γραμμές πάντως εάν δεν είστε υπερβολικοί στην αποθήκευση τροφίμων, ένας ψυγειοκαταψύκτης με 60 εκατοστά πλάτος και 2 μέτρα ύψος θα σάς καλύψει. Ιδανικά θα ήταν καλό το πλάτος να είναι μεγαλύτερο, (70 εκατοστά), αλλά τα ψυγεία αυτής τής διάστασης δεν είναι πολλά στην ελληνική αγορά. Τώρα, εάν η οικογένεια είναι πολυπληθής και έχετε ταυτόχρονα πολλές επισκέψεις και συγκεντρώσεις στο σπίτι, ίσως θα ήταν καλό να εξετάσετε την αγορά εντελώς χωριστού καταψύκτη. Πάντως επειδή τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα στην αγορά, ζητήστε να δείτε στα καταστήματα ψυγειοκαταψύκτες με 70 εκατοστά ή και παραπάνω πλάτος – δύσκολα μπορείτε να το φανταστείτε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα παραπάνω δέκα εκατοστά πλάτος στο κάθε ράφι κάνουν μεγάλη διαφορά στην ευρυχωρία τού ψυγείου.

Το service και οι εγγυήσεις

Μεγάλη προσοχή εδώ, καθώς το ψυγείο είναι μία συσκευή που θεωρητικά θα την κρατήσουμε για πολλά χρόνια και σχετίζεται με την υγεία τής οικογένειας. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες δίνουν εγγύηση τώρα πια δέκα ετών για το μοτέρ και δύο χρόνια για τα υπόλοιπα μέρη, αλλά βεβαίως θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι περισσότερο πιθανόν είναι να πάθει κάτι η ηλεκτρονική πλακέτα παρά το μοτέρ το ίδιο. Αναζητήστε ψυγεία με μεγαλύτερη εγγύηση ή αγοράστε, (βλ. παρακάτω), την επέκταση εγγύησης που προσφέρουν τα διάφορα καταστήματα. Για το service προσπαθήστε να κάνετε μία εξαντλητική έρευνα στο διαδίκτυο, βάζοντας όρους αναζήτησης όπως “Το καλύτερο service ψυγείου στην Ελλάδα” ή κάτι παρόμοιο, θα πέσετε πάνω σε αρκετά fora όπου οι χρήστες διατυπώνουν παράπονα ή αντίθετα επαινούν ένα προϊόν. Καλή πηγή πληροφοριών είναι επίσης και το Skroutz όπου πιστοποιημένοι αγοραστές βαθμολογούν προϊόντα, γι’ αυτό μην βιαστείτε. Μπορείτε να κάνετε μία αρχική επιλογή επισκεπτόμενοι από κοντά τα μεγάλα καταστήματα, να σημειώσετε τους κωδικούς και μετά να τους αναζητήσετε στον ελληνικό και παγκόσμιο ιστό. Θα βρείτε πολλές κριτικές και εγχειρίδια χρήσης, όπως και διαφορές τιμών, μην πάτε και αγοράσετε τυφλά το πρώτο ψυγείο που θα σας αρέσει σε ένα κατάστημα. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να συμβιβαζόμαστε με κάποια πράγματα για χάρη κάποιων άλλων. Όταν έψαχνα για παράδειγμα επιπλέον οθόνη για τον υπολογιστή μου, ήμουν ανάμεσα σε δύο μάρκες, αλλά το service τής μιάς ήταν με τεράστια διαφορά καλύτερο από τής άλλης και αυτό αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την επιλογή μου.

Η τιμή

Όλοι θέλουμε να τα έχουμε όλα, αλλά δυστυχώς στην σημερινή κοινωνία αυτό είναι εύκολο για ελάχιστους, άρα εκείνο που θα πρέπει να αναζητήσουμε είναι η καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής. Κατ’αρχάς, όπως είδαμε και παραπάνω υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι πέρα από κάθε συζήτηση και καλό είναι να υπάρχουν οπωσδήποτε σε όποιο ψυγείο και εάν καταλήξετε. Αυτά είναι τα εξής

  1. Ενεργειακή κλάση όχι χαμηλότερη από Α++, ιδανικά Α+++
  2. Total no Frost λειτουργία, (απολύτως αυτόματη απόψυξη)
  3. Θόρυβος κάτω από 40 db
  4. Μάρκα γνωστή με ολοκληρωμένο service μετά την αγορά
  5. Εγγύηση για το μοτέρ 10 χρόνια, για τα υπόλοιπα το λιγότερο 2 χρόνια

Εάν το υποψήφιο προς αγορά ψυγείο συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε κάτι περισσότερο. Τα προαιρετικά χαρακτηριστικά τώρα, συνήθως ανεβάζουν το κόστος αγοράς, οπότε θα πρέπει να σκεφθείτε καλά εάν πραγματικά τα χρειάζεστε. Αναφέρουμε τα κυριότερα από αυτά:

  1. Έξοδος πάγου και νερού, όπως είδαμε διευκολύνουν, αλλά επιβαρύνουν και το κόστος συντήρησης, καθώς συνήθως χαλάνε εύκολα και η επισκευή τους μπορεί να κοστίσει αρκετά.
  2. Ειδοποίηση ανοικτής πόρτας, από τις πλέον χρήσιμες λειτουργίες που την έχουν ενσωματωμένη πια τα περισσότερα ψυγεία.
  3. Αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας, επίσης σχεδόν στάνταρ χαρακτηριστικό, καλό είναι να το ελέγξετε πριν την αγορά.
  4. Παράταση εγγύησης για ηλεκτρονική πλακέτα και υπόλοιπα πλην τού μοτέρ που δίνουν τα διάφορα καταστήματα τύπου media markt, υπολογίστε περίπου 100 ευρώ παραπάνω στην τιμή αγοράς για επέκταση στα πέντε χρόνια από τα δύο τής αντιπροσωπείας, αν και τα κόστη διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Προσωπικά την επέκταση δεν την έχω αγοράσει ποτέ, αγοράστε την εάν νιώθετε πιο ασφαλείς, αλλά όχι σε βάρος των βασικών χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει το ψυγείο.

Τώρα, πέρα από αυτά υπάρχει μία μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών ευκολιών που ανεβάζουν αρκετά την τελική τιμή και γι’ αυτό μοναδικό κριτήριο είναι η τσέπη σας και οι οικονομικές αντοχές σας. Πάντως για να μην στεναχωριέστε άδικα, καμία από τις επιπλέον ευκολίες δεν σάς είναι απολύτως απαραίτητη και δεν βελτιώνει ουσιαστικά την βασική αποστολή τού νέου σας ψυγείου που είναι η καλή συντήρηση και κατάψυξη των τροφίμων.

Εάν έχετε μικρά παιδιά και σκοπεύετε να αγοράσετε μεγάλο ψυγείο, φροντίστε να έχει την λειτουργία κλειδώματος πόρτας.

Πάντως με τις σημερινές τιμές, ένας ψυγειοκαταψύκτης που συγκεντρώνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά κυμαίνεται από 600 έως 1000 ευρώ. Σε περιόδους εκπτώσεων αυτά τα νούμερα πέφτουν αρκετά και μπορείτε να βρείτε μία αξιοπρεπή λύση ακόμη και 450 με 500 ευρώ.

Ελεύθερο ή εντοιχιζόμενο

Για εντοιχιζόμενο ψυγείο απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά να κατοικείτε σε δικό σας σπίτι, αλλά πρέπει να έχετε υπόψιν ότι τα εντοιχιζόμενα ψυγεία συνήθως υστερούν σε απόδοση λόγω τού περιορισμένου χώρου και αερισμού και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι κυρίως η ομοιομορφία με τον υπόλοιπο χώρο τής κουζίνας. Επιπλέον η επισκευή ενός ελεύθερου στο χώρο ψυγείου είναι κατά πολύ ευκολότερη.

Το χρώμα

Καθαρά προσωπική επιλογή. Πάντως εάν δεν είστε πολύ κλασικοί στις επιλογές σας, μην προχωρήσετε σε αγορά εάν δεν δείτε από κοντά τα ψυγεία τής Bosch με τις χρωματιστές προσθήκες πόρτας. Από προσωπική εμπειρία θα σας πω ότι η διαφορά που θα κάνει στον χώρο σας, (και στην ψυχολογία σας), είναι τεράστια. Το κάλυμμα τής πόρτας κοστίζει επιπλέον 200 περίπου ευρώ, αλλά σε περίοδο εκπτώσεων θα βρείτε καταστήματα που το προσφέρουν δώρο με την αγορά τού ψυγείου, (το έκανε στις τελευταίες εκπτώσεις ο Κωτσόβολος και είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ακόμη αυτή η προσφορά). Αυτά είναι τα διαθέσιμα χρώματα πόρτας…

Πηγή φωτό: Media Markt

… και αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή που μπορείτε να πετύχετε σήμερα ανάμεσα στα δύο μεγάλα πολυκαταστήματα, (στο skroutz η τιμή ξεκινά από τα 800 ευρώ, αλλά το πιθανότερο είναι εκεί να παίρνετε εγγύηση καταστήματος και όχι αντιπροσωπείας…)

Χρήσιμες πρακτικές συμβουλές

  1. Πολύ μεγάλη προσοχή κατά την παραλαβή τού νέου σας ψυγείου, έχω περάσει πολλές περιπέτειες από μία παρόμοια αμέλεια, γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντικό το θέμα τού ελέγχου τού προϊόντος. Οι μεταφορείς είναι υποχρεωμένοι να αποσυσκευάσουν το ψυγείο μπροστά σας, να το τοποθετήσουν περίπου στο σημείο που το θέλετε και να περιμένουν να το ελέγξετε εξωτερικά και εσωτερικά για κτυπήματα ή άλλα ελαττώματα. Μην σάς πιάσει άγχος γιατί βιάζονται, κάντε τον έλεγχο με την ησυχία σας. Επίσης, ελέγξετε ότι ο κωδικός τού ψυγείου που παραλαμβάνετε είναι ο ίδιος με εκείνον που παραγγείλατε. Είναι, για παράδειγμα, πολλές οι περιπτώσεις, (παραπάνω από όσες μπορείτε να φανταστείτε), που καταναλωτές πλήρωσαν στο κατάστημα για ψυγείο με ενεργειακή κλάση Α+++ και στο σπίτι έφτασε ψυγείο Α++ ή Α+ (η κάθε εταιρία βγάζει συνήθως το ίδιο μοντέλο σε διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις και το λάθος είναι εύκολο να γίνει). Εάν λοιπόν κατά τον έλεγχο παρατηρήσετε ότι το ψυγείο είναι διαφορετικό από εκείνο που είχατε παραγγείλει ή ότι υπάρχει κάποιο ελάττωμα και κτύπημα, δεν υπογράφετε την παραλαβή και οι μεταφορείς είναι υποχρεωμένοι να το πάρουν πίσω και η εταιρία φυσικά να διορθώσει το λάθος της με νέα αποστολή. Πάντως να εύχεστε να μην σας τύχει, καθώς στην περίπτωση αυτή θα καθυστερήσετε αρκετά να παραλάβετε το νέο σας ψυγείο.
  2. Τα περισσότερα ψυγεία στα μεγάλα καταστήματα δεν είναι ετοιμοπαράδοτα, (πρώτα κλείνουν την αγορά με τον πελάτη και έπειτα κάνουν την παραγγελία από την αντιπροσωπεία). Εάν λοιπόν ο υπολογιστής του καταστήματος δίνει το προϊόν ως μη ετοιμοπαράδοτο, υπολογίστε περίπου 7 με δέκα εργάσιμες ημέρες για την παραλαβή του. Εάν παρ’ ελπίδα γίνει κάποιο λάθος, αυτό ο χρόνος μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα κατά περίπτωση.
  3. Τα περισσότερα ψυγεία χρειάζεται να μείνουν εκτός πρίζας στο μέρος που θα τοποθετηθούν περίπου 2 ώρες και άλλο τόσο άδεια από τρόφιμα στην πρίζα. Μετά από το διάστημα αυτό ξεκινήστε να βάζετε σταδιακά τρόφιμα μέσα, (μην το γεμίσετε μονομιάς) και θα χρειασθούν κάποιες επιπλέον ώρες για να “πιάσει” το ψυγείο τις θερμοκρασίες που τού έχετε ορίσει. Συνήθως αυτές είναι -16 βαθμοί για τον καταψύκτη και 6 με 8 βαθμούς για την συντήρηση.
  4. Μελετήστε καλά το εγχειρίδιο χρήσης και ιδιαίτερα το σημείο που μιλά για διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας. Προσωπικά δεν τα πολυπίστευα όλα αυτά, αλλά στα καινούρια ψυγεία το πού θα τοποθετήσετε το κάθε τρόφιμο κάνει πράγματι μεγάλη διαφορά.
  5. Κάποια καταστήματα, (το έχει κάνει και το media markt και ο Κωτσόβολος), παίρνουν πίσω το παλιό σας ψυγείο και σάς επιδοτούν με κάποια δωροεπιταγή για την απόσυρση, (30 ευρώ ήταν η δωροεπιταγή τού Κωτσόβολου το καλοκαίρι που πέρασε, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη, μπορείτε να το τσεκάρετε στο internet). Εάν τυχόν κάνετε χρήση παρόμοιας προσφοράς, την ημέρα που σάς έχουν ειδοποιήσει ότι θα γίνει η παράδοση τού νέου ψυγείου, φροντίστε να έχετε παγοθήκες μέσα σε μία λεκάνη όπου θα τοποθετήσετε τα τρόφιμα από το παλιό ψυγείο για να συντηρηθούν στοιχειωδώς έως ότου λειτουργήσει το καινούριο. Αυτονόητο είναι πως έχετε φροντίσει να μην έχετε τίποτα στην παλιά κατάψυξη ή να τα έχετε μεταφέρει σε ψυγείο κάποιου γείτονα ή φίλου.
  6. Είναι γνωστό πια ότι τα ψυγεία πρέπει να “αναπνέουν” και απαιτούν γύρω τους ελεύθερο χώρο. Οι κατασκευαστές συνιστούν δέκα πόντους από το πάνω μέρος τού ψυγείου, 5 εκατοστά από την πίσω πλευρά και 3 περίπου πόντους από τις πλαϊνές πλευρές. τελευταία η Bosch έβγαλε μοντέλα που δεν απαιτούν κενό γύρω τους, αλλά γενικά είναι καλό να έχετε υπόψη αυτά τα νούμερα για να υπολογίσετε με ακρίβεια τον χώρο τοποθέτησης.
  7. Ένα αυτοκόλλητο στην πίσω πλευρά τού ψυγείου με τα τηλέφωνα τού service μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση βλάβης. Μαζί σημειώστε και την ημερομηνία αγοράς για να ξέρετε εκ των προτέρων εάν λειτουργεί η εγγύηση ή όχι. Να θυμάστε επίσης, (μπορείτε να το ρωτήσετε πριν από την αγορά), ότι στην περίπτωση που πάρουν το ψυγείο από τον χώρο σας για επισκευή, δικαιούστε ένα προσωρινό ψυγείο για τις ανάγκες τής οικογένειας.

Επίλογος

Ψυγείο NEFF εσωτερικό από Media Markt

Τα ψυγεία είναι κατασκευασμένα, (ιδιαίτερα τα παλαιότερα μοντέλα που δεν έχουν πολύπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα), να αντέχουν αρκετά χρόνια σκληρής χρήσης, γι’ αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο να προχωρήσετε σε αλλαγή, εάν δεν υπάρχει σοβαρή βλάβη. Τα σημάδια που ειδοποιούν ότι σύντομα θα χρειαστείτε νέο ψυγείο είναι τα εξής:

  1. Αυξημένη υγρασία στην ιδιαίτερα στον χώρο συντήρησης, συρτάρια γεμάτα με νερό και κλειστές συσκευασίες σαλάτας με πολύ υγρασία.
  2. Λάστιχα ξεραμένα από την πολυκαιρία και πιθανόν με σημάδια μούχλας.
  3. Υπερβολική θερμοκρασία προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τρόφιμα που παγώνουν υπερβολικά ή ψύχονται ελάχιστα.
  4. Αυξημένες ανάγκες οικογένειας που έχει αυξήσει τα μέλη της και χρειάζεται παραπάνω χώρο ψύξης.
  5. Υπερβολικός θόρυβος ή υπερβολική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά νέου ψυγείου θα πρέπει να είναι μία διαδικασία που θα σας γεμίσει χαρά και όχι ταλαιπωρία και άγχος. Εάν διαβάσετε προσεκτικά όλα τα παραπάνω είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να αναβαθμίσετε την ποιότητα τής ζωής σας και ιδιαίτερα τήν ποιότητα τής διατροφής σας…

Αναγνώσεις 440
4.1 7 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments