Το καλύτερο δωρεάν VPN

Αναγνώσεις 4

(Το VPN στοχεύει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα προβλήματα στο χάος τού διαδικτύου. Ένας χρήστης υπολογιστή ή smartphone που συνηθίζει να αφιερώνει κάποιες ώρες την ημέρα στην περιήγηση στο internet, είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγξει την καταγραφή των προσωπικών του στοιχείων και, πολύ περισσότερο, να γνωρίζει εάν αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς ή και άλλους, (πολύ σοβαρότερους) σκοπούς εναντίον του.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποχρέωσε την κάθε ιστοσελίδα να έχει στην διάθεση τού χρήστη τούς όρους απορρήτου και να μπορεί να αποδέχεται τα coockies που καταγράφουν την δραστηριότητά του, ελάχιστα απέδωσε, καθώς κανείς επισκέπτης μιάς σελίδας δεν κάθεται να διαβάσει σελίδες επί σελίδων με νομικό περιεχόμενο. Όταν βγαίνει το μήνυμα στην οθόνης μας οι περισσότεροι από εμάς πατάμε μηχανικά και ασυναίσθητα το κουμπί με την ένδειξη “Αποδέχομαι” ή “Συμφωνώ” και το ζήτημα τελειώνει εκεί.

Τι είναι το VPN;

‘Οπως δείχνει και η μετάφραση από τα αγγλικά, (Virtual Private Network), πρόκειται για ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο, που έχει ως σκοπό να κρυπτογραφήσει την σύνδεσή μας στο διαδίκτυο και μέσα από αυτήν την διαδικασία να καταστήσει αδύνατο τον εντοπισμό των δεδομένων μας, όπως η διεύθυνση IP, o περιηγητής που χρησιμοποιούμε και άλλα πολλά. Με πολύ απλά λόγια, μία εταιρία έχει δικούς της servers σε διάφορες χώρες και η σύνδεσή μας, αντί να εξυπηρετείται από τον πάροχο στην Ελλάδα, περνά μέσα από αυτούς τους servers.

Με αυτόν τον τρόπο, εσείς μπορείτε να είστε καθισμένος στο γραφείο σας στην Ελλάδα, αλλά η σύνδεσή σας σε έναν τρίτο να φαίνεται ότι προέρχεται από την Ρουμανία, τις ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Λίγο-πολύ, είναι αυτό που βλέπετε πολλές φορές σε αστυνομικά έργα όταν προσπαθούν να εντοπίσουν μία IP υπολογιστή και διαπιστώνουν ότι η σύνδεση περνά μέσα από servers σε διαφορετικά σημεία και σε διαφορετικές χώρες.

Γιατί χρειάζεστε το VPN

Τον πρώτο και κυριότερο λόγο τον αναφέραμε παραπάνω, η περιήγηση μέσα από ένα εικονικό δίκτυο, προστατεύει την ιδιωτικότητά σας και τα προσωπικά σας δεδομένα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι μπορείτε να παρακολουθείτε διάφορα βιντεάκια ή ταινίες που δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα. Και ο τρίτος και για πολλούς πολύ σημαντικός λόγος, είναι ότι μπορείτε να κατεβάζετε torrents, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Άλλωστε όσοι συνήθιζαν να κατεβάζουν torrents, θα έχουν ήδη αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και οι αντίστοιχες ιστοσελίδες προτρέπουν πλέον με ανάλογα μηνύματα στην χρήση ενός VPN.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα VPN είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να συνδεθούμε σε δίκτυα χωρίς προστασία σε έναν δημόσιο χώρο, όπου θεωρητικά είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον τρίτο να υποκλέψει τα προσωπικά μας δεδομένα.

Να πούμε στο σημείο αυτό, ότι η χρήση τού VPN είναι νόμιμη στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες τού κόσμου.

Πιθανοί κίνδυνοι από την χρήση δωρεάν VPN

Σε αντίθεση με τα VPN επί πληρωμή, οι περισσότεροι πάροχοι που προσφέρουν δωρεάν ένα εικονικό δίκτυο, θέτουν σοβαρούς περιορισμούς στην χρήση του. Όλοι έχουν όρια στον όγκο δεδομένων που μπορούμε να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε, ενώ πολλοί από αυτούς απαγορεύουν το κατέβασμα torrents.Επιπλέον σε πολλά από αυτά, ο συνωστισμός πολλών χρηστών στους servers και φυσικά η τοποθεσία που βρίσκονται, έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις αργές ταχύτητες ή και διακοπές στην σύνδεση. Το δωρεάν VPN που σας προτείνουμε σήμερα θα δείτε ότι προσφέρει έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό GB τον μήνα για τον μέσο τουλάχιστον χρήστη, ενώ η ταχύτητά του βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Διαφήμιση

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα με τα δωρεάν VPN, είναι ότι δεν είναι σαφής η συμπεριφορά τους σε ότι αφορά την καταγραφή τού ιστορικού περιήγησής σας και αυτό βεβαίως είναι κάπως ειρωνικό, αφού η χρήση τους στοχεύει κυρίως στην ανώνυμη δραστηριότητα. Πολλά εικονικά δίκτυα έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι διατηρούν αρχεία με την δραστηριότητα των μελών τους και έπειτα τα πωλούν σε ενδιαφερόμενους, όπως διαφημιστικές εταιρίες και επιχειρήσεις. Δεν θα αναφερθούμε σε κάτι σοβαρότερο, καθώς είναι μάλλον απίθανο τα στοιχεία αυτά να πέσουν σε κακόβουλα, (παράνομα), χέρια. Καλό είναι όμως να έχετε στο πίσω μέρος τού μυαλού σας, ότι ακόμη και με ένα VPN, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει.

Το καλύτερο δωρεάν VPN, (2020)

Opera VPN

Πριν δούμε το VPN που σας προτείνουμε, είναι καλό να ξέρετε ότι ο Opera, (ένας browser που εντελώς άδικα βρίσκεται σε χαμηλή θέση στην προτίμηση των χρηστών), προσφέρει δωρεάν VPN και μάλιστα αξιόπιστο, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι ότι σας περιορίζει στην χρήση μόνο τού Opera και όχι άλλου περιηγητή. Εάν πάντως χρειάζεστε το VPN σπάνια και μόνο για μία συγκεκριμένη εργασία, θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση.

Τώρα για μόνιμη χρήση, σας προτείνουμε το Windscribe. Ας δούμε συνοπτικά τούς λόγους:

  1. Προσφέρει 10gb δωρεάν δεδομένα σε μηνιαία βάση.
  2. Διαθέτει servers σε 10 χώρες (πάντα στην δωρεάν έκδοση).
  3. Ισχυρίζεται ότι δεν καταγράφει τα δεδομένα περιήγησής σας.
  4. Επιτρέπει το κατέβασμα torrents.
  5. Προσφέρει ικανοποιητικές ταχύτητες.
  6. Υποστηρίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα.
  7. Ελληνική γλώσσα

Πώς χρησιμοποιώ το Windscribe;

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και για τον πιο αρχάριο χρήστη. Από την κεντρική σελίδα τής εταιρίας κατεβάζετε το εκτελέσιμο αρχείο, (exe), πατώντας επάνω στον αντίστοιχο σύνδεσμο…

Μόλις εγκατασταθεί το VPN θα δείτε το εικονίδιο τού προγράμματος στην μπάρα εργασιών, (στα κρυφά εικονίδια)…

Πατώντας επάνω θα ανοίξει το παραθυράκι τής εφαρμογής και εσείς απλώς επιλέγετε τον server που επιθυμείτε. Καλό είναι να προτιμάτε πάντοτε την προτεινόμενη “Καλύτερη τοποθεσία”, που συνήθως είναι και η κοντινότερη γεωγραφικά… Αμέσως μετά γυρίζετε την εφαρμογή στο ΟΝ… Βλέπετε επίσης ότι δίπλα στο όνομα τής εφαρμογής υπάρχει ενημέρωση και για τα GB που απομένουν να χρησιμοποιήσετε μέσα στον μήνα…

Αυτό ήταν. Τώρα η σύνδεσή σας φαίνεται ότι εξυπηρετείται από κάποια τρίτη χώρα, (στην περίπτωσή μας η Ρουμανία) και τα δεδομένα σας είναι προστατευμένα. Όταν για κάποιον λόγο θελήσετε να επανέλθετε στην σύνδεση τού παρόχου σας στην Ελλάδα, ανοίγετε και πάλι το παράθυρο του VPN και το γυρνάτε στο off. Τόσο απλά.

Εάν αναρωτιέστε για την ταχύτητα τής σύνδεσης, δείτε παρακάτω τα δύο αποτελέσματα – το πρώτο είναι με την σύνδεση χωρίς VPN και το δεύτερο με ενεργοποιημένο το Windscribe, (server στην Ρουμανία). Όπως βλέπετε οι μικρές αποκλίσεις είναι εντελώς φυσιολογικές και στην πράξη δύσκολα θα καταλάβετε την διαφορά στο download ή στο upload…

Χωρίς VPN
Με Windscribe VPN

Χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο δωρεάν VPN; Γράψτε μας την εμπειρία σας και την γνώμη σας στα σχόλια…

Αναγνώσεις 4
5 1 vote
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments