Πώς νά;..Νά πώς!

Posna Organization

Αρχείο Κειμένων με χρονολογική σειρά

Τι πρέπει να ξέρω για την αγορά και τη συντήρηση του κιμά

ΚΕΜΠΑΜΠ

Με τον χασάπη και τον τεχνικό αυτοκινήτων δεν γίνεσαι ποτέ φίλος λέει η λαϊκή σοφία, αλλά ακόμη και εάν αυτό αληθεύει, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορείτε να τηρείτε ώστε να είστε όσο το δυνατόν βέβαιοι πως έχετε κάνει τη σωστή επιλογή για τη διατροφή και κατ επέκταση για την υγεία σας. Με το άρθρο αυτό εγκαινιάζουμε μία σειρά από αναρτήσεις σχετικές με την αγορά και τη συντήρηση τροφίμων, δίνοντας βάση σε πρακτικές συμβουλές για την αναγνώριση της φρεσκάδας κρεάτων, ψαριών, αυγών κλπ και τη σωστή συντήρησή τους.

Κιμά ονομάζουμε το λεπτοτεμαχισμένο κρέας, συνήθως βοδινό, χωρίς να εξαιρείται το χοιρινό ή ακόμη και το αιγοπρόβειο.

Για τον φρέσκο(νωπό) κιμά

Ακριβώς επειδή κόβεται σε πολύ λεπτά κομμάτια, ο κιμάς έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αλλοιωθεί από όσο το κομμάτι κρέας από το οποίο προήλθε και αποτελεί το καλύτερο υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι αυτό το λόγο στην απλή ψύξη ο κιμάς δεν μπορεί να παραμείνει παραπάνω από δύο, το πολύ τρεις ημέρες. Μόλις επιστρέψετε σπίτι μην καθυστερείτε καθόλου με την αποθήκευσή του και τοποθετείστε τον μέσα στις μεμβράνες που κυκλοφορούν. Εάν δεν βάλετε προστατευτική συσκευασία η επιφάνειά του θα γίνει υγρή και γκρίζα, τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν ταχύτερα και σύντομα θα παρατηρήσετε στην επιφάνειά του πράσινες κηλίδες. Εάν επιθυμείτε μακροπρόθεσμη αποθήκευση, χωρίστε τον σε μερίδες μέσα σε σακουλάκια και τοποθετείστε τον στον καταψύκτη.

Έναν απλό έλεγχο του κιμά μπορείτε να κάνετε και εμπειρικά. Η οσμή του  πρέπει να είναι εκείνη του φρέσκου κρέατος, το χρώμα του κόκκινο και καθαρό και να μην υπάρχουν κηλίδες με διαφορετικό χρώμα. Οποιαδήποτε υποψία για αλλοίωση ή μυρωδιά που είναι δυσάρεστη, πρέπει να οδηγεί τον κιμά στα σκουπίδια, καθώς είναι καλύτερα να κλάψετε λίγα ευρώ παρά να ρισκάρετε με δυσάρεστες παρενέργειες στην υγεία σας.

Για τον κατεψυγμένο κιμά

Όταν αναφερόμαστε σε κατεψυγμένο κιμά εννοούμε:

1. Εκείνον που κόβει ο χασάπης από κατεψυγμένο βοδινό κρέας και

2. Εκείνον που προήλθε από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας και στη συνέχεια καταψύχθηκε πάλι. Στην πρώτη περίπτωση ο κιμάς δεν πρέπει να επιστρέφει στην οικιακή κατάψυξη γιατί η ποιοτική υποβάθμιση του και η πιθανή αλλοίωσή του είναι ταχύτερη από το τον φρέσκο. Στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να τον κρατήσετε περισσότερες μέρες στην κατάψυξη, απλά φροντίστε να αποψυχθεί σιγά σιγά πριν από την ώρα του μαγειρέματος.

Επίσης πρέπει να έχετε υπόψη…

1. Ο κιμάς από κοιλιακά τοιχώματα και λαιμό, αν και έχει χαμηλότερη συνήθως τιμή, προσφέρει πολύ καλή γεύση, εξαιτίας του λίπους και του συνδετικού ιστού που περιέχουν

2. Για τις περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγετε το λίπος, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε το κομμάτι κρέας που θέλετε και να ζητήσετε τον τεμαχισμό του μπροστά σας.

3. Την ώρα που κόβεται ο κιμάς έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα που είναι προσωρινό. Εάν μείνει ακάλυπτος σπίτι μπορεί να πάρει ένα χρώμα πιο σκοτεινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά και αλλοίωση, εάν τηρήσετε τις παραπάνω οδηγίες συντήρησης.

4. Δεν επιτρέπεται η πώληση κιμά που έχει κοπεί από πριν (θυμάστε τις πινακίδες “ο κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη”😉

5. Κανονικά πρέπει να διευκρινίζεται η προέλευση του (κατεψυγμένος ή νωπός), αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται από κοινούς θνητούς παρά μόνο από τις αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες (από τις οποίες σημειωτέον έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε έλεγχο εάν σας βαρύνουν υποψίες…)

6. Ο κιμάς, ακριβώς γιατί θεωρείται από τα ευαλλοίωτα προϊόντα, πρέπει να κόβεται σε περιβάλλον απόλυτης καθαριότητας, τόσο εκείνου που τον κόβει όσο και των εργαλείων και της μηχανής κοπής.

Αυτοί είναι μερικοί και από τους λόγους που είναι καλό να αποφεύγετε προϊόντα του κιμά σε ταβέρνες και εστιατόρια, εάν δεν είστε βέβαιοι για την καθαριότητα (και την εντιμότητα) του καταστήματος…Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

0 0 vote
Article Rating

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share via
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ
Send this to a friend