Πώς θα προστατεύσετε το σπίτι σας στίς θερινές διακοπές (και όχι μόνο..)

ΔΙΑΡΗΚΤΗΣ ΜΕ ΛΟΣΤΟ

 

Θα το πούμε από την αρχή. Το πρόβλημα τών διαρρήξεων ιδιαίτερα στήν διάρκεια τού καλοκαιριού είναι γνωστό και δεν έχει βρει μέχρι σήμερα τήν απόλυτη λύση του. Με αυτήν τήν έννοια δεν υπάρχει απόλυτη προστασία και μαγικές προτάσεις πού θα μετατρέψουν το σπίτι σας σε απόρθητο κάστρο, απλώς υπάρχουν ορισμένες αμυντικές ενέργειες πού μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες κλοπής για δύο απλούς λόγους:

  1. Ο χρόνος είναι πάντοτε το πιο πολύτιμο κεφάλαιο για έναν διαρρήκτη. Οτιδήποτε τον καθυστερεί και τόν υποχρεώνει να ασχοληθεί ένα ολόκληρο βράδυ για να “ανοίξει” μία μπαλκονόπορτα ή ένα παράθυρο λειτουργεί αποτρεπτικά, υπάρχουν πολλά σπίτια παρακάτω με λιγότερα μέτρα προστασίας.
  2. Το δεύτερο πράγμα που ένας διαρρήκτης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι είναι η πιθανότητα να ταυτοποιηθεί εύκολα και γρήγορα μέσα από ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Εάν λάβουμε αυτές τίς δύο παραμέτρους υπόψη μας, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η αποτελεσματικότερη προστασία βασίζεται στον συνδυασμό  ορισμένων παλιών και διαχρονικών ενεργειών με τίς πιο σύγχρονες και εξελιγμένες τεχνολογικά μεθόδους. Ιδού λοιπόν ένας κατάλογος πού μπορεί να σάς οδηγήσει σε πιο ξένοιαστες διακοπές και αυτό το καλοκαίρι. Να θυμάστε βέβαια ότι τα περισσότερα από αυτά πού προτείνουμε παρακάτω ενδείκνυνται για όλες τις εποχές τού χρόνου και όχι μόνο για τούς θερινούς μήνες..

 

 

ΠΑΝΕΛ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΚΙΤΣΟ

 

Συναγερμός, μία από τις ακριβότερες, (αλλά και πιο αποτελεσματικές) λύσεις

 

Ο πολύς ο κόσμος πιστεύει ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού σκοπεύει κυρίως στην προστασία ενός άδειου σπιτιού, αλλά στην πράξη η προστασία είναι μεγαλύτερη τίς ώρες που βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι. Βεβαίως και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το σύστημα όταν λείπουμε, αλλά είναι πολλοί εκείνοι πού το αποφεύγουν, κυρίως γιατί οι “ψεύτικοι συναγερμοί” ( από πολλές και διάφορες αιτίες), μπορούν να τούς αναγκάσουν να επιστρέψουν άρον άρον στο σπίτι τους, η σειρήνα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί από απόσταση, (τουλάχιστον σε ένα μέτριο σύστημα), ακόμη και εάν συνεργάζεστε με μία εταιρία φύλαξης – το μόνο πού μπορούν να κάνουν είναι να σάς ειδοποιήσουν ότι υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης. Εκεί όμως όπου κάθε συναγερμός δείχνει την μεγάλη του χρησιμότητα, είναι η προστασία τής περιμέτρου, (μπαλκονόπορτες και παράθυρα), τήν ώρα πού βρίσκεστε μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα τίς βραδινές ώρες πού θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Γενικώς η ύπαρξη συναγερμού μειώνει σημαντικά τίς πιθανότητες διάρρηξης και είναι ένα από τα πρώτα μέτρα πού πρέπει να σκεφτούμε, ιδιαίτερα εάν το σπίτι είναι ιδιόκτητο και ζητάμε μία προστασία σε μόνιμη βάση.

Το κόστος δεν είναι απαραίτητα πολύ μεγάλο και απρόσιτο και εξαρτάται από το μέγεθος τού σπιτιού, την ποιότητα τών υλικών εγκατάστασης, τίς εισόδους και τα παράθυρα πού πρέπει να καλυφθούν και αρκετές άλλες παραμέτρους. Το ζήτημα απαιτεί καλή έρευνα αγοράς, καθώς οι διαφορές στα κοστολόγια είναι μεγάλες. Εκτός από τήν ίδια τήν εγκατάσταση καλό είναι να συνεργαστείτε και με μία εταιρία φύλαξης, υπολογίστε μία μέση ετήσια συνδρομή γύρω στα 150 ευρώ.

 

ΚΑΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ
Ο χειρότερος εχθρός του κλέφτη…

 

 

Κάμερες ή δείξε μου το πρόσωπό σου να σού πώ ποιος είσαι..

 

Η τεχνολογία σήμερα δίνει πάρα πολλές δυνατότητες παρακολούθησης τού σπιτιού μας ακόμη και μέσα από το κινητό ή τον φορητό μας υπολογιστή, σήμερα βέβαια το άρθρο δεν είναι τεχνικό και δεν θα εμβαθύνουμε παραπάνω σε λεπτομέρειες. Εκείνο πάντως που είναι αρκετό να ξέρετε είναι ότι η ύπαρξη συναγερμού, σε συνδυασμό με κάμερες παρακολούθησης σε όλα τα κρίσιμα σημεία τού σπιτιού, αποτελεί (σύμφωνα με πολλές έρευνες ετών), το πιο αποτρεπτικό μέτρο για τούς διαρρήκτες – εκτός πια εάν σάς έχει βάλει στόχο το συνδικάτο τού εγκλήματος από το Σικάγο, κάτι πού μάλλον δεν συμβαίνει με το 99,98% τού πληθυσμού. Θυμηθείτε ότι τόσο για τον συναγερμό όσο και για τίς κάμερες, είναι καλό να υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες έξω από το σπίτι, οι εταιρίες πού ασχολούνται με τα συστήματα ασφαλείας τίς προμηθεύουν ελεύθερα στούς πελάτες τους, καθώς εκτός από διαφήμιση για τίς ίδιες, στέλνουν το κατάλληλο μήνυμα σε όσους λιμπίζονται το σπίτι σας.

 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καλύτερη ενημέρωση για κλέφτες και άλλα καλά παιδιά

 

Χώρες όπου το διαδίκτυο έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία από τήν Ελλάδα, έχουν κτυπήσει χρόνια πριν τόν κώδωνα τού κινδύνου, καθώς είναι πολλοί εκείνοι πού περιγράφουν σε facebook, twitter κλπ με κάθε λεπτομέρεια τίς διακοπές τους, τίς μέρες πού θα λείψουν, τίς κρυψώνες (!!) για τα κοσμήματά τους, ακόμη και λεπτομέρειες για τήν διαρρύθμιση τού σπιτιού τους. Είναι καλό, (και όχι μόνο το καλοκαίρι), να υπάρχει στο διαδίκτυο σιγή ασυρμάτου για κάθε παρόμοιο προσωπικό στοιχείο – το έγκλημα στην Ελλάδα έχει και αυτό εκσυγχρονιστεί και οι κλοπές πού βασίζονται σε παρόμοιες πληροφορίες αυξάνονται διαρκώς.

 

Ξεχάστε μεθόδους τού στύλ “το κλειδί είναι κάτω από τήν τρίτη πέτρα αριστερά όπως μπαίνουμε στην αυλή..”

 

 

ΚΛΕΙΔΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΡΤΑ
Οι εποχές με το κλειδί επάνω στήν πόρτα ή κάτω από το χαλάκι έχουν δυστυχώς περάσει ανεπιστρεπτί…

Υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να ακολουθούν κλασικές μεθόδους προστασίας, όπως ένα φώς μόνιμα αναμμένο ή ένα ραδιόφωνο που ξελιγώνεται να παίζει για όλο το διάστημα πού λείπουν από το σπίτι. Δεν θέλουμε να σάς απογοητεύσουμε, αλλά ο καιρός πού οι διαρρήκτες διέθεταν μέτρια ευφυΐα έχει περάσει ανεπιστρεπτί (εάν υπήρξε και ποτέ δηλαδή..). Δυστυχώς ή ευτυχώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος άμυνας παραμένει εκείνος που μπερδεύει τούς κλέφτες και δεν τούς επιτρέπει να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τίς ώρες πού το σπίτι είναι εντελώς άδειο από ενοίκους. Αυτό σημαίνει ότι:

α. Εάν είστε από τούς τυχερούς και διαθέτετε πονετικούς συγγενείς ή πολύ στενούς φίλους, το καλύτερο όλων είναι κάποιος από αυτούς να “κινεί” το σπίτι, με άλλα λόγια να το επισκέπτεται τακτικά σε διαφορετικές ώρες, να παραμένει κάποιο διάστημα μέσα σ αυτό και ταυτόχρονα να φροντίζει τα φυτά πού υποφέρουν κατά την απουσία σας. Φεύγοντας από το σπίτι καλό είναι να τοποθετεί ένα απειροελάχιστο κομμάτι χαρτί στο κλείσιμο τής εξώπορτας και να θυμάται να διαπιστώνει πώς βρίσκεται στην ίδια θέση όταν επισκεφθεί ξανά το σπίτι. Είναι καλό επίσης να μαζεύει από τήν είσοδο διαφημιστικά, λογαριασμούς και ό,τι άλλο μπορεί να υποδηλώνει τήν απουσία σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

β. Εάν εμπιστεύεστε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο πάρα πολύ, δεν είναι άσχημη ιδέα να τού προτείνετε μία ολιγοήμερη μετακόμιση στο σπίτι σας. Βεβαίως αυτό μπορεί να σημαίνει αυξημένη καθαριότητα όταν επιστρέψετε, αλλά τουλάχιστον θα έχετε ελαχιστοποιήσει τίς πιθανότητες διάρρηξης (άλλωστε δεν είναι κακό να χωρίσει για λίγες ημέρες η μαμά από τον μπαμπά ..).

Φύλαγε τα ρούχα σου..

 

Όσα μέτρα και αν πάρετε η πιθανότητα διάρρηξης υπάρχει πάντοτε. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει σίγουρα αναστάτωση όταν επιστρέψετε και εκείνη η αίσθηση μεγάλης ανασφάλειας και θυμού πού συνήθως δημιουργείται για τήν παραβίαση τού χώρου σας, αλλά τουλάχιστον φροντίστε να μην κλάψετε για μεγαλύτερες απώλειες. Είναι τουλάχιστον ανόητο να κρύβετε σπίτι ένα σωρό μετρητά, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας, ακόμη και σε μία θυρίδα τού …ταχυδρομείου θα είναι ασφαλέστερα για λίγες μέρες.

Κλειδώστε πόρτες και παράθυρα και όχι μόνο..

 

Είναι αυτονόητο ότι θα ελέγξετε και δύο και τρείς φορές τα παράθυρα, τίς πόρτες και όλα τα πιθανά σημεία εισόδου στο σπίτι σας, όμως μία από τις καλύτερες λύσεις για τα σημεία αυτά παραμένουν οι πίροι πού βάζαμε παλιά και πού τελευταία η χρήση τους έχει κάπως ατονήσει. Δεν είναι πώς δεν παραβιάζονται σε καμία περίπτωση, απλώς προκαλούν μεγάλη καθυστέρηση και δυσκολία στούς διαρρήκτες και όπως είπαμε στήν περίπτωση τους κάθε λεπτό πού περνά αυξάνει τίς πιθανότητες εντοπισμού και σύλληψής τους. Οι πίροι είναι λίγο μπελάς στο καθημερινό άνοιξε κλείσε και ιδιαίτερα εάν διαθέτετε μεγάλο σπίτι, αλλά παραμένουν ένας παλιός, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

 

 

Η καλύτερη λύση για ασφάλεια, αλλά δυστυχώς δεν κυκλοφορεί σε κατοικίδιο...
Η καλύτερη λύση για ασφάλεια, αλλά δυστυχώς δεν κυκλοφορεί σε κατοικίδιο…

 

Ο πιο πιστός φίλος τού ανθρώπου..

 

Είστε τυχεροί εάν διαθέτετε σκύλο πού μπορεί να μείνει πίσω και να τον φροντίζει ο φίλος ή ο συγγενής πού θα επισκέπτεται το σπίτι σας. Πιστέψτε μας, εάν ο διαρρήκτης ακούσει γάβγισμα τήν ώρα πού σκαλίζει τήν εξώπορτά σας, θα προτιμήσει να πάει για καφέ παρά να ρισκάρει μία δαγκωματιά από ένα αγνώστου μεγέθους κατοικίδιο. Στο διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορούν συσκευές που τίς αφήνετε πίσω από τήν πόρτα  και ξεκινούν να “γαβγίζουν” όταν αισθητήρες στήν εξώπορτα ανιχνεύσουν πολύ κοντινή κίνηση. Προσέξτε μόνο να έχετε ενημερώσει εκείνους πού θα φροντίσουν τα φυτά σας, γιατί αλλιώς μάλλον θα τα βρείτε μαραμένα..

 

Οι περιβόητες πόρτες ασφαλείας..

 

Αυτό δεν είναι κάτι πού μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή πριν να φύγετε διακοπές, αλλά εάν η πόρτα σας είναι από εκείνες τίς παλιές που ανοίγουν με το δελτίο ταυτότητας ή και με το κλειδί τού γείτονα, καλό είναι να αρχίσετε να ρωτάτε για τήν αλλαγή της. Ανάμεσα σε δύο εξώπορτες οι διαρρήκτες θα προτιμήσουν πάντοτε να ασχοληθούν με εκείνη που διαθέτει τήν χαμηλότερη ασφάλεια.

 

Η πόρτα ασφαλείας είναι πλέον σήμερα εντελώς απαραίτητη και δυστυχώς οι τιμές της αρκετά τσουχτερές...
Η πόρτα ασφαλείας είναι πλέον σήμερα εντελώς απαραίτητη και δυστυχώς οι τιμές της αρκετά τσουχτερές…

 

Ασφάλεια κατά πυρός, πλημμύρας, κλοπής, πτώσης από αερόστατο κλπ κλπ

 

Εάν είστε από τους τυχερούς με ιδιόκτητο σπίτι και μάλιστα με περιεχόμενο αξίας, είναι πράγματι ανόητο να μήν έχετε και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το ακίνητο και τα κινητά πού το συνοδεύουν. Οι ασφάλειες αυτού τού είδους είναι από τις πιο φθηνές τών ασφαλιστικών παροχών, μόνο προσέξτε: απαιτείται πολύ καλή και λεπτομερής καταγραφή όλων τών αντικειμένων και τακτική ετήσια αναπροσαρμογή τού συμβολαίου ώστε να είναι πάντοτε επικαιροποιημένο. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να λάβετε αποζημίωση που θα πλησιάζει τήν αξία εκείνων πού κλάπηκαν ή καταστράφηκαν.

Γείτονα, καλέ μου γείτονα..

 

Εάν μένετε σε πολυκατοικία και έχετε καλές σχέσεις με κάποιους γείτονες, ενημερώστε τους για τήν απουσία σας, αλλιώς ακόμη και εάν το βράδυ ακουστούν θόρυβοι από το διαμέρισμά σας δεν πρόκειται να ανησυχήσει κανείς και να καλέσει τήν αστυνομία..

Ψυχραιμία, γιατί “όλα είναι ατμός…”,  όπως έλεγε και ο Θανάσης Βέγγος στον Ηλιόπουλο..

Εάν παρόλα αυτά επιστρέψετε από τις διακοπές σας και ο μη γένοιτο η πόρτα στο διαμέρισμά σας χάσκει ορθάνοιχτη, διατηρείστε τήν ψυχραιμία σας και μήν επιχειρήσετε να μπείτε μέσα και να αρχίσετε να μετράτε τίς απώλειες και τίς ζημιές. Η πρώτη σας ενέργεια είναι να τηλεφωνήσετε στην αστυνομία και η δεύτερη στον ασφαλιστή σας, εάν έχετε προνοήσει για ασφαλιστήριο συμβόλαιο…

Καλές διακοπές  και να επιστρέψετε χωρίς απολύτως κανένα απρόοπτο..!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

alexia

Η Αλεξία σπούδασε κοινωνιολογία στο Essex University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sussex University με αντικείμενο τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στήν Ελλάδα εργάστηκε για πολλά χρόνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο, (Little Bobby Steps Into the World), που είναι διαθέσιμο στην Amazon. Σήμερα ασχολείται ατελείωτες ώρες με το posna.net και σε τακτά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα για ιστοσελίδες σε Αμερική και Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας...

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of
Close Menu

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ

Send this to a friend