Πώς θα αντικαταστήσετε τήν παλιά αστυνομική ταυτότητα

ΕΘΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ

 

(Προσοχή: Το άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες πού ισχύουν κατά τήν ημερομηνία συγγραφής του. Εάν αυτή η ημερομηνία απέχει αρκετά από τήν ημερομηνία πού διαβάζετε αυτό το άρθρο, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν αλλαγές και θα πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με το αστυνομικό τμήμα τής περιοχής σας. Update: Επίσης σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπογράφεται αυτές τις ημέρες, Απρίλιος 2018, η απόφαση για την έκδοση νέων ευρωπαϊκών ταυτοτήτων που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις παλιές. Σύμφωνα με όσα ακούγονται θα υπάρχει περιθώριο τεσσάρων ετών για προσαρμογή)

Κάποτε η έκδοση ή αντικατάσταση τού αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ισοδυναμούσε με ολόκληρη εκστρατεία τού ενδιαφερόμενου, ο οποίος έπρεπε να σύρει μαζί του δύο μάρτυρες, να συγκεντρώσει τού κόσμου τα δικαιολογητικά από διαφορετικές υπηρεσίες και στο τέλος να περιμένει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου κάποια κεντρική υπηρεσία πλαστικοποιήσει το μαγικό χαρτάκι και αποφασίσει να το στείλει στο τμήμα ασφαλείας τής περιοχής του. Σήμερα η διαδικασία έχει απλουστευθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ο χρόνος για τήν έκδοση και τήν επιτόπια παραλαβή να μην ξεπερνά  τα είκοσι λεπτά τής ώρας. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, πού εάν τα γνωρίζετε από πριν, δεν θα ταλαιπωρηθείτε καθόλου από κάποια τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια που ακόμη αρνούνται να πεθάνουν.

Η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια: Μάθετε σε ποιο αστυνομικό τμήμα ανήκετε

Μπορεί να σάς φαίνεται αυτονόητο, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να βγάλετε ταυτότητα σε οποιοδήποτε τμήμα τού δήμου σας. Εάν για παράδειγμα κατοικείτε στήν Νέα Ερυθραία, αρμόδιο για τήν νέα σας ταυτότητα δεν είναι το τμήμα ασφαλείας τής Κηφισιάς, (παρόλο πού η Ν.Ερυθραία πλέον έχει ενωθεί με τήν Κηφισιά), αλλά το τμήμα ασφαλείας τής Νέας Ερυθραίας. Για να αποφύγετε και τήν παραμικρή ταλαιπωρία, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε πρώτα με ένα Α.Τ. τής περιοχής σας και να δηλώσετε τήν διεύθυνση κατοικίας και το δημοτικό διαμέρισμα, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κοντά σας αστυνομικό τμήμα με γραφείο ταυτοτήτων πού αγνοείτε τήν ύπαρξή του.

Ωράριο: Για εργαζόμενους και μή

Υπολογίστε το κλασικό ωράριο δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή 7 με 14.30 το καλοκαίρι και 7.30 με 15.00 τον χειμώνα. Η Τετάρτη όμως είναι αφιερωμένη σε εκείνους που εργάζονται και δεν προλαβαίνουν τα πρωϊνά και έτσι το ωράριο τής Τετάρτης είναι 14.00 έως 20.30. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη και για τούς μαθητές οι οποίοι εξυπηρετούνται το Σάββατο από τις 8.30 έως τις 13.00., προσέξτε το ωράριο τού Σαββάτου ισχύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για μαθητές.

Πότε προβλέπεται η αντικατάσταση του παλιού δελτίου ταυτότητας

Οι παρακάτω λόγοι λειτουργούν μόνο θεωρητικά στήν Ελλάδα, καθώς εάν ακολουθούσαμε τήν απίστευτη γραφειοκρατία θα έπρεπε να τρέχουμε κάθε εξάμηνο για αλλαγή ταυτότητας. Παρόλα αυτά είναι καλό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι λόγοι πού κατά το επίσημο Ελληνικό κράτος επιβάλλουν την αντικατάσταση:

 

  1. Όταν έχει αλλάξει οποιοδήποτε από τα αναγραφόμενα στοιχεία στήν παλιά σας ταυτότητα
  2. Όταν έχετε ταυτότητα παλαιού τύπου, στοιχεία δηλαδή γραμμένα μόνο σε ελληνικούς και όχι και σε λατινικούς χαρακτήρες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και ιθαγένεια).
  3. Όταν χάσετε τήν ταυτότητά σας, όταν έχει κλαπεί ή όταν έχει υποστεί μεγάλη φθορά
  4. Σε κάθε περίπτωση όταν έχουν περάσει δεκαπέντε(15) χρόνια από τήν έκδοσή της.

(Στο σημερινό άρθρο αναφερόμαστε μόνο στην αντικατάσταση παλαιού δελτίου, αλλά ας αναφέρουμε ότι η ηλικία που υποχρεώνεται κάθε Έλληνας πολίτης να αποκτήσει ταυτότητα είναι το δωδέκατο(12ο) έτος. Στήν πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαφορά, εκτός από το ότι στην περίπτωση έκδοσης ταυτότητας για ανήλικο δεν χρειάζεται μάρτυρας, αλλά ένας από τούς γονείς ή εκείνος που επίσημα έχει τήν επιμέλεια ή τήν επιτροπεία του)

 

Όνομα κατόχου ΧΡΗΣΤΟΣ, φύλο ΘΗΛΥ, αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία. Μεγάλη προσοχή στον έλεγχο τών στοιχείων σας πριν υπογράψετε το έντυπο...
Όνομα κατόχου ΧΡΗΣΤΟΣ, φύλο ΘΗΛΥ, αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία. Μεγάλη προσοχή στον έλεγχο τών στοιχείων σας πριν υπογράψετε το έντυπο…

 

Δικαιολογητικά που πρέπει να έχετε μαζί σας

α. Μία επιτυχημένη έκδοση ταυτότητας ξεκινά από το…φωτογραφείο τής γειτονιάς σας. Στο αστυνομικό τμήμα ζητούν μόνο δύο (2) ασπρόμαυρες φωτογραφίες διαστάσεων 3,6 επί 3,6 εκατοστά, αλλά τα φωτογραφεία σάς προμηθεύουν συνήθως με έξι(6) και το κόστος τους είναι περίπου στα δέκα(10) ευρώ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Παλιότερα με τίς κλασικές φωτογραφικές μηχανές, οι περισσότερες φωτογραφίες για ταυτότητα ήταν τραγικά άσχημες και αποτελούσαν αντικείμενο κοροϊδίας από φίλους και γνωστούς, καθώς ελάχιστα θύμιζαν το πραγματικό πρόσωπο τού φωτογραφιζόμενου. Σήμερα σε όποιο φωτογραφείο και να πάτε, έχετε την δυνατότητα να επαναλάβετε την φωτογράφιση όσες φορές θέλετε ή τουλάχιστον έως εκείνη τη φορά πού θα σάς ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ψηφιακών μηχανών. Μην ντραπείτε να επιμείνετε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, άλλωστε η ταυτότητα θα σάς ακολουθεί για όλα τα επόμενα χρόνια τής ζωής σας.

β. Ένας μάρτυρας. Υπάρχει πιθανότητα η πιστοποίηση από μάρτυρα να μην χρειάζεται εάν τήν επανέκδοση τήν κάνετε στο ίδιο αστυνομικό τμήμα πού είχατε βγάλει και τήν παλιά, αλλά το σημείο αυτό είναι καλό να το διευκρινίσετε τηλεφωνικά πριν ξεκινήσετε τήν διαδικασία.

γ. Μία δεύτερη καινοτομία είναι ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα αναγραφής στο (μπροστινό) μέρος τής ταυτότητας τής ομάδας αίματός σας, με τήν διαφορά ότι αυτή θα πρέπει να πιστοποιείται από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή υγειονομικό κέντρο. Σημειώστε ότι εάν απευθυνθείτε σε κάποιο από τα (ιδιωτικά) διαγνωστικά κέντρα τής γειτονιάς σας, αυτή η βεβαίωση για τήν ομάδα αίματος, θα σάς κοστίσει περίπου 10 ευρώ. Τώρα βέβαια, δεν καταλαβαίνουμε γιατί χρειάζεται επίσημο χαρτί για ένα θέμα όπου κανείς δεν θα είχε συμφέρον να δηλώσει κάτι ψευδές, αλλά τέλος πάντων, με τήν γραφειοκρατία δεν βγάζεις άκρη..

δ. Σημειώστε επίσης ότι εάν η αλλαγή στοιχείων αφορά «βαριές» νομικά περιπτώσεις, όπως αλλαγή επωνύμου, υιοθεσίες, αναγνώριση παιδιού κλπ, θα πρέπει να έχετε μαζί σας επίσημο έγγραφο πού να πιστοποιεί αυτήν τήν αλλαγή.

Στήν πραγματικότητα, εκτός από τα παραπάνω και φυσικά τήν παλιά σας ταυτότητα, δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας κανένα άλλο έγγραφο. Επιτέλους και στήν Ελλάδα, έστω και δειλά δειλά έχει ξεκινήσει η on line διασταύρωση στοιχείων. Στο γραφείο ταυτοτήτων που θα πάτε, θα αναζητήσουν το όνομά σας (στον υπολογιστή) στο εθνικό δημοτολόγιο, εκεί θα βρούν το πιστοποιητικό γέννησής σας και τα υπόλοιπα στοιχεία σας και με βάση αυτά θα τυπώσουν μία αίτηση με το προφίλ σας τήν οποία θα πρέπει να υπογράψετε εσείς και ο ένας μάρτυρας που θα είναι μαζί σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: διαβάστε πολύ προσεκτικά το έντυπο με τα στοιχεία σας που θα βάλει μπροστά σας για να υπογράψετε ο αρμόδιος υπάλληλος, καθώς στήν Ελλάδα βρισκόμαστε και τα λάθη δεν είναι απλά ανθρώπινα αλλά φαινόμενο καθημερινό, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης για τήν συμπλήρωση τής αίτησης πού θα σάς δώσουν στο αστυνομικό τμήμα θα πρέπει να θυμάστε το Α.Φ.Μ σας, τήν διεύθυνση και το τηλέφωνό σας, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας κάποιο έγγραφο πού να πιστοποιεί αυτές τις πληροφορίες.

Όταν η συμπλήρωση τών αιτήσεων και οι υπογραφές τελειώσουν, το χαρτί τής ταυτότητάς σας θα εκτυπωθεί με τα στοιχεία που έχετε υπογράψει, θα μπεί επάνω του η σφραγίδα τού Ελληνικού δημοσίου, θα τοποθετηθεί μέσα στην θήκη και θα πλαστικοποιηθεί μπροστά στα μάτια σας μέσα σε ένα λεπτό. Θα χρειαστεί να αφήσετε ο,30 λεπτά στον υπάλληλο για τα περιβόητα χαρτόσημα, αλλά όπως αναγράφεται στο site τής ελληνικής αστυνομίας, εάν η ταυτότητα έχει χαθεί ή αντικαθίσταται λόγω εξαιρετικής φθοράς υπάρχει και παράβολο 9 ευρώ πού θα πρέπει να πληρώσετε υπέρ τού δημοσίου. Αυτό το παράβολο ΔΕΝ πληρώνεται εάν η απώλεια οφείλεται σε ανωτέρα βία, δηλαδή σεισμούς πυρκαγιές κλπ. Τέλος πάντων, σε κάθε περίπτωση δημόσιο είναι αυτό, φροντίστε να έχετε 10, 20 ευρώ στο πορτοφόλι σας για ό,τι προκύψει.

Η παλιά σας ταυτότητα κόβεται μπροστά σας και παραμένει στο αστυνομικό τμήμα

Η νέα σας ταυτότητα είναι έτοιμη. Στην πραγματικότητα η μόνη διαφορά από τήν παλιά, (εκτός από τήν επικαιροποίηση τών στοιχείων σας), είναι ότι μπορείτε μόνο με τήν επίδειξή της και χωρίς διαβατήριο να ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε χώρα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια η φωτογραφία πού – αλίμονο! – θα αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χρόνια πού έχουν περάσει…

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

alexia

Η Αλεξία σπούδασε κοινωνιολογία στο Essex University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sussex University με αντικείμενο τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στήν Ελλάδα εργάστηκε για πολλά χρόνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο, (Little Bobby Steps Into the World), που είναι διαθέσιμο στην Amazon. Σήμερα ασχολείται ατελείωτες ώρες με το posna.net και σε τακτά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα για ιστοσελίδες σε Αμερική και Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας...

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of
Close Menu

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ

Send this to a friend