Πως να ξεχωρίσετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα ψάρια

Αναγνώσεις 97

ΨΑΡΙΑ

 

[su_dropcap size=”4″]Π[/su_dropcap]ληθαίνουν όλο και περισσότερο οι οικογένειες στην Ελλάδα που εντάσσουν το ψάρι στη διατροφή τους σε καθημερινή βάση – αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη αν υπολογίσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα τής χώρας σε αλιευτικό χώρο και την μεγάλη θρεπτική αξία των ψαριών. Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν πάντα οι καταναλωτές ήταν η δυσκολία να ξεχωρίσουν το φρέσκο ψάρι. Να πούμε ότι ολόφρεσκο χαρακτηρίζεται το ψάρι όταν το έχουμε στη διάθεσή μας για κατανάλωση λίγη ώρα μετά την αλιεία του και φρέσκο όταν αυτό γίνεται έως και δύο ημέρες περίπου μετά, πάντα με την προϋπόθεση πως η συντήρησή του και η τοποθέτησή του αμέσως στον πάγο έχει γίνει με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες. Επιπλέον, όπως και τα περισσότερα πράγματα, ανάμεσα στο φρέσκο και στο μη φρέσκο, υπάρχουν διαβαθμίσεις και πολλές φορές ένα ψάρι δεν μπορεί να θεωρηθεί νωπό, αλλά αυτό δεν σημαίνει και αυτόματα πως είναι ακατάλληλο για τη διατροφή σας – απλά η γεύση του και η θρεπτική του αξία θα έχουν υποβαθμιστεί. Ας μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα και ας δούμε κατευθείαν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα φρέσκο και μπαγιάτικο ψάρι.

Μυρωδιά

 

Στο φρέσκο: Ευχάριστη, θυμίζει φύκια και θάλασσα. Στα ψάρια του γλυκού νερού μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά μυρωδιά λάσπης.

Στο μπαγιάτικο: Η μυρωδιά είναι έντονη, συνήθως αμμωνιακή.

 

Εξωτερική όψη

 

Στο φρέσκο: Η επιφάνεια του σώματος είναι γυαλιστερή με ζωηρές (συνήθως) μεταλλικές αποχρώσεις. Η στιλπνότητα αυτή χάνεται σχετικά νωρίς μετά την αλιεία, το σώμα καλύπτεται από μία λεπτή γλοιώδη ουσία που είναι όμως διαυγής και η μυρωδιά παραμένει φυσιολογική.

Στο μπαγιάτικο: Η επιφάνεια του σώματος είναι έντονα γλοιώδης , το ψάρι γλιστράει από την παλάμη. Το γλοιώδες επίστρωμα δεν το καταλαβαίνετε πλέον μόνο με την αφή, αλλά είναι και ορατό δια γυμνού οφθαλμού σε προχωρημένο στάδιο. Η επιφάνεια του σώματος χάνει το χρώμα της και περνά σε όψη ξεθωριασμένη και θαμπή.

 

Σώμα

 

Στο φρέσκο: Νεκρική ακαμψία υπάρχει φυσικά και στα ψάρια και έτσι 10 λεπτά έως και μερικές ώρες μετά την αλιεία το σώμα είναι δύσκαμπτο, η σάρκα συμπαγής και εάν πιέσετε στην επιφάνεια με το δάκτυλο δεν μένει μόνιμο αποτύπωμα.

Στο μπαγιάτικο: Το σώμα είναι πλαδαρό και εάν το κρατήσετε σε οριζόντια θέση  λυγίζει έντονα, η πίεση με το δάκτυλο αφήνει μόνιμο αποτύπωμα.

 

ΨΑΡΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
Φύγετε μακριά..

 

Δέρμα

 

Στο φρέσκο: Υγρό και γυαλιστερό, είναι καλά κολλημένο στη σάρκα χωρίς σκισίματα και ρυτίδες, το χρώμα ποικίλει ανάλογα με το είδος του ψαριού.

Στο μπαγιάτικο: Είναι αφυδατωμένο με ρυτίδες, σκίζεται εύκολα κυρίως στην κοιλιακή περιοχή, το χρώμα δεν είναι πια λαμπερό.

 

Κοιλιακή περιοχή

 

Στο φρέσκο: η κοιλιά είναι ελαφρά κυλινδρική με λαμπερά λέπια στο χρώμα του λευκού ή του ασημιού. Ποτέ δεν είναι διογκωμένη με αφύσικο σχήμα, σκισμένη ή με κηλίδες. Η έδρα, ( ο ποπός που λέμε…), είναι κλειστή.

Στο μπαγιάτικο: η κοιλιά έχει συνήθως διογκωθεί από αέρια, τα τοιχώματα είναι πλαδαρά και σκίζονται εύκολα. Η έδρα επίσης είναι συνήθως ανοικτή και λερωμένη από ακαθαρσίες.

 

Πτερύγια και λέπια

 

Στο φρέσκο: Τα λέπια είναι καλά κολλημένα στο δέρμα, υγρά, διατηρούν τη γυαλάδα τους και όταν προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε ξεκολλούν δύσκολα. Καλά κολλημένα στο σώμα είναι και τα πτερύγια και όταν τα ανοίξετε επανέρχονται άμεσα στη θέση τους.

Στο μπαγιάτικο: Πτερύγια και λέπια έχουν χαλαρώσει και αφαιρούνται πολύ εύκολα, τα πτερύγια επιπλέον μπορεί να  γίνουν και γλοιώδη στην αφή.

 

Μάτια

 

Στο φρέσκο: Είναι διαυγή και διαφανή, διατηρούν την κυρτότητα τους και είναι σκούρα. Η ίριδα μπορεί να χρυσίζει ή να είναι ομοιόμορφα κόκκινη.

Στο μπαγιάτικο: Τα μάτια έχουν ζαρώσει, έχουν βυθιστεί μέσα στην κόγχη, ο κερατοειδής είναι θολός.

Διαφήμιση

 

Βράγχια

 

Στο φρέσκο: Έντονα ροδαλά ή κόκκινα στο χρώμα του αίματος, γυαλιστερά και δεν μυρίζουν έντονα. Στο πολύ κρύο νερό ή πάγο μπορεί και να αποχρωματιστούν.

Στο μπαγιάτικο: Το χρώμα πηγαίνει προς το καφέ ή το σκούρο γκρίζο, σκεπάζονται με βλέννα και η μυρωδιά είναι δυσάρεστη, θυμίζει έντονα την αμμωνία.

Σπλάχνα

Στο φρέσκο: Όταν ανοίξετε την κοιλιά βγαίνουν ακέραια και είναι άοσμα ή με την κλασική μυρωδιά του ψαριού, συνήθως στις αποχρώσεις του λευκού.

Στο μπαγιάτικο: Τα σπλάχνα έχουν έντονα άσκημη μυρωδιά, πολλές φορές είναι σκισμένα, το χρώμα έχει γίνει σκοτεινό.

Κάποιοι “επαγγελματίες” ευτυχώς λίγοι στο σύνολο χρησιμοποιούν συχνά τεχνάσματα παραπλανητικά όπως το πολύ συχνό πλύσιμο για να καλυφθεί η άσκημη μυρωδιά, η γλοιώδης επιφάνεια και η αφυδάτωση. Άλλες φορές πάλι τα τοποθετούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να γίνουν δύσκαμπτα όπως τα φρέσκα. Το ανακάτεμα στο τελάρο επίσης των φρέσκων ψαριών με τα μπαγιάτικα είναι συχνή τακτική.

Tips

 

Θυμηθείτε πως το ψάρι δεν είναι κρέας και γι αυτό η τοποθέτηση στον καταψύκτη μεγάλης ποσότητας για μελλοντική κατανάλωση δεν είναι μεν ανθυγιεινή, αλλά υποβαθμίζει πολύ την θρεπτική αξία των περισσότερων ψαριών.

Θυμηθείτε επίσης: Θρεπτική αξία και τιμή δεν είναι πάντα πράγματα ανάλογα. Πολλά από τα λεγόμενα ψιλά ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα κλπ είναι σχετικά φθηνά, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία. Ο λόγος είναι πως συνήθως τρώγονται ολόκληρα μαζί με τα όργανα και τα κόκαλα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ορμόνες και άλατα. Φυσικά έχουν και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα των ακριβότερων ψαριών όπως λίπη και υδατάνθρακες.

Στα ψάρια η ποικιλία είναι μεγάλη και αυτό τα κάνει λιγότερα μονότονα και πολλές φορές πολύ πιο εύγευστα από το κρέας – για να μην αναφερθούμε στο ότι είναι πολύ καλύτερα για την υγεία σας. Αρκεί να είναι φρέσκα και καλά συντηρημένα…

Κράτα το

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 97
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments