Πως να μετακομίσετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Αναγνώσεις 21

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΕΡΑΝΟΣ ΣΚΙΤΣΟ

 

 

Όσοι έχουν κάνει στη ζωή τους έστω και μία ολοκληρωμένη μετακόμιση κατοικίας, μάλλον δεν χρειάζονται ιδιαίτερα αυτό το άρθρο, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωποι με όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που κάνουν αυτή τη διαδικασία μια μικρή περιπέτεια. Επειδή όμως ως γνωστόν, σοφία είναι να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων και να μην ξοδεύεις χρόνο και κόπο με την επανάληψή τους, θα προσπαθήσουμε σήμερα να σας δώσουμε μερικές μικρές, πρακτικές και εύκολες συμβουλές που μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες, αλλά πολλές φορές μέσα στην τρέλα τής όλης διαδικασίας ξεχνάμε να ακολουθήσουμε.

Η εταιρία μεταφορών

 

Οι διαφορές στο κόστος είναι τεράστιες και μιλάμε για εταιρίες έστω και με στοιχειώδη οργάνωση, όχι να μαζέψετε πέντε τυχαίους και να δώσετε ένα μεροκάματο για τη μεταφορά. Από μία μικρή έρευνα προκύπτει ότι για την μετακόμιση ενός μεσαίου νοικοκυριού σε λογική απόσταση μέσα στο λεκανοπέδιο, οι τιμές ξεκινούν από 450 ευρώ και ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ από τα πολύ γνωστά ονόματα στο χώρο. Έχετε επίσης υπόψη ότι:

* Ακόμη και η πιο μικρή εταιρία σήμερα συνήθως διαθέτει αναβατόριο, γι αυτό και δικαιολογίες για υπερτιμολόγηση, όπως “είναι ψηλός ο όροφος” ή “είναι μικρό το ασανσέρ” πρακτικά δεν ισχύουν. Βεβαίως την τελική τιμή επηρεάζει η απόσταση τού νέου σπιτιού και ο όγκος του νοικοκυριού – άλλο το κόστος για την μεταφορά μιας γκαρσονιέρας και άλλο για μία βίλα 300 τετραγωνικών.

* Οι τιμές που αναφέρουμε ισχύουν μόνο για τη μετακόμιση, όχι για την περίπτωση που θέλετε η εταιρία να αναλάβει τη συσκευασία των αντικειμένων ή την σύνδεση ηλεκτρικών συσκευών στο νέο σπίτι, όπως κουζίνα, φώτα κλπ.

* Ποτέ μην κάνετε συνεννόηση στο πόδι, εκπρόσωπος της εταιρίας πρέπει να έρθει από το χώρο σας, να δει όλα τα πράγματα που θα μετακινηθούν και με βάση αυτά να σας δώσει μια προσφορά. Οι τιμές fix από το τηλέφωνο μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις και πολλή γκρίνια όταν οι μεταφορείς βρεθούν μπροστά σε βαριά και δύσκολα αντικείμενα.

* Ένα πολύ βαρύ σκρίνιο αντίκα ή ένα πιάνο με ουρά μπορούν να επιβαρύνουν το τελικό κόστος, όχι δραματικά, αλλά οπωσδήποτε να το αυξήσουν.

* Εάν έχετε αποθήκη μην ξεχάσετε να το αναφέρετε και να δείξετε το περιεχόμενό της στον εκτιμητή. Υπάρχουν αποθήκες σήμερα που περιλαμβάνουν ένα μικρό νοικοκυριό.

* Μην πληρώνετε την μεταφορική πριν ολοκληρωθεί η μεταφορά και της τελευταίας κούτας.

* Οι καλοί τρόποι και ο σεβασμός μιας δύσκολης χειρωνακτικής εργασίας επιβάλλουν ένα μικρό φιλοδώρημα, ιδιαίτερα εάν μείνετε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία σας. Έτσι εάν έχετε συμφωνήσει στα 450 ευρώ στρογγυλέψτε το ποσό στα 500.

* Εάν έχετε συνεννοηθεί για τη μετακόμιση καιρό πριν, μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε το ραντεβού μία με δύο μέρες πριν. Συμβαίνουν πάντα αστοχίες και εσείς κινδυνεύετε να περιμένετε επάνω στις κούτες περιμένοντας το φορτηγό.

* Όση εμπιστοσύνη και εάν έχετε στη μεταφορική και όσες εγγυήσεις και αν ακούσετε για ασφαλή μεταφορά, προτιμήστε ευπαθή και ακριβά προϊόντα να τα μεταφέρετε με το ιδιωτικό σας αυτοκίνητο. Υπολογιστές, τηλεοράσεις, κάποια μικρή βιτρίνα από εύθραυστο τζάμι ή ένα πανάκριβο σερβίτσιο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

*  Εάν το νέο σας σπίτι βρίσκεται σε δρόμο πολύ στενό ή γενικότερα κάπου όπου το φορτηγό πρόκειται να κλείσει τήν κυκλοφορία για κάποιες ώρες, το ηθικά σωστό και το νόμιμο είναι να ενημερώσετε τήν τροχαία ή τον Δήμο (ως συνήθως κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά..), είναι κάτι που μπορεί να το αναλάβει και η μεταφορική εταιρία. Βέβαια στήν Ελλάδα τού “είμαι μάγκας και ότι θέλω κάνω…“, είναι ελάχιστοι εκείνοι που φροντίζουν για κάτι τέτοιες “λεπτομέρειες”..

 

ΚΑΡΟΤΣΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΙΤΣΟ

Υλικά για τη μετακόμιση

 

* Θα χρειαστείτε κούτες, πολλές κούτες, ακόμη περισσότερες εάν έχετε πολλά βιβλία ή πολλά αντικείμενα στην κουζίνα. Δεν μπορείτε ποτέ να υπολογίσετε ακριβώς τον αριθμό που θα χρειαστείτε, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό, τα μαγαζιά είναι σήμερα ανοικτά όλη την μέρα. Το πιο σημαντικό είναι το μέγεθος – ο κανόνας είναι όσο βαρύτερα αντικείμενα τόσο μικρότερη κούτα για να διευκολυνθεί η μεταφορά. Τα βιβλία για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα βαριά και χρειάζονται μικρό μέγεθος, για κάποια ρούχα και λευκά είδη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διπλό και τριπλό μέγεθος. Κούτες θα βρείτε σε καταστήματα με είδη συσκευασίας αλλά και πολλούς χονδρέμπορους που θα βρείτε στο ίντερνετ, συνήθως αυτοί μπορούν και να σας καθοδηγήσουν για τα μεγέθη εάν τους περιγράψετε περίπου τα αντικείμενα που θα μετακινηθούν.

* Ταινία συσκευασίας (η γνωστή καφέ ταινία που θα βρείτε στα βιβλιοχαρτοπωλεία), για να κλείσετε τις κούτες σας. Ακόμη και εάν μετακομίζετε σπάνια, θα σας διευκολύνει πολύ η αγορά του γνωστού εργαλείου χειρός όπου τοποθετείτε την ταινία και την κόβετε εύκολα στο σημείο που θέλετε. Το εργαλείο είναι απλό στη χρήση και σχετικά φθηνό, αλλά θα σας κερδίσει χρόνο και πολλή ηρεμία για τα νεύρα σας, πολλά βιβλιοχαρτοπωλεία το διαθέτουν επίσης, θα το βρείτε και στα πολυκαταστήματα με εργαλεία.

* Από εκεί που θα πάρετε τις κούτες, θα βρείτε και το ειδικό υλικό, αεροπλάστ το λένε κάποιοι, (εκείνο με τις φυσαλίδες που σας αρέσει να σπάτε για να περνάει η ώρα...), και που είναι απαραίτητο για να τυλίξετε καλά το ψυγείο, κάποια έπιπλα και όποιο άλλο αντικείμενο κρίνετε πως πρέπει να προστατευθεί κατά τη μεταφορά από γρατσουνιές και κτυπήματα.

* Ο χοντρός μαρκαδόρος από ένα βιβλιοχαρτοπωλείο, (προσέξτε να είναι permanent για να μην ξεβάφει ακόμη και όταν γράψετε επάνω στην καφέ ταινία…), είναι απαραίτητος για να έχει η κάθε κούτα τη δική της επιγραφή, κάτι που θα σας διευκολύνει αφάνταστα όταν βρεθείτε στο νέο σπίτι μπροστά σε ένα βουνό από ίδια χαρτοκιβώτια. Αποφύγετε τις γενικές περιγραφές όπως “ΚΟΥΖΙΝΑ”, “ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ” κλπ, γίνετε όσο μπορείτε πιο συγκεκριμένοι και περιγραφικοί, θα μάς θυμηθείτε όταν έρθει η ώρα και αντί για τα εσώρουχα που ψάχνετε, ανοίξετε τήν κούτα με τα παπλώματα..

* Οι μαύρες σακούλες σκουπιδιών απαραίτητες, πολλά σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλες συσκευασίες με πολλές σακούλες μέσα. Κάθε μετακόμιση είναι και μια ευκαιρία για ανανέωση και ξεσκαρτάρισμα, το βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί να πετάξετε πολλά πράγματα που δεν θέλετε να σας συνοδεύσουν στην καινούρια κατοικία.

Διαφήμιση

ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΣΚΑΛΑ ΣΚΙΤΣΟ

 

Εντάξει με την προετοιμασία. Ας πάμε τώρα σε μερικές πρακτικές συμβουλές οργάνωσης και συσκευασίας…

 

1. Το γράψαμε και παραπάνω, το επαναλαμβάνουμε για να μην το ξεχάσετε ποτέ. Όταν γράφετε με τον μαρκαδόρο έξω από κάθε κούτα προσπαθήστε να είστε αναλυτικοί, όσο πιο αναλυτικοί γίνεται. Η ένδειξη “κουζίνα” θα σας βοηθήσει να πάει η κούτα στο σωστό δωμάτιο, αλλά τι θα γίνει εάν θέλετε να ανοίξετε πρώτα την κούτα που έχει μέσα τα φλιτζάνια του καφέ; αναλυτικά λοιπόν – θα σας βοηθήσει στον καινούριο χώρο να ξεκινήσετε από εκείνα τα πράγματα που χρειάζεστε άμεσα και έχουν προτεραιότητα.

2. Εάν θέλετε να επιταχυνθεί η μετακόμιση, να διευκολύνετε τους μεταφορείς, αλλά κυρίως τον εαυτό σας, αγοράστε μαρκαδόρους σε διαφορετικά χρώματα και ομαδοποιείστε κατά χρώμα τις κούτες για το κάθε δωμάτιο. Έτσι οι μεταφορείς μπορούν να ξέρουν από πριν (χωρίς εκείνη την εκνευριστική ερώτηση “που πάει αυτό;”), ότι οι κούτες με τα κόκκινα γράμματα πηγαίνουν κρεβατοκάμαρα, με την μαύρη στο σαλόνι, με την πράσινη στην κουζίνα. Μην το παρακάνετε με τα χρώματα γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

3. Πριν ξεκινήσετε τη συσκευασία ξεκαθαρίστε εντελώς το τοπίο με τα πράγματα που θα πεταχτούν, ιδιαίτερα σε αποθήκη, πατάρι, συρτάρια με ξεχασμένα αντικείμενα. Μη λυπηθείτε αντικείμενα ραγισμένα ή σπασμένα, συσκευές που δεν λειτουργούν, σερβίτσια που σας έκαναν δώρο αλλά τα σιχαίνεστε και δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Η μετακόμιση είναι πάντα μοναδική ευκαιρία για δύο πράγματα, το πέταγμα των περιττών που μας στοιχειώνουν για χρόνια και το χάρισμα σε φτωχές οικογένειες, ρούχων και αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε πια.

4. Εάν έχετε το χρόνο και δεν πρόκειται για μια κατεπείγουσα μετακόμιση, μην συσκευάζετε αλλοπρόσαλλα  ανόμοια πράγματα και ό,τι βλέπετε μπροστά σας. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε με τα λιγότερο απαραίτητα αντικείμενα στην καθημερινή σας χρήση. Ξεκινήστε από την βιβλιοθήκη, κρατείστε έξω το βιβλίο που διαβάζετε και συσκευάστε τα υπόλοιπα. Υπολογίστε πόσες φορές θα αλλάξετε σεντόνια μέχρι τη μετακόμιση, ξεχωρίστε τα και συσκευάστε τα υπόλοιπα. Στην κουζίνα κρατείστε έξω τα απαραίτητα για την παρασκευή καφέ και σερβίρισμα φαγητού, οι περισσότεροι τις τελευταίες μέρες πριν την μετακόμιση καταφεύγουν στο delivery και είναι φυσικό, ούτε ο χρόνος ούτε η διάθεση υπάρχει για περίτεχνες μαγειρικές. Συνεννοηθεί τε με την οικογένεια για ένα σημείο στον διάδρομο ή αλλού όπου θα αφήνετε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κινητά, κλειδιά, πορτοφόλια, λογαριασμούς – η μετακόμιση όσο οργανωμένα και αν γίνεται δημιουργεί πάντα ένα μικρό χάος που μέσα του εύκολα χάνονται παρόμοια πράγματα, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες.

5. Εάν έχετε πολλά εύθραυστα αντικείμενα στην κουζίνα και αλλού θα πρέπει να τυλιχθούν πριν μπουν στις κούτες, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν χαρτί ή εφημερίδες, μια έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε πετσέτες ή άλλα λευκά είδη – με αυτήν την παράλληλη συσκευασία θα κερδίσετε χρόνο και η ασφάλεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Προσοχή με τα υγρά απορρυπαντικά και γενικά τα υγρά – πάντα χωριστά και μέσα σε αεροστεγείς σακούλες.

6. Είναι καλό οι κούτες από το κάθε δωμάτιο να παραμένουν εκεί και να μην φτιάχνουν στο σαλόνι ένα βουνό που μπορεί να προκαλέσει μικρές καταστροφές. Μην ξεχνάτε να αφήνετε διόδους ανάμεσα στις κούτες για την εύκολη μετακίνησή σας έως την τελευταία μέρα.

7. Ξεχωρίστε τις κούτες που θα πάνε στην υπόγεια αποθήκη του νέου σπιτιού ΚΑΙ με διαφορετικό χρώμα όπως είπαμε παραπάνω ΚΑΙ σε διαφορετικό σημείο. Το έξυπνο είναι να φορτωθούν ή πρώτες στο φορτηγό ή εντελώς τελευταίες – θα γλυτώσει τους μεταφορείς και εσάς από περιττές διαδρομές.

8. Σχεδιάστε όσο είναι δυνατόν από πριν την τοποθέτηση επίπλων και άλλων αντικειμένων στο νέο σπίτι, θα σας βοηθήσει πολύ στην συσκευασία και στην τοποθέτηση από την πρώτη μέρα.

9. Αποσυνδέσετε την κουζίνα όταν κρίνετε πως δεν την χρειάζεστε άλλο. ΠΡΟΣΟΧΗ: η αποσύνδεση είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη όσο κυκλοφορεί ρεύμα. ΚΛΕΙΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ. Τρία καλώδια είναι που πρέπει να τραβήξετε έξω και συνήθως βρίσκονται μέσα σε εσοχή στο πίσω μέρος της συσκευής προστατευμένα από μεταλλικό καπάκι. Σημειώστε που πάνε τα δύο καλώδια του ρεύματος και το τρίτο της γείωσης (συνήθως κίτρινο), το πιθανότερο είναι πως με τον ίδιο τρόπο θα χρειαστεί να τα συνδέσετε και στο νέο σπίτι. Είναι πιθανόν να έχετε κλιματιστικό και φώτα που δεν θα μπορέσετε να επανασυνδέσετε μόνος σας, συνεννοηθείτε με την μεταφορική γι αυτό, η επιβάρυνση συνήθως είναι στα 50 με 60 ευρώ επιπλέον. ΚΑΙ εδώ υπάρχουν διαφορές, μην το αφήσετε στην τύχη, υπάρχει μεταφορική (και το γράφουμε από προσωπική εμπειρία), που χωρίς καμία προσυνεννόηση συνέδεσε όλες τις συσκευές χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Πάντως εάν δεν τα πολυκαταφέρνετε με αυτά και ιδιαίτερα με τήν ηλεκτρική κουζίνα μην πειραματιστείτε, η άγνοια σ’  αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

10. Μόλις πάτε στο νέο σπίτι θα χρειαστείτε ένα γκαζάκι και καφέ, φροντίστε αυτά να συσκευαστούν τελευταία σε μια μικρή κούτα που θα μεταφέρετε με το αυτοκίνητό σας.

11. Μην γεμίζετε την κατάψυξη λίγες μέρες πριν την μετακόμιση, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων και είναι πηγή ταλαιπωρίας για σας που πρέπει να προσέχετε μην αποψυχθεί το κρέας και τα υπόλοιπα. Μην ζητήσετε από το συνεργείο να σας συνδέσει το ψυγείο θα σας περάσουν για καθυστερημένους, μια απλή πρίζα είναι και αυτή είναι και η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε στο νέο σπίτι. Έχετε υπόψη πως η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου μπορεί να πάρει λίγη ώρα για να αποκατασταθεί.

12. Είναι πολύ πιθανόν η ΔΕΗ στο σπίτι που αφήνετε να είναι στο όνομά σας, μην ξεχάσετε να συνεννοηθείτε μαζί τους για την διακοπή του ρεύματος. Η ημερομηνία μπορεί να είναι εκείνη της μετακόμισης, αλλά εάν έχετε το άγχος πως μπορεί να χρειαστείτε ρεύμα, μπορεί να είναι και η επομένη – μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον παλιό σας ιδιοκτήτη. Για το σταθερό τηλέφωνο συνεννοηθείτε επίσης με τον πάροχό σας – σημειώστε πάντως πως η μεταφορά χρεώνεται γύρω στα 50 ευρώ ανάλογα με την εταιρία.

13. Μην αφήνετε την ενημέρωση τραπεζών, οργανισμών κλπ για τη νέα σας διεύθυνση την τελευταία στιγμή – θα υποχρεωθείτε σε πολλές διαδρομές και για μεγάλο διάστημα στο γραμματοκιβώτιο του παλιού σας σπιτιού. Έχετε υπόψη επίσης ότι πολλές τράπεζες έχουν χειρότερη δυσκαμψία και από το δημόσιο, μπορεί να χρειαστεί να δώσετε 10 φορές τα νέα στοιχεία μέχρι να αποφασίσουν να τα καταχωρίσουν στο σύστημα (εκτός και αν χρωστάτε, τότε οπωσδήποτε θα σάς βρούν ακόμη και εάν έχετε μετακομίσει στήν  Γή τού Πυρός …).

Η μετακόμιση είναι έτσι κι αλλιώς μια αναστάτωση και κάποια κούραση είναι αναπόφευκτη, αλλά η καλή οργάνωση και οι σωστοί ρυθμοί στο χρόνο είναι τα κλειδιά ώστε όλη αυτή η διαδικασία να μην σας αποσυντονίσει εντελώς. Διώξτε το άγχος και να θυμάστε πως η πλήρης ευρυθμία στο νέο σπίτι θα γίνει σταδιακά, με μικρές καθημερινές εργασίες αυτό μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα ή και περισσότερο…

Καλή ευκολία!

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 21
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments