Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στο διαδίκτυο

 

Οι εκπτώσεις θέλουν υπομονή και πρόγραμμα…

Η κρίση έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην χώρα μας και παρόλο που το νομικό καθεστώς των εκπτώσεων δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, στην πραγματικότητα προσφορές και καλές τιμές σε προϊόντα μπορείτε να βρείτε στην διάρκεια όλου τού χρόνου – ιδιαίτερα στα μικρά ιδιωτικά καταστήματα. Παρόλα αυτά είναι πολλοί ακόμη εκείνοι που προτιμούν τα επώνυμα προϊόντα και τις μεγάλες αλυσίδες και προτιμούν να ψωνίζουν προγραμματισμένα στις δύο μεγάλες περιόδους των χειμερινών και θερινών εκπτώσεων. Το σημερινό μας άρθρο επικεντρώνει κυρίως σ’ αυτήν την κατηγορία, καθώς παρουσιάζουμε τις ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα επώνυμων επιχειρήσεων που ήδη έχουν ανακοινώσει τις καλοκαιρινές τους εκπτώσεις και έχουν ενημερώσει τις διαδικτυακές τους σελίδες.

Συνοικιακά καταστήματα ή αλυσίδες πάντως, εκείνο που μετρά είναι ότι μέσα στο χάος τής κρίσης, έχουν ξεφυτρώσει πολλές παράλογες συμπεριφορές από λίγους εμπόρους, υπάρχουν επίσης αρκετές πλασματικές εκπτώσεις, ενώ η τάση για όλο και φθηνότερα προϊόντα έχει υποβαθμίσει σε πολλές περιπτώσεις και την ποιότητά τους. Προτού λοιπόν παραθέσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των καταστημάτων όπου μπορείτε με άνεση και χωρίς πίεση να κάνετε τις εκπτωτικές αγορές σας, ας μιλήσουμε πολύ σύντομα για εκείνα που πρέπει να προσέχετε. Ο συνήγορος τού καταναλωτή κάθε χρόνο τέτοια εποχή βγάζει την κλασική ανακοίνωση, αλλά θα λέγαμε ότι η συμπεριφορά μας θα πρέπει να βασίζεται στην κοινή λογική και στην εμπειρία που όλοι μας έχουμε αποκτήσει στην διάρκεια αυτής τής πολύχρονης οικονομικής κρίσης. Σε εποχές οικονομικής στενότητας βέβαια το ίδιο ισχύει για όλες τις επιλογές μας, έχουμε γράψει πολλά κείμενα για την ανεύρεση τής χαμηλότερης τιμής – εάν για παράδειγμα δεν έχετε φύγει ακόμη διακοπές, δείτε το αφιέρωμά μας για την αναζήτηση εισιτηρίων στο διαδίκτυο…

 

 

Να πούμε βεβαίως ότι όλα τα παρακάτω δεν είναι ο κανόνας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τιμές. Οι γενικοί κανόνες λοιπόν είναι πως οι εκπτώσεις πρέπει να είναι πραγματικές, να αφορούν τα περισσότερα προϊόντα μέσα στο κατάστημα και η ενημέρωση τού καταναλωτή για τίς τελικές τιμές να είναι σαφής και χωρίς πολύπλοκες εξαιρέσεις...

 

 

Οι κουτοπόνηρες εκπτώσεις, μέρος πρώτο…

Στην ουσία πλασματική έκπτωση σημαίνει, είτε ότι η μείωση τής τιμής δεν αντιστοιχεί με το εκπτωτικό ποσοστό που έχω ανακοινώσει, είτε ότι ανεβάζω τις τιμές τις παραμονές των εκπτώσεων (στην ουσία δηλαδή το ποσοστό κέρδους μου) και με βάση αυτό υπολογίζω την έκπτωση τού προϊόντος, έτσι ώστε στην πραγματικότητα το κέρδος μου παραμένει αμετάβλητο και το κυριότερο ο καταναλωτής δεν έχει κανένα όφελος. Αυτή είναι μία κατηγορία καταστημάτων  που οπωσδήποτε υπάρχει, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί την πλειονότητα. Στην θέση της όμως έχουν ανακαλυφθεί άλλες πρακτικές που δείχνουν νομότυπες, αλλά στην πραγματικότητα περιορίζουν πολύ το εύρος των προσφορών. Η πιο κλασική είναι εκείνη που έχει γίνει πια ανέκδοτο και λέει…

“Ό,τι πάρεις ένα τάλληρο,

άστο κάτω αυτό κυρία μου, αυτό κάνει δέκα…”

 

 

Μπαίνετε σε ένα κατάστημα. Στην βιτρίνα του υπάρχουν οι κλασικές πινακίδες και επιγραφές για εκπτώσεις από 20 έως και 70%, ξεκινάτε να βλέπετε προϊόντα, αλλά οι τιμές είναι ίδιες, έκπτωση πουθενά. Όταν ζητάτε να δείτε τα προϊόντα σε έκπτωση, οι πωλητές σας οδηγούν σε ένα στάντ με τρία κακόμοιρα ρετάλια επάνω και σας ανακοινώνουν υπερηφάνως – “αυτά έμειναν μόνο… δυστυχώς αργήσατε…”. Κι ας έχετε ξυπνήσει από τα χαράματα για να προλάβετε εκείνο το συνολάκι που λαχταράτε εδώ και ένα χρόνο, κι ας έχουν ξεκινήσει οι εκπτώσεις μόλις πριν από δύο ημέρες…

Σύμφωνα με τον συνήγορο τού καταναλωτή λοιπόν, οι πραγματικές εκπτώσεις δεν μπορούν να αφορούν ποσοστό κάτω από το 60% τού συνόλου μέσα στο κατάστημα, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρχει προειδοποιητική ανακοίνωση προς τον καταναλωτή. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι όλα αυτά είναι καλά στην θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τέτοιες αθέμιτες πρακτικές. Οι μόνοι που μπορείτε να “τιμωρήσετε” παρόμοιες τακτικές είστε εσείς κι ας θυσιάσετε μια αγορά που θέλατε πολύ, μην επιτρέπετε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το πορτοφόλι σας και κυρίως με τις επιθυμίες σας.

 

Οι κουτοπόνηρες εκπτώσεις, μέρος δεύτερο…

 

 

Μπαίνετε σε άλλο κατάστημα. Το ίδιο σκηνικό με το πρώτο. Εδώ εκπτώσεις, εκεί εκπτώσεις, πουθενά εκπτώσεις, παρά μόνο σε κάτι ρούχα στοκ που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από την ταινία “Μαριχουάνα, στόπ!” τής δεκαετίας τού 70. Ρωτάτε γιατί δεν έχουν μείωση τιμής τα ρούχα στις κρεμάστρες και η απάντηση έρχεται στερεότυπη και κλασική..

“Αυτά είναι νέες παραλαβές…”

Κι ας βλέπετε το συγκεκριμένο προϊόν δύο χρόνια στην βιτρίνα, κι ας ξέρετε πολύ καλά ότι λόγω των capital controls οι νέες παραλαβές έχουν μειωθεί δραματικά, κι ας ξέρετε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα έχει στοκάρει προϊόντα για τις επόμενες δέκα γενεές. Αυτή είναι μια κλασική και κουτοπόνηρη τακτική που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά τελευταία. Δεν έχει σημασία εάν είναι νομότυπη ή παράνομη, στην Ελλάδα και αλλού, υπάρχει και αυτό που λέγεται “συναλλακτικά ήθη” ή “ηθική των συναλλαγών”. Οι εκπτώσεις είναι εκπτώσεις, σε διαφορετική περίπτωση από τον νόμο λέγονται προσφορές και έχουν τους δικούς τους κανόνες.

 

Οι κουτοπόνηρες εκπτώσεις, μέρος τρίτο…

 

 

Outlet και στοκατζίδικα, το απόλυτο χάος, αλλά και άγνοια και ημιμάθεια. Όταν ρωτήσαμε στοκατζίδικο για τις εκπτώσεις του, η απάντηση ήταν…

“Έχουμε εκπτώσεις όλο τον χρόνο,

απαγορεύεται(!) να κάνουμε εκπτώσεις αυτήν την περίοδο…”

Λοιπόν, κανείς δεν απαγορεύει την έκπτωση στα outlet καταστήματα, εκείνο που προβλέπει ο νόμος είναι ότι στο καρτελάκι θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι προηγούμενες και ενδιάμεσες τιμές (αρχική, πρώτη έκπτωση, δεύτερη κλπ), ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει με σαφή και καθαρό τρόπο την τελική τιμή και να μπορεί να συγκρίνει.

 

Οι κουτοπόνηρες εκπτώσεις, μέρος τέταρτο…

 

 

Βρήκαμε σε κατάστημα προϊόν που είχε πραγματική έκπτωση 60%. Το αγοράσαμε. Το πήγαμε στο ταμείο, ρωτήσαμε. Και μάθαμε με έκπληξη ότι τα προϊόντα με τόσο μεγάλη έκπτωση ούτε έχουν εγγύηση, ούτε επιστρέφονται. Το αφήσαμε στον πάγκο και βγήκαμε από το μαγαζί.

Θυμηθείτε ότι χαμηλές τιμές ή οποιαδήποτε άλλη προσφορά δεν ακυρώνει ποτέ την εγγύηση τού προϊόντος, ούτε το δικαίωμα επιστροφής. Και κάτι πολύ σημαντικό, καθώς σήμερα μιλάμε και για αγορές μέσα από το διαδίκτυο. Η επιστροφή τού προϊόντος μέσα σε 14 ημέρες από την αγορά του (από απόσταση) και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία εκ μέρους σας, ισχύσει κανονικότατα και στην περίοδο των εκπτώσεων, είναι αναφαίρετο δικαίωμα τού καταναλωτή.

Με δυο λόγια – τα δικαιώματά σας ως καταναλωτή που σχετίζονται με την παραλαβή απόδειξης, τις επιστροφές, τις εγγυήσεις και ό,τι άλλο, παραμένουν αναλλοίωτα και στην περίοδο των εκπτώσεων. Επειδή βεβαίως το τοπίο είναι χαώδες και πάντα μπορεί να υπάρξει μια απορία ή μία διαφορά με το κατάστημα, σημειώστε το τηλέφωνο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή1520 και να ξέρετε ότι την όποια διαφορά μπορείτε να επιχειρήσετε να την λύσετε εξωδικαστικά με την βοήθεια τού Συνήγορου τού καταναλωτή.

Πριν ξεκινήσετε την ηλεκτρονική σας βόλτα στα καταστήματα παρακάτω, θυμηθείτε επίσης ότι η κοινή λογική ισχύει και στην σχέση τιμής και ποιότητας. Ένα μπλουζάκι, ακόμη και εάν το έραβαν οι ινδιάνοι Galapahos επί δέκα χρόνια στα βάθη τού Αμαζονίου, δεν παύει να είναι ένα μπλουζάκι και δεν μπορεί να χρειάζεται δύο μηνιάτικα για την αγορά του. Επίσης να θυμάστε ότι η ποιότητα των προϊόντων υποχωρεί όλο και περισσότερο τελευταία για πολλούς λόγους που δεν είναι τής παρούσης, αυτό είναι κάτι που συμπυκνώνεται στην γνωστή φράση που ακούμε συνέχεια “δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά…”. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να ξοδέψετε μια περιουσία για κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και συνήθως σύντομη διάρκεια ζωής.

 

Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις επώνυμων προϊόντων στο διαδίκτυο

 

 

Δυο τελευταία λόγια για τα κριτήρια με τα οποία επιλέξαμε τα παρακάτω καταστήματα.

Το πρώτο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα δείτε διαθέτουν και φυσικά καταστήματα σε πολύ κεντρικά σημεία τής Αθήνας και έτσι εκτός από τους κλασικούς τρόπους παραλαβής στο σπίτι, έχετε και την δυνατότητα παραλαβής από το κατάστημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγη παραπάνω ταλαιπωρία, αλλά σας δίνει την ευχέρεια να εξετάσετε επί τόπου το προϊόν ή να λύσετε πιο άμεσα και εύκολα κάποιες απορίες σας. Σ’ αυτήν την περίπτωση το νόημα τής ηλεκτρονικής παραγγελίας είναι ότι μπορείτε έγκαιρα να “κλείσετε” ένα προϊόν για να μην εξαντληθεί και να το παραλάβετε λίγο αργότερα.

Το δεύτερο. Τα κριτήρια ποιότητας ήταν κυρίως δύο. Επιλέξαμε είτε επώνυμες και πασίγνωστες αλυσίδες στην ελληνική αγορά, είτε επιχειρήσεις με μεγάλη εμπειρία στις ηλεκτρονικές αγορές, που όμως έχουν αξιολογηθεί από τους πελάτες τους με πολύ υψηλό βαθμό. Στην περίπτωση που η βαθμολογία αυτή είναι διαθέσιμη στην σελίδα τους στο facebook, θα μπορείτε να την δείτε μέσα στην φωτογραφία τής επιχείρησης. Απορρίψαμε επιχειρήσεις που συγκέντρωναν πολλά παράπονα για τις παραδόσεις ή τις επιστροφές ή που γενικά είχαν πολύ χαμηλή βαθμολογία από το πελατολόγιό τους.

Τρίτο και τελευταίο. Σε πολλά από τα παρακάτω καταστήματα βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες εκπτώσεις, αλλά φυσικά δεν θα είχε κανένα νόημα να παρουσιάσουμε πέντε ή δέκα μεμονωμένα προϊόντα. Έτσι το μόνο που κάνουμε είναι ότι παραθέτουμε τα ονόματα των εταιριών και τον σύνδεσμο με τον οποίο μπορείτε να μεταφερθείτε στην κεντρική τους σελίδα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να δείτε αναλυτικά τα διαθέσιμα προϊόντα, τις τιμές και τους όρους παραγγελίας.

Βρείτε λοιπόν το αγαπημένο σας κατάστημα ανάμεσα στις σημερινές επιλογές μας και ξεκινήστε με την άνεσή σας τις εκπτωτικές σας αγορές… Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε επάνω στον τίτλο τού καταστήματος και να μεταφερθείτε στην κεντρική ιστοσελίδα τους. Οι περισσότεροι διαφημίζουν εκπτώσεις 50 ή και 70%…

Funkybuddha

 

 

Cosmossport

 

Clodist

 

Celestino

 

Brokers jeans

 

[email protected]

Anel

 

24home.gr

Koolfly

 

Kouzinika

 

Maison Marasil

 

Mat

MediaMarkt

 

Miss Reina

 

Public

 

Sneaker10

 

Spartoo

 

Spitishop

 

Sugarfree

 

Tsakiris Mallas

 

Vaptisi-onlilne.gr

 

 

Το εμπόριο βέβαια είναι πάντοτε εμπόριο, δηλαδή μία οικονομική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο μέρη και πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δυσάρεστες ή ευχάριστες εμπειρίες από αυτήν την δραστηριότητα. Οι απόψεις και οι κρίσεις σας στην περιοχή των σχολίων μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες στους άλλους αναγνώστες.. και μην ξεχνάτε ότι ένα like ή μία κοινοποίηση ενισχύουν σημαντικά τις προσπάθειές μας για ακόμη καλύτερα κείμενα…

 

Ευχόμαστε καλές αγορές και ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι!..

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

alexia

Η Αλεξία σπούδασε κοινωνιολογία στο Essex University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sussex University με αντικείμενο τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στήν Ελλάδα εργάστηκε για πολλά χρόνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο, (Little Bobby Steps Into the World), που είναι διαθέσιμο στην Amazon. Σήμερα ασχολείται ατελείωτες ώρες με το posna.net και σε τακτά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα για ιστοσελίδες σε Αμερική και Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας...

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of
Close Menu

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ

Send this to a friend