Επιστροφή πινακίδων, όσα πρέπει να ξέρετε…

Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε γράψει ένα αναλυτικό άρθρο για το πώς μπορείτε να παραδώσετε τις πινακίδες τού αυτοκινήτου σας στην Εφορία – η διαδικασία δηλαδή που επισήμως ονομάζεται Δήλωση Ακινησίας. Όσοι το σκέφτεστε και θέλετε να ενημερωθείτε για την βήμα-βήμα διαδικασία, μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω, από όσο μπορούμε να ξέρουμε δεν έχει αλλάξει κάτι στην νομοθεσία, αλλά καλού κακού ακολουθείστε τις οδηγίες που σας δίνουμε στο κείμενο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων…

ΠΑΛΑΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παράδοση πινακίδων, όσα πρέπει να ξέρετε…

17shares 16Facebook 1Twitter 0Email 0Print 338Αναγνώσεις Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Digg Del StumbleUpon Tumblr VKontakte Print Email Flattr Reddit Buffer Love This Weibo Pocket Xing Odnoklassniki ManageWP.org WhatsApp Meneame Blogger Amazon Yahoo Mail Gmail AOL Newsvine HackerNews Evernote MySpace Mail.ru Viadeo Line Flipboard Comments Yummly SMS Viber Telegram Subscribe Skype Facebook Messenger Kakao LiveJournal […]

0 comments

Σήμερα λοιπόν, ακολουθούμε την αντίστροφη διαδικασία και αναφερόμαστε στην Άρση Ακινησίας, στην επιστροφή δηλαδή των πινακίδων που έχετε καταθέσει για ένα ακινητοποιημένο όχημα. Οι λόγοι που μπορεί να το θελήσετε αυτό είναι πολλοί – η πιο συχνή αιτία πάντως είναι γιατί βρέθηκε αγοραστής και πρέπει να προχωρήσει η μεταβίβαση τού αυτοκινήτου. Τέλος πάντων, οι λόγοι δεν μάς ενδιαφέρουν εδώ, το σημαντικό είναι πώς θα μπορέσετε να πάρετε πίσω τις πινακίδες που έχουν παραδοθεί, εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία….

Βήμα Πρώτο

Ζούμε στην Ελλάδα και ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαφορές από Εφορία σε Εφορία. Μην διανοηθείτε να εμφανιστείτε στο γκισέ χωρίς προηγουμένως να έχετε πάρει ένα τηλέφωνο και να ζητήσετε να σας πούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εμείς επειδή κοντέψαμε να γεράσουμε στην τηλεφωνική αναμονή, στείλαμε μήνυμα με αντίστοιχο ερώτημα και ω! τού θαύματος η απάντηση ήρθε μέσα στην ίδια μέρα, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω…

Βήμα δεύτερο

Επικοινωνήστε με όποια ασφαλιστική εταιρία επιθυμείτε και ζητήστε την ασφάλιση τού αυτοκινήτου, για να μην ξοδευτείτε από την αρχή ζητήστε τρίμηνη ασφάλιση, (ιδιαίτερα εάν πρόκειται να το πουλήσετε), το κόστος ανάλογα με την περιοχή είναι γύρω στα 50 ευρώ, (τις μέρες που γράφουμε αυτό το κείμενο). Ελπίζουμε όταν παραδώσατε τις πινακίδες να κρατήσατε ένα αντίγραφο από την άδεια κυκλοφορίας, καθώς το χρειάζεται η ασφαλιστική για την έκδοση τού ασφαλιστηρίου. Δεν πηγαίνετε στην Εφορία πριν παραλάβετε το ασφαλιστήριο.

Βήμα τρίτο

Όταν λοιπόν περάσετε την πόρτα τής Εφορίας, εκείνα που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας είναι…

  • Ταυτότητα, (διαφορετικά εξουσιοδότηση στο τρίτο πρόσωπο που θα πάει στην Εφορία αντί για εσάς)
  • Την Δήλωση Ακινησίας, το έγγραφο δηλαδή που είχατε παραλάβει όταν καταθέσατε τις πινακίδες
  • Το ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, (αντίγραφο, δεν χρειάζεται επικύρωση)
  • Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, καθώς θα χρειασθεί να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Θυμηθείτε ότι η Εφορία δέχεται μετρητά έως 100 ευρώ, τα παραπάνω ποσά πληρώνονται μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Βήμα τέταρτο

Πηγαίνετε στο γκισέ και παραδίδετε όλα τα παραπάνω έγγραφα. Ο υπάλληλος θα σας δώσει ένα νέα έγγραφο-αίτηση, όπου συμπληρώνετε τα στοιχεία σας, (βασικά Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ταυτότητα και τόπο κατοικίας και φυσικά υπογραφή).

Αμέσως μετά ο υπάλληλος θα αναζητήσει και θα βρει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Λίγη υπομονή ακόμη και τελειώνουμε…

Επάνω στο ίδιο έγγραφο που παραλάβατε όταν παραδώσατε τις πινακίδες, θα σημειωθεί και η επιστροφή τους. Προσοχή, είναι έγγραφο που το παραλαμβάνετε εσείς, δεν το αφήνετε στο γκισέ…

Βήμα πέμπτο

Από το γκισέ που βρίσκεσθε, ο εφοριακός θα υπολογίσει τα τέλη κυκλοφορίας, θα εκδώσει ένα διπλότυπο είσπραξης και με αυτό στα χέρια θα πάτε στο Ταμείο και θα πληρώσετε. Επιπλέον αμέσως μετά ή πριν, (βλέπετε που υπάρχει η μικρότερη ουρά και αναλόγως κρίνετε…), πηγαίνετε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου και πρωτοκολλείτε την αίτηση για άρση ακινησίας που υπογράψατε πριν από λίγο.

Η καταβολή τελών κυκλοφορίας γίνεται πλέον αναλογικά με το υπολειπόμενο διάστημα έως το τέλος τού χρόνου. Βέβαια υπάρχει και ένα χαράτσι δύο επιπλέον μηνών, αλλά τι νά γίνει, πρέπει να ενισχύσουμε το κακόμοιρο το κράτος… Να θυμάστε ότι για ποσά πάνω από 100 ευρώ χρειάζεται πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Βήμα έκτο και τελευταίο

Επιστρέφετε στο γκισέ αυτοκινήτων, δείχνετε στον υπάλληλο το πρωτοκολλημένο έγγραφο και το αποδεικτικό πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και αυτό ήταν! Οι πινακίδες μαζί με την άδεια κυκλοφορίας έχουν επιστραφεί στα χέρια σας και έχετε τελειώσει.

Δύο ακόμη παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την σημερινή νομοθεσία, από την ώρα που θα παραλάβετε τις πινακίδες έχετε μία εβδομάδα καιρό να περάσετε ΚΤΕΟ, αλλιώς παραμονεύει πρόστιμο.

Τέλος, σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν πληρώνετε το σύνολο των τελών κυκλοφορίας όπως παλιά, αλλά τους μήνες που απομένουν έως το τέλος τού έτους + δύο. Εάν για παράδειγμα πάτε στην Εφορία Μάιο, (όπως εμείς) θα πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας για 10 μήνες, (8 έως το τέλος τού χρόνου + δύο, σύνολο 10 μήνες. Για ένα αυτοκίνητο δηλαδή 1200 κυβικών, δεν θα πληρώσετε 135 ευρώ που είναι το σύνολο για όλο τον χρόνο, αλλά 112 περίπου ευρώ που αναλογούν στους δέκα μήνες).

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

alexia

Η Αλεξία σπούδασε κοινωνιολογία στο Essex University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sussex University με αντικείμενο τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στήν Ελλάδα εργάστηκε για πολλά χρόνια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο, (Little Bobby Steps Into the World), που είναι διαθέσιμο στην Amazon. Σήμερα ασχολείται ατελείωτες ώρες με το posna.net και σε τακτά χρονικά διαστήματα γράφει άρθρα για ιστοσελίδες σε Αμερική και Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας...

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of
Close Menu

Θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε μήνα;

Αποστέλλουμε ένα ενημερωτικό δελτίο κάθε μήνα με όλες τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μας και πιθανώς κάποιες σημαντικές προσφορές στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση αφορά και τα τρία sites που διαχειριζόμαστε, posna.net, tasakos.gr και homedearest.com

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εγγραφή σας!

Χμμ!.. Κάτι δεν πήγε καλά...

Όχι, ευχαριστώ πολύ

Send this to a friend