Τοπική εγκατάσταση WordPress με το Xampp

Αναγνώσεις 41

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Τ[/su_dropcap]ο σημερινό θέμα μας μπορεί να φαίνεται πολύ εξειδικευμένο, αλλά στην πραγματικότητα αφορά χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται με το blogging ή σκοπεύουν να ασχοληθούν στο άμεσο μέλλον και βρίσκονται χαμένοι μέσα σ’ έναν κυκεώνα πληροφοριών και οδηγιών. Πριν λοιπόν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας δούμε επιγραμματικά τι αφορά το σημερινό μας κείμενο και σε ποιους χρήστες τού διαδικτύου μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Να σημειώσω εδώ, πως όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το διαδίκτυο, τα βοηθητικά και αυτοματοποιημένα εργαλεία ήταν πολύ περιορισμένα και αναγκάστηκα να ξοδέψω ατελείωτες ώρες στην δημιουργία ενός site και να ταλαιπωρηθώ από τα πολλά και αναπόφευκτα λάθη που πάντοτε κάνει ένας αρχάριος. Σήμερα όλα αυτά, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα, αλλά υπάρχουν πλέον πάμπολλες εφαρμογές που μπορούν να κάνουν την ζωή σας εύκολη και την απασχόλησή σας με το blogging πραγματικά διασκεδαστική. Όσοι μας διαβάζουν συχνά γνωρίζουν πως για τους νέους ιδιαίτερα χρήστες και κατά την ταπεινή δική μας γνώμη, δεν υπάρχει πλατφόρμα ευκολότερη και πιο ολοκληρωμένη από εκείνη τού wordpress.

Εγκατάσταση WordPress σε πέντε λεπτά…

Παρόλο που το σημερινό άρθρο είναι κατά βάση τεχνικό, θα προσπαθήσουμε, (όπως κάνουμε πάντοτε), να χρησιμοποιήσουμε την πιο απλή γλώσσα, αφού σκοπός μας είναι η ενημέρωση τού αρχάριου χρήστη και ιδιαίτερα εκείνου που ξεκινά τώρα τις προσπάθειες για την δημιουργία μιάς ιστοσελίδας. Να θυμίσουμε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αναφερόμαστε σε δωρεάν λύσεις και εφαρμογές. Μία τέτοια δωρεάν πλατφόρμα είναι και το Xampp με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Ποιους αφορά το Xampp

Εκείνο που συνήθως μαθαίνουν όσοι θέλουν να ξεκινήσουν το δικό τους blog είναι ότι θα πρέπει να επιλέξουν ένα όνομα (domain name), μία εταιρία hosting που θα φιλοξενήσει το site τους και μία πλατφόρμα όπως το WordPress για να το σχεδιάσουν και να το ανεβάσουν στο διαδίκτυο. Για όλες αυτές τις διαδικασίες έχουμε γράψει κι εμείς αρκετές φορές στο posna και έχουμε παρουσιάσει αναλυτικούς οδηγούς με τους οποίους μπορείτε πολύ γρήγορα και εύκολα να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση που απαιτείται.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες χρηστών για τους οποίους θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα μπορούσαν να πειραματιστούν με την δημιουργία ενός blog, να προχωρήσουν βήμα-βήμα τις διαδικασίες και να… κάνουν λάθη χωρίς το άγχος ότι αυτά μπορεί να καταστρέψουν το blog τους. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Εντελώς άπειροι χρήστες που φοβούνται να ξεκινήσουν κατευθείαν την δημιουργία ενός blog και να πληρώσουν έστω και τα λίγα χρήματα για domain name και φιλοξενία, και
  • Περισσότερο έμπειροι χρήστες που διατηρούν ήδη μία ιστοσελίδα, αλλά θέλουν να κάνουν ριζικές αλλαγές στην δομή και στο περιεχόμενό της και θέλουν να δοκιμάσουν αυτές τις αλλαγές σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
  • Επαγγελματίες χρήστες, (γραφίστες, προγραμματιστές κλπ), που δημιουργούν και συντηρούν ιστοσελίδες για τους πελάτες τους και χρειάζονται ένα πειραματικό εργαστήρι για την δουλειά τους.

Ποια θα ήταν η ιδανική λύση για όλους αυτούς; Μα φυσικά μία εγκατάσταση και δοκιμή τής ιστοσελίδας τοπικά στον υπολογιστή τους, μια εγκατάσταση δηλαδή ουσιαστικά offline που δεν θα μπορεί να δει κανένας άλλος, όπου θα μπορούν να κάνουν άπειρα λάθη και να τα διορθώνουν χωρίς τον φόβο μιας κατάρρευσης τού site τους και το σημαντικότερο, (ειδικά για τους αρχάριους χρήστες), να εξοικειωθούν  με το WordPress και να ανεβάσουν την ιστοσελίδα live στο διαδίκτυο, μόνο όταν νιώσουν έτοιμοι και ασφαλείς με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Τέλος, μια τοπική εγκατάσταση wordpress είναι ιδανική και για εκείνους που έχουν ήδη ένα wordpress blog και θέλουν να δοκιμάσουν νέα θέματα (themes) και πρόσθετα (plugins) προτού τα ενεργοποιήσουν κατευθείαν στο διαδίκτυο.

Με δυό λόγια – η εγκατάσταση τού wordpress τοπικά στον υπολογιστή σας έχει μόνο πλεονεκτήματα, είναι απολύτως δωρεάν και σας δίνει τον απόλυτο έλεγχο στην δημιουργία ενός site ή στην τροποποίησή του.

Τι είναι λοιπόν το Xampp;

Ας το δούμε λίγο ανάποδα. Για να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε έναν (τοπικό) server χωρίς την βοήθεια κάποιας πλατφόρμας όπως το Xampp, θα πρέπει χειροκίνητα και ξεχωριστά να εγκαταστήσετε ένα λογισμικό για τον server (Apache), μία γλώσσα προγραμματισμού, (PHP) και ένα λογισμικό διαχείρισης βάσης δεδομένων, (MySQL). Όλα αυτά ακούγονται κινέζικα έτσι δεν είναι; Το Xampp λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από μία πλατφόρμα που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω σε ένα πακέτο και έτσι σάς επιτρέπει να τελειώνετε την τοπική εγκατάσταση τού wordpress μέσα από λίγα κλικς και ελάχιστες ακόμη ενέργειες στους φακέλους τού wordpress. Ένα σημαντικό επίσης πλεονέκτημα τού Xampp είναι πως τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα – Windows, Mac και Linux. Ο σημερινός οδηγός αφορά τα Windows 10, αλλά υποψιάζομαι ότι και στα άλλα λειτουργικά τα πράγματα δεν θα είναι πολύ διαφορετικά.

Προσοχή: Παρά το ότι το Xampp έχει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, υστερεί στο ότι οι εργασίες και δοκιμές τού site τοπικά στον υπολογιστή σας, γίνονται σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο των servers τής εταιρίας που θα επιλέξετε για φιλοξενία στο μέλλον. Για εσάς λοιπόν που έχετε ήδη μίαν ιστοσελίδα το Xampp είναι βεβαίως ιδανικό για πολλές εργασίες και δοκιμές, αλλά εάν θέλετε να προσομοιώσετε την λειτουργία τού site σας σε πραγματικές συνθήκες, θα πρέπει να επιλέξετε την δημιουργία ενός staging site… Αυτή είναι μία διαφορετική διαδικασία που θα πρέπει να δούμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Τοπική εγκατάσταση με το Xampp

Βήμα πρώτο

Πριν απ’ όλα λοιπόν θα πρέπει να μεταφερθούμε στην κατάλληλη ιστοσελίδα για να κατεβάσουμε το Xampp. Εκεί και ανάλογα με το λειτουργικό που χρησιμοποιείτε θα πατήσετε για download, εμείς πατάμε στα Windows…

XAMPP HOMEPAGE

Όταν κατέβει το αρχείο πατάτε επάνω για να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ανάλογα και με το antivirus που έχετε στον υπολογιστή σας, μπορεί να εμφανιστούν κάποια προειδοποιητικά μηνύματα για μείωση ταχύτητας τής εγκατάστασης ή άλλα παρόμοια, εσείς πατήστε ΟΚ για να συνεχιστεί η διαδικασία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος…

Πατάτε λοιπόν Next και στην επόμενη οθόνη θα σας ζητηθεί να καθορίσετε τα στοιχεία που θέλετε να εγκατασταθούν…

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε όλα εκείνα που σας προτείνει η εφαρμογή, επιλέξτε ακριβώς εκείνα που βλέπετε και στην φωτογραφία παραπάνω (αυτά είναι τα μόνα που χρειάζεστε) και πατήστε Next… Στο επόμενο βήμα θα σας ζητηθεί να ορίσετε τον φάκελο στον οποίο θέλετε να εγκατασταθεί το XAMPP…

Η συμβουλή μας είναι να αφήσετε την προεπιλογή όπως είναι και να μην “θάψετε” το XAMPP κάτω από άλλους φακέλους, έτσι ώστε να το βρίσκετε εύκολα με το που ανοίγετε το C… Πατήστε Next και θα βρεθείτε στο επόμενο παράθυρο, όπου θα σας προταθεί η εγκατάσταση τού Bitnami, ένα εργαλείο που αυτοματοποιεί την εγκατάσταση τού WordPress…

Αυτό είναι ένα εργαλείο που δεν το χρειάζεστε, καθώς η χειροκίνητη εγκατάσταση τού WordPress είναι πανεύκολη, οπότε αποτσεκάρετε το κουτάκι και πατάτε Next. Στην επόμενη οθόνη θα ενημερωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Πατήστε και πάλι Next και θα ξεκινήσει η γνωστή διαδικασία…

Όλη η εγκατάσταση κανονικά θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και στην επόμενη οθόνη θα ρωτηθείτε για το εάν θέλετε να ανοίξετε το control panel τού Xampp…

Μέχρι εδώ όλα καλά και εύκολα και πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Προχωράμε λοιπόν στο δεύτερο βήμα…

Βήμα δεύτερο

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται λίγη προσοχή για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σωστά κάποια προβληματάκια, ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά και όσο γίνεται πιο απλά. Εάν στην προηγούμενη οθόνη λοιπόν πατήσετε στο “Finish” θα πρέπει κανονικά να εμφανιστεί ο πίνακας ελέγχου τού XAMPP. Για την όχι πολύ πιθανή περίπτωση αυτό να μην συμβεί, μπορείτε να τον ανοίξετε χειροκίνητα. Εάν τον φάκελο τού XAMPP τον δημιουργήσατε έτσι όπως σας προτείναμε παραπάνω, τότε απλώς πηγαίνετε στο C:\…

Ανοίγετε τον φάκελο και προς το τέλος των περιεχομένων θα βρείτε το εκτελέσιμο αρχείο που πρέπει να ανοίξετε, (καλύτερα ως διαχειριστής)…

Αυτόματα ή χειροκίνητα ο πίνακας ελέγχου θ’ ανοίξει και η πρώτη εικόνα που θ’ αντικρίσετε είναι η παρακάτω…

Βέβαια αυτήν την εικόνα θα βλέπατε εάν ζούσαμε σε έναν κόσμο με ένα πολύ πιο έξυπνο λογισμικό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλές ασυμβατότητες που ταλαιπωρούν τον καθημερινό χρήστη. Εάν λοιπόν δείτε τον παραπάνω πίνακα όλα βαίνουν καλώς και μπορείτε να προσπεράσετε την επόμενη ενότητα, αλλά οι περισσότεροι από εσάς, όταν πατήσουν τα δύο Start μάλλον θ’ αντικρίσουν μία εικόνα όπως η παρακάτω…

Γιατί λοιπόν εμφανίζεται η συγκεκριμένη προειδοποίηση και η αδυναμία τής εφαρμογής να ξεκινήσει; Οι θύρες (Ports) που χρειάζονται τα δύο modules (Apache & MySQL) για να τρέξουν είναι συνήθως οι 80 και 443 και όπως γίνεται αντιληπτό και από το μήνυμα χρησιμοποιούνται από κάποιες άλλες εφαρμογές των windows. Οι “ύποπτοι” εδώ είναι δύο και ο πρώτος είναι το Skype. Απλώς κλείστε το και δοκιμάστε ξανά να πατήσετε τα Start. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, (και δυστυχώς πιθανότατα δεν θα λυθεί), θα πρέπει να δούμε τον δεύτερο “ύποπτο”, ένα πρόγραμμα στα Windows 10 και μόνο που ονομάζεται World Wide Web Publishing Service και δεσμεύει την θύρα 80. Ας δούμε λοιπόν τους δύο τρόπους για να λύσετε οριστικά το πρόβλημα…

Ο πρώτος και περισσότερο “επίσημος” μπορεί να σας φανεί περίπλοκος, αλλά απλώς θέλει κάποια παραπάνω βήματα. Πηγαίνετε λοιπόν στην “Αναζήτηση” των Windows, πληκτρολογείτε services.msc, πατάτε επάνω στο αντίστοιχο αποτέλεσμα που θα βγει και θα εμφανιστούν οι υπηρεσίες των windows μέσα στις οποίες θα πρέπει να βρείτε εκείνη με την ονομασία World Wide Web Publishing Service και να την απενεργοποιήσετε (δεξί κλικ και Stop ή Διακοπή στα Ελληνικά). Αμέσως μετά δοκιμάστε ξανά τα Start στον Πίνακα ελέγχου τού XAMPP και το πρόβλημα λογικά θα πρέπει να έχει λυθεί.

Μπορεί να λύθηκε βεβαίως για εσάς με τα Αγγλικά Windows, αλλά εγώ που χρησιμοποιώ την Ελληνική έκδοση όσο και να έψαξα δεν μπόρεσα να βρω την υπηρεσία στον κατάλογο όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία…

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω βέβαια βρήκα μία μεταφρασμένη υπηρεσία στα Ελληνικά που πιθανότατα είναι εκείνη που αναζητούμε…

Δοκιμάστε λοιπόν να απενεργοποιήσετε αυτήν την υπηρεσία, (δεξί κλικ και διακοπή) και να δοκιμάσετε ξανά την έναρξη τού XAMPP, αλλά επειδή ένας οδηγός θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο πλήρης, (τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που γράφεται) και δοκιμασμένος από όλες τις πλευρές, έχω να σας προτείνω μία λύση ακόμη, που σ’ εμένα τουλάχιστον φάνηκε πολύ αποτελεσματική και έλυσε το πρόβλημα άμεσα..

Ιδού λοιπόν, ανοίγετε την γραμμή εντολών (ξέρετε, πατάτε επάνω στο σημαιάκι στην γραμμή εργαλείων με δεξί κλικ και επιλέγετε Windows Powershell Διαχειριστής) και στην οθόνη που θα εμφανιστεί γράφετε την εντολή iisreset /stop όπως ακριβώς την βλέπετε  και πατάτε Enter…

Μην σας παραπλανά το μήνυμα επιτυχίας που εμφανίζεται, δεν γίνεται κάποια διακοπή τού ίντερνετ, αλλά μόνο τής συγκεκριμένης υπηρεσίας, (την οποία βέβαια εάν κάποια στιγμή σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το XAMPP μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά...).

Επιστρέψτε τώρα στον Πίνακα ελέγχου τού XAMPP, πατήστε Start και λογικά όλα θα πάνε καλά και θα εμφανιστούν τα πράσινα σημάδια τής επιτυχίας…

Εδώ θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τα πρώτα συγχαρητήρια, καθώς έχετε ολοκληρώσει περίπου την μισή διαδικασία εγκατάστασης. Πριν κλείσουμε όμως αυτό το κεφάλαιο, κάτι ακόμη για να είστε απόλυτα σίγουροι για το πετυχημένο αποτέλεσμα. Εάν κάπου σ’ αυτό το σημείο ή οπουδήποτε αλλού, πεταχτεί μπροστά σας ένα μήνυμα από τα Windows σαν το παρακάτω…

Πατήστε οπωσδήποτε Allow access, γιατί διαφορετικά το XAMPP δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει.

Για να τσεκάρετε στο σημείο αυτό ότι όλα είναι σωστά και όμορφα, αντιγράψτε τον σύνδεσμο http://localhost και κάντε επικόλληση στην μπάρα τού browser σας. Λογικά θα πρέπει να εμφανιστεί η παρακάτω σελίδα…

Συγχαρητήρια και πάλι, έχετε πλέον έναν λειτουργικό XAMPP Server έτοιμο για περιπετειώδεις δοκιμές και πειραματισμούς. Βέβαια απομένει να εγκαταστήσουμε το WordPress (την τελευταία έκδοση φυσικά) για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, οπότε λίγη υπομονή ακόμη για τα επόμενα βήματα…

Βήμα τρίτο

Ακόμη και εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το WordPress μην ανησυχείτε, η λήψη του είναι εξαιρετικά εύκολη. Απλώς πηγαίνετε στην Ελληνική σελίδα τού WordPress, (εάν για κάποιο λόγο βρεθείτε στην Αγγλόφωνη εκδοχή μην ανησυχείτε, μπορείτε να αλλάξετε την γλώσσα και μετά την εγκατάσταση)…

Και όταν πατήσετε στο Download WordPress θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα…

Θα χρειασθούν λίγες ακόμη εύκολες, αλλά προσεκτικές κινήσεις.

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποσυμπιέσετε το wordpress zip αρχείο που έχει κατεβεί στον υπολογιστή σας. Όταν τελειώσει η αποσυμπίεση θα πρέπει να αντιγράψετε τον αποσυμπιεσμένο πια φάκελο τού wordpress…

…στον εξής φάκελο: Πηγαίνετε στον φάκελο τού XAMPP μέσα στο C όπως είδαμε παραπάνω, διπλό κλικ και στα περιεχόμενα θα βρείτε έναν φάκελο με το όνομα htdocs…

Ανοίγετε τον φάκελο και κάνετε επικόλληση τον αποσυμπιεσμένο φάκελο τού wordpress. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να μετονομάσετε τον φάκελο σε όποιο όνομα εσείς επιθυμείτε να έχει η ιστοσελίδα σας στον τοπικό server – εμείς επιλέξαμε το όνομα WPMANOS…

Πολύ ωραία, δύο μικρά ακόμη βήματα για να τελειώσετε με την όλη διαδικασία…

Βήμα τέταρτο

Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε την βάση δεδομένων σας (MySQL database). Πηγαίνετε λοιπόν ξανά στον πίνακα ελέγχου και πατάτε Admin στο MySQL…

Στην επόμενη οθόνη που θα εμφανιστεί πατάτε επάνω στην πρώτη καρτέλα αριστερά “Βάσεις δεδομένων” ή Databases…

Στην επόμενη οθόνη συμπληρώστε μόνο το όνομα τής βάσης δεδομένων, (για εμάς WPMANOS, εσείς γράψτε όποιο όνομα δώσατε πριν στον φάκελο τού wordpress που μετονομάσατε) και πατάτε create…



Βήμα πέμπτο και τελευταίο…

Φτάνουμε στο τέλος. Πηγαίνετε στην μπάρα τού browser σας και πληκτρολογείστε την διεύθυνση τού site σας, δηλαδή localhost/όνομα που έχετε δώσει… Λογικά θα εμφανιστεί ο installer τού wordpress…

Προχωρώντας την εγκατάσταση, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα στοιχεία τής βάσης δεδομένων…

Στο Database Name βάζετε το όνομα που έχετε δώσει στην βάση δεδομένων σας και όλα τα υπόλοιπα τα αφήνετε ως έχουν… Πατώντας Submit to wordpress θα ενημερώσει αυτόματα τον φάκελο wp-config.php με τα νέα στοιχεία και είστε έτοιμοι! Το τελευταίο που θα σας ζητηθεί είναι να ορίσετε ένα username και έναν κωδικό, που όταν τα πληκτρολογήσετε…

Θα μεταφερθείτε στον πίνακα ελέγχου τής πρώτης σας τοπικής εγκατάστασης τού wordpress!..

Εάν είστε αρχάριοι θα πρέπει να νιώθετε πολύ περήφανοι για τον εαυτό σας, τα ταξίδι στο διαδίκτυο και το δικό σας προσωπικό αποτύπωμα μόλις ξεκίνησαν! Από εδώ και πέρα επιλέγετε θέμα ή δοκιμάζετε διαδοχικά όποια θέματα σας αρέσουν μέχρι να καταλήξετε στο καλύτερο για εσάς, δοκιμάζετε επίσης την αποτελεσματικότητα των plugins και γενικά κάνετε με μεγάλη άνεση ό,τι δεν θα τολμούσατε να κάνετε σε ένα “ζωντανό” site.

Κάποιες τελευταίες συμβουλές:

  1. Με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε σήμερα μπορείτε να κάνετε όσες εγκαταστάσεις WordPress επιθυμείτε
  2. Ακόμη και όταν ενεργοποιήσετε το site στο διαδίκτυο, η τοπική σας εγκατάσταση μπορεί να συνεχίσει να είναι χρήσιμη για διάφορες δοκιμές και αλλαγές
  3. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανεβάσετε το περιεχόμενο που έχετε φτιάξει τοπικά στην online ιστοσελίδα. Παρόλα αυτά εάν θέλετε να αποφύγετε εντελώς κάθε ασυμβατότητα και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, προτιμήστε την διαδικασία δοκιμών σε ένα staging περιβάλλον
  4. Σε κάποια σημεία οι οθόνες που βλέπετε παραπάνω στα παραδείγματα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να διαφέρουν από εκείνες που θα δείτε εσείς κατά την διαδικασία εγκατάστασης. Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα, προσπαθήστε να μείνετε στο πνεύμα και στην λογική των βημάτων και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.
Καλή αρχή στις προσπάθειές σας και μην ξεχάσετε στα σχόλια να ενημερώσετε και τους υπόλοιπους για την εμπειρία σας με το XAMPP!..

 

Αναγνώσεις 41
5 3 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ιορδάνης Ιορδανίδης
Ιορδάνης Ιορδανίδης
3 years ago

Εξαιρετικό άρθρο

Ι. Ιορδανίδης
Ι. Ιορδανίδης
3 years ago
Reply to  alexia

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμμεση ανταποκριση.
Να είστε καλά.