Πώς να φτιάξετε την δική σας 404 σελίδα

Αναγνώσεις 9

Τι είναι η σελίδα 404;

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Κ[/su_dropcap]άθε μέρα στο διαδίκτυο δημιουργούνται εκατομμύρια σελίδες σε blogs και sites, αλλά την ίδια στιγμή είναι χιλιάδες κι εκείνες που διαγράφονται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Το πρόβλημα όμως είναι πως ακόμη και όταν μία σελίδα έχει διαγραφεί, οι μηχανές αναζήτησης την εμφανίζουν στα αποτελέσματα γι’ αρκετό χρονικό διάστημα μετά την διαγραφή της. Όταν λοιπόν εσείς πατήσετε επάνω σε έναν σύνδεσμο που βλέπετε στα αποτελέσματα τής Google και αυτός ο σύνδεσμος αντιστοιχεί σε μία κατεστραμμένη σελίδα, ο διακομιστής (server) θα σας ειδοποιήσει με το γνωστό, τυποποιημένο και πολύ εκνευριστικό μήνυμα “404, Η σελίδα δεν βρέθηκε” – στην ουσία πρόκειται για μία προκαθορισμένη κωδική απάντηση τού διακομιστή όταν δεν μπορεί να βρεί αντιστοιχία περιεχομένου με τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Μπορείτε ν’ αποφύγετε τις σελίδες 404;

Δύσκολο, πολύ δύσκολο, ειδικά εάν η ιστοσελίδα σας ανανεώνεται τακτικά και έχει πλούσιο περιεχόμενο. Το διαδίκτυο σήμερα κινείται με απίστευτη ταχύτητα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνδέσμους και παραπομπές. Παρόλο που υπάρχουν κάποια πρόσθετα (Plugins για wordpress, αλλά και για τις υπόλοιπες πλατφόρμες) με τα οποία μπορείτε σε τακτά διαστήματα να ανιχνεύετε για σπασμένους συνδέσμους (broken links) το blog σας, πρακτικά είναι αδύνατον να επιδιορθώνετε το πρόβλημα την ίδια στιγμή που δημιουργείται. Αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα κάποιος επισκέπτης σας θα έρθει αντιμέτωπος με την σελίδα σφάλματος 404.

Επηρεάζουν οι σελίδες 404 την αξιολόγηση και την κατάταξη στην Google;

Η ίδια η Google ισχυρίζεται πως οι σελίδες σφάλματος δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά ακόμη και εάν αυτό ισχύει, το ζήτημα είναι πως εσείς δεν θέλετε να χάσετε έναν υποψήφιο αναγνώστη ή πελάτη, καθώς η πρώτη κίνηση που κάνουμε όλοι μας όταν πέσουμε πάνω στο μήνυμα 404, είναι να κλείσουμε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να συνεχίσουμε την αναζήτηση κάπου αλλού. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με το theme που χρησιμοποιείτε, το τυποποιημένο μήνυμα είναι ξερό και άχαρο και δεν βοηθά καθόλου τον επισκέπτη να παραμείνει στο site σας. Αυτό το πρόβλημα λοιπόν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με δύο απλούς τρόπους – ο πρώτος είναι ο τακτικός έλεγχος για broken links και η όσο γίνεται ταχύτερη επιδιόρθωσή τους και ο δεύτερος είναι να δημιουργήσετε μία δική σας σελίδα 404 με την οποία θα προσπαθείτε να κατευθύνετε τον επισκέπτη σας προς άλλες σελίδες ή προϊόντα τού site σας. Πριν δούμε το δεύτερο, (την δημιουργία δηλαδή μίας custom σελίδας 404), ας δούμε έναν εύκολο τρόπο για να ελέγχετε συχνά και να εντοπίζετε τα σφάλματα στο Blog σας.

Εντοπισμός σφαλμάτων με το Google Search Console

Συνδεθείτε με τον κωδικό σας στο Search console τής Google – εάν δεν έχετε μέχρι σήμερα λογαριασμό είναι καλό να τον δημιουργήσετε, καθώς η εφαρμογή αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον blogger που θέλει να έχει μία πανοραμική εικόνα για την ιστοσελίδα του. Αφού συνδεθείτε λοιπόν πηγαίνετε στο μενού αριστερά, πατήστε επάνω στο “Ανίχνευση” και αμέσως μετά “Σφάλματα ανίχνευσης”...

Στην οθόνη που θα σας εμφανίσει πατήστε επάνω στην καρτέλα “Δεν βρέθηκε” και μπροστά σας θα εμφανιστούν όλοι οι προβληματικοί σύνδεσμοι…

Πατώντας σε κάποιον από αυτούς μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και έτσι να εντοπίσετε την σελίδα που έχει το πρόβλημα…

Επιπλέον, πατώντας επάνω στο “Περισσότερα” ή στο ερωτηματικό τής βοήθειας που βλέπετε στην καρτέλα “Δεν βρέθηκε” μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά μία λεπτομερή περιγραφή για τις σελίδες 404 και να αντιληφθείτε ποια από τα σφάλματα τής σελίδας σας είναι σημαντικά και ποια όχι…

Διαφήμιση

Πώς θα φτιάξετε την δική σας 404 σελίδα

Υπάρχουν αρκετά πρόσθετα που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μία custom 404 σελίδα, αλλά η άποψή μας είναι πως τα καλύτερα plugins είναι και τα απλούστερα που κάνουν ακριβώς την δουλειά που χρειάζεται ο (αρχάριος) χρήστης. Εάν λοιπόν δεν ανακατεύεστε με προσθήκες και τροποποιήσεις κώδικα στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε με το παρακάτω πρόσθετο να δημιουργήσετε σε ελάχιστα λεπτά την δική σας 404 σελίδα και να μετατρέψετε το σφάλμα σε πλεονέκτημα. Ας δούμε αυτό το απλούστατο plugin αναλυτικά…

404page – your smart custom 404 error page

Αυτό είναι μάλλον ένα πολύ μεγάλο όνομα για plugin, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε και στην περιγραφή του, εκείνο που κάνει στην ουσία είναι ότι σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε την βαρετή προκαθορισμένη σελίδα σφάλματος με εκείνη που θα φτιάξετε εσείς μέσα από τον επεξεργαστή κειμένου τού wordpress. Αρχικά λοιπόν, ξεκινάτε με την εγκατάσταση και ενεργοποίηση τού πρόσθετου και μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί θα δείτε ότι έχει προστεθεί στο μενού τού διαχειριστικού σας πίνακα…

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε την δημιουργία τής δικής σας σελίδας 404 -στην ουσία θα πρέπει να δημιουργήσετε μία νέα σελίδα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε μέχρι και σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχετε κανέναν περιορισμό για την αισθητική και το περιεχόμενο τής νέας σας σελίδας 404 – μπορείτε να γράψετε όποιες και όσες λέξεις θέλετε, να δημιουργήσετε links προς τα οποία θέλετε να κατευθύνετε τον επισκέπτη σας και να προσθέσετε όσες εικόνες ή ακόμη και video επιθυμείτε. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι υπερβολές πάντα καταστρέφουν το τελικό αποτέλεσμα και γι αυτό προσπαθήστε να τηρήσετε κάποιους απλούς και αυτονόητους κανόνες…

  • Στην φωτογραφία που θα χρησιμοποιήσετε αποφύγετε να βάλετε τον κωδικό 404, στο υποσυνείδητο των χρηστών τού διαδικτύου αυτός ο αριθμός έχει συνδεθεί με το…απόλυτο κενό και η ενστικτώδης κίνησή τους θα είναι να εγκαταλείψουν την σελίδα σας.
  • Σκεφθείτε το πού θα θέλατε να κατευθύνετε τον επισκέπτη σας και τοποθετήστε μέσα στο κείμενο την ανάλογη παρότρυνση και τους αντίστοιχους συνδέσμους – συνήθως η καλύτερη λύση είναι κάποιο από τα δημοφιλή σας κείμενα ή (εάν το σφάλμα αφορά προϊόν), κάποιο από τα υπόλοιπα προϊόντα τής επιχείρησής σας.
  • Είναι χρήσιμο να προσθέσετε και μία φόρμα επικοινωνίας, για την περίπτωση που ο επισκέπτης ή πελάτης σας θελήσει να σας ενημερώσει για το πρόβλημα ή να σας ρωτήσει για την διαθεσιμότητα τού προϊόντος που δεν μπόρεσε να βρει.
  • Προσπαθήστε η εικόνα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι απλή, κατανοητή, να περιλαμβάνει το λογότυπό σας και προπαντός να είναι καλαίσθητη. Εδώ θα χρειασθεί να δουλέψει η φαντασία σας.
  • Μέσα στο κείμενο και πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι καλό να ενημερώνετε τον επισκέπτη για τους πιθανούς λόγους διαγραφής ή καταστροφής τής σελίδας που αναζητά.
  • Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα search box στο τέλος τής σελίδας, έτσι ώστε ο επισκέπτης άμεσα να μπορεί να ξεκινήσει νέα αναζήτηση χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το Blog σας.

Ρυθμίστε το πρόσθετο

Από την στιγμή έχετε ετοιμάσει και δημοσιεύσει την σελίδα σας, όλα τα υπόλοιπα γίνονται με το πάτημα ελάχιστων κλικ. Πηγαίνετε στο μενού και πατήστε επάνω στο 404 Error Page – αυτόματα θα μεταφερθείτε στην μία και μοναδική σελίδα τού πρόσθετου. Αρχικά, αφήνετε όλες τις ρυθμίσεις στις προεπιλογές τους και στο παράθυρο ορίζετε την σελίδα που δημιουργήσατε ως σελίδα 404. Η δική μας έχει την ονομασία “Η σελίδα που ψάχνετε δραπέτευσε”…

Αυτό είναι όλο! Πατήστε από κάτω το κουμπάκι Test Page και θα δείτε ακριβώς αυτό που θα δει και ο επισκέπτης σας σαν μήνυμα σφάλματος. Παρόλο που ο δημιουργός τού πρόσθετου ισχυρίζεται ότι το plugin είναι συμβατό με τα περισσότερα themes, είναι πολύ πιθανόν όταν τεστάρετε την σελίδα να δείτε μόνο την επικεφαλίδα και το κείμενο να απουσιάζει. Στην περίπτωση αυτή επιστρέφετε στα settings και ενεργοποιείτε την τελευταία επιλογή “Activate Compatibility Mode”. Για παράδειγμα, εμείς χρησιμοποιούμε το theme Sydney που ο δημιουργός ισχυρίζεται ότι είναι συμβατό με το πρόσθετο…

Αλλά παρόλα αυτά στην δοκιμή το μόνο που μάς εμφάνιζε ήταν η επικεφαλίδα και μία λευκή σελίδα, μόλις ενεργοποιήσαμε την παραπάνω εντολή, όλα εμφανίστηκαν κανονικά…

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Εάν θέλετε να τσεκάρετε την σωστή λειτουργία τού πρόσθετου, δεν έχετε παρά να μπείτε ξανά στο search console τής Google, να βρείτε τις σελίδες 404 και να πατήσετε επάνω σε κάποια από αυτές – εάν όλα έχουν πάει καλά θα δείτε την δική σας σελίδα 404 να εμφανίζεται μπροστά σας. Περιττό να πούμε ότι μπορείτε να επεξεργαστείτε την σελίδα οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε και να την προσαρμόσετε στις εκάστοτε ανάγκες σας.

Είναι επίσης αυτονόητο πως το καλύτερο όλων είναι να εντοπίζετε τα σφάλματα και να τα διορθώνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, οι σπασμένοι σύνδεσμοι δεν κάνουν καλό στην εικόνα τής ιστοσελίδας σας. Καθώς όμως είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή ο επισκέπτης σας να βρεθεί μπροστά σε ένα σφάλμα, με αυτό το πρόσθετο μπορείτε πανεύκολα και χωρίς επιβάρυνση τού server σας να φροντίσετε αυτή η εμπειρία να μην είναι δυσάρεστη για εκείνον και να αποδειχθεί ωφέλιμη για σας και την δουλειά σας…

Αναγνώσεις 9
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments