Πως να μειώσετε το μέγεθος των φωτογραφιών για το blog σας

Αναγνώσεις 18

Το πρόβλημα

 

Ἀκόμη και όσοι ασχολούνται εντελώς ερασιτεχνικά με το blogging, γνωρίζουν ὀτι το μέγεθος των φωτογραφιών που ανεβάζουν στο wordpress ή και σε οποιαδήποτε ἄλλη πλατφόρμα, είναι μεγάλος πονοκέφαλος, καθώς μπορεί να αυξήσει δραματικά τον χρόνο φόρτωσης τής κάθε σελίδας, να απομακρύνει αναγνώστες και να επηρεάσει δραστικά την κατάταξη και την αξιολόγηση από τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό plugins εκεί έξω που αναλαμβάνουν την συμπίεση των φωτογραφιών την ώρα που τις ανεβάζετε στο ιστολόγιό σας -για παράδειγμα, ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα είναι το Smush που μπορείτε να το βρείτε πανεύκολα και στην δωρεάν έκδοσή του στο αποθετήριο του wordpress, όπως και δεκάδες άλλα plugins που κάνουν την ίδια δουλειά.

Παρόλα αυτά, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε ένα γρήγορο και χωρίς προβλήματα site είναι η “χειροκίνητη” επεξεργασία – η μείωση δηλαδή τού μεγέθους της φωτογραφίας πριν από το upload, έτσι ώστε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά της πριν από την δημοσίευση. Την ίδια στιγμή ο χρόνος για έναν blogger, (και ιδιαίτερα για εκείνους που τα κάνουν όλα μόνοι τους, από τα τεχνικά έως και τις δημοσιεύσεις...), είναι πολύτιμος και φυσικά κανείς δεν μπορεί να ασχολείται επί ώρες με την επεξεργασία των φωτογραφιών του, ιδιαίτερα εάν ο αριθμός τους είναι μεγάλος, (και συνήθως τα περισσότερα sites σήμερα χρησιμοποιούν πάρα πολλές φωτογραφίες).

Όλα τα καλά και επί πληρωμή προγράμματα φωτογραφιών, (όπως το Photoshop), διαθέτουν συνήθως μία σχεδόν αυτόματη μείωση μεγέθους τής φωτογραφίας που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο διαδίκτυο – τί γίνεται όμως με εκείνους (και είναι φυσικά οι περισσότεροι), που δεν έχουν ή δεν θέλουν να διαθέσουν τόσα χρήματα; Επιπλέον υπάρχουν online προγράμματα που αναλαμβάνουν να κάνουν την ίδια δουλειά σχετικά γρήγορα, αλλά έχουν ταυτόχρονα και πολλά μειoνεκτήματα: Άλλα απαιτούν εγγραφή, άλλα αργούν να στείλουν την επεξεργασμένη φωτογραφία στο email σας και άλλα έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες ή είναι πολύ δύσχρηστα όταν θέλετε να επεξεργαστείτε μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Μπέρδεμα και χαμένος χρόνος.

 

 

Η λύση

 

Η εντελώς δωρεάν και απόλυτα αποτελεσματική λύση υπάρχει, έχει το όνομα IrfanView και σήμερα σάς παρουσιάζουμε πώς μπορείτε να την αποκτήσετε και να ανεβάζετε φωτογραφίες με απόλυτο τον έλεγχο του μεγέθους και της ποιότητάς τους. Το Irfanview είναι στην πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και  μπορείτε να επεξεργαστείτε φωτογραφίες με εκατό διαφορετικούς τρόπους, ανάμεσά τους και η μείωση μεγέθους με τον κλασικό τρόπο (αλλαγή pixel, καθορισμός νέου ύψους και πλάτους, προκαθορισμένο μέγεθος σε kb κλπ). Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, το Irfanview συνςεργάζεται και με μία σειρά από (προαιρετικά) plugins και ανάμεσά τους το Riot (Radical Image Optimization Tool), το οποίο κάνει ακριβώς αυτήν την δουλειά: Μειώνει δηλαδή μέσα από προκαθορισμένες επιλογές το μέγεθος της φωτογραφίας, έτσι ώστε να την ανεβάσουμε στο blog μας με όσο γίνεται λιγότερα kb χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί η ποιότητά της – τουλάχιστον στα μάτια εκείνου που την αντικρύζει στήν οθόνη. Στην πραγματικότητα μάλιστα, μπορείτε να κατεβάσετε το Riot ως αυτόνομο δωρεάν προγραμματάκι και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά από την στιγμή που μπορείτε να έχετε ένα ολοκληρωμένο επεξεργαστή εικόνας με πολλές δυνατότητες γιατί να συμβιβαστείτε με το λιγότερο; Άλλωστε το IrfanView είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα για εκείνα που προσφέρει, στο σύνολο μαζί με τα plugins δεν ξεπερνά τα 28 Mb.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά, δηλαδή το download του Irfanview. Τίποτε περίεργο στην γνωστή διαδικασία που ακολουθούμε για όλα τα προγράμματα. Η αναζήτηση στο google θα εμφανίσει το Irfanview πρώτο, πατάμε τον σύνδεσμο

 

 

…και εμφανίζεται η κεντρική σελίδα τού Irfanview, που μοιάζει να έχει βγεί από σελίδα BETA της δεκαετίας του 80. Τέλος πάντων, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και (όχι πάντα) η εμφάνιση…

 

 

‘Oλα είναι έτοιμα στην βασική σελίδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε την έκδοση που θέλετε, (32 ή 64 bit) και να κατεβάσετε πρώτα το βασικό πρόγραμμα IrfanView, το exe αρχείο δηλαδή, και να το τρέξετε στον υπολογιστή σας.

 

 

Στην πορεία θα σας ρωτήσει για τα αρχεία που θέλετε να συσχετίσετε με το πρόγραμμα, αλλά επειδή το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλετε ακόμη το Irfanview ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, δεν χρειάζεται να επιλέξετε τίποτα, απλώς προχωρήστε..

 

 

Το πρόγραμμα θα επιχειρήσει επίσης να σας ενημερώσει για τις βελτιώσεις και τις προσθήκες στην νέα του έκδοση, αλλά επειδή το πιθανότερο είναι όλα αυτά να σας φανούν κινέζικα, συνεχίστε την εγκατάσταση, έχετε όλο τον καιρό αργότερα να ενημερωθείτε για εκείνα που πρέπει…

 

 

Η εγκατάσταση δεν κρύβει τίποτε το περίεργο και σε ελάχιστο χρόνο θα έχετε την συντόμευση τού προγράμματος στην επιφάνεια εργασίας σας…

 

 

Αμέσως μετά επανερχόμαστε στην κεντρική σελίδα τού IrfanView και κατεβάζουμε το αντίστοιχο αρχείο με τα plugins..

Διαφήμιση

 

 

Πατάμε επάνω στο αρχείο και ξεκινάμε την εγκατάσταση… σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα έχετε τελειώσει και τα plugin θα έχουν ενσωματωθεί στο βασικό πρόγραμμα.

Η διαδικασία

Φυσικά το Irfanview όπως είπαμε και πριν, έχει πάμπολλες δυνατότητες, όμως εμείς σήμερα θα δούμε μόνο εκείνη που σχετίζεται με την προετοιμασία των φωτογραφιών για το web.

Πατάμε λοιπόν δεξί κλικ επάνω στην φωτογραφία που θέλουμε να μικρύνουμε και αμέσως μετά την εντολή “Άνοιγμα με…”, θα δούμε ότι το IrfanView είναι πρώτο στην σειρά..

 

 

Πριν προλάβετε να ανοιγοκλείσετε τα βλέφαρά σας, η φωτογραφία θα ανοίξει στο πρόγραμμα…

 

 

…και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο File και να επιλέξετε την εντολή Save for web…

 

 

…σε δέκατα του δευτερολέπτου θα εμφανιστεί μπροστά σας το πριν και το μετά, η αρχική δηλαδή φωτογραφία και η συμπίεσή της…

 

 

Η απλότητα τού προγράμματος είναι εξαιρετική. Όπως βλέπετε από προεπιλογή είναι ρυθμισμένο σε μία συμπίεση 75%, μπορείτε φυσικά να αλλάξετε το ποσοστό και την επόμενη φορά θα το βρείτε προεπιλεγμένο. Στην πραγματικότητα, δεν έχετε να κάνετε τίποτε άλλο, (από την στιγμή που είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα), από το να πατήσετε save…

 

 

…και η νέα μικρότερη σε μέγεθος φωτογραφία θα αποθηκευθεί στον φάκελο που επιθυμείτε, το IrfanView μάλιστα στην νέα του έκδοση διαβάζει τον φάκελο προέλευσης τής φωτογραφίας και την αποθηκεύει στο ίδιο σημείο με overwrite, αλλά βεβαίως σάς ρωτά πριν ολοκληρώσει την διαδικασία – όλα αυτά μπορείτε να τα αλλάξετε από τις ρυθμίσεις του προγράμματος. Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία παραπάνω, η μείωση του μεγέθους είναι εντυπωσιακή, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιήσαμε αυτήν την εικόνα μόνο για τις ανάγκες τού παραδείγματος – κανονικά οι φωτογραφίες που ανεβάζετε για το blog σας θα πρέπει να είναι κάτω από 100 kb, όσο πιο κάτω τόσο το καλύτερο.

Αυτό ήταν όλο! Τώρα έχετε τον τρόπο να αλλάζετε το μέγεθος των φωτογραφιών σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παρόλα αυτά η συμβουλή μας είναι κάποια στιγμή που θα έχετε τον χρόνο, να εξερευνήσετε το IrfanView, (σημειώστε πως η δωρεάν έκδοση επιτρέπει μόνο την προσωπική χρήση), και να ανακαλύψετε τις πολλές δυνατότητές του. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζετε το μέγεθος και να επεξεργάζεστε πολλές φωτογραφίες μαζί, μέσα από προκαθορισμένες επιλογές μεγέθους και άλλων παραμέτρων. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και ο σκοπός τού σημερινού κειμένου είναι να σάς παρουσιάσει μία μόνο από τις δεκάδες επιλογές τού προγράμματος…



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 18
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments