Ξενοδοχεία, οι καλύτερες τιμές στο ίντερνετ

Αναγνώσεις 6

 

Τα τεράστια μεγέθη τής τουριστικής βιομηχανίας

 

Για πολλές χώρες στον κόσμο, (και οπωσδήποτε για την Ελλάδα), ο τουρισμός αποτελεί, αν όχι την μοναδική, σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων και βασικό στήριγμα στο εθνικό εισόδημα. Εάν εφέτος (2017), οι αφίξεις στην Ελλάδα αγγίξουν τα 30.000.000, τότε η συνεισφορά τού τουρισμού στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα προσεγγίσει το 20% – πραγματικά ένα θηριώδες ποσό για έναν και μόνο κλάδο της οικονομίας. Από αυτά τα ποσό υπολογίστε ότι τα 2/3 ανήκουν στο φαγητό και στην διαμονή. Εάν πολλαπλασιάσετε τα νούμερα σε παγκόσμια κλίμακα το οικονομικό αποτέλεσμα είναι αστρονομικό και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο ότι και στο διαδίκτυο, υπάρχουν πλέον χιλιάδες ιστοσελίδες που συναγωνίζονται σκληρά για το ποια θα πρωτοπάρει από εσάς την περιβόητη κράτηση ξενοδοχείου που θα χρειασθείτε για τις διακοπές σας…

 

 

Πόσο όμως πραγματικές είναι οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο διαδίκτυο;

 

 

Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για ξενοδοχεία στο ίντερνετ, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι εάν μετά από ώρες αναζήτησης και συγκρίσεων πετυχαίνετε πραγματικά καλύτερη τιμή από εκείνη που θα σάς πρόσφερε ο ίδιος ο ξενοδόχος σε μία απευθείας διαπραγμάτευση. Στο σημείο αυτό λοιπόν και πριν δούμε την καλύτερη μέθοδο για να πετύχετε χαμηλές τιμές στην διαμονή σας, ας δούμε ένα δυο πραγματάκια που είναι σημαντικά για την συνέχεια.

Υπάρχει ένα κοινό μυστικό όταν μιλάμε για ξενοδοχεία και συμπυκνώνεται στην μαγική λέξη πληρότητα. Κανένας ξενοδόχος δεν έχει όρεξη να “πουλά” εκπτώσεις σε μηχανές αναζήτησης ή πρακτορεία ταξιδίων, αλλά αυτός είναι ένας εύκολος και σχετικά φθηνός τρόπος να διασφαλίσει γεμάτα δωμάτια για όσο μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην χρονιά. Ταυτόχρονα “γλυτώνει” κάποιες ανταμοιβές που θα έδινε σε τακτικούς ή πολύ καλούς πελάτες, καθώς αυτά τα δωράκια χάνονται όταν δεν κλείνετε απευθείας δωμάτιο μέσα από το booking τού ξενοδοχείου. Από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά – οι μεγάλες ιστοσελίδες κρατήσεων τζιράρουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και τα κέρδη τους βασίζονται στην αξιοπιστία της φθηνότερης τιμής και φυσικά την ποσότητα κρατήσεων, σκεφθείτε ότι μόνο το booking.com, (μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που θα δούμε παρακάτω…), διαχειρίζεται 1.200.000 κρατήσεις μέσα σε μία μόνο ημέρα – δεν χρειάζεται να είστε μαθηματικοί για να κάνετε τους υπολογισμούς. Ακόμη και με μία ελάχιστη προμήθεια επί των κρατήσεων, το κερδοφόρο αποτέλεσμα είναι τρομακτικό.

Στο σημερινό κείμενο λοιπόν ελέγχουμε το Booking.com και τις προσφορές του, το Trivago.gr και την δυνατότητά του να βρίσκει όντως την χαμηλότερη τιμή ανάμεσα σε όλες τις πλατφόρμες κρατήσεων και ταυτόχρονα προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν μάς συμφέρει ή όχι η διαπραγμάτευση με το ίδιο το ξενοδοχείο, χωρίς μεσολαβητές.

Και μια τελευταία παρατήρηση πριν μπούμε στην ουσία. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι τιμές των ξενοδοχείων και οι αυξομειώσεις τους διαφέρουν πολύ από εκείνες των αεροπορικών κρατήσεων που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις – δυστυχώς ή ευτυχώς, οι τιμοκατάλογοι των ξενοδοχείων ελάχιστα μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο. Με την έννοια αυτή δεν έχει νόημα να το ψάχνετε για μήνες και να καθυστερείτε τις κρατήσεις σας – εάν ακολουθήσετε την σημερινή απλή μέθοδο που σας προτείνουμε μπορείτε πολύ γρήγορα να εντοπίσετε και να κλείσετε το καλύτερο δωμάτιο για τις διακοπές σας.

 

Booking.com

 

Το Booking.com είναι πια σήμερα μία μεγάλη εταιρία ανεύρεσης και κράτησης καταλυμάτων και εδρεύει στην Ολλανδία, αν και πλέον από το 2005 είναι αμερικανικών συμφερόντων. Πρόκειται για την πιο γνωστή πλατφόρμα κρατήσεων στον κόσμο και η δύναμή του, (εκτός από τις προσφορές) είναι οι ίδιοι οι πελάτες του που μετά από την ταξιδιωτική τους εμπειρία καλούνται να βαθμολογήσουν (αναλυτικά τις περισσότερες φορές) την ποιότητα τού ξενοδοχείου που έμειναν. Κατά καιρούς βέβαια έχουν υπάρξει ερωτήματα και αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα αυτών των αξιολογήσεων – θα δούμε παρακάτω κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή όχι. Η επιθετική πολιτική τού Booking.com είναι τέτοια, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει νομικές προστριβές με άλλες εταιρίες και σε διάφορες χώρες η ιστοσελίδα έχει προβλήματα με τις επιτροπές υγιούς ανταγωνισμού και μονοπωλιακών πρακτικών. Παρόλα αυτά η κυριαρχία της Booking.com στις 225 χώρες που καλύπτει σήμερα είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Trivago.gr

 

Η Trivago έχει έδρα την Γερμανία, εξυπηρετεί περίπου 20.000.000 χρήστες κάθε μήνα, ενώ στην Ελλάδα η παρουσία της ξεκίνησε το 2008. Η λειτουργία της ξεκινά εκεί που σταματά το Booking.com –  στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης που ψάχνει όλες τις σημαντικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων, (όπως το Booking.com) και βρίσκει τις καλύτερες τιμές. Η όλη ιστορία θυμίζει τις ρώσικες μπάμπουσκες – υπάρχουν πολλά ξεχωριστά ξενοδοχεία με διαφορετικές τιμές, κατόπιν δημιουργείται η Booking.com που μαζεύει όλα αυτά τα ξενοδοχεία σε μία σελίδα κι έπειτα έρχεται η Trivago που συγκεντρώνει όλες τις πλατφόρμες που είναι παρόμοιες με το Booking.com στην δική της σελίδα. Προφανώς είναι μία διαδικασία προσφιλής στο διαδίκτυο που δεν τελειώνει πουθενά, φτιάχνοντας μία πυραμίδα… το σύστημα μπάμπουσκα λοιπόν που σάς προτείνουμε σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο, από την κλιμακούμενη αναζήτηση σε μία όλο και ευρύτερη βάση δεδομένων και την σύγκριση τιμών ανάμεσά τους…

 

 

Δοκιμές, κρατήσεις και αποτελέσματα

 

Η πρώτη μας δοκιμή ξεκίνησε από την Αθήνα και ένα από τα πιο γνωστά και παλαιά ξενοδοχεία της, το Hilton. Ξεκινάμε λοιπόν την αναζήτησή μας από την βάση προς τήν κορυφή, με άλλα λόγια από το σύστημα κρατήσεων τού ίδιου τού ξενοδοχείου. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι για ένα τόσο γνωστό, μεγάλο και διάσημο ξενοδοχειακό συγκρότημα, η σελίδα των κρατήσεών του δεν είναι και η πιο σύγχρονη – τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά… αυτονόητο βέβαια ότι πάντοτε συγκρίνουμε ίδια δωμάτια (όπου αυτό είναι δυνατόν...) για τίς ίδιες ημερομηνίες… Στο πρώτο βήμα των κρατήσεων θα πρέπει να συμπληρώσουμε τις επιθυμητές ημερομηνίες…

 

 

… και αμέσως μετά θα εμφανιστούν τα διαθέσιμα δωμάτια με τις αντίστοιχες τιμές…

 

 

Πάμε τώρα να βάλουμε ακριβώς τα ίδια στοιχεία στο Booking.com… Η επιλογή τού Hilton ήταν τυχαία από την μεριά μας, αλλά φαίνεται ότι πέσαμε στην περίπτωση…

 

 

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι η τιμή, εάν κάνετε τις διαιρέσεις βγαίνει στα 249 ευρώ την ημέρα, ελάχιστα κάτω δηλαδή από την επίσημη τιμή τού ίδιου τού ξενοδοχείου. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο διάστημα που κάναμε την δοκιμή η συνεργασία Hilton και Booking.com δεν περνά τις καλύτερες στιγμές της… Επειδή όμως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια λάθους, προχωρούμε παρακάτω και ξεκινάμε να τσεκάρουμε τιμές και στην Trivago… αφού συμπληρώσουμε την φόρμα με ημερομηνίες και όνομα ξενοδοχείου, το πρώτο που διαπιστώνουμε είναι ότι πράγματι στην συγκεκριμένη επιλογή διαμονής το Booking.com ατύχησε… βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του που είναι η ιστοσελίδα Hotels.com

 

 

Όταν όμως πάμε ψηλά στα αποτελέσματα διαπιστώνουμε πως, ανάμεσα σε άλλες αδιάφορες προσφορές, υπάρχει μία που πράγματι ξεχωρίζει με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες… η ιστοσελίδα Amoma.com έχει πετύχει τιμή στα 177 ευρώ με πρωϊνό

 

 

Και για να ολοκληρώσουμε την δοκιμή μας και φυσικά να προχωρήσουμε στην κράτηση εάν μάς ενδιαφέρει να μείνουμε στο Hilton με αυτήν την σοβαρή έκπτωση, πατάμε το βελάκι δίπλα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και η Trivago μάς μεταφέρει άμεσα…

Διαφήμιση

 

 

Αυτό ήταν, μέσα από μία κλιμακούμενη διαδικασία που δεν κράτησε παραπάνω από 15 λεπτά το “σύστημα μπάμπουσκα” μάς οδήγησε στην χαμηλότερη τιμή που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Εύκολο έτσι; Άλλες φορές θα πετύχετε την καλύτερη τιμή στο Booking.com και άλλες φορές όχι, όμως με την επιβεβαίωση από την Trivago η διασταύρωση είναι ασφαλής και μπορείτε να βρείτε πάντα μία χαμηλή τιμή. Εμείς συνεχίσαμε με περίπου ακόμη δέκα δοκιμές για ξενοδοχεία στο εξωτερικό και από αυτές, στις τρείς περιπτώσεις το Booking.com είχε την χαμηλότερη προσφορά, αλλά και πάλι το στατιστικό δείγμα δεν είναι ασφαλές για την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων.

Εκείνο που επίσης διαπιστώσαμε είναι ότι στην Ελλάδα οι διαφορές είναι σχετικά μικρές και πολλές φορές υπάρχει έλλειψη συνεννόησης και άμεσης ενημέρωσης των αλλαγών τουριστικών περιόδων. Για παράδειγμα, προχωρήσαμε σε μία ακόμη δοκιμή με έναν ξενώνα που γνωρίζουμε καλά γιατί έχουμε μείνει πριν από λίγο καιρό (με πολύ καλές εντυπώσεις) – αναζητούμε λοιπόν το Lila guest house στην Ερμούπολη τής Σύρου. Ξεκινάμε και πάλι από την επίσημη ιστοσελίδα τού ξενοδοχείου (παιδιά ο ξενώνας σας είναι πολύ όμορφος, αλλά βελτιώστε λίγο την σελίδα, κουβαλά κάποια bugs που εμποδίζουν την ανάγνωση)…

 

 

Για 6 νύχτες λοιπόν, από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου, το ξενοδοχείο ζητά 540 ευρώ δηλαδή 90 ευρώ για κάθε νύχτα. Για την ίδια ακριβώς περίοδο η τιμή στο Booking.com είναι ακριβώς η ίδια

 

 

…κάτι που επιβεβαιώνουμε και μέσα από την Trivago…

 

 

…αλλά και το γνωστό και μη εξαιρετέο Tripadvisor...

 

 

Συμπεράσματα

 

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επί μακρόν με διάφορα παραδείγματα, (παίξαμε αρκετά με τις κρατήσεις σε διάφορες πλατφόρμες…), αλλά τα συμπεράσματα παραμένουν τα ίδια, ας προσπαθήσουμε να τα συμμαζέψουμε με απλό και σύντομο τρόπο…

 

  • Χρησιμοποιείστε το σύστημα μπάμπουσκα για τις κρατήσεις σας, (ξενοδοχείο – Booking.com – Trivago), μέσα από αυτήν την τριπλή διασταύρωση είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να σας ξεφύγει η χαμηλότερη τιμή
  • Μην καθυστερείτε για πολύ τις κρατήσεις σας, όσο πλησιάζετε προς την ημερομηνία που σάς ενδιαφέρει τόσο πιο δύσκολο είναι να πετύχετε καλύτερη τιμή
  • Μην επαναπαύεστε με τις φωτογραφίες τού Booking.com στην πρώτη σελίδα, δεν απεικονίζουν πάντα πιστά την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όσο αφορά τους τομείς τής καθαριότητας και τού μεγέθους τού δωματίου. Ακόμη και εάν έχετε κλείσει μέσω booking.com ή trivago, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον ξενοδόχο και να επιβεβαιώσετε τα σημεία που είναι πολύ σημαντικά για εσάς, (για παράδειγμα πού βλέπει το δωμάτιο, εάν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον κρεβατιού, ενσωμάτωση πρωϊνού στην τιμή και άλλα παρόμοια)
  • Μην παραλείπετε ποτέ να διαβάσετε προσεκτικά τις κριτικές των πελατών που έζησαν από πρώτο χέρι τους χώρους και το service τού ξενοδοχείου – σε γενικές γραμμές πρόκειται για πραγματικές αξιολογήσεις και πολύ χρήσιμες εάν έχετε κάποια ιδιοτροπία ή συγκεκριμένη απαίτηση. Μην υποτιμάτε κάποιο παράπονο πελατών σε ένα κατά τα άλλα άριστο ξενοδοχείο, που όμως μπορεί να χαλάσει τις διακοπές σας. Εάν είστε για παράδειγμα πολύ ευαίσθητος στον ύπνο και απέναντι από το ξενοδοχείο είναι το δημοφιλέστερο μπαράκι τής νήσου, οι κατά τα άλλα ευγενικοί οικοδεσπότες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι αυτό
  • Εάν ταξιδεύετε πολύ συχνά και θέλετε να δημιουργείτε προσωπική σχέση με τον ξενοδόχο σε κάθε μέρος που επισκέπτεστε, είναι προτιμότερο να συζητάτε απευθείας την τιμή μαζί του. Εάν όμως (όπως οι περισσότεροι…) θέλετε να αλλάζετε προορισμούς και ταξιδεύετε το πολύ μία με δύο φορές τον χρόνο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε την παραπάνω μέθοδο. Το ίδιο και εάν προέκυψε κάτι ξαφνικό και χρειάζεστε οικονομική κράτηση τής τελευταίας στιγμής
  • Γενικά θυμηθείτε ότι θα πρέπει να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας και ότι ο νόμος στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως με το μέρος σας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η εικόνα που θα αντικρίσετε στο ξενοδοχείο που έχετε κλείσει είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνα που σας υποσχέθηκαν, έχετε κάθε δικαίωμα να αρνηθείτε και να ζητήσετε το δωμάτιο και τις ανέσεις για τις οποίες πληρώσατε

 


Καθώς το θέμα είναι τεράστιο και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, θα βοηθούσε πολύ ο σχολιασμός σας και η κατάθεση τής εμπειρίας σας από την χρήση ιστοσελίδων διακοπών. 
Καθώς το καλοκαίρι είναι προ τών πυλών, σάς ευχόμαστε να έχετε εφέτος την καλύτερη εμπειρία διαμονής… Καλές διακοπές!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 6
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments