Η σημασία τού Caching στο WordPress

Αναγνώσεις 14

Εισαγωγικά

Για να αστειευτούμε και λίγο, φανταστείτε όλη την διαδικασία σαν ένα σπιτικό φαγητό – για να το μαγειρέψετε θέλετε αρκετή ώρα και φροντίδα, όταν όμως θέλετε να το ξαναφάτε την επόμενη ημέρα, απλώς το βγάζετε από το ψυγείο και το ζεσταίνετε για λίγα λεπτά. Το παράδειγμα φαίνεται αστείο, αλλά κάπως έτσι είναι σε απλά Ελληνικά η λειτουργία τού caching.

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Ό[/su_dropcap]ταν κάποιος ξεκινά την δημιουργία ενός site στο WordPress, όλα μοιάζουν όμορφα και γοητευτικά – η αρχική εγκατάσταση σήμερα πια γίνεται με ένα κλικ, φωτογραφίες και κείμενα δημιουργούνται και δημοσιεύονται πανεύκολα και γενικά, πολλά από εκείνα που παλαιότερα απαιτούσαν βαθύτερες γνώσεις και ατελείωτο χρόνο έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί, σε μία προσπάθεια ο χρήστης να επικεντρώνεται στο περιεχόμενο και όχι στα τεχνικά ζητήματα ή στον κώδικα τής ιστοσελίδας.

Το WordPress είναι όμως μία βασική πλατφόρμα, (η καλύτερη κατά την γνώμη μας που διαθέτουμε σήμερα), που είναι αδύνατον να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και όλες τις ανάγκες των χρηστών, γι’ αυτό και προσφέρει μεγάλη ελευθερία, (σχεδόν απόλυτη ελευθερία), στην διαμόρφωση ενός site. Ωραία λοιπόν, βρήκατε μία σοβαρή hosting company, εγκαταστήσατε το WordPress, γράψατε και το πρώτο σας κείμενο και το κοινοποιήσατε περήφανοι στα κοινωνικά δίκτυα. Θέλετε όμως περισσότερα, πάντα θα θέλετε περισσότερα για το προσωπικό σας δημιούργημα. Αναζητάτε ομορφότερες σελίδες, περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας, καλύτερη επικοινωνία, καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης τής σελίδας. Και αρχίζετε να ψάχνετε στο διαδίκτυο και μέσα σε λίγες ώρες σάς πιάνει πονοκέφαλος. Γιατί; Διότι το σαλόνι ενός αυτοκινήτου είναι πάντοτε ομορφότερο και ευκολότερο στην διαχείρισή του, από την μηχανή που κρύβεται κάτω από το καπό. Τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα από όσο τα είχατε φανταστεί και σύντομα αντιλαμβάνεστε ότι πίσω από κάθε όμορφη και γρήγορη ιστοσελίδα, κρύβονται ατελείωτες ώρες ανάγνωσης και δοκιμών.

Μην αγχώνεστε, ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα η διαχείριση ενός WordPress site είναι λιγότερο χαώδης από ότι φαίνεται στην πρώτη προσέγγιση και οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα όμορφο και λειτουργικό site είναι μετρημένες στα δάκτυλα και μπορούν να καλυφθούν σχεδόν όλες με την βοήθεια των πρόσθετων (plugins). Και οπωσδήποτε ένα από τα σημαντικότερα πεδία, στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι εκείνο τής ταχύτητας, τής όσο γίνεται δηλαδή ταχύτερης εμφάνισης τής σελίδας σας, την στιγμή που ένας επισκέπτης θα πατήσει επάνω στον σύνδεσμό της (url) και θα περιμένει για την εμφάνισή της. Φυσικά την ταχύτητα επηρεάζουν πολλοί παράγοντες – ο server τής εταιρίας φιλοξενίας, η τοποθεσία, η ποιότητα τού κώδικα στο θέμα που χρησιμοποιείτε και αρκετά ακόμη. Μία ενέργεια όμως που μπορείτε να κάνετε άμεσα και να έχετε θεαματικά αποτελέσματα είναι το περιβόητο caching των σελίδων σας, ένας όρος που σίγουρα έχετε βαρεθεί να τον ακούτε και να τον διαβάζετε σε κάθε άρθρο για το WordPress και την διαχείρισή του.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το caching;

Τα κείμενά μας, (ιδιαίτερα για το WordPress), απευθύνονται σε αρχάριους και γι’ αυτό θα το πούμε όσο πιο απλά μπορούμε.

Η λέξη cache στην κυριολεξία της και στην γενική της χρήση, σημαίνει κρύπτη, γι’ αυτό και στα Ελληνικά και σε ότι αφορά τους υπολογιστές έχει μεταφραστεί ως κρυφή μνήμη. Το caching λοιπόν αναφέρεται στην δημιουργία μίας “κρύπτης”, όπου μέσα της αποθηκεύονται στατικές εκδοχές τού περιεχομένου τής ιστοσελίδας σας. Για να το πούμε πιο απλά – χωρίς την ύπαρξη αυτής τής “κρύπτης”, όταν ένας επισκέπτης “καλέσει” την σελίδα σας, θα ξεκινήσει ένα ατελείωτο πήγαινε – έλα στην βάση δεδομένων (Database) για να φορτωθούν από την αρχή φωτογραφίες και κείμενο και να εμφανιστούν μπροστά στον επισκέπτη. Όλες αυτές οι φορτώσεις μεταφράζονται σε αρκετά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα η σελίδα να καθυστερεί να φορτώσει. Στον σημερινό κόσμο τής υπερβολικής ταχύτητας, είναι πολύ πιθανόν ο αναγνώστης σας να βαρεθεί και να αποχωρήσει, κάτι που με την σειρά του σημαίνει απώλεια επισκεψιμότητας, (εάν είστε ιδιώτης) και απώλεια εσόδων (εάν εκμεταλλεύεστε εμπορικά το site σας).

Όταν όμως εσείς γράφετε ένα άρθρο, δεν το αλλάζετε κάθε μέρα, το πιθανότερο είναι να μείνει εκεί αμετάβλητο μέχρι να αποφασίσετε την ανανέωση ή την διαγραφή του. Δεν υπάρχει λοιπόν, κανένας απολύτως λόγος να ξεκινά η φόρτωση τού πρωτότυπου αρχείου από την αρχή. Αυτό ακριβώς κάνει το caching, δημιουργεί δηλαδή στατικά αντίγραφα των άρθρων και των σελίδων σας, έτσι ώστε στην επόμενη ζήτηση ο χρόνος φόρτωσης να είναι πολύ μικρότερος και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Για να αστειευτούμε και λίγο, φανταστείτε όλη την διαδικασία σαν ένα σπιτικό φαγητό – για να το μαγειρέψετε θέλετε αρκετή ώρα και φροντίδα, όταν όμως θέλετε να το ξαναφάτε την επόμενη ημέρα, απλώς το βγάζετε από το ψυγείο και το ζεσταίνετε για λίγα λεπτά. Το παράδειγμα φαίνεται αστείο, αλλά κάπως έτσι είναι σε απλά Ελληνικά η λειτουργία τού caching.

Τα πλεονεκτήματα τού Caching

  1. Η βασική επίπτωση τού caching στην ποιότητα τής ιστοσελίδας σας φάνηκε από αυτά που γράψαμε παραπάνω και δεν είναι άλλη από την δραστική μείωση τής ταχύτητας φόρτωσης, κάτι που, εκτός από τις μετρήσεις, μπορείτε να το αντιληφθείτε και εντελώς εμπειρικά. Τα στατικά αρχεία, (το ξαναζεσταμένο φαγητό που λέγαμε), σερβίρεται πάντοτε γρηγορότερα από ένα δυναμικό περιεχόμενο και το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό από τους επισκέπτες σας.
  2. Ένα επίσης μεγάλο όφελος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είναι ότι το caching μειώνει τον φόρτο εργασίας τού server στην εταιρία που σας φιλοξενεί. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων bloggers φιλοξενείται σε πακέτα με περιορισμένες δυνατότητες, κατά συνέπεια κάθε μείωση περιττών φορτώσεων είναι ευεργετική.
  3. Θα έχετε ακούσει συχνά την φράση – “Η Google αγαπά τις γρήγορες ιστοσελίδες” και αυτό κρύβει μια αλήθεια. Ταχύτερη ιστοσελίδα σημαίνει καλύτερη κατάταξη από τις μηχανές αναζήτησης και καλύτερη βαθμολογία. Φυσικά μην ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι το caching είναι ο μοναδικός ή ο κύριος παράγοντας για την βελτίωση τού site σας, αλλά οπωσδήποτε είναι καθοριστικός.
  4. Τέλος, (και μην υποτιμήσετε ποτέ αυτόν τον παράγοντα), μην ξεχνάτε ότι γράφετε κείμενα για να τα διαβάσουν οι αναγνώστες και μία σελίδα που φορτώνει ταχύτερα προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη σας, καθώς μειώνει τον φόρτο εργασίας και στον δικό του browser, αλλά επιπλέον τού επιτρέπει να περιηγηθεί με μεγαλύτερη άνεση στην ιστοσελίδα σας.

Εντάξει, με πείσατε!.. Και τώρα τι κάνω;

Επειδή ακριβώς το caching αφορά μία από τις σπουδαιότερες ενέργειες βελτίωσης στο WordPress, υπάρχουν πάρα πολλά plugins που αυτοματοποιούν αυτήν την δυνατότητα και έχουν δοκιμαστεί επί χρόνια από τους χρήστες. Στην πραγματικότητα όλα επιτελούν το ίδιο έργο, οι διαφορές βρίσκονται κυρίως στην φιλικότητα προς τον χρήστη, (ιδιαίτερα τον αρχάριο), στον μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας στο τελικό αποτέλεσμα και σε κάποια επιπλέον features που μπορεί να έχουν πέρα από το caching καθεαυτό. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε με απλή αναφορά τα κυριότερα πρόσθετα. Είναι αδύνατον βέβαια να σας προτείνουμε σήμερα τις ιδανικές ρυθμίσεις για το καθένα από αυτά, θα το κάνουμε σε επόμενα άρθρα. Θα σας πούμε όμως την γνώμη μας από την δοκιμή τους και θα σας προτείνουμε τις καλύτερες και πιο απλές λύσεις, που φυσικά ταυτόχρονα έχουν και καλά αποτελέσματα.

Σήμερα θα δούμε τα cache plugins που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εάν δεν έχετε σε χρήση κάποια υπηρεσία cdn, (όπως η Cloudflare). Για την περίπτωση που χρησιμοποιείτε μια παρόμοια υπηρεσία τα πράγματα διαφέρουν λίγο και χρειάζονται κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις και γι’ αυτό θα τα δούμε όλα αυτά σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν δείτε τα πλέον δοκιμασμένα και γνωστά πρόσθετα που κυκλοφορούν σήμερα.

Cache Plugins (χωρίς cdn)

Ας το πούμε από την αρχή, καθώς το σημερινό άρθρο γράφεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Από την στιγμή που το blogging έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ και αφορά πια εκατομμύρια ανθρώπους, πιστεύουμε ότι και οι δημιουργοί ενός plugin θα πρέπει να φροντίζουν για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη φιλικότητα προς τον τελικό χρήστη του. Όπως λέει πολύ εύστοχα και ο Adam Preiser, (που διατηρεί ένα πολύ επιτυχημένο και αξιόλογο κανάλι για το WordPress στο YouTube), όταν κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο, (WordPress), πρέπει να ξέρει να οδηγεί και να γνωρίζει την λειτουργία των χειριστηρίων, δεν είναι υποχρεωμένος όμως να γίνει και μηχανικός, (προγραμματιστής, developer) και να γνωρίζει πώς να διορθώσει το κάθε πρόβλημα που θα εμφανίσει η μηχανή τού αυτοκινήτου του.

Δυστυχώς πολλά από τα caching plugins, είναι βασισμένα στην αντίθετη λογική. Στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στον σκληρό ανταγωνισμό, είναι γεμάτα από ρυθμίσεις που για τους περισσότερους χρήστες είναι ακατανόητες και η εξήγησή τους, (όταν υπάρχει) στρυφνή και πρόχειρη. Με αυτόν τον τρόπο συμβαίνει το εξής αντιφατικό – ο χρήστης τσεκάρει και αποτσεκάρει επιλογές είτε στην τύχη, είτε με βάση κάποια άρθρα στο διαδίκτυο και το τελικό αποτέλεσμα από τα λάθη που γίνονται είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Είναι πάρα πολλά τα sites που έχουν εγκαταστήσει ένα cache plugin, αλλά έχουν εισπράξει περισσότερη ζημιά από ότι όφελος. Γι’ αυτό και θα δείτε παρακάτω ότι οι προτάσεις μας για πρόσθετα, επηρεάζονται πολύ από αυτό το κριτήριο τής φιλικότητας και τής ευχρηστίας.

Κάτι τελευταίο που πρέπει να πούμε είναι ότι, καθώς κάθε ιστοσελίδα είναι διαφορετική σε δομή και απαιτήσεις, δεν ταιριάζουν όλα τα πρόσθετα σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες δοκιμές και μετρήσεις για να διαπιστώσετε ποιο από αυτά είναι το κατάλληλο για την σελίδα σας. Να έχετε πάντως υπόψιν ότι οι τελικές διαφορές στην ταχύτητα είναι σχετικά μικρές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται καν αντιληπτές στην καθημερινή χρήση.

WP Super Cache

Η σελίδα ρυθμίσεων τού WP Super Cache δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο τού W3 Total Cache, αλλά με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι πιο σύγχρονη και κατανοητή. Ακόμη κι έτσι παραμένει σχετικά δύσκολη για τον νέο χρήστη…

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή, (εάν όχι το πιο δημοφιλές), plugins στόν κόσμο τού wordpress και οπωσδήποτε ένα από τα πρόσθετα που μπορείτε να εγκαταστήσετε με ασφάλεια και να δείτε και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η γνώμη μας; Για την εποχή που δημιουργήθηκε ήταν όντως το απλούστερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, αλλά σήμερα υστερεί πολύ σ’ αυτόν τον τομέα. Πολύ καλό πρόσθετο από πολύ έμπειρους και γνωστούς developers, αλλά όχι μία πρόταση που θα μπορέσετε να διαχειριστείτε ιδιαίτερα εύκολα εάν είστε αρχάριος. Εάν επιμείνετε πάντως να βαδίσετε με βάση την δημοφιλία, στο διαδίκτυο θα βρείτε πάμπολλα tutorials με οδηγίες για την ρύθμισή του.

W3 Total Cache

Η σελίδα ρυθμίσεων τού W3Total Cache. Δεκαέξι καρτέλες και η κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει άπειρες επιλογές. Για τον αρχάριο χρήστη η συνδυαστική επιλογή μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη και το χειρότερο να τον οδηγήσει σε λανθασμένες ενέργειες…

Εάν υπήρχε βραβείο τού πιο πολύπλοκου πρόσθετου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το W3 Total Cache θα το κατακτούσε με κλειστά μάτια. Δεκαέξι σελίδες με ρυθμίσεις που καλύπτουν όλα τα πιθανά και απίθανα, ένα πρόσθετο που προσπαθεί να τα συγκεντρώσει όλα σε ένα και η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνει. Πρόκειται για ένα από καλύτερα plugins σήμερα και από εκείνα που εάν τα ρυθμίσετε σωστά θα έχετε σπουδαία αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Όμως αυτό το πλεονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο μειονέκτημά του. Είναι γενικά ένα βαρύ πρόσθετο και ο αρχάριος χρήστης αποκλείεται να βγάλει άκρη, εάν πρώτα δεν ενημερωθεί σωστά για ένα μεγάλο μέρος τών όρων και των λειτουργιών τού WordPress. Εξαιρετικά χρήσιμο για τους developers και τους έμπειρους χρήστες, αλλά εάν ξεκινάτε τώρα, κάντε τον σταυρό σας και προσπεράστε. Όταν αργότερα θα έχετε εξοικειωθεί με το WordPress, έχετε όλο τον καιρό να επανεξετάσετε την απόφασή σας.

Hummingbird Page Speed Optimization

Δεν υπάρχουν καρτέλες στο Hummingbird, αλλά ένας κεντρικός πίνακας ελέγχου, όπου αρχικά γίνεται μία εξέταση των αρχείων και προτείνονται κάποιες βελτιώσεις. Απαιτεί κάποια εξοικείωση η δομή αυτή, αλλά στις δικές μας τουλάχιστον εφαρμογές τα αποτελέσματα ήσαν φτωχά…

Έχει σύγχρονη εμφάνιση, διαθέτει αρκετές επιλογές ακόμη και στην δωρεάν έκδοση και είναι σχετικά εύκολο στις ρυθμίσεις του, (αλλά όχι εξαιρετικά εύκολο για νέο χρήστη). Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας, δεν μάς ενθουσίασε. Δεν είναι μόνο το ότι στις δικές μας ιστοσελίδες δεν έδωσε σπουδαία αποτελέσματα, ας πούμε ότι αυτό μπορεί να διαφέρει από σελίδα σε σελίδα. Το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι, ενώ είναι πιο ελκυστικό από τα υπόλοιπα σε εμφάνιση, οι ρυθμίσεις του δίνουν την εντύπωση ότι είναι κρυμμένες και ριγμένες χύμα μέσα στο διαχειριστικό του. Δεν διαθέτει καρτέλες για το setup και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές στιγμές όπου για να βρείτε μία ρύθμιση θα χρειαστεί να περιηγηθείτε ανάμεσα σε άλλες άσχετες μεταξύ τους. Επιπλέον έχω την εντύπωση, (και αυτό αφορά τα περισσότερα προϊόντα τής ίδιας εταιρίας, με εξαίρεση ίσως το smush), ότι το βάρος δίνεται περισσότερο στην εμφάνιση παρά στην ουσία. Τέλος πάντων, επειδή όλα αυτά είναι περισσότερο εντυπώσεις και λιγότερο αποδεδειγμένο πείραμα, δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε, να δείτε τα αποτελέσματα και να κρίνετε μόνοι σας.

WP Fastest Cache

Οι ρυθμίσεις στο WP Fastest Cache βρίσκονται σε μία και μόνη καρτέλα. Μην σας ξεγελούν τα παραπάνω tags δίπλα, τα περισσότερα είναι για την premium έκδοση. Τσεκάρετε όλες τις επιλογές και είστε έτοιμοι…

Το WP Fastest Cache, ένα επίσης πολύ δημοφιλές πρόσθετο, βρίσκεται στον αντίποδα των δύο παραπάνω αιώνιων αντιπάλων. Η λογική του είναι απλούστατη, σε μία σελίδα όλες οι ρυθμίσεις και εάν δεν έχετε άλλο παρόμοιο πρόσθετο τσεκάρετε όλες τις επιλογές και είστε έτοιμοι. Ένα μεγάλο μέρος τής δημοφιλίας του οπωσδήποτε το οφείλει σε αυτήν την εύκολη διαχείριση, αλλά ταυτόχρονα αποδίδει και πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα από τα πρόσθετα που θα προτείναμε ανεπιφύλακτα σε όποιον ξεκινά τώρα και δεν θέλει να ασχοληθεί με τις ώρες επάνω στις ρυθμίσεις και στις λειτουργίες τού caching. Όπως και τα παραπάνω, το WP Fastest Cache έχει μία δωρεάν και μία premium έκδοση, αλλά για το ξεκίνημα δεν χρειάζεται να σκεφθείτε την πληρωμένη έκδοση.

Cache Enabler

Δεν υπάρχει απλούστερη σελίδα ρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα μπορείτε επιπλέον να βελτιστοποιήσετε τoν κώδικα με το Cache Enabler (Cache Minification), αλλά στον τομέα αυτό δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, τουλάχιστον όχι όσο το Autoptimize…

Ένα νεότερο σχετικά πρόσθετο από την γνωστή εταιρία KeyCDN, που όμως κατέκτησε γρήγορα τους χρήστες τού WordPress. Το πρόσθετο αυτό είναι ο ορισμός τής απλότητας, πιο απλό ακόμη και από το WP Fastest Cache. Στην ουσία τσεκάρετε τρεις επιλογές, που αφορούν τον καθαρισμό τής μνήμης όταν δημοσιεύετε ένα νέο άρθρο, όταν δέχεστε ένα σχόλιο ή όταν αναβαθμίζετε ένα πρόσθετο. Σε λίγα δευτερόλεπτα είστε έτοιμοι και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά. Το θέμα όμως με το Cache Enabler είναι ότι δεν είναι μόνο πανεύκολο στην χρήση του, αλλά ότι συναγωνίζεται επάξια και μάλιστα στα δικά μας sites ξεπερνά τα αποτελέσματα ακόμη και των πασίγνωστων εταιριών τού χώρου. Οπωσδήποτε μην σας παραπλανήσει η απλότητά του, είναι από εκείνα τα πρόσθετα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

WP Rocket

WP Rocket - WordPress Caching Plugin
Το μοναδικό πρόσθετο στο σημερινό κείμενο που είναι επί πληρωμή και δεν διαθέτει free έκδοση. Είναι επίσης το μοναδικό που δεν έχουμε δοκιμάσει, έχουμε όμως διαπιστώσει την απλότητα στις ρυθμίσεις του και τον σύγχρονο σχεδιασμό του. Είναι ένα plugin κορυφαίο σε πωλήσεις και οι δοκιμές, τόσο από επαγγελματίες, όσο και από απλούς χρήστες, το κατατάσσουν συνεχώς πρώτο σε ποιότητα και αποτελέσματα. Εάν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα για εσάς και ιδιαίτερα εάν ξεκινάτε τώρα με ένα site, η αγορά του αξίζει τον κόπο. Οι παρακάτω τιμές σε ευρώ είναι υπολογισμένες με την σημερινή ισοτιμία…

Tip

Minify με το Autoptimize

Η διαφορά που θα δείτε με το caching στην ταχύτητα και γενικά στην συμπεριφορά τής σελίδας σας θα είναι σημαντική, αλλά εάν θέλετε να ολοκληρώσετε την βελτιστοποίηση τού WordPress και να μην ασχοληθείτε άλλο με τα συγκεκριμένα πεδία, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να συνδυάσετε ένα από τα παραπάνω cache plugins με το πρόσθετο Autoptimize…

Τώρα εσείς θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας, τι σημαίνουν οι όροι minify, defer και άλλα παρόμοια που διαβάζετε πιο πάνω στην φωτογραφία, όμως αυτά θα τα δούμε σε ξεχωριστό άρθρο, καθώς το σημερινό μας θέμα είναι διαφορετικό. Σε γενικές γραμμές πάντως και με πολύ απλό τρόπο, να πούμε ότι το πρόσθετο μειώνει κατά πολύ το μέγεθος τού κώδικα, “συμμαζεύει” κατά κάποιο τρόπο τα αρχεία τής ιστοσελίδας σας μειώνοντας τα κενά στον κώδικά τους, ενοποιεί πολλά αρχεία σε ένα και με πολλές ακόμη παρόμοιες εργασίες αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα τού site και βελτιώνει την συμπεριφορά του. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του όμως είναι η ευκολία εγκατάστασης, απαιτούνται κυριολεκτικά λίγα δευτερόλεπτα για τις βασικές ρυθμίσεις…

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τσεκάρετε και τις τρεις επιλογές που βλέπετε στην φωτογραφία. Πατήστε save changes και είστε έτοιμοι, το πρόσθετο ξεκινά να λειτουργεί αμέσως. Στο σημείο αυτό όμως προσέξτε κάτι – ο κώδικας τής ιστοσελίδας σας είναι ρομαντικός και ευαίσθητος, κάθε αλλαγή μπορεί να τον κάνει δύστροπο και να αντιδράσει. Αμέσως μετά λοιπόν την ενεργοποίηση τού Autoptimize, ελέγξτε σχολαστικά το site σας και βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Εάν δείτε κάποιο πρόβλημα, ξεκινήστε να αποτσεκάρετε τα κουτάκια ένα-ένα για να διαπιστώσετε ποια λειτουργία είναι προβληματική. Όταν εντοπίσετε την αιτία και δεν είστε βέβαιος για την αντιμετώπισή της, επικοινωνήστε με τον developer μέσα από το forum υποστήριξης που θα βρείτε στην  κεντρική σελίδα τού plugin στο wordpress. Εμείς θα σας πούμε μόνο τούτο – στα τόσα χρόνια που επικοινωνούμε με τους developers για επίλυση προβλημάτων, δύο μόνο ήταν εκείνοι που απάντησαν σε χρόνο ρεκόρ και όταν γράφουμε για χρόνο ρεκόρ μιλάμε για λεπτά τής ώρας. Η υποστήριξη τού Autoptimize είναι υπεράνω κριτικής και είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει στην άμεση επίλυση πιθανών προβλημάτων.

Υπάρχουν πολλά, μα πάρα πολλά plugins για minify εκεί έξω και πραγματικά έχουμε δοκιμάσει τα περισσότερα από αυτά, κάποια πλησιάζουν πολύ την αποτελεσματικότητα τού Autoptimize, κάποια άλλα απέχουν μακράν. Σήμερα όμως που γράφεται αυτό το άρθρο, το Autoptimize παραμένει αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο στον συγκεκριμένο τομέα και το πλέον φιλικό προς τον νέο χρήστη.

Ανακεφαλαίωση

Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα συνοπτικά, ανακεφαλαιώνοντας τα κυριότερα από τα παραπάνω, μαζί με λίγα στοιχεία ακόμη.

  • Το caching είναι μία απαραίτητη λειτουργία για κάθε σύγχρονο site.
  • Για έναν νέο χρήστη η μόνη λύση είναι η επιλογή κάποιου cache plugin
  • Για τον πολύ έμπειρο χρήστη:  W3 Total Cache, WP Rocket, με απεριόριστες δυνατότητες
  • Για τον μέσο χρήστη: WP Super Cache, WP Fastest Cache, με όλα τα απαραίτητα
  • Για τον αρχάριο χρήστη: Cache Enabler, Fastest Cache
  • Για όλους τους χρήστες: Autoptimize για minify Js, CSS, HTML
  • Μην γεμίζετε την σελίδα σας με περιττά πρόσθετα, για το cache και το minify τα παραπάνω είναι αρκετά.
  • Μην εγκαθιστάτε πρόσθετα που κάνουν την ίδια δουλειά, διαβάστε το άρθρο μας για τα plugins.

Μετρήστε τις επιδόσεις τού site σας πριν την εγκατάσταση των παραπάνω στο webpagetest, μετρήστε και μετά, κανονικά οι διαφορές που θα δείτε θα πρέπει να είναι σημαντικές. Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο τεράστιο κεφάλαιο για την βελτιστοποίηση τού site, διαβάστε το άρθρο μας για την βελτίωση των φωτογραφιών.

Ποια είναι η δική σας εμπειρία από το caching; Γράψτε στην  περιοχή των σχολίων τις ερωτήσεις σας και τις απόψεις σας για το σημερινό θέμα…

Αναγνώσεις 14
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments